Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Felekezet nélküli államot, vallásoktatás nélküli iskolát

2011. április 04. - Vörös Nefelejcs

Olvasom a Népszavában, hogy iskolákat adnak át működtetésre az egyháznak (ne írjak egyházakat?), mert a kormány számukra kedvezőbb anyagi feltételeket teremtett, mint az önkormányzati iskolák számára.

Olvasom a Népszavában, hogy iskolákat adnak át működtetésre az egyháznak (ne írjak egyházakat?), mert a kormány számukra kedvezőbb anyagi feltételeket teremtett, mint az önkormányzati iskolák számára.

Már ez az egy mondat furcsán hangzik. Hogy egy állam egy egyházi iskolát jobban támogasson egy államinál, az abszurdum. A laikusság ugyanis azt jelenti (jelentené), hogy az állam elválik az egyháztól, és az iskolák vallásoktatás nélkül működnek. A gondolat már megfogalmazódott az ókorban, Marcus Aurélius által, aztán a Felvilágosodás nagy alakjai, Diderot, Voltaire foglaltak állást mellette, de egészen a Párizsi Kommünig kellett várni, hogy a két dolog végre a valóságban is különváljon 1871-ben.

Ínnen nézve, a laikusság egy fontos, régóta létező igényt kielégítő társadalmi vívmány. Mint olyan, például a svájci alkotmány első pontjai között szerepel: "az állam liberális, demokratikus, szociális és laikus".

Kiváncsi leszek az új magyar alkotmányra... hogyan határozzák majd meg a magyar állam mibenlétét. Ugyanis, ha a laikusság kimaradna a felsorolásból, még felmerülhetne a kétely, hogy ebben az államban talán nincs lelkiismereti szabadság. Ha egy ateista, egy mohamedán, egy buddhista gyereke egy ilyen iskolába járna, sérülne egy alkotmányos (pardon, eddig alkotmányos) alapjoga.

Tulajdonképpen nincs azzal bajom, hogy mondjuk, kereszt lógjon a osztályok falain. Kérdés, hogy akkor mit csinálnak az olaszok épp mostanában? Vitatják a keresztek jogosultságát.

Miért beszél Sárközy a laikusságról hetek óta? Mert biztosítani akarja az iskola semlegességét. Miközben eredeti célja az iszlám védelme lett volna (!), most az egész ügy egy újabb ok az iszlám és a keresztény egyházak közti csatára. Továbbá a szélsőjobb Nemzeti Front és az összes többi párt közti szakadék mélyítésére, akiknek kimondott célja az iszlám befolyás csökkentése. Alapos támogatottsággal...

Mert hogy az állami laikusságnak jó oldala az is, hogy nem kivételez egyik egyházzal sem - mindet kizárja. Nekünk még talán korainak tűnik azon aggódni, hogy mit szólnak a többi egyházak, mivel jelentőségük nem nagy, esetleg az Orbán-kormány az összes létező magyarországi egyházat felhatalmazza, hogy iskolát működtessen... azaz, legyenek krisnás, zsidó, buddhista és iszlám egyházi iskolák. Akinek ez science-fiction-ösen hangzik, azért az vessen egy pillantást ezekre a számokra:

"A magyar adatok szerint a római katolikusok aránya 51%, a reformátusoké és evangélikusoké 18%, a zsidóké 0,13%. Ez az eloszlás kicsit másképp néz ki az egyházaknak tett felajánlások tükrében: katolikusok 11%, reformátusok és evangélikusok 4,73%, zsidók 0,13% és Krisna-tudatú hívők 0,25 %.  ...

Ami a templomok számát illeti, sehol nem találtam pontos adatot a katolikus és refomátus templomok számáról. Zsinagóga 18 van, a Krisnásoknak öt vidéki központjuk, mellett hat budapesti “helyszínük” van és már létezik a magyar iszlám is: Budapesten nyolc mecset működik. A vidéki városok közül Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Siklóson, Pécsett és Tatabányán is. Valamikor Salgótarjánban is volt egy."

