Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Magyarország 1985 contra 2005

2011. augusztus 11. - Vörös Nefelejcs

 

Van egy kis vita Solidenál a magyar mezőgazdaságról.

 

Van egy kis vita Solidenál a magyar mezőgazdaságról.

Itt:

Ehhez illik ez a 85-ös propaganda anyag. Érdekes olvasni benne arról a jóról, amit nem tudtunk becsülni, és arról a rosszról, amit akkor nem éreztünk a bőrünkön. Vagy akár megmosolyogni a naivitásokat.

"Az életszínvonalról beszélve az amerikai és a szovjet szerzők más-más mutatókat hoznak fel. Hogyan lehet ezeket összevetni?"

- Valóban, népeik életszínvonalának jellemzésekor mindkét fél más és más mutatókat emleget. Az USA-ban gyakran hajlamosak arra, hogy a személygépkocsik számával és árával mérjék az életszínvonalat, ugyanakkor nálunk inkább folyamodnak az ingyenes kedvezmények felsorolásához, amelyekben valamennyi állampolgár részesül. A tárgyak vitathatatlanul fontosak az ember életében, különösen a jó minőségű tárgyak, köztük a személygékocsik is. És ebben a tekintetben az Egyesült Államok még előttünk jár.

Véleményünk szerint azonban az ember életszínvonalát korántsem csak (és nem annyira)az anyagi dolgok határozzák meg. Az élet teljességéhez, az ember elégedettségéhez és a biztos jövő tudatához sokkal inkább fontos valami más, alapvető dolog - a jó egészség, a műveltség, az egyén szellemi gazdagsága, a hivatásnak megfelelő garantált munka, garantált anyagi jólét a családban, a gondtalan öregkor biztosítása. S az emberi jólét ezen összetevői reálisak a szovjet emberek számára.

A mi megítélési logikánk az élet színvonalát és minőségét illetően körülbelül a következő.

Amíg a családban mindenki egészséges, az országos egészségvedelem állapota, a kórházi költségek, a gyógyszerek ára stb. kevéssé befolyásolják a család jóléti szintjét. Sajnos azonban nem vagyunk mindig egészségesek. Éppen ezért nem közömbös senki számára mindaz, ami az egészségvédelemmel kapcsolatos.

Nálunk az emberek meg vannak győződve arról, hogy esetleges betegségük nem hat ki a család anyagi jólétére: ingyenesen fogják gyógyítani őket, bármennyibe kerüljön is ez az államnak. Sem a kórházi ellátás, sem a legjobb szakemberrel való konzultáció nem kerül egy kopekjükbe sem. Betegségük esetén nem bocsátják el őket állásukból (ezt törvény tiltja), és segélyt kapnak az ideiglenes munkaképtelenség idejére (mellesleg ehhez nem kell előzetes hozzájárulást fizetni).

Továbbá abból indulunk ki,hogy a tanulási lehetőség - akár középiskolában, akár egyetemen- nem függhet a család anyagi helyzetétől, hogy az oktatási intézmények nem csoportosíthatók kiváltságosokra, ahova csak egyesek juthatnak be és nyilvánosokra. Az oktatás valamennyi formája garantáltan ingyenes.

Most pedig térjünk át a család anyagi jólétére - vagyis konkrétan arra, hogy "mit tud vásárolni" és mit "vesz reálisan". Az USA-ban egy átlagos család a jövedelem 40%-ét költheti csupán vásárlásokra, a fennmaradó 60% arra megy el, ami már a "tárgyak világa" mögött rejlik: adókra, társadalombiztosítási hozzájárulásra, a gyógykezelésekért, tanulásért, lakásért stb. fizetendő díjakra.

A Szovjetunióban egy átlagos család pénzbeli jövedelmének 80 százalékát fordítja vásárlásokra.

Az életszínvonal nemcsak bonyolult, hanem dinamikus fogalom is. Reális tartalma nem csak attól függ, hogy mi van ma, hanem atól is, hogy mi volt tegnap és mi lesz holnap. Fontos, hogyan viselkednek a jövedelemek, az árak, a szolgáltatási tarifák. Gondtalan lehet-e az ember a jövőt illetően, vagy fel kell készülnie a nehéz napokra?

Hazánkban töretlemül felfelé megy: az utóbbi tizenöt év alatt megkétszereződött a lakosság reáljövedelme és tovább növekszik.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kivül, hogy a "statisztikailag átlagos családok" a nyugati országokban inkább csak papíron léteznek, mint valójában. A milliomos és a már segélyben részesülő munkanélküli, a pompás villa és úszómedence tulajdonos, illetve a hajléktalan egyaránt hozzájárul az átlagos statisztikai adatok kialakításájoz, de ettől még továbbra is ugyanolyan előnyös vagy nyomorúságos helyzetben marad.

