Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Polgári engedetlenség

2011. november 24. - Vörös Nefelejcs

Mindig megplepődök, ha kapitalista országban élő emberek balos megmozdulásait látom.

Mindig megplepődök, ha kapitalista országban élő emberek balos megmozdulásait látom.

Őket látva, hiányérzetem támad, hogy a munkásmozgalmilag fejlettebb, ex-szocialista országokban hogyan felejthették el a régi ellenállási formákat. Egyetlen magyarázatként azt mondom, hogy nem merik használni őket, hála a húszegynéhány éve gyakorolt, egyedülálló hivatalos kommunistázásnak.

Egy régebbi posztomra kell hivatkoznom, a Novartisról van szó, pár hete vitáztunk azon, hogy az igazgatója, Herr Daniel Vasella megérdemli-e vagy sem  elképesztő, havi két millió frankos bruttó fizetését. Nem ezt a vitát szeretném folytatni, hanem jelzem, hogy azóta a Novartis bejelentette, hogy bezár egy üzemet Vaudban, valamint részlegesen elbocsát embereket Baselben. Összesen 1100 embert érintő műveletről van szó. Ugyanazon a héten a Novartis közölte az utolsó gazdasági eredményét: 2 milliárd frankos profitot ért el, ami 7%-os emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.

Itt tört ki a felháborodás. Ezer embert az utcára tenni, a gyártás egy részét Kínába vinni úgy, hogy a cégnek gazdaságilag kutya baja? A Novartis végül kénytelen volt bevallani, hogy az intézkedés "megelőző" jellegű és 20 milliót tudnak vele  megtakarítani. Ez a húszmillió itteni fejekben Daniel Vasella fizetése, egyből asszociáltak és Vasella úr háza elé békés tüntetést szerveztek, amit a rendőrség félóra alatt feloszlatott. Pedig nem is dobáltak két frankosokat az udvarára...

Persze, nincs lehetőség fentről beleszólni egy cég gazdasági döntéseibe. Viszont egy orvos kezdeményezésére, alulról, érdekes akció indult: az illető háziorvos elhatározta, hogy a saját eszközeivel tiltakozni fog, azaz nem ír fel többet Novartis által gyártott gyógyszert. A betegeivel közölte ennek okát, és ha az illető ragaszkodott a Novartis-féle szerhez, megkaphatta. Nem ragaszkodtak, sőt, a gyakorlat elterjedt és már egész kantonok orvoskamarái fontolgatták a csatlakozást. Az említett orvos elképedten konstatálta népszerűségét, hiszen negatív reakciókra számított.

Abban a tévéhíradóban, ahol ezt az orvost mutatták be, egy másik "ellenálló" is szerepelt. Egy francia férfi, többéves "demonstrálási" gyakorlattal, börtönbüntetéssel egy vezető fogvatartásáért (bezárják a főnököt,  főnököket, hogy a követeléseiket teljesítsék), Svájcban tart tanfolyamot. A résztvevőket kérdezték, meddig mennének el: mindenki tagadta, hogy hajlandó lenne főnökét foglyul ejteni, azt agresszióként nevezve, de utcai megmozdulásra mind kész.

Ha harminc éve azt mondja nekem valaki, hogy ezeket a híreket a svájci híradóban láthatom, azt hiszem, hogy eljött a kommunizmus hajnala.

Tovább. A zürichi Occupy-mozgalmat békésen hazaterelték a rendőrök, ez alkalommal New Yorkban járt fotóst kérdeztek, ott mit látott. Azt válaszolta, hogy a legnagyobb megdöbbenést az okozta, hogy MINDEN társadalmi réteget, minden korosztályt, minden bőrszínt látott a téren, a saját szemével, míg odáig a tudósításokban arról igyekeztek meggyőzni bennünket, hogy rosszindulatú balos, szélsőbalos alakok szervezik azt.

Kéretik komolyan venni, hogy egyre többen értenek abban egyet, hogy a rendszer így, ahogy van, fenntarthatatlan. Legalábbis, ha mindenkit emberhez méltó módon akarunk etetni, lakatni. Erről már nem csak az utcán, de a parlamentekben is beszélnek.

Kéretik nem elfelejteni, hogy új eszköz is van a kezünkben, az internet, ami leegyszerűsíti a szervezést, a kapcsolattartást. Magyarországon is vannak emberek, akik aktívan tesznek valamit, összejöveteleket szerveznek, megmozdulásokra járnak. Elég szétnézni a Facebookon.

Egységben az erő. Együtt egymásért. Ezek a mi jelszavaink voltak. Emlékszünk még?

*****

Van itt egy jópofa karikatúra, Franciaország készül a megszorító intézkedésekre címmel. A nagyszerű Mix and Remix tollából.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr378289420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2011.11.24. 13:20:10

48-ra Nagy túrót. Nem így kell nézni. Úgy kell nézni, hogy ma ő, holnap lehet, hogy te. A sztrájk nem érne semmit, ha nem okozna kellemetlenséget, mábocs. Pont az a célja.

12009 2011.11.24. 13:27:28

5O Nekem semmi közöm hozzájuk. Nem jól nézed. Pld. A vasutassztrájk. A vasut állami. Ha nagyobb fizetést kell adni, akkor vagy a jegy árát emelik, amit én közvetlenűl fizetek meg, vagy az adókat. Szóval amikor a vasutas sztrájkol, az én zsebembe turkál. Ha a magántulajdonban lévő cég alkalmazotja, tegye kedvére, de az én utamba nem állhat. Nekem senki ne mondja meg, hogy a saját boldogulásomért hogy harcoljak. A tőkés és én közzém ne álljon senki, főként valami gazemberek által irányitott szakszervezet. A harc legyen nyilt és szabad. De amikor valami szakszervezet meg akar abban akadályozni, hogy hétvégén dolgozzak, akkor elő a Kalasnyikov és hadd szóljon...

15138 2011.11.24. 13:30:09

Lakatlan sziget... A vasutas, nővér nem sztrájkolhat, oké. Otthagyja a szakmát, vagy úgy dolgozik, hogy abban nincs köszönet (vahtyorsák, naprimér), akkor mit nyertél?

12009 2011.11.24. 13:38:13

52 Jó, de akkor ne zugolódjatok,hogy magassak az adók és minden drága!! Mert erre megy ki a játék.

12009 2011.11.24. 13:42:46

Aztán meg azt ne mondd, hogy ha a vasutasnak megemelik a fizetését, jobban fog dolgozni, vagy a vahtyorsa emberszámba vesz. Egy frász, még több kell majd neki, mert lehet ugy is pénzhez jutni, hogy nem áll mögötte teljesitmény. Sztrájkolni kell csak. Ezt a franciáknál láttam. Azok kéthetente sztrájkoltak. Szépen bontottuk is le a gyárakat és vittük Lengyelbe és Törökbe. Ugyanis a mai gyárakat könnyű áttelepiteni, a gépek mellé könnyű betanitani a munkásokat. Mert van egy olyan bérszinvonal, hogy a fölött olcsóbb költöztetni. Ja, az igazán profi munkások, mérnökök meg mentek Lengyelbe és Törökbe dolgozni. Ők az igazi proletárok.

210292 2011.11.24. 13:49:07

54. granicsar 2011. 11. 24. 13:42 ..., nemrég hallottam a rádióban .... - Angolok mennek Lengyelországba dolgozni ....

15138 2011.11.24. 13:55:06

53-ra Én nem zúgolódok, hogy magas az adó. (itt nem zúgolódok, otthon magasallom az áfát, lévén még két másik országban ennyi, sehol másutt) És ijedten látom, hogy minden egyre olcsóbb. Baj lesz ebből. 54-re Tudok a csomagolható gyárakról. Az expatriote-okról is, naná. Franciákról, akik családdal nem mertek Romániába elindulni. És ez jó? Ki a franc akar állandóan utazni? Én rühellek, én is úgy csöppentem ide. Lehet, hogy meg sem állok, visznek tovább. Nagyapám diófája alatt szeretnék élni, hogy mindenkit ismerjek a faluban. Falu van, az ismeretségen dolgozom, de hol a diófa? Gyökér nélkül nem jó maradni. Elkalandoztam. Nem megoldás elvinni egy gyárat. Szóval, nincs jogunk sztrájkolni, te aszondod. LÉnyegében. Én meg aszondom, hogy az osztályharc fokozódik. Újraindul.

15138 2011.11.24. 13:55:49

55-re Lengyelország most nagyon menő hely lett. :)

12009 2011.11.24. 13:55:54

Ide, Oroszországba, meg németek és osztrákok. És nem vezető posztokra, hanem tényleg melózni. Persze itt vannak a volt szovjetek is. Pétervárott meg a finnek épitenek. Mármint ugy, hogy a finnek dolgoznak az épitkezésen. Nem sztrájkolnak, nem hőzöngenek, mint a magyarok, hanem mennek melozni oda, ahol munka van.

15138 2011.11.24. 13:58:00

Grani, a népek nem sztrájkolnak és nem hőzöngenek, amig méltó módon meg tudnak élni. Ha ez hiányzik, akkor kezdik emlegetni a jogaikat. Lehet, hogy hiába?

243343 2011.11.24. 13:59:52

47. KériSzépen 2011. 11. 24. 13:10, ha szerinted ehhez zsenialitás kell, akkor nagyon el vagy tévedve. De így már értem, hogy keveset értesz.

12009 2011.11.24. 14:05:17

56 Hát ez a különbség a proletár meg a "baloldali" között. A baloldali tulajdonképpen kispolgár :) A világ változik és ezt tudomásul kell venni. A világ nagyon gyorsan változik, ezt is tudomásul kell venni. Aki meg akarja állitani a világot, az az ellenség. Aki sztrájkol, az gondoljon arra, hogy a világon vannak még sokan, akinek az ő fizetése az kozmikusan sok. A tőke meg azzal, hogy odamegy, ahol alacsonyabb a munkaerő költsége, szépen kiegyenliti a különbséget. Az egyik jövedelme felmegy, a másiké le. Ilyen az élet :) Ja, te miből fizetsz adót?

169889 2011.11.24. 14:05:29

A polgári engedetlenség hosszútávon fegyelmezett tömegekkel igen is hatékony fegyver, bárki és bármikor élhet vele, persze hatékonyan csak nagy tömegben működik. Politizálni ma már mindennel lehet, ha következtessen és nagyobb csoportokban teszik az emberek, akár még a vásárlással vagy éppen a nem vásárlással is véleményt mondhatnak és lassú víz partot mos. Azt hiszem mi magyarok is éltünk már vele, a közteherviselés mintha osztrák találmány lenne, talán Ferenc József vezette be, adót azóta sem nagyon fizetünk, megszoktuk hogy így lázadunk, ja hogy az osztrákok már nincsenek, hát semmi sem tökéletes.