(Teljes cikk itt. )

Kiváncsi leszek, az Új Magyar Alkotmányra... meg azt is szeretném tudni, hogy mi lehet az Orbán-kormány valódi célja ezzel az intézkedéssel.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr588289382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12009 2011.04.04. 20:25:30

Semmi bajom az egyházakkal, még a pápistával sem. Az iskolában a szinvonal számít. Vagyis az állam semleges az egyházakkal és az ateistákkal szemben is. Szerintem egy kicsit már tulteng az ateista nyomulás. Azért nem kell elfeledni, hogy az a sokat marketingolt felvilágosodás azért az ateisták nyomulása volt elsősorban. Az eredmény meg lehet nézni. A francia forradalom az Európát vérbe borító napóleoni háborukba torkolott. Az ateista komcsik hatalomra jutása Oroszországban milliók kiírtásához vezetett. A szintén ateista nácik hatalomrajutása se volt semmi. Szóval inkább az egyház adjon értékeket a felnövekvő nemzedékeknek, mint az ateisták. Ja, a világ változik. Új korok, új kihívások. A francia eszmék már nem sokat érnek. A világban új hatalmasságok keletkeznek és ellenük új erkölcsre és ideológiára van szükség. Ezt tudják, érzik is az államok vezetői. 6 Kedves Lord. Olvasva a hozzászólását, meg kell állapítanom, hogy egyesek tényleg messze vannak a felvilágosodástól.

12392 2011.04.04. 20:31:05

4: gondolod?

60145 2011.04.04. 20:32:17

Horn (Nem Antall, nem Boross!) szerződést kötött a Vatikánnal, rendezte az egyházak kárpótlását, pénzügyi helyzetét. Erre szükség volt, a mértékről nincs véleményem, arról igen, hogy cserébe csak szemrehányásokat kapott a bal. Volt olyan templom Kelet-Magyarországon, ahol a szószékről jövő választási uszítást követően kivonultak a hívek! Később az SZDSZ-nek voltak civilizált javaslatai, hogy az egyházak működése ne függjön a kormányoktól, a részleteket nem ismerem.

45691 2011.04.04. 20:34:24

Az államtól való függetlenség az egyházak számára is létkérdés lenne. Hogy ezt itthon nem látják,az baj. Tovább fog csökkenni a valóban,közösségi vallásos életet élők száma ezért,és nőni a szagos-misék embereinek álságos tömege.

12009 2011.04.04. 20:50:31

1O Tény és való, az állam ne fizessen az egyházaknak. Semmilyen egyháznak. Ha viszont ovodát, iskolát, egyetemet tart fenn az egyház, akkor a fejpénz jár minden egyes diák után. És ha az egyházak, vagy bármely magánszervezet iskolákat működtet hatékonyan, az csak jó az országnak, az államnak és az adófizetőknek, ha kevesebb pénzből jobb mínőséget kapnak.

45691 2011.04.04. 21:17:38

11. Szerintem az új "alkotmányos" elrendezettségből logikusan következik,különösen a katolikus egyház állami szerepbe húzása, amely súlyos következményekkel fog járni a hívekre nézvést. Már aki valóban vallásos. Nem az iskola üggyel van a fő baj,Grani,és nem az egyházakkal,hanem egy elszabaduló állami hatalmi konstrukcióval. Vicces,de ez az egész pont Szent Korona ellenes,és közben másra se hivatkoznak...

36888 2011.04.04. 21:34:33

...nem szükséges az egyházaknak apanázst adni...csak vissza kellene adni az egyházaknak a vagyonaikat, amelyeket a '40-es évek végén-'50 es évek elején államosítottak...ugyanis abból a vagyonból tartották fenn az iskoláikat.....ja, hogy azt a vagyont az ateista állam már lenyelte....és most kénytelen hozadékot fizetni az elkártyázott vagyonért, szántó- és erdőbirtokokért, szőlőkért, és gazdaságokért....c'est la vie....ahogy a felvilágosodás korabeli francia mondaná..... Egy figyelemreméltó eredménye van viszont az egyházi iskoláknak...ot a hozott anyag kevésbbé számít....magyarul nagyobb az esélyegyenlőség, mint a világi iskolákban....ja...ezt a liberális közvélemény nehezen nyeli le.....

36888 2011.04.04. 21:35:22

...ja...és bérházakért....

12009 2011.04.04. 21:37:07

12 Nekem sem tetszik, ami ott történik, mármint MO-n. A hatalmi elit megint nem azzal foglalkozik, ami a dolga lenne. Csak a hatalom a fontos nekik. A Szent Korona meg csak egy eszköz, amivel a disznóságaikat takarják. Az egész alkotmányozás teljesen ellentétes azzal a szellemiséggel, amit a Szent Korona képvisel. Mindegy, ezt is túléljük. Talán vége lessz ennek a szerencsétlen Köztársaságnak és ennek a szerencsétlen, ostoba elitnek. Nade kitől várhatunk megújulást? A szerencsétlen baloldaltól? A még szerencsétlenebb liberálisoktól? Pragmatikus, ideológiamentes vezetésre, elitre lenne szükség. Egy olyan osztályra, amely az országot sajátjának tekinti és érdekelt az ország és az ott lakók életének jobbá tevésében. Jelenleg ilyen nincs. Az egyházak meg? A pápistáknak mindegy. Ők mindig is politizáltak és hatalmat akartak a világi hatalmasok felett. Jó sok háború volt már e miatt :)))

12009 2011.04.04. 21:40:13

13 Akkor nekem is vissza mindent :) Szántót, erdőt, legelőt, szőlőhegyet, borászatot, malmokat. Ja meg a családi kuriát is. A lovakról, marhákról ne is beszéljünk. Az ingóság se nagyon fontos már.... Akkor én se fogok nyugdíjat kérni a magyar államtól....

