Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Hátország

2012. január 16. - Vörös Nefelejcs

Bármely ország miniszterelnöke mondhatta volna azt, ami tegnap Sárközy a franciáknak, hogy ki kell bírni, meg kell állni a lábukon, tartani kell a "frontot". Mondhatta volna tegnap, tegnapelőtt, egy éve... és még egy ideig a jövőben.

Bármely ország miniszterelnöke mondhatta volna azt, ami tegnap Sárközy a franciáknak, hogy ki kell bírni, meg kell állni a lábukon, tartani kell a "frontot". Mondhatta volna tegnap, tegnapelőtt, egy éve... és még egy ideig a jövőben.

Én csak azt nem értem, hogyan gondolta pontosan, hogy ki kell lábalni belőle, hogy rá kell hajtani, hogy meg kell dolgozni a sikerért. A munka frontjáról beszélt ugyanis, emelkedő gazdasági eredményeket vár, kevesebb sírást, tüntetést, követelést. Mivel "válság" van.

Jó, dolgozzunk. De mit? A 70-es, 80-as években egyértelmű volt, hogy menjünk dolgozni. Még régebben a hülyéknek sem kellett magyarázni, hogy háború után az országot fel kell építeni, mindenki láthatta. Ha akart, kimehetett járdát seperni, romot takarítani, vehetett fel békekölcsönt, túlórázhatott - emlékszünk még a sztahanovistákra, a brigád-mozgalomra, a kommunista szombatokra ?

Nem ragozom: azelőtt volt munka. Lehettünk munka-hősök. A túlóráért fizettek is, dicsértek is. Most elvárás a túlóra a legtöbb helyen és még  a fejünket sem simogatják meg érte. Hiányzik az elismerés az élet minden területén. De aki dolgozik, annak legalább megvan az a vigasza, hogy csinál valamit. Míg akinek nem jut munka, nem tud harcolni, sem a megélhetésért, sem az országáért. Jó, ha nem kap szemrehányást azért, amiről nem is tehet.

A gyakorlatlan pályakezdők, a kisgyerekes  nők, az ötvenesek, akiknek bezárták a munkahelyeit, a nyugdíjasok - mindenki, aki otthon van, csendben és tehetetlenül várja, hogy mások állítsák meg a lejtmenetet.

Az önbecsülésért és jobb közérzetért azért van mit tenni. A nálunk húsz éve ablakon kidobott társadalmi munka az egyik ilyen lehetőség. Egy e tárgyban végzett európai vizsgálat szerint (European Values Study) a vizsgált országok felnőtt lakosságának 28%-a végez önkéntes munkát. Svájcban ez 23 %, és évente mintegy 700 millió munkaórát tesz ki - ez megegyezik a fizetett közegészségügyi és szociális dolgozók éves munkaidejével.

Önkéntesek dolgoznak a Vörös Keresztnek és más segélyszervezeteknek, de ők végzik a szociális munka nagy részét is az önkormányzatoknál. Az éves falu-ünnepeket, a sportrendezvényeket és más társadalmi megmozdulásokat mind ők szervezik.

Elterjedt a szociális segélynyújtás is: a rászorulók segítséget az önkormányzattól kérnek, akik az igényeket továbbadják az önkéntes szervezetek felé: így lehet kocsi nélkül orvoshoz menni, bevásárolni, ideiglenes betegápolóhoz, gyerekfelügyelőhöz, takarításhoz, vasaláshoz jutni vagy csak beszélgetni valakivel.

Az önkéntesek is profitálnak a munkájukból. Elsősorban, szükség van rájuk, hasznosak. Másodsorban, kapcsolatot teremtenek, gyakorlatot szereznek, új információkhoz, készségekhez jutnak. Egy példa erre: ha valaki állandóan rohan, megszokásból, temperamentumból, és kap egy öreg nénit vagy bácsit, aki csak csoszogni tud, az élet új oldalait ismerheti meg azáltal, hogy lassítania kell. Vagy megszokja, hogy hallgat, míg mesélnek neki. Újra strukturálva lesz az ideje. Érdekes történeteket hallhat. Lehet korrepetálni gyerekeket és sikerélményhez jutni, ha az a gyerek javít végre egy jegyet. De lehet horgolást, kötést tanítani, kutyasétáltatást vállalni.

Nem sorolom tovább. A hátországra szükség van, legalább annyira, mint a "fronton" harcoló dolgozókra. Az önkormányzatok pár óra alatt megszervezhetik a szükséges infrastruktúrát, kereshetnek önkénteseket és közölhetik a helyi lakosokkal, hogy miben tudnak segíteni. Mások intézhetik ugyanezt pénzért is, a szociális segélynyújtásra szükség van mindenütt, ahol gyerekek, öregek, betegek vannak, vagy ahol élvezni akarják a társadalmi élet örömeit.

Együtt. Egymásért. Ilyesmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr578289432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12392 2012.01.16. 12:07:20

Hát igen! Kicsiny hazánkban jól fizetett állásokban "jótékonykod"-nak!!!!!! Már többször meséltem arról a München melletti kisvárosban élő sváb hölgyről, aki akkor lépett ki a legismertebb (legalább is nálunk) segélyszervezetből, mikor idelátogatva tapasztalta, hogy azt a támogatást, amit ő ingyen munkával, saját kocsijával és saját telefonjával szed össze, kicsiny hazánkban - egyébként saját unokahuga és férje - jól fizetett állásban, szolgálati gépkocsival és céges telefonnal osztja szét!

11715 2012.01.16. 12:16:23

nefi, szép ez az elmélet, csakhogy ahhoz, hogy az ember ellenszolgáltatás nélkül dolgozzon másoknak, másokért, elsősorban az kell, hogy a saját hátországa rendben legyen. ha nem tudok mit enni adni a családomnak, még köszönni se tudok jó szívvel. nyugaton azért működik, mert lényegesen magasabb az életszínvonal. ha te láttál olyan, aki szegény volt és mégis másokért dolgozott, akkor az apáca lehetett...

ejmiakő 2012.01.16. 12:18:36

7. ronagyuri 2012. 01. 16. 12:07 Ez is alkalom számodra, hogy kifejezetten a magyarokba rúgjál. Te ezt sajátosan így csinálod, a patkónézéshez hasonlóan. Mert a világban mindenfele a segélyekre gyüjtött pénzek legfeljebb a fele jut el a segélyezettekhez. Régebben pl. Vranitzky kanzellár leánya volt az osztrák Caritas igen jól fizetett alkalmazottja.

ejmiakő 2012.01.16. 12:21:41

6. Nefelejcs (szerkesztő) 2012. 01. 16. 12:02 "nem lesz munka mindenkinek" Olvassad KeresZs-t itt a blogon, talán megváltozik a véleményed. Te azt mondod, tegyük fel a kezünket, adjuk meg magunkat, építsünk második társadalmat. Én meg azt mondom, hajtsuk el a vérszívókat a fenébe. Nem alamizsnát, hanem jogot kell szerezni.

ejmiakő 2012.01.16. 12:26:13

8. pettra 2012. 01. 16. 12:16 Ez nem egészen így van. Akiknek jól megy, azok a legirígyebbek. Persze nem mindenki, meg sokan bünbocsánatot is akarnak vásárolni. A szegények sokkal érzékenyebbek mások bajára. Itthon is ismerek olyat, aki a kis nyúgdíja mellett dolgozik ingyen szeretetszolgálatnál.

60145 2012.01.16. 12:32:02

Úgy értettem, két dologról van szó. Az egyikről nem ábrándozok, ez a hívő kommunisták dolga. A verseny van, vagy el tudjuk adni a portékét, vagy felkopik az állunk. Ja: kérünk kölcsönt. Az önkéntes munka szükséges a társadalom egészségének megőrzéséhez, Nálunk nincs nagy hagyománya. De nem oldották meg a kommunista szombatok sem a szocializmus csődjét, és nem lehet ma sem minden állami/önkormányzati feladatot szívességből végzendőnek minősíteni. Nemzeti alapon sem. Diák koromban egy lány rendszeresen pénzért adott vért. Ma erre nincs szükség, nem illő, de Jushoz csatlakozva megjegyzem, hogy valaki talán jól lakhatna egy csapolás díjából. Gyógyszeriparunk egyik.alapanyaga a vér.

15184 2012.01.16. 12:35:29

7. Mindennek van költsége, a segélyszervezetnek is van. Ezt a pénzt valahonnan be kell szedni. Vagy a segélyek egy része megy el a működési költségekre vagy kell találni egy külön szponzort, aki kifejezetten a működési költségekre adakozik. Az ENSZ-szervezetek esetében a legröhejesebb a dolog, ott jellemzően a pénz 90-95 %-a megy el a működési költségekre. Nincs a világon jobb munka, mint ENSZ-szervezetben dolgozni humanitárius vonalon: kiemelt fizetés, mindent el lehet számolni, elsőosztályú jegyek, ötcsillagos szálloda, luxusiroda, fel lehet venni a feleséget titkárnőnek, stb.

11715 2012.01.16. 12:50:54

ejmiakő, nem azt mondom, hogy aki szegény, az nem segít másokon. dehogynem, sőt! az viszont mégsem lenne helyénvaló, hogy olyannak segítsek, aki bőven meg tudná fizetni a munkámat. nálunk a városban sok az önkéntes, és ha jön a körlevél, hogy erre vagy arra lenne szüksége egy rászorulónak, tizesével jelentkeznek felajánlásokkal, de a dunába vizet talán mégse:)

ejmiakő 2012.01.16. 12:54:02

12. Atlasz 2012. 01. 16. 12:32 Talán nem tudod, de ma sokan adják el vérüket pénzért, kényszerböl. Tulajdonképpen mindannyian. Életünket és vérünket a vérszívóknak.

12009 2012.01.16. 12:55:41

A legnagyobb átverés a szelektív hulladékgyűjtés.Ingyenmunka a szemétből meggazdagodóknak. Régen ezt a guberálók végezték, a társadalom elesetjei. Munka volt az nekik és megélhetés. Most az öntudatos, de rettentően buta, zöld háziasszonyok végyzik önként, növelve a kapitalista profitját és megfosztva a szegényeket a munkától és a betevő falattól. Normális dolog ez ?

16338 2012.01.16. 13:05:47

Nefi, az én modellem nem önkéntességre, hanem kölcsönös érdekekre épül, melyben a pénz nem játszik szerepet és a haszon is közösségi, mert a munkával arányos és a közösség látja hasznát, miközben az egyén is halad.. Azaz, ha én megyek az állatmenhelyre a birkák alól ganézni, akkor az állatmenhely ezt tudomásul veszi, megköszöni. Segítettem az állatokon, jól érzem magam, mert hasznost végeztem, de semmi más nem történik. Ezek az állatok azonban valahonnan ide kerültek, mondjuk - ez csak egy példa, nem konkrét - a Józsi bácsi tanyájáról, aki pénzszűke, vagy betegség miatt képtelen volt elégséges tartást biztosítani számukra. A Józsi bácsit megszabadították az állataitól, az állatokat azonban el kell tartani, majd az adakozók és önkéntesek ezt megteszik. Ki jár jól? A birkákon kívül senki. Kölcsönösséggel ez másképp nézne ki. Megyek a Józsi bácsihoz és azt mondom, te öreg, én gondozom a birkáidat, de ezért te cserébe majd jössz nekem valamivel, a Józsi pedig azt mondja, oké, akkor én kivágom nálad a fákat, ha meggyógyultam, mert most már el tudok cserélni két jól tartott birkát egy láncfűrészre, és összehasogatom, amit aztán te eltüzelsz. Ki járt jól? Mindenki. Vagy megy a fiatal asszonyka az idős nénihez, hogy kitakarítson nála, ebédet hord neki...mellette a gyerekét is, akire alkalmanként vigyáz az idős néni. Amúgy, nem azt mondtam, hogy nincs szükség önkéntesekre, csak a kölcsönösséget hiányolom.