12009 2011.11.24. 14:11:29

59 Mi az a "méltó módon" ? Már ugy érted, hogy segélyből, munka nélkül, hitelből jobban, mint a határ másik oldalán? Mert ugye az nem méltő, hogy mint a románok, lengyelek stb. tömegesen menjenek dolgozni oda, ahol munka van? Egy magyar ugye a diófa alatt szeretne üldögélni :) A modern tőkének mobilis emberekre van szüksége. Sokan azt hiszik, hogy dicsekszem, mennyit utazom. Holott nem, panaszkodok. Nincs igazán hétvégém, munka után repülőn, vonaton töltöm a szabad időmet. Egy héten belül 5 időzónában megfordulok. Megfizetnek? Meg. Tessék utánam csinálni. Én egy fekete táskával érkeztem MO-ra, pár dollárral a zsebemben.

15138 2011.11.24. 14:11:42

61-re Akkor értem, miért nevezed magad proletárnak. Ezt a kiegyenlítést csak az ebéd utáni kávénál említettem a férjemnek, mióta elöször olvastam tőled, azóta nem tudom elfelejteni. Ui. nem tudom cáfolni, viszont kell, hogy legyen benne egy logikai hiba, vagy akármilyen hiba, mert elfogadni sem tudom. Miből fizetek adót? A férjem zsebéből, tudod, aminek a fele az enyém, ha jár, ha nem. :) Fizetésből. Bruttóból. Nem tudom, hogy érted a kérdést. 62-re Lancelot, végre, köszi. Jó a humorod. Jut eszembe, a humor is naccerű fegyver. A szoc-ban még az is működött, ma már mintha kevésbé, pedig a legjobban ebben vagyunk, fimvígjátékokban. Még csak vagy negyvenszer láttam a Magyar vándort, a gyerekeim majd összes történelmi ismerete Mo-ról ennek a filmnek köszönhető.

12009 2011.11.24. 14:13:38

62 A bojkott, a polgári engedetlenség jogos. Ja, az osztrák áruk bojkotját és a vegyél magyar áru mozgalmat az egész világon másolják. Magyar találmány, csak éppen MO-n nem alkalmazzák.

15138 2011.11.24. 14:15:53

63-ra Senkit nem irigylek, akinek utaznia kell. Én rühellek, 18 éves korom óta. (azért egy orosz vonaton még jókat tudnék aludni) Méltó módon? Megmondom, hogy a gyereked ne maradjon éhes, és a cipője ne essen le a lábáról, meg a tied se. Ha beteg vagy, legyen pénzed orvosra. Ki tudd fizetni a rezsit. Egyebekben, én sem sírnék, én is álltam egy táskával, és sírtam már, mikor előttem egy csirkét dobtak a kutyának, mikor én már féléve nem ettem csirkét. Sajnáltam magam nagyon. Aztán lett még rosszabb, estem már össze, mert olyan éhes voltam. Takarításból éltem egy évet. Elmúlt. Még visszajöhet. Ha rajtam múlik, nem fog. Grani, abban igazad van, hogy nem sírni kell, hanem csinálni. De nem árt tudni, hogy nem vagyunk teljesen kiszolgáltatva, nem vagyunk teljesen fegyvertelenek.

12009 2011.11.24. 14:17:27

64 Szóval a férjed zsákmányolod ki :) Megnézném a reakcióját, ha bejelentenéd, hogy sztrájkolsz :D Nem főzöl ebédet, másnak se hagyod, hogy főzzön és étterembe se mehet, ha nem vesz neked gyorsan egy nercet :) Érdekes, hogy a férjed keletről nyugatra ment, én meg nyugatról keletre. Oda mentünk, ahol munka van.

169889 2011.11.24. 14:37:57

„Magyar találmány, csak éppen MO-n nem alkalmazzák. „ Na, ez is a mi kis sajátosságunk, Nobel díjasokkal is egészen jól álunk, de egyik sem itthon érett be, mindegyik külföldön dolgozott, mikor megkapta. Igen a humor, az külön érdekes, hogy mindent túlélt, Horthyt, Kádárt, aztán jött a rendszerváltás és szépen meghalt, a savanyú humortalan politikusok tettek érte, hogy így legyen.

15138 2011.11.24. 14:48:44

67-re Már éppen kezdtem gyanút fogni, hogy úgy érted, nem dolgozom, nem fizetek adót. Helyettem is fizetünk, családi adózás van, cserébe ha elmennék dolgozni, akármilyen keveset is keresnék, a legmagasabb kulccsal menne le belőle az adó. Ezért is van errefelé több nő itthon. Szóval kizsákmányolom a férjemet? Volt már neked feleséged? A férjem lenne az első, aki tiltakozna. Nem ragozom, van dolgom, keresetem nincs. Ellenben spórolunk rajtam-velem ezt-azt. :) Tanárt is. :) Ja. A munka után. Én meg azon szoktam elgondolkozni, hogy hányféleképpen alakult volna az életem, ha más a férjem. Egy nő megy a férje után - vagy csak én?... 68-ra Lancelot, utálom sok mindenért a politikusokat. Ezért nagyon. Az elveszett humorért.

wesz 2011.11.24. 14:51:00

Nefi, en biztos vagyok abban, hogy neked nagyon tetszene Amerika, bar Kuba leven kommunista, Che nem igazan konform itt, ami azert ertheto. Amugy Granicsarral ertek egyet 100%-ig. A vilagot kokemeny gazdasagi torvenyek szabalyozzak, egyszeruen nem lehet tovabb nyujtozkodni mint ameddig a takaro er. Ennyi. Pelda: a gorogok nyugdijba mehettek 50+ evesen, hosszu munkanelkuli, allando sztrajkok, plusz love, aztan tessek mire jutottak. Szerencsetlen nemetek perkaljak ki a tucskok zenes felarat. Granicsar pontosan leirta a realitast. Sztrajkolsz, tobb penzt akarsz, mint ami mellett meg nyereseges a ceg, akkor szeva, majd a roman betanitott munkas megcsinalja. A dolog errol szol. Minden orszagnka ki kellene talalnia, hogy mit tud jol csinalni, aztan rafekudni. A minap Barcelonaban beszelgettem egy svajci kisuzem tulajdonosaval, a kis cege, valahol Zug kornyeken olyan eszkozoket es spec gepeket gyart amivel akar ket mikronos lyuk is furhato. Mert a svajci a precizios gepgyartasban nagy. Az amerikai rendelkezik a legtobb tokevel, igy be tudja vasarolni a jo koponyakat a nagy profitu innovacioba. A kinaiak sokan vannak, kivalo betanitott munkasok. Ugyanakkor az Indiaba "outsourced" uzletek, kulonosen a vevoszolgalatok, ballagnak lassan vissza amerikaba, mert a minoseg a beka segge alatt volt. Meg valami 44. ahazafia 2011. 11. 24. 13:03 Ez butasag, a nagy ideologiai ellenteteken mar tul vagyunk. A fejlett vilagban egyutt sirunk, egyutt nevetunk. Ezenkivul a klasszikus ellenallas helyett, a kozossegi es mas modern technologiat alkalmazo ellenallas siman padlora kuld barmilyen nagy ceget. A kerdes csak az, hogy hol az ingerkuszob. Eleolvastam mind Grani, mind Nefi osszes kommentjet, Granicsarral nagyon-nagyon egyetertek, tulajdonkeppen pontosan igy gondolkodnak az amerikaiak. Ha baj van, meghuzzak a gatyaszijjat, ha meg nincs akkor kieresztenek. Oda mennek, ahol munka van es a donto tobbseg nemigen akar szocialis ellatast. (kaja jegyet, szocialis berlakast, stb.)

243343 2011.11.24. 14:56:08

70. wesz (látogató) 2011. 11. 24. 14:51, most jövök rá, hogy te az USA-ban élhetsz. Nem látod a fától az erdöt.

12009 2011.11.24. 15:04:59

69 Na ja, ha azt irod, hogy nem fizetsz adót, akkor mondtam volna, hogy helyetted a férjed fizet, ami egyre megy :) Hogy volt-e feleségem? Nem is egy, három is :) Egyik se jött utánam. A magamfajtáknak két tipusu nő felel meg: a nomád feleség, aki megy utánad a világ végére is, vagy a tengerész feleség, aki békésen vár otthon, neveli a kölyköket és békésen várja, hogy mikor jössz vagy két hétre évente. 7O Amerikai lennék? A francba :(

15138 2011.11.24. 15:05:21

Wesz, nem tudom, Tegnap este megnéztük a Food. Inc. c. filmet a svájcin, előtte egy vitával. Az agyamról majdnem elmentem (ha nem mond neked semmit, akkor annyit mondok, hogy McDo, Smithfield, Montsanto, egyebek) A többivel egyetértek, gatyaszíjjal, ilyesmivel, meg látom, hogy túlköltekeztük magunkat, meg is lesz az eredménye. Továbbá értesülünk arrról, hogy bezzeg Brazilia, Korea köszönik, jól vannak, hogy a gyerekeik "letanulják" a mieinket, és hogy húsz év múlva (ahogy Grani is mondja a globalizáció kiegyenlítő hatásáról) a hatalmi viszonyok mások lesznek. Ha nem hamarabb. Ne kelljen örülni neki.... 71-re :D Jobb későn, mint soha. Mármint rájönni, hogy Weszünk onnan való. Biztosan mást lát, mint mi.

15138 2011.11.24. 15:07:34

69-re Nehogymáá minden kommentre tudjak válaszolni egyszerre... Akkor nomád feleség vagyok, vannak előnyeim, számosak. Igen, tudok inget vasalni, egyszer már kérdezted, és törődök az emberrel, a drugoj konyeccel is, minden oké, nincs panasz. El van kényeztetve, megérdemli. Neked is kívánom. (Márta?) Nem vagy amerikai...hiányoznak (már) a csillagok rólad. :DDD

210560 2011.11.24. 15:09:10

Annyira egyetértek a 41.ben Rónagyurival, hogy szinte teljesen !! :) de még jövök :)

15138 2011.11.24. 15:11:46

Te értetted, mit mondott Gyuri? Ajaj, elbújdosok...

12009 2011.11.24. 15:16:57

74 Aha, szóval csikos vagyok, de csillag egy sem :) Na kösz. Márta most egy nagy francia óriásnak dolgozik. Csavarog a világban. Nomád, de nem feleség :(

15138 2011.11.24. 16:39:35

Nem baj, Grani, legalább maradhatsz szabad proletár, és nem jönnek elő feudális vonások. Hihihi...

210292 2011.11.24. 17:32:43

..., Visszatérve az eredeti kérdésre, mármint a Baloldaliságra, a Szolidarításra, a Közös érdekere, a KÖZérdekekre, az Önszerveződésekre .... - csak nézz körül a Nolblogon! Állítólag "MIÉNK ITT A TÉR"! ??!! - DE NEM! " mert jönnek a fasiszták és a Marslakók, meg a Pirézek, s nem engedik"!??? ... vagy csak MI vagyunk saját magunkhoz IS IDIÓTÁK?!