A társadalom valamennyi fejlődési szakaszában az anyagi javak meghatározott mennyiségével rendelkezik. Jelenleg az USA-ban ez a mennyiség nagyobb, mint a Szovjetunióban. Ez a különbség történelmileg alakult ki és nem írható a szocializmus "fogyatékosságainek" rovására.A szocializmus csak annyiban "hibás", hogy ez a különbség állangóan és eléggé gyorsan csökken, hogy a szocializmus igazságosabban és egyenlően osztja szét állampolgárai között a javakat.

(A szövegen nem változtattam, hogy aki még nem olvasott ilyet, az az eredeti hangnemet és szellemet élvezhesse, oké, megtapasztalhassa.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr518289402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12392 2011.08.11. 10:47:43

Nekem nagyon tetszik: "az oktatási intézmények nem csoportosíthatók kiváltságosokra, ahova csak egyesek juthatnak be és nyilvánosokra." Ez így igaz, csak azt tegyük hozzá nagyon gyorsan, hogy egységesen - legkiválóbbak kivételével (s az is csak a lanyhulással) - csak a rendszer derék kádereinek!!!!!

15138 2011.08.11. 10:55:29

1-re Jó. :) (mi?) 2-re Gyuri, melyik évben? Volt kontingens a hogyismondtuk, fizikaiaknak, de amúgy a felvételi pontszám döntött, legalábbis, az én időmben. (ne nevess :))

13699 2011.08.11. 10:56:10

Saját kérésére törölve.

169889 2011.08.11. 10:59:20

Biztos, hogy 85-s és biztos, hogy szovjet?

15138 2011.08.11. 11:05:32

4-re :D Felveszem a kesztyűt, a vidámság kedvéért. Mennyibe is került egy kiló (illetve fél kiló) kenyér a SZU-ban? A tej? A krumpli? Egy vasaló, egy vonatjegy, egy ebéd? Moszkva 10 rubelnyire volt kupésban, egy ebéd kijött egy rubelből, az ösztöndíj 50 rubel a kitűnőknek, a magyar állami ösztöndíj 130 rubel, a férjem kezdő fizuja 110 rubel. Azt tudom, hogy az USA is olcsó, számokat nem tudok, de ha végre kaptál kolbászt, akkor biztos, hogy többet vehettél belőle, mint egy amcsi kétszer annyi pénzből. 5-re Lancelot, Magyar a ferdítés, a Novosztyi kiadó, Moszkva, 1985-ös kiadása, címe: SZovjetunió, 100 kérdés, 100 felelet.

178873 2011.08.11. 11:14:45

Kedves Nefelejcs! Első - lényegtelenebb pont - eszem ágában sem volt összehasonlítani a szocialista mezőgazdaságot a maival, csupán azt akartam bemutatni, hogy emlékezetünk ellenére az se volt fenékig tejföl, plusz hangsúlyosan jelen voltak benne a szocialista gazdaságpolitika azon lényegi és korrigálhatatlan elemei, amelyek hosszabb távon a jó dolgokat is lerontották. A fontosabb észrevételem: tény, hogy olcsóbb volt a tej, a kenyér, az utazás, általános volt (most nem a színvonalra gondolok) az oktatás és az egészségügyi ellátás. De ezért cserébe a fizetéseket is mesterségesen alacsonyan tartották. Kvázi az állam úgy döntött, hogy ő okosabban és jobban fel tudja használni a pénzt az én érdekemben. Sok esetben ez akár még igaz is lehetett, de azért mégis jobban szeretem, ha magam gondoskodhatok magamról. Tény, akkor, ha valami rosszul sül el, csak magamat hibáztathatom elvileg (bár gyakorlatilag ilyenkor is sokan találnak felmentést a "körülményekben").

169889 2011.08.11. 11:20:03

Nem kételkedtem az eredetiségében, csak azt akartam jelezni, hogy hasonlókat hallok ma is itthon.

193225 2011.08.11. 11:39:46

Ezen el lehet szórakozni, csak most Anton Tiszabőről feltett szemelvényével foglalkozom.

15138 2011.08.11. 11:50:42

7-re Solide, én nem is mondtam, hogy össze akartad hasonlítani...sztem jó volt az a poszt, mert én például hajlamos vagyok mindent rózsaszínben látni, holott... És jó volt a vita is, mert jöttek olyan szövegekkel, amiket még nem hallottam. És nem csodálkozom, ha egy férfi azt mondja, hogy maga akar dönteni a dolgairól. :) Sokan takaróznak azzal, hogy más körülmények közt, más rendszerben "többre" vitték volna. Nem tudom, hogy ez mennyiben hamis elképzelés? Már gondolkoztam rajta párszor. 8-ra Nem gondoltam, hogy kételkedtél - lustaságom akadályoz, hogy feltegyem a képet, de jó gondolat volt rákérdezni, mert ha már idézek, adjam meg a forrást. (rég nem láttalak) 9-ra Jajistenem, mi van már Tiszabőn? London-féleség? Adjál már linket, légy szíves, Emilke.

13699 2011.08.11. 11:55:32

Saját kérésére törölve.

