Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Mitől félek...

2010. november 11. - Vörös Nefelejcs

 

És még meddig??...

 

És még meddig??...

A most élő magyarok többsége átélt egy rendszer-váltást, de még előtte megtanították egy másikra, tehát a fejében kettő is van. Így teljesen mindegy, hogy miben hisz - már tudja, hogy milyen borulékony egy rendszer, és már azt is tudja, hogy minden társadalomban vannak vesztesek. Ki a vesztes? Gondolom, hogy mindenkinek vesztes az, aki hajlék nélkül marad, vagy munka nélkül marad, vagy olyan munka nélkül marad, amiből hónapvégi gondok nélkül biztosíthatná a saját és gyerekei megélhetését.

A már veszteseknél sokkal többen félnek attól, hogy azzá válnak. Minden második francia fél az elszegényedéstől. Minden ötödik fiatal francia szegény. Ezeket az adatokat csak tegnap hallottam, magyarokat nem tudok mondani, de nem hiszem, hogy nagy különbség van.

Minden ötödik svájci fiatal tartósan munkanélküli: nemrég láttam egy olyan adást, ami a 45 svájci "hamis" vállalatról szól: a munkaügyi hivatal odaküldheti dolgozni a munkanélkülieket. Ez egy papíron létező vállalatot jelent, munkaidőben bejárnak, úgy csinálnak, mintha tényleges munkát végeznének, megrendelnek, leszámláznak, de csak virtuálisan. Igazi áruforgalom nincs, az egész arra jó, hogy a munkanélküli ne essen ki a mindennapos munkából és valami gyakorlatra tegyen szert.

Ezelőtt 12 éve egy svájci nem félt annyira  a munkanélküliségtől, mint egy magyar. A szociális rendszer megbízhatóan működött, ha valaki munka nélkül maradt is, csak átmenetileg. Nem viselte meg őket, mert számos példát láttak arra, hogy a segély után munkahely jött, ilyen átmeneti munkanélküliség előfordult a családban, ismeretségi körben, nem jelentett stigmát, csak kellemetlenséget, ami "benne volt a pakliban".

Mára ez már nincs így, a segély kevesebb, a feltétel több és egyre kevesebb a remény a kikeveredésre. Akinek van munkája, megbecsüli. Ez azzal jár, hogy többet nyel bent, kint meg többet aggódik. És szeretne kevesebbet tudni, a bankok szerepéről, a nagyfőnökök fizetéséről, a végkielégítések összegéről. Kezd félni a bevándorlóktól, de már a saját honfitársaiban is konkurrenciát lát. Kezd eluralkodni a dzsungel törvénye: te vagy a másik. Megszűnőben a kollektivizmus, eltűnőben a kollektív munkaszerződések. A dolgozók egyre kiszolgáltatottabbakká válnak.

Még ha az életszínvonal magasabb is, mint a volt szocialista országokban, a félelem legalább ugyanakkora. A társadalmi "kötelezettségek" pedig egyre magasabbak: míg tíz éve egy autó, mára kettő az "illendő" egy középosztálybeli családnak. És nem is csak presztízsből: a városok, a forgalom, a munkahely távolsága megkívánja a két autót. A biztosítókat is el kell tartani. A hiteleket, jelzálogot törleszteni kell. Ugyanaz a mókuskerék, mint akárhol...

És bár előnyben vannak a "kapitalizmus ciklikus válságai"-tól való félelmükben is - lévén tanulják, gyerekként átélték, tehát nem tartják a világ végének -, azért a mostani válságnak még mindig nem látszik a vége.

Ugyanígy, a jövőkép is romlani látszik, a nyugdíj korhatár felemelése és a kifizetések összegének csökkenése, a befizetések összegének emelkedése elkerülhetetlennek látszik. A legrosszabb forgatókönyv szerint borul az egész rendszer, lévén, a befizetések nem fedezik a kifizetéseket.

Hát marad a stressz. Ami az egészségre megy. Ami megint pénzbe kerül: egyre többen vesztik el a biztosításukat, vagy tagadnak meg maguktól "elodázható" kezeléseket. Egymás után zárják be a kórházakat. Ismerős?

De. A francia anyanyelvűeket segíti valami, amit francia hedonizmusnak hívnak. La vie est belle - az élet szép - gondolata kisgyerekkortól csepeg a fejekbe. Sokat segít egy pohár bor, egy séta a parkban, egy múzeum, egy színházi előadás. A zene. A politizálás segít leereszteni a gőzt (mostanában az utcákon). Egy könyv. Barátok. Ima.

Az élet örömei

Az élet örömei


Ott egye meg a fene, hát meddig féljek én is? Hogy elrontsam azt a részét is az életemnek, ami jó?

Nem volt elég, ami rossz volt? Nem emlékszem, mikor elalvás előtt azon gondolkoztam, hogy ez már nem mehet így tovább, valaminek történnie kell? És történt is. Nem elég nekem a család? Mindenki egészséges - miért kell a betegségtől félnem? Hogy belebetegedjem?

Egy túrót. VAN az életben más is, mint az aggódás. Majd akkor félek, ha már nagyon muszáj lesz. Addig teszek a rendszerekre, a gazdagokra és szegényekre (úgysem tudom, hova tartozom: aki szegény Pesten, gazdag Haitin), elfelejtem a Luganói jelentést, marxista maradok és naponta háromszor elmondom, hogy AZ ÉLET SZÉP. Isten engem úgy segéljen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr798289360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2010.11.11. 10:55:50

1. Azt a gondolatot szeretném terjeszteni, mi szerint sok minden magyarázza azt, hogy mi, magyarok miért érezzük magunkat rosszul. Csak sajnos, vannak megmagyarázhatatlan okai is: a GDP-vel összehasonlítva megdöbbentően alacsony a komfortérzetünk, nem európai, hanem afriaki alacsonyságban van. És ez ellen feladatunk tenni valamit, ha élvezni is akarjuk az életet.

13250 2010.11.11. 11:16:44

Akkor járuljunk hozzá a jóérzés terjedéséhez! http://www.youtube.com/watch?v=WWSQZ5POgB8

44711 2010.11.11. 11:21:40

Kedves Nefi ! Mindezt úgy hívják, hogy a kapitalizmus alkonya. Az élet öröme pedig az a mosoly, amellyel mindezt nyugtázzuk...:-) Üdv:CL..................

45714 2010.11.11. 11:28:17

Na igen Nefi... damoklész kardja lebeg a fejünk felett... A bizonytalanság a létbizonytalanság borzalmas probléma... és láthatólag egyre nehezebben megoldható... irhattál volna valami vidámabbat is, még a kardomba dőlők... ( mosolygok )

15138 2010.11.11. 11:32:25

2-re Bo, jó a videó. Hát bevallom, lenne mit tanulnom tőlük. 3-ra Ezen elmosolyodtam, míg a rutin rá nem vitt az aggódásra. Jó, ez a kapitalizmus alkonya. De mi jön utána?? (Cuba, te hol vagy mostanában, alig látlak. ) 4-re Hát mert kezdtem Atlasz hajléktalanjaival, aztán a te posztod jött, a balfék pártommal. Gondoltam, szublimálok és kardba dőlés helyett majd jól megmondom mindenkinek és magamnak is, hogy mit kéne csinálni. Mosolyogni. :))

44711 2010.11.11. 11:41:44

Kedves Nefi ! Mostanában sok dolgom van és sokat túráztunk, nem nagyon volt időm írni...:-) Üdv:CL................

