Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Szavazás

2011. november 01. - Vörös Nefelejcs

Mindenki máshogy csinálja.

Mindenki máshogy csinálja.

Van egy hely a világon, ahol még mindig működik a néphatalom, fél-direkt demokráciának hívják és Svájcban létezik.

Nagyon röviden az az eltérés a parlamenti demokráciáktól, hogy népszavazásokkal döntenek, és referendumot, javaslatot bárki tehet, még egy-egy törvény elfogadása után is, ha a megfelelő számú aláírást összegyűjti hozzá. Akkor megint népszavazást írnak ki.

A módszer azért jó, mert ilyenkor a többség dönt, a kisebbség hallgat (ez máris eredmény lenne sok helyen, még ha nem is teszik némelyeknek). Az eredmény mindig elfogadhatóbb, mintha felülről jönne, néhány kivételezett fejéből, akik nem is biztos, hogy a közjót tartják szem előtt.

Ellenzői szerint azért rossz, mert sokáig tart a döntéshozatal, és drága. Ez utóbbi érv egyre kevésbé számít, mióta interneten is lehet szavazni, de még mindig marad, hogy félév, év is kell, hogy egy-egy döntés megszülessen.

Ami még nagyon jó, hogy a honpolgár megkapja a teljes tájékoztatást az ügyben - mindig van egy füzet, amiben leírják, hogy milyen érvek szólnak egy-egy döntés mellett, milyenek ellene, és összefoglalásként felsorolják, hogy az egyes politikai pártok vagy társadalmi szervezetek milyen választ (igen vagy nem) javasolnak. Ennek alapján az ember már majdnem biztos döntéseket tud hozni. (általában nagyon alacsony, kicsivel 40% feletti részvételi aránnyal).

Novemberben arról szavazunk, hogy legyen-e minimálbér. A kezdeményező a szakszervezet, aki fél az itt "dömping"-nek nevezett csökkenéstől: ennek oka a munkaerő piac demokratizálása (értsd: megnyítják az uniós országok állampolgárai előtt), valamint a munkanélküliség terjedésével a munkaadók kivételezett helyzete megengedi, hogy eddig hallatlan béreken alkalmazzanak.

Ez eddig érthető. De ma reggel megjött a másik álláspont szórólapja: az iparkamarák ellene vannak. Mondják is, miért.

Első érv, hogy mit akar az állam, milyen jogon és indokkal akarja megállapítani bárki bérét. :)

Második, ez magyarázatra szorul. Svájcban 1937 óta létezik az ún. "munka-béke" (paix du travail), amit a szociális konfliktusok megelőzésére kötöttek a szakszervezetek és a munkaadók, a kollektív munkaszerződésekre vonatkozóan (emlékszünk még a kifejezésre??) Gyakorlatilag mindkét fél sztrájkját kizárja: a munkások nem szüntetik be a munkát a tárgyalások alatt és a patronok sem csinálnak "lock-out"-ot, azaz, nem zárják be átmeneti időre a gyárakat, hogy a fizetésmegvonással büntessenek.

Ilyen megállapodás már a 19 században is létezett, de ez az utolsó, 1937-es azóta mítosszá vált, lehet, hogy hamis mítosszá. Munkavállalói részről lemondtak a sztrájk-jogról, amit a francia oldalon oly szívesen és olyan nagy eredményekkel alkalmaznak. És egy mesebeli társadalmi békét hozott, egy olyan kompromisszum képességet jelentve, ami páratlan a világon. Jelenleg az ennek a megállapodásnak az alapján született kollektív szerződések a svájci munkavállalók (fizetésből élők) 40%át érintik (60%-ot a mi kantonunkban), valami 600 kollektív szerződéssel. Ezt féltik a kamarák.

További érvük a "nem"-re, hogy bár a szakszervezetek 4000 frank feletti minimálbérről beszélnek, hivatalos helyeken inkább a szociális segélyek 2500 frankos szintjéhez közeli összegekről beszélnek.

Azt is mondják, hogy Franciaországban a minimálbér 30 évvel ezelőtti bevezetésekor a dolgozók 10%-a kapott minimálbért, szemben a mostani adatokkal, amik 16%-os szintről árulkodnak. Főleg a fiatalok az érintettek, a kezdő bérekkel - így a kamara ezen tapasztalatok alapján attól tart, hogy a minimálbér kezdőfizetésként fog funkcionálni.

További érv, hogy elbocsátásokat okozhat, olyan munkaadóknál, akik jelenleg a kért minimálbér alatt fizetnek.

Összességében a kamarák szerint a minimálbér bevezetése a fizetések általános csökkenéséhez vezet, ezért ellenzik.

A másik oldalról, a szakszervezet szerint a kért 4000 frank a szokásos 42 órás munkahéttel 22 frankos órabért jelentene csak, ami még mindig nem valami sok. (most ne menjünk bele, hogy mennyibe kerül az élet Svájcban, kéretik figyelembe venni, hogy a minimálbérről vitatkozunk, az àtlagbér 5800) Az ő adataik szerint a svájci munkások 4%-a szegénységi küszöb alatt él és 400 000, minden tizedik, jelenlegi alkalmazott dolgozik a 22 frankos munkabér alatt. Az Unia felsorol olyan cégeket a honlapján, akik 15-20 frank közötti béreket fizetnek és szervezik a megmozdulásokat.

Ezért kéretik "igen"-nel szavazni, magunk és gyerekink jövőbeli érdekében.

*****

De jó lenne tévedhetetlennek lenni... még nem tudom, hogy szavazunk...Ötlet? Vélemény?

Más, de mégis ideillik: Az utolsó posztom óta, ahol a felháborító menedzseri fizetéseken vitáztunk, a Novartis bejelentette 2000 munkahely megszüntetését, ebből 1100 Svájcban van. Ugyanakkor közölték a harmadik negyedéves eredményüket is, a drágák 2 milliárd frankos profitot értek el, ami hét százalékos emelkedést jelentett az előző negyedévhez képest.

A felháborodás óriási az országban, a megkérdezettek 80%-a nem ért egyet a Vaud-i üzemegység bezárásával és a bázeli elbocsátásokkal, ilyen eredmények láttán. Egészen hihetetlen és Svájcban soha nem látott módon, a posztban emlegetett D. Vasella háza előtt is manifesztációt tartottak - amit a rendőrség feloszlatott.

 

Hát ilyen alkalmazottnak lenni a kapitalizmus alkonyán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr348289414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wesz 2011.11.01. 12:06:27

Nefelejcs kedves, mivel tobb ugyfelunk van Svajcban, pontosan latom, hogy mi is tortenik arrafele, legalabbis a mi iparagunkban. Sajnalatos, de egyre tobb munkanelkuli lesz feletek, miutan az exportra termelo, vagy szolgaltato cegek a frank ereje miatt buknak nagyokat, ezert kihasznalva az EU szerzodeseket kiviszik a munkahelyeket mashova. Az egyik ugyfelunk peldaul az egesz "operation"-t elvitte Liszabonba es a ceg 25%-at elbocsajtotta. Hogy ebbol mi lesz? 1. A Blocherek erosebbek lesznek 2ev mulva mint valaha, 2. Svajc korlatokat fog szabni az EU munkavallalaoknak 3. Rettenetesen sok nem EU, nem svajci allampolgart fognak elzavarni. Ha megszavazzak a minimal bert 4,000CHF korul, akkor jelentosen fog noni a munkanelkuliseg, mert a mashol is megtermelheto folyamatokat elfogjak vinni mashova.

60145 2011.11.01. 12:13:35

Az a baj, hogy nálunk alkonykor hajnallik!