15184 2011.11.24. 17:36:05

30. "Maxi, mikor volt fejlettebb munkásmozgalmilag a kelet-eu-i térség? Hát a szoc-mus idején, a proletárdiktatúra idején, a Tanácsköztársaság idején, és végül a rendszerváltás idején, amikor meg akarták (némelyek) reformálni a szoc-must, csak más sült ki belőle." Hát nem. Milyen munkásmozgalom volt a kommunist pártállam idején? "Szerintem fejlettebbek voltunk, mikor párttörténelmet, marxizmus-leninizmust tanultunk, mikor ideológiai tárgyakból államvizsgáztunk." Mindennek mi köze a munkásmozgalomhoz? A munkásmozgalmat Marx előtt találták ki Angliában. Lényege: a munkások közösen lépnek fel érdekeik képviseletére a tőkés vállalkozókkal és az állammal szemben. Eredménye: a szakszervezeti mozgalom. A szakszervezeti mozgalmat viszont a kommunisták kinyírták, ez a szociáldemokrata pártokkal összefonódba tudott tovább fejlődni. "Mikor megvalósítottunk olyan dolgokat, amik nyugaton sosem sikerültek, nevezetesen az ingyenes orvosi ellátást, ingyenes oktatást" Ingyenes nem létezik. A pénz nem hullik az égből. Valaki mindig fizet.

wesz 2011.11.24. 17:38:55

73-ra Irom az ellenpeldat. 5 eve meg mereg draga volt az organic, vagy bio, ahogy otthon nevezik, elelmiszer. Miutan hatalmas a kereslet (itt meg mindig az iranyitja a piacot), mara meg a WalMartban is vehetsz igazoltan bio kajat, (most jon a lenyeg) elenyeszoen dragabban, mint a filmben leirt alapanyagok. Mondjuk a sima tojas tucatja $2.05, a bio tojast meg $2.34-ert vesszuk. Vagy a sima joghurt 5-ot 4$-ert adjak, mig a bio-t $5-ert. Ha pedig tenyleg ilyesmikrol mint liszt, barna cukor, oliva olaj, kave, gyumolcs, hus (semmi hormon, allati eredetu tap, stb.) beszelunk akkor az arres lehet meg kisebb is. En peldaul csak szabadban tartott es magon nevelt tyukot veszek es soha nem vennek farmon nevelt halat, csak vadon fogottat. Ami baromira nem tetszik es ezt becsulom Europaban, az az amerikaiak hozzaallasa a gen manipulalt novenyekhez. En szemely szerint tiltanam, mert nem tudhato, hogy mi lesz a hatasa az emberre, elovilagra. Grani, ki kell abranditsalak,te minta amerikai lennel a hozza allasoddal. Ha valamit becsulnek es megbecsulnek az a kemeny munka.

15138 2011.11.24. 17:52:06

79-re Funyi, ja, visszatérve, úgy érted, hogy ha mi itt nem tudunk együttműködni, akkor miért várom az országtól? A saját érdekünkben. 80-ra Maxi, én az úttörőmunkát ideszámítom, a Munkásőröket is. Harcolni már nem kellett, dolgoztunk,hogy a gyerekek ingyen táborba menjenek. Törtük a kukoricát, és örültünk, hogy kimaradunk a háborúkból, gazdasági válságokból, éltettük a népek nemzetközi barátságát. Pártgyűlésekre jártunk. :) Mi köze a munkásmozgalomhoz? Hát azt tanultuk, hogy az ősöknek mit kellett kiállni, miben tévednek a burzsuák - ugyanazt csináltuk, mint a földalatti mozgalom addig, csak már nem kellett harcolni, mert mi voltunk az úr. Néphatalom. Nem létezik ingyenes ellátás? Ne nevettess. Annak idején hány embernek kellett lemondani szemüvegről, fogszabályozóról, fogpótlásról? És ma? Teljesen mindegy, hogy szted nem ingyen volt - a beteg tagnak ingyen volt, mert mind fizettünk érte. Momentán mind fizetünk, és annyit, amennyit be tudunk fizetni, annyit várhatunk vissza. Havi ezer frank a betegbiztosítás, amit négyünkre fizetünk, felnőtteknek 5000, gyerekeknek 2000 frankos franchise-zal. Még a franchise után minden kezelés 10 %-a a mienk. Nem is mindent fizetnek, van, amit visszautasíthat a biztosító. A min. befizetés havi 250... és hidd el, van, akinek gondot okoz. Azt mondod, ez igazságos? Eddig lehet. De ha belegondolsz, hogy hányan vesztik el az egészségüket másra dolgozva, már nem annyira, ugye?

15138 2011.11.24. 17:58:09

81-re Te Wesz, nem értem, mire írod az ellenpéldát, vagy hogy mire ellenpélda ez... ezeket is hallottam tegnap, pont a Val-Martosok meséltek ilyesmit. Ez nagyon jó, és valóban, a fogyasztó szavaz: ahányszor szemét kaját veszel, annyiszor erősíted meg, hogy ilyet tegyenek legközelebb is eléd. Viszont azt is mondták, hogy az élelmiszer lobbi sorban leszavazta, hogy miket ne kelljen feltüntetni a csomagoláson. A OGM (Vagy fordítva) génkezelt élelmiszerekről tegnapig nem volt véleményem, a Montsanto tevékénységét látva viszont visítva fogok ezentúl én is tiltakozni ellene. És nem azért, mert génkezelt, hanem amit a többi termelővel szemben megengednek maguknak. Hálistennek, ide még nem tették be a lábukat. Ami minket illet, a tojásról tudni, hogy "sima", földön tartott, vagy szabadföldi, de a csirkehúsról nem mindig. A halakra megvannak az előírások, eddig nem nagyon foglalkoztam vele, de már ez is máshogy lesz. :)

12009 2011.11.24. 18:05:52

81 Voltam, dolgoztam Amerikában kétszer is. Olyan érzésem volt, hogy a Szovjetunióban vagyok, csak, és ez a lényeg, ez működik. Rémálom. A sexual harrasmenttel, a merev, formális viselkedéssel. Beteg társadalom az, nem emberi. Dolgozni azt tudnak, de élni nem. Rettegtem ott. 82 te most ugye provokálod Maxot? Merthogy neked jó volt, az nem jelenti, hogy mindenkinek az volt. Én utáltam a rendszer, utáltam a kommunistákat. Feudalizmus volt az. A közkommunista volt a köznemes, a járási titkár a báró, a területi a gróf stb. Olyan kiváltságaik voltak, hogy bármelyik nemes megirigyelhette volna. Külön lakótelep, külön üzletek, éttermek, büfé. A leningrádi titkár, akit véletlenül szintén Romanovnak hivtak, a lánya esküvőjét a téli palotában tartotta, a cári család étkészletét, teritékét használva. Az odesszai a tarasz sevcsenko oceánjárót két hétig használta a lánya esküvőjén. A komcsi vezetők gyerekei külön egységekben szolgáltak a hadseregben. A szocialista rendszer nem előre, hanem visszavitte a társadalmat a feudalista rendszerbe.

12009 2011.11.24. 18:11:56

Én bármit megeszek, nem érdekel :) A génkezeltek ellen sincs kifogásom. Az tény, hogy ha nem izlik, többet nem veszem. A hadseregben megtanulja az ember, hogy nem az a lényeg, miből van, hanem mennyi a kalória benne. Persze, mint proletár, ha van pénzem, akkor simán megrendelem a 2OO dolláros steaket és hozzá 3OO dolláros bort. Reggel meg virsli és instant fekete.

15138 2011.11.24. 18:16:53

84-re Dehogy provokálom...nem veszi annak. (reményeim szerint) Ugyanazt ketten másképp éltük meg. Teljesen csodálatos. Csak mutatom neki a b-oldalt, ahogy ő mutatja nekem az a-t.

169889 2011.11.24. 18:21:30

Ez a génkezelt dolog kissé bonyolultabb szerintem. Nem vagyok híve, jelenleg inkább ellenzője vagyok a génkezelt dolgoknak, pontosan azért mert, nem ismert a hatásuk, de hosszú távon már nem tudom. Változik az éghajlat, egyre többen vagyunk. Kérdés, hogy a mennyiségi igényéket ki tudjuk elégíteni génkezelt növények nélkül (ma még talán igen) és kérdés, hogy a rohamos klíma változás hatásait tudjuk-e követni pusztán nemesítéssel, génkezelés nélkül.

210560 2011.11.24. 18:44:28

76-ra Nefi a 8-ban Maxi ugyanavval kezdte, ehhez csak bólogatni tudtam, és Rónagyuri hasonlóan nyilatkozott. Szerintem... Másrészt azt írta, hogy folyamatos polgári engedetlenség folyik a józan ész ellen. Mivel többen megfogalmaztátok, hogy Mo-on a bal-jobb nem oly módon értelmezhető fogalom, ahogy azt a pol.oktatáson(egyetem stb) elvben megtanultátok - hála az égnek én nem - valamint "szerencsésebbek" élőben tanulmányozhatták - ki a SZu-ban, ki a régi Nyugat - Európában - már nem érdemes erről külön... Emiatt fölülemelkedve a szigorúan vett politikai csoportokon és érdekeken, egyetemes emberi viselkedés alapján lehet- érdemes - elemezni viselkedésünket. Merthogy a magyarokról beszélünk, nem? Ilyen értelemben érzi azt -talán- Rónagyuri (is), meg én is, hogy a józanság ellen folytatunk polgári engedetlenségi mozgalmat, de folyamatosan. Vagyis érdekeink ellen, amiatt aztán kesereghetünk. Lancelottal szintén egyetértek. Az a bizonyos virtus, amire büszkék lehetünk, olyan témákban is nyomon követhető, ahol aztán az ellentmondások okán tutira mondhatjuk azt, amit Rónagyuri, vagy én. Nevezetesen az adózás, kötelezettségvállalás, tandíj, vizitdíj stb. ésszerűtlen fogadása. Merthogy virtusból, pártoskodásból (butaságból) ellenállunk. Mondhatnám ha kell, ha nem...De nem ott, ahol kell és nem akkor amikor érdemes. :(((

243343 2011.11.24. 18:51:36

85. granicsar 2011. 11. 24. 18:11, részletekben nem ismerem az összes génakciót, de azt tudom, hogy a kukoricát olyan bacigénnel módosították, ami azt a mérget termeli nagy mértékben, amivel különben permeteznék. Így aztán az állat megeszi a mérget, te pedig az állatot. A szójánál nem ismerem az akciókat, de feltételezhetöen nem az agészséged megóvása az elsödleges cél. Éppen ez a probléma a gondolkodásodban, hogy nem ismered fel a kopperatív startégiák elönyeit az individuálisakkal szemben. Pedig ezzel a felismeréssel akér még pénzt is kereshetnél. A GMO nem önmagában és teljes mértékben ördögtöl való, ördögi a tudatlan és nem közérdekü felhasználása. Génmódosított lényekkel - ha még élönek lesznek tekinthetöek - lehet majd megoldani az energiatermelést, és egyszer talán a házakat is ültetni és nevelni fogjuk, mint ma a növényeket. Majd ha már pontosan ismerjük a müködéseket. Addig viszont az óvatosság kötelezö. Neked is jobb odafigyelned, mit eszel. Mert egyszer csak kinö a hasadból egy alien.

