Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Élt egy néger Afrikában...

2011. február 17. - Vörös Nefelejcs

Az afrikai népesedésről három felvonásban.

Az afrikai népesedésről három felvonásban.

Első felvonás : a kapitalista gazdaságtan szerint a jövendő nyugdíjak veszélyben vannak a fejlett országokban tapasztalható népességcsökkenés miatt. A demográfiai korfa eltorzult, egyre kevesebb gyerek születik, ergo, a keresőkre jutó eltartottak száma nő, a jelenlegi nyugdíj-rendszer fenntarthatatlannak tűnik. Megoldás lehet a bevándorlók (Németország évi kétszázezret tudna foglalkoztatni) számának növelése, valamint a nyugdíj-reform. Ez utóbbi vagy a befizetések növelését, vagy a nyugdíj-korhatár felemelését jelentené. A franciák hetekig az utcán voltak, hogy ez ellen tüntessenek.

Most nem térnék ki arra a piciriske gondra, hogy a munkanélküliség a legtöbb országban nőtt, mert ezt a kapitalista gazdaságtan sem tárgyalja soha ugyanazon a helyen, mint a "jaj, kevés a dolgozó - sok az eltartott"- témát. Csak megjegyzem, hogy nahát...

 

Második felvonás : 2050-re Afrika lakossága eléri a két milliárd főt, olyan összetételben, hogy ennek a fele 18 év alatti gyerek lesz. Ez szédületes növekedés, különösen annak a fényében, hogy ugyanitt a legnagyobb a kisgyerekkori és az anyai halálozás is. Az afrikai nők szülnek a legtöbbet, ennek két lényeges oka van, az egyik a hivatalos ill. félhivatalos poligámia, a másik a fogamzásgátlás kismértékű elterjedése. A statisztikák szerint ezen a két mutatón szignifikánsan csak a lányok iskoláztatása javít: a művelt lányok jobban bánnak a tablettákkal és kevésbé hajlandóak második, harmadik feleséggé válni.

Ezeket az adatokat 2008-as cikkekből vettem, amit kongói földrajz tanárunk (a fiamé) adott az osztálynak.

 

Harmadik felvonás : a héten megérkezett az első ötezer menekült Tunéziából egy kis olasz szigetre, Lampedusára. Ez a tény egyelőre csak Tunézia és Olaszország között gerjesztett némi ellentétet, mivel Berlusconi azonnal javaslatot tett (és pénzt küldött) Tunisznak, hogy segítene a partjai őrzésében, amit az arabok igen rossz néven vettek, nem akarván idegen karhatalmat a saját országukban.

A gond azonban ennél nagyobb: Lampedusa a legközelebbi sziget, de már uniós terület. Olaszország nyilván nem bírja elhelyezni az összes menekültet, így azokat tövábbküldi. Mivel a tunéziaiak a franciát beszélik, ez elsősorban a francia nyelvű országokat érinti. Amíg nem jönnek az angolul beszélőek is.

 

Egy a gond. Afrika tele van diplomás fiatal munkanélküliekkel, akik jobb életre vágynak. Ezt a jobb életet Európában képzelik megtalálni. Sárközy valamelyik nap beszélt arról, hogy a francia befogadóhelyek tele vannak, hogy a rendszer nem bír el sokkal több embert, anélkül, hogy össze ne omolna. Ugyanezt mondják Svájcban. Ez utóbbi hagyományosan befogadóország, a legmagasabb külföldi arányszámmal (minden ötödik külföldi). Most, hogy úgy érzik, már nem tudnak több embert elhelyezni, legalábbis nem tömegesen, meg lettek vádolva mindenféle gonoszsággal. Majd valahogy kibírják, viszont a lényeg marad változatlan:

Gazdasági és politikai okokból 200 millió menekült, több millió belső migráns van már most. Az elkövetkező 50 évben ezekhez hozzáadódik a tervezett gátak, nagy átalakítások, valamint a klíma-változás miatti népvándorlás is. Igen, népvándorlás. A Földön nagy áttelepülések várhatóak.

Készülni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr418289376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11244 2011.02.17. 14:17:52

A téma nem érdekel.. de azért dobok egy puszit... bocs.