16338 2011.11.01. 12:14:13

A globalizmus, demokrácia és a liberalizmus lehet a legnagyobb ellenség? Nézd a példádat, a globalizált világban a demokráciához hozzátartozik, liberalizálja a nemzetközi munkaerőpiacot. Maradjunk csak európai viszonylatban, a különböző országok gazdasági helyzete eltérő, ebből következik, a munkához - jövedelemhez - való hozzájutás is mindenhol más, a munkajövedelem szintje ugyanúgy. Ha hazánkat vesszük, gyakorlatilag a többség olyan munkabérekért dolgozik - már akinek jut munka - ami a létminimumra sem elég, főként, ha még eltartott is van a családban, mondjuk gyerek. Vannak nálunk rosszabb helyzetűek is. A demokratikus Svájc megnyitja kapuit ezen munkavállalók előtt, akiknek a svájci nyomorszint is álom. Ha van minimálbér, akkor nem nyomják le a béreket, ám a munkát elviszik a cégek oda, ahol olcsóbb (miért zár be üzemegységet a Novartis?) és ehhez senkinek semmi köze, hiszen demokratikus ország, nemde? Ha nincs minimálbér, pillanatok alatt lenyomja a munkaerő értékét a túlkínálat. Szóval, mindegy hova teszed a voksodat, az a népszavazás sem ér semmit, a gazdasági szereplőket irányító pénzügyi hatalom dönt, és az nem a hangyák, hanem a saját érdekét nézi. Globalizáció, demokrácia, liberalizmus? Kinek az érdeke a fiskális kapitalizmusban?

169889 2011.11.01. 12:16:46

„De jó lenne tévedhetetlennek lenni...” Igen és de jó lenne pontos korrekt információkkal rendelkezni az ilyen jellegű döntések előtt, mert az tudjuk, ogy az a legjobb statisztika amit én hamisítok. És talán a D. Vasella úr fizetésének a megszellőztetése is pontosan a szavazatok manipulálása érdekében történt, okosan előkészítve a népszavazást.

58395 2011.11.01. 12:23:49

Szia Nefelejcs! Valóban, az internet világában már nem okozhat gondot a népszavazás... De amint említetted, a javaslatok nem mindig a szakembertől származnak, És ott is elég egy gátlástalan csoport, vagy egyén, hogy zavart keltsen egy rendszerben... Egyébként nálunk is ott kezdődött a baj 2000ben, mikor a diktátortanuló bevezette a minimálbért, mindenféle fedezet nélkül... Valószínőleg nálatok azért másképp állnak a demokráciához az emberek, hiszen gyakorolják úgy négyszáz éve... Vagy több? A gazdaság, legalábbis rövid távon nincs mindig szinkronban a politikai érdekkel, de eddig mindig meg tudtak egyezni... Érdekes nem, hogy nálunk a szoc. kezdetekor a politika határozta meg a gazdaság irányát, és utána meg a gazdaság folyamatosan alakította a politikai irányokat a rendszerváltásig...

15138 2011.11.01. 12:31:17

1-re Wesz, végre valaki azt is látja, ami a svájcisokat sújtja - az átlagember azt képzeli, hogy jó, ha erős a frank. Közben meg...szívás, na. Igen, nőni fognak az elbocsátások. Ennek ellenére, érdekes módon az UDC visszaszorult, és a centrum erősödött, aminek nagyon örülök, mert akkor végre lett egy jó példa arra, hogy a társadalom polarizálódása nem elkerülhetetlen, és hogy a kompromisszum keresésnek még mindig lehetnek hagyományai. 2. Atlasz, hát lemaradtunk, na, a kapitalizmussal mindenképp, de hátha lesz valami más, vagy meg lesz reformálva, ahogy egyre többen, politikusok és bankszakemberek is sürgetik. 3. Jus, igen, jól látod, hogy a munkaerőkínálat akkora, hogy valószínű, lenyomja a béreket - nem csak mifelénk, de mindenütt. Ez egy. Kettő, a munkanélküliség is annyira emelkedik, hogy az már a vásárlóerőt is érinti. Innentől csak idő kérdése, hogy mikor dől be az egész francos rendszer - nem elfelejtve, hogy a 7 milliárd ember 25 %-a 15 éven aluli és szegény országokban él. Félelmetes. A globalizáció meg egyre több negatívumát mutatja: eddig a szomszéd falu cipészével konkuráltál, ma már a kínai cipésszel IS. 4. Lancelot, míg tököltem a tévedhetetlenségről, rájöttem, hogy egy-egy ilyen szavazás (vagy bármely vita) lényege nem ott van, hogy hol az igazság, az abszolút, hanem hogy neked mi a jó. Ha a többségnek jó, teljesen mindegy, hogy hogy kéne lenni, ha elvonatkoztatok mindentől. Ha eldöntöm, hogy elkötelezem magam valami mellett, akkor nem feltétlen kell meggyőznöm akárkit is az igazamról: elég, ha azt elfogadja, hogy nekem mi a jó, és kész. Ha többen vannak azok, akiknek jó a minimálbér, akkor az lesz megszavazva. (a politikusok meg filozófusok meg csak vitázzanak, ha sok idejük van) Remélem, nem leszek cinikus... Vasella úr fizetése már évek óta napirenden van, sajnos. A képek, amiket a szakszervezet honlapjáról hoztam, azok állandóan változnak, ez az utolsó az éppen aktuális. Hogy mi az igaz... :DD Azt mondtuk az ismerősökkel, hogy mi választunk, kinek a hazugságait fogjuk négy évig hallgatni. (tényleg cinikus leszek)

15138 2011.11.01. 12:33:17

5-re Kokó, az előző kommentben azt hiszem, hogy neked is válaszoltam. Nem baj, hogy nem értünk hozzá, mert nekünk kell viselni a következményeket. A szakemberek feladata, hogy elmagyarázzák (ahogy most felsoroltam, hogy ki mit mondott), a tied meg, hogy eldöntsd, neked mi a jobb. (a fene tudja...:D)

15138 2011.11.01. 12:48:28

5-re Kokó, a politikának kellene meghatároznia a gazdasági folyamatokat - feltéve, ha elfogadjuk a társadalmi szolidaritás elvét, és azt a piaci törvények elé helyezzünk. Vagy mi... :)

23353 2011.11.01. 12:49:59

Hát megnéztem az Economist-ban a munkanélküliség Svájcban 3% a legjobb Europában... Ez föleg hogy milye drága a svájci frank, elképesztően jó eredmény. A népszavazás mint írod is, kettös élü kard, mert ugyan a legdemokratikusabb eszköz, de a legelmaradottabb is (legalább is Svájcban) igencsak utolsóak voltak egypár elemi dolog megitélésében: nöi szavazás, ENSZ-be lépés.

15138 2011.11.01. 12:58:17

Little, nem tudom, ki az az Economist, :), de itt a svájci hivatalos eredmény: http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/03/03/blank/key/registrierte_arbeitslose/entwicklung.html Továbbá, a mi kantonunkban magasabb (4.5), vidéken magasabb, és úgy, hogy Svájcban nincsenek állami óvodák, minden második nő otthon marad a gyerekkel, és nincs napközi, minden gyerek hazamegy délben kajálni, és csökkentették a munkanélküliségi segély folyósításának az idejét és a hozzájutók körét. Pölö én sem kapok, meg senki, aki még soha nem dolgozott. Mint a munkakezdők, akik között 25%os. Na, most ennek fényében... Most nem azt mondom, hogy nagyon nagy baj van (nem lőnek), csak azt, hogy egyre feszültebb a helyzet.

15138 2011.11.01. 12:59:31

Little, ENSZ, ne nevettess... A női szavazójog oké...viszont még mindig van egy kantos, ahol népgyűlés szavaz...isteni romantikus dolog lehet, azonnal randa képet vágni, ha a szomszéd máshogy szavaz. :)

15184 2011.11.01. 13:09:12

Ott kezdődik, hogy Svájcban eleve olyan a rendszer, hogy nincs kormánypárt és ellenzék, mert de facto minden nagyobb párt kormánypárt. Szóval a svájci rendszer teljesen egyedi.