15138 2012.01.16. 13:07:36

Ácsi, nem arról van szó, hogy nyolc órában ingyen dolgozzunk...most ahogy néztem a svájcis jelentést, azt írják, hogy az átlag önkéntes 45-52 év közötti, nincs kapcsolat a szabadideje és a munkaideje közt, inkább azok mennek, akiknek nagyobb igényük van a társadalmi szerepvállalásra, ergo, sok a családanya, de még így is több a férfi egy kicsivel, az átlagos heti önkéntes munka kicsit kevesebb, mint négy óra. Az ENSZ megint más tészta, az elsikkasztott pénzek is más, ui. itt nincsen pénzforgalom. A szervezők mondjuk megszervezik a faluünnepet, május elsejét, a tanács veszi a kólát, önkéntesek eladják, olcsón, akkor jó, ha legalább nullszaldós a vége. És akkor volt egy közös ünnep, ahol mindenki jól érezte magát, de nem került a közösségnek pénzbe. Pettra, az egyik öreg néni, akit ismerek, bőven meg tudná fizetni, a másik öreg bácsi sehogy. Ebben az a jó, hogy nem kötődsz annyira a gazdaghoz, mint a szegényhez, mert nincs annyira rádszorulva. Egyébként az önkéntes munka önkéntes, bármikor nemet lehet mondani, elmondják, mi van, mit kéne csinálni éppen, te meg mondhatod, hogy nem érsz rá, fáj a fejed, vagy éppen kifut a tej. :) Azért általában az jelentkezik, aki rászorul. A segélyszervezetek meg összeszedik a boltokból a "lejárt" meg hervadt kaját, elviszik a gyüjtőhelyekre, ahol más önkéntesek szétosztják a rászorulók közt (van kártyájuk, amit a hivatalos szoc. szervek adnak nekik) Megint mások kaját hordanak otthonra betegeknek, vagy öregeknek. Ezek nélkül az emberek nélkül a gazdaság működne, csak nem lenne olyan szép az élet. Az életszínvonalról - semmi köze hozzá. A régi, háború előtti horgolókörök, az egyházközösségek azon tagjai, akik főztek és beteget látogattak, Christie könyveiben a Miss Marple féleg öreglányok, akik réklit horgoltak, mind önkéntes munkát végeztek. Ez egy hagyomány volt, valaha nálunk is. Máshol megmaradt - a szocialista időkben a kötelező társadalmi munka (amit mindenki utált, visszanézve mindenki büszkén mesélgetett) talán ezt volt hivatott pótolni. És nem arról van szó, hogy dolgozzunk ingyen, mondom, hanem hogy segítsünk a rászorulókon, mert nekünk magunknak is jót tesz. (főleg, ha nincs egyéb munkánk)

ejmiakő 2012.01.16. 13:08:33

16. granicsar 2012. 01. 16. 12:55 Ez csölátás granicsár. A szemét nagy részét utólag nem lehet szétválogatni, ami növeli az "alarmisták" igazságát. Az ember legföbb tevékenysége a földön a szemétgyártás. Az másik kédés, hogy a kapitalisták is szemetek.

15138 2012.01.16. 13:10:57

16-ra Grani, rettentően buta zöld háziasszony vagyok, aki végzi a szelektálást, főleg, mióta jan. 1-től fizetek a szemeteszsákért, meg mert azt mondja a tanács, hogy kevesebbet fizetünk a szemétdíjért, lévén, hogy elviszik tőle a válogatott szemetet, és fizetnek érte. Ergo: a szemétdíjam csökkent. (igaz, most tettem el csirkecsontot a fagyasztóba, mert még nem döntöttem el, hogy hova hajigálom, követve jó apámat, akin buzgón röhögtem, mikor vagy tíz éve ugyanígy járt - most jóljött az ötlete, köszönöm, papa)

12009 2012.01.16. 13:16:11

19 A szemetet teljesen szét lehet válogatni, erre már vannak gépek. Nemrég láttam egy ilyen teljesen automatizált szemétfeldolgozót. A németek építették az oroszoknak. Az más kérdés, hogy az ilyen feldolgozók nagyon drágák. A zöldek meg simán buták, vagy ami rosszabb, benne vannak a buliban. Ne felejtsük a régi jó kis latin kérdést: Cui prodest ? :) A csőlátásról meg lehetne vitatkozni. Tudom, a zöldeknek olyan nincs. Ők az újkor fasisztái, azoknak se volt.

12009 2012.01.16. 13:18:08

2O te pénzt keresel ezzel, vagyis helyesen teszed, hogy válogatsz. Igaz, azok a szegények, akik eddig ezt a válogatást végezték, már nem keresnek vele. Elvetted a munkájukat, a megélhetésüket. Remélem, büszke vagy rá!!!!

16338 2012.01.16. 13:32:49

Nálunk van két emberke, minden kedden jönnek, amikor hajnalban kikészítjük a kukákat és fene tudja mikor ér ide a kukásautó, kis kocsijukat tolják, benne zsákok, egyesével szelektálják a zsákokba a hasznosítható dolgokat. Állítólag van ahol a flakonokért 2 ft-ot fizetnek, máshol az üvegekért, de fene tudja, ők még miket nem tudnak. Szóval szépen átválogatják, majd, ha szükséges leemelik a söprűt és lapátot a kiskocsijukról és összetakarítanak. A mi kerületünkben még szabad, de sok helyen már tiltott. A guberálás is monopólium lett/lesz. Én külön zacskóban teszem ki nekik a flakont és azt, amit még hasznosítani lehet. Azóta nem a szelektív gyűjtőbe cipelem el. Mindenki jól jár.

60145 2012.01.16. 13:44:12

22. granicsar : Ugyan, ugyan! A kukázók kenyeret kerestek vele! Szó szerint! 23. Juséknál van ilyen, Nefiéknél nincs. Ennyi!

15138 2012.01.16. 14:08:36

21-re Grani, az a gép drága és komposztnak használhatatlan szemetet gyárt, én a fransziáknál láttam ilyen gépet. Az a büdös nagy helyzet (a szemétről posztot akartam írni), hogy politikai döntés az egész. Én nem tudom elvenni a munkájukat, ami nincs, a tanács eddig x forintot fizetett, hogy elvigyék a szemetet, most kevesebbet fizet, mert neki is fizetnek a válogatott szemétért. A tanács (az az mint adófizető, én is) jól jár. Aki addig guberált (itt nem jellemző, de a franciáknál nagyon is), az jól tette, egyesek szerint, mások szerint csak széttúrkálta a szemetet, nem mindenkinek van kisseprűje, lapátja, mint Jus kukázóinak. Mindenről megoszlanak a vélemények...a német kantonok némi kárörömmel figyelik, hogy mi most hogy kapkodunk, ők már tíz éve is horribilis összegeket fizettek egy szemeteszsákért (ezt elégetik). Mások a szemétturizmustól tartanak, van is rá okuk, meg a természet lágy ölén is dobálják a népek majd, meg ugye odahordják, ahova tudják, ha nincs pénz zacskóra. Majd az idő megmutatja, hogy nálunk mi válik be, meg hogy az ellenőrzés, vagy a szemétkezelése kerül-e többe. Emlékeztek még, mikor a szocializmus alkonyán feljött (a peresztrojkával egy időben) az "emberi tényező" kifejezés? Na, most erről van szó. Öntudatos állampógár csinálja, amit mondanak neki. A többit vagy meg tudják büntetni, vagy nem. Siralomház. Nem minden zöld karrierista, nem kell skatulyázni. :)

15138 2012.01.16. 14:14:04

Kihagytam : Gyuri, én is hallottam ilyesmiről...jellemző. Ejmiakő, ezzel nem az országot szólta le Gyuri, hanem ezt az unokahúgot...másik. Olvasom KerekesZsuzsát, csak nem látom, hogy az elmélete a gyakorlatba vihető lenne. Ha rajtam múlna, mindenkinek lenne munkája - és lehet, hogy akkor egyáltalán nem kellenének önkéntesek.

ejmiakő 2012.01.16. 14:28:45

21. granicsar 2012. 01. 16. 13:16 Ott kezdödik a gond, hogy a városi terepjárós indiánok azt se tudják, hogy a szerves hulladék nem szemét. ( Mi az, hogy szemét, egyáltalán?) Van aki a zöld nyesedéket is a kukába rakja. Az emberi intelligenciát nehéz felülmúlni a szétválogatásban. Ráadásul nem munka, hogy melyik edénybe dobod.

ejmiakő 2012.01.16. 14:31:49

26. Nefelejcs (szerkesztő) 2012. 01. 16. 14:14 nem beszéltem én az országról.

58395 2012.01.16. 14:36:32

Szia Nefelejcs! ...:-))))))))))) A szelektívvel kapcsolatban Granicsárnak van igaza...(na nem a hozzáfűzött jelzőben.) Kiadták a válogatást ingyenmunkába, tulajdonképpen a szemetesnek önkénteskedünk, aki mint tudjuk nagyon "rászorult"... Más... Van nálunk is valamiféle "szociális segítő" munka. Természetesen vannak önkormányzati, és vannak magánvállalkozások... Vagyis voltak mert az állam most vonta meg a támogatást tőlük... Ezek a gondozók minimális jövedelem mellett tették a dolgukat, és mivel nagy szükség volt a munkájukra, lehet önkéntesnek hívni őket. Már csak azért is mert nem egy álommunka ez. Aki csinálta, az tudja miről van szó... Most ezeket az embereket is szélnek eresztik, illetve eresztették.... Akinek nincs jövedelme, az nem tud önkéntes munkát végezni, mert a saját létét kell fenntartania...

169889 2012.01.16. 14:46:37

Hát nem tudom.. Talán tényleg szükség lenne az önkéntesekre, de nálunk már kissé lejáratták ezeket a dolgokat, gyűjtöttek, aztán nem kapták meg a pénzt, vagy másra költötték stb.. A szűkebb környezetemben, ahol rálátok a dolgokra, még hajlandó vagyok valami hasonlóra, (nyáron játszóteret építettünk, jókat kacarásztam magamban és nagyokat röhögtem magamon, hát igen a gyakorlat más mint az elmélet, de elkészült és működik) de azért már óvatos vagyok, és ha egy politikust meglátok a közelben, biztosan ott hagyom az egészet, Ök. már ezt is lejáratták és ezt is tönkre tették.