11951 2011.02.17. 14:49:39

Szia Nefelejcs! A téméban elég analfabéta vagyok,amit az én buta fejemmel hozzátennék....Tőlünk a diplomások inkább kifele mennek,az iskolázatlanokka járó munkahelyi és egyéb gondokat most sem tudjuk megoldani,mi lenne ha még szaporodnának....

122188 2011.02.17. 14:53:51

A téma örök, http://istvan.botzheim.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=14 az aktualitás eseményekhez kötött. Ha az általános menekültproblémát nézzük, annak oka globális egyenlőtlen fejlődés és fogyasztás. A megoldást próbálom kapiskálni az idézett írásomban. A megoldás nem az európai migrációs segélyfolyamatokban, hanem a globális fogyasztáscsökkentésben és konkrét segélyezésben lehet ott a helyszínen az Afrikai országokban. A mostani megnövekedett menekültszámnak politikai okai vannak. Érdekes módon a mostani menekültek egységesen fiatal férfiak. Megdöntötték a diktatúrát, kollaboránsai menekülnek mint a patkányok. Ezt a menekülthullámot tapasztaltuk húsz éve amikor a mi kollaboránsaink húztak nyugatra és azóta is ott élvezik, kihasználják a korábban szidott és ellenséges rendszert. Szerintem

15138 2011.02.17. 14:55:57

Fiúk, béna voltam. A félelmem a következő: jönnek. Sokan. Ide, Európába. Ahol már úgy sincs elég munka. Az ő nyomorukhoz képest itt mindenhol a mennyország van.

104422 2011.02.17. 14:57:42

Pedig a téma egyike a leglényegesebbeknek. A történelem nem más, mint viszonylagos status quok - majd az ezeket elsodró népvándorlások kora. Erősen úgy fest, hogy látszik a korszak vége. Európában a legalacsonyabb - különös tekintettel a lakható területekre vetítve - a népsűrűség, Európa haldoklik. Európában is munkanélküliség van, az európai cégek rövidtávú haszonszerzés céljából a harmadik világba telepítik cégeiket, ezzel munkanélküliséget teremtve saját hazájukban. Nehezen vitatható, hogy az európai érdekeltségek kezelésében lévő cégek nem európai alkalmazottai legalább megközelítően annyian vannak, mint ahány munkanélküli az öreg kontinensen található. AZ európai kultúra szempontjából nem megoldás az, ha egy-két nemzedék alatt ellepik az öreg kontinenst az afrikai bevándorlók, magukkal hozva a meglehetősen ellenszenves iszlámot, a magasabb népszaporulatot, ami azt eredményezheti majd előbb-utóbb, hogy a fehér ember kisebbségben lesz a saját hazájában - a nagyok közül elsősorban Anglia, Franciaország és Németország problémája lehet ez, de tucatnyi kisebb államot is fenyeget a veszély. Ma felmérések szerint a hajdani bevándorlók gyerekei jelentős számban nem tekintik hazájuknak Franciaországot, elsősorban arabnak, mohamedánnak tartják magukat, nem pedig franciának. Érdekes, hogy a szüleikre ez nem jellemző, ők büszkék (voltak) francia állampolgárságukra. Szóval ez egy igen komoly probléma.. Nefi, egy dolgot még kihagytál, hogy Afrikából nem csak a bevándorlók jönnek, hanem velük együtt az AIDS is... B.et

15138 2011.02.17. 14:58:32

3-ra Melyik írásodra gondoltál? Szerintem van abban valami, a mit mondasz és nekem még fel sem tűnt, hogy menekül a volt elit. Most egyelőre azok a szegény srácok vannak Olaszországban, akik a helyi nyomor elől menekülnek. Mivel az első ötezer nem lett visszafordítva, kétségtelenül elindul majd a következő ötezer is.

15138 2011.02.17. 15:00:19

5-re Igen, így gondolom. Jaj, az AIDS még eszembe sem jutott... és azt sem ragoztam, hogy igen, muszlim népek jönnek.

12392 2011.02.17. 15:13:39

Csak a rend kedvéért! Európa szerencsésebb országaiban a nyugdíjrendszereknek egészen más problémáik vannak, pontosabban ennél lényegesen nehezebb gondjai: a túllési mutatók drasztikus (nem csak a növeledés, de az üteme problémás) növekedése! De ezt már sokszor leírtam, igaz ebben nem lehet másokra mutogatni!!!

