Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Együttműködés, viszonzás, megbocsátás

2011. április 28. - Vörös Nefelejcs

A  másik  felé történő leghatékonyabb viselkedés.

A  másik  felé történő leghatékonyabb viselkedés.

1974-ben, Anatol Rapaport megállapította, hogy a következő formula a másik felé történő legsikeresebb viselkedés:

1. Együttműködést ajánlani.

2. Amennyiben a válasz pozitív, folytatni a jóindulatú, segítő viselkedést. Ha a viszonzás agresszív, hasonlóképp "büntetni", de csak annyira és  annyi ideig, mint a másik.

3. Megbocsátani és megint együttműködést ajánlani.

 

1979-ben, Robert Axelrod megkérte néhány kollégáját, barátját, hogy küldjenek neki olyan számítógépes programokat, amik egymás közt versenyeznek. Pontokat szerezhetnek, egymástól lophatnak, vagy közösen gyűjthetnek. Egyetlen kikötés volt a kiírásban, hogy a program rendelkezzen egy kommunikációra képes alprogrammal.

A beérkezett programok közt volt négysoros és többszáz soros. Volt, amelyik kerülte a kapcsolatot, hogy ne lophassanak tőle pontot, volt, amelyik a gyorsaságra alapozott. Axelrod programja a fent említett együttműködés-viszonzás-megbocsátás (cooperation-reciprocity-punishment CRP) alprogrammal futott. És győzött.

Minden program 200-szor lett a többivel "ütköztetve", így elég jelentős számban sikerült a kísérletet elvégezni ahhoz, hogy biztosan állíthassuk: informatikai úton sikerült bizonyítani, hogy a CRP-program, azaz az a viselkedés, amelyik amelyik a rosszra "csak" hasonló mértékben rossz választ ad, és utána újra felajánlja az együttműködést, a létező legjobb magatartás.

Ránkférne egy győzelem.

 

PS: akinek, mint nekem, esetleg szöget ütött a fejébe, hogy a punishment nem megbocsátás, megmagyarázom: a francia is CRP-nek írja (csakhogy ott a P egyenlő pardon), meg az angol is, csakhogy ők büntetésnek hívják az utolsó komponenst. Sztem hibásan. :) A francia jobban tükrözi a lényeget, ami az együttműködés, viszonzás (amit kapsz) és a megbocsátás.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr418289386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2011.04.28. 10:25:29

Csak remélem, hogy az is érti, akinek személyesen és kimondottan szántam. :)

professzor 2011.04.28. 10:52:49

Kizárt Nefi....ti ezzel a kontingenssel csak veszthettek. Illetve már meg is történt a dolog. Néhány hisztérikus sorompófelelős még bizik abban,hogy eléldegél ebből, de nekik sem fog menni. A magyar parlament hétfőn el fogja fogadni azt a törvénymódositást,amely véget vet ennek a szellemi pornónak.A nemzet megrontóinak , szabotőreinek nem megbocsátás jár ,hanem börtön.

60145 2011.04.28. 10:59:25

Én is mindig másoktól várom, hogy működjenek együtt úgy, ahogy a legjobb. Ahogy a legjobb mondja. Győző vagyok! csak ÉN csak ÉN csak Én csak Én csak Én csak Én csak ÉN ...

15138 2011.04.28. 11:46:19

2-re Blogger vagyok, nem bíró. :) Én hiszek az együttműködésben, saját tapasztalatból (meg amúgy is elhiszek sok mindent) Prof, szeretnék kérdezni valamit, orosz témában. Van neked méled? A zenyém publikás, ha odaszólnál, kérdeznék valamit, amit te biztos jobban tudsz, mint itt bárki. 3-ra Ki a legjobb? Meg kell tudnom, hogy leutánozzam.

15138 2011.04.28. 11:47:31

2-re Lett egy gondolatom, hogy félreértettél. A "mi" nekem most nem a baloldal, hanem az ország volt.