210292 2011.08.11. 12:02:32

7. solide 2011. 08. 11. 11:14 Ühümm!!! A Blogodban NEM ÉRTETTEM, ...- De most már ÉRTEM! ..., vagyis csak az a bajod, hogy a Magyar mezőgazdaságban benne voltak "a szocializmus hibái IS"! - De hisz a Jó Isten áldjon meg! ..., a Magyar Mezőgazdaság "szocialista mezőgazdaság" volt, s éppen az tette világszinvonalúvá, hogy integrálni tudta az Államit, a Szövetkezetit, a magán "háztájit", s a feldolgozóipat, meg a kül- és belkereskedelmet! - csodájára jártak Keletről és Nyugatról egyaránt, - sok tapasztalatot MA is használnak Kínában és Oroszországban ... ????!!!! Brrrrrrrrrrrrrr!

11677 2011.08.11. 12:04:31

11-re V.G.-nek: Magyarországon most is látni hosszú sorokat, ha nem is kígyóznak, a munkaközvetítő irodák előtt

13699 2011.08.11. 12:04:44

Saját kérésére törölve.

13699 2011.08.11. 12:09:47

Lord: Sajnos. És akkor kiáll a kedves vezető, és azt harsogja: vége a nagylelkű adományoknak, tessék dolgozni, az a baj, hogy itt nem akar senki dolgozni, na de majd ő felépíti a munka alapú magyar gazdaságot...

193225 2011.08.11. 12:20:37

Két posztal előtted van a Nolblogon.

15138 2011.08.11. 12:41:24

11-re Álltam sorban karácsonyfáért (ez volt az első) és álltam 12 órát sorban határon, vagy vonatjegyért. Vettem jegyre vajat, gyufát, cukrot - jó volt a jegy, mert nem tudták felvásárolni, jutott mindenkinek. Hiánygazdaság volt, még a nejlonzacskókat is mostuk és a radiátoron szárítottuk. Ha valamit vettél, te vitted a zacskót. :) A maival összehasonlítva, örültünk egy kolbásznak. Kis öröm is öröm. Ma, amit ijesztő, az a pocséklás... 12-re Funyi, hozzám ez a te "csodálatod" áll közelebb, de én nosztalgiázom, és visszasírok. :) Másoknak meg ez jobb, elismerem. 13-ra Sajnos.. Ez az egy dolog, csak ez az egy, de ezt nem tudom sem megszokni, sem elfelejteni a mosti rendszernek. 14-re VG, talán, mert nem féltünk. Könnyebben barátkoztunk. A közösségnek volt ereje, és a közösség az egyén ELŐTT következett. Ma már nem így van, mindenki magáért kell, hogy helytálljon. Ezért keressük a barátokat, csak már nem az a bizalom, nem az a hit. Ugye? 16-ra Mondom,hogy nem járok a főoldalra... Igenis, megyek. :)

13699 2011.08.11. 13:01:53

Saját kérésére törölve.

23353 2011.08.11. 13:07:50

Kedves Nefelejcs a poszt érdekes, és tipikus arra a maszlagra amit velűnk annakidején etettek. Mert egy rendes ősszehasonlitásra statisztika kellett volna, amit otthon titokban tartottak az emberek (és ujságirok) előtt. Pl GDP/kapita. És ja pontszámmal kerűltek be az egyetemre: Kisz tagság, voltál Hanságban, szűleid származása mind bele számitott. Csupán ha kiutaztál Kelet Berlinbe betétlappal és átpislákoltál Nyugat Berlinbe láttad a kűlőnbséget. No meg a falat ami a kettőt elválasztotta.

13699 2011.08.11. 13:28:05

Saját kérésére törölve.

220213 2011.08.11. 13:42:58

A nyolcvanas évek szovjet valóságát csak egyetemista lányként lehet visszasirni Nefikém. Én ezt az időt ,vagyis majdnem a teljes évtizedet Moszkvában töltöttem kiküldetésben.Az üzletek polcai Gorbacsov alatt leüritettek. Az emberek öldöklő harcot vivtak husz deka doktorszkajáért vagy egy üveg vodkáért. Én és az orosz elit pedig a GUMZ 4.es főossztálya mellett müködő speciális speczakaz hálózatból kaptuk heti két alkalommal a legrafináltabb kajákat, piákat, fillérekért. Ugyanakkor több alkalommal a felső vezetés miniszterek, helyetteseik nálunk a kereskedelmi kirendeltségeken mertek csak leülni egymással kvaterkázni, annyira tartottak a gorbacsovi stupiditástól. Azokban az években a halálozási ráta a szovjet tagállamokban megkétszereződött az un. barmatuha fogyasztása miatt . Megitták még a toalettvizet is . Na nem a simát,hanem a háztartási boltokban kaphatót...DDDDD Most pedig a pozitivumokat. Az emberek tisztességesek és szolidárisak voltak egymással. Rengeteg magyar diák kapott állami ösztöndijjal diplomát. A későbbi vezetés nyolcvan százalékának orosz diplomája volt. Még most is szép számmal vannak nyugdij előttiek akik első diplomájukat ott szerezték. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok a 83-88 évi időszakban csucsra járattak. Én és két kollégám például közel négyszázezer magyar állampolgár sorsát érintő termékcsomagot gondoztunk. Meg is kaptuk érte az állami elismerést , majd kilencvenben , hazatértünk után a lekomcsizást a baromarcu , jelenlegi vesztesek barátaitól....Majd folytatom...tul sürü a poszt, meg kell tanitani néhányukat az emlékezés tudományára.