10416 2011.02.17. 15:15:22

A "fejlett társadalmunk" a kihalás felé tart: létszámában fogyatkozó. Nem vétettünk valami hibát? Nem dekadens attól félni, hogy mások szaporodnak? Velük van probléma, vagy velünk? A modern társadalmak által bejárt út evolúciós értelemben zsákutca. Nem a bejáratot kellene még jobban eltorlaszolni, hanem éppenhogy a végén lévő tűzfalat megbontani. Magunkban kell áttörést elérnünk. Ha sikerül saját fennmaradásunkat érintő biológiai problémánkat kezelni, akkor lesz értelme másoknak tanácsokat adni.

15138 2011.02.17. 15:26:56

8-ra Jogos, a túlélési mutatók még jobban rásegítenek a korfa deformációjára. (csak nekem most nem azon volt a hangsúly, hanem az alsó korosztályok számán) 9-re Ez is egy vélemény, úgy értem, ezt mondja a másik oldal. Ami szerint szülni és szülni kell. Ennek az mond ellent, hogy azok az országok (pölö Mexikó), ahol nagyon sok a fiatal, is nagy-nagy bajokkal vannak tele, hiszen a fiatalok is eltartandó réteg: képzés és orvosi ellátás kell nekik. Ami pedig végképp eldönti a kérdést, nálam, az a munkanélküliség. Mert ahogy a Jóisten báránykát ad, füvet is ad neki, az az idő már elmúlt. Ha megnézzük, hogy mely rétegek képezik az összes országban a legszegényebb rétegeket, a nagycsaládosokat mindenütt megtalálni. Másik vonatkozás: hagyjuk magunkat, úgy gyorsabban megy. Oké. Át is térhetek mohamedánnak, nem én lennék az első egri. Csak valahogy...Dobó forog a sírjában. Hülye hagyományok.

60145 2011.02.17. 15:35:48

Szerintem az iskolázatlanok érkezése nagyobb probléma. Máshol meg a szándékos félrebeszélés: 3. rodosto nem tudja, hogy nálunk mindenki kollaboráns volt.Biztos nem élt még akkor. (Szó sincs rendszerváltásról sem Tunéziában, sem Egyiptomban. Még csak gengszterváltásról se nagyon: leváltották a főnököt.)

15138 2011.02.17. 15:44:32

11-re Tegnap este nevettünk egy nagyot, egy francia mondta mintegy mellékesen, épp Egyiptomról, hogy azt csinálják, mint a franciák a háború után, hogy mindenki ellenálló lett hirtelen : révolutionnaire de derniere heure...:) Ez jó kérdés...nekem, diplomásnak a diplomások érkezése a nagyobb baj. Habár, lassan minden munkát diplomások végeznek, hiszen manapság már szinte mindenki egyetemre akar menni, ez is egy módja a munkanélküliség elodázásának... (én nem mondtam, hogy rendszerváltás volt, vagy lesz, és tképpen már a könyökömön jön ki az egész: Líbia, Yemen, és a többi, akiket beharangoztak még a Jázminos Forradalom napjaiban - ellenben aggasztanak a tendenciák)

10416 2011.02.17. 15:53:34

10-re Más megközelítés: a fiatal társadalmaknak nincs jelenük, de van jövőjük. A fejlett elöregedő társadalmaknak meg van jelenük, de nincs jövőjük. Ebben a kérdésben értjük egymást, csak másként mondjuk. Azonban a muzulmán vallás kapcsolatában nem értelek. Nem azért szülnek, mert muzulmánok (lásd India, Kína). De a hozott példák ellenére sem vallási kérdés ez, hanem társadalmi. Nálunk a gyerek pénz kérdése. Náluk meg az élet gyönyöreinek egyik mellékterméke. Változatlanul nem vagyok büszke: miközben istenítjük az emberi élet szentségét éppencsak életet nem adunk...

192607 2011.02.17. 16:16:43

Sebaj Bloggerina. Veszek vagy száz hektár erdőt valahol a Bajkáltól délkeletre. És jöhetnek a kinaiak. Mitől vagyok én rosszabb egy szemét holland marihuánazabálónál aki másfél évszázada abból él,hogy melóztatja volt gyarmatainak modern rabszolgáit...???