122743 2011.04.04. 21:52:23

Ma banki tizedet ( negyedet! uzsorára!) fizetünk, nem egyházit. Holnap talán mind a kettöt. Az adók csak aztán jönnek.

15138 2011.04.04. 22:01:16

Bocsánat, elszállt az internet (csókoltatom a szolgáltatót) 5-re Nekem úgy tűnik, hogy itt inkább kölcsönös haszonlesés folyik: az egyház szabad terephez jut. Cserébe... ? mit kap a Fidesz? Belépőt Szent-Péterhez? 6-ra Lord, szomorú. Kivételesek leszünk, Európa közepén. 7-re Grani, rég láttalak. :) Azt akarod nekem mondani, hogy az ateisták okoztak sok háborút? :) A vallás meg egy békés dolog? Hehe. 8-ra Gyuri, csak annyit akarok ezzel mondani, hogy vannak országok, ahol a lakók nagy részének fogalma nincs, mi van az alkotmányban. Mikor elkezdik olvasni, az már azt jelenti, hogy bajok vannak. Mikor már szóról szóra vizsgálgatják, azt hiszem, hogy nagy bajok vannak. Az alkotmánynál gyakrabban van a szemem előtt az iskola. 9-re Teljesen el voltam tévedve. Nem is Horn Gyulára gondoltam... Emlékszem, mikor a papok több helyen elkezdtek uszítani. Volt egy, amelyiknek neve is lett:...szép fekete zsinóros ruhában masírozott. SZerencsére, eltűnt. (remélem, nem csak az én szemem elől) 10-re Anyósom, aki egész életében templomjáró volt, mára abbahagyta. Azt mondja, nincs kedve kiöltözni, most meg tele van a templom puccos nőkkel, szégyell "csak úgy" bemenni. Az egyház lejáratja magát, ha politizálni kezd. Várom, hogy a pápának is legyen ehhez szava. 11-re Grani, ez a jó, amit mondasz. CSak most ez megváltozott. Hogy jön ahhoz egy kormány (Értsd: egy hatalmon levő párt), hogy engedményt tegyen egyes csoportoknak? 13-ra Nem értek egyet, Virág et. Az egyház tartsa el magát. (ahogy itt, Svájcban is, vagy az oroszoknál) A fenti posztban benne van az adókból lejövő 1 %. Ehhez jön, amit ők szednek be direkt. Plusz még állami támogatás is - és most még külön helyzetbe hozzák őket. A privatizáció meg úgy lett el..izélve, ahogy volt. Egyébként, sok mindent visszakaptak, ha csak Egerben szétnézek, épp az én gimimet is visszaadták az angolkisasszonyoknak. Azóta a diákok kijárnak a város szélére, az apácák meg bent ülnek a város közepén. Tök jó. Ami meg az egyházi iskolákat illeti: nem rémlik senkinek a cellába zárás, testi fenyítés, a dogmák, stb? Jóvanna, csak úgy eszembe jutott. Meg a pedofil papok tömege egy-két éve... 15-re Na, itt vagyunk. Grani, ez mind az én véleményem is.