12392 2012.01.16. 14:52:38

13. maxval bircaman 2012. 01. 16. 12:35 Bocs Max, de most nagyon mellényúltál: Az ENSZ szervezetei nem az önkéntesek munkájával és költségére, s közemberek adományaiból összegyűjtött javakat osztogatnak! Ami pedig azokat illeti, akik jó pénzért dolgoznak az ENSZ által támogatott országokban nem pénzéhes happolók, hanem szakmájuk kiemelkedő egyéniségei, akiket az adott országok nem is tudnának szakértőként megfizetni!!!

wesz 2012.01.16. 15:01:52

Szia Nefi, jo latni itt.Mar megint nincs anyazas, beszelgetunk. Ezert kellesz ide. Amugy csodalkozom, mert en mar 91-ben kenytelen voltam Zurichben a meregdraga szemetes zsakokat venni. Kulonben jott a "szemet" rendorseg. Nem vicc, van ilyen. A nemeteknel is van Muehl Polizei. 94-95-ben pedig Becsben szoktattak hozza a szelektiv hulladek gyujteshez. Akkor vezettek be naluk. A tejes doboztol a femen keresztul a bananhejjig mindent kulon kellett gyujteni. Csirkecsont megy a maradek koze. A szervesbe nem mehet, mert nem novenyi, mashova meg nem karakterizalhato. Az USA-ban minden jotekonysagi szervezetet minosit egy Standard and Poors-hoz hasonloan mukodo minosito szervezet, foleg az adomanyok / sajat koltseget veszik figyelembe, eltoltott idot a szektorban, celokat, stb. Ugyhogy ha adakozni akarsz, megnezheted, hol lesz a legjobb helyen a penzed. Ez kulonosen azert erdekes, mert sok tizmilliard dollart adakoznak evente. (levonhato az adoalapbol :-)) En leragadtam egy gyerek korhaznal, rakos gyerekeket gyogyitanak akar biztositas nelkul is, ok kuldenek boritekra ragaszthato nevjegyeket, en meg csrebe kuldok egy csekket negyedevente. Ami nekem a legjobban tetszik, az a 10 milliard dollart osszekalapozo szervezet, amelyik csirkeket, malacokat, birkat, meg kecsket vasarol a harmadik vilagban a szegenyeknek es tanfolyamokat tart arrol, hogy hogyan neveljek oket. Felhivod a szamukat es mondjuk veszel harom malacot, meg ket birkat. Olyan 150 millio USD az eves felhasznalhato keretuk. Itt a katalogusuk https://secure1.heifer.org/gift-catalog

wesz 2012.01.16. 15:09:23

Hulyesegeket irogatok, termeszetesen nem 10 milliardot kalapoznak ossze evente, hanem osszesen eddig majd ennyit adtak ki. Erdemes megnezni az eves jelentesuket is, 340000 kozep es kelet europaban elo csaladot tamogattak, 11 kozep es kelet europai orszagban vannak jelen, csodalkozom, hogy nalunk nem, mert Litvaniatol, a lengyeleken keresztul Albaniaig mindenutt ott vannak. Ha erdekel valakit, kelet europa a 41. oldalon van: http://www.heifer.org/PDF/Annual_Report_2011.pdf

15138 2012.01.16. 15:13:51

29-re Kokó, azt mondod (Pettra is), hogy akinek nincs jövedelme, nem tud önkéntes munkát végezni. De. Tud. Már csak azért is, mert míg munkát keres, a hülye önéletrajzán nagyon szépen mutat, hogy addig sem ölbetett kézzel ül, hanem valahol aktív. Legalábbis, ezt tanácsolják a munkaerőhivatalok. (mondom, hogy önkéntes munkából is lehet profitálni) Ha rajtam múlna, mindenkinek lenne munkája, ha nem is lehetnének nagy fizetések, úgy, mint régen a szoc-ban, hogy munkából kellett mindenkinek eltartania magát. 30-ra Lancelot, éppen ilyen dolgokról van szó. Mint játszótér építés, óvoda-festés. Ezeket Mo-on is mindig megcsinálták (a kaláka is ismert dolog), de ezen felül elakadtak, nem ment tovább a dolog. Én csak mondom, hogy mehetne. És ehhez nem politikusok kellenek, sőt, el velük, hanem valami hivatalos szervezet, mint a tanács, vagy iskolavezetés, aki a kezdeményezést teszi - kis idő múlva a dolgok mennének maguktól. Végülis, magunkért teszzük. Wesz, itten közlöm, nyilvánosan és arcpirulás nélkül, hogy randa önző dög vagyok és teszek a harmadik világra, amíg itt is van szegény szerencsétlen - ha el is ismerem, hogy össze sem lehet hasonlítani a nyomort. Másrészt, pont a harmadik világbeliek nyomják le a munkabéreket is, ezen lehetne még vitázni reggelig, oké. Szóval, otthon a Gyermekmentők meg van egy étkeztetési alapítvány, elfelejtettem a nevüket, de azokat sztároltuk. Itt nincs még állandó, adóalapból a 100 frank felettit lehet levonni, annyit még nem adtunk itt sehova egyszerre. A csirkés-malacos eseted vidám, mert Mo-on is próbálják csinálni (nem hallottad még?), de eddig csupa rossz véleményt olvastam a megvalósításról. Nemtommért. Apám Ausztriában élt. :) Nagy sztorik voltak a szemétről...a csirkecsontot azért kellett a fagyasztóba tenni, mert máshova nem gyűlt össze egyszerre sok, és hát szaga lett. A fagyasztóban össszegyűlt, akkor elmentek sétálni az erdőbe és széthajigálták. Ott volt, akinek kellett, és bio-módon hasznosulhatott. :DD A szemétkezelés annyi kérdést vet fel, hogy külön posztot akarnék róla hegeszteni.

23353 2012.01.16. 15:27:17

Nagyszeru poszt Nefelejcs! Egyet ertek hogy az onkentes munka "nemesit' es szukseg van ra. Es vezethet allando munkara is, de ha nem is legtobbje masok segitseget jelenti, es ezt az atlag ember szereti csinalni. Felesegem ingyenesen munkat keresoknak ad tanacsot hogyan oltozkodjenek/viselkedjenek az "interview"-n, mert sokaknak mas kulturabol vagy rosz otthonbol joven fogalma sincs, es hulye viselkedes es oltozkodes miatt eleve elkuldik oket. Nem beszelek az Afrikaban dolgozo onkentes orvosokrol, a Peace Corp-rol es a sok sok onkentesrol aki masoknak segit amivel tud. Ez szazszor jobb mint otthon ulni es varni a postast. Megjegyzem az ENSZ nem egy onkentes szervezet, szoval ott fizetesert dolgoznak.....

10416 2012.01.16. 15:45:04

Kedves Nefi! Jó írás, jó volna együtt egymásért. Én azt gondolom, hogy amindennapok szintjén sokszor vagyunk együtt egymásért és sokszor akkor is, amikor nem akarunk. Amikor életerős fiatalember pattan ki a rokkant helyre parkoló autóból, nos ekkor is együtt tesszük ezt számára lehetővé: mi nem állunk oda. Amikor az orvos 24 óra ügyelet után még három órán keresztül rendezgeti a papírokat, hogy mindenkinek jó legyen, de ezért senki sem fizeti meg... Bocs, hogy kiforgatom a topikodat, de szerintem már az is elegendő lenne, ha nem hagynánk, hogy a mamlasz tömeg engedékenységével mások visszaéljenek. Mert akkor mindenkinek nagyobb hajlandósága lenne még többet adni, mert kapna is. Ugyanakkor ha valaki spórol az önkéntes munkán, és ez nem a közösség, illetve lehet ez közösség is, amikor a spórolt pénzt valaki személyesen veszi fel, szóval ilyen körülmények között a segítsünk egymáson nehezen tud elfogadottá válni.

wesz 2012.01.16. 15:48:16

Mint emlitem vala, a szervezet nemcsak Afrikaban, Azsiaban es Del-Amerikaban mukodik, hanem a mi kornyekunkon is. Marmint Magyarorszag kornyeken. Az olcso munkaeronek szerintem semmi koze nincs ahhoz, hogy egy alban hegyi paraszt csalad kap ket tehenet es mint az eves jelentesuk irja, a Danone-val karoltve letrehoznak X falunkent egy-egy tejbegyujto helyet. "Másrészt, pont a harmadik világbeliek nyomják le a munkabéreket is, ezen lehetne még vitázni reggelig, oké.." Hehehehe, hova lett a Vilag Proletarjai Egyesuljetek? Ejnye-bejnye, a vegen meg Blochernel kotsz ki. Azert en is megemlitenem, hogy a heti 35-38 oras (francia) munkahet megspekelve egy evi 35-40 napos szabadsaggal, plusz unnepek, talan nem igazan segiti az altalanos termelekenyseget. Szinten csendben hozzatennem az ugynevezett "mobil kutatas" eredmenyet, miszerint a Made in China egy mobil telefonon, pontosan Kina 3%-os reszesedeset jelenti a termekbol. Az olcso muanyag boriton kivul az egegyadta vilagon semmi mas nem keszult Kinaban, csak az odaszallitott alkatreszeket szerelik ossze. A chip a Finnektol van, az elektronika akarhonnan, a kepernyo egy harmadik helyrol, stb, stb.

210560 2012.01.16. 15:50:04

szia Nefelejcs :) Aki valaha dolgozott szoc. szférában az tudja...az alaptétel: segíteni a szoc. rászorultakon pénzzel lehet . Sok pénzzel. Aztán meg azt is tudja - tapasztalja - hogy amit megtanult ebből a szakmából (vagyis ami megtanulható ) azon kívül a legtöbb amit tehet, az empátia, emberség, szolidaritás, igazságérzet, türelem. Nos ezekkel a "mellékes"kellékekkel csak akkor képes segíteni a segítő, ha az ő bázisa (hátországa) rendben van. Amúgy kizsákmányolja magát és hamarosan oda jut, mint a segítettjei. Vagy oda se :( Nos az önkéntesség, meg a segítsünk egymáson szép, nemes gesztus. A szervezett segítségnyújtás pénzbe kerül...mint mondtam: sok pénzbe...azt valahol - nem is tudom..segíts..talán a gazdaságban? - kell(ene megteremteni. Ehhez nem önkéntességre, hanem valami másra volna szükség. Tudnék még mesélni...sajnos nem valami pozitív dolgokat, pedig inkább arra volna szüksége mindannyiunknak Fanny

11715 2012.01.16. 15:53:38

jack londonnak van egy mondása a jótékonyságról, a lényege, hogy nem az a jótékonyság, amikor csontot adunk a kutyának, hanem ha azt a falatot osztjuk meg vele, amit igazából mi is megennénk, mert éhesek vagyunk. ez a fajta önkénteskedés, amiről itt beszélünk, valójában az időbank, adok valamit a képességeimből és cserébe kapok valamit a másik képességeiből. a pénzt kizárjuk az akcióból, de valamiféle értékegyeztetés működik, és fontos eleme a kölcsönösség, olyan nincs, hogy valaki egyfolytában ad, de sose kap semmit.