16338 2011.04.28. 12:04:05

Szia Nefi! Ó, hiszen nálunk tökéletesen működik a CRP program, csak feltaláltuk hozzá a munkamegosztást, vagy szerepleosztást? A tisztességes, becsületes emberek felajánlják az együttműködést, pozitiv válasz esetén az együttműködés abból áll, a tisztességes, becsületes réteg húzza az igát, a szar emberek pedig röhögnek rajtuk, elutasítás esetén ugyanez, csak nyíltan. Büntetni a szar, tisztességtelen, becstelen réteg büntet, ha ezt a leosztást nem fogadja el a tisztességes. Arányosan, pont annyi ideig, azaz életbe lép az első mondat. Fordított együttműködési felajánlás esetén a dolog ugyanígy működik, ugyanis a tisztességes, becsületes emberek kezében nincs eszköz a büntetésre, csak a tűrésre.

52511 2011.04.28. 12:22:50

Kedves Nefike! NINCS EGYÜTTMŰKÖDÉS! - NEM LEHET! " JÓÉRZÉSŰ kisebbségi, s mégkisebbülő balliberális antifasiszta KÚLTÚREMBER semmilyen körülmények között NEM MŰKÖDHET együtt az országmegrontó Fideszfasiszta-jobbiknácikokkal és az Őket támogató idóta többséggel!!! ..., fasisztákkal még csak szóba sem állunk!! Órbánbolond kotmányos nemzetrontó matyarokat meg kell dönteni, s mindent VISSZAÁLLÍTANI! .........?? gyúrcsányig? - kádárig?! Ballibertiánus anti-anti Világpolgárok Eggyesűljetek! ..., Ja?! ..., hogy most már a többség sem igen akar együtműködni a DEVIÁNS KISEBBSÉGGEL???! ......

12392 2011.04.28. 12:30:26

Kedves Nefelejcs! A számítógépes példa csak arra bizonyíték, hogy minimális korrektség és értelem szintjén jó a stratégia. A gond ott van, hogy ez viszonylag könnyen algoritmizálható, de a mai magyar társadalomban nem, vagy csak alig létező alapfeltétel!

15138 2011.04.28. 12:33:09

6-ra Éppen rád gondoltam. Csuklottál? :) Hervasztó, amit mondasz. Tképpen magánéleti dolgokra gondoltam, de már eszembe jutatták, hogy érvényes ez politikára. Hát úgy, hogy a Fidesznek is jobb lenne, ha az ország b-oldala együttműködne, meg a mindenkori kormánynak is jobb lenne, ha az ellenzék hajlandóságot mutatna az együttműködésre. Az együtt haladásra. Ilyesmi. 7-re Funyi, ilyen posztot olvastam, mielőtt megírtam az enyémet. Semmi értelme úgy felfogni a jobb és bal oldalt, mint két ellenséges, egymást kizáró felet. A cél közös. Az elképzelések mások. Maradok baloldali. :) Azért. Kádárig szívesen visszamennék, álmomban. Életben lehetetlen. De azok az értékek, amiket akkor szívtam magamba : 3x8, érdekképviselet, eü ellátás, oktatás, teljes foglalkoztatottság, társadalmi szolidaritás, biztos nyugdíj, stb, nem szűntek meg értékeknek lennni, ma sem.

15138 2011.04.28. 12:34:23

9-re Gyuri, már akartalak erről faggatni, mint szakértőt. Nincs minimális korrektség? Se értelem?

16338 2011.04.28. 12:50:38

10. Nefi, én nem konkrétan párt-függés, párt szimpátia alapján osztályoztam, próbálom ezt nagyon kerülni, hanem erkölcsi mérték szerint, az viszont párt és oldalfüggetlen. És ez a magánéletre is vonatkozik. Azon alkalmak egyike ez, amikor egyetértek Gyurinak a 9. hsz-ével. Kiegészítve, ha csak egy résznél működik (akármilyen szinten) a mentális és erkölcsi - értelem és korrektség - kompetencia, akkor a program működésképtelenné válik.

professzor 2011.04.28. 13:07:15

Nem tudsz olyan kérdést feltenni nekem drága Nefi, amelyre én itt, jelen portálon ne válaszolnék szivesen. Láss hozzá ..DDDDDDDDDDD