15184 2010.11.11. 12:00:56

Mik ezek az öngyilkos hangulatok? Nincs ok sopánkodásra. A jólét sosem látott mértéket öltött, Indiában a nyomorgók aránya 30 év alatt 60 %-ról 20 %-ra csökkent, miközben a lakosság majd a duplája lett. Az élettartam folyamatosan növekszik. Betegségek tűnnek el. Igen, vannak válságok, Ez a rendszer szükségszerű eleme. A elkényeztetett svájci meg sopánkodik, hogy az eddigi havi 10 étterembe járás helyett csak 7-szer tud étteremben vacsorázni, s ezt apokalipszisnek éli meg. Nevetséges... Szóval ne dőlj be a svájci öngyilkos ösztönöknek, hanem örülj, légy boldog, élvezd az életet. A marxizmus meg egy XIX. századi elavult téveszme, melyből semmi jó nem sült még soha ki. Új jelszó: "Marxizmust a kukába! Mosolyt az arcra!"

13250 2010.11.11. 12:26:49

Az a ciklusokhoz szokottság, no meg a hozzá megtanult defenzív mechanizmusok, a mosolyon túl is (a váltás képessége, a kiút egyéni szinten is meglévő keresése, a támogató közösségi és magán intézmények, a szomszéd legalább udvarias együttérzése, sorolhatnám...), azok azért hatalmas minőségi különbséget jelentenek. Nincs mese, ezt évtizedeken (válságokon) át kell még szoknunk, tanítanunk, építenünk.

13250 2010.11.11. 12:28:15

Izé, tanulnunk, nem tanítanunk... bár lehet, hogy intézményesen tanítani is kellene, hogy értse a kölök is, miben él, mibe nő bele.

44711 2010.11.11. 12:46:59

7 Kedves Max ! A Jóisten óvjon, hogy órákig tartó ismétlésekbe kezdjünk, de talán sőt biztosan ismered a "Holnapután" c. filmet.Ez itt ugyanaz a helyzet.vannak első jelek, amelyeket meg kell érteni. Az pedig nem a kevesebb étterembe-járás, hanem a generációs összetétel, a cserearányok és a versenyelőny , a termelékenységi előnyök változása és a problémák halmaza, amelyek ebből adódnak.A mostani rendszer sok minden miatt beteg, de nemcsak belülről gyötri kór, hanem kívülről is. Üdv:CL....................

professzor 2010.11.11. 12:49:57

kedves Bloggerina......erősen el vagy ferdülve a magyar valóságot illetően. Ma már lényegesen nagyobb azon hazádfiainak száma akik pontosan tudják melyik társadalmi rétegbe....sokmilliós tömegbe tartoznak. Nem sokban hasonlitanak az általad mostanában megszokott alsó-középosztályhoz. Naponta ,fejenként 3oo-5oo forintból ,azaz laza kettő darab svájci frankból élnek. És legnagyobb gondjuk nem az,hogy azon tünödjenek mikor kerülnek még ...bangladesibb ...állapotba. Addig is csupán jótanácsként, ne irritáld a magyart. nem szép dolog egy emigránstól .Fogyaszd a kakaót és emlékezz a legszebb ifjukor élményeire....DDDD

12392 2010.11.11. 13:01:57

Drága Nefelejcs! "a félelem legalább ugyanakkora" írod a svájci és a magyar létbizonytalanásról. A félelem egy szubjektív dolog, s lehet, hogy ugyanakkora, de nagyon más. A svájci tudja, hogy alapvetően magára számíthat, mi meg még mindig bevesszük a maszlagot, hogy majd jön az állam-bácsi!!! =)) A francia adatokat pedig haggyuk!!!

wesz 2010.11.11. 13:10:30

Szia Nefi, Ezt a Marxizmus dolgodat baromira nem ertem. Neked van veszteni valod, nem csak a lancaid. (azt meg, hogy neha meg az SVP-vel is egyetertesz ((amit en is megertek)) vegkepp nem tudom hova rakni marxizmusilag)

15138 2010.11.11. 13:49:29

6ra Azért ma belőled is kiszakadt egy poszt. :) 7-re Maxi, irigylem a magabiztosságodat. Van valami baja a szemednek? :) 8-ra Bo, ilyesmire gondolok, hogy a gyerekek, ha már ebbe nőnek bele, másképp látják, mint mi, akik alól kicsit kihúzták a biztosnak hitt ....mit is? 10-re A Holnapután az a Day after? Csak mert eszembe szokott jutni Zsuzsa olvastakor, vagy hasonló "jaj de jó a kap-mus" viták alkalmából. 11-re Prof, meg ne bántsalak, de annyira negatív és hervasztó tudsz lenni...értsd szó szerint. Én nem tudok erre mit válaszolni, felajánlom az 1:0 önként. 12-re Gyuri, persze, az a félelem a pontos, amit én érzek. Mittudomén, mekkorát és meddig érez más. Most nem mondta senki, hogy ő is fél (mind talpig férfi). Lehet, hogy csak én félek? Ja, nem, minden második francia bevallotta. És miért hagyjuk a franciákat? Én is várom állam bácsit...erre látom, hogy az állam - Viktor. :( 13-ra Wesz, szijó. Én sem mindig értem magamat, pláne az érzéseimet. Konkrétan a nyugodt álmomat sírom vissza. Míg nem láttam hajléktalanokat, eszembe nem jutott, hogy én is végezhetem ott. Vagy a gyerekek. Ez érthető? Odaadnám, amim van, ha visszakaphatnám a biztos keveset. Ez van. Én ilyen vagyok. Mi az a SVP? Az UDC? A Blocher-féle nagyon szögletes, reakciós pártra gondolsz? Vannak ötleteik, amiket támogatok és tudod miért? Mert félek...a bevándorlóktól, bármily visszás. A zűrzavartól, a kosztól, a bűnözéstől, amit hoznak. A marxizmusban nincs semmi ijesztő. :))

12392 2010.11.11. 15:11:18

14/12: az európai nagy "befogadó" államoknak nagyon speciális a helyzete!

13709 2010.11.11. 15:21:38

szia Nefi,, az a helyzet, hogy a bizonytalanság, a hanyatlás senkire nincs jó hatással...hogy ennek mikor lesz vége? Na erre kéne egy jól képzett jóst megkérdezni, mástól már "értelmes választ"nem is remélhetünk...ha mégis. az meg a csoda kategórája...persze vannak még optimisták...én egyre inkább nem abba a táborba tartozónak érzem magam :((

15138 2010.11.11. 15:23:53

15-re A franciákra azt szoktam mondani időnként, hogy egyék meg, amit főztek. Ezt egy svájci politikus úgy mondta szebben, hogy Svájcnak nem voltak és nincsenek gyarmatai, amik indokolnák a minaretépítést. :) Viszont nem tartom lehetetlennek, hogy rövid időn belül ott leszünk, ahol a franciák, németek. Svájcban is minden ötödik külföldi - még sincsenek olyan problémák (még), mint Fro-ban. Kanadáról nagyon keveset hallok, mégis, azt gondolom, hogy nincs két egyforma ország, ahol ugyanúgy intézik a dolgokat. Nézd meg a két uniós országot, az olaszokat és a franciákat. De sok a külföldi az angoloknál, sokallják a hollandok, belgák, sőt - az oroszok is a délről érkező bevándorlókat.

15138 2010.11.11. 15:25:57

16-ra Szia Valika, már annak is örülnék, ha valaki igazat mondana. :) Vagy el tudnám hinni, hogy igazat mondanak fent, a nagyjaink.