15138 2012.01.16. 15:56:37

35-re Little, igen, nálunk is éppen a Médecins sans frontieres jutott eszünkbe...orvosok, akik vállalják, hogy lemennek fizetés nélkül egy évre, nagyon rossz körülmények közé, dolgozni. Vannak, akik nagyobb áldozatokat hoznak másoknál. 36-ra Demo, jól mondod... valahogy már senki nem szól rá egy gyerekre, ha bagózik, a fiatalemberre, ha rokkant-helyről száll ki, elnézzük az adócsalást, és nő az eldobált szemét az utak mentén. Ezzel nem tudom, mit lehetne csinálni. 37-re Wesz, örülök, hogy jól szórakozol. :) Igazad van, egy csomó dolgoban blocherista lettem. Más dolgokban viszont nem, és (még) nem rájuk szavaztam. Ha franszia lennék, akkor törhetném a fejem! Világ proletárjai...tönkreteszik egymást a létért való harcban, ezért kellleni mit csinálni is? Egyesülni. :) Grani említette, hogy innen nézve a globalizáció kiegyenlíti, egyenlőbbé teszi majd a különböző országokat. Kiváncsian várom. A 35 órás munkahétről most van nagy vita éppen. Ezen nekem is röhögni kellett, mert a fransziák elmondták, hogydehát nem úgy van az, hogy 35 órában ők kevesebbet dolgoznának, mint a németek! Mert ők hatékonyak! (véleményem: röhögök, mint Szentpetya)

15138 2012.01.16. 16:03:46

38-ra Fanny, valahogy félreérthetően írtam a mondókámat...azt akartam domborítani, hogy mennyi mindent kaphat az, aki ad. :) Én egy veszélyét látom: elkötelezni magadat annyira, hogy már magadtól vonod el a falatot, vagy érzelmileg függeni mástól annyira, hogy már nem te hozod a saját döntéseidet. Nekem erre van hajlamom, tudatosan nem választottam ilyen szakmát. Most ráfanyalodtam, mert jobb, mint a semmi. Jót tenni mással, jó annak is, aki csinálja. Ennél többet nem akarok senkivel elhitetni. :) 39-re Te Pettra, az a történet még régebbi, mikor Jézus mondja (én sem tudom pontosan idézni), hogy nem az az adomány a legértékesebb, amelyik gazdag embertől jön, hanem attól, aki a kevésből tud adni. Ez érthető, elfogadható, de azért a gazdagok adományaira is szükség van. :) Míg én itt buzgok, közben - mert az életben minden kiegyenlítődik, előbb-utóbb - egy fiatalember felkarolta az én anyukámat. Jóba lettek, kocsival elhordja ide-oda, már két éve barátkoznak, és mindketten elégedettek a kapcsolattal. Én meg úgy érzem, hogy azért jött össze, mert én is itten más anyjával szépelgek. Nem jó? És amit mondtam: ha majd öreg leszek, ha majd szegény leszek, ha rászorulok, megvan a háló, amibe bele fogok esni. De ha nem csinálná senki, nekem sem lenne reményem. Ezt nem akarom.

210560 2012.01.16. 16:18:23

41.. Aha :) Az biztos, hogy aki hajlamos a bevonódásra, ne próbálkozzon a segítő szakmákkal, vagy legalábbis kényszerítse magát több pihenőidőre, kikapcsolódásra, stb. Mert a veszély még a stabilabb, keményebb emberek esetében is fennáll, amiről írsz reális probléma.. Azonban a viszonylagosan jó hátországgal működő egyén a saját családjában - gyerekeinél - már tudatosan építheti ki(fel) azt a morális értékrendet aminek része kell/ene hogy legyen a segítőkészségnek olyan érdek nélküli formája, ami egy fair és becsületes norma alapján tényleg a lelki egészség, mentális biztonság, önértékelés fontos pillére lehet.

34417 2012.01.16. 16:24:47

óh, lesz itt hátország, méghozzá a változatosság kedvéért megintcsak megosztott. most orbán a vidéket uszítja a városok ellen, hiszen ők lesznek az ország fejlődésének záloga, orcájuk verítékével termelik ki a föld zsírját és emelik meg a léha, renyhe városlakók életszínvonalát! mindezt darányi neve alatt... hát, biztosan így lesz. a pár holdnyi, gépesítetlen parasztgazdaságok tuti, hogy felemelik a vidék életszínvonalát! anyggazdák meg, akik john dree gépcsodáik nyergében vonulgatnak, úgy 10 évre eladósodva, alig várják. a génkezelt kukorica meg, amelyik ötszörös hozammal terem, mint a bábolnai csoda, megsemmisítésre kerül. na ja. darányi. hát persze.

205707 2012.01.16. 16:44:59

Szia Nefi! A "muszájból önkéntesség" fából vaskarika, akárcsak anno a kommunista szombatok "felajánlásai". De az önzetlenség, díjazás nélküli áldozat (valamilyen fokon) az emberré válás, embernek megmaradás alaptétele. A jelenleg tapasztalható világválság, munkanélküliség, devizaeladósodás, stb. azért számomra kissé Fentről jövő "fejbekólintás", hogy talán mégiscsak nem így, nem ezt, nem ezért...

34417 2012.01.16. 17:01:22

off: nefi, skype-on csüggök:-)

16338 2012.01.16. 18:19:06

Rasid, majd minden kutatás azt támasztja alá, hogy a GMO termésátlaga egyre kevésbé éri el a hagyományos növényekét (újabban már Monsanto is kezdi elismerni). A szaporítóanyag ára viszont sokszorosa a hagyományosénak és ....de nem ez itt a téma. Bocs az off-ért.

15138 2012.01.16. 18:23:04

42-re Fanny, aha. :)) 43-ra Rasid, én nagyon OGM ellenes lettem, mióta láttam, hogy mit művelnek azokkal, akik nem azt választják, és hogyan uralják azokat, akik megveszik az OGM-es kukoricát... a Mont...Montizé (nem jut eszembe a nevük) meg azután, hogy fél Amerikát birtokolja, most a világ minden részén termőföldet vásárol. Nem kéne hagyni, inkább sose lássak kukoricát, minthogy tőlük függjön mindenki. A többihez nem értek, sajna, Orbán Viktorral még nem nagyon értettem egyet, viszont olyasmiről szeretek írni, ami új. :) OV-t nélkülem is bírálják elegen. (én is, én is) (csügghetsz, lekésted a járatot, most meg itt a család, holnap jó?) 44-re Purim, érdekes gondolat, hogy mit miért csinálunk: kötelességből, számításból, szükségből, szerelemből, unalomból, passzióból...de azt hiszem, hogy akinek segítünk, annak mindegy a mi indíttatásunk, a lényeg az eredmény. Aztán majd a Jóisten egyszer eldönti rólunk, hogy mennyire voltak tiszták és önzetlenek a szándékaink. Gondolod, hogy büntetésben vagyunk? Én azt gondolom (de tudod, hogy hit híján mondom), hogy mindezt magunknak csináltuk. És rajtunk múlik, hogy érezzük benne magunkat.

15138 2012.01.16. 18:25:57

46-ra Jus, semmi nem off. Kösz a Monsantoért, éppen az Alzheimert emlegettem (a szomszéd bácsi azon aggódott ma, hogy nehogy a játszótéren felejtse az unokáját, mert oda indultak) Arról már nem is beszélve, hogy ellehetetlenítették azokat a gazdákat, akik az ingyenes vetőmagot keresték (egyetemit), és így el is tüntették azt. Milyen már, venni kell azt, ami addig ingyen volt? Jó biznisz, holnaptól fizessetek a levegőért. Mert ez tisztább. (miért, ha a vízért lehet...)

210292 2012.01.16. 18:27:50

No IDEFIGYEJJJ NEFI! ... ITT sok dolgot összekevertél(tetek)! ..., Igen! Van ez az "Önkéntesség", ami ÁmÉrikában szokják! - mivel azamerikaiak túlnyomó többsége "valamilyen formában formában VALLÁSOS", s ebből adódóan "keresztényi kötelessége" a rászorulókat, az alatta levőket segíteni, magához emelni, s a KÖZ-ÉRT TENNI! ..., azt nem is tartják embernek, aki nem végez valamilyen "társadalmi munkát, nem osztja meg javait másokkal"! - intézményrendszerek működnek ALAPÍTVÁNYOK segítségével, VALÓDI ALAPÍTVÁNYOK! ..., magyarországon még maga a VÖRÖSKERESZT IS EGY ÖNMAFFIA! ........................... ..., s mint minden, magyarországon, a társadalmi szolidarítás IS szét lett verve! - jöttek a liberalisták, s azt mondták, hogy dobj el kaszát-kapát, s valósítsd meg önmagad!!! Régen, - ezer évig, a kisközösségek szolidárisak voltak a közösségen belül, s nem halt éhen senki, nem fagyott meg senki, felnevelték az árvákat, eltartották a falu bolondját, gondozták az öregeket! ..., s nincs olyan szegény és szerencsétlen ember, aki nem tudna segíteni valamivel a MÉG NÁLA IS SZEGÉNYEBBNEK bármivel is! ...., akár csak egy falat kenyérrel is! Miért is?! ..., mert "Emberek vagyunk"! ..., s vannak, akik nem .... - a többi, az KŐKEMÉNY BIZNISZ! ..., mert van az a "röndös embör, s van nem röndös" is ....

60145 2012.01.16. 18:43:37

(Csak olvastam tovább. Tetszik!)

wesz 2012.01.16. 20:21:44

Bocs Nefi, de ez hujeseg. A globalizacio nem fogja kozelebb hozni a munkasokat. Nehezen tudnam elkepzelni a heti 35 orat gurizo francia munkast keveredni a napi 2USD-ert gyemantot csiszolo indiai munkassal.

16338 2012.01.16. 21:06:02

Egyetértek Wesszel, a globalizáció, ha hat egyáltalán a munkásokra, akkor úgy, hogy az az indiai gyémánt csiszoló megkapja a napi két dollárját, csak esetleg mellé a húsz semmi bevétellel nem rendelkező közül még ketten, ezáltal elveszít egy munkalehetőséget a francia. Gondold el, napi 12-16 óra, azaz heti 84-110 órájával, napi két euróval és két munkással mennyivel jobban megéri, mint egy francia munkás a heti 35 órájával és a mennyi eurójával?

23353 2012.01.16. 21:41:31

A globalizacio hosszutavon igenis kozelebb fogja hozni a munkasok beret. 60 eve a japan munkasokat sz@rul fizettek, manapsag kozel ugy mint EU/US. Az lehet hogy a mi berunk nem fog emelkedni, esetleg (horribile dictum!) sulyedni fog, de a 3.-ik vilag bere emelkedni fog abban biztos vagyok. Mert ki fognak "kupalodni".

16338 2012.01.16. 21:49:48

Little, aztán miért közelítene? Negyede, ötöde, tizede munkás elég, mint volt anno 60 éve. Vagy visszafejlesztjük a technológiákat? Mert akkor lehetséges. És ez független a kikupálódástól. Sajnos.

ejmiakő 2012.01.16. 22:29:08

53. little 2012. 01. 16. 21:41 Te igazán naiv vagy. Talán a környezeted. -:) A világot a globalista hatalom érdekei vezérlik. Most elmennek Indiába beruházni, mert már nem félen a SzU-tól. De az USA-t attól függetlenül annak a célnak alárendelten fogják megszervezni, hogy fegyverhordozói feledatait ellássa. Nem látom át, Japánnal mi volt az érdekük. De az biztos, hogy nem öncéluan az emberek jóléte.

wesz 2012.01.16. 22:56:59

53 little Van valami fogalmad arrol, hogy milyenek az arak Japanban? Nem elnek ok olyan nagyon jol. Mereg draga hely. Azonkivul, ugyanugy mint az USA-ban, nem 35 orat dolgoznak es nincs 35-40 nap szabadsaguk. Tudod Kinaval es Indiaval az a baj, hogy a vilag lakossaganak a harmadat adjak, nem lustak, tanulnak, akarnak valamire jutni, azaz nem afrika, vagy del amerika. Ugyanakkor bizonyos torvenyszerusegek mukodnek. Ha sok munkahelyet visznek el az USA-bol, akkor kisebb lesz a kereslet, mert visszafogodnak a csaladi kiadasok. Ugyanakkor a kieso keresletet nem potolja az emelkedo indiai / kinai kereslet, mivel a sokkal alacsonyabb berek miatt a vasarloero is sokkal kisebb. Igy aztan mar nem annyira viszik ki a munkahelyeket amerikabol. A dolgok nagyon magasrol nezve eleg egyszeruek, csak latni kell oket.

23353 2012.01.16. 23:30:29

re 54,55 és 56 Jóslatomat fenntartom. A bérek Kina/India/Vietnam/stb nöni fognak, (Afrikáról nem tudom) a mijeinkfognak stagnálni avagy csökkenni. Lassú folyamat, el fog tartani 20+ évig. Nem fog az a jólét ami most itt van (saját nagy ház, 2-3 auto) ott lenni, de azoknak a napjai már itt is meg vannak számolva.....