15138 2011.04.28. 13:23:18

11-re Jus, Írni-olvasni sem tanul mindenki, mi mégis csináljuk. Én csinálom. Hogy a többi mit csinál, azért a többi a felelős. Gondolom. "Én szóltam" - mondjuk sokan. 12-re Jó, kösz. Kaptam egy videót, amiben azt fejtegetik, hogy az iszlám mennyire terjed. Van benne egy olyan kitétel, mi szerint az orosz hadsereg nemtomhány százaléka muszlim, és hogy nemtomhány éven belül mekkora lesz. Ha akarod, elküldöm. Na ez érdekelne engem, hogy igaz-é e hír. Mert azt képzelem, hogy ha ez igaz, akkor lehet, hogy a többi is az. És mert igen fennakadtam ezen a dolgon eleve, tudván, hogy az oroszok pravoszlávok és nem muszlimok. A volt köztársaságokból meg már nem igen az orosz (russian) seregbe mennek, nem? Aki arra felé muszlim, az meg nem reguláris... nem mondok több butaságot, várom válaszod. Kösz. (még kiegészítésként, mivel szokás előre eldönteni, hogy én mit akarok ebből kihozni, nehogy elzavarj azzal, hogy mint tálib, nekem a muszlimok magas téma...:D )

12009 2011.04.28. 15:34:12

Tit for tat taktika (nem stratégia). Egyetemi tananyag. Legalábbis nekm az volt. bővebben itt http://en.wikipedia.org/wiki/Tit_for_tat Persze, szépen hangzik, de vannak feltételei. Pld. hogy nagyjából egy súlycsoportban vagytok, képes vagy megfelelő választ akár hosszú ideig adni. Vagyis ha nem vagy képes büntetni, akkor jobb ha a behódolás taktikáját választod. Stratégiai szinten a tit for tat csak mint ideiglenes tatkika érvényes, addig, amig nem vagyok képes az így nyert előnyt startégiai erőfölényé változtatni. Ha ez megvan, akkor aztán tatkika váltás. Sok cég ott szúrja el, hogy nem veszi észre azt, hogy a stratégiai erőfölény megvan és még mindig peer-to-peer taktikát folytat. Na, de ez egy másik világ, nem a szentimentális "szeressük egymást gyerekek" szép rózsaszín nőcis világ :)))

16331 2011.04.28. 16:41:40

Nefi! Hiszek a jóindulat erejében, de nem a végtelenségig. Amennyiben valaki másodszor is visszaélt a bizalmammal, akkor sincs harag, csak nincs több dolgunk egymással Örülök, hogy megismertetted velünk ezt a kísérletet.

15184 2011.04.28. 16:55:48

Granicsár megelőzőtt és megadta a helyes választ... :-)

11951 2011.04.28. 17:18:44

Szép gondolat amit írtál,de nézd meg mi történt itt az elmúlt években,számított itt,hogy mi lesz az ország bajaival,csak a gyűlölködés meg a mutyizás ment,sajnos mindenkire jellemzően... Ahogy a vadonban sem lehet az állatokat egymással megbékíteni,úgy nem fog működni itt sem... Nem szeretnék megbántani senkit az állati hasonlattal... Mindettől függetlenül,én is szeretném,ha így lenne,és örülök,hogy írtál róla...

11677 2011.04.28. 17:26:36

Máshol már kifejtettem, most csak nagyvonalakban: Nálunk a jobb, és baloldal között aligha lehet együttműködés. Ennek oka, hogy nálunk a baloldal kommunistának számit. Aztán „utódpártnak”, „posztkommunistának”. A jobboldal viszont a szent, a sérthetetlen, a makulátlan, a póruljárt, az eltaszított, és mindaz amit vele a kommunisták tettek. Ennek okán, a jobboldalnak mindent szabad, és lehet. Ezt kívánta sokáig a kül-, és belvilág egy része is. Most van egy kis megtorpanás, egy kis csodálkozás, de ki tudja meddig tart ez? Ha jó kisfiú lesz, és megtér Viktorka, biztosan megbocsátásra talál…