23353 2010.11.11. 15:47:26

Jo poszt Nefelejcs. En ugyan solidan hoszek a kapitalizmusban, de lehetetlen nem latni hogy most meg vallsagban van. Talan megint lesz visszalendules de mi van ha nem? A fo problema a munkanelkuliseg....na majd meglatjuk. Maxvalnak meg nekem konnyu filozofalni, nalam biztos jofizeto allas, plusz 60+ kor, de latom ket fiamnal, pedig a legjobb vegzettseguk van es magas fizetes, de egyik (bank allas) nemreg tudott allast talalni kozel masfel ev "szunet" utan, a masik kemikus kutato, most januartol elveszti allasat. Konyu nekem ......

15138 2010.11.11. 15:55:55

20-re Little, az elmúlt hat évben hetven év feletti szomszédaim voltak (2x70, 80, 90) A kisöregekkel nagyon jóban voltunk, nem voltak köztünk viták, ugyanazt gondoltuk a dolgokról, jobban, mint a gyerekeimmel. A generációs szakadék nagyobbnak bizonyult, mint az, ami a kapitalizmusban és szocializmusban nevelkedés között feszült. Hát, azt mondták nekem ők, hogy örülnek, hogy lassan vége, mert nem tetszik nekik, amit látnak. Örülnek, hogy már biztos a nyugdíjuk (gyerek sehol nincs) és nagyon szép életük volt. Szegénységben indultak, így meg tudták becsülni a polgári jólétet - ami most jön, arra meg nem kiváncsiak. Azt mondják, régebben itt is nyugdíjas állások voltak. Hát, ez a legnagyobb baj - a munkahelyek hiánya. Egy kalappal a fiadnak - nem minden baj jön ártalomra. Hátha jobbat talál. Lekopogom.

60145 2010.11.11. 16:15:37

A szoftverfrissítés matt elúszott kommentemben jegyeztem meg, hogy a mi borúlátásunkat egy, a béketáboron belül megélt lehető legjobbnak minősíthető állapot előzte meg. Most már nem a SZU-hoz és a satöbbi országokhoz viszonyítunk, és semmi kilátásunk a helyzet javulására.

12392 2010.11.11. 16:19:16

17: Drága Nefelejcs! Szeretek pontosan fogalmazni, így nem véletlenül írtam "befogadó" országokat. Ti ott Helvetia-ban ráértek aggódni pl. francia-gondok átszivárgásán, ha ti is elkezditek osztogatni az állampolgárságot! Remélem csak félreértem, hogy a volt gyarmattartók megérdemlik amit kapnak felhangot vélem felfedezni! =))

15138 2010.11.11. 16:20:06

21-re Hát igen. Ég és föld a különbség, hogy mondjuk 80-ban magyar vagy az oroszoknál, vagy hogy 2000-ben magyar vagy mondjuk Versaillesben. A francba.... Nem, nem. Akkoriban is sokat panaszkodtunk, még az átkosban. Már akkor is az osztrák sógorok voltak a menők.

22371 2010.11.11. 16:45:58

A magyar társadalom közérzete határozottan javult az utóbbi választások óta, ezt mutatja minden vizsgálat. Az én közérzetem kevésbé, látva az liberális demokrácia intézményeinek rombolását.

12635 2010.11.11. 16:56:17

Nefelejcs, nehogy félreértsd, amit írok, de szívesen félnék a helyedben ott és annyira mint Te...

13250 2010.11.11. 17:12:26

Profnak akkor lenne igaza, ha most itt nem ezt a dumáját nyomná, hanem azt a másik lemezét, amit máskor (rosszkor) únos-untalan elővesz a perkeltről meg a berozsdásodott magyar szemléletről. Valóban nem vagyunk vele egyedül. Európa sok országa szokta meg a háború utáni évtizedekben a kihívások túlzott állami tompítását, ha másképp nem, társadalma széles köreiben. Mindez persze nem mond ellent a túlbiztosított belül lévők mellett párhuzamosan létező, bevándorló, vagy bennszülött, leszakadt, másodosztályú társadalom tényének. A rendszerváltás után ez a mi gulyásba való piros arannyal ízesített változatunk a maga perifériára jellemző kettős társadalomszerkezetével további törésvonalak mentén is töredezni kezdett. A nyugati szinten versenyképes szakértelmiség külföldön vagy itthon csatlakozott a kapitalizmus normál "üzemeihez", ahol aztán a húsz év alatt már jó néhány helyi krízisen át edzette magát a folyamatos változáshoz, ámbár közben kevesek élték meg közülük ezeket végzetes leszakadás veszélye mellett. Az eleve esélyteleneket az első kanyarban bolhaként rázta le magáról a társadalom, így téve a kivívott szabadságot azonossá a semmire tekintettel nem lévő önzés szabadságával, amit az adókerülés és más kurucos sunnyogások bebetonozásával teljesített ki. A kettő között vegyes kisegzisztenciák és közép-"polgárok" tömegei küzdenek, hogy elkerüljék az utóbbiakhoz való lecsúszást. Szerencsésebb és nem csekély részük az állam emlőin él, akár hivatali vagy közszolgálati stallummal megáldva, akár az állam által eleddig bőségesen olajozott adminisztratív látszatpiacon tettetve a vállalkozást. Nekik eddig alkalmazkodni legfeljebb a gazda négyévenként esedékes lecseréléshez kellett, azt is mérsékelten, amíg működött a politikai egyensúly biztosította betyáregyezség. A pechesebbje, akár közszolgálatban, akár magánszférában csak a főnökeihez való szervilis alkalmazkodással növelheti túlélési esélyeit, elfogadva az extrém munkaidőt, a kizsigerelést, amiért cserébe nem jár jövőállóbb biztonság. Ezért is illuzórikus nálunk erősebb szakszervezeteket remélni, amikor ők csakis ezen a szemüvegen át tudják nézni a világot, amelyben egyik oldalon a főnök van, a másikon a gázszámla, a szolidaritásra meg se minta, se szervező-mozgósító erő nincs. A mi nagy bajunk az, hogy az utóbbi két csoport, korlátozott és senki által elő nem segített alkalmazkodóképességgel mára már csakis az államban, Kádár rendpárti Viktorként való feltámadásában bízik. Az örvény nagy úr - a Pendragon-legenda óta tudjuk, hogy öngyilkosságig képes taszítani, akit megsuhint, ha nincs elegendő bátorság benne az elszakadásra.

57665 2010.11.11. 17:13:36

Én is csak azt tudom sajnos mondani amit egy régi vicc ,hogy haldoklik a kapitalizmus de milyen szép halála van . Világ válság van ezt mindenki kénytelen tudomásul venni ,csak a gazdagságból ( nem Te Svájc ) el lehet szegényedni ,de a szegénységből ?

15184 2010.11.11. 17:31:02

10. Mivel a kapitalizmus nem egy vallásszerű eszme, mint a marxizmus, mindig alkalmazkodott az új kihívásokhoz. Most sincs másképp. Az alapokon kívül szinte semmiben sem hasonlít a mai kapitalizmus ahhoz, ami pl. Marx korában létezett, míg a mai marxizmus (lásd pl. Kalmár Szilárd legutóbbi, minősíthetetlen hangnemű bejegyzéseit) szinte semmiben nem különbözik Marx marxizmusától. Ez a lényeg...