60145 2012.01.17. 07:37:16

Úgy tűnik, itt vége. Az ajánlóba kerülni lottó-esély. Nem semmi. Kár, mert jó volt benneteket olvasni!

15138 2012.01.17. 07:41:54

Sajna, Little véleményét osztom. Távol tőlünk nőni fognak a bérek, nálunk csökkenni. A nagy jólét eltűnik, sztem nem sokáig tartja magát a úszómedencés, 2-3 kocsis ( a Porchékról nem is beszélve :) ) szint, ami most van. De felesleges is. Wesz, az ázsiaiak tanulnak, mint az állat. Nálunk meg egyre hülyébbek a gyerekek. A felét, a tizedét nem tudják annak, amit mi tudtunk az ő korukban. Koreában meg törvényt hoznak, hogy este 10 után nem lehet gyereknek órát tartani? Le fognak mosni minket - és ha nem lennék elfogult, azt mondanám, meg is érdemeljük.

15138 2012.01.17. 07:44:15

58-ra Atlasz, :) egymásnak vagyunk, és ....................... az ajánlójukat. Csókhegyek.

23353 2012.01.17. 17:17:41

re 56. wesz (látogató) 2012. 01. 16. 22:56 Kedves Wesz. Nem voltam meg Japanban, de gazdag orszag lett 60 ev alatt, ne tagadd, es Kina/India/stb. ugyanazon a fejlodesen fog keresztul menni. Persze a gazdagsag Hong Kongban (ott voltam, egyik fiam ott el) maskepp manifesztalja magat mint itt Eszak Amerikaban, de hidd el gazdagok. Ahogy mi itt elunk ugy Japanban prsze nem lehet elni, mert ok szukebben vannak. Wesz, mi sem fogunk hossszutavon igy elni mert ez pazarlo. Keszulj el valtozasokra!

11256 2012.01.17. 17:23:23

Nefelejcs: nagyon tetszik a felvetésed, nagyon nagy szükség lenne rá, de ezt valahogy senki nem akarja megszervezni, és éppen az önkormányzatoknak akaródzik a legkevésbé. pedig akár a közfoglalkoztatott kategóriából lehetne kerekíteni egy olyan megoldást, hogy kap bizonyos ellátást, de ennek fejében rendelkezésre kell állnia, mondjuk, segíteni, ugyanabban a faluban vagy kisvárosban felvágni a tűzifát vagy felásni a kertet, vagy segíteni cipekedni a piaci bevásárláskor, vagy kivasalni az ágyneműt. attól nem lesz cseléd az illető, ellenben az, aki munkát, feladatot ad neki, nem a feketegazdaságban fogja megoldani ugyanazt (vagy az ellen már nem kívánunk harcolni?), ráadásul lesz egy olyan jó érzése, hogy az ő adójából biztosít neki az önkormányzat vagy az állam ingyenes segítséget és akkor, ha az illető munkanélküli minden egyes ilyen megkeresésre nemet mond vagy a vállalt munkát nem végzi el, AKKOR esetleg lehet jogosultsága annak, hogy jó, de akkor nincs szociális ellátás se. (de nem ám úgy, ahogy most van: szociális rászorultság esetén adunk pénzt, de ha talál jövedelemforrást, akkor beszüntetjük! a jelenlegi szabályozásból ez következik.) ahogy ostoba hatalmaskodás az is, hogy a közmunkások felügyelet, nagyobb tömeg esetén lényegében őrizet alatt dolgoznának. minek? kijelölnek egy területet, ahonnan össze kell szedni a szemetet vagy ki kell irtani a cserjét: minek oda munkafelügyelő? aztán tényleg létezik olyan egy csomó nyugati országban, hogy egyszerű gyerekjátékokat, babákat készítenek, babatakarót, babaruhát, kis kötött sapkát, sálat, akár maradék anyagból, akár kapják a fonalat az elosztó központtól, sokszor teljesen ingyen, mert egyszerűen jó dolog jót tenni, és talán nálunk is lennének nyugdíjasok, akik szívesen tevékenykednének így. de nem, nálunk vagy terv van, vagy piac. sarkítva, teljesen abszurd módon. ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti, én nem mondanám, hogy a háziasszonyok így ingyen dolgoznak (eleve gondoljunk bele, hogy a csillagászatira emelkedett szemétszállítási és szemeteszsák-árak mellett milyen sok pénzt megtakarít az, aki hetente egyszer-kétszer elviszi a legközelebbi szelektív gyűjtőládákhoz az üres pillepalackokat stb. (az már kultúra kérdése, hogy sokan szemetet is raknak oda - romlott narancs, néha ládaszám, tehát nyilván nem háztartásból, kiszolgált bútor vagy törött mosdókagyló, de a konténeres elszállítás szintén sokaknak megfizethetetlen lett.) ezt viszont azzal párosítani, hogy a szelektív gyűjtőből kivenni a papírt, üveget, fémdobozt bűncselekmény, az már megint a hatalmaskodás és szerintem értelmetlen is. (persze, a kukák telepítése és ürítése befektetést igényel, ezzel a szakosodott vállalkozók profitját őrzik, de biztos, hogy ennyire fontos ez? nem fér bele, hogy az a néhány szerencsétlen, aki csak így tud pénzt csinálni, elvigyen pár kilót?) szóval tetszik és érdemes lenne gondolkozni azon, hogy ilyesmit nem lehetne-e megszervezni. nem muszáj mindent egyszerre, és manapság az internet révén lényegében ingyen lehet szervezkedni.

wesz 2012.01.17. 19:42:22

Kedves Little, A Japan csoda mogott azert volt egy-ket egyeb tenyezo is. Ezek a szeduletes japan munkabiras es akaras; es az amerikaiak hatalmas mennyisegu penze amit belenyomtak Japanba, mint a terulet feletti befolyas kulcsaba. Amit Indiarol es Kinarol irsz, azzal nem tudok egyeterteni, ugyanis az egyetlen ok az amerikai munkahelyek exportalasara az olcso munkaero. Ha a bereik elkezdenek emelkedni, nem fogja megerni ott gyartatni,mindent odaszallitani, majd az egeszet ideszallitani. egyszeruen visszafogjak hozni a munkahelyeket, vagy bevonjak Indoneziat, Malaysiat, Fulop szigeteket (oket meg jobban). Ez viszont munkanelkuliseget fog generalni Indiaban es Kinaban. Ez egy ilyen ordogi kor. Nefi mi tortent? Megtort valamilyen atok, hogy diszhelyre kerultel?

58395 2012.01.17. 20:16:58

Még mindig nem hiszi el senki, hogy ez a termelési mód ami most van, nem fenntartható... Az egyik oldalon túltermelés, a másik oldalon vásárlóerő hiány van... Saját magát generálja a rendszer válságokba... Előbb utóbb ki kell hogy alakuljon, egy olyan formula, ami központilag kell hogy vezérelje az elosztást, mert katasztrófa lesz, és ez nem károgás... Felejtsük egy pillanatra el az ideológiákat, és nézzük pragmatikusan a dolgot. Kettő lehetőség van, vagy háború, ami aztán globálisabb lesz mint az elmúlt kettő, vagy józan megfontolás, a profit korrekt elosztása, és egy globális "jobblét"... A harmadik, negyedik, "n"edik lehetőségek csak ideig óráig működhetnek.... Amit Nefelejcs feszeget, az nagyon jó lenne, de csak tüneti kezelés. Egy -egy embernek nagy segítség, de a világ nem működik Vöröskeresztként....

23353 2012.01.17. 20:29:53

re 63 es 64 Wesz es Koko Ja egyensuly lesz Wesz leirta: ahogy a berek ezeken a helyeken emelkednek, (itt az elso vilagban stagnalnak) egy egyensuly pont jon be: ujra erdemes lesz itt is termelni... ott jobban elnek (ergo kevesebb gyerek, stb.) Egyetertek Kokoval hogy a stagnalas az elso vilagban fegyveres megoldasra is kesztethet, ami persze tenyleg katasztrofalis lenne.... Egyszoval mit latok a jovoben? Az eletszinvonal lassan kiegyenlitodik, a nepek/szinek keverednek, a sajat kulturak szenvednek...nem lesz egyszeru. A masik ut haboru anyagi vagy vallasos okokbol. Haboru = a veggel.

58395 2012.01.17. 23:28:23

Nekem csak az fáj, hogy nem érhetem meg, mert ez emberöltőket fog igényelni, és nekem már nincs, csak egy töredéke.... Még abban sem vagyok biztos, hogy a két fiamnak része lesz benne...

58395 2012.01.17. 23:31:36

Little, igen emelkednek a bérek, de az árak is, tehát arányaiban nem akar változni, és így az egyensúly is kétséges...

15138 2012.01.18. 10:41:38

Pardon, nekem már úgy tűnt, hogy lement a poszt oszt jónapot. Evianna, jó, hogy egyetértesz...:) Már kezdtem letörni, hogy mindenki csak a negatívumokat látja. 63-ra Wesz, én azért gondolom, hogy nálunk is csökkenni fog az életszínvonal, mert már versenyben vagyunk más kontinensekkel, ahol a feléért, harmadáért, tizedéért megcsinálják, amit mi. És egyre jobban. A "kapitalisták" csak azért nem viszik el a termelést, mert nem lenne, aki meg tudná venni. Itt jelzem, hogy a Novartis beadta a derekát és nem épít le Svájcban: a szakszervezet boldog. De: cserébe kaptak adókedvezményt (adófizetők terhére) és a 36 óra helyett 40-et kell dolgozni (dolgozók terhére). Jó trükk... (nemtom mi történt...én nem is tudtam róla) 65-re Little, én is így látom, kiegészítve, hogy valahol azért igazságtalan, hogy ugyanazért a munkáért az egyik épp hogy enni tud, a másik meg saját nagy házban lakik, két kocsit tart és a feleségének sem kell, hogy dolgozzon, a gyerekeit meg iskolába küldheti gond nélkül. 66-ra Kokó, ne aggódj. :) Mi legalább - azzal vigasztalom magam - éltünk a szoc-ban. Én nem adnám semmiért, még akkor sem, ha a saját gyerekemnek sem tudom elmagyarázni, hogy mi a fene volt nekem ott olyan jó. :))

110481 2012.01.18. 11:37:44

T.Nefi! Egy egyre ocsmányabb, erkölcs és etika nélküli világnak egy kis szegmensét kapirgálod, amelyben még Mo. aránylag tisztességes! Ugyanis ma minden a harácsolásra van beállitva, a jótékonykodás, meg az önkéntes munka is! A jótékonykodás (pénzbeseprés) egyik arca nálunk Katona Klári volt a TV-ben. Hát kiváncsi lennék milyen tulajdonu és milyen százalékért végzi a telefonhivások lefölözését ez a cég. Mo.-on az adományok 80%-a a "működési költségekre" megy ezen belül 30% az adományok beszedőjének jutaléka. Szép ugye? Nincs munka? És miért nincs? Mert egész iparágakat telepitettek ki (beleértve az automatizált, tehát bérügyben nem érintett iparágakat) környezetvédelmi megfontolásból. Ma pl. a galvániszapot nem feldolgozzák, semlegesitik, hanem beleöntik a Jangcébe. Ha ezt a Rajnánál csinálnák... Vagy: ömlik be a DDT-vel fertőzött csirke Braziliából, (holland átpapirozás után) itt meg zárnak be a csirkefarmok. Vagy a magyar disznó 9 hónap alatt hizk fel a vágósúlyra (90 kg), a holland és a dán disznó születésétől 3 hónap(!) alatt (havi 30 kiló hizás). Vajon milyen segédanyagokkal? Hiába szervezel önkéntes segitőket, egy ilyen erkölcsi hullák által vezetett rendszer megbukik. (ld.EU) És ez nem kapitalizmus kérdés, hanem egyszerű szabadverseny kérdése, azonos feltételekkel, ami nincs!