15184 2011.11.01. 13:24:41

S a 4000 frank minimálbér nevetséges és komolytalan. Én 1500 frankot tudok elképzelni maximum.

23353 2011.11.01. 13:28:01

re 11. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 01. 12:59 Hat en nem tartom az ENSZ nevetsegesnek....a tagsag a vilagot tukrozi es az persze nem tokeletes..... Ott szerintem egy allamnak illik a sajat allasfoglalasat szavazasokkor kifelyezni, mert ha nem hol masutt? Es ha nem, a strucc jut eszembe aki a homokba dugja a fejet....

15184 2011.11.01. 13:39:43

14. Én is ENSZ-párti vagyok. Ez egy nagyon fontos nemzetközi szerv.

58395 2011.11.01. 14:03:03

Ja, az ENSz az a farok, amit a G8 csóvál...

169889 2011.11.01. 14:57:06

„Ha többen vannak azok, akiknek jó a minimálbér, akkor az lesz megszavazva…” Igaz, amíg a korrektség és felelősség jellemzi a felek közti kommunikációt, amíg nagykorúnak tekintik a polgárokat, és amíg a polgárok hajlandók gondolkodni is. Ígérni mindenki tud, az emberek néha elhiszik a meséket, aztán jön a rémálom, felébrednek és rájönnek, hogy átverték őket. ismerős valahonan nagyon ismerős ez nekünk.

169889 2011.11.01. 15:00:03

Amúgy másoknak is főhet afeje. A görög miniszterelnök hétfőn bejelentette: népszavazást tartanak a múlt heti európai uniós csúcson elfogadott segélycsomag sorsáról és az új hitelprogramról szóló megállapodás jóváhagyásáról. Ha a nép nemet mond, elemzők szerint aligha lesz elkerülhető az összeomlás. http://nol.hu/archivum/gorogorszag_nepszavazast_tart_az_unios_hitelmegallapodasrol

12392 2011.11.01. 15:13:09

A nép az isten adta nép mely….. Az én Simor contra Szijjártó postomra reagálva emlékeztetett egy barátom efy régi amerikai anekdotára, amely igen csak jól illik az írásodban felvetett problémádra: Valamelyik déli államban egy kétgyermekes, példás családi életet élő képviselő jelöltről azt terjesztették az ellenfelei, hogy hetero-szexuális. Mivel tényleg az, nem is igen tudott védekezni. Viszont abban a szavazók többsége, nem ismerve a szó jelentését, meg voltak győződve róla, hogy ez valami mocskos dolog, így bejött az amortizáció! Más! Nincs is semmi baj a demokráciával, csak ott vannak a gondok, hogy nagyon meg kell fontolni, hogy kikre vonatkozhat!!! =))

12392 2011.11.01. 15:27:40

18: Pár perce kaptam meg a The Time Tuesday’s Top News-a, benne GEORGE PAPANDREOU megjegyzése: “THE COMMAND OF THE GREEK PEOPLE WILL BIND US.”

58395 2011.11.01. 15:33:41

Re 18.: Ha megszavazzák akkor sem kerülik el... Szerintem a Görög helyzet átesett a holtponton...Az már egy önerősítő folyamat...

169889 2011.11.01. 15:44:55

Igen, úgy tűnik, vagy nyomor és tüntetések, verekedésekkel és erőszakkal, vagy nyomor és csőd, egyik sem kellemes. Nefelejcs, elnézést a kitérőért.

15138 2011.11.01. 16:05:06

12-re Maxi, és? Mi van, ha minden párt kormánypárt? Valahogy azért mégsem az van, hogy két lépés előre, két lépés hátra. Ha meg egyedi, akkor is mi van. Még le lehet utánozni. 13-ra 1500 frankból nem lehet megélni. A lakosság kétharmada él bérlakásokban. Egy négytagú család 2-3-4 ezerért bérli havonta csak a lakást. Az egészségbiztosítás, a minimum havi 250 fejenként... nem sorolom, mondtam, hogy nem lehet átváltani, és azt mondani, hogy az sok vagy kevés, amíg nem tudod, mennyibe kerül az élet. Egy orvosi vizsgálat min. 60, de ha szakorvos, min. 100, egy tömésért 300-at fizettem (fogtömés :) Elképzelhetőnek tartod, hogy a szakszervezet tudja, hogy mennyinek kéne lenni a minimálbérnek? Én rájuk hagynám... 14-re Little, Srebrenica óta nem tudom komolyan venni az ENSZ-t. Most Palesztinát miért nem vették fel? És ha ők nem vették fel, az Unesco miért? Nekem ez egy vicc... 15-re Maxi, ha te és még sokan mások elvannak az ENSZ-szel, majd lehet, hogy felülvizsgálom az álláspontomat. Addig egy drága bürokratikus szervnek tartom, ahol az erősebb kutya ugat, a sok kicsi meg ütemre csóválja a farkát. 16-ra Hehe, Kokó, még a hasonlat is majdnem ugyanaz. :)) Kommentelhetsz helyettem bármikor. :) 17-re Lancelot, 40 százalékos részvételi arány...lehet rajta gondolkozni, hogy miért ilyen alacsony. Én azt hiszem (míg más jobbat nem mond), hogy akkor mennek sokan szavazni, ha baj van. Lást Tunéziát a 98 %-kal. Ha viszonylag jól mennek a dolgok, az emberek inkább otthon maradnak újságot olvasni. (ja, itt nem mennek, postára adják, vagy bedobják, vagy interneteznek, nincs személyes szavazás) Egyebekben teljesen igazad van. 18-ra Görögök... mostanában állandóan úgy mutogatják őket a tévében, (nem tudom, hogy szándékosan-e), hogy vagy az utcán verekednek, vagy kocsmákban ülnek cigaretta-pia és tévét néznek és riportereknek nyilatkoznak. Két hónapja még más képeket mutogattak főleg: üres, bezárt boltokat, vagy közhírré tették, hogy milyen számon lehet feljelenteni azokat, akik nem adnak számlát. 19-re Gyuri, más szavakkal az egyik kedvenc idézetem, Arisztotelésztől, hogy az egyenlőség az egyenlőknek való. :)

15138 2011.11.01. 16:10:51

20-ra Gyuri, én nagyon restellem, de az istennek nem értem, hogy ezzel P. úgy kb mit akart mondani. A görög nép vezetése (nem rendelése) köti őket? Kiket? Vagy hogy kell ezt érteni? Már szótáraztam, úgysem megy. 21-re Ja. Ezt sem értem. :) Ezért te fogsz kommentelni helyettem, mint már mondtam is. :D 22-re Lancelot, semmi baj, az én fejemben minden összefügg. Ez is idetartozik. A kapitalizmus utolsó válsága - dosszié.

15138 2011.11.01. 16:18:18

Hoppá. Valamit elfelejtettem. A németek 86%-a volt az ellen, hogy kisegítsék Görögországot, lévén ők is évek óta élvezik a megszorításokat. A szlovákok dettó, aszondták, nekik kevesebb van, nem úgy emlékeznek utolsó görög nyaralásukból, hogy rosszul menne a görögöknek. Az UBS új elnöke szerint görög milliárdok vannak svájci bankokban. Mindennek ellenére a német parlament, a szlovák (?) megszavazta. Hátpersze. Nehogymár bedőljön és minket is magával rántson. És mi lesz az olaszokkal, spanyolokkal?