12009 2011.11.24. 19:15:58

89 Nagyon is odafigyelek, hogy mit kavarnak ki a génesek. De nem érdekel. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Ha meg kinő az alien a hasamból, akkor én leszek a legmenőbb csávó. Hányan tudnak ilyesmivel eldicsekedni ? :) A nemesités sem más, mint génmódositás. Csak tovább tart.

175664 2011.11.24. 19:51:34

87-re! Valóban nem árt az óvatosság! Ha túl nagyok a genetikai szakadékok, nem tudjuk az okát mint amerikáben sem találják a méhcsaládok pusztulásának, miközben ráktukmáljnák a GMO puliszkát, és szóját, miközben ellepik őket a gyilkosméhek, tőlünk importálják a méhkirálynőket az alálománymegőrzéshez, és a termelés fenntartásához. Mi meg nem élünk annyian mint Kínában ahol ha nincsenek méhek baporozzuk a cseresznyefát! A gazdasági szabacccságharczhoz meg elég annnyi, hogy fordítva köll ülni az almásderesere, és máris hátrafelényilazva tesszük amit más kényelmesen, egyszerűen, és lazán ...

204326 2011.11.24. 20:32:37

Csak azt nem tudom minek kell genetikailag módosítani Mert a mesét azt ismerem Le kell győzni az éhínséget! De afrikába akkor is éheznek ha bármennyit termelnek ha úgy csűrik csavarják a géneket hogy 100 szer több terem akkor is éhezni fognak Mert nincs pénzük megfizetni a kaját

243343 2011.11.24. 21:41:30

90. granicsar 2011. 11. 24. 19:15, szállj le a lóról egy kicsit. A baktériumgén nemesítéssel sose mászik bele a kukoricába. Egy kicsit komplikáltabban nézve, a genomnak vannak reguláris transzformációi, az evolúció azon belül dolgozik, megtanulta. Az ember meg nem reguláris transformációkat csinál, játszik a gyújtózsinórral. De a dolog tudományos része veszélytelen az érdekek szülte agyrémekhez képest. Tudod, amikor szabadon azt tesznek az örültek(is), amit nekik tetszik. Amikor teljesen leomlik a közérdek gátja. Ma is abban a helyzetben vagyunk, mint amikor egyesek Hitler számára nem voltak hajlandóak feltalálni dolgokat. Ma sem nyílvánvaló a tömegnek, mennyire gonosz hatalom uralkodik. A tudósok felelössége azonban irdatlan nagy.

243343 2011.11.24. 21:46:57

92. kimitake 2011. 11. 24. 20:32, a génmódosítások zöme gyógyszerek, enzimek elöállítását szolgálja. Általában baktériumokat módosítanak úgy , hogy a szintetikusan nagyon drágán vagy egyáltalán nem elöállítható anyagokat termeljék. Ez sem veszélytelen, de ezek nem kerülnek ki a természetbe, illetve ott müködésképtelenek. Az élelmiszertermelés, a vetömagtermelés más dolog, az maga az életveszély. Általában nem az a probléma amit megeszünk - a kukoricánál az is -, hanem a lehetséges, de ismeretlen következmények.

16338 2011.11.25. 00:20:18

Érdekes írás volt, főként a hozzászólások tükrében. a végére én is ide értem. : )) Ma semmi értelme a sztrájknak, vagy a szolidaritásnak. A munkanélküliség akkora, hogy egy sztrájkoló helyére ötven munkanélküli jelentkező jut, a szolidaritás pedig ellenhatást vált ki. A polgári engedetlenségnek lehetne értelme, ha működne. Mi túl szegények, nyomorban élők vagyunk hozzá, tömegesen lehetne engedetlenkedni. Mondok két példát, lehet azt mondani, ne vegyél import árut, csak éppen a kereskedelem javát átadtuk a multiknak, akik különféle trükkökkel a magyar áruk árát iszonyú magasan tartják, így képtelen megfizetni a hazait a szegény ember. A hazai termelő is mondhatná, akkor most nem adunk el fillérekért, hogy öt-hatszoros árakon lássuk viszont a polcokon - miközben a trükkös könyvelés révén a haszonkulcs alig 20-22 % - csakhogy, akkor hol adják el, nincsenek éves, de pár hónapos tartalékok sem, hogy kibekkeljék. GMO. Az élelmiszerek sacc fele a szemétben végzi, akkor miért kell GMO révén még többet termelni??? Az egyik magyarázat, hogy alig több, mint fele annyiba kerül a GMO-s, hiszen a ráfordítás csökken, a termésátlag nő, csak éppen azzal, nem szemétnek terelnék a fele élelmiszert, ugyanaz a hatás lenne haszonban, akkor ez már nem jó magyarázat. A másik magyarázat, cseppet sem bánják, hosszú távon mi lesz a fogyasztóival, akinek van pénze, úgyis a természetest veszi, csak éppen ez sem vezethető végig logikailag. Egyszerűen be lehetne építeni az árba, hogy mennyibe is kerül, és tervezetten gyártani, értékesíteni. Ehhez minden feltétel adott technikailag. Ha a szemétben végzi valami, az egyszerűen nem csak a bevételt csökkenti, hanem kidobott pénz annak akinek haszna is lehetne belőle. az árba pedig ezt a kidobott pénzt is beépíti. Akkor???? Most már megint nem találok rá más magyarázatot, mint érdeke a szegény hülyével megetetni azt, aminek hosszú távú hatásait nem tudhatjuk - a rövid távúról pedig csak azt, amiről tájékoztatnak - holott semmivel sincs nagyobb haszna, mint, ha gazdaságosan termel, értékesít. Akkor miért érdeke?? Ha valaki tudná a választ.... Az oldaliság. Már értelmetlen. Más besorolás kell. Ahhoz viszont újra kell definiálni a jelen rendszert. Most, úgy hirtelen ennyi ennyi ugrott be.

122188 2011.11.25. 00:36:14

Vékony jégen táncolsz lányos felháborodásodban. A Fidesz ezt játszotta nyolc évig. A politikát összekeverte a civil és a szakszervezeti mozgalmakkal. A politika (hatalomért való harc-valóban harc) színtere a választások, és az ott kialakult parlament. Attól kezdve nyugton kell hagyni a parlamentet ott folyik a politikai harc. Az utcára a szakszervezet szokott kimenni,ha a tarifatárgyalások nem vezetnek eredményre. Politikával is lehet menni az utcára, ha a parlament működésképtelen. Nálunk a parlament kiválóan működik, más kérdés, hogy a választók négy évre hogyan állították be az erőviszonyokat. Nézd meg mi van Belgiumban a bizonytalan választások miatt. Szóval az utcán történő felesleges akciózás csak a csőcseléket bátorítja lásd a néhány évvel ezelőtti budapesti eseményeket. Az nem politika volt az utcán, hanem csőcselék. Nem kívánom magamnak és légy szíves Te se buzdíts ilyesmire. Három év múlva lesznek választások akkor annak eredményeként lehet akciózni, kopogtató cédulát gyűjteni, választási gyűléseket tartani. De addig nyugalom kell a munkához. A választásokon milliók vesznek részt a hangulatkeltő nem ellenőrizhető szabályok szerint szerveződő gyűléseken legfeljebb tízezrek és fene tudja mennyi ebből az unatkozó léhűtő, anarchista vagy csőcselék. Az utca nem való politizálásra Nem kell a Fidesz módszerét átvenni!

243343 2011.11.25. 00:45:06

95. jus 2011. 11. 25. 0:20, A GMO-s élelmiszertermelök is a függöség kiépítését tüzték ki célnak. Hatalmas üzlet - nekik. Összességében katasztrófa. Az oldaliság nem értelmetlen. Ugyanarról van szó, mint korábban, csak nemzetközi szervezettségben. Lehet más terminológiát használni, csak a lényeget nem kéne vele eltakarni. Hiszen pontosan az a hatalom érdeke, azért folyik az agymosás. Hogy ne lehessen tudni, ki az ellenfél. Amikor mondja a TV, hogy "a FED, az amerikai jegybank szerepét betöltö bank" és soha nem teszi hozzá, hogy magánbank, a Rotschildok ellenörzése alatt. Nem szabad felismerni a modern kizsákmányolás eszközeit, módszereit, mert akkor még történhetne valami. Bár, a SzU-t atomrakétái mellett is agyonfegyverkezték. A néhány milliárd bugris lényegtelen ellenfél. Az jó, ha hiszi, majd a túlvilágon jó lesz.

16338 2011.11.25. 05:49:29

97. Ahonfia, pontosan azért érzem szükségességét egy új definíciónak, mert már nem klasszikus kapitalizmusban élünk. Már nem egyértelmű a termelőeszköz tulajdonlása, nincs szabadpiac, a termelést nem a kereslet-kínálat szabályozza, a bankok pedig nem a megtakarításból hiteleznek. Gyakorlatilag mindenki tartozik valakinek, és nem tudhatjuk, valójában ki is a tulajdonos, hogy is mondjam, ki a fő tulajdonos. A klasszikus bal és jobb oldal pedig a klasszikus kapitalista definícióra épült. Természetesen az is benne van az értelmezhetetlenségben, hogy elvették, kisajátították, összekeverték tudatosan a fogalmakat. A FED szerintem közismert, hogy magánbank, és mivel az USA jegybankja, gyakorlatilag üzemeltetője, vagy birtokosa. Ez csak annyiból érdekes ennél a témánál, hogy a stratégiai elszámolás usa-dollárban történik, azaz a FED - magánbank - nem csak az Államok pénzügyét határozza meg, hanem minden olyan államét, aki bekapcsolódik a globális rendszerbe. Márpedig, ha egy magánbank határozza meg a globális pénzügyi helyzetet, akkor már nincs, nem lehet szó klasszikus kapitalizmusról sem. Ez valami teljesen más. Én például szélsőséges baloldalinak számíthatok, miközben teljesen elfogadhatónak ítélném a normálisan működő klasszikus kapitalista formát. De abban a pillanatban szélsőjobbosnak minősülök, amikor a jelen rendszer antiglobalistája vagyok. De már anarcho-kommunistának is gondoltak, igaz, ott a félreértés tisztázódott. Ezt a zavart a fogalmakban szerintem első sorban az okozza, hogy túllépett a rendszer a kapitalizmuson, csak még nem találtuk meg rá a kifejezést sem.

15184 2011.11.25. 07:22:01

98. Ez egy szélsőbalos-szélsőjobbos mítosz. A FED nem magánbank. Annyire nem az, hogy az elnökét az amerikai elnök nevezi ki. Semmi lényeges különbség nincs a FED és az MNB között. Maximum az, hogy az MNB elnökének magasabb a fizetése, mint a FED elnökének... :-)))

16338 2011.11.25. 07:44:59

99. Max, a FRS tizenkét regionális tagbankból áll, melyek mindegyike magántulajdonban van, vannak nyílt részvényűek is. Szóval, a FED nem magánbank? Hanem micsoda? (A FED kormányzótanácsának tagjaiból hetet nevezi ki az Államok elnöke, nem az elnökét.)