16338 2011.04.04. 22:45:36

Érdekes ez az egyházi iskola dolog. Én nem vagyok hívő, és bár a hívőket tisztelem, a vallásokat nem becsülöm. Ez a poszt most nem erről szól, csak kénytelen vagyok ezzel kezdeni. A kicsi lányom most lesz elsős, és itt nálunk - kvázi - megszűnt a szabad iskolaválasztás. (A szülő választhat szabadon, de az iskolák csak az engedélyezett keretszámot vehetik fel, ami megegyezik a körzetes gyerekek számával) Mivel a körzeti iskolába semmi esetre nem fog járni a gyerekem (tele van szocializálatlan, túlkoros, veszélyes, fenyegető, durva, agresszív gyerekkel, pedig csak öt-hat nagycsalád gyerekei járnak oda), kerestem olyat, ami elfogadható, találtam, egyhez ragaszkodom, erős iskola legyen, követelményekkel, és ha nehezebben bírja a gyerek, ne a feltételeket enyhítsék, hanem segítsenek a szülőnek, hogy megerősítse a gyerekét (teher alatt nő a pálma elve). Csakhogy, lehetetlen oda iratkozni, körzeten kívüliek vagyunk - bár kerületen belüliek - más megoldást kellett találni. Az egyik kéttannyelvű, nem önkormányzati, sokszoros túljelentkezéssel, a másik egyházi. Soha az életben nem gondoltam, hogy nekem ez felmerül, mint önkéntes választás. Annyira lerohasztották az állami-önkormányzati iskolákat, legalábbis a többségét, épeszű szülő nem engedi oda a csemetéjét, hogy az életét tegye tönkre. Hogy ebből mikor lesz újra normális iskolarendszer, fogalmam sincs. Az egyházi iskoláknek legalább színvonala van, ők nem estek bele a liberális " a gyereknek mindent szabad, simogassuk meg a buksiját, ha nem jót-jól tesz" hülyeségbe. Kit támogasson az aktuális kormány? A pocsékot? Pedig ez sem jó, mert a követelményeknek nem ideológiai síkon kéne működni. Nagyon pocsék a helyzet, megoldást találni? Öt-tíz év, optimistán.

15138 2011.04.04. 22:56:52

Jus, és biztos vagy benne, hogy attól jobb az iskola, mert egyházi vezetése van? Ha így gondolod, lenne még egy kérdésem: elképzelhetőnek tartod, hogy egy egyházi iskola vezetőjét jobban elismerik tekintélynek a szülők? Nem vonják kétségbe a döntéseit, metodikáját, tanárválasztását, nem beszélnek bele az iskolavezetésbe, hanem otthonról támogatják a tanárok munkáját? Teljesen igazad van, ha azt az iskolát választod, amelyik jobb a gyereknek és amelyik jobban megfelel a te elképzeléseidnek.

16338 2011.04.04. 23:42:07

Nem gondolom Nefi, hogy attól jobb az iskola, mert egyházi. Azért jobb az egyházi - nem mindig, de sok esetben - mert ott nem volt akkora beleszólása a mindenkori hatalomnak, nem tudta úgy elsilányítani. Persze, ez igaz általában a nem önkormányzati (állami) fenntartású iskolákra összességében. Az egyházi iskolák jelentős része nem fizetős, a többi nem állami pedig kevés kivétellel kőkemény összegbe kerül. Így eléggé leszűkül az átlagos szülő választási lehetősége, ha akar is valamit abból a gyerekből. Nem tudom, hogy az egyházi iskoláknál miért nagyobb a pedagógusgárda tekintélye, de nagyobb, és a szülők is támogatólag állnak hozzá. Talán pont azért, mert ha nem így lenne, könnyen kitehetnék a gyereket. Azt gondolom, a minőséget inkább az határozza meg, szabadabb kezet kapnak az oktatás-neveléshez, szükség esetén akár a kipenderítéshez is. A fizetősök is, csak ők nem érdekeltek benne, hiszen pénzt veszítenek. (Nem vagyok híve az ideológiai alapú oktatásnak, ezt világi, semleges szemlélettel is meg kéne tenni, akkor derülne ki, mi a titka a jobb, minőségibb oktatásnak) Érdekes helyzet. Jó lenne továbbgondolni.

23353 2011.04.05. 01:26:14

Kedves Nefelejcs. Elolvastam posztodat es a kommenteket is erdekes volt. Szerintem az egyhaz es a kormany kulon kell hogy alljon, de egyhazi iskolaknak helye kell hogy legyen es ehhez az allamnak hozza kel jarulnia. En erdekes modon 2 evet mint benntlako diak a pannonhalmi bences gimmnaziumban toltottem. (1-so es 2. gimi). Nem szerettem ott lenni mert a szerzetesek a fiatal kamaszodo fiuk problemait nemigen ertettek, szoval szuleimtol kikonyorogtem hogy kivegyenek es a buda egyik legjobb gimijebe a Rakocziba tettek at. Mecsoda nivo kulonbseg! Azt el kell ismerni hogy Pannonhalman magas nivoju oktatas ment es olyan muvelt es utazott (haboru elotti utazasok) tanarokkal kinnt nem talakoztam.Mellesleg nem tapasztaltam semmi pedophiliat, stb. Szerintem rendkivul fontos a jo oktatas, egy gyerek eletere szolo kulonbseget tud a jo iskola jelenteni.