15138 2011.11.01. 16:23:33

Most, hogy egy cigaretta közben összeszedtem a gondolataimat, rájöttem, hogy csak azt nem mondta senki (Jus kivételével, aki szerint mindegy), hogy mire szavazzak: legyen vagy ne legyen minimálbér??

wesz 2011.11.01. 16:26:20

Vegre egy poszt, ahol ertelmes emberek ertelmes velemenyt cserelnek, Nefi gyere surubben. Ugyanakkor a hulye bemasolt cikkek es a KLM / Air France miatt hamarosan kihullasz. Talan ird be a cikkbe, hogy gyurcsany, meg American Airlines es a rendszer automatikusan fel fog dobni a fo lapra. Egyebkent nagy visszaszorulasnka nem mondanam a 29%-rol 27%-re valo visszalepest, azt a 2%-elvittek a zoldek az atom miatt, majd visszajon legkozelebb. A gorogoket pedig azonnal ki kellene ket labbal, egy vas nelkul vagni az EU-bol, oszt jonapot. Mirol akarnak szavazni, hogy 50%-t elengedik az adossaguknak? Doljenek ossze, lojenek egy darabig egymasra, aztan majd visszavesszuk oket. Idiotak. Miattuk sziv a Dow Jones? Nevetseges.

15184 2011.11.01. 16:47:03

23. A svájci viszonyok Svájcban lassan alakultak ki, a helyi szokások alapján. Máshol nem működnének. Sehol máshol Európában nem vették át pl. a svájci egyedi poltikai rendszert. Máshol az emberek ahhoz vannak hozzászokva, hogy a kormányok mennek és jönnek. Svájcban meg sosincs kormányváltás valójában, hisz a 4 legnagyobb párt mindig tagja a kormánynak.

15184 2011.11.01. 16:47:26

26. Ne legyen.

58395 2011.11.01. 16:48:57

Szerintem a Görögökön csak az adósság teljes elengedése, nem az átütemezése, felezése, hanem az elengedése segítene, plusz még egy tizmilliárd eurós vissza nem térítendő támogatás... Ennek ellentételezésére viszont zárolnám minden állampolgárának a vagyonát, számláját, és egyenleget készíttetnék velük.... Aztán kezdjék újra...:-)))

58395 2011.11.01. 16:51:35

Re 26.: Ne legyen...

23353 2011.11.01. 16:54:56

re 26. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 01. 16:23 Minimum ber: Szerintem legyen. Nalunk van, megye szerint valltozik, alltalaban $10/ ora. Az USA ban is van a legtobb helyen, alltalaban $7/ora. Can$-US$ 1:1. Mert ha nincs tudnak nagyon kihasznalni.

169889 2011.11.01. 17:07:23

Nem tudom, talán több a kára, mint a haszna, főleg ha elbocsájtások lehetnek miatta, Svájc meg amúgy sem egy alulfizetett ország, így inkább nem! Persze kérdés az is, hogy menyire befolyásolja jelenlegi béreket, ha nem nagyon kényszeríti emelésre a cégeket, akkor akár lehet is, akkor talán az új bérek miatt nem fognak elbocsájtani embereket. Szóval csak a bölcs barátomat idézhetem. „Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz.” :))

12392 2011.11.01. 17:13:50

24: szó szerint azt ami ott van: A nép utasítását vakon kell követniük!

15184 2011.11.01. 17:15:07

Összehasonlításként. Bulgáriában van minimálbér. Óraszinten 1,50 leva, ez nagyjából 1 svájci frank.

122188 2011.11.01. 17:28:17

A német parlament még nem szavazta meg, mert éppen a miniszterelnök Angela Merkel ellenállása miatt. Szerinte -és szerintem is- ez a szakszervezetek és a munkaadók ügye. Újabban az ellenzék és a koalíciós partner a CSU forszírozza az ügyet, mert szerintük vannak szakmák ahol a kialakult bérszínvonal 6.5 € nm teszi lehetővé. a megélhetést. Valószínű egy parlamenti vita aminek eredménye egy kötelező minimálbér lesz, azonban mértékét a tarifa tágyalókra szakszervezetek vs. munkaadók

15138 2011.11.01. 17:45:47

27-re Hát persze, hogy értelmes emberek vagyunk, Wesz. :)) A ti órabéretek is alacsonyabb, de az a helyzet, hogy Svájc meg nagyon drága, nem kezdem újra sorolni, de drága. A szervízdíjak 50 frank alatt nem nagyon vannak, mikor órabért számolnak.Oké, oké, abbahagyom. Te, az UDC többet esett vissza, 64 %-on volt fénykora idején...ha jól emlékszem. 28-ra Nincs Svájcban kormányváltás. Készül. :) Máris jobbról középre tolódott. Gondolom, hogy normális, egyébként, hogy ahol rosszabbodnak a dolgok, ott csere van. Nyerő csapatot nem váltanak le. 29-re Kösz. Kokó, néha meg úgy megsajnálom őket...aztán meg aszondom, hogy a francba, nekünk sem ingyen adják, amink van, tessék adót fizetni. Még jó, hogy nem rajtam múlik, mert én még évekig tötyölnék rajta. Kösz a véleményt. 32-re Little, köszi a te véleményedet is. (ettől tartottam, hogy itt is kérfélét kapok) Hát nálatok sem valami magas az órabér...nyavalyát. 33-ra Fogalmam nincs.... Lancelot, ez apámnak is kedvenc mondása volt. :)) 34-re Köszi, Gyuri. Amúgy elnézem néha az ürgét, és beleképzelem magam a helyébe. Nem nagyon megy. Azért ő is tehet erről-arról. Például a hamis jelentés, amivel bementek az EU-ba? Kinek a lelkiismeretén szárad? És ha a nép azt mondja, hogy ők továbbra sem fizetnek adót? Tartsuk el őket? Erre azt mondanám, hogy az EU-s elnököknek meg a saját népüket kell meghallgatni, az ő utasításaikat követni... 35-re Maxi, még Ázsia pár országában is annyi a munkabér, de nem annyit fizetnek a lakásért, ugye? Egyébként én nem vitatkozom azzal, hogy Svájcban jól élnek, sőt azzal sem, hogy a nyugati hagyományos kapitalista társadalmak magas szinten élnek általában. Sőt még azzal sem, hogy afölött a szint felett élnek, mint amit "megérdemelnek". Az eladósodás nem véletlen történt. De most itteni pénzekről van szó itteni árakhoz. 36-ra Rodosto, mit nem szavazott meg még a német parlament? Én a görögöknek szóló segélyről beszéltem, te meg mintha minimálbérről beszélnél. FÉlreértek valamit? És ha nem, akkor nálatok is téma ez? (már úgy értem, német nyelvterületen)

14055 2011.11.01. 18:48:54

Nefi, valamikor az átkosban kétféle bérgazdálkodás volt: nevezetesen a bérszínvonal - alias minimálbér- , és a bértömeg. Na azt kellett volna elzavarni, aki kitalálta a bérszínvonalat.. A valóságban ugyanis csak bértömeg gazdálkodás létezik, ami ugye azt jelenti, hogy valamennyi értéktöbblet előállítódik, amit el lehet valahogy osztani. Ha 10 tonna búza sikeredik, akkor annyit, ha meg csak 1, akkor csak annyit. Hiába akarunk elosztani tizet., A bérszínvonal gazdálkodás bár nagyon jól hangzik, de csak politikai lózung, szükségszerűen vezet eladósodáshoz és munkahelyek megszűnéséhez, 1 tonna búzából nem lehet 10-t elosztani..

15138 2011.11.01. 18:57:42

Aha. SZóval ne legyen minimálbér. Értelmesnek hangzik, hogy nem lehet száz egységet kifizetni hatvan egység árából..izé, érted, mit akarok mondani, amit te. Ezért dőlt be a szoc-mus is?