wesz 2012.01.18. 13:23:41

68-ra Nefi, mi volt a jo a szocializmusban? Azonkivul, hogy fiatalok voltunk? Mas nemigen. 86-ban az utlevel kero (figyelem nem igenylo) lapot ala kellett iratnom a part, szakszerv. plusz KISZ titkarokkal, a harom vallalati lehutovel, hogy elmehessek nyaralni Gorogorszagba? Hol volt a szabadsag, ami ma termeszetes? Nem volt az olyan vidam hely, raadasul sokkal elorebb tartanank, ha azt a 40evet atugorjuk. (lsd. Ausztria, azert ok egesz jol elvannak, pedig ugyanabbol a rajtkockabol indultunk 45-ben)

15138 2012.01.18. 14:53:19

69-re Zili, amiket mondasz példákat, csak a fogyasztók megggyőzésével lehet megváltoztatni. Ha nem veszed meg a tápos csirkét, hanem hajlandó vagy többet fizetni a kétszer annyi ideig kint tartott csirkéért, és ezzel a többség így van, akkor a boltokban kevesebb lesz az olcsó csirke. (csak egy hete, hogy megvettem az eddig elkerült drága csirkét, kétszer annyiért - 19 frankért - , és rájöttem, hogy tényleg jobb a húsa) Ha egy ország, hát igen, a vezetése, de ha egy országban a fogyasztóvédelem, vagy az alulról szerveződő csoportok elérik, hogy ne akarjon OGM-es vetőmagot, hogy ne oltsák a disznókat előre antibiotikummal, akkor ott valami változni fog. Rajtunk múlik. 70-re Te Wesz, én azt tudom, hogy nekem mi volt jobb. Nyugodtabb voltam. Nem féltem a másnaptól. Nem féltem betegnek lenni, és főleg, nem féltem a munkanélküliségtől. A többi nehezebben megfogható: a dzsungel-harc nem létezett. Számomra biztos nem. Hittem valamiben, és azt hittem, hogy mindenki hiszi. Oké, hit nélkül még elvagyok. Ja nem. Hiányzik. De munka nélkül...

15138 2012.01.18. 14:57:56

70-re Leragadtam az első kérdésnél. Engem nem érdekelt az utazás...most sem járunk sehova (ha Rasidék nem lennének, nem láttunk volna még annyit sem) Az osztrákok? Szerintem élünk olyan színvonalon, mint ők - bár én úgy tudom, hogy ők rosszabb helyzetből indultak, az első világháború után. A második után nem fogadták el véletlen a Marshall segélyt? Ahogy a kínaiak az olcsó munkájukkal most kifognak a kapitalistákon, lehet, hogy nekünk is csak pár év kellett volna ehhez. Nem tudom, de azt hiszem, hamar dobtuk ki a szocializmust. De ezen kár vitázni, mert vége, és nem jön vissza egyhamar. Nekem tökéletesen elég lenne, ha a rendszer, amiben élek, biztosítani tudná, hogy mindenki megélhessen a munkájából, olyan szinten, hogy képes legyen magának fűteni, enni, tiszta ruhát venni, és orvoshoz járni, a gyerekét iskolába küldeni. A többi mind kényelmi szempont.

16338 2012.01.18. 15:30:09

Wesz, sok mindent utáltam a szocializmusban, amivel ma sem tudok megbékélni. Mondjuk úgy, a semmivel nem indokolható szabadság-megvonás dühített legjobban. Viszont, volt egy nagyon érdekes vetülete, az általános kiszámíthatóság. A kiszámíthatóság = biztonság érzés. Biztonságtudat nélkül felborul a harmónia, és mindegy mi van körülötted, lehetsz akár milliárdos is, soha többé nem tudsz nyugodtan aludni. Igaz, el tudok képzelni olyan kapitalizmust is, mert van - vagy már csak volt??? - ahol a kiszámíthatóság nem sérül. Ha tudom, mit és hogy kell tegyek azért, hogy élni tudjak. Ma ebből itt nálunk - és úgy látom szerte a világban - nem sok valósul meg. Módosítok, a rendszerváltás óta csökken, és jó pár éve teljesen elapadt a kiszámíthatóság. Honnan tudjam, mire képezzem ma át magam, ha azzal holnaputánra végzek és holnap sem lesz már rá szükség, csak ma. Kiszámíthatatlan. Honnan tudjam, van-e értelme €-ban, vagy forintban tartani a - nem lévő : )) - pénzem, ha elég egy fene tudja honnan jövő spekulációs támadás és buktam, honnan tudjam, mit veszek meg a boltban, egyáltalán, mit okoz, honnan tudjam, akire szavazok egy hét múlva mit fog ahelyett csinálni, mint amit ígért, honnan tudja, a jobb oldali baloldali-e vagy a baloldali fasizálódik, honnan tudjam, káros, vagy hasznos egy oltás egy gyógyszer, honnan tudjam, ha megbetegszem, kapok-e ellátást, honnan tudjam, szabadon lehet-e még az internethez hozzáférni - SOPA tanácskozás - , honnan tudjam, kapok-e információkat és melyik igaz, honnan tudjam, mi lesz két óra múlva? Na ez a legnagyobb gond, nem a szegénység, azt ugyanis lehetne kezelni, ha tudnánk, mi lesz mondjuk holnapra.

60145 2012.01.18. 18:27:58

70. wesz: Tény: Magyarország gazdasági teljesítménye jelentős fejlődés után a dualizmus korának végén csak 30 %-kal maradt el Ausztriáétól. Azóta a lemaradás nő. A többi nem ide tartozik.

wesz 2012.01.18. 21:16:27

Gyerekek, ne vicceljetek man, abba a qrva nagy biztonsagba mentunk tonkre. Senkinek nem szol a csengo az agyaban? KGST, KMK, kapun beluli munkanelkuliseg, hitelek, technologiai lemaradas, semmi? Tonkre mentunk ez volt. 89-ben nem azert bukott a rendszer, mert a par SZDSZ-es forradalmat csinalt, hanem mert csodbe ment. Ennyi. Lehetett volna tovabbra is vinni a lealmat a SZU-ba, csak ok se tudtak fizetni. Adtak volna tobb rakettyat a rakettyasnak? Mauk nekik se volt. Persze, volt kiszamithato elet, munka, lapat tamasztas, udvar soprogetes, Majus elseje, sor/virsli, de mibol? Persze, hogy most nem jo, de az meg finanszirozhatatlan volt. Ilyen egyszeru a vilag. JUS-nak igazad, van akkor kozod nem volt ezekhez a kerdesekhez. Ahhoz, hogy kerdezni tudjal, tudnod kell a kerdes targyarol. Akkor nem volt net es senkiben nem merult fel, majd nem ugrott ra a netre, hogy utanna nezzen mondjuk egy oltasnak. Most minden ott van a kepernyo masik oldalan. (a SOPA nem egy tanacskozas, hanem az amerikai torvenyhozasban egy torveny tervezet, amelyik buntetne azt a szolgaltatot, amelyik szerzoi jogokat sert (a youtube szivna hatalmasat, tulajdonosa a Google, ugyhogy keves eselyt adok annak, hogy ez bejojjon).

16338 2012.01.18. 22:07:19

Wesz, a kiszámíthatóságról írtam, mint biztonságról. A kiszámíthatóság nem egyelő azzal, hogy csődbe vigyen, nem feltétlen együttjáró. A világ két pólusú volt és ez adott egy ballanszot, kényszerítette mind a két oldalt egy emberibb, élhetőbb világ felé. A gazdaságilag gyengébb bukott. Engem nem zavar a vörös csillag, bár nem voltam híve. Viszont most, hogy egy pólusúvá vált minden, pont a kiszámíthatóság veszett el. Most országok buknak el annak a tőkének az oltárán, akiknek a paklijába nem látunk bele. És ez még csak a kezdet... Jó két hete próbálok kiokosodni GMO ügyben, napi - éjjeli - hat-nyolc órámat elvett, és még csak most kezd kristályosodni az egész, holott döbbenetes tétje van. Ehhez, hogy nagyjából átlássam, ennyi idő kellett és még hol a vége? Kinek van erre energiája? Erre jön egy SOPA - bocs, a törvény tervezetén vitatkoztak, nem tanácskoztak : )) - és lehet, azok az infók is eltűnnek, amihez eddig hozzáfértem. Mondjuk a Monsanto jegyzőkönyvek, a cég és a független kutatások anyagai, a kapcsolódó Agent Orange, vagy aszpartám, az, hogy vehetett meg sunyin három milláért egy országot Bush, miközben háborúban nem tudta legyőzni...szóval nyűgös vagyok a mai világtól. Lehet, jobb volt hülyének lenni. Meglehet.

15138 2012.01.19. 07:34:45

Én jobban szerettem hülyének lenni. :) Jus, nézz rá a Food Inc. -re, hátha van valami a neten. Ja, nem. Felejtsd el a Monsantót....álmunkban se jöjjön elő. Kivéve, hogy mindjárt beteszi a lábát Eu-ba.

58395 2012.01.19. 07:53:26

Wesz, lovagolsz azon az átkozott "szabadságon", de csak azzal tudod illusztrálni, hogy milyen nehéz volt kimenni Görögbe nyaralni... Most aztán könnyű mi? Már aki megteheti... A szabadság nálam azt jelenti, hogy azt mindenki, de mindenki, megtehesse... Ne csak egy elvi lehetőség legyen, mint a szamár elé madzagon lógatott répa... Mert az nem szabadság, hanem egy globális átverés... Emellé még azért lehetne néhány konkrétumot is felsorolni, valami érdemi és kézzelfoghatót... A Te általad preferált "szabadság" is olyan szivárvány ami alatt nem lehet átmenni...

15138 2012.01.19. 08:35:45

:) Kokó. Én is ezen rágom magam, hogy Wesz mennyire szerethet utazni. Wesz, és amikor kötelező? Engem ma este egyedül vár a tévé, ágy, mert a férjemnek el kell utazni. Hogy én hogy utálom ezt...meg ő is... meg akinek muszájos utazni, ha akar, ha nem, ugye? :)

11951 2012.01.19. 10:33:20

Szia Nefelejcs! Most estem be ide,elolvastam a postodat,de csak végén kapcsolódok be....Veled és Kokóval értek egyet,mit ér a szabadság annak,akinek még a busz bérlet is gondot jelent.....Annak Görög o. még a térképen se szerepel... Az utolsó bejegyzésedhez,vegyél magadnak egy macskát,és nem leszel egyedül,nagyon tud hízelegni...:-)))))

wesz 2012.01.19. 12:05:21

Lehet rugozni az utazas szabadsagan, de irtam mast is. A nagy latszatbiztonsagnak lett az eredmenye a csod, amikor mas lehetoseg nem volt, mint vagy egy veres polgarhaboru, vagy egy hatalom atmentes. Teljes vallszelesseggel kiallok az ideaitok mogott,csak tessenek szivesek megsugni, hogy ki fogja azt finanszirozni???? Persze lehet almodozni a legszebb rendszerrol is, csak azt eletben is kellene tartani. Legyen szocializmus, legyen midenki egyenlo, csakhogy abban rendszerben, ha emlekeim nem csalnak, voltak egyenlok, ok kaptak a virsli/sor duot, meg az egyenlobbek, akik aztan el is loptak az orszagot 89-ben.