220213 2011.08.11. 13:52:05

Ami az akkori magyar agráriumot illeti. Termékeinek nyolcvan százalékát átvették az oroszok hihetetlen jó árakon. A hus-gabona egyezmény keretében ellentételként pedig igen olcsó olajat és gázt kaptunk. Az olaj , akkor több mint felét továbbnyomtuk Ausztriába és dőlt a deviza az országba. Ennek köszönhetően jöhetett létre a vidám barakk. Az agrárium akkor terméshozamaiban és az állattenyésztés teljesitményszámaiban Euróában per capita a harmadik helyen állt, messze lekörözve a nagy atlantiakat, franciákat stb.....A genetika és növényvédelem terén a világ első háromjában voltunk, nem sokkal lemaradva az amerikaiak mögött. A kollektiv gazdaságok mellett müködő háztáji termelési szisztéma példamutató volt a legtöbb kgst ország számára. Az agrártermékek ára messze fedezte a költségráforditásokat, soha annyi porta nem épült vidéken mint azokban a kockaházas években. Ki és mi a f..nak kivánja bizonyitani az ellenkezőjét????

220213 2011.08.11. 13:55:55

A Bábolnai Állami Gazdaság és a KITE két termelési rendszert alakitott ki az országban egyenként cca ötszáz taggazdasággal. Mindent megkaptak a tagok, hitelt, élőanyagot, vetőmagot, gépet, tápszert, genetikát, növényvédőszert, csak melózni kellett A kalászosok termésátlaga meghaladta a 5o-7o mázsát hektáronként öntözetlen területeke. A szemeskukorica öntözotten megtermelte a loo-l2o mázsát nagy átlagban, nagy földtagositás mellett. Tiz éve mennyit termel az agrárium. ?????Negyedét.

15138 2011.08.11. 13:58:46

18-ra Úgy értem, hogy akkor nem féltünk. És az jobbá tette az emberi kapcsolatokat. Meg Maxi szokta mondani, hogy mikor nosztalgiázunk, akkor azt sírjuk vissza, hogy akkor még fiatalok voltunk. Ez igaz. Fiatalabban könnyebb kapcsolatokat létesíteni. 19-re Little, szia, :), ha elfogadom (és én elfogadom), hogy nem az a fontos, hogy mi van, hanem az, hogy mit gondolok róla, akkor imádnék bármi maszlagot, amit szeretnének beadni nekem. Elegem van a realitásból, az igaz számokból, ha azok elkeserítőek. Ez az egy életem van, (mondjuk), szeretném békében, elégedetten leélni. És az elégedettség meg nézőpont kérdése. Ma minek hagynak örülni? Jobb lenne már nem is nézni a tévéhíradót...az erős frank ránkrogyasztja az eget, tegnap azt hallottam, hogy a svájcisok azt mondták, milyen igazságtalan, hogy mi voltunk a "jó tanulók", minden dolgunk rendben, és most más hibái miatt nekünk is kemény... Ha nem látnám, hogy mi van itt, amit olyan jónak tartanak, akkor elhinném, hogy az jó, hogy mi errefelé akarunk fejlődni. 20-ra VG, ennek örülök, mert Gyuri épp ezt nehezményezte, és azt hittem, hogy ez már csak az én korosztályomnál volt így. Nálunk már lehetett valaki vallásos, vagy nem KISZ-tag, mint a férjem, és mind diplomások lettünk. CSak a felvételi számított. 21-re Prof, akkor szidtam őket, meg az életem időnként. Csak utána értettem meg, hogy egy csomó dolog úgy volt jó, ahogy. Nem csak a SZU: nem szerettem zongoraórára, énekkarra járni - utána meg hiányzott. Utáltam zacskót mosni, most meg inkább visszautasítom, mert nem bírom nyugodt lelkiismerettel kidobálni. Persze, volt rossz. (én egyébként két évet laktam koleszben, utána egyedül voltam az egész városban magyar diák, a férjemmel laktunk és orosz ösztöndíjat kaptam) Az orosz mentalitást azóta sem múlta nálam felül semmi, báááár, az utóbbi napokban tátottam a számat a svájci történelmen, és hát kezdek hozzászokni az ittenihez. Mentalitáshoz. Olyan visszafogottak. :D

220213 2011.08.11. 13:59:40

Regatt tipusu önjáró öntözőberendezések százait hoztuk be annak idején és cserébe debreceni Kertitox nagyüzemi növényvédelmi gépeket ...is szállitottunk . Elterjesztettük több százezer hektáron az oroszoknál a magyar növénytermesztési rendszert, évente annyi naposcsibét szállitottunk,hogy az orosz végtermék háromnegyed részét abból produkálták. Évi kétszázezer tonna hust és baromfit szállitottunk csak a három nagyvárosba Moszkvába, Kievbe és Leningrádba..és most???KÉrtek még tényeket tálibok?????