12392 2011.02.17. 16:17:47

10: két malomban őrölünk! Te az un. állampolgári nyugdíjról hallasz nap, mint nap a TV-ben (mármint ott az első osztályú Európában) persze főleg a leghangosabb Segóék demagógiáját. Az egy baromság volt a korhatár leengedték, azt vissza kell vinni és ennyi, az ilyen adóból fenntartott állampolgári nesze örülj nem probléma. Az igazi gond az ágazati és az egyéni nyugdíjbiztosításokkal van. Ott semmi köze a korfához!

15104 2011.02.17. 16:18:07

Nen hiszem,hogy van rá akár demokratikus akár humánus megoldás ! Lehet ,hogy a törtélelem tényleg ismétli önmagát és egyik nép kiirtja a másikat a területért,csak itt a földrészek harcolnak !?

13149 2011.02.17. 16:19:01

Abszolút fontos, mindenkit érintő kérdésről írtál, Nefelejcs. Európának, ha fenn akar maradni, meg kell szerveznie a tudatos, kiszámított betelepítést azokról a kontinensekről, ahonnan menekülnek az emberek. Különben valóban csődbe kerül ez a kontinens (sokak szerint csak Ázsia egyik félszigete). És nemcsak erről, hanem az eurosovinizmusról is kell beszélni. Az európai mezőgazdaságot mesterségesen, más szektorokból befolyt adókból, ún. "mezőgazdasági támogatásokból" tartják fenn, holott ha szabad utat engednének a harmadik világban megtermelt élelmiszereknek, akkor egyrészt olcsóbb mezőgazdasági termékekhez jutnánk, másrészt az európai termőföld jelentős része felszabadulna a művelés (a a ráfizetéses művelés) alól, egészségesebben élnénk. Már így sem tudjuk a versenyt tartani az amerikai GMO-val szemben (aminek a tiltása szintén nagy marhaság). Ha nem változik meg sürgősen a franciák által Európára erőltetett mezőgazdasági támogatások rendje, akkor a vesztünkbe rohanunk.

104422 2011.02.17. 16:19:02

Demosthenes, nincs - szerintem - igazad. A Föld lakossága esze nélkül túlszaporodik. Belátható időn belül eléri azt a népességet, amit már fizikailag képtelen eltartani. Ha egy állatkertben az afrikai elefántok túlszaporodnának (ilyen persze nincs), akkor ez még nem lenne ok tétlenül nézni, hogy kipusztul az indiai állomány. A túlnépesedésért nem a fejlett civilizáció a felelős, ha csak annyiban nem, hogy olyan eszközöket biztosított egy alacsonyabb fejlettségi szinten lévő társadalom számára - gyógyszerek, korszerűbb ipar, termelés stb., amelyek ugyan európai mércével nézve még így is iszonytató életkilátásokat biztosítanak ezeknek a szerencsétleneknek, viszont a rendszer matematikai stabilitását megszüntette. Anno, ha egy afrikai asszony 8 gyereket szült, jó ha kettő elérte a nemzőképes kort, tehát a generációk közötti népeség gyarapodás keretek közé szorításáról a természet gondoskodott - meglehetősen kegyetlenül, de így teszi más élőlényekkel is. A fejlett gyógyszerek elterjedése, a még így is hihetetlenül alacsony átlagéletkor növekedése viszont demográfiai robbanáshoz vezetett. A Föld népesége annak ellenére növekszik száguldó tempóban, hogy az európai "fajták" nem csak arányukban, hanem "egyed számuk" tekintetében is csökken. Sok minden környezetkárosítás írható a fehér ember számlájára, a túlnépesedés azon kivételek közé tartozik, ami nem...

60145 2011.02.17. 16:30:39

17. erlauer : Ennek súlya van!