58395 2012.01.19. 16:20:15

Igen Wesz, az általad oly nagyon preferált rendszer törvénye engedte meg a szabadrablást az országban...Azok az emberek, akik addig sunyin loptak, a tőke "törvénye" szerint, cserébe a "szabad utazásért" már szabadon lopták szét az országot... Erre mondta Kohn bácsi a dob utcából, hogy ....ügyes... Az új rendszer nem hozott mást csak egy halom tolvajt és egy hatalmas halom meglopottat... Legyél büszke arra, amelyik bandába tartozol...

rodosto 2012.01.19. 17:52:15

Kussolnak az országáruló keselyük és hiénák Elegánsan, higgadtan és elismerten elfogadottan védte meg miniszterelnökünk Magyarországot a nemtelen támadások ellen az Európai Parlamentben. Gondoltam az ügyeletes hazai hírhiénák a NOLblog keselyűi, no meg a nyomtatott formája a NÉPSZABADSÁG ma legalább a miniszterelnök stílusát, nyakkendőjét-frizuráját bírálják. Mit olvasok ma? Az általam egyébként Acél Bandi Bukaresttel foglalkozik, valamelyik névtelen bértollnok Wallenberg ügyben lamentál. Kopó Miki az államfő gumicsont plágiumügyét tupírozza , ennek az oldalnak a rosszkedvét sulykolja. Jól látom semmi Orbánozás? Ekkora lenne az elegáns szereplés sokkja az országáruló hírhiénákra, ennyire meggyőző volt a bérbloggerek veresége? Varázsütésre a népszabi is őszinteségi rohamot kapott. Igaz a tegnapi sajtótájékoztatón talán éppen szégyenében dadogó kis népszabi képviselő dadogását az alkotmánnyal kapcsolatban a miniszterelnöknek kisujjával söpörte el a rosszindulatú kérdésfeltevést. Azt is megírta, ami a vitában is elhangzott, hogy a liberális civilként jegyzett értelmiségiek valójában országáruló bukott pártemberek voltak. Most hol vagytok a NOLblog hazaárulói a Lenin –fiuk terrorista ocsmány bandája, a hírhiénák a hazugság telepítő aknatelepítő naszádján. Szedhetitek a kipukkadt gömböc bőrét és összepakolva válthatjátok a jegyet Kubába, Észak- Koreába. Kínába már ismerik, a fajtátokat ott ne próbálkozzatok.

12009 2012.01.19. 19:40:59

A szabadságról és annak érzetéről, ahogy egy szovjet tanárom példálózott. Van az amcsi cowboy valahol a prérin. Semmilye sincs, de oda megy, oda lovagol ahova akar és ha odaér, akkor azt csinál, amit akar. Senki nem támogatja, de senki nem gátolja. Van a szovjet atomkutató valahol a tajgában létrehozott, számozott városban. Van lakása, kicsi panel ugyan, de meleg van, kap majdnem ingyen enni, nem sokat és nem válogathat. Soha el nem hagyhatja ezt a várost, viszont azt dolgozik, amit szeret és örömét leli benne. Mind a két figura boldog és szabadnak érzi magát.

wesz 2012.01.19. 19:45:37

82 Koko, Nekem van egy olyan marha nagy szerencsem, hogy egyikhez sem tartozom. Az, hogy mi tortent 89 utan, bar emlitettem, teljesen erdektelen. A lenyeg, a rendszer finanszirozhatatlan volt. Ennyi. Magatol osszedolt, a minden rendszerben letezo csuszo-maszok pedig szepen megegyeztek a bekes, szabadrablasos atmenetben. Nem mintha az elozo rendszerben nem loptak volna, eloszor rekviraltak (Apro villa), majd telkeket ""vettek"" (valamikor Tihanyban a muvesz elvtarsak, mas befolyasosokkal egyutt 5 forintert vettek a telkek negyszogolet), aztan amikor bedoltek, akkor meg vallalatokat dontottek be, es a kommunizmsban szerzett kapcsolataikon keresztul nyugati cegek kepviseloi, fullajtarjai es kijaroi lettek.

wesz 2012.01.19. 19:48:50

84 Granicsar Telitalalat. Amen 83 Rodosto Igen, nekem is feltunt, hogy sehol egy Zorbanozo vezercikk, szerkesztosegi velemeny, Gyurcsanyi Facebookkos idezet, nema csend. Igaz akkor a pedofilrol (cohn bandi) is kellene beszelni. Eleg latvanyos show musort adott elo, jol felkeszitettek, ki tudja kik. (ez koltoi kerdes volt)

Бездомный (jehu) 2012.01.19. 19:57:08

FELHÍVÁS Mint a Magyar Anyanyelvű Zsidó-Izraelita Közösség Globális Bizottság (MAZSIKGB) jelenlegi tiszeteletbeli elnöke ezennel engedjétek meg hogy minden hazai testvérünket meghívjak a szombati BÉKEMETRE. Népes külföldi rokonaiktól akik nem tudnak személyesen részt venni a felvonuláson, szívélyes morál támogatásukat kérem. Mi itthoni biblodó NOL bloggerek, bolggerinák mozgósitsuk hatáskörünk és mi is vegyünk részt minnél nagyobb számban hozzátartozóinkal, kollégáinkal, szomszédainkal, barátainkal. Bátran mutassunk szolidaritát Magyar Hazánk mellett mikor most belső ellenséges uszításra koncentrált külföldi veszedelem fenyegeti tépett szenvedő szülőhazánkat. Mellesleg, KGB múltom rémhíre teljesen alaptalan vád, ízig-vérig magyar érzelmű zsidónak vallom magam. Habár az immár ezer éves hagyományos zászlót kitiltották a vörös biboldó bírák, a letünt véres kezű rémuralom bitorlói és cinkosai - akiknek nem előrehozott kiemelt nyugdíj hanem a kötél jár - a tüntetésen dacból én viszem majd a legnagyobb Árpád-sávos zászlót és a pufajkások pofájába lengetem. Tisztelettel, Бездомный (jehu)

wesz 2012.01.19. 20:58:33

87-re Hat ez qrva gyengusra sikeredett es nem illett volna egy normalis hangon beszelgeto tarsasag asztalara sz...i. De toled nem is vartunk sokkal tobbet.

15138 2012.01.20. 07:52:47

80-ra Zsati, poratka, macska és kutyaszőr-allergia, mindkét gyereknél. :) Megkímélt a magyarázkodástól. De köszi. 81-re Wesz, azt már felfogtam, hogy nem mindenkinek volt jó, ami nekem jó volt. Nem tudom, kinek van igaza, azt nem fogadom el, hogy el voltunk adósodva, mert pár ország, akik sosem ismerték a szoc-must, is nyakig el vannak. Még beszélünk erről. 82-re Kokó, tök normális emberek nyugaton véresen jobberek, meggyőződésből. Azt hiszem, hogy nem érdemes bandákat emlegetni, kinek mi a fontosabb, vannak az individualisták, én tisztelem a bátorságukat, de nem értem az önzésüket és vakságukat a szegénységre. És vagyunk mi, akik az ő szemükben balfékek vagyunk... :) 83-ra Rodostó, nem szidjuk a bé-oldalt, mert más a véleménye. Mindenki legjobb tudása és meggyőződése mentén érvel. Bevallom, hogy nem nagyon értem, mi történt - egy hangos öltözőben láttam, hogy mi történt, de "külföldiként" a gesztusokra reagálok. Mindenki tapsolt... és nem Orbán Viktornak. Nem tudom, kinek van igaza, de a többség nyugaton is ellenünk van, amit nehezen viselek. Nem köpködtek le senkit tartozás miatt, de a viselkedése miatt igen. OV is ezért kapott az orcájára. Engem is tarthatsz Lenin-fiúnak - és ha kérnél javítást a kommentedbe, valamit átírnál, a mélem nyilvános. 84-ra Grani, géniale.... :)) Pontosan, ilyesmit érzek. Kinek mi a késztetése, nem tehetünk róla, így születtünk, vagy így neveltek - de nem egyformán érezzük jól magunkat. 85-re Wesz, erről már mondtam a véleményem, nem csak a szoc. rendszer bukott be, egyszer, másodszor pedig mocsadékok is minden rendszerben vannak, úgy értem, a korrupció sem rendszerfüggő. Talán Kínában büntetik a legszigorúbban... Cohn-Bandit: igen. Mégis megtapsolta a Nyugat. Mert azt tapsolták, amit mondott. 87-re Jehu, nem tudtam, hogy zsidó vagy. :) Ez valami vicc? : "a tüntetésen dacból en viszem majd a legnagyobb Árpád-sávos zászlót és a pufajkások pofájába lengetem"? A pufajkások nem az én fajtám? 88-ra és előreláthatóan a többire (mi van itt??) El kell mennem, viselkedjetek úriemberként, magyar dzsentriként, süket-némaként (mutogatni lehet, ami belefér), csókhegyek.

60145 2012.01.20. 08:29:18

88. wesz, "akinek" válaszoltál, az gép-spam volt. Udvarias ember vagy.

15138 2012.01.20. 09:24:14

90-re :) Atlasz, én is bevettem ám, majdnem csont nélkül...

12009 2012.01.20. 11:28:59

89 Na igen. De a baj ott van, hogy jönnek a mindentjobbantudó világmegváltó, lánglelkűforradalmárok, akik meg akarják mondani nekem, mi a jó. És ha éppen nem tetszik, akkor át akarnak nevelni, ha az sem megy, akkor elküldenek ugyanabba a tajgába, szintán számozott településre, csak a szám előtt az áll GULAG. Ezért rühellek minden kommunistát, politkorrekt liberálist, nagypofájú fajvédőt, nemzeti szocialistát, fasisztát, vakon hívő, bármilyen vallású misszionárust meg a zöldeket. Inkább egy korrupt, elvtelen, de racionálisan gondolkodni tudó gazember, mint egy elvhű, meggyőződéses, tisztakezű stb. Élni és élni hagyni.

60145 2012.01.20. 12:51:35

92. granicsar : Azok kiszámíthatók. A hívők nem.

15138 2012.01.20. 13:01:32

Talán, mert a hívők mindenküket képesek feláldozni, ergo, más ember mindenét is... Ellenben, egész a mai napig minden ember azt csinálhatott, amit akart, mert hagyták élni. Ez alól az egyetlen kivételt természetesen csakis a létező szoc-mus, kommunizmus és proletárdiktatúrák, forradalmak jelentették. Akkor mindenki élete, vagyona veszélybe került. Még szerencse, hogy ez ma már nem így van...

11951 2012.01.20. 14:30:23

94. Nefelejcs (szerkesztő) Talán a vagyonunk még nincs veszélyben,máskülönben vitatkoznék veled... Manapság egy közalkalmazottnak nagyon meg kell gondolni,hogy hova beszél,vagy kinek mit kommunikál...nagyon nem tűrik meg a másként gondolkodókat,és nem is tűrik meg maguk körül... Láttam már ilyet sajnos.... Épp ez a gond,hogy aki meg akar élni,annak be kell fogni a száját,ha netán mást gondol akkor is csendben van,mert azt kell tenni..