15138 2011.08.11. 14:02:26

Látom, dolgozol lelkiismeretesen. Solide nem akart semmit bizonyítani, ne vessz vele össze. Zsuzsával vitázik csak. Nekem még azt tanították, egyébként, hogy a magyar mg abban volt nagyon jó, hogy a legalacsonyabb gépesítettséggel érte el ezeket az ereményeket. :) Szegény magyar paraszt, mindig dolgozott. Jut eszembe, majd megpukkadtam, mikor a saját jóanyám mondta ezen a nyáron, hogy anyósomnak "ott a kert". Mintha abba minden csak úgy belepotyogna...

15138 2011.08.11. 14:03:17

Prof, kedves, nem lenne kedved ERRŐL, EZEKRŐL posztot írni? Valahol meg kell, hogy maradjanak ezek a dolgok!!

13699 2011.08.11. 14:05:04

Saját kérésére törölve.

220213 2011.08.11. 14:06:23

Nem visszafogottak ,hanem polgárian óvatoskodóan önzők és bezárkózottak a régi európaiak...DDDD Más élettempó, életvitel, felelősségi és önmegvalósitási stilus, teljesen más embertipust követelnek a svájci alpok. Közeli férfirokonom immár vagy husz éve ott él vidéken egy magyar származásu ,de svájci asszonnyal. Külön világ, racionális , jól megszervezett de önzően hálás polgáraihoz. Ebben rejlik veszélye is a hozzánk hasonló , patópálokhoz szokott magyarok számára. Én elég hamar felfogtam ezt és nem csak az alpesiek példáján, olaszok, osztrákok, franciák, szlovénok,de még a csehek és horvátok is inkább oda tartoznak a fajtameghatározómban...DDD Mázlisták.

220213 2011.08.11. 14:10:51

Félegyháza és Mezőkovácsháza hires libatömő klánjainak akkor a havi jövedelme a májliba tartásból meghaladta tizszeresen a miniszterelnök akkori fizetését. Igaz,hogy ezért folyamatosan , négyóránként, alvás nélkül , rövid pihenőkkel kellett tömniük a partit mindaddig amig a liba májgyulladásban nem lett fogyasztásunk tárgya. Jellemző,hogy olyan libaólakat épitettek ,amelyekben padlótól a mennyezhetig jugo és olasz csempék boritották a helyszint. Egyébként meg derékig jártak a libaszarban...

220213 2011.08.11. 14:14:12

28-ra ma már nem hiányolják. Mocskos szar ize volt egyébként annak az un. csalamádénak. Bár a tárgyilagosság kedvéért mondom, a receptet hozzá a szovjet fél adta. Minden szart kiszállitottak abban az üvegben. Ma egy darab magyar áru nem látsz a polcokon. Van viszont német, osztrák , francia, lengyel, holland, török, és még vagy tiz importvariáns. Ugyanez a helyzet a bor területén . Grani b...od ,hogy vagy???Magyarázd meg a bizonyitvány Öreg Harcos..DDDDD

220213 2011.08.11. 14:16:21

27-re, hogy ugy járjak vele,mint a ma reggelivel is. ???nane....ez nem a nyertesek blogtere Nefi. Szaga van, már elnézést. A posztod üditő kivétel...DDD

15138 2011.08.11. 14:23:19

28-ra Még ma is állandóan a kocsiablakon bámészkodom, nézem a házakat, kerteket. Meg lehet ismerni még pár nagyon régi házat (fehérre meszelt, fekete aljjal), aztán jönnek a kockaházak, amik ezeket felváltották, aztán a nagy-nagy házak, most meg a divatos házak. Ahogy változtak az idők, változott a házak kinézete is. Csak ahogy elnézem, mára lett egy csomó elhanyagolt külsejű ház, láthatólag nincs pénz felújítani, látszik a maszek munka, a saját, és vannak a paloták. Szétcsúszik a mezőny. 29-re Majd írok egy posztot már a svájcisokról, mert nagyon nem értek egyet. Amúgy mázlisták, de nem csak. Sajnos, a fiatal oroszoknak már nem mond semmit, hogy magyar... Reggel is írtál? Minek? Úgyis tudod, hogy leveszik... voltak neked írásaid, amikhez senki nem nyúlt hozzá. Hol van Gubka Feri?

220213 2011.08.11. 14:34:11

Feltettem reggel a yachtom képét némi beszámolóval. Tiz perc után , negyvenes olvasottság ellenére kirámolták azzal a hazug dumával...rendszeresen ezt hazudják...idézem ..a blog tulandonosa szünetelteti annak megjelenését...DDDDD rohadék berijják, ócska unokáinak irjon a Kaszás....világmegváltó. Ez egy büzlő banda Nefi.

220213 2011.08.11. 14:37:07

Rosszul emlékszel Nefi, de nem lényeges....a néhány öklendező rasidosszián barom itt vivja haláltusáját a kiflivéggel. Nem az én kategóriám ez a portál. Ahogy szeretik nyomni a baromságaikat....kevesek ők nekem..DDDDD, de pont elegendőek ahhoz,hogy elküldjem őket a ....