14055 2011.11.01. 19:15:37

A fene tudja, hogy bedőlt-e, de a bérszínvonal gazdálkodás egy nagy baromság volt az biztos, életében nem látott munkát, aki kitalálta :) Ha már tőkés termelésről beszélünk, akkor a realizált értéktöbblet - alias a profit- elosztásának arányáról van értelme beszélni. x rész a tőkésé, y rész a munkásoké. Ennek az arányát van értelme meghatározni. Ha azonban a munkabér termelési költség, márpedig a tőkés termelésben az, semmiben sem különbözik a munkaerő ára a vetőmag árától, akkor ugye elég nehéz versenyképes terméket előállítani, ha magas a termelői ár. Szóval egy csapda az egész, de ahogy nézem már éppen omlik össze az egész

210292 2011.11.01. 20:37:23

.., Mint KerekesZS. mondá! .., és mint más is: - valójában mindegy mire szavazol ebben az esetben, mert ennél sokkal komlikáltabb és átláthatalanabb a helyzet ... Az meg aztán, hogy a "Nagyokos" gazdászok és politikusok, most bedobták a tötülközőt Görögben, s széttárt karokkal azt mondják, hogy akkor DÖNTSÖN a NÉP??! ..., - ennek beláthatatlan következményei lesznek, s beláthatatlan Precedent teremtő hatása! ..., pláne, ha Görögországot tényleg "Nulláraírják" ..., s még egy kis "Kezdőtőkét is kapnak" ..., - de csak segélyt is!? - Ez A Válság még csak MOST KEZDŐDIK!

relatív 2011.11.01. 21:10:37

Drága Nefelejcs ! Ritkán írsz - az utóbbi időben -, de mindig valami olyan témát feszegetsz, mely a gazdaság-, vagy a szellemi élet alapjait érinti, és még egy csavar IS van benne, hogy a mi válaszunkat várod ( jönnek IS dögivel ) - megoldásként (?) -, annak ellenére, hogy a Te ismereted és a körülmények igazán különböznek a magyar szocializáció, valamint jelen körülményeinktől minden viszonylatban. Az teljesen világos - minden ezzel ellenkező vélemény ellenére IS -, hogy a világon semmit nem lehet másolni, még csak hasonlóan sem a gyakorlatban egy kialakult rendszerből ( bármennyire igaznak, jónak vélik a 'hozzáértők' ), mert a megvalósítása a korábbi rendszer alapjaival ellenkezik többnyire, részleteiben igen bonyolult összefüggések láncolatát idézné elő, ami az 'eredményt' a törekvéstől messze térítené el ! Svájc - Neked mondjam ? - a kialakult történelme során összeállt kantonjai, több ( nagy területi, létszámbeli eltéréssel ) nyelvének összehangolása mentén vált azzá ami ( folyamatos változásain át ) a mai, általunk IS ismert helyzetéhez vezetett. Hazánkban bevezetni - a minap egy értelmes javaslat kapcsán hallottam erről 'filozofálgatni' a tűrés határán lévő mindennapjaink változataként (!?) - reménytelen lenne, több, itt helyhiány miatt nem részletezett okból. De talán arra vállalkozni lehet, hogy a 'népszavazás' - mint gyakorlat helyességének - szerintem - előfeltétele mindenképpen a helyes kérdés felvetése mellett, annak hátulütőjére IS - azonosan, érdemben - a kérdésben felhívni a figyelmet ! ( pl: ha nem akarja valaki a 300 Ft-ot az orvos-látogatásnál kifizetni, akkor - országosan - csak az élet-védelmi ellátásra van lehetősége (!) ekkor a döntése reálissá válik !) Gondolom a svájci gyakorlatban erre már kialakult tájékozottsággal rendelkeznek a szavazók, ezért ezt egyszerűbben IS meg lehet oldani. A minimálbér felvetése viszont a jelen időben kialakult helyzet megoldásaként - a más-más érdek megjelenésével - merült fel, mert a bevándorlásokkal egy réteg jelent meg a foglalkoztatási térben, akik ( korábbi szintjük okán ) jóval 'olcsóbban' kínálják munkaerejüket, ami a svájciak korábbi jövedelem szintjének csökkenéséhez vezet, ezért merül fel egy bizonyos minimálbér bevezetésének igénye, mintegy védekezésül. Bocs a hosszúság miatt ! Igyekszem visszafogni magam, de mint fentebb írtam a felvetéseid igen sok összefüggést tartalmaznak akár egy mondatodban IS.

210292 2011.11.01. 21:31:24

..., - Hát igen! Az A fránya "bevándorlás"!

210292 2011.11.01. 22:05:58

Jorgosz Papandreu "elvtárs" jól belecspott tenyérrel a sz@rba! !! :))) ..., a "npszavazás!" ... az az igazi demokrácia!

16940 2011.11.01. 22:53:01

Kedves Nefelejcs! Nincs itt ellentmondás? Egyfelől: "Akkor megint népszavazást írnak ki. A módszer azért jó, mert ilyenkor a többség dönt, a kisebbség hallgat". Másfelől: "általában nagyon alacsony, kicsivel 40% feletti részvételi aránnyal". Megtenné, hogy feloldja?

15138 2011.11.02. 07:59:15

40-re Zsuzsa, Omlik össze az egész... a fejünkre. 41-re Funyi, ha a nép dönt, nincs kit szidni. Nem tudtam még, hogy miről van szó, mikor Gyuri odatette Papandrau szövegét. Azóta már hallottam, hát... nekem is az a véleményem, hogy ne már más adósságába bukjunk bele. 42-re Relatív, béna voltam, mert nem a népszavazásra akartam kihegyezni a posztot, hanem arra, hogy most jó a minimálbér vagy nem jó. És úgy látom, hogy a többség - minden várakozásom ellenére - nem tartja jó dolognak. A népszavazás intézményét ettől függetlenül bármikor megszavaznám, ha lehetne, Magyarországon. :) A bevándorlás nem csak Svájcot érinti, előbb-utóbb az összes európai ország érdekelve lesz... Sikerül időnként mindenbe beletenyerelni. :)) 43-re Funyi, mi is bosszankodunk. 45-re Kedves H. Navigátor, ha én itt most elkezdem magyarázni az álláspontomat, amiben szerintem nincs ellentmondás, de Ön szerint van, akkor abból én két napon belül nem jövök ki és Önt sem tudom meggyőzni. Ezért felkínálom a győzelmet Önnek, és készséggel elismerem, hogy lehet itt ellentmondás, bizonyos nézőpontból, ugyanakkor egy másik nézőpontból (én gyakorlatinak nevezem) nem látok egyet sem. Továbbá kifejezem csodálkozásomat, hogy Önt itt látom, mikor tudomásom szerint messziről kerüljük egymást. A vendégjogot tiszteletben tartván válaszoltam. Isten Önnel.

13149 2011.11.02. 08:00:20

Ha Svájcban lennék, megszavaznám a minimálbért. Magyarországon, ahol hivatalosan LÉTEZIK minimálbér, azt szavazném meg, hogy a közmunkások is megkapják.

60145 2011.11.02. 09:17:34

47. erlauer : Igen!

32424 2011.11.02. 12:04:20

Nefelejcske, örömmel látom működésedet, ezért nem is értem, hogy nálam miért nem mutatkozol. A két évvel ezelőtti Bethlen-cikkem (amelyet most újítottam) kommentálói között még bőven szerepelsz, egy mostani hozzászóló Rád reagált... Szeretettel, Volk

15138 2011.11.02. 12:25:25

47-re Erlauer, akkor még egy pont a szakszervezet oldalára. A közmunkásoknak naná, hogy a minimálbért kellene kapniuk, elvégre dolgoznak. 49-re Kedves Volk, akkor teszek róla. Viszlát nálad.

16331 2011.11.02. 12:50:59

Nagyon jó, tanulságos cikk. Köszi . Ronagyuri idézete pedig egyenesen fenomenális...)))