15184 2011.04.28. 17:43:01

18. Mind baloldalból, mind jobboldalból többféle van. Azaz amit írsz, az nem igaz. Én meggyőződéses jobboldali vagyok, elutasítok mindenféle baloldalt, történelmi zsákutcának tartom az egészet, ennek ellenére hozzám pl. az MSZP baloldali szociálliberális vonulata közelebb áll, mint a Fidesz. Egyébként meg tényszerűen sem igaz a legtöbb állításod. A magyar baloldal bajai ugyanonnan erednek, ahonnan manapság a magyar jobboldal gondjai. Amit most csinál a Fidesz, hogy kinevezte magát az egyetlen magyar jobboldalnak, azt csinálta korábban az MSZP, mikor kinevezte magát az egyetlen magyar baloldalnak. Ehhez jön hozzá az a gond, hogy a baloldaliak egy jelentős része nem differenciál, azaz szociálliberálistól kommunistáig mindent egy nevező alá vesz, ami persze abszurdum. Tulajdonképpen a jobboldal ugyanazt ismétli. Vegyük csak a te példádat most hirtelen! Te mi vagy: kommunista, szociáldemokrata, szocialista? Egyszerre nem lehetsz mindegyik! Vagy vegyük Paplanyost, aki még a kérdést sem hajlandó megtűrni, amikor megkérdezem, hogy ő pontosan milyen "baloldali". Ez egy eléggé általános és hibás hozzáállás. Az egyébként eléggé elviselhetetlen és intoleráns Navigátor legalább kimondja: ő kommunista. Még Zsuzsa is kimondja a maga mondján, hogy ő kommunista, mert bár ő is "baloldalinak" nevezi magát, hozzáteszi, hogy aki nem marxista és kommunista, az szerinte jobboldali. Szóval itt a fejekben van baj, az önazonosságban, s annak kimondásában. Amíg a dolgokat keverjük, mint te itt most, ahogy ismét a baloldalt azonosítod a kommunizmussal, addig nem lesz rendben semmi.

11677 2011.04.28. 18:10:37

Látom Max, gondolkodásra késztettelek, de nem voltam elég világos. Nos, amikor a jobboldalról írtam, akkor Viktorkára gondoltam, a nagy, kommunista ellenesre. Arra, aki következetesen „kommunistaellenes” magatartást tanúsított, aki már a saját múltját TELJES MÉRTÉKBEN – még az indokolatlant is - megtagadó MSZP vezetőket kommunistázta, és kommunistázza, aki ma is ebből a kommunistázásból él, mert ez tetszett – és tetszik ma is – a kül-, és bel-jobboldali köröknek. Bár kétségtelen, az utóbbi időkben rossz fiúként viselkedik és elnyerte, ha még más nem is nevezi így, csak én: a „jobboldali kommunista” jelzőt. (Ha ezt fából vaskarikának tartod, akkor gondolj a „reformkommunista” fogalomra – szerintem az legalább annyira fából vaskarika -. Ami meg engem illett – neked tudnod kell – soha nem tagadtam, kommunista elveket vallok. És hozzá teszem: A MAI MAGYARORSZÁGBAN, MÉG BÜSZKE IS VAGYOK RÁ! Magyarországon a kommunista rendszerek csak javítottak, csak előre vittek dolgokat. Jövőképet-, célt adtak az emberek többségének, és nem a múlt visszaálmodását, visszasírását!

15138 2011.04.28. 18:25:10

14-re Grani, nekem nem cégek aspektusából volt ez érdekes... magánéletileg, vagy nolilag akartam megmutatni a fontosságát. Mintha nem tudnád, hogy megy itt... :) A tit for tat, ha jól tévedek, a fenti kísérleteken alapult. Tök mindegy, minek nevezed...újabban meg már próbálták without punishment nélkül: lényeg, hogy az együttműködés létezzen, mindegy, hogyan. 15-re Álom, úgy is jó, ha valakinek nincs több bizalma: te már előreadod, ismerlek. Ha valaki azzal visszaél másodszor, meg lehet tőle vonni. :) De van főnököd? És együtt kell dolgoznod vele? Akkor vagytok a leghatékonyabbak, ha mégis megpróbáltok együttműködni. Nem érte, nem érted, hanem a célért. Én nem akartam itt agyonragozni, mert azt hittem, világos lesz: nem akarok egyedül élni, egyedül maradni. Ergo, büntetek, ha úgy látom, bántani akartak, de újra és újra hajlandó vagyok újrakezdeni, mert amit együtt csinálunk, az értékesebb, mint amire egyedül vagyok képes. Maxi, nem volt kérdés... mire válasz a tit for tat? Ugyanannak a lónak a b-oldala. :)