relatív 2011.04.05. 01:55:06

Azt kell egyértelműen megállapítani, hogy a blog az iskola-típusok ( "üzemeltetői" szempontból ) közti aránytalan dotálásról szól, míg a hozzászólások a világi, és a felekezeti fenntartók közti színvonalról beszélnek. Így lesz a téma zavarossá téve. A két szempontnak egymáshoz semmi köze ! A modern iskolaszerkezetben többféle megoldás képzelhető el, ami hatását tekintve nem a dotálás mikéntjétől, hanem a tanítás színvonalától függ, ami végül a tanárok felkészültségén alapul ! Magyarországon 1990 óta kialakult egy rehabilitációként felfogható helytelen oktatási viszonyrendszer, mely a jelenlegi törekvések miatt IS egy félrevezetéshez vezet, mégpedig a felekezeti iskolák javára billenti ( főleg a r.k. felekezet kiemelésével ) a dotálási gyakorlatot, ami viszont ellentmondások sorozatát okozza mind a tanárok, mind a diákok szemszögéből nézve IS ! Ezen változtatni csak az azonos állami dotáció ( a létszám szerinti egyenlő támogatás bevezetésével ) kialakításával lehet, mely az egyenlő lehetőséget biztosítaná a tanulók mindegyikének.

196026 2011.04.05. 06:25:49

A bajok , kedves Bloggerina soha nem a papokban,hanem többnyire a hivőkben keresendők. Felekezetfüggetlenül.A konzervativ magyar kormány deklarálta a hitvilágnak azt a kereteit ,amelyet elfogad a köztársaság alaptörvényében. A kevésbé hivő internacionalisták, illetve csak magukban hivő kissebbségi nemzetrészünk képviselői távol maradtak. Ugy is mondhatnám,hogy végre tisztes távolból kisérik az ateista hitetlenek ravaszkodásával a dolgot. Igy aztán ezen a portálon a dologgal mélyebben foglalkozni ....nos alighanem erős optimizmusra valló jelenség. Próba , szerencse..DDDDD

14055 2011.04.05. 06:37:35

Granicsár, csak a történelmi hűség kedvéért - és az ateisták védelmében is egyben- : a katolikus egyháznál több embert még senki -semelyik rendszer sem irtott ki, legtöbb embert eddig isten nevében ölték meg..

14055 2011.04.05. 06:43:12

Nefi, egyszerűen kétségbeejtő, hogy valaki a saját hatalma érdekében generációkat áldozhat fel.., egyszerűen nem értem, hogy miért nem látják az emberek, hogy az egyházak nem isten országáról, hanem nagyon is a földi javakról és a földi hatalomról szólnak, vizet prédikálnak és bort isznak?

60145 2011.04.05. 06:56:56

26. KerekesZS : Jaj!

15138 2011.04.05. 07:54:35

21-re Talán azért nincs a tanároknak ma tekintélye, mert kivettek a kezükből minden büntetést. De talán jó ötlet kivágni a gyereket az iskolából (persze, ha nem mehet át lazán egy másikba) - emlékszem, az én időmben úgy havonta egyszer biztos hallottuk, hogy "gyerekeim, a gimnázium nem kötelező". :) 22-re Little, ezen törtem a fejemet, a pannonhalmi bencéseken - nem jutott eszembe tegnap a nevük. Igen, legendásan jó hírük volt. Nem is csoda, ha olyan tanárokkal bírtak, amilyenekkel mondod. Nem arról beszélek, hogy ne legyen egyházi iskola... 23-ra Kösz, Relatív. AMit mondasz, annak éppen az ellenkezője zajlik. Innen nézve, NyE-ból, hát egyszerűen hihetetlen. Mikor ezerrel folynak az ellenkező előjelű intézkedések... 25-re Prof, nem csak a nyáj tekereg el, a pásztorok is néha-néha elrontanak valamit. (példaként: ugyanaz az anyósom, a templomjáró, azonnal kivette a fiait a hittanról, ahogy meghalotta, hogy az idősebbet nyakonvágta a pap - azóta is sírva meséli, hogy "megütötte") A távolmaradást úgy érted, hogy hallgattak? Vagy hogy nem hagyták beleszólni őket? Már régóta izgat a téma, miért hiszik azt egy ateistáról, hogy feltétlen erkölcstelenebb, mint egy vallásos... Ami meg a témáimat illeti: főleg arról írok, ami nem megy ki a fejemből egy ideig. Így megszabadulok tőle, jó véleményeket kapok, vigaszt, egyetértést (rájövök, hogy nem vagyok hülye, stb). De erős optimizmust is szeretnék nevelni magamban. :) 27-re Zsuzsa, az. Kétségbeejtő. És ha ez igaz, hogy már ősz óta 800 iskola van, és ez ősszel továbbiak várhatók, arról még megkérdezem: valóban, mit csináltak a többi pártok, a civil szervezetek, miért csak a béna médiatörvényről hallani? 28-ra Jó reggelt. :)

14055 2011.04.05. 07:57:39

Nefi, hatásodra elmeséltem egy történetet az életemből, mely arról szól, amiről most te beszélsz..