15138 2011.11.25. 07:46:13

87-re Lancelot, a Food Inc.-ben megdöbbenéssel láttam, hogy az a duma, miszerint csak így tudnak ilyen termésátlagokat (ha jól emlékszem, 120 egység - nem mázsát mondtak - hektáronként, a valamikori 12 helyett) elérni, nem igaz. Hihetetlen mennyiséget állítanak elő pl. kukoricából, nem is fogyna el, ezért beleteszik mindenhova: tehenet etetnek vele, holott nem szabadna, és majd százféle terméket állítanak elő belőle, amiből a legrosszabb a kukoricaszirup (corn syrop) , ami egyenesen landol millió élelmiszerben és rosszabb az élettani hatása, mint a répacukornak. Ezzel magyarázzák az elhízást...félelmetes. Arról nem is beszélek, inkább majd leírom, hogy mit tesznek azokkal, akik nem hajlandóak génkezelt vetőmagot ültetni. 88-ra Köszi, Fanny, így már értem. 90-re Grani, én is így gondolom, ahogy Ahonfia, az alien a gyomromban egy dolog, második, hogy öröklődik (valami hypogént vagy mit emlegettek, változik a gén és azt már továbbadod, nem csak te leszel kövér, hanem a gyereked is), nem utolsósorban pedig nem több, mint öt cég zsebébe megy az egész, akik már így is hihetetlen hatalomhoz jutottak. Nagy túrót nekik, nem világuralmat. 91-re 4elefánt, nagyon jó.... :)) 92-re Kimitake, Afrikában akkor is éheznek, ha lenne pénzük, mert elszednék egymástól, ahogy most is. Hazug érv ez, mindenképp. Megjegyzem, évekig bedőltem neki. Túltermelés van, hegyekben áll a kukorica. 94-re Hozzátéve, hogy a szél is viszi a magokat, a génkezelt, szabadalmaztatott magokat, megfertőzve a még tiszta területet - és ürügyet adva a Montsantonak, hogy beperelje a farmert - lopásért.

15138 2011.11.25. 07:57:10

95-re Jus, a magunkbafordulás és örömkeresés, az öngyilkosság mellett ez a harmadik alternatíva, amit a jelen helyzetben csinálhatunk. Ha nem tudunk elmenni, de jelenleg a Hold még lakhatatlan. Igen, rengeteg a kaja a szemétben, ezért is csak érv. Igen, a szegényekkel akarják megetetni az ilyesmit, mert azoknak nincs pénzük a biora, a természetesre. A OGM viszont alig van Eu-ban, egyelőre, megússzuk, felmerül, hogy biztos van valami más, amitől még hízunk, vagy halunk. Az ellenállásról: ha harc, hát harc - nem látom be, miért kell megvenni a legolcsóbbat, ha tudom, hogy rossz. Meg ha tudom, hogy tönkreteszem vele a magyar termelőt. Vagy lehet, hogy már mindegy, kinek a tejét veszem, mert az egyik termelő ugyanolyan ellensége a fogyasztónak, mint a másik? Én nem akarok senkit az utcára vinni, követ dobálni, kirakatot betörni. De látom, hogy vannak példák arra, hogy a társadalom kimutassa, békés úton, hogy elégedetlen. 96-ra Rodosto, a politikát összekeverem a civil-mozgalmakkal? Hát az nem politika? Azt hiszem, hogy ráadásul minden politika érdekek ütköztetése. Ebben a civil-szférának majd ugyanolyan szerepe van, mint a hivatalos politikusoknak, vagy szakszervezetnek, vagy bármilyen érdekvédelmi szervnek, legyen az a szexmunkások érdkelvédelmi szervezete - megjegyzem, ők például elég jól is dolgoznak, lenne mit tanulni tőlük. Belgium? Itt a válasz. http://nefelejcs.nolblog.hu/archives/2011/09/15/Hogy_Kormany_nelkul/ :) Bocs, nem tudtam kihagyni. De komolyan, az utca IS alkalmas a politizálásra. Láttad már a franciákat? (mondjuk az fáj, hogy a Fideszhez hasonlítasz )

15184 2011.11.25. 08:26:44

100. Vannak magánbanki jellegzetességei is, azonban ez alapvetően az USA központi bankja, az állam ellenőrzése alatt. Független a kormánytól, ez igaz, de ez máshol is így van.

58395 2011.11.25. 08:49:32

Most hogy végigolvastam a kommenteket, valahogy Jusnál érzem a helyes meglátást... Már semmi sem az, amit eddig faktumnak tartottunk, szerepek, oldalak, felcserélődtek. Megváltoztak az erőviszonyok, a prioritások... A munkásmozgalom, munkás hiányában, csendben átalakult alkalmazotti "mozgalommá"... A munkanélküli úgy "sztrájkol", hogy feketén dolgozik... Stb... Az érdekérvényesítés egy vicc, mert kinél is kellene érvényesíteni? A kormánynál? Mi köze hozzá? Mondjuk jó lenne, ha ezt a kormány is tudná, és nem akarna közvetlenül operálni a bérekkel...A politika teremtse meg az optimális környezetet, a többit bízza a gazdaságra... Ha a gazdaság úgy dönt, hogy a közös tulajdon a hatékonyabb, akkor az legyen, ha meg a magántulajdon, akkor az legyen...Akkor lesz értelme az érdekérvényesítésnek, ha a viszonyok tisztázva vannak...

12009 2011.11.25. 09:30:55

93-94 Én egy olyan országban nőttem fel, ahol a genetika és a kibernetika áltudománynak volt minősitve. Ahol penészből nem lehet előállitani gyógyszert jelszóval megtiltották a penicilin kutatást és előállitást. A tudósok felelősége nagy, de a politika kussoljon attól, hogy a tudósok mivel foglalkoznak. A szaros ügyvéd és történelem diplomások ne szóljanak bele a komoly, rendes tudományok művelőinek dolgába. Meg aztán. Tiltani lehet, de amit egyszer már kitaláltak, nem kitaláltá tenni nem lehet. Legfeljebb ugy, mint a SZU-ban, hogy megrohasztják őket valamelyik GULAG táborban. Elhizás? Hát én GMO-t aligha ettem. Viszont mert sokat zabálok,keveset mozgok, hizok is rendesen. Most adtam le 16 kg, amelynek nagyrészéz MO-n szedtem össze három hét alatt. Juliusban az idő rossz volt. Ültünk a nyaraló teraszán, ettük a sok sült kolbászt, oldalast, májast, halászleveket, gulyásokat, nyomtuk a sok lángost és öntöztük bőven finomabbnál finomabb borokkal. Aztán két hét múlva megmérettük magunkat és volt ám szörnyűlködés.... Az viszont igaz, hogy sok amcsi nagyon furán elhizott. De ez igy volt 2O éve is, amikor még nem is volt GMO. 98 A jobb és baloldalt a NFP idején találták ki, még a 18. században, amikor a kapiltalizmus még ágybapisilős kisbaba volt. Mivel a baloldaliak az új rendszert nyomták, ők lettek a radikálisok is, a jobboldaliak meg a konzervetivok. De istenigazából ennek semmi köze az oldalisághoz. Aztán meg, már többször megpróbáltam rávenni itt is és másutt is, hogy az egyes oldalak képviselői határozzák már meg, mitől baloldali valaki? Vagy mitől jobboldali? Ha két oldal van, akkor az egyik tagadásával meg lehet határozni a másikat. De ki mondta, hogy csak két oldal lehet? Attól, hogy valaki radikális, már baloldali? Akkor a jobbik is az. Ha konzervativ, akkor jobboldali? A legkonzervativabb az MSZP... Szekértáborok vannak, klánok, akik az érdekeikért és a hatalomért küzdenek. Az ideológia csak eszköz nekik.

15138 2011.11.25. 10:37:24

Én attól vagyok baloldali, hogy szolidáris akarok lenni mindenkivel. Azt képzelem, hogy az államnak szerepe az állampolgárairól való gondoskodás, és az országot nagy családnak hiszem, ahol vannak dolgozók és eltartottak békében. Mint otthon, ha úgy alakul. Ezen kivül rühellem, ha valaki akármilyen munkáért a 700-szorosát (mondjuk kezdjük a 10-szeresénél) keresi egy átlagfizetésnek. Ezt soha nem fogja senki elhitetni velem, hogy egy teniszező, focista, énekes, színész, üzletember, bankigazgató, akárki, én, megérdemli, hogy egyéves fizetése nagyobb legyen, mint amennyit egy egész életében dolgozó ember össze tud spórolni. A nemzetköziség már biceg nálam...lettek rasszista gondolataim, úgyhogy nem tudom, hogy ne rúgnának-e ki balról, hivatalosan. Mert ezek jobbos vonások... ha igaz. Az elhízás nem csak az OGM-től van, a kukoricaizétől, meg a sok szartól, amit még feletetnek velünk, pálmaolaj, ammóniák (mondom úgy, hogy cigizek, de arról tudok) :) Jelentem, fogyok. :))

58395 2011.11.25. 10:58:00

Nefelejcs, vigyázz nehogy annyira lefogyj, hogy ne tudj kényelmesen ülni...:-)))))))))) A jövedelemkülönbséggel kapcsolatban is egyetértünk...

12009 2011.11.25. 11:07:51

1O6 Aha, szóval egy jobboldali ember az kegyetlen, hagyja megdögölni a másikat, a baloldali meg leül mellé és vigasztalja. Állami gondoskodás? Hát igen. Szóval akkor nem a jobboldali akarja az erős államot, a diktaturát? Nem ő akarja az állampolgár függővé tenni az államtól? Aha, szóval én dolgozzak és éljek békében azzal, akit eltartok. Ezt mondták a rabszolgatartók is. A fizetés. Szóval én is szépen kapjak annyit, mint egy bérszámfejtő. De akkor miért vállaljam én a felelőséget? Elmegyek én is bérszámfejteni. Stratégiát meg csináljon más. Én proletár vagyok és a dolgom az, hogy jól eladjam a munkaerőmet, hogy a tőkés minnél többet fizessen nekem. A tőkés is azt akarja, hogy annyit kapja, mint a bérszámfejtő, a baloldali "kispolgár" szerint se jár nekem több. Ergó a baloldali és a tőkés szövetségesek, ellenségeim. Na, már tárazom is a Kalasnyikovot. Vagy ami még rosszabb, olyan stratégiát gyartok, amibe tönkre megy nem csak a tőkés, hanem a "baloldali" nyárspolgár is :) Üdv a frontról. Fogyózz csak, de ne vidd tulzásba :) A cigit viszont tényleg dobd.

15138 2011.11.25. 11:24:04

107-re Kokó :DD 108-ra Grani, ezt nem is tudom fogni elsőre. Nem kegyetlen, de szigorúbban veszi az "aki nem dolgozik, ne is egyék"-et. Nem, a jobboldal nem akarja az állami beavatkozást, ne legyen gyes, szülési szabadság, döntsön mindenről a piac. Igen, a rabszolgatartók is ezt mondták, de ők tettek rá, hogy a szolga megdöglend-é avagy sem. És maguk nem dolgoztak. Grani, keressél te kétszer, háromszor, négyszer annyit. Olyan 10-ig elmennék. Max. Különben meg honnan tudjam, hogy te többet dolgozol, több hasznot hajtasz? Hozomra? A tőkés magára gondol, a baloldali szalonforradalmár mindenkire, nem egyformák. Kalasnyikovval vigyázz. :) Ha tönkremegyünk, azt kell nézned, hogy éhenhalok vagy koldulok, ha ezt kibírod, délceg vagy. A cigiről leszokok minden télen, lassan eljön az ideje. Csókhegyek a frontra, prosáj, atvicsala nyivészta.