15138 2010.11.11. 18:00:46

24-re Quodlibet, én örülök, ha azt hallom, hogy a magyar társadalom közérzete javult. Csak ki mondja? Én októberben voltam otthon utoljára, nem mondhatnám, hogy mást hallottam, mint egy éve (igaz, mindenkinek lógott az orra családi ügyek miatt) Ha igaz, amit itt-ott olvasok, Viktor el tudja intézni, hogy innentől csak azt olvashassuk, hogy a közérzet jó. Lehet, hogy jót is tesz majd. :) 25-re Gordius, :) nem értelek félre, és valószínű, hogy ha otthon aggódnék, még jobban tenném, mint most. Csak te se értsd félre: nálunk szegényebb országokban jobb a közérzet. A magyaroké valami megmagyarázhatatlan módon rossz. Kiváncsi lennék, hogy mindig is így volt-e vagy csak ez a század ilyen kemény velünk. 26-ra Bo, valami félelmetes, ahogy fogalmazol. Így leírva, még rosszabb, mint az igazi. (félig viccelek csak) 27-re Timur, emlékszel, hogy milyen körülmények közt laktak az oroszok vagy a déliek 89 előtt? Ill. 90 előtt? És most? És félnek annyira, mint mi? Szerintem ők nálunk szegényebbek voltak... 28-ra Maxi, azt hiszem, hogy ...mikor újraolvastam a Kommunista Kiáltványt a nyáron, megdöbbentőnek találtam a globalizáció akkori leírását. Meg lehet nézni. Valóban, a mosti nem hasonlít az akkorihoz, ellenben fényesen leírták mai állapotát, már akkor. Ennyi erővel a megvalósult kommunizmus is lehetne igaz prófécia...mint a mennyország...vagy a pokol. :) Most eltalpalok KSZ-hoz, mert nem olvastam.

15138 2010.11.11. 18:21:51

28-hoz Max, elolvastam a Szilárd féle utolsó három bejegyet. Az utolsót nem nagyon fogtam, a többi nekem okés. (leszámítva, hogy nem vagyok egy lakásfoglaló-párti, viszont akkor meg összeütközésbe kerülök az utcára kilökés iránti utálatommal, istenem) Melyikkel volt bajod?

15184 2010.11.11. 18:26:27

Pl. "Neoliberális szemetek, neonácik és neodemagógok karon fogták az országot és terelik a történelem szemétdombjára ezt a társadalmat." mondja ezt egy komcsi, aki egyébként mindenben támogatja a kubai terrort. Gusztustalan...

15138 2010.11.11. 18:56:41

Oupsz. Átsiklottam, pardon. Az embernek már szemet sem szúr lassan a randa beszéd. Igazad van, így nem lehet beszélni. Maxi, off, hallottál már olyat, hogy az állítmány, mint fogalom elavult?

15138 2010.11.11. 19:00:35

Akkor igazam lehet abban, hogy hülyeség ilyet mondani?

12635 2010.11.11. 19:01:45

Nefelejcs, mindig azt a századot érezzük meg, amiben éppen élünk és megéljük a problémáinkat vagy lgalábbis az érdekel, érint minket...(nem írok személyes dolgot, mert azt nem nézik jó szemmel) azért persze szokták mondani, hogy könnyen búsulós nép a magyar és mindig is az volt

15138 2010.11.11. 19:05:58

35-re Sírva vigadós... Igaz, nem a tatárjárás fáj most. :)

13250 2010.11.11. 20:16:52

29. Nefi, most borzasztónak és valótlannak látod, vagy szörnyű valóságnak, amit írtam? Én úgy érzem, ezek a létező, nagy vonalak. Persze lehetett volna a Demján-Széles-Csányi_kovács vonallal is foglalkozni, no meg a politikusi vonulattal, de ők a félelem tekintetében "csak" a vámszedők, miközben egyszerre mintáink és tükreink a síbolás, rugalmatlanság és más tüneteink dolgában.

15138 2010.11.11. 20:34:47

37-re Bo, szörnyű valóságnak látom. Annak hiszem, annak tudom. Jól megfogalmaztad, ahogy mondtam. A D-SZ-CS vonalra nem is vagyok kiváncsi. Aludjanak ők a saját lelkiismeretükkel. Neked jó éjszakát. :)

boni 2010.11.11. 20:53:17

.... alkalmazkodunk :-((( volt errefelé egy pár háború és kibírtuk/ták. Aztán építettek és 'jó" lett. A világ más-más részein különbözőek az igények... Jó lenne ha csak az "anyagi" problémáink lennénk. Szijjjja.

60145 2010.11.11. 22:05:12

26. bo-56 : Remek kis-esszé!

163684 2010.11.12. 07:00:38

a bizonytalanság érzése szerintem mindenkiben megvan, nincs tuti üzlet, ami életed végéig eltart, nincs munkahely ahol kihúznád a nyugdíjig, egyáltalán, mekkora lesz a nyugdíjad, ha megöregszel?...áááá...milliónyi kérdés

52511 2010.11.12. 08:19:42

Na ja! - de gondolj azokra a milliókra, akiknek szó szerint napi gond a megélhetés. még nem biztos a mai vacsora, a holnap is munkahely, vagy reménytelen volt már a tegnap is - Borsodban, Békésbe, Nógrádban, ... Milliók kilátástalanságban képviselet nélkül! ..., az MSZP is végkielégítésesdit védi foggal-körömmel, nem a munkások féléve meg nem kapott fizetését, nem a bérből és fizetésből élők érdekeit nézi, nem a károsultakat támogatja, hanem a károkozó malt, a léhűtő közszolgákat, a "nembűnös" nagyfejűeket ... DeKo kell, meg Charta, meg Életmenete és mindenféle Antifasiszta Ugribugri! A Pórnépe meg le van szarva! - demokratikusan is, meg antidemokratikusan is! A Magyar Népet már húsz éve a saját elitje fosztogatja!

14055 2010.11.12. 08:44:54

Nefi, én is belenőtettem valamibe neveltetésileg, az én apám azt tanította nekem, hogy jobb félni, mint megijedni.

13250 2010.11.12. 09:35:00

A bizonytalansággal meg lehet tanulni együtt élni (ahogy Zsusza mondja), a reménytelenséggel kevésbé. Ezért gond az eleve esélytelenek 30 éve tartó leszakadása (valóban nem millióké, ahogy írod, Funyi, de sok százezeré - a számokat ugyanis rendre keverik ez ügyben). És persze ezért gond a valóban több milliónyi peremhelyzetben kapaszkodó számára - belső okokból és intézményes hiányosságok okán - nem létező, alkalmazkodást biztosító fogódzók rendszere. Bármennyire lehet kétszeresen is haragudni az MSZP-re vagy az integrálásért szót emelő liberálisokra, mert szóbeli hitvallásuk szerint épp őket kellett volna védeniük, támogatniuk, valójában ők voltak, akik egyáltalán valamit próbáltak tenni és ha mást nem, a további leszakadást fékezni tudták, miközben sajnos a lényeget tekintve ők sem tudták ezt a folyamatot megfordítani. Ezért írtam, hogy az eleve esélyteleneket bolhaként rázta le a társadalom (közte a többmilliós épphogy megkapaszkodók) és nem vették észre, hogy saját lecsúszásuk fékjeit is kikapcsolják vele. Bármennyire fáj is, ez anyagilag és szemléletében is egész más nagyságrendű probléma, mint a valóban jogtalanul kifizetett pár milliárd végkielégítés, amiből kellő hiszterizálással ma már az lett, hogy jogosan sem lehet tisztes munkáért tisztes elismerést nyújtani. Ahelyett, hogy a korrupt BKV HR-es 100 milliárdját és más hasonlókat visszaperelnék, kollektíve büntetnének minden közszolgát csoport- vagy osztályvezetőtől, iskolaigazgatótól felfelé. Hasonló hisztériakeltéssel nevezik meg tisztes vizsgálat nélkül a MAL-t bűnösnek onnan, ahonnan ilyet nem lenne szabad eldönteni, átlátszóan koncepciós büntetőügyeket kreálnak azért, hogy a végén egyetlen embert sarokba szorítsanak. Funyi, tényleg nem veszed észre, hogy ocsmányul megvezetnek és a hozzád hasonlóan hőbörgőkre hivatkozva valójában randa maffialeszámolás folyik?