15138 2011.02.17. 16:40:22

13-ra Demosthenes, nem mondtam, hogy azért szülnek, mert muzulmánok. Azt mondtam, mert poligámok és mert nem használnak micsodát - egyébként nem is én mondom, hanem egy néger földrajz tanár tanítja a fiamnak, én csak kikérdeztem. Az csak hab a tortán, ha muzulmánok jönnek, mert az eddig Európába érkezettek sem tudtak, (vagy akarnak - más vélemények szerint) sikeresem beilleszkedni. Én nem vagyok vallásos, és szívesen húznék burkát bizonyos napokon...ez hosszú. Máshol. Az életről: legnagyobb fegyvertényem a gyerekeim. De mondok valamit: már a másodiktól úgy éreztem, hogy elveszek valamit az elsőtől. Kettőnél többre nem lenne időm (oké, vannak perfekcionista vonásaim) és anyagilag is nehéz lenne. Azokat az okokat mondom, ami miatt több millió hozzám hasonló anya nem szül többet. De egyre több embert ismerek meg, akinek NINCS gyereke és nem is akart. Engem ez elborzaszt. Két gyerek nem. :) 14-re Feri, az oroszoktól én nem félek. :)Sőt. Lehet, hogy megyek veled a Bajkálhoz. (ott meg mi van a tajgából kiszabaduló metánokkal, kérem?) 15-re Két malomban. Na bumm. Tőleg még csak tanultam. :) 16-ra Zokni, pár éve azt hittem, a következő háború a vízért lesz. Aztán meggondoltam, azt hittem, vallás miatt. Most azt hiszem, hogy területért. Valamitől mindig kell félni, nem? (Michael Crichton írja valahol, hogy a Fal lebontása óta a média mást sem csinál, csak ijesztget, mert az orosz mumus nincs többet) 17-re Erlauer, ez volt az első posztom hosszú ideje. Vannak még az ázsiaiak, róluk máskor akarnék. Sz-rban vagyunk. Nem vagyunk versenyképesek. Fro-ban az OGM (GMO) elleni harc megy minden fronton. Közben meg a bio-t is akarnák. Hát nem vagyok egy mezőgazdász, de hogy mi lesz itt tíz év múlva...Sárközy nemrég mondta egy panaszkodó gazdának, hogy a mezőgazdász a jövő szakmája. (szegények, hiszik is meg nem is)

15138 2011.02.17. 16:41:26

Atlasz, nekem is súlyom van...:( De már csökken!!: :)

60145 2011.02.17. 16:48:02

21. Nefelejcs :) Látszik! Kérdezni tudni kell!

15138 2011.02.17. 16:57:39

:DD Én meg nyomkodom ám nálad a frissítést.

192385 2011.02.17. 17:03:01

Az en velemenyem, hogy a tortenelem ismetli onmagat. Most ismet a Roma vs. Barbarok es az utanna kovetkezo sotet kozepkor (modern, fundamentalista Iszlam) kuszoben all Europa. Amerika, az oroszok es Kina ki fognak tartani, de Europa egy lepesre all az elet halal harc kezdetetol. Bar amerikanak is megvan a maga keresztje, amikor idejottem, spanyol felirat alig-alig volt, mara meg a valasztasi cetli is angol-spanyol lett. Par ev,megalakitjak a partjukat is etnikai alapon es megkezdodik az USA kettevalasa. Eddig egy orszag, egy zaszlo, egy nyelv, sok kultura volt, most ket orszag lesz, ket nylevvel, egy kulturaval a sok ellen. Egyebekben marad az orok kerdesem, hogy fer ossze az egyebkent szerintem teljesen jogos xenofobiad a Meballal? Te kis keresztenyszocialista :-D

15138 2011.02.17. 17:06:52

24-re Nekem is eszembe jutott már, hogy a történelem ismétli önmagát, ami elég hervasztó, már nekem, mert éppen most élek. Ehhez a spanyol-amerikai dologhoz szeretném látni a franciák orcáját...már csak arra gondolok, hogy valamikor nagy esélyük nekik lehetett volna. A spanyol egyébként tán harmadik világnyelv? Már ha azt nézed, hogy ki születik vele, nem tanult nyelvként. Első a kínai, ja, sztem a második a spanyol. A baloldaliságomról nemsoká írok egy posztot, csak még előtte belépek az UDC-be, ahogy elnézem. :) Hát te ki vagy? Wesz? Te ki lennél?

14742 2011.02.17. 17:16:54

Nefi, ha nem olvastad volna: http://globlog.nolblog.hu/archives/2010/12/18/Illegalis_bevandorlas/

15138 2011.02.17. 18:10:20

Elmentem hozzád, Lehár, kommentelni.

14742 2011.02.17. 18:31:39

Vettem, Nefi, válaszoltam is.