13699 2011.08.11. 14:40:03

Nefi, hát nem maradhattak azok a földhöz lapult kis házak... Pedig csak az a festői.. egyetlen piktor barátom nem festene valami újgazdag tíztornyú viskót...:)))

220213 2011.08.11. 14:42:21

Érdekelne,hogy melyik jelzőmmel vagy gondolatommal nem osztozol Nefi az alpesi kulturnemzeteket illetően. Persze tudok vadabb példákat is hozni Dél-Tirolból, ahol fényes nappal szarig lerészegedett parasztokat találtam az ivóban , akik aztán felültek a traktorukra és irány a meló. Ott kijózanodtak...DDDDD.Ahány ház annyi szokás.

15138 2011.08.11. 14:42:36

Izé. Van összefüggés aközött, hogy szidod őket, és ők meg kirámolnak. Osztályharc, osztályellenség. Elküldenéd a jachtos képet? Ha akarod, Granin keresztül. :)

220213 2011.08.11. 14:46:43

Egy olyan blogteret kéne összehozni Nefi, ahol viszonylag friss emigránsok mondanák el tapasztalataikat és véleményüket a hazáról, arról amit otthagytak, annak okairól őszintén , politikamentesen,de nem kihagyva a konkrétumokat. A legtöbbünk gazdasági emigráns, életkutató..DDDDD Na látod ennek lenne értelme. De ahogy elnézem...tisztelet a kivételnek...ott is telehazudnák a posztot a békesség nevében. Mivé vált ez a nemzet Nefi? A fotót felteszem ujra majd.

15138 2011.08.11. 14:47:01

37-re Bevallo, parasztokat nem ismerek. Én arról beszélek most, hogy nem köztudott, hogy a svájcisok jó katonák lennének, és hogy 1300-tól harcoltak a Habsburgok ellen és kiverekedték magukat városról, faluról falura alóluk - ami egy magyarnak szimpatikás, lássuk be - , és hogy önállóak tudtak lenni, valamint nem és nem mennek harcba más érdekekért, de még a sajátjukért sem, csak honvédő háborúba. Nekem ez kalap. Ehhez képest tudjuk róluk, hogy sajt, óra, bank, semlegesség, Vörös Kereszt. Alig valami. Legfeljebb még a pápa gárdistái. Önzők és bezárkózottak. Nem lehet rájuk mondani, ha tudod, hogy ők fedezték fel a Vörös Keresztet, és hogy minden ötödik ember külföldi...

15138 2011.08.11. 14:49:17

A békesség nevében hazudni nem olyan rossz, mint a harc kedvéért igazat mondani. Azt hiszem. Ismersz, nem?... Nem rosszak a magyarok, csak fel vannak piszkálva. Hiába látunk mást, összehasonlítani össze tudjuk őket, de mi magunk: át tudjuk lépni a saját árnyékunkat? Én magyarnak születtem, annak is halok meg. (ha akarom, ha nem :D)

13699 2011.08.11. 15:03:15

Kedves Nefelejcs! Álmomban sem gondoltam, hogy majd engeded itt a személyeskedést és a mocskolódást, sőt partner leszel - holott kezdetben igazán békésen elbeszélgettünk . Vedd úgy, hogy nem vettem részt, sőt boldog lennék, ha törölnél visszamenőleg - ez a hangnem ez a stílus nekem nem megy.

13699 2011.08.11. 15:06:09

"de pont elegendőek ahhoz,hogy elküldjem őket ...." Szégyelld magad, nefelejcs, bárhonnan is írsz.

15138 2011.08.11. 16:03:11

Bocsánat, átugrottam rajta. Persze, leveszlek, meg ezt is.

193225 2011.08.11. 16:51:01

Kedves V.G. Nem tudom, ki vagy. Csak a tárgyilagosság kedvéért. Jehut levették. Engem febr 19-én vettek le. Kiabáltam. Leszartak. Jehu is kiabált. Visszarakták. Egyenlőbb az egyenlő között? Na látod, ettől lett az emberek tö cipője tele. :)) Félreértés ne essék, nem jehut kifogásolom.

210292 2011.08.11. 18:05:17

42. V.G. 2011. 08. 11. 15:03 NEM TUDOM, hogy mi történt!!!! ... Nem tartóztatlak, - de ÉN örültem a szakmailag, és emberileg korrekt véleményednek! .., NEM kell MINDENKIVEL szóbaállni, s nem kell Minden "idiótán" megsértődni! Csak akkor ismerhetik meg a véleményünket, ha azt őszintén ELMONDJUK! .., Persze, ha nem, akkor NEM! :))) ! S Nefike a legkorrektebb Blogolók eggyike ITT a Nolblogon .... !!! ..., szerintem!