13250 2010.11.12. 09:37:01

Pardon! Helyesen BKV HR-es 100 millióját...

110481 2010.11.12. 11:01:30

Talán szembe kellene nézni az alapténnyel: Európa (Ny és K. közösen) leszokott a termelő munkáról, és a kényelmes, felelősség nélküli humán világba, meg a számolatlanul ömlő szociális juttatások világába vonult át (termeljenek a lúzerek, meg a kinaiak), mert Neki az ingyenélés állampolgári alapon JÁR! Mikor kiderült, hogy baj van az egyenleggel, bevittek egy rakás mohamedánt, meg négert, hogy azok majd dolgoznak helyettük. Csak hát a pálmafa tetejéről frrissen leszedett néger nem tudutt Patek órát gyártani, meg gyorsan észrevette, hogy munka nélkül is lehet élni... Ezután jött a kinai import állampapirokkal történő kifizetése, és most mindenki csodálkozik, hogy benyujtották a számlát. Tudom, hogy a munka BÜDÖS, szószerint is, de munka nélkül csak éhenhalni lehet. Egész Európának -benne szép hazánknak- akkor jó, ha erre mielőbb rájönnek, és nem diploma nélküli szutykos benyomást keltő "filozófus" esetleges nyugdijba küldésén zokogna a sajtó.

15138 2010.11.12. 11:34:25

39-re Szijja Boni, :), ha az anyagiakat kihúzhatnánk, még akkor is maradna. Az anyagiak nyugalmat adnak, ami jó kezdet egy csomó máshoz. (Remélem, jól vagy...vagytok.) 40-re Mondom, hogy jól meg van fogalmazva, :)) 41-re Ezt mindjárt kidobom, hülye spam-gép 42-re Emmi, ebből lett elegem tegnapra. Azóta próbálom ahhoz tartani magam, hogy ráérek akkor aggódni, ha itt a baj. És megtaláltam, hogy nekem mi a legfontosabb, ahhoz fogok csak ragaszkodni. 43-ra Funyi, nem is tudom, mit mondjak. Ha az embernek megvan a betevője, fedele, csak akkor érdeklődik magasabb dolgok iránt. Az ország egy része magára van hagyva, ha nem az egész... Nem érdem és nem munka szerint van az elosztás, hanem helyezkedés és ismeretség alapján. Ez igaz. Cirkuszolnak, ez is igaz. Én most nem egészen erről írtam: a félelemről akartam, amit azok éreznek, akik (még) nem csúsztak le. 44-re Zsuzsa, persze, én is akkor alszom nyugodtan, ha fel vagyok készülve a legrosszabbra. Jobb félni, mint megijedni. De már eluntam a félést - tisztán emlékszem, hogy volt idő, mikor semmitől sem féltem. A ma rettegett dolgok nem léteztek. Mindehhez csak kevesebb bírvágy kellene...

15138 2010.11.12. 11:53:20

45-re Bo, én nem tudom, hogy a saját szolidaritásomban mennyi a félelem a saját lecsúszásomtól, vagy mennyi az együttérzés, ami tapasztalaton alapul (volt, hogy éheztem), mennyi a megfelelni vágyás, mennyi a színészkedés, mennyi a sajnálat, vagy mennyi a tenni akarás. Másokéról sem tudom. De már megint nagyon rátapintottál a lényegre: mikor elnéztük, hogy azokat a szoc. fékeket kikapcsolják (hogy mi könnyebben haladhassunk), akkor a saját lecsúszásunk fékjei vesztek oda. Én nem vagyok olyan, hogy azt mondanám, hogy aki lent van, megérdemli, maga került oda, mindenki a maga szerencséjének kovácsa, stb. Túl sok ismerőst láttam érdemtelenül lecsúszni, - vagy épp voltam én is anyagilag padlón. Ez akárkivel megeshet, nem véd tőle jó diploma, munkás kéz, szorgalom...és ahogy öregszünk, 40-50 felett minden akkor lesz a legnehezebb, mikor kezdenénk rászorulni. Szar. 46-ra Zili, ez nagyon érdekes vélemény, még nem találkoztam ilyennel. Látok benne igazságot, de nem gondolom, hogy megválaszolná az én gondomat. Nem megy. Gondolkoznom kell ezen, még visszajövök. :) Bocs.

110481 2010.11.12. 12:14:24

49.-re Segitek! Ma Mo.-on a műszaki végzettségüeket a piac "lábon" megveszi (válság ide vagy oda), beleértve a pályakezdőket is, szakmunkástól mérnökig! Hol a gond? A totál szakképzetleneknél, az egyszakos tanároknál, a filozófusok garmadájánál, a kommunikációs szakembereknél, a jogászoknál, stb. Röviden a humán végzettségüeknél. Eddig ezeket felszivta a közszféra (ügyintézőtől akadémiai kutatóig) de mára kiderült, hogy ez istencsapás az egész a gazdaságra. Máshol uez van. Végiggondoltad, hogy Párizsban miért a Sorbone tüntet örökké? Mert a kutyának nem kellenek, ellentétben a műegyetemistákkal, orvosokkal. A segélyezés meg olyan méreteket öltött, hogy az ebből származó össz jövedelem (többféles segélyből, támogatásból áll össze) versenyképessé vált a szakmunkásbérekkel. Ennek legvadabb hajtásai azok voltak, mikor az "igényes" német munkanélküli Floridában, az igénytelen Mo.-on vett házat, és a segélyt is oda kérte. Ez viszont teljesen szétverte az adott ország termelését. És saját termelés nélkül még egy ország sem élt meg.

16099 2010.11.12. 13:05:04

@Nefelejcs Off: A blogomban kommentben válaszoltam a kérdésedre. Üdv.

15138 2010.11.12. 13:41:26

Zili, az elejét nagyon értem, érzem a bőrömön. Egyszakos orosz-tanárnak készültem. :) És nagyon igaz, és nagyon aggaszt a gyerekeim miatt, hogy a képzéshelyek tele vannak olyan szakokkal, aminek a végzettjei aztán a kutyának sem kellenek, még a legjobbak sem. Az aljáról már nem is beszélek. További gondom, hogy mi a túrónak minden (bocsánat) hülyének diploma?? Tíz éve még egy diplomás gond nélkül elhelyezkedett, ma már feleslegesek, persze, a humánosok. Viszont: két gyerekem van iskolában, gimiben. Nulla az oktatás, otthon kezdjük a matekot a négy alapműveletnél, úgy, hogy a gimnazista lányom egy héten negyven órát tölt az iskolában. Plusz az út. Este tanul, és akkor még lennének társasági igényei, saját hobbija, stb. Én ilyen koromban még mindenfélét csináltam és kb. ötször annyit tudtam. Nevetséges. Továbbá, egy diplomásnak már büdös a kétkezi munka (magamat is értem ezalatt). Habár, már diplomával is sokan dolgoznak alacsonyabb beosztásban, ha rá vannak kényszerítve. Szóval, visszamennék az iskolába, ott kisebbre venném a terhelést, de az alapdolgokat jobban megtanítanám. És jobb tanárok kellenének a természettudományos, vagy reál helyekre, hogy a gyerek ne nézzen, mint a moziban, és otthon az anyja-apja magyarázza neki órákig, hogy mi merre hány lépés. Aztán elég, ha a legjobbak mennek egyetemre, és lehetőség szerint a tanárok ne a fejpénzekből éljenek már meg...a többi meg tanuljon szakmát, hiány van vízvezetékszerelőből, csak hogy egy példát mondjak. A fiammal most itt tartunk, hogy visszavettünk, nem kötelező neki az egyetem (12-éves), csak szeresse, amit csinál. Ha ez társadalmi szinten így menne, lenne valami javulás a munkaerő-piacon is. A második részét csak kicsit értem: a globalizációra gondolsz? Mert azt elkezdtem vádolni magamban...idegenbe szakadtan arról álmodozom, hogy a nagyapám ültette diófa alatt élek, és a faluban minden kutyát ismerek. :(