16338 2011.11.25. 11:29:43

Én az elmúlt éveket azzal töltöttem, hogy szolidáris voltam, jelentem, piszkosul megbántam. Sunyin és aljasul élt vissza vele a rendszer, és azon kívül, hogy ezért folyamatosan én fizettem, és végül emiatt - is - lehetetlenült el a családunk élete. Egyszerűen olyan a rendszer, ami visszaél vele. Adakozz, azaz vedd át az államtól a kötelező funkciókat, dolgozz karitatív munkát, mint az előző. Állj ki másokért, mennél hangosabban állsz ki, annál jobban kerülsz feketelistára, tüntess, a pofádat verik szét, sztrájkolj, állásod veszíted - lásd a spanyol légiforgalmisták sztrájkja, amiről írtam - de eredményt nem érsz el. Csak az tud szolidáris lenni, akinek már tök mindegy. Illetve, van egy kivétel, a kisközösségek, hogy ki ne hagyjam. : ) Szolidárisnak egy államnak kéne lennie, mintegy kiegyenlítve a gazdasági torzulásokat, de nem az. Nem is nagyon tud az lenni, hiszen már régen nem a politika határozza meg a gazdaságot, hanem a gazdaság a politikát. Azaz a gazdaság legjelentősebb hatalmasai a politika mozgásterét. Mi ebben élen járunk, ez így van a rendszerváltás óta, csak mostanra fogyott el minden felélhető. Ha "pozitivan" akarnék gondolkodni, azt mondhatnám, legalább tesztnek, modellezésre jók vagyunk. Egyéni engedetlenségből tudnánk valamit kihozni, de előbb-utóbb bezárnák azokat a kapukat is, amik még maradtak. Elképzelésem sincs, mi lehet a megoldás. Látjuk, mi és hol lett elrontva, látjuk, hogy a tölcsérbe örvénylik lefelé a tömeg, de fogalmunk sincs, mivel lehetne ezt megállítani. Mint ahogy azt sem tudjuk, ki és meddig tud valahogy megkapaszkodni a tölcsér falán, hiszen sodorja az örvény, azt pedig végképp elképzelni sem merjük, mi van ott lent, ahová vezet az áramlás, a zuhanás.

15138 2011.11.25. 11:43:49

Jus, félek ettől. AKkor marad: a magamra zárom az ajtót, kihagyom a politikai híreket, és próbálom élni az életem, elzárkózva. Védekezésből, nem önzésből. Az eredmény ugyanaz. Elfogadni, hogy nyerni nem lehet, akkor be sem szállni a harcba. Posztokat írni - vigaszul. Virágot ültetni. :)

12009 2011.11.25. 12:36:00

11O-111 A harcot soha nem feladni. Itt is harcolunk. Egyénként és kisközösség tagjaként. Amit nem szabad: beleolvadni a szürke masszába, hagyni, hogy megfosszanak az egyéniségünktől, hogy "tömegként" kezeljenek. Ja, a rabszolgatartók is dolgoztak. Irányitották a gazdaságot, eladtak, vettek, sőt a kisebb gazdaságokban együtt szántottak a rabszolgákkal. Na keress csak rá a rabszolgatörvényekre az ókorban. Az USA rabszolgatörvényei mások. Azok már a fasiszta-náci törvények, hiszen faji alapuak. Igen, az USA volt az első náci állam.

wesz 2011.11.25. 13:20:00

Tovabbra is Granicsarral ertek egyet. Ez van, miert en tartsak el masokat. Jus, a FED nem maganbank, hanem 12 allami (state) bank szovetsege, amikben a magan bankok kotelezo jelleggel reszvenyesek. (valszeg ez okozza a felreertest) A reszvenyek nem jogositjak fel oket semmire, nem szolhatnak bele a penzugy politikaba, nem valthatnak le tisztviseloket, etc. A tobbi itt van : http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_System 112-re, viszont egy polgarhaboruban ezt a kerdest rendeztek a Yenkik gyozelmevel. 111. Nefi kerlek ne csinald, kulonosen nem Svajcban. Ha nyockerbol irnal meg megertenem. Mondjuk legyel onkentes. Tegnap volt Thanksgiving, itt nalunk 1200 onkentes jelent meg az Udvhadsereg etelosztasan, ahol a nap folyaman 25000 adagot szolgaltak fel. Hiaba, nehez idoket elunk. Amugy az amerikai szolidaritas igazi helye az egyhaz, de ez baromi sok magyarazatot igenyelne es meg posztot nem irok.

175664 2011.11.25. 13:52:24

Talán úgy helyes, ha Jus, és Kokó gondolatmenetét folytatva, valamiféle érdekcsoportot keresünk, amelyet sokan elfogadnak és annak lehetnének képviselőik. Rögtön adódik a globalizált, majdnem túlnépesedett világban, a fejlődés nem lehet örökérvényű, mert a bioszféra korlátai miatt a fejlődés, vele a bővűlés megrekedni látszik. Ennek következménye, a fejlettek visszacsúszása valamilyen szintre, hogy az életszinvonal átrendeződhessen. Ez a folyamat különböző hevességgel el is indult, mint a példa is mutatja a kínai összefüggést. Az érdekek tehát nem csak termelő és munkás, hanem már a globális terjeszkedés lehetőségét kell figyelembevenni, hogy a megtermelt javak ne csak a tőke, hanem az ésszerűség határai mentén kerüljenek előállításra. Ha a tőke mozgása nem csak a tőkés érdekeit szolgálja, hanem a globális termelését, ahhoz valamennyiünknek alkalmazkonunk kell. Ellenkező esetben, fenn kell tartani a termelést, hogy egy-egy termelési régió, akár földrészenként is, ne kerülhessen visszafordíthatatlan hátrányba. A globális érdekek kiszűrése után a helyi érdekek kerülhetnek előtérbe, alkalmazkodva a termelési feltételek biztosítása mellett az életszinvonal emelésére, vagy feladására. Az európai termelési rendszerek nem versenyezhetnek az ipariforradalom elején álló és több fejlődési szakaszt átugró, arab, indiai, kínai, vagy filippínó mentalitással, de a fennmaradásért is kemény érdekharcot kell folytatni, amit a nagyobb gazdasági csoportba foglalt régiók képesek érvényesíteni. A lokális vállalkozások akik hagyományosan tőkés és alkalmazottaik beleértve az általuk eltartott népességet kell a "kizsákmányoltak" érdekképviseletébe összevonni! Látható, hogy a szerveződést nem lehet hagyományosan munkás és alkalmazott viszonylatában levezetni, ezért van szükség egy nagyobb rendszerre, amely a tágabban értelmezett viszonyokat kezelni tudja. Ezt nem lehet csak a kormányzati rendszerek fenntartásával, és az érdekcsoportok bevonására a folyamatok irányításába! Vagyis a demokrácia kiszélesítése az érdekcsoportok feltárásával, és bevonásával. Minden más elképzelés szerintem parasztvakítás.

12009 2011.11.25. 14:13:30

113 Rendezték? Ugyan már, ne vakits :) Az gazdasági és hatalmi harc volt. A négerek senkit nem érdekeltek. Annyira nem, hogy valamikor a hatvanas években törölték el a faji törvényeket. Félreértés elkerülése véget, a XX. század hatvanas éveiben. És még ezek oktatnak ki bennünket demokráciából. A pofátlanság netovábbja

15138 2011.11.25. 14:32:40

112-re A harcot sosem feladni olyan pol-beatnek hangzik. (fiatalbbaknak, mozgalmi nóták) :)) 113-ra Wesz, mindenki azt hiszi, hogy Svájcban tejbe-vaj. Mihez képest. A magyarokat sem vigasztalja, hogy tucatszám van szegényebb ország. Amúgy neked már mondtam, másfél éve vagyok önkéntes...elfelejtetted? Az éves vacsorán épp szembenültem egy öreg nénivel, aki valami öreg bácsihoz járkál és meséli, hogy milyen honvágya van - Magyarország után. Megígértem, hogy elmegyek egyszer oda, csak félek, hogy a bácsi valami kommunista-gyűlölő, jártam már úgy. :) Ha mégsem, akkor kéthetente háromszor megyek majd önkéntezni. (ha már: egy itt jelenlévő, három betűs női blogger is csinált önkéntes munkát, évekig, csak nem szereti, ha dicsérik, legfeljebb a háta mögött :D) 114-re 4elefánt, ja, sajnos ilyen gondolataim vannak, hogy vagy alább kell adnunk az életszínvonalunkból, vagy valahogy kiirtani a föld népességének úgy felét, mint ahogy a luganói jelentés képzeli. Vidám. Érdekcsoportokat feltárni? Sztem mindenki tisztában van azzal, hogy mik az érdekei a bankosoknak, cigányoknak, oroszoknak, orvosoknak, fogyatékkal élőeknek, kutyásoknak, stb. Összehangolni nem lehet őket, ezeket az érdekeket. Ha nincs megegyezés, marad a lepofozás. 115-re A demokráciás kioktatásokat már én is nehezen tűröm egy ideje az USAtól, pedig hagyományosan ők a legeslegesleges, és ezt a többség el is fogadja. Miért? Rejtély. De a yenkik mégis kivívták a rabszolgaság eltörlését. Miért? Rejtély....

12009 2011.11.25. 14:39:16

116 Fiatalon könnyű ilyeneket mondani. De öregen, sok élettapasztalattal, egy kicsit meg is keseredve...

15138 2011.11.25. 14:59:31

117-re Grani, ezt nekem mondod? Én már nem vagyok fiatal...betöltöttem a 45-öt. Élettapasztalatom feléről szívesen lemondanék, :) fog is menni, mostanában felejtek. Megkeseredve... szegénykém. Néha utálom az embereket, mindet. El szokott múlni.

15138 2011.11.25. 15:02:40

Újraolvastam, és többször említettétek az egyéniséget. Mire jó az? Nekem nincs, vagy kicsike, úgyhogy nem érdekel. A másokét hol jól, hol rosszul elviselem, néhányakat élvezek - de hogy az enyémért (még ha lenne is) verekedjek...na, azt nem. Szibjé darózse. Nem éri meg a ráfordított energiát.

12009 2011.11.25. 15:53:37

119 Nem az egyéniséged, hanem az önismereted kicsi :)

15138 2011.11.25. 16:13:23

Pont ilyesmiket szoktam mondani a gyerekeknek... :DD Nem buta vagy, csak keveset tudsz. Ez a refrén. Jóvanna. Proletár. :))

15184 2011.11.25. 17:32:28

106. Az átmenet a szélsőbal és a szélsőjobb között nagyon könnyű, mert a különbség kicsi. Nálad is látszik ez. Más kommunistáknál sem ritka, emlékezz csak vissza itt a Che Cuba Libre nevű nickre. Szóval csak egy kis magyar sovinizmus hiányzik még belőled, hogy kirakhasd a Jobbik jelvényét.