professzor 2011.08.11. 18:24:42

Funyó, Neked tényleg uj,hogy ki aza V.G...?????nanemár...ez a szokásos kennel buziskodás. Üdvözöllek Nefi , elért hozzád is a romlás szaga..DDDD

a leleplezés mindig jobb,mint a semmi... 2011.08.11. 18:27:36

mi van oszi, már a nevedet sem vállalod b.giliszta????

professzor 2011.08.11. 18:34:25

Nos legalább beszélgethetünk tisztességes, normális és korrekt emberekkel. Most épp egész jó a kontingens a posztodon Nefi. Visszatérve a svájciakra..nos amit most irtál róluk, az is inkább ujságcikkbe való, ugy tekintem,hogy visszapasszoltad nekem a lasztit. De én teljesen másról irtam abban a commentben. Nézz oda még egyszer és értelmezd a jelzőimet. Gondosan vigyáztam arra,hogy tényleg a benyomásaimat irjam le a jobbik és nemesebb hegyvidék lakóiról. Ne félj a tálibok esetében egyértelmübben mutattam volna meg az utat. Oszika ezt érezte, le is lépett. Többen jelezték már,hogy nélkülük egész jó a dialógus a nol-on. Már csak az a kérdés,hogy ezeket a bérenceket mikor teremti már seggbe a tulajdonos. Nincs kedved találkozni a nol svájci kiadójának illetékesével. Amman asszonnyal? Nagyon klassz csaj és jó a humora. Legalább első kézből értesülne arról,hogy mivé vált ez a portál. Szerintem Nálad objektivebb véleményt aligha kaphatna.

professzor 2011.08.11. 18:40:20

Mellesleg és elnézés az offolásért....A kiadó erősen terjeszkedni kiván Oroszországban és a volt Cisz államokban és ismereteim szerint keresnek olyan ,nem orosz származásu svájci polgárt aki szivesen együttmüködne velük ebben . Nem akarod megpróbálni? Te nagyjából ismered az orosz viszonyokat, tudod a nyelvet-nyelveket. Van gyakorlatod a szerződés és tárgyalási kérdések terén . Próbálj beszélni a csajjal.Ha érdekel megadom a koordinátáit a zürichi központban.

15138 2011.08.11. 18:46:55

Annyavalya a spamokba... Funyi, köszi, hagyd, igaza van, én meg már nem akarok magyarázkodni. Kb. ötvenszer elmondtam, hogy miért engedek be mindenkit, és miért nem editorkodok. Persze, lekonyultam. Prof, tényleg nem kéne mindenkit lehordanod - akárki magára veheti, és nehezményezheti. Na, erről ennyit. Az említett nem tartozik a kennelbe, látom a mélcímét. 49-re Nem ismerek Oszit és remélem, hogy a b.giliszta nem csúnya szó. :) Prof, ha miattad elvesztem a blogomat, fenékbe lészel rúgva. Általam. 50-re Anyám. Persze, hogyne, ne hülyéskedj. Svájc. Aszondod: "Nem visszafogottak ,hanem polgárian óvatoskodóan önzők és bezárkózottak a régi európaiak...DDDD Más élettempó, életvitel, felelősségi és önmegvalósitási stilus, teljesen más embertipust követelnek a svájci alpok. Közeli férfirokonom immár vagy husz éve ott él vidéken egy magyar származásu ,de svájci asszonnyal. Külön világ, racionális , jól megszervezett de önzően hálás polgáraihoz. Ebben rejlik veszélye is a hozzánk hasonló , patópálokhoz szokott magyarok számára. Én elég hamar felfogtam ezt és nem csak az alpesiek példáján, olaszok, osztrákok, franciák, szlovénok,de még a csehek és horvátok is inkább oda tartoznak a fajtameghatározómban...DDD Mázlisták." Önzőt és bezárkózottat megválaszoltam. Más élettempó oké, főleg a berniek, nagyon jó, nem stresszes. Életvitel: igen, máshol vannak a hangsúlyok. Önmegvalósítás - erről semmi nem jut eszembe, egy nőnek nem annyira a karrier számított még húsz éve, most már az, ezért a sok keleti (orosz) feleség. Embertípus - nane, két kéz, láb, stb. Patópált most nem tudom értelmezni ránk, ej ráérünk, nem? Lassan harminc éve toporgunk, erre gondolsz? Mázlisták: még két hete is ezt mondtam. Azóta elolvastam két történelem könyvet és most már azt gondolom, hogy megérdemlik. Bevallom, rohamosan javult a véleményem. De ez normális, nem? Megérkezel, az első benyomások jók. Aztán kezded megszokni és meglátod az összes "mást", ami zavar. Aztán feladod. Ezt az oroszokkal is átéltem. És megszereted őket. Hát én most itt tartok. Tovább tartott, mert már öregszem és csontosodik a koponyám. :)

220234 2011.08.12. 04:56:31

Na igy már teljes a dialógus....DDDDD. Pontosan ezek a máson lévő hangsulyok azok ,amit hangsulyoztam......ne a mailcimét nézd,hanem az Ip-jét..DDDDD De nekem nem fontos a dolog.Megszoktam már a taknyokat, mindig van nálam strandpapucs,nehogy beléjük lépjek.