15138 2011.04.28. 18:31:57

17-re Zsati, ami Mo-on ment mostanában, az nem jó példa az együttműködésre, mert nem is volt együttműködés. Meg is látszik az országon, mábocs. Ezenkivül hiányzott a büntetés, és hiányzott a megbocsátás. :)Nem? 18-ra Lord, meg kell büntetni (az volt neki a nyolc év), aztán elfelejteni és felajánlani az együttműködést. A probléma, hogy abszolute semmi eszközt nem látok OV megbüntetésére. Legfeljebb, három év múlva. 19-hez Réges régen volt egy posztom arról, hogy szedjük össze, mitől baloldali valaki. A válasz úgy szólt, hogy az, aki hisz a közös teherviselésben, a társadalmi szolidaritásban, aki a társadalmi érdekeket az egyéniek elé helyezi, az baloldali. A többi sallang. (remélem, nem hagytam ki valamit) A jobboldali viszont az egyéni boldogulást, az aki nem dolgozik, ne is egyéket favorizálja. SZólj, ha nem így látod. Egyébként mélyen fájlalom, hogy nem soroltál a kommunisták közé. Sosem bocsátom meg. :) Lordnak: igen, téged sem említett a kommunisták között, pedig máshol már megtette. Most meg kihagyta.

11677 2011.04.28. 19:32:11

22-re Nefelejcsnek: Max most udvarias akart lenni. Úgy tett, mint aki nem tudná, hogy már régen "bevallottam" neki is, hogy kommunista elveket vallok. Nefi! Gondolod, hogy egy olyan emberrel, aki nem utazik ugyanazon a járművön, mint a "kommunisták" - ha jól tudom, Medgyessyvel nem utazott együtt -, lehet, szabad együttműködni? Nem beszélve a mostani szabadcsapatairól?!

15138 2011.04.28. 19:41:03

Lord, én akárkivel el tudok képzelni együttműködést. A saját jól felfogott érdekemben. Ma kaptam egy Ady írást Széll Kálmánról. Ahol épp ezt az együttműködési készséget kifogásolja. "Deák Ferencben is erős volt a megalkuvási készség, de ellensúlyozta erős magyar egyénisége s a politikai morál iránti érzéke. Széll Kálmán paktummal került a miniszterelnöki székbe, beváltatlan ígéretekkel vezette félre a közvéleményt, egyéni érdekek kielégítésével némította el az ellenőrzés kritikáját, s ami a politikai morált illeti, a Széll Kálmán eddigi kormányelnöksége nem nagyon igazolta híres teóriáját a politikai becsületről. Példa nélkül való az az eset, hogy egy miniszterelnök ennyi ideig sütkérezzék a népszerűség fényében, anélkül, hogy erre legkevésbé is méltónak mutatta volna magát. Pártja megnövekedett a húsosfazék varázsától, a diadalmas ellenzék pedig paktumba göngyölte a győzelmi pálmát, s hódolattal tette le a miniszterelnök úr lábai elé. Tulajdonképpen ellenzék sincs, mióta Széll úr hinti a port a magyar politikusok szemébe." (Ady: Rátót államférfia) Hogy Orbánnal tudnék-e együttműködni...azt azért kétlem, mert valszínűleg elakadnánk abban a fázisban, hogy büntet-büntet. Biztosan vannak olyan emberek, akikkel lehetetlen nekem együttműködni - de látod, találnak olyanokat, akikkel tudnak. :) Sajna. Maxi szeret minket.

11677 2011.04.28. 22:32:24

24-re Nefelejcsnek: Az emberek általában önmagukból indulnak ki, ezért aztán csalódnak. Gondolod, hogy egy ember, aki attól lett sikeres, hogy következetesen „meg nem alkuvásszerűen” kommunistázott, még akkor is, amikor nyilvánvaló volt, hogy a „kommunista” már régen nem kommunista, hanem átakar alakítani egy olyan rendszert, ami egy másik rendszerben úgy-ahogyan működött, a jelenlegi magántulajdon rendszerében viszont már életképtelen. Egy ember, aki most beképzelt dicsősége fényében tetszeleg, gondolod, majd együttműködik a „kommunistákkal”? Aki minden mást kritika nélkül felvállal, ami ellen a kommunisták küzdöttek, vagy legalábbis ellenezték?