13066 2010.11.12. 14:15:54

szia Nefi gyorsan átfutottam az írásod, és a kommenteket, most csak annyit: - az a baj országa lettünk- ha megfigyeled majdnem mindenki így kezdi a beszélgetést -kösz jól vagyok csak az a baj... majd ha hazaértem nyugodtan ismét elolvasom, de addig is elöljáróban egy kérdés - hol van az egyéni felsőség vállalás? a szakmaiatlanság, az adó, a járulékok nem fizetése magyarázható e azzal, hogy más sem fizeti- akkor én sem kiírja alá azt a munkaszerződést illetve hagyja jóvá ahol egy fél év után szemérmetlen végkielégítéseket lehet kifizetni-hol van az ő felelőssége? no mennem kell folyt köv: EHM :)))

110481 2010.11.12. 14:54:26

53.-ra Nem tudom, hogy kiint mi a helyzet. De én a saját gyerekeimet (orvos, épitész) közelébe nem engedtem humán szaknak. Természetesen arra is szükség van, de kevesebbre mint amit képeznek. Szerintem a jövő a reál szakoké (beleértve az orvosokat is). Tudtad, hogy Mo.-on SENKI nem jelentkezik fizika, kémia meg matematikatanári szakra? Sajnos a gazdasági szükségszerűség fogja kikényszeriteni a váltást, csak nem mindegy, hogy hány ember (meg ország) bukik bele. Soha nem gondoltam, de előbb utóbb hálásak leszünk az oroszoknak a szocializmusért! Igy ugyanis megusztuk a tömeges mohamedán betelepülést. Abból ugyanis akkora balhé lesz, amihez képest a cigányügy jelentéktelen.

110481 2010.11.12. 14:58:50

53,-ra Az adóelkerülés nem ország és szakmafüggő. Tudtad, hogy mikor Horn idején a Társasági adót felére csökkentették, az alacsonyabb adóból duplaannyi folyt be? Egyszerűene gy adott adóhányad felett nem érdemes termelni. És ilyenkor jön a teljesitményvisszafogás, és az adócsalás. Tipikus a Gyurcsány-Bajnai időszak. Egy Kormány akkor ügyes, ha nem az adókat %-an növeli, hanem az adóbevétel maximalizálja. Az emlitett Társasági adónál 20% felett nem nő, hanem csökken a bevétel

52511 2010.11.12. 15:11:14

Bo 56 ..., igazad van! - De a TE igazad, s ne csodálkozz, ha az a hülye buta és idióta népharag TÉGED IS A LÁMPAVASRA AKASZT! - de csak azért, hogy neked legyen a te igazságod! ..., És szerintem is legyen! DÖGÖLJETEK ROHADÉKOK! :)) !

15138 2010.11.12. 15:26:56

53-ra Doremi, az egyéni felelősségvállalásról nem merek írni, mert akkor mindenki mérges lenne. :) Gyuri szokta mondani, és igaza van, hogy megszoktuk, hogy állam bácsira várunk. Szerintem valami olyasmi van, hogy kollektivizmusra szocializálódtunk, és mindenki a másiktól, vagy a már nem létező szervezetektől várja a cselekvést. Aki meg arra szocializálódott, hogy egyénileg cselekszik, még nem talált rá a finom formákra, amit eredményesebbek. (Lásd Funyi lentebb :) 54-re Zili, szerintem ugyanaz a helyzet, csak magasabb életszínvonalról (ha anyagi felhalmozásokat nézek) indulnak. Nekünk nem volt semmink (ingatlanokon kivül) 89-ben, ők meg megörökölték azt a nagyszüleiktől, amit a mieinktől elprivatizáltak. Több volt a nagy vagyon, nagyobb volt a működőtőke. A lányom orvosnak készül, a fiam még nem tudom, de én sem engedem őket humán szakra és akinek csak tudom, azt tanácsolom, hogy felejtse el az ilyesmit. Ja, és legyen nyugodtan szakbarbár, ne törődjön az általános műveltséggel, ha meg akar élni. Az iszlámról már írtam egy párszor...nem repesek a boldogságtól. Ha elnézem a (Bo, fordulj el) rosszabbakat, nem tudom elfojtani magamban az érzést, hogy itt nyugaton tőlünk féltek, és beengedték az iszlámot. De hát én mindentől félek... 55-re Úgy érted, hogy kapzsi a kormányunk? :) 56-ra Funyi, kedves, ha így beszélünk egymással, akkor hasonló választ kapunk. Ha találkoznál Bo-val, biztos nem mondanál ilyet. A lámpavas szégyen, csak a tömegeffektus nem magyarázza, ill. nem menti. A vidámság az tetszik. :))

13250 2010.11.12. 18:18:31

Zili! Ki kell ábrándítsalak, a műszaki diploma sem véd a Nefi által említett 40-50 éves kor fölött, ha az ember rossz passzban fog ki egy vállalati átszervezést, összeolvadást a gyengébb oldalon vagy éppen csődöt. Az alkalmazkodási kényszer általános a globalizáció körülményei közt és késznek kell lenni akár új szakmát tanulni, többször is, az eredeti szakma vagy diploma megszerzése után. Meg kell egy csomó másfajta készség is, például az együttműködési stb., amivel gyengén állunk. A segélyezés dolgában meg amit mondasz, csak részigazság, mert aki tényleg segélyen él (ha hiszed, ha nem, sokkal kisebb a kör, mint a közbeszédben elhangzók sejtetni engedik), azok jó része esélytelen a legális munkára és a nyújtott segélyből aligha tarja fenn magát és családját. A dolog úgy áll, hogy a nagyszámú tartós munkanélkülinek a voluntarista módon felnyomott minimálbér, a totális képzetlenség, az ázsiai konkurencia (no és sokszor az előítéletek) harapófogójában nincs legális, fizetett munkalehetőség csak a szociális foglalkoztatás keretében, ha az adókból szánunk rá pénzt. Ugyanígy csak a fele az igazságnak, hogy bizonyos szint felett nem éri meg adózni, az adócsökkentéssel meg javul az adómorál. Egyrészt ugyanebbe a harapófogóba ugyanis bekerül számtalan, valójában piacképtelen kényszervállalkozás is, amely nem tudna az elérhető árak és költségek, adók mellett legálisan működni, másrészt az adókat csak akkor lehetne csökkenteni, ha az ő adószintjüket növelnénk (nulláról) ÉS az állam működéséhez és szolgáltatásaihoz szükséges összeget csökkentenénk. Utóbbi óhatatlanul megszorításokat kíván az egészségügyben, oktatásban, stb. Már majdnem össze is raktuk Gyurcsány 2006-os és Bokros jobban összerakott 2010-es tervét.

13250 2010.11.12. 18:20:31

Funyi, Aranypofa! Remélem, ér majd az a megtiszteltetés, hogy személyesen rántod majd meg a kötelet a nyakamon. Akkor ugyanis nyugodt leszek, hogy a jó végén vagyok és békében hagylak itt a sártekén keresni a TE igazságodat.

15138 2010.11.12. 18:26:24

58-ra Én ezért érzem igazságosabbnak a sokak által szidott "belső munkanélküliséget", vagy "ajtón belüli munkanélküliséget". Mégis csak munkából szerzett jövedelem, meghatározott napirenddel, beilleszkedve a társadalomba, nem pedig "eltartott"ként aposztrofált, a közösségből kiszorult, a munkától, rendszeres tevékenységtől elszokott és depresszióba zuhant, belebetegedő emberekről van szó. Akik mi is lehetünk, ugyebár. (Bo, neked mi a szakmád?) 59-re Ne már!!! Egy dolog beszélni, más dolog megtenni. Remélem.