14055 2011.04.05. 07:59:28

Ja, Atlasz, megértem, hogy jajgatsz, az igazság gyakran nagyon fájdalmas..

15138 2011.04.05. 08:01:49

Menek, megnézlek.

12009 2011.04.05. 08:18:44

25 Röviden: szamárság. Bővebben is szamárság. A vallás nevében? ugyan már mesélj a nagy irtásokról? Csak egy kis statisztika, közgazdának gondolom érdekes: A Földön az ember megjelenése óta, összesen nem éltek annyian, mint manapság. Ötvenmilliót kiírtani képtelenség lett volna, nem volt hozzá emberanyag. Ha lehet, ne menj át már te is demagóg liberálisba :(

14055 2011.04.05. 08:30:52

Ja, Granicsár, a statisztika fontos dolog, és elpusztítani valóban csak a létezőt lehet és valóban nem lehet kiirtani 50 milliót, ha csak egy van. Hát kérlek, legyen, mesélek: Valamikor úgy valamivel több mint ezer évvel ezelőtt Géza fejedelem nyugat felé fordult, 973-ban követeket küldött a német-római császárhoz, I. Nagy Ottóhoz, és keresztény papokat, hittérítőket kért tőle. Ezek nevelték fiát, Vajkot is, aki megkeresztelésekor az István nevet kapta.Istvánt Adalbert prágai püspök nevelte, megkeresztelése is az ő nevéhez fűződik valamint valószínűleg István házasságát is ő hozta tető alá Gizella bajor hercegnővel.Géza az öröklésben a hagyományos seniorátus (a nemzetség legidősebb élő férfitagjának öröklési joga) helyett a keresztény-germán primogenitúrát (az első szülött fiú öröklési joga) akarta érvényesíteni. Géza halála után a pogányok támogatását élvező Koppány következett volna a fejedelmi trónon.Koppány Tar Szerénd fia, aki Géza másodunokatesvére és Árpád egyik fiának Tarkacsunak az unokája. István azonban német segítséggel legyőzte, majd 1000 karácsonyán királlyá koronáztatta magát. Ezzel megszületett a keresztény Magyar Királyság, amely több mint kilenc évszázadig állt fenn a Kárpát-medence területén.

15138 2011.04.05. 08:40:18

32-re Bocs, hogy beleszólok. Azért hoztam a külföldi példákat, hogy mutassam, momentán európa legnagyobb problémája (a népek kohója) épp a valláson látszik elbukni. Így erősen meglepő, hogy éppen most egy ország ideológiai alapokra akarja helyezni a jövőjét.

60145 2011.04.05. 08:55:48

30. KerekesZS: Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta.” (André Gide) Kedves Kerekes Zsuzsa, Te gyakran megtalálod.

122743 2011.04.05. 09:05:03

Azon kellene elgondolkodni, hogy milyen államnak lenne szüksége felvilágosult, a társadalmi viszonyokat is átlátni tudó, a való világot értö tömegekre. Ennek a gagyi uzsoralakáj államnak egyértelmüen nem. ( Nem véletlenül nem tanítanak valós történelmet a "nyugat" országaiban sem. ) Megvezethetö, butítható szerszámokra van szükség. Erre a hit alapú oktatás is kiváló. Nálam ott kezdödött el a dolog, amikor már tudtam, hogy a karácsony hogyan zajlik, a szüleim pedig még mindig ragaszkodta a meséhez. Gondoltam, hülyének néznek. (Nyílván nem elég ügyesen csinálták. ) Attól kezdve nagyon nem szeretem, ha hazudnak nekem. Ezzel tapasztalatom szerint sokan nem így vannak. Szeretik a megnyugtató rózsaszín ködöt, legyen az akár ezotéria, akár istenhit, akár politikusi hazugság. Beveszik, hogy "bármiben" érdemes hinni. Pedig hinni csak abban érdemes, amiben muszáj. Szóval ennek a gagyi államnak a hívésre hajlamos emberek a fenntartói. Akik elhiszik, hogy az MNB tölük való függetlensége rendben van, akik elhisznek mindenféle hazugságokat. Amikor pl. Fleto fellebbentette a függönyt, akkor kicsit csodálkoztak, de csak annyit értettek meg, hogy Fleto hazudott. Világos tehát, hogy egy ilyen állam milyen célokat követ. Függetlenül pl. a ME személyétöl.