15184 2011.04.29. 07:01:52

20. "Nos, amikor a jobboldalról írtam, akkor Viktorkára gondoltam, a nagy, kommunista ellenesre. Arra, aki következetesen „kommunistaellenes” magatartást tanúsított, aki már a saját múltját TELJES MÉRTÉKBEN – még az indokolatlant is - megtagadó MSZP vezetőket kommunistázta, és kommunistázza, aki ma is ebből a kommunistázásból él, mert ez tetszett – és tetszik ma is – a kül-, és bel-jobboldali köröknek." A szitokszóként használt "kommunista" szót utálom és elítélem. Természetesen abszurdum nem-kommunistákat kommunistának nevezni. A kommunizmus az egy ideológia, s a kommunista az, aki a híve. "gondolj a „reformkommunista” fogalomra – szerintem az legalább annyira fából vaskarika" Így igaz. A kommunizmus, a marxizmus egy dogma, amit nem lehet reformálni. A "reformkommunista" gyakorlatilag olyan ex-kommunista, aki már nem hisz az eszmében, de még nem mondta ki ezt nyíltan. "Ami meg engem illett – neked tudnod kell – soha nem tagadtam, kommunista elveket vallok." Oké. Semmi gond. Mindenki abban hisz, amiben akar. Sokszor mondtam: nekem SZEMÉLYES problémám nincs se kommunistákkal, se nácikkal, se senki mással. "Magyarországon a kommunista rendszerek csak javítottak, csak előre vittek dolgokat." Sajnos nem igaz. Még most is a kommunista visszafejlődés levét isszuk... "Jövőképet-, célt adtak az emberek többségének, és nem a múlt visszaálmodását, visszasírását!" Mint Hitler vagy bármelyik más utópia. Kérdés: jó-e a hamis cél? Szerintem nem.

15184 2011.04.29. 07:18:32

22. "Réges régen volt egy posztom arról, hogy szedjük össze, mitől baloldali valaki. A válasz úgy szólt, hogy az, aki hisz a közös teherviselésben, a társadalmi szolidaritásban, aki a társadalmi érdekeket az egyéniek elé helyezi, az baloldali. A többi sallang. (remélem, nem hagytam ki valamit) A jobboldali viszont az egyéni boldogulást, az aki nem dolgozik, ne is egyéket favorizálja." Igen, kb. ez a helyzet. Azt hiszem ki is fejtettem egyszer az 5 fő pontot, amire az adott válasz meghatározza a baloldaliságot és a jobboldaliságot. 1. Munka - tőke. A baloldali szerint a munkát kell jobban védeni, mert kiszolgáltatottabb. A jobboldali szerint a tőkét, mert az adja a munkát. 2. Közösség - egyén. A baloldali szerint a közösség fontosabb az egyénnél. A jobboldali szerint a közösség nem más, mint egyének összessége, így az egyén a fontosabb. 3. Szolidaritás. A baloldali szerint minden egyén kötelessége a másik segítése. A jobboldali szerint mindenki elsősorban a maga ura. 4. Állam. A baloldali szerint erős állam kell, mely sok jogszabályban határozza meg az életviszonyokat. A jobboldali szerint gyenge állam kell, mely csak a kereteket határozza meg. 5. Szabadság - igazságosság. A baloldali szerint a igazságosság elsőrendű, nélküle a szabadság csak álszabadság, a jobboldali szerint viszont a szabadság van az első helyen, nélküle az igazságosság áligazságosság. Mint látható, számtalan olyan baloldali ideológia van, mely nem ad mind az 5 kérdésre baloldali választ. S számtalan olyan jobboldali ideológia van, mely nem ad mindenre jobboldali választ. A szélsőjobb mind az 5 kérdésre baloldali választ ad! A populista jobboldal (pl. Fidesz) is baloldali választ ad legalább a 2., 4. és 5. kérdésre. A szociáldemokrácia viszont a 2., 3. és az 5. kérdésre jobboldali választ ad. A szociálliberalizmus meg mind az 5-re jobboldali választ ad, bár az 1. és a 4. esetében "vonakodva". Eszmeileg csak a klasszikus liberalizmus tisztán jobboldal, míg a kommunizmus meg tisztán baloldal. Azonban a baloldalt azonosítani a kommunizmussal súlyos tévedés, ma már a baloldal zöme nem kommunista.