13250 2010.11.12. 18:29:14

Ezt mellékletnek kapod. http://www.youtube.com/watch?v=M_dwhDXCz74 Arról dalolgat ez az amúgy szimpatikus klisékkel dolgozó sláger, hogy nem érdeklik a klisék és a siker, marad inkább a csaj a saját valóságában. Egy nagy gebasz van csak ezzel az egésszel: valóság csak egy van, Funyi mester, és ha valaki azt hiszi, hogy bezárkózhat a saját valóságába, ópiumot szív vagy más valóságpótlékot.

15138 2010.11.12. 18:31:37

Bo, ezt ismerem, szeretem, mostanában nagy sláger. :)

13250 2010.11.12. 18:40:40

Sztárszakmám van, Nefi: az informatika és távközlés elég sok ágát megjárt villamosmérnök vagyok. Nem panaszkodom, de volt már, vagy tíz éve, jóval 50 alatt, hogy megkérdezték egy interjú elején, hogy képzelem ilyen öregen idejönni? Eddig, a hullámvasút iránti odaadásomnak hála, elég jól megúsztam - csak szeretni kell még és még a következő kanyart, lejtmenetet is. Nem mondom, hogy nem lehet simábban is vegetálni vagy akár sikerről sikerre haladni, de bizony egyre több évfolyamtárs kerül ki nagy cégek igazgatótanácsából is még jóval a nyugdíj előtt. Ami a cucialsita vállalati vatta helyzetét illeti, nem vitatom, hogy jobb volt, de azért nem felejtem azt sem el, hogy már a 80-as években tudni lehetett, hogy az a pozíció sem védett meg senkit a leszakadástól. Ezért írtam 30 és nem 20 év bűneiről. Funyival meg elkedélyeskedünk itt fogcsikorgatva. Hagyd csak, nem vészes!

13250 2010.11.12. 18:41:23

62. Je sais :))

111629 2010.11.12. 18:59:03

A blog olvasása közben: ez Magyarország is lehetne.. A kommentek után: nem, mert ahhoz túl gyengék a jelzők :(

12635 2010.11.12. 19:38:11

58-ra, Bo 56 tökéletesen lefestetted a munkanélküliséggel kapcsolatos magyar valóságot...nincs legális, fizetett visszaút és ez ellen valóban nem véd semmilyen diploma...

52511 2010.11.12. 22:11:50

NEM VELEM kell ELKEDÉLYESKEKNETEK! .... Hanem a néppel, a nemzettel, a választópolgárokkal ....

13250 2010.11.12. 22:38:57

Azért nem egészen így akartam mondani, Gordius, még ha így is olvasható. Legális, fizetett visszaút annak a néhány százezer embernek nincs, akik a végleg leszakadt, iskolázatlan és képzetlen, ma már egyre inkább a végeken, zsákfalvakban, lepukkant telepeken élők sorait gyarapítják. Igazán számukra (és sajnos gyerekeik számára) ma visszaút inkább csak kivételes esetben adódik, mert az ő visszahozásuk a legköltségesebb és a többség számára legkevésbé kívánatos. A többieknél a meglévő lelki, képességbeli és anyagi tartalékok nagyságrenddel nagyobb esélyt képesek adni a katasztrófák elkerüléséhez és ehhez a legalitás változó szürkeárnyalatai is rendelkezésre állnak, ha valaki képes ezeket mozgósítva váltani. Az is igaz, a visszatérés esélyeit sokban rontja például nálunk ha valaki kicsit túl van már a középkoron, pláne ha még ráadásul bő gyereknevelési életszakasz után akar visszatérni a munkába, stb. Sajnos nem egy ilyen tényező van. A diploma, jó szakma azért még mindig sokat javít és Zilinek úgy igaza van, hogy a reálképzettség sokkal jobb védelem, mint más. Csak garanciát nem ad ma már szinte semmi, mert külső tényezők is pillanatok alatt kiforgathatnak bármily stabilnak hitt egzisztenciát. (Azért cseréltem le a legális, fizetettet a szürke árnyalataira, mert a kényszervállalkozók nagy részének látszólagos minimálbérét az APEH-hal ellentétben nem tartom abnormisnak, ha ez nem a sokszáz nm-es villa, a rendszeres luxusutazások és a sűrűn cserélt sokmilliós csilivili autó kitermelését szolgálja. Jobb lenne persze, ha mindehhez a joggyakorlat igazodna, viszont lennének jól belőtt határai).

52511 2010.11.12. 22:45:09

Cseszd meg wazze Bó! ... igazad van! - De gonkolódzkodózkodjál már el, hogy azon a 19,5%-on belül, azaz a vakonszabadonfutó MSZP-re szavazók közül, mennyi a TE véleményed és okosságod súllya!? ..., szerintem .... - Kisebb, mint a NYŰFASZA!

13250 2010.11.12. 23:15:08

Nem vagyok én olyan nagyravágyó, Funyi. Én nem a néppel, a nemzettel, a választópolgárokkal beszélgetek, hanem z nélküli, hétköznapi emberekkel, mint te vagy én. Az ilyen magasztos dolgokra már van egy ember ebben az országban és az is több a kelleténél. Megjegyzem, ha az lenne az utolsó elfoglalható állás ebben az országban, hogy néppel, nemzettel, választópolgárokkal társalogjak vagy akár kedélyeskedjek, inkább felkopna az állam, hogysem vállaljam. Nem érdekesebb dolog például arról beszélgetni, hogy hogyan maradhatott meg a hatvanas évekből a Katica Presszó a piac sarkán, ahová az akkori tévéjátékbeli galeri is járt? Vagy ha már ilyen szaros dolgokról beszélünk, mert mért ne beszélnénk, hogy fenyegetettség, félelmek, nem jobb kinek-kinek meghallgatni mások tapasztalatát, hogysem TI meg MI felosztásban küldjük el a búsba egymást? Na, mára szép jóccakát!

13250 2010.11.12. 23:20:49

Figyu, Funyi, csak neked elárulok egy titkot: nem vagyok benne a 19,5 %-ban, de őket is becsülöm annyira, hogy úgy gondoljam: ha veszítettek is, ha másképp vélekednek is az MSZP lehetséges vagy épp szükséges szerepéről vagy épp az ország lehetséges jövőjéről, azt is legalább annyira tisztelem, mint azokét akik úgy szavaztak, ahogy én vagy akik akár a Jobbikra szavaztak. Nekem van bajom X, Y és Z párt (tulképp mindegyik) politikájával és lehet konkrétan bajom egy adott MSZP-s vagy egy másik Jobbikos alakkal, de nincs és nem is lehet AZ MSZP-sekkel és A Jobbikosokkal. Stimmt?

13250 2010.11.12. 23:23:33

Lenin elvtárssal szólva: maradjunk mindig az adott helyzet konkrét elemzésénél (ha ő mondta ;o)

122188 2010.11.13. 01:38:02

"...marxista maradok és naponta háromszor elmondom, hogy AZ ÉLET SZÉP. Isten engem úgy segéljen." Ez a világnézet hazugság és halott. ha ezen át nézed a világot csak pesszimista és elborult lehetsz. (mondjuk érdekes lehet marxistának lenni a svájci jólétben és védettségben) Tanácsolom szabadulj meg a múlttól, amelyik csak a kivételezett helyzetetek miatt tűnt felhőtlennek, mert a 10% kollaboránsokhoz tartoztatok. A mosani világ a normális! Próbáld elfogadni. Marx átvert Titeket.