60145 2012.01.20. 14:44:41

94. Nefelejcs: Köszönöm a pontosítást! Az ember szabadságának határa a klasszikus liberális meghatározás szerint a másik ember szabadsága. Ezt szokták megsérteni a hitre, a nemzetre, a kommunizmus felépítésére hivatkozva. (A magánnyugdíjpénztárak lenyelt vagyona csak részlegesen képezett magántulajdont, működésüket az állam ellenőrizhette. Az állami nyugdíjkasszát azonban nem ellenőrzi a kezelőn kívül senki.)

ejmiakő 2012.01.20. 15:02:28

96. Atlasz 2012. 01. 20. 14:44 biztosan el tudod magyarázni, hogy fér ebbe bele a kizsákmányolás szabadsága.

12009 2012.01.20. 15:37:00

94 A vagyonodat a bankon keresztül is simán le tudják nyúlni. 95 Na persze. Az megy MO-n kicsiben, ami az EU-ban nagyban. Megnézhette magát OV, mert nem olyanokat mondott, ami Cohn-Benedictnek tetszett. Meg Barosonak. Ez a zöld PC libcsi bagázs rosszabb a vörösbarna bandától. 97 Ugyan nem tőlem kérded, de talán tudok rá válaszolni. A kizsákmányolás pont olyan szabadság jog, mint az önnállóság feladása a biztonságért.

wesz 2012.01.20. 16:23:56

Granicsarnak megint igaza van. Nefi, mas rendszerben nem eltem mint a cuculizmusban, nem tetszett. Biztonsag erzet volt,de nagyon hamis. Jogaid nem voltak, szabad nem voltal, ugatni nem ugathattal (beatrice Nagy Varosi Farkas) es a rendszer finanszirozhatatlan volt, pont a hamis biztonsag erzet megteremtese miatt. Nincs rendszer, amelyik ezt finanszirozni tudna. Ne erts felre, nem vagyok a liberalis kapitalizmus hive sem, a nekem legmegfelelobb rendszer az a sved-nemet-svajci model. Ott azert ha van valami kezzelfoghato tudasod, meg tudsz elni, ha nincs, mar bocs de a te hibad. Az elesettekrol viszont valamilyen szinten gondoskodnak. Az utazasrol. En imadok utazni es mindenhol otthon vagyok, ahol jol erzem magam. Igaz nem szoktam turistan nyomorogni, 10 orakat es a rossz hoteleket sem nagyon ismerem de ez az en sajat szerencsem. Vannak bevett szokasaim, ha Parizs akkor tudom a legjobb Gyrosost a Cartier Latinban, ha Athen akkor a legjobb halettermet Pireuszban, ha Tamil Nadu akkor hogyan lehet bejutni a Raju Raja templomokba anelkul, hogy az indiaiak agyon taposnanak. Megvan a Buckett Listam (azon dolgok amiket meg meg kell csinalni, vagy nezni, mielott meghalok) es szorgalmasan dolgozom, hogy minel rovidebb legyen. ((es tudom a legjobb nyari ettermet a Balatonnal is, a legjobb kerthelyiseggel, moderalt arakkal, kivalo szemelyzettel)).

60145 2012.01.20. 17:51:04

97. ejmiakő: Rossz kérdésre nincs jó felelet. Kizsákmányolás azóta lehetséges, mióta egy ember többet tud termelni annál, mint ami a saját létfenntartásához szükséges. A legtöbbet a kapitalista gazdaságban tud az ember termelni, tehát ebben függ legkevésbé az anyagi kiszolgáltatottságtól. Az emberi szabadságjogokról ezt megelőzően, és máshol, mint a tőkés kizsákmányoló társadalomban - nem lehet beszélni!

65469 2012.01.21. 10:22:36

Ez egy érdekes felvetés, nyilván mindenki végez "szociális munkát", aki meghallgat másokat, tanácsot ad, vigasztal. Szomszéd néni, idős rokon, régi iskolatárs lehet a rászoruló. Tekintheti ezt bárki akár munkának is, még ha nem is hivatalos, szervezett. Meg aztán van a "munka" amit elvileg pénzért végeznek, de a gyakorlatban vagy van a végén a beígért pénz, vagy nincs. Ma már sokan megszokásból dolgoznak, szakmai becsületből, máshoz nem is értenek, csak a szakmájukhoz. Ők a balekok, a birkák. Aztán vannak, akik pénzt keresnek. Ők az élet császárai, a cápák, akiknek természetes, hogy a birkák gyapjúját nyírják. Ez az élet rendje, állítólag.

15138 2012.01.22. 12:42:45

95-re Zsati, nem gondolom, hogy a vagyonunk nincs veszélyben, mert a bankban már nem lehet százszázalékosan megbízni, az államban sem, és már az ingatlanpiac is nyomorulttá tett tízezreket. A Wesz által legjobbnak tartott (valószínűleg valóban a legjobb) rendszerekben is elég egy betegség, hogy utcára kerülj. 96-ra Atlasz, az emberek jó része, hitem szerint a nagyobbik része gond nélkül lemond saját szabadságának egy részéről, ha a többség érdekeit el tudja fogadni - vagy ha elfogadtatják vele erőszakkal. A többi ellenáll, így vagy úgy. :) 98-ra Grani, bár elvben attól még igazad lehet, ha a többség nem ért veled egyet, mégis, hosszú távon nem egy nyerő politika ellentmondani a többségnek (pontosan, mert azok is lemondanak bizonyos jogokról az egység kedvéért, és ezért nem nézik el, ha más ezt nem teszi meg). - Én ezt gondolom, de megvan rá az okom. :) Nőként pláne. Cserébe enyém a boldogság. 99-re Wesz, nincs elég munkahely. Pár napja mondták a franciák, mikor próbálták magukat a németekkel összehasonlítani, hogy a belső termelés 30%-kal több, mint a belső fogyasztás. Ezzel a legtöbb (nem Németo) fejlett ország így van. Külső piacra van szükségük, hogy a kapacitásukat lekössék, de ha nem tudnak eladni - és már nem tudnak, mert mindenhol ez a helyzet - , akkor bevétel híján hiába lennének a termelésben versenyben, nem élnek meg. Elbocsátanak, részleges munkanélküliséget generálnak, vagy bedőlnek. Ezt mondták. Azt értettem belőle, hogy jó nagy sz-rban vagyunk. Utána svájcis riportot is láttam, hogy milyen nehéz szakmai gyakorlatot szerezni, mert kevés a hely a tanulóknak. AZok szakmai gyakorlat nélkül nem diplomázhatnak (villanyszerelőkről, ácsokról beszélek), és már húsz éves korukra eldől, hogy nem viszik sokra. Mindenki nem mehet mérnöknek, orvosnak, nemtomminek, mert lassan ezeknek sincs állásuk. Csak azt akarom mondani, hogy nem olyan egyszerű, hogy tanulj - nem a te hibád, ha megcsinálod, amit mondanak, és mégsem tudnak munkahelyet adni. A francia Pole emplois (munkaerőhivatalok) meg nyíltan elismerik, hogy a hozzájuk fordulók nagy részének nem tudnak semmit ajánlani, a képzéseik sem jók, és nincs is rá elég pénzük. A rendszer nem működik tovább. 100-ra Atlasz, sztem bármilyen rendszerben tudsz másra is termelni, a termelőerők fejlettségétől függ, nem a társadalmi rendszertől. A baj az, hogy többet tudunk termelni, mint amire szükségünk van. Hehe. Ellentétben a szoc-sal, mikor még nem tudtunk annyit termelni, bénaság miatt. 101-re Didgeridoo, nagyon jól mondod, ez mind önkéntes munka. Ha a saját unokádra vigyázol, elvben az is az, ha a saját nagyanyádat ápolod otthon, az is az. Ezt megkülönböztetik a szervezett önkéntes munkától - de pár helyen elismerik (betegbiztosító fizethet jelképes összeget, lévén, hogy a kórházi ellátás kiváltásával ők járnak jól) Az élet császárai és a birkák - gondolom, mióta ember él a Földön, léteznek. Birka vagyok, néha bosszant, de nem menne a császárság, mióta beláttam ezt, könnyebben elfogadom, ha birkának néznek. Mert az vagyok. :)

wesz 2012.01.22. 16:02:23

Nefi, kerlek probalj meg globalisan gondolkodni. Europa jelenleg baromi nagy kakiban van. Punktum. Egyszeruen a tovabbiakban finanszirozhatatlan. Egyszeruen fel kell adni kenyelmesnek tuno dolgokat. Nem megy a 35 oras munkahet, mert finanszirozhatatlan. Nem megy a korkedvezmenyes nyugdij, mert nincs aki finanszirozza. Nem megy a szakszervezetis sztrajkolgatunk, dolgozgatunk hozzaallas, mert finanszirozhatatlan. Nem hiszem, hogy az amerikai rendszer a legjobb, mint irtam, nekem a sved-nemet-svajci rendszer klappolna a legjobban, amiben mindenbol van egy kicsi. Ugyanakkor tessek tanulmanyozni az viszonyokat. Az amerikaiak nem engedhetik meg a nagyon nagy bukasokat, mert minden a belso piactol fugg. Ok nem export fuggoek, az ameriaki haztartasok fogyasztasa hatarozza meg a GDP-t. Azaz mindent nem lehet outsourcolni, mert nem lesz aki megvegye a vegtermekeket.

15138 2012.01.23. 07:50:52

Wesz, mi ugyanazt mondjuk, nem? Én is a baromi nagy kakitól félek... innentől kezdve, miért ne lehetne honvágyam a Magyar Népköztársaság után, ahol nem volt munkanélküliség és minden pógár nyugodtan aludhatott? Szerinted fenntarthatatlan volt. (lehet). De ez is az, amiben most vagyunk, pedig azt mondták(tok), hogy ez a tuti. Hát nem tuti, én meg féééélek.

15138 2012.01.23. 07:57:07

Most esik le, hogy mit mondtál az utolsó mondatodban. Tegnap este épp olyan francia tulajokat (gyárosok) mutattak a tévében, akik mindenképp ragaszkodnak a Made in France-hoz. Nincsenek sokan...és küzdenek a mindennapi bevételükért, az embereiket próbálják tartani, multifunkcionálisak (nincsenek állandó posztjaik, a népek többfajta munkakörben dolgoznak, hogy semmi kieső idejük ne legyen). A költségek közt, ahogy eddig is tudtuk, a legnagyobb tétel a munkaerő - 25%-ot mondtak. Sztárolják a német módszert, a részleges munkanélküliséget, ahol a dolgozót nem küldik el munka híján, hanem részidőben dolgozik, az állam fizeti a kieső munkabért. Az az ára, hogy rengeteg németnek nem volt fizetésemelés, és nagyon sokan dolgoznak határidős szerződésekkel. Van olyan német, aki 1 (egy) eurós órabérben dolgozik, mert nemet nem mondhatnak semmire. Így vannak most a legalacsonyabb, (ha jól emlékszem, hat százalékos) munkanélküliségi szinten. Hát ez nem nagy vigasz - már csak azért sem, mert az itteni helyzet, a svájci és francia, nincs ilyen jó és szervezett. Ezért is emlegetik annyit a németet. Ja. Végülis, talán van remény. Más kérdés, hogy most vannak a választások, ezért csillogtatják a lehetőségeket, de a hagyományok szerint a választások megnyerése után a szívás jön. AZért kösz. :))

60145 2012.01.23. 21:26:09

Nefi, a válaszom ejmiakőnek szólt, hiszen Te tudod, hogy az emberek sok tízezer évig nem termeltek felesleget... No, az kizsákmányolás mentes társadalom volt, erről szokott Zsuzsa álmodozni. Akkor mindenki szabad volt éhenhalásra, emberevésre, vérfertőzésre, egyik elszenvedte, a másik okozta. Ejmiakőnek nem kellene aggódnia: a kizsákmányolás nem egyenlő szabadsága akkor valóban nem létezett. Egyik sem akarja tudni, hogy a szükségletek és az érdek társadalmi szintű működése okozza, hogy ma mások a gondjaink, a szabadságaink, mint az őskommunizmusban.
süti beállítások módosítása