Klári 2011.02.17. 18:32:51

24-re Miért megint Európa? ( Nefi, éppen tegnap hiányoltalak )

15138 2011.02.17. 18:41:44

Klári, kösz, hogy még szóbaállsz velem. :) Miért Európa? Mámint, hogy miért ide akarnak jönni? Mert elérhető ladikokon. A déli uniós államokon ez látszik is.... (lásd Lehár posztjában) (megint elromlott a gépem, ma volt, most vitte megint el az ember, hogy csinálják meg, más gépen meg csak lézengek)

10416 2011.02.17. 19:20:02

17 Erlauer, Igen, a harmadik világot a mezőgazdasági termelésünk szubvencionálásával tartjuk nyomorban. Meg az élelmiszersegélyinkkel: ha tartósan kiszámítható élelmiszerpiacuk lenne, akkor adott árszint mllett fejleszthetnék a termelésüket a gazdaság törvényeinek megfelelően. Akkor azonban amikor európa az éppen feleslegben lévő szemetét rájuk zúdítja, akkor az adott termék ára minimálisra csökken és mindenki tönkremegy, aki aztt termelte, ahelyett, hogy a nyereségét visszaforgatva növelné termelésének színvonalát. A GMO-val kapcsolatban nézz utána India és a gyapot kérdésének. Röviden: Indiában a gyapotot termelték, majd a termett gyapot magját vetették. Szegényen, de éltek. A GMO betörésével az olcsó GMO magokat vetők többet tudtak termelni. Mikor mindenki áttért a GMO-ra drasztikusan emelték a magok árát (a GMO steril ezért ha elvetik nem kel ki). Az indiai gazdák tömegével mentek csődbe és ezrek lettek öngyilkosok. A GMO Európában sem megoldás: mindmegannyi tévképzet (pl. kevesebb növényvédőszer kell hozzájuk). Gazdaságilag sem kívánatos, de ez teljesen különálló diskurzus témája kellene legyen.

Klári 2011.02.17. 19:23:37

30-ra Nem értem, miért köszönöd. Te nem bántottál! ( Én, csak szeretnék szóba állni veled! ) Miért megint Európa? Ezt a 24-es hozzászólásban emlitett " de Európa egyetlen lépésre áll az élet halál harc kezdetétől " megjegyzésre kérdeztem.

10416 2011.02.17. 19:30:42

18 Bástya, Ha jobban megkapargatjuk soha nincs igaza senkinek sem. Így jártunk itt mi mind a ketten. Ha én egy távoli evolúcióbiológus lennék és a Földre érkeznék, ezt mondanám: a Földön található emberek csoportja vegyes: vannak olyan régiók, ahol életképes populációk vannak és szaporodnak, vannak azonban olyanok is, ahol a populáció hanyatlik. De összességében most úgy tűnik igazad van: az emberi nem is az éhezésig szaporítja magát. Nehéz azt megítélni, hogy mi a fehér ember hibája és mi nem. De azt mondani, hogy a fekete ember hibája, hogy szaporodik (ebben a posztban visszatérő jelleggel), ez azért mégiscsak durva. Micsoda felháborodás övezi (JOGGAL), amikor a Jobbik a cigányok demográfiáját elemzi. Hát, hasonló helyzetnek kellene lenni fekete Afrikával is. Még egyszer a korábban felvetett szálka a szemben: mi az emberi élet szentségéről beszélünk itt Európában, miközben nem vágunk neki a gyermekáldásnak. Nem adunk esélyt az új életnek, de persze szemforgató módon közben marhára tiszteljük. A valóság meg az, hogy nálunk a gyermekszületés pénzkérdés. Mondjuk persze közben, hogy a gyermeknek (nem mondjuk de értsd: a gyermeknek és a szülőnek) is kell egy életkilátás, a nyomorba nem kellene szülni, de ez csak mókusoknak fakítása.