15138 2011.11.25. 18:28:56

Maxi. A szélsőbal a legtávolabb van a szélsőjobbtól. Teljesen más dolgok miatt verekednek az utcákon. Most verekszem én az utcákon??

12009 2011.11.25. 19:24:52

123 Maxnak van igaza. A szélsőbal és a szélsőjobb valójában összeér.

15138 2011.11.25. 19:33:21

Összeér... pofozkodás közben.

wesz 2011.11.25. 19:40:18

Nefi, az onkentessegben teljesen igazad van, bocs. En is lehuztam 5 evet Zurichben, imadtam minden percet es barmikor visszakoltoznek. Azert Svajc benne van az elso otben a vilagon. Volt szerencsem Bombayben is eltolteni nem keves idot (OK PC-knek Mumbai) ha onnan irnal megertenem. Bar en ott is otthon voltam. (hopp ez kicsit hulyen hangzik) Amugy, Amerika valoban a demokracia fellegvara, csak mas mit az europai. Nagyon mas. Errol oldalakat lehetne irni. Meg valami, miutan europabaol jottem, pontosan tudom miert utaljak az amcsikat, viszont teljesen megertem oket, amikor ok meg azt mondjak, hogyha baj van akkor meg mindig oket sirjak be rendet csinalni (Irak1, Szerbia, Libia, Afganisztan, I-II vilaghaboru, ((Vietnamot kihagyom))

243343 2011.11.25. 21:18:05

113. wesz (látogató) 2011. 11. 25. 13:20, van itt egy továbbmutató organigramm a tulajdonosokról, a viki csak egy szintet mutat be. http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_fed07.htm Azt hittem eddig, csak az ott születettek látják úgy a világot, mint te. Beveszed ezt a marhaságot, hogy "az USA segítsen". Hogyan jutottál idáig?

243343 2011.11.25. 21:25:48

124. granicsar 2011. 11. 25. 19:24 Ez egy mantra, bár nem teljesen hamis. A szélsö jobboldal a nemzeti érdekeket vállalja fel kifelé, a szélsöbal a dolgozó tömegek érdekeit. Elég nagy átfedés van a két érdekcsoport között. Különösen, ha egy nemzeti baloldalról van szó, ami azért ritkaság. Bennem pl. egyértelmü az átfedés, mert a közös érdekeken alapuló társadalmat propagálom, és támogatom a nemzeti érdekek védelmét. Ezeknek azonban a hitleri elképzelésekhez az égvilágon semmi köze és a szocializmushoz is csak részleges. Ezért útálom, amikor a nemzeti szocializmusba belekeverik a fajelméletet, mint nácizmust.

243343 2011.11.25. 21:29:49

114. 4elefánt 2011. 11. 25. 13:52, ez a parasztvakítás. Ugyanis egy szót sem szólsz az érdekekhez kapcsolódó hatalomról. Az uzsorások nem fognak lemondani önmaguktól a globalista hatalmukról, hiszen öket szolgálják a fegyverek, a pénz.

58395 2011.11.25. 22:14:37

Wesz Amerika kb úgy demokratikus mint annak idején Róma volt, mondjuk Kaligula idején... Ha Te úgy tudod, hogy amerikának könyörögni kellett hogy jöjjön mindig rendet tenni, akkor nálad hatott a propaganda maradéktalanul... Alig várta hogy valahol konfliktus legyen, ha nem volt akkor csinált, mert ebből élt olyan jól... Simán beáldozott érte saját katonát számtalant, talán még egyenletük is volt rá, hogy Xfő áldozat egyenértékű Y haszonnal...Az USA az egész világot használta a fegyverkísérleteire. Én nem lennék rá annyira büszke...

16338 2011.11.26. 00:19:13

Nefi, itt van az a határ, amikor le kéne gondolkodnod, nem teszed-e újra fel a frissülőkbe a blogod. Ez ugyanis egy konkrét szolidaritás lenne.

12009 2011.11.26. 07:00:31

126 Na ne szórakozz :) Az amerikai segitség :D Irak1 A nem létező tömegpusztitó fegyvereket kereste? Vagy amikor Kuvait olajsekjeit ment menteni? Szerbia ? Hu de jó. Prapandaháború. A gonosz szerbek irtják a szegény ártatlan albánokat. Aztán most van két albán állam, az egyikben egy rakás szerbel. Meg egy csomó belgrádi civil halott. Libia Beleavatkozott egy polgárháborúba. Érdekes, ezt csak ott teszi, ahol a föld alatt nem termálviz, hanem olaj van. Afganisztan itt most arra gondolsz, hogy Stingereket adott el a dushmanoknak, hogy az orosz katonákra lődözzenek és hogy később lerombolják a két tornyot? I vilaghaboru Előbb szépen a fegyvervásárlások ürügyén kifosztja Európát aztán atmegy lefölözni a hasznot A halottak számát tekintve a legnagyobb veszteség Németországot (1.850 ezer) és Oroszországot (1.700 ezer) éri. Utánuk következik Franciaország (1.390 ezer), a Monarchia (1.200 ezer) és Anglia (997 ezer). A lakossághoz viszonyított arányokat tekintve a legmagasabb Románia 340 ezres embervesztesége (4,7 %), s csak jóval utána következnek a többi hadviselők: Franciaország 3,5 %-al, Németország és Anglia 2,8 %-al stb. Viszonylag kicsi az induláskor semleges Portugália (7,5 ezer) és Görögország (5,5 ezer) embervesztesége. USA veszteség 12O ezer fő. II világháború Ugyanazt teszi. Ne felejtsük, hogy a segitséget nem ingyen adta. Arannyal fizettek érte a szövetségesek. A kontinens 18.798 ezres katonai veszteségéből (az összes emberveszteség 48,3 %-a) abszolút értelemben (13.600 ezer) és viszonylagosan (10,0 %) kiemelkedik az európai Szovjetunió. Utána Németország szenvedi el a legnagyobb veszteséget 3.250 ezer fővel (4,4 %). Köztes-Európa országai közül arányában és nagyságában kiemelkedő Jugoszlávia (2,0 % = 300 ezer), Magyarország (1,6 % = 300 ezer) és Románia (1,0 % = 200 ezer) katonai vesztesége, de arányaiban magas Finnországé is (2,3 % = 86 ezer). Az USA katonai vesztesége 416 800 a lakosság 0,32%. Ez statisztika és nem propaganda szöveg meg Ryan közlegény megmentése.

15184 2011.11.26. 08:54:52

123. A tények mást mutatnak. Antikapitalizmus, demokráciaellenesség - a két legfontosabb vonás, ebben teljesen ugyanazt mondja a szélsőjobb és szélsőbal.

15184 2011.11.26. 08:56:43

125. Nem igazán pofozkodnak. Már Mo-n is látható ez. A jobbikosok legnagyobb ellenségüknek régóta nem a kommunistákat, sőt már nem is a szocialistákat tartják, hanem a liberálisokat.

12009 2011.11.26. 09:10:14

134 Igy volt ez a bolsevikokkal is. Legelőször a liberalistákat irtották ki.

15138 2011.11.26. 09:33:32

Jupi, beengedett a saját blogom. :) 126-re Wesz, én még el is hiszem, hogy az amcsik így gondolják, csak az zavart mindig, hogy azt nem bírta elfogadni a közvélemény, hogy az oroszokat meg az afgánok sírták be Afganisztánba. Még itt is találkoztam olyan afgánnal, aki azt mondta, hogy visszasírja azokat az időket, mikor az oroszok voltak bent. Ennek ellenpontja az az ukrán nő, akivel Kijevben találkoztam, a Ne sírj kedvest hallgattuk, odajött a zenére, és elmesélte, hogy a fia, férja, apja - mind elestek Afganisztánban. Ennyit a politikáról. Ezután megtudtam, hogy a második vh-t az amerikaiak nyerték meg. Ezt nyugaton tudják így. CSoda, hogy már nem szeretem a történelmet? Valami pszichológiával együtt kellene tanítani. HIdd, hogy igazad van, amerikai vagy. Már szimpatizáltam oroszokkal, svájcisokkal, miért pont az amcsikkal tegyek kivételt? Egy ismerősöm azt mondta, egyébként, hogy az oroszok és amerikaiak tök egyformák mentalitásban. :) Két nagyhatalom. Sosem fognak úgy gondolkozni, mint kis népek. 128-ra Ahonfia, érdekes, hogy azt mondod, a nemzeti szocializmusba keverik a fajelméletet. Maxi addig mondogatta, hogy a komcsik és a nácik hasonlóak, hogy mentem és megnéztem, mi is az a náci, mert addig nekem kb. a tömeggyilkosokkal volt egyenlő a kifejezés, haláltáborok, háború minden fronton. Meglepődve láttam, hogy valóban, sok értékükkel értek egyet. Mondom a férjemnek, hogy egész helyes elmélet lenne ez, ha nem lenne benne a fajelmélet. Mondja, hogy DE BENNE VAN, ezért kidobjuk, ahogy van. Mondom, hogy de...azt mondja, NINCS DE. 131-re Újra frissülőbe? Meglincselnek. :) Kivel lenne szolidaritás? Történt valami? 132-re Grani, megjegyzem, hogy hallottam jugoszláviai magyarokat azon keseregni, hogy Mo-ról indultak azok a gépek, amik őket bombázták... Wesz ott él, velük azonosul. Mi meg innen látjuk, ahogy látjuk. Nekem az amcsik arrogánsak, és mindig elmegy nekik az, amitől másokra már kígyót-békát kiabálnak. A korona az egészen Obama béke Nobel-díja volt... 133-ra Maxi, én nem tudom, én mi vagyok, hagyományosan komcsinak hiszem magam, de hogy semmi bajom a demokráciával, az biztos. Járok szavazni, és elfogadom a szavazás végét. (nem szidom OV and Co -t reggeltől estig) A liberálisokkal van bajom, igaz, sztem ők engedték meg, mindenféle jogokra való hivatkozással, hogy most ott tartsunk, hogy egy rendőr magyarázkodik, egy rendőrt meg lehet verni, hogy úgy beszélünk a saját elnökeinkről, ahogy húsz éve ellenségeinkről sem mertünk, hogy egyes társadalmi csoportok egymás ellen fordultak, mert mindegyik a másikat érzi kivételetettnek, és főleg, hogy a többség le van ejtve, mert éljenek a kisebbségek. Nem én vagyok az első, aki ilyet mond...nem is az utolsó. Ja, amúgy meg engem szélsőségesnek tartani... láttál már Gárdistát? Majd küldök egy képet magamról. 135-re Nem irtok ki senkit. Érdekes, hogy a bolsik mennyi mindenkit kiirtottak. Csupa jó embert... csúnya bolsik.