16940 2011.11.02. 14:04:38

Re 46. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 02. 7:59 Kedves Nefelejcs! Ön nincs kitiltva tőlem, akkor mi végre ne kérdezhetném itt Magát? Az ellentmondásra még egyszer rákérdezek: ha a részvételi arány alacsony (Ön írja), akkor hogyan dönthet a többség (mert ez utóbbit is tetszik állítani)... Apropó! A H. rövidítés valamilyen intelligens elméből kipattant, saját magára alkalmazott epitethon ornans, amelyben engem is részesíteni szeretne? Tiszteletteljes kézcsókkal búcsúzom (most).

relatív 2011.11.02. 15:38:15

Kedves Nefelejcs ! Szerintem - naná, hiszen én írom - a 'népszavazás' intézménye hazánkban IS ismert és gyakorolt ( sajnos, mert abból az ellentmondásból, melyet korábbi bejegyzésemben - úgy észlelem nem teljesen tudtalak erről meggyőzni, de rugózom még rajta - IS írtam, ha a kérdés nagyon ki van hegyezve ( a hátulütője meg egy kis ismeretet igényel ) és bizonyos céllal teszik fel bizony nagyon rossz válaszra ad lehetőséget. ( erre példálóztam avval a bizonyos 300 ft-os szavazással, hiszen ha csak az a kérdés, hogy kell-e fizetni, vagy nem nyilvánvaló a válasz !!! ( ami persze a megoldást - mint jelen esetnél sem - nem jelenti ! ) Bizonyos értelmi szint, vagy kellő gyakorlati ismeret után lehet erre az intézményre támaszkodva - eltekintve lassúságától - értelmesen törvénykezni ! A 'minimálbér' bevezetése, vagy ellenzése pedig - és ezért mondtam, hogy a feltett kérdéseidre csak a körülmények teljes skálájának latolgatása után lehet érdemi választ adni - rendkívül sok tényező figyelembevételével dönthető el, akkor IS bizonyos csoportoknak előnyös, bizonyosaknak hátrányos lesz a gyakorlatban. Azért említettem a 'bevándorlást' mivel Svájcban nyilvánvalóan ez a jelenség generálta a minimálbér felvetését a mai időben. ( gondolom ! ) Hazánkban nem ez a jelenség adta az apropót a minimálbér megállapítására, és kezelése igen ellentmondóan IS történik a gyakorlatban. A gazdaságra való hatásáról nem IS beszélve. Fentiekre való tekintettel javasolni nem IS lehet egy jó döntést, mert a bevezetése igen sok nem várt hatással lesz Svájc gazdaságára minden bizonnyal, és az egyének esetében pedig mindenféle hatással lesz, ha csak közvetlenül IS ! (ha szabad kotnyeleskednem, az egyik bejegyzés kérdése arra utalt, hogy a 40% többsége nyilvánvalóan nem képviselheti a többséget az országban .... bocs . )

15138 2011.11.02. 16:09:31

51-re Szia Álom, köszi. 52-re Tudom, hogy nem vagyok kitiltva. A többség alatt természetesen a szavazáson megjelentek többségét értettem. 53-ra Relatív, én azt hiszem, hogy jól értettelek, csak azért nem írtam rá semmit, mert nem volt rá okom, amivel egyetértek, azt békén hagyom. :) SZóval, ha a kérdés úgy van feltéve, hogy akar-e 300-at fizetni vizitenként a háziorvosnak, talán én is azt mondtam volna, hogy nem. (Nem, én örültem volna, hogy csak olyan keveset kérnek) Ha azonban az eldöntendő kérdés mellett ott lett volna a magyarázat, illő formában, hogy "amennyiben nem fizet háromszázat, úgy vagy nem lesz jó ellátás, vagy bedől a rendszer két éven belül és annak ilyen és ilyen következményei lesznek", akkor már nem biztos, hogy annyian sajnálták volna azt a háromszáz forintot. Vagy még rosszabb: ha annak idején, 89-ben elmondják, hogy mi itten a kapitalizmus választásával elveszítjük ilyen-olyan szocialista kori szociális vívmányainkat, akkor lehet, hogy kevesebben szavaztak volna az MDF-re. A bevándorlás Svájcban valami eléggé bonyolult dolog, mert igazából nem a "szegény" bevándorlókkal van a nagyobb baj (ők leviszik a béreket, mert elmennek olcsón dolgozni, de csak az első generáció, vagy munkanélküliség esetén a szociális juttatásokat élik fel), hanem baj van a "gazdag" bevándorlókkal is, mivel elviszik a magasan fizetett állásokat, felnyomták az ingatlanárakat annyira, hogy már svájciaknak kell Fro-ba átköltözni, vagy messzebb költözni és nem tanulják meg a nyelvet sem, el vannak az angollal, ami a beilleszkedésüket nem könnyíti meg. Másrészt, :), a svájci 1,5-ös egy nőre eső szülési szám nagyon alacsony, a gazdaság már rég nem működne immigráció nélkül. Tehát nagyon nehéz eldönteni, hogy hol és miként kellene beavatkozni, ha kellene egyáltalán. Ami engem illet, akkor még nem szavazhattam, mikor ezeket a kérdéseket döntögették el. Nem kotnyeleskedsz, köszi... és nem is a kérdést akartam elkerülni. :)

relatív 2011.11.02. 16:23:05

Kedves Nefelejcs ! Mea culpa, nem bosszantani akarlak.... Csak úgy érzékeltem - nyilvánvalóan hibásan -, hogy félre értettél. Ezért próbálkoztam ismét, de egyben köszi a kiegészítésed, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy jobban értesz a dolgok mélyéhez, mint én, vagy oly sokan. Még egyszer kösz..., biztos jól fogsz dönteni abban a bizonyos kérdésben IS ...

60145 2011.11.02. 17:12:03

54. Nefelejcs 53-ra Relatív: Úgy tűnik, hogy itthon rossz, elégtelen volt a tájékoztatás, a magyarázat a többség számára a szociális népszavazás előtt. Mint írod: ez Svájcban másként van. Akkor talán nálunk sem az emberek hülyék, hanem az MSZP félgőzzel állt az SZDSZ amúgy is kiherélt programjához. Ez sokba kerül nekünk, semmi nincs megoldva, s magam sem értem, hogy a kiváló dokim miért nem húz el innen a francba!

60145 2011.11.02. 17:13:37

Más: bedőltél egy költői kérdésnek.

relatív 2011.11.02. 17:59:39

T. Atlasz ! Anélkül, hogy bárkit IS felmentenék tényleges tetteinek következménye alól, azt azért tudjuk, hogy ki kérte azt a bizonyos szavazást, s milyen hátsó szándék vezérelte. ( a kérdésnek az élet valóságához semmi köze nem volt ! ) Az akkori vezetés 'magyarázkodására' senki sem figyelt, még Te sem. A cél pedig a destrukció volt. Hogy ebben a kérdést jóváhagyók többségének milyen megbocsáthatatlan bűne jelent meg, annak hosszú sora van, és a történelem során az elmarasztalás nem IS fog késni e bűnök megtorlására ! A széleskörű tájékoztatást már a kérdésben kellene az azt jóváhagyóknak megkövetelnie, mert jó választ csak a döntés hatásának minden részletének ismerete biztosíthatja. Az kérdés, hogy a kellő ismerettel rendelkezők miért döntöttek úgy ahogy, ez vonatkozik a 2010-es választásokra IS ! Kellő körültekintéssel elkerülhető lett volna hazánk mai helyzete !!!

60145 2011.11.02. 18:16:59

58. Kedves relatív, remélem, egy oldalon állunk, mert ki nem állhatom azt a szégyentelen, hazug demagógiát, amivel (végre) győzelmet aratott a többször megvert, örökös miniszterelnök. Látod, hogy a művelt, nagy demokratikus hagyományokkal rendelkező Svájcban is mennyire fontos a tájékoztatás! A 2010-es választás? - Az szerintem eldőlt már 2008-ban, s egy másik bejegyzésre tartozik.

relatív 2011.11.02. 18:30:12

Kedves Atlasz ! Gondolom egyféleképp látjuk a okokat, okozatokat. Minden döntés - legyen az bármilyen témában IS - a kellő ismeret alapján lehet csak estlegesen kedvező hatású. Láthatjuk ennek visszájaként az elmúlt másfél év döntéseben az igazolást IS ! Remélem ebben egyet ért a blog írója IS, akitől egyben elnézést IS kérek.