15138 2011.02.17. 19:34:44

Klári, nyugodtan állj velem szóba. :) Hát nem akartalak bántani, de majdnem sikerült. Ha nem jössz vissza akkor, hazugságban maradok. Európa? Mert ide akarnak jönni. A "megtelt" táblát meg már lassan ki lehetne tenni. Nyomkodj a youtube-on, biztos találsz valamit Lampedusa néven: tegnap este ugyan egy nagy csapat arab úgy ment körbe a szigeten, hogy egy lepedőre nagy Köszönjük -öt festettek, de az olaszok azt mondták előtte, hogy félnek, na. Kimész a faluba, és mindenütt nagy csapat idegen férfi, olaszul nem beszélnek, pénzük nem nagyon van. Tovább akarnak menni, felfelé. Demó, a GMO-ról: valóban tévképzet lenne, hogy nem kell hozzá növényvédőszer? Akkor mi a haszna?? Valamivel kompenzálnia kell, hogy nem ad rendes magot... Nagyon nehéz megbízható forrást találni bármiről is. A napokban láttam egy nagyon lelkiismeretes riportot, az élelmiszerekben található növényvédő szerek, műtrágyák, egyéb nyalánkságok megengedett határait keresték. Mint olyan, kiderült, ezek a határértékek kb. hasraütésre alakultak ki. Nézték patkányokon, mondjuk, és annak a századrészét vették. Semmi nem támasztja alá, hogy ezek az értékek tényleg veszélytelenek lennének, de azt sem, hogy igen. A riporter az EU és az USA megfelelő állami szerveinél járt, és ott kapott igen kétséges válaszokat. (kitértek az aszpartam-ra is, na az még egy vicc, de itt az újabb: a biphénol A, vagy mi, Kanadában és az EUban be lett tiltva, Svájc azt mondja, hogy nevetséges) Ahol tudósok, laboratóriumok nem tudnak kiegyezni, mit tehet a sejt?

Klári 2011.02.17. 19:43:19

Félelmetes a jövőkép. Nekem már nem kell semmi, de mi lesz a gyermekeinkkel, a fiatalokkal?

14479 2011.02.17. 19:44:27

Nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a civilizációváltás - ahol nem a fehér ember lesz a főnök. Ezt lehet késleltetni egészségesebb demográfiai összetétellel, ami nem annyira képtelenség, mint elsőre tűnik. (Egyes - nem feltétlenül ignorálandó - vélemények szerint a nők valódi egyenjogúsága növeli a szülési kedvet!) Ó! És a fiatalság azért kell, mert lényegesen nagyobb mértékben hajlamos újat alkotni, vagy azt befogadni, mint az idősebbek. Másik halogató módszer lehetne még, ha az Unió az USA- val együtt v.-miféle világkormányt lenne képes összehozni, valódi jogkörökkel. A megoldás pedig: integráció! A szó igazi értelmében, ahol mindkét fél ugyanannyit fogad el a másikból. Így volna rá esélyünk, hogy nem tűnünk el végleg.

15138 2011.02.17. 19:45:47

Csak úgy szörfölgetek http://www.budapestbank.hu/export/landing/facebook/index.php?utm_source=etarget&utm_medium=cpc&utm_campaign=etarget Bennem fel sem merülne, hogy egy turbános fejet tegyek ide. el vagyok én már maradva...

14479 2011.02.17. 19:45:49

Kezdésként a "néger" szót nem használnám...

15138 2011.02.17. 19:50:36

Nekem is félelmetes, ezért tartom akár nem is elvetendő ötletnek, hogy integráljunk. Oké. Csak ahogy elnézem a francia példát...ott vannak már vagy negyven éve. Nagy részük oda született. És nem tartják magukat odatartozónak. Nyilván, mindkét oldal tehet róla. De LePenék és Brigitte Bardot mellett ott vannak a baloldali mozgalmak, a Touche pas mon pote _ mozgalom, az engedmények, amit kaptak... Ahogy mi nem tudjuk "megoldani a cigánykérdést", nekik ott van az arab. Talán, ha nem lenne munkanélküliség, fel sem merülnének ilyen ellentétek. Végsősoron, én talán a legjobban a munkanélküliséget utálom, hiszen abból jön egy csomó más baj.

15138 2011.02.17. 19:52:05

Pare, nem ismered az éneket? "Élt egy néger Afrikában Nem járhatott iskolába', Úgy nőtt fel a Szaharában, Mint egy fekete pont. Elvesztette a kabátját, Mégsem kapott soha náthát, Mert mint tudjuk, Afrikában Nincsen semmire gond. ...stb"

14479 2011.02.17. 19:59:29

A valószínű végeredményt tekintve, mindegy melyik fél ad fel keveset önmagából. (Mert hogy ez bizony részleges önfeladás volna! Nincs más esély!)

14479 2011.02.17. 20:02:41

40. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 02. 17. 19:52 Sajnos nem. Jópofa. De attól még az elnevezés a rasszista fehér embertől származik...