12009 2011.11.26. 10:00:17

136 Nézzél orosz tv-t. A hadsereg csatornáján is ilyesmit adnak. A bolsevikok a legkártékonyabb fajta volt. Tudtad pld. hogy Bluher, Tuhacsevszkij meg a többi sztárolt hadvezér báb volt csupán? A Vörös Hadsereget meg a volt cári tábornokok és főtisztek irányitották? Még a huszas években kiirtották őket. Aztán meg sor került a sztárokra is. Krimben, nemrégen a buvárok találtak egy hajót. Tömve volt csontvázakkal. A bolsevikok megtöltötték tisztekkel, családtagjaikkal, nők és gyerekek és elsülyesztették. Minden emberfajta közzül a bolsit utálom a legjobban.

12009 2011.11.26. 10:04:41

EZT NÉZD MEG NEFI :))) http://lenta.ru/news/2011/11/26/kprf/ A kommunista fővezér ereklyét simogat és Isten segitségét kéri a duma válaszáshoz :DDD

12009 2011.11.26. 10:08:42

Ja, a templom meg az a templom, Hriszta Szpaszitelja, amit Sztálin lerombolt. Minden dokfilmben mutatják. Pont rálátok az ablakból.

15138 2011.11.26. 10:52:00

Granicsár, nem nézek történelmi filmeket már, megundorodtam. Csak nagyon ritkán. Mondtam már, nem vagyok képes, hajlandó átírni a fejemben levő dolgokat. Elismerem, hogy lehet, hogy nem igazak, de azt sem hiszem, hogy azok igazak lennének, amivel helyettesíteni akarják őket. Más rendszer, más ideológia. Én meg legszívesebben tennék rájuk. Még mindig csodálkozom, hogy Oroszország milyen hamar visszatért a hithez, de nem zavar. Van egy kereszt a nyakamban a vörös csillag mellett, időnként, nálam vörösnek lenni nem jelentett soha ellenségességet a vallással szemben. Kritizáltuk, ópiumnak neveztük (kell az néha, mostanában meg irigylem is őket), kifújt. Hogy egy kommunista vezér minek fogdos ereklyéket, istenem. Politikus.

15184 2011.11.26. 11:09:04

140. A lényeg: végülis ki győzött Lenin és ellenfelei harcában? Az ellenfelei. A cár szentté lett kanonizálva, s az újratemetésen az egész orosz állami vezetés jelen volt. Granicsar betett linkje mutatja, ma már a kommunisták is szalonképtelennek tartják Leninék egyházellenes politikáját. S hol van Lenin? Ott rohad (szó szerint!) temetetlenül mint egy kirakati bábu egy bizarr szektaépítményben. Orosz püspök mondta nekem: "tény, hogy Lenin a XX. sz. legkártékonyabb alakja volt az orosz történelemnek, de egy tisztességes temetést azért még ő is megérdemelne".

15184 2011.11.26. 11:10:23

136. "Majd küldök egy képet magamról." Gárdista egyenruhában? :-)))

12009 2011.11.26. 11:25:14

141 Nem fogják eltemetni a szifiliszes törpét. Nemrég volt egy dokfilm az Izvesztyija épületéről. Az első főszerkesztő valami Styeklov nevezezű állat bepanaszolta Sztalinnak,hogy az agyára megy a szemben lévő női kolostor. Másnap már verték szét a kolostort a nővéreket meg a Moszkva melletti erdőkben agyonlőtték. Ezek után gondolod, hogy van olyan pap, amelyik szentelt földbe temet egy bolsevikot? A legtöbb, amit kaphatnak, hogy leöntik őket benzinnel és meggyújtják. Lehetőleg még élve :)

12009 2011.11.26. 11:27:17

14O Nem kritizálták, hanem irtották a hitet, a hivőket és főként a papságot. Most meg bemegy a templomba? Az egyház megbocsát, mert az a dolga, de hogy néznek az ilyenek tükörbe?

wesz 2011.11.26. 12:57:56

Hat akkor menjunk vegig egyenkent. 1. A FED tulajdonosai kozott ott vannaka a maganbankok mint irtam, fejenkent 3%-os tulajdonnal ami az egvilagon semmire sem jogosit. A FED igazgato tanacsanak a tobbseget a mindenkori elnok nevezi ki 2. Granicsar direkt irtam Irak1-et es nem kettot. Amikor Saddam megtamadta Kuvaitot es Szaud Arabiat fenyegette 91-ben. Az nem csak az amerikai erdekeket fenyegette, hanem az egesz vilaget, leven egy masodik olaj valsag eleg gyilkos lett volna 3. Mint mondtam Amerikaban demokracia van, az alkotmany minden betujet betartjak es betartatjak, csak mellette rend is van, mert rendnek kell lenni. Nem irtam, hogy tetszik a rendszer, inkabb csak elheto. Nekik masok a gyokereik es masok a szokasaik. Szinten mas a szabadsagrol alkotott elkepzelesuk. 4. Az amerikai technologia nelkul, valszeg a II VH is sokkal tovabb tartott volna, sot el is lehetett volna vesziteni is. Csak egy pelda, a hires LI2 repulogep neveben a LI a licenszet jelenti, miutan az oroszok a technologiat az amcsiktol kaptak, sok massal egyutt. Teljesen erdektelen, hogy hol es hanyan haltak meg ebbol a szempontbol, egy amerikai szemeben a francia csokoljon neki kacsot, amiert hajlando volt felaldozni elobb ezreket Normandianal es kesobb, majd beletolteni milliardokat a Marshall segelybe. (ami nagyon helyesen, az amerikai ipar beke idobe valo atmenetet is finanszirozta, ugyanakkor Nemetorszagot is talpra allitotta) 5. Es vegul, de nem utolso sorban, egy atlag amerikainak amerika erdekei az elsodlegesek, minden mas azutan kovetkezik. A szerbekrol pedig csak annyit, hogyha a NATO, ami mint emlekszunk foleg az amcsi gepeket jelentette, nem lep kozbe, akkor a koszovoi albanokbol, a bosnyakokbol hirmondo nem marad. Az igazi nepirtas volt a javabol, amit a demokratikus kozossegnek meg kellett allitani. Es igen a szerbek kezdtek, folytattak, mindaddig amig bele nem vertek az orrukat a sz...a.

12009 2011.11.26. 14:23:21

145 Aha, szóval a szerbeknek tűrni kell, hogy a saját országukban, az őseik földjén a beengedett népek saját országot hozzanak létre. De mikor mondjuk a dél oszétek, akiket Sztálin csapot a grúzokhoz, akarják ugyanezt megcsinálni, akkor az amcsi hőbörögnek. Pedig a dél oszétokat és az abházokat a 9O-es években a grúzok úgy irtották mint a patkányokat. Ha az oroszok nem lépnek közbe, ma már nincsenek délen oszétok és abház is csak annyi marad, amennyi elmenekül. Az amcsik ilyenkor szuverinitásról beszélnek meg orosz agresszióról. Ugyanez Palesztinia esetében. Ha a palesztinok nekimennének az izraelieknek, hogy ők most államot akarnak, akkor mit tenne az USA? Na hagyjuk őket. Az meg, hogy csak a saját hasznukat nézik és felsőbbrendüségi mániájukkal nem teszik magukat közkedvelté.

58395 2011.11.26. 16:13:54

Wesz, hát szeresd Amerikát, illetve az USA-t, gondold azt hogy az a demokrácia netovábbja, nincs más út csak az, amit sikeresen elért nálad a világ leghatékonyabb propagandája. A kételkedés luxusát nem engedheted meg magadnak, mert abban a pillanatban ellenséggé avandzsálsz. Egyet nem tudsz tenni, meggyőzni azt aki nem hisz a varázslatban, és az egyetlen nemzet uralta világban...:-)))

58395 2011.11.26. 16:21:23

136,: Legalább olyan kerül oda amit érdemben olvasnak és vitatnak, és hígul a belterjessége... Már kezdi a gusztustalanság határait pengetni a szelektálásuk...

15138 2011.11.26. 18:52:20

141-re Ki győzött Lenin és ellenfelei harcában? Lenin. Még életében. A halála után mit számít? Egyébként, szerinted Lenin tehetett arról, amivé tették? Én látok egy forradalmárt, aki bujkált, aki az életét tette kockára, akiből szentet csináltak. Mások. Az egyházellenesség hiba volt politikailag, és bűn volt elkörcsileg. Nem a vörösök az egyetlen bűnösei a történelemnek. Nehogy már elmeséljétek, hogy a fehérek milyen jóemberek és dzsentlemanusok voltak. Embere válogatta. Maxi, most már légy szíves, hagyd ezt abba. Még azt gondolom, hogy komolyan gárdistának tartasz. 143-ra Grani, neked is. Te kapkodsz a Kalasnyikovhoz, a fehérek, cári tisztek kapkodtak a korbácshoz, kardlaphoz, és akkor meg akarsz győzni, hogy a bolsiknál nincs gonoszabb lélek a földön? Nem fog menni. Minimum annyit fogok elismerni, hogy sokat öltek. De nem gondolnám, hogy többet, vagy akár hasonlóan sokat, mint azok, akik ellen harcoltak. 140-re AKi most bemegy a templomba, az valszínű, hogy életében nem fogott még géppisztolyt, papokra biztos nem. Ugyanez érvényes a mai magyar politikai elitre is, akik ott hajlonganak a templomban, neveltetésük ellenére, de nem viselkednek keresztényként az életben. Ezek az emberek álszentek, mit mondhatnék, politikusok. Színházat játszanak. Nem tudom elképzelni, hogy a meggyőződésük bármiben is kitartana, hacsaak nem éri meg nekik. 145-re Wesz, ahogy te az USA-t látod, úgy látja egy európai is, aki még nem látott leleplező filmeket eleget. Amiket egyébként szintén az USA-ban gyártanak :). Én újabban azt hiszem, hogy mindent a pénz irányít, és el kell felejteni a hősöket. Az USA oda megy, ahova érdekei vezérlik. Most az arab tavasznál fényesen bebizonyosodott, hogy az egyetlen ország, ahova bementek, - olajos ország. A többi meg is dögölhet. 146-ra Ilyen történetek miatt utálom az egész politikát, történelmet. Mindenki a saját feje szerint meséli. Elhiszem az oszéteknek. Elhiszem a grúzoknak. Elhiszem a csecseneknek - na, azt már nem. Végignézem, ahogy az egész világ a csecseneket élteti, miért is ne, oroszok ellen lázadnak, hősök ők. Aztán ahogy kiábrándulnak belőlük. A szerbek...nem értem, az oroszok miért védik őket (hacsak nem az egyház miatt, megbocsáthatatlan), de már nem is érdekel, mióta ismerem a kosovóiakat, és tudom, miket csinálnak errefelé. Hányinger az egész. Ha minden kisebbség a fejére kíván ülni a többségnek, nem tudom, hogy fognak megegyezni. 147-re Kokó, a kételkedésbe is úgy belefáradtam...nagyon szeretnék már benyalni valami jó kis ideológiát, amiben csalódás nélkül lehet hinni. :) 148-ra Rájöttem, hogy a frissülőről beszélsz. :) Nem érdekel...vasárnap van. :) Csókhegyek, Kokó.
süti beállítások módosítása