220234 2011.08.12. 04:58:12

Mellesleg ez addig volt jó poszt, amig nem kezdett szórakozni a nevezett t..póc. Régi ,jó módszere ez berijjáéknak. Igy aztán nem értem,hogy miért kéne nekem visszafogni,ami másokból folyik...LOL.

220234 2011.08.12. 05:04:59

A melóval kapcsolatban a mottód jutott eszembe.....jótett helyébe jót várj...DDDDDDD Ha tudok segiteni megirom Neked a mail-edre...LOL.

60145 2011.08.12. 07:57:08

Ismét nagyszerű vitaindtó volt, amit aztán melyet szerencsésen lekéstem, így csak azon kívül: nagyon sokba került az a biztonság, amelyet a szocialista gazdasági-társadalmi formáció juttatott. A mai szitunak is megvan az ára. Nincs ingyen leves, de szeretnénk!

15138 2011.08.12. 09:57:01

52-re Nem nézek IP-számokat... Te Prof, mikor a svájcisokat elemeztük, kihagytunk valami fontosat. Nem minősítenek. Nem személyeskednek. Akkor már inkább a hűvös udvariasság, mint a keblemre és dögölj meg kiszámíthatatlan váltakozása. Elbújdosok. Kösz. :) 55-re Atlasz, sose bánd, az utolsódat én is lekéstem. Igen, jó lenne kimazsolázni innen onnan csak a jót, csak ami tetszik, és kidobálni a "rosszat." De olyan boldog, gondtalan évek voltak, mííg elhittük, hogy minden okés...:)

professzor 2011.08.12. 11:46:04

Az Ip-kkel kapcsolatos közönyöd én is osztom. Most van fennt két olyan poszt is ,amely a portálunkon fontoskodó egyik törmelékalak folyamatos disznóságaival foglalkozik. Annak a terrorizmust közvetlenül elősegitő vetületeivel. Abban egyetértünk,hogy az emociók felzabálták az emberi kapcsolatokat. És nem csak a nol-on.Ez azonban elsősorban a szegények és kegyvesztettek osztályirigységének következménye, meg a neveltetés hiánya.

15138 2011.08.12. 13:39:01

Köpj szemen, én nem akarok ilyen dolgokkal foglalkozni, mert utána szerencsétlennek érzem magam. Már a politikából is kihátrálok, inkább, maradok az ilyen szociológiai, pedagógiai nemtommilyen témáknál, hogy ne keveredjek veszekedésbe - nagyon rosszul viselem. Maradok nyízse travi, tyise vodi. :D Tyípa nyezabudki.

60145 2011.08.12. 20:00:40

56. Nefelejcs. Végigolvastam. Tanulságos, de ne tanulj belőle: neked nincs mit! Ami az én bejegyzésemet illeti: Ne reménykedj, hogy az volt az utolsó ;-)

58395 2011.08.12. 20:08:27

Szia Nefelejcs! Kicsit elkéstem, mert dolgoztam, (onnan is elkéstem:-)))), ezért tudok csak most bekapcsolódni. Abban igaza van Profnak, hogy kellene az a blogtér a "külsősöknek", mert mi itthon lövés nélkül kapkodjuk a fejünket, és sok dolgot nem értünk. De nem ez a lényeg. A szocializmusnak egyetlen baja volt, az hogy nem spontán alakult ki, hanem ránk oktrojálták, és nem mint nemzetre gondolok, hanem az egész táborra... A nyugat annak idején nagyon megijedt ettől az elmélettől, és mindent elkövetett, hogy lejárassa. Sajnos a mi vezetőink is hozzájárultak tetemesen... Az hogy Amerika igy el van adósodva azt vissza lehet vezetni az akkori, "nekünk akkor is jobb lesz politikájukra"... Már látszik, hogy ezekből az egyre szaporodó válságokból, valami spontán kialakuló szocialisztikus irányba megy el a rendszer... ha az elosztás így marad akkor nincs az az erőszakszervezet, ami meg tudja állítani az anarchiát. Elgondolkodtató, amint megszűnt a konkurencia, húsz év sem kellett hozzá, hogy kidőljön a liszt...

15138 2011.08.15. 07:58:11

59-re Atlasz :) Pedig ... Reménykedem, hogy nem ez volt az utolsó. :) 60-ra Kokó, pedig nem vagy az a késős típus. Igen, pontosan így gondolom, és nem is csak én: már többször hallottam svájcisokat visszasírni a 70-80-éveket, amikor itt is a "legjobb" volt és hallottam emlegetni a "sírigtartó munkahelyet", amit ők is nagyon hiányolnak. Ilyenkor nem sietek mondani nekik, hogy azt hiszem, nekünk is köszönhetik az akkori jó dolgukat. :) De nagyon erősen gondolom. És ahogy Atlasz is mondja, mindennek megvan az ára. Ezen gondolkozhatna az is, aki Angliában töri a kirakatokat, meg Cameron is, meg a spanyol miniszterelnök, meg mindenki.
süti beállítások módosítása