14479 2011.02.17. 20:16:22

Értem én, hogy nagyon nehéz, sőt! szinte lehetetlen tudomásul venni, de az integráció igazából nem a feltörekvők számára fontos. A jövő - valószínűleg - úgyis az övék...

23353 2011.02.17. 21:42:26

Udv a hosszu hallgatas utan Nefelejcs! Nehez temaval szolgaltal es sok bolcs hozzaszolas volt. Szerintem nem kell majrezni a jovo embere kevert szinu lesz, osszehazasodunk, es egyenlobb lesz gazdagsag elosztasa mint most. Namarmost hogy ide bekes modon jutunk el vagy sem az meg nem vilagos....remellem az elobbi. A jelenlegi allapot tarthatatlan es szel ellen (tudjuk) pisilni nem lehet. Nevezd nepvandorlasnak, felebredesnek vagy akarminek ez a folyamat elindult.....

10416 2011.02.18. 00:53:00

34 nefelejcs, A GMO-nak sok formája van. Némelyek csak tolerálnak erős gyomirtókat, ezért csak más növényvédőszerrel kezelik. Megint mások elvileg rovarokkal szemben immunisak. Mindenesetre a statisztika azt mutatja, hogy nem permetezik őket kevesebbet.

15138 2011.02.18. 11:26:02

42-re Most meg vagyok döbbenve. Mikor elöször hallottam, hogy franciául nem "lehet" negre-t mondani, hanem feketét kell, elmagyaráztam az illetőnek, hogy magyarul a néger a semleges, és a fekete a lekezelő variáció. Ezek szerint rosszul tudom? Rohanok a szótárba. A kétoldali fel-feladásról: a fehérek úgy képzelik, hogy az már egy valami, hogy beengedték a színeseket. Az első generáció ezt el is fogadja. A második már nem. 44-re Szia Little. Kanada mindig jobban, sikeresebben kezelte a bevándorlási problémákat. Kiváncsi lennék, hogy hol van a különbség... 45-re Ezen is lehátaztam. Akkor az OGM egyetlen előnye a termésátlag lenne? És az nem elég? Utána kell ásnom, mert eddig - tképpen - semmit nem tudtam erről, kivéve, amit a tv-híradó mutogat, de az ezek szerint nulla.

122188 2011.02.18. 12:40:58

Bocs. Nefelejcs. Amikor a honlapomról az utalást másoltam, akkor a "Biztos, hogy..." írásomnál volt beállítva a honlap.

15138 2011.02.18. 16:42:34

47-re Megnéztem, el is olvastam. Nekem más a véleményem erről - te úgy veszed, hogy mindenkinek ugyanannyi jár. Én meg úgy, hogy ahogy Európa ma kinéz, azért európaiak tettek valamit. Hogy a Notre Dame tövében lakhass, valakinek azt oda kellett építeni. Azt is túlzásnak tartom, hogy kifosztjuk Afrikát - maguk a négerek mondják, hogy a legnagyobb baj a megosztottság, az állandó háború, a kis helyi zsarnokok. Kábé a mi középkorunknak felelnek meg az állapotok. Le vannak maradva pár száz évvel. De az nem megoldás, hogy tömegével jönnek ide, mert akkor - ahogy a telezsúfolt mentőcsónak - vége az egésznek. Bár tegnap óta komolyan gondolkozom rajta, hogy sikerülhet integrálódnunk velük. :)

40751 2011.02.20. 02:23:52

...helló nefi...! ...végig olvastalak, a kommenteket is, érdekesek, de nem az én témám...! ...bocsi...!

122188 2011.02.20. 03:06:13

Örülök, hogy olvastál. Nem tudok mást elképzelni, mint hogy ez az igazságos. Ez nem azt jelenti, hogy el is akarja venni a mi jár neki. De magunkat kellene korlátozni. Ami nem nekünk jár nem vehetjük el. Vagy vegyen minden kínai és indiai autót, hiszen azt látja Neked is van! Azt nem állíthatod, hogy nem jár, csak nem jut. Ahogy a belvárosi cigányprímás mondta az osztozkodásnál.

10416 2011.03.02. 16:03:07

46 Nefi! GMO ügyben indulj innen: http://www.vedegylet.hu/doc/GMkerekasztal12.pdf
süti beállítások módosítása