14055 2011.04.05. 09:29:55

Jaj,Atlasz, sajnálom, hogy nem érted, ha megtaláltam volna, nem lennének újabb és újabb miértek, és akkor most hogyan továbbok, de legalább a saját hibáinkból tanuljunk már, ha a máséból nem tudunk, legalább ne ugyanazokat a hibákat kövessük el újra és újra !

36888 2011.04.05. 10:00:21

37: Az emberiség csak egyetlen dolgot tanult a történelemből: azt, hogy a történelemből nem tanult semmit.....

36888 2011.04.05. 10:01:58

35. Igaz! (talán az egyetlen különbség, hogy máshol keressük az igazságot.....) Virág elvtárs s.k.

60145 2011.04.05. 10:09:07

37. KerekesZS : Bizonyára nem értem. Azért válaszoltam más szavaival arra, amit állítottál a 30. hozzászólásban. Talán ő sem érti. De sajnálj csak! Én meg jajgatok tovább. Mert azon csak jajgatni lehet, ha Hitler és Sztalin után leírja valaki, hogy "a katolikus egyháznál több embert még senki -semelyik rendszer sem irtott ki," (25.) Van még egy olyan opció, hogy a nácizmus meg a kommunizmus vallás(!)pótló funkcióval rendelkezett, Sztalint meg Hitlert istenítették, s mint írtad, "legtöbb embert eddig isten nevében ölték meg". Bizony ily módon igazad lehetne... Vagy így sem? Én csak jajgatok.

12009 2011.04.05. 10:26:23

33 és? Sima hatalmi harc, vallási köritéssel. Kevered a szezont a fazonnal... 4O igen, Zsuzsa ma nagyot mondott :DDD 36 Ippen ilyesmiről dumcsiztam egy metafizikus filozófussal tegnap éjjel. A rendszerekről. Mégpedig arról, hogy a rendszer működtetéséhez, ugye energia kell. A rendszer elemeit ugye irányítani kell, ami ugye energiát igényel, mert különben jön az entrópia nevezetű izé. Nos, lehet a rendszer elemeit primitiven tartani és az energiát a központi irányításba fecölni. Ez is egy út, Aztán meg lehet az energiát az elemek okosításába fecölni, mert akkor önirányítóvá válik a rendszer és nem kell annyi a központiba. Ez ugye eddig érthető. Na fordítsuk ezt szépen le a társadalom nyelvére. Van ugye Svájc, aki a szememben az anarchista mintaállam prototípusa. Kevés állam, sok okos, döntőképes szuverén polgár. Aztán meg van Kína. A maga módján mindkettő sikeres. Aztán meg van a béna MO, ahol a központi írányitás egy kalap izé, az állampolgárok meg ugye valamivel a kínaiak mögött. Na, van is ott entrópia dögivel... Hülye állam hülye polgárokkal....

122743 2011.04.05. 10:27:21

40. Atlasz 2011. 04. 05. 10:09, más esetekben ugye nagy a felháborodás, ha az áldozatokat számolgatja valaki. Jobb lenne azonban olyan ideológiákat bevezetni, melyek hazugságai alapján nem szükségszerü gyilkolászni. A hazug ideológiák bizonyára nem ilyenek. Egyik se.

111069 2011.04.05. 10:36:53

Lehet, hogy félreértek valamit a finanszírozási rendszerben, de alapvetően az a probléma, hogy az iskoláknak van „fenntartója”, ami az önkormányzat vagy egy felekezet. De bevétele csak bizonyos helyeken van az önkormányzatnak. Azt a pénzt, amit a „fenntartó” ad, a katolikusok megkapják a Horn–féle vatikáni szerződés alapján, a protestánsok pedig ehhez hasonló módon szintén az államtól. De szegény helyeken az önkormányzat jövedelem híján nem tudja ezt megadni. A „fenntartó” bevezetése már garantálja a gyerekek egyenlőtlenségét, az államnak kéne adnia minden gyerek után ugyanakkora támogatást, és ez volna az iskola jövedelme. Azt pedig, hogy gazdasági kényszer hatására lesznek bizonyos iskolák felekezetiek, nem tartom jónak egyáltalán. A „Jus” által említett függetlenségnek a gyakorlatban talán lehet jó hatása az átvételre kerülő iskolák színvonalára, de a megoldás sunyisága nem tetszik.

12009 2011.04.05. 10:37:17

42 Miért is ne lehetne gyilkolászni? Az emberi természet része. Aztán meg, meséld már el, hogyan is lehetne egy ideológia igaz? Régen ugye az volt az indok, hogy zabálni kell. Ezért az ellenfelet leölni és megenni helyes. Azóta nem sokat változott a stratégia, csak az indoklás lett kifinomultabb. Persze, vannak olyanok, akik ugye harcolni nem tudnak. Azoknak is van ideológiájuk: szeressük egymást gyerekek, minek harcolni :DDD Nyuszkók....