12009 2011.11.02. 18:37:59

Akár megszavazzák, akár nem, a helyzet nem fog jobbra fordulni. A globalizáció, ami a tőkés termelés egyik kitörési lehetősége, egy továbbélési stratégia, aligha áll meg. Svájcból is elfogjáj vinni a termelést oda, ahol olcsóbb a munkaerő, mert a költségek csökkentése a tőkés, de bármilyen termelés, egyik fő követelménye. A tőke ki fogja egyenliteni a munkabérek globálisan igazságtalanul eltérő szinvonalát. Milyen alapon kapjon ezerszer többet egy svájci munkás ugyanazért a munkáért, mint a bangladeshi sorstársa ? Persze egy idő után a bangladeshi is többet fog keresni, de a svájci kevesebbet. A végén a tőke globalizálódása után a munka is globális lesz. Eddig még minden úgy megy, ahogy Marx megjósolta. Az ami most Európában történik, törvényszerű. A világ halad, a termelőeszközök fejlettségi szintje nő, vagyis minden OK.

60145 2011.11.02. 18:53:52

60. relatív :)

60145 2011.11.02. 18:55:36

61. granicsar: Arra a kis időre, amíg az ember tervezni tud, megpróbálja. Mint Marx. Vagy Kropotkin. Mi mást tehetne?

15138 2011.11.02. 19:35:47

55-re Jaj, Relatív, dehogy bosszantasz. Örülök, ha látlak, hiányollak, ha nem vagy sokáig. Az utolsó soromat Navigátor kérdésére vonatkozólag írtam, nem a te kommentedre. És persze, hogy egyetértek veled! :) 57-re Atlasz, mármint én dőltem be? Be. :) 61-re Érdekes, eredeti felfogás. Éppen kérdeztem, hogy mi a fenétől drágább egy svájci órabér, mint egy magyar, azt leszámítva, hogy a hozzávalók, az elkölteni valók sokkal drágábbak. Ha itt lemennének a bérek, lehet, hogy az árak is követnék őket? És igen, odalyukadtunk ki a képzelgésben, hogy akkor mi van, ha mindenütt ugyanaz a bér és ár van? (mi ott végeztük, hogy az lehetetlen) Erre jössz, hogy a kapitalizmus majd kisimítja az ellentéteket. Olyan szépen hangzik ez az elmélet - a valóság meg olyan félelmetes...

12009 2011.11.02. 19:45:13

63 Az emberi élet tényleg rövid a történelmi folyamatokhoz képest. Valahogy azért evickélünk benne :) 64 A simitás már csak ilyen. Borzongat. Egyébként meg nincs olyan dolog, hogy kapitalizmus. Objektiv folyamatok vannak. Vagy tényleg azt gondoljátok, hogy valaki kitalálta, márpedig holnaptól kapitalizmus lesz ? Nevet adot neki és kijelentette, hogy a kapitalizmusban profitot kell termelni ? Hát igen, a feudalizmusban nem volt profit

15138 2011.11.02. 19:48:24

65-re Grani, részemről a kapitalizmus a kapitálról szól, a szocializmus meg a szociálról, ennyi. :) Máshol vannak a hangsúlyok. Amíg azt gondoljuk, hogy a gazdaság értünk van, és nem mi vagyunk a gazdaságért, addig hülye szocik vagyunk. Ha fordítva, akkor hülye kapitalisták (pláne, ha nincs min. egy millió dollárunk ehhez a hitünkhöz) Viccelek. Kicsit...:(

45714 2011.11.03. 06:14:13

Népakarat ? Fene tudja Nefikém.. nézem ezt a hátrahagyott 21 évet... Svájc ? ...ott más az emberanyag..

15138 2011.11.03. 07:50:38

Szia Tökös, a 21 év az elég borzasztóra sikerült... megnézem a lengyeleket, jobban állnak (igaz, mélyebbről indultak), megnézem a cseheket, letteket, horvátokat...lassan mind jobban állnak. Még a végén kiderül, hogy bennünk van a hiba.

78126 2011.11.03. 10:59:42

Abszolút bennünk van a hiba, így érzem. Itthon. Pédául mert a többség-kisebbség szavazással elért eredmények azért nem működnek nálunk, mert a többség onnantól kezdve senkinek (legyőzöttnek) tekinti a kisebbséget, aki kapja be! - ezért itt inkább a konszenzusra való törekvést kellene elsajátítanunk. Hogy a másik véleménye, szempontjai mindenképpen érvényesek!!! Nálatok ezzel valószínűleg igen ritkán élnek vissza. (?) S ha már visszaélés... A mindenki védelmére helyezném a hangsúlyt. Senki ne tehesse meg, amit a lányommal Londonban nemrég, hogy a 6,3 fontos minimálbér helyett 5-öt ajánl az arab, majd a szerződés lejártával úgy ítéli meg, hogy ez is sok így együtt, tehát lehúz még 200 fontot! Legyen úgy, hogy "Rómában tégy úgy, mint a rómaiak!" -és ez minden uniós ország mindenféle nációjára legyen érvényes! Utópikus, tudom... :(

10260 2011.11.03. 19:26:25

Lehet, hogy magamra húzom többek kiátkozását, de nem vagyok minimálbér párti. Egy piacgazdaságban, ahol vélhetően a munkaerő is áru, ott bizony furcsa dolog, hogy az állam szabja meg egy magáncégben adható fizetés alsó határát. (Vélhetően erre találták ki a működő szakszervezeteket..) Magyarországon, ahol érdekesen sok a minimálbéres, ott tudjuk, más csatornákon megy a "ráadás", vagy az "elvonás". Mert mi más lenne, ha a munkáltató még "zsebből" is fizet; vagy mi más lenne, ha a 4 órára bejelentett ennél jóval több időt kénytelen dolgozni. Érdeklődve várom kedves Nefelejcs: mit döntenek a nyugodt és bölcs svájciak.

ejmiakő 2011.11.03. 22:44:48

"Az UBS új elnöke szerint görög milliárdok vannak svájci bankokban. " Szóval azért az elökerülhetne, hogy a scvájciak alapvetöen nem a saját munkájukból élnek jól. Mondjuk, többek között a görögökéböl. Így pedig már mindjárt másképp néz ki, hogy kinek az adóssága. A kamatos kamatok rendszere FENNTARTHATATLAN. Svájc pedig ennek a rendszernek a haszonélvezöje. Ahogy az USA társadalmát úgy kell müködtetni, hogy összességében ezt a rendszert akarják, de legyen elegendö egészen elégö áldozat pl. a Hindukusra - a tulajdonosi érdekek védelmére -, úgy Svájc lakosságát jólétben kell tartani, hogy vigyázzanak ez uzsorások vagyonára. Tetszik, ahogy többségében mellébeszéltek.

ejmiakő 2011.11.03. 22:48:01

68. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 03. 7:50, mégis mit gondoltál, nem büntetik azt, aki kinyitja a száját az adósságcsapda ellen? Láss, ne csak nézz. Bár nyílván nehéz megtagadni önmagadat.