13250 2010.11.13. 06:44:36

Rodostó! A múltat (múltad) végleg eltörölni - írod. Kommunistább vagy Nefinél, úgy látom. Sajnálhatod, hogy ilyen sekélyes tudással ítélnéd meg és ítélnéd el azt, amiről (joggal) a következőket írja angolul a wikipedia: "Contemporarily, Karl Marx’s innovative analytical methods — materialist dialectics, the labour theory of value, et cetera — are applied in archaeology, anthropology,[1] media studies,[2] political science, theater, history, sociological theory, cultural studies, education, economics, geography, literary criticism, aesthetics, critical psychology, and philosophy.[3]" http://en.wikipedia.org/wiki/Marxism Tehát Marx eredeti (újító) elemzési módszereit, a dialektikus materializmust, az értéktöbblet elméletet, stb. alkalmazza a régészet, az antorpológia, a médiatudomány, a politikatudomány, a szinháztörténet, az elméleti szociológia, a kultúrakutatás, az oktatás[tudomány], a közgazdaságtan, a földrajz, az irodalomtudomány, az esztétika, a kritikai pszichológia és a filozófia" Magától Marxtól származik az alábbi idézet, mellyel a magyar oldal jellemzi társadalomfilozófiáját: "Az előfeltételek, amelyekkel kezdjük, nem dogmák, hanem való­ságos előfeltételek, amelyektől csak a képzeletben lehet elvonatkoztat­ni. Ezek az előfeltételek a valóságos egyének, cselekvésük és anyagi életfeltételeik, mind azok, amelyeket készen találtak, mind azok, amelye­ket saját cselekvésükkel hoztak létre." - Nagyjából ez lehetett az a mondat, mely aztán a fentebb Leninnek szájába adott szállóigévé vált az adott (való, materiális valóságában tekintett) világ konkrét elemzéséről. Ehhez képest, aki azt ígéri, hogy nem számít a rögvalóság (pl. közgazdasági összefüggések, történelmi valóság, jogtudomány és benne az alkotmányelmélet, geológia, stb.), mert mindegyiket kényére alakíthatja az, akinek van hozzá hatalma, az ver át mindenkit. Amíg hagyjuk...

13250 2010.11.13. 06:56:38

http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=37880%3Aa-legkisebb-magyar&catid=65%3Aaz-olvasok-irasai&Itemid=101

52511 2010.11.13. 07:50:10

Rá se bojszítsatok! ..., azaz nye bojsza! Marxozgassatok, marxozgassatok ...

professzor 2010.11.13. 08:40:10

Bo testvér...legyen meg a te akaratod....DDDA klasszikus , őskőkorszaki fejlett európa polgárának fogalmi körébe soha nem fért bele a perkeltszaftkanyaritók,bödönaljatörölgetők élet, család és munkateljesitmény szemlélete. Ahogy ,ti tálibok szerettek fogalmazni...másként szocializálódtak. Például a svájci előalpokban termelő agrárnepomuki alaposan tökön rugta volna gyermekét,ha az a magyar ifjak példáján nekirobbanva leszarta volna a családi gazdaságot.Ezt a kiragadott példát csak alapkiindulásnak szántam. Aki élt hosszabb ideig a fejlett demokráciában és netán munkája alapján még vitte is valamire és eljutott legalább az alsó-középosztály szintjéig az megveti, zsigerből utálja a társadalom potyautasait. Nem ,hogy bátoritja őket, hanem kifejezetten lekezeli ezt a kelet-balkáni maradványértéket.Ez tény, és bizony nem tul kellemes élmény,de magára vessen aki kalandvágyból emigrál oda ,ahol munkából lehet csak megélni.

13250 2010.11.13. 09:14:03

Te ezt csak tudod, Prof, ott a klasszikusan alpesi dácsádban. ;o). Nekem nincs panaszom se a kalandvágyból emigrálással, sem az ugyanolyan okból való hazatéréssel. A tapasztalatom azt mutatja, hogy a világ konszolidáltabb felén inkább a struktúrákban keresik a megoldásokat és nem mások megbélyegzésében, felkoncolásában. Igaz, kevésbé izgalmas, mint egy pogrom, de jobban működik. Persze vannak ott is, akik hajlanak az ön- és közveszélyes önámításra, bűnbakképzésre, válság idején többen is, de az egyenleg többnyire nem oda billen.

12635 2010.11.13. 10:11:35

Bo, finoman fogalmaztál, hogy túl van már a középkoron... az igaz, hogy a végzettségeim nem reál irányúak...gyerekem csak kettő van... csak az a szörnyű, hogy az a fordulat a hirtelen, ami az addig normálisan élő és dolgozó embert kibillenti...egy olykor ésszerűtlen döntés, egy váratlan leépítési hullám az utcára teszi...innen az út lefelé már szinte természetes...mert bárhová is kerül mindig ő lesz a friss, aki legelőször mehet...ettől aztán máris rajta a bélyeg...háromszor estem már ebbe bele... az pedig amit prof a 78-as hozzászólásában ír, az első mondatában,( a jólétből) mérhetetlenül megalázó és emberi méltóságban sértő...

15138 2010.11.13. 10:25:41

Bo, viszed a posztomat, köszönöm a helytállást. Funyi, senki nem akar bántani. Magyarázzuk a véleményünket. (Ha valaki, te emlegettél lámpavasat) Általában mindenkinek: Én nem akarok panaszkodni az anyagi helyzetemre, csak azt kérdezem, hogy ha olyan jó Svájcban, miért nem jön ide mindenki? Na, ugye. Egyébként, a mo-i sógorom milliárdos, és a SZU-beli volt férjem sem szegény ember. Ha ott maradok, lehet, hogy anyagilag többre viszem. Nem függ az anyagi jólét annyira a földrajzi helytől, mint ahogy a fejekben van... Profnak: figyu. Én a férjeim életét élem. Ahogy mondtam, az oroszoknál többre vittem volna: lenne állásom, és valószínűleg valahol nagyon fent lennék. Nem úgy alakult, de nem bánom, mást kaptam helyette. De nem választottam, érted? Ezért felesleges mást gyűlölni, főleg, egy nőt. Nem ártottam senkinek, abban hiszek, amiben akarok. Nem te fogod megváltoztatni, hogy mit gondolok. Pár hete megkértél, hogy ne vegyelek észre. Most erre kérlek én is.Ha nem tudsz elviselni, felesleges idejárnod és velem bosszantanod magad. Ültess virágot inkább. Ha adsz címet, küldök nelefejcs-magot.

13250 2010.11.13. 10:49:21

Egyszerű, Nefi, Insomnia: http://www.youtube.com/watch?v=LuqEbRzy_t8 Úgy hogy nincs mit.

15138 2010.11.13. 20:49:33

Ha ilyeneket hallgatnék, én sem tudnék aludni. :)

11951 2010.11.14. 11:13:45

Szia Nefelejcs! Rég jártam erre,de hozzád benézek... Az írásodhoz,nem olvastam el a kommenteket,csak a saját helyzetem alapján tudok véleményt mondani,igen a mai politikai helyzetben lehet félni,sőt szerintem ezt tudatosan teszik... A feleségem közalkalmazott,bármikor elköldhetik,minden indok nélkül,és 50-felett már nagyon nehéz lenne bármihez kezdeni,azt senki nem kérdezi,hogy mennyi a tartozásod az OTP-nek... Nem panaszkodhatok,most még megélek egy bizonyos szinten,de holnap is így élek...???? Hát ez a félelem....

15138 2010.11.14. 18:43:18

Ez. Nekem is ilyen félelmem van. Minden jót, Zsati. :)
süti beállítások módosítása