15138 2011.04.29. 07:52:03

25-re Lord, úgy érted, hogy ha még bennünk meg is lenne a hajlandóság, lenne olyan, aki soha nem hajlana a megegyezésre, mert gyűlöl minket? Abba ő beledöglik. Az ember nem gyűlölhet évekig büntetlenül. (lehet, hogy én hülye vagyok, de valahogy az egyensúly mindig helyrebillen, ha késve és lassan, de biztosan) 26-ra Maxi, én nem azonosítom a baloldalt a kommunizmussal...hogy is tehetném, mi köze az MSZPnek a kommunizmushoz? :D A négyes pontod érdekes: nemrég azt hallottam, jobboldali svájcis politikustól, hogy a baloldal mindent szabályozna, de alig büntetne, a jobboldal meg kevés szabályt alkot, de szigorúan büntet. Érdekesnek tartottam a gondolatot (hogy már a liberálisokat is idekeverjem, akik a baloldalt "hígitják"), és most, hogy nálad is visszaköszönt, adoptálom. Az ötöst nem tudom felfogni, de azt vallom, hogy teszek a szabadságomra, ha nincs mit ennem, úgyhogy inkább az egyenlő elosztás, biztos megélhetés, ha diktatúra is, mint a szabadság az éhhalál küszöbén (gondoskodó állam). Ha erről beszéltél...? Aha...szóval nem komcsi vagyok, hanem szélsőjobber...Max, komoly?

15184 2011.04.29. 08:42:41

"a liberálisokat is idekeverjem, akik a baloldalt "hígitják"" A liberalizmus jobboldali. Csak a liberalizmus egyik ága, a szociálliberalizmus számít baloldalinak, de a baloldalon belül is ez a legjobboldalibb ideológia. Példa a szociálliberalizmusra? Lásd pl. Erlauert és Jehut a NolBlog-on. "Az ötöst nem tudom felfogni, de azt vallom, hogy teszek a szabadságomra, ha nincs mit ennem, úgyhogy inkább az egyenlő elosztás, biztos megélhetés, ha diktatúra is, mint a szabadság az éhhalál küszöbén (gondoskodó állam). Ha erről beszéltél...?" Oké, csak egy gond van: ez csak rövid távon működik. Hosszú távon a szabadság hiánya miatt nem lesz mit elosztani... "Aha...szóval nem komcsi vagyok, hanem szélsőjobber...Max, komoly?" A kettő között a LÉNYEGben nincs különbség. Csak a másodlagos kérdésekben vitáznak egymással, pl. a nacionalizmus kérdése.

15138 2011.04.29. 11:06:58

Ezt rágnom kell. A zutolsó szó jogán, és bár én írtam, hogy "ránk férne egy győzelem", hadd mondjam el, hogy mélyen meglepett, hogy egyáltalán senki nem vette a dolgot a magánéletére, hanem mindenki a politikai porondra kevert. Pedig. :)

15184 2011.04.29. 12:48:37

30. A magánélet nem igazán más ebben.

15138 2011.04.29. 13:56:21

Dehogynem. Anyóssal jobb jóban lenni. :)

12009 2011.04.29. 14:18:31

32 Az anyóst jobb 3 ezer km-re tartani. A magánéletben sem működik így mindig. Ez tatktika, ami csak peer-peer viszonyban hozza meg az eredmányt. Tranzakciónalazis, asszertív viselkedés. Két asszertívnél elmegy.

15138 2011.04.29. 14:25:36

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nem születtem asszertívnek. Sok pofon és megbánás után találkoztam olyan emberekkel, akik azok voltak. Kipróbáltam. Tanulom. Megyeget. Egyre jobban. De kellett a példa hozzá. Időnként az ember elszégyelli magát a viselkedése miatt... Anyós. 1200 is elég. :)
süti beállítások módosítása