15138 2011.11.04. 07:56:50

69-re Anemone, :) de jól mondtad. Már a kisebbségen vigyorgok... Ami a lányoddal történt, sztem idetartozik, mert munkajog. AMi azért van, hogy visszeéljenek vele. Nem mindenki megy a bíróságra, ez a hülye arab meg jól jár velük. 70-re Nonsense, semmi kiátkozás, többen voltak a minimálbér ellen. Igen, a fekete pénzekről még külön lehetne beszélni, örülhetünk, hogy nem tudjuk a pontos számokat, mert kihullana a hajunk... 71-re Ejmiakő, te nagyon okos. :) Mit gondolsz, a bankosok szétosztják a profitjukat a svájci nép között, vagy eldugják a bankjaikban? Másodszor: a svájci takarékos, nagyon nagy a betétek mennyisége, ami a fennálló rendszer alapján keresi a befektetési lehetőséget. Az itteni betéti kamatok kb. másfél százalék körül vannak - gondolod, hogy sokan gazdagodnak ebből? A bankosok egy dolog - a nép a másik. Az utolsó mondatodon felháborodtam, nem találok szavakat, de nem is akarok. Az utolsó kommentedben pedig nyilván a nagyszerű OV-ra gondolsz, aki nekiment az IMFnek. Nagyszerű cselekedet volt, tudod, kinek a feje volt a faltörő kos? a mienk. Kiváncsian várom, hogy mire megy OV azzal, hogy egyedül megmondja a frankót a nemzetközi bankvilágnak - annak, aki szerinted a szálakat mozgatja az egész világon. Ha jól értettelek.

ejmiakő 2011.11.04. 14:32:32

73. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 04. 7:56, erre mondom, hogy a léted határozza meg a tudatodat. Nehéz azt elfogadni, hogy a svájciakat jól tartják, magasabb célok érdekében. Nem arról van szó, hogy a pénzvilág rablóakcióiban közvetlenül a " nép" is részt venne, s közvetlenül részesedne a harácsból. Ennél egy kicsit bonyolultabb a játék, de a végeredmény mégis az, hogy Svájc stabilitásához és jólétéhez nem csak a svájci embereknek füzödik érdeke, s pontosan ennek megfelelöen müködtetik. Mint ahogyan a szociális piacgazdaságot is megteremtették a SzU ellenében. Nincs már SzU, lehet leszalámizni. Vagy az USA pontosan úgy müködik, hogy az USArmy-t fenn lehessen tartani. Gondolod, azt az USA lakossága tartja el? Ha odafigyelsz, láthatod, hogyan szedik össze rá a harácsot. Amúgy a bankvilág csak eszköz a tulajdonosaik kezében. Akik nyílván a lakosságot büntetik. Vagy így, vagy úgy.

60145 2011.11.04. 14:41:24

Ejmiakő érdekeseket ír a svájci lustaságról, meg a görög szorgalomról, a háttér világkormányról, az adósságcsapda ellenszereként a szájnyitogatásról. Bizonyíték: ilyet nem látott senki. Nefelejcs, nagyon jól értetted!

15138 2011.11.04. 14:55:37

74-re Ejmiakő, nem kötözködés, de neked legfeljebb homályos elképzelésed lehet az én létemről, mivel nem tudod a jövedelmünket. Kereshetünk nagyon keveset és nézhetjük a más gazdagságát, és kereshetjük az átlagfizu többszörösét. Aludhatunk nyugodtan vagy aggódhatunk a holnap miatt, inkább lelki beállítottság kérdése, mint anyagiaké. Azt is belátom, hogy Mo-on senkit nem vigasztal, hogy néhány százmillió, he nem milliárd ember még ott sem tart, ahol a magyarok (érdekes lenne megtudni, hogy kinek mi az elérendő életszínvonal konkrétan) - ugyanígy, a svájciaknak is megvannak a saját problémáik, a saját krízisük, amitől ők alszanak nyugtalanul. Itt is megvannak a segély-szervezetek, itt is vannak rászorulók. Hogy az egész jobb képet mutat, azt nem csak a pénznek köszönhető: az emberek mentalitása homlokegyenest más, mint a magyaroké, gondolok itt például mindjárt arra, hogy egy magyar mit tart kétszínűségnek, a svájci udvariasságnak, vagy hogy mi tartozik a szomszédra, vagy mi közügy és mi magánügy. Magamban már kész védőbeszédet írtam a svájciakról, akármikor el tudnám szavalni. Mindezt neked köszönhetem. Hogy kinek érdeke Svájc gazdagon tartása, az megint érdekes téma lehetne, tekintve, hogy egyre több ország követelei az FRD (ajaj, az amcsik nagy bankjára gondoltam, a fene tudja, hogy híjják őket) nyomán. Az eddig hagyományosan banktitoknak nevezett, mára fekete pénzek eltűnőben vannak a svájci bankokból, jó sok magánbankos emiatt csődbe is fog menni. Tudjuk. Nem örülünk neki. Innen nézve, és tudva, hogy a fekete pénzek nem csak eltűnnek innen, de másik helyre vándorolnak, nem értem az örömöd. Maga a baj megmarad, a megoldás még mindig várat magára, Svájc majd kivergődik ebből, nem féltem, mert volt már ilyen helyzetben. Legalábbis, kivánom a legjobbakat nekik - márcsak a saját létem miatt is. Egyszóval, ebben nem értünk egyet. 75-re Atlasz, aha, érdekeseket ír. Az biztos, hogy nem egy tucat-komment, amit írni tud. :)

ejmiakő 2011.11.04. 15:39:44

76. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 04. 14:55, nekem valóban csak becsléseim vannak rólad, de a Te személyed csak a Te tudatod által érdekes a dologban, nem a jövedelmetek által. A lényeg az, hogy kiknek az érdekei határozzák meg a világ folyását. Hihetitek azt, hogy a szavazgatásotok, az a hatalom. Egy fenéket. Engednek benneteket játszani. Ahogy fokozatosan kiderül EU szerte, hogy a szociális rendszert szét kell verni a profit érdekében, úgy jönnek rá más országokban is, hogy nem az ö szorgalmukon, okosságukon múlott a relatív jólétük - pl. az akkori keleti blokk országaival szemben. Ahogy elszegényítik pl. a franciákat, úgy válnak hozzájuk képest a svájciak majd egyre okossabbá. Mert Svájc még sokáig tabu marad. Érdekes módon a nol tájékán kevés az igény a hatalom valódi szerkezetének megismerésére. Mintha valami burzsuj társaság uralná, pedig állítólag baloldali környezet lenne.

15138 2011.11.04. 16:08:22

77-re Nem jelent semmit, hogy baloldal...a francia szocialistákból teljesen ki vagyok ábrándulva (persze, a magyarból is). Ha ők mondhatják magukra, hogy baloldal, akkor bárki. És nem az. Jahogyígymár. Én elhiszem - kettőnk közt az lehet a különbség, hogy én félek belegondolni a háttér-hatalomba, van elég bajom nélkülük is. Hogy léteznek, hogy önzők (ki nem az?), azt elhiszem. De minek tudjak róluk, ha tehetetlen vagyok?

15138 2011.11.04. 16:23:18

Ejmiakő, ha már összeesküvés, van anyagod a gyógyszergyárak és a vitaminok eltűnése körüli vitákról?

Бездомный (kis jehucska) 2011.11.05. 06:24:26

Sabat sálom, illetve Szabadság kedves elvtársak! A Téli Palota (Зимний дворец) ostromának évfordulojára emlékezzünk meg mi magunkfajat NOL blogger elvtársak Zelk Zoltán elvtárs halhatatlan soraival: Vörös katonák Az a sereg. Ott! Tizenhétben! Mikor a Téli Palotát rohanta! Bizony még nem hordott, Még nem viselt egyenruhát, – de azok voltak ám a hősök, azok voltak a katonák! A gyár olaja díszítette érdemrendként rongy zubbonyát, de a fegyvert, azt megtanulta, kire szegezze pisztolyát, mert megtanulta, nem feledte, ki néki szólt, Lenin szavát!

15138 2011.11.05. 10:14:18

Ebben a pillanatban olvastam Emilkénél. :) Köszi, nem ismertem.

175210 2011.11.16. 20:22:28

Egy kérdés és egy megjegyzés a népszavazósdiról: - mióta van a nőknek választójoguk Svájcban? - egy francia aforizma: Vannak századok, amelyekben a közvélemény minden vélemény közül a legrosszabb.

15138 2011.11.17. 09:57:35

Jehu, az utolsó kantonban, amelyik megszavazta, ...várj, inkább adok egy linket. http://fr.wikipedia.org/wiki/Suffrage_féminin_en_Suisse 1971-től van federális szinten, de az utolsó kanton csak 1990-ben vezette be, akkor sem szavazás, hanem bírósági döntés alapján. Mit akartál vele?
süti beállítások módosítása