12009 2011.04.05. 10:38:49

43 Miért sunyi a megoldás?

111069 2011.04.05. 10:41:18

26. KerekesZs „nem értem, hogy miért nem látják az emberek, hogy az egyházak nem isten országáról, hanem nagyon is a földi javakról és a földi hatalomról szólnak” Itt az a kérdés, ki számára. Belülről nézve egyáltalán nem. Idehaza is voltak titokban pappászentelt emberek, ifjúsági, közösségi munkát végző papok. Szerzetesrendek, melyek tagjai illegálisan szerzetesi életet éltek. Kb 1970-ig hasonló ügyekkel kerültek emberek itthon börtönbe. Voltak Kárpátalján görögkatolikus papok, akik Sztálin alatt csak azért kerültek Szibériába, mert katolikusok akartak maradni. Ők nemigen kaptak se hatalmat, se pénzt. Osztálytársam se ilyen indokból lett szerzetes. Hittanon, ifjúsági táborokban, miséken se tűnt fel nekem, hogy az egész hatalomról és pénzről szólna. Nyilván vannak olyanok belül, akikre igaz amit írsz, de az egész általánosítás, sokféle szeletet lehet látni. Alapvetően hívőként nem csak a tapasztalatból megismerhető történeti és társadalmi képződményt látom az Egyházban. A Hiszekegyben is úgy szerepel, mint a hit tárgya. Vagyis hiszem, hogy a katolikus Egyházat Krisztus hozta létre, és Őt közvetíti. Ha olyan is, mint egy szamár, akkor is a hátán Ő ül.

111069 2011.04.05. 10:49:55

43 Mert nem közvetlenül arra irányul, hogy az iskolák liberalizálása, vagy inkább szétesése ellen intézkedést hozzon, hanem gazdasági kényszerrel terel ebbe az irányba. Ha egy abszolút uralkodó saját konzervatív, vagy felvilágosodott irányát az iskolákban is érvényre juttatja bizonyos mértékig, azt alapvetően megértem. De ez nem tetszik.

12009 2011.04.05. 10:54:43

47 Na még csak az kellene, hogy valami ilyesmi szándék kiszivárogjon és megint hörögjön a sok libcsi Európa szerte :)

15138 2011.04.05. 11:07:15

Általában az állam kutyakötelessége lenne biztosítani az iskolák működését. Ezért (is) fizetünk adót. Mostanában majdnem elhittem, sok mindent Sárközynek, mert annyira logikusnak hangzott, csak rájöttem, hogy a lényeg nem ott van, hogy nincs elég pénz a tanárok fizetésére (mert ha nincs, be kell látni, hogy el kell őket küldeni), hanem hogy mire akarjuk, hogy legyen. Ha munkahelyteremtésről beszélünk, elég hülye ötlet elbocsátásokkal kezdeni - tartsunk fenn állásokat, és akkor legalább azoknak nem kell "teremteni". Ilyen alapon, az iskolákat, kórházakat meg kell tartani és nem megmagyarázni, hogy miért nem gazdaságos a működésük. Nem az. És? A gazdaságosan működő cégeknek, nekünk, ki kell termelni a nem gazdaságosan működtethető intézmények deficitjét. Mert iskola kell. Kórház kell. Munka kell.

15138 2011.04.05. 11:10:11

43-ra + Igen, a fenntartónak az államnak kell lennie. Azaz, nekünk, mind. Emellett lehetnének egyházi iskolák, magániskolák, muszlim iskolák akár, de az államnak kell fenntartani a közoktatást. Kellene...

60145 2011.04.05. 11:16:45

42. ahonfia : Az ideológiák csomagolások. Az igazság és az érdek bizonyos elemeit tartalmazzák. A tapasztalat azt mutatja, hogy szükségesek, de jó, ha időnként sikerül kritikusan megítélni őket. A számháborút egy elsietett általánosítás idézte föl. Szerintem történelmileg minden vizsgálható, erkölcsileg pedig a Talmud legtöbbet idézett mondata irányadó: Aki egy embert megment - a világot menti meg.

60145 2011.04.05. 11:36:12

Magyarországon az önkormányzatok kvázi fenntartók, az állam a megrendelő, ő adja a pénzt az iskolákra az önkormányzatoknak is. Vannak más iskolafenntartók, köztük az egyházak. A kormány nemcsak az önkormányzati, hanem valamennyi nem egyházi oktatási intézmény és az egyháziak között is differenciál! "Önkéntes" a választás az elszegényített és az állam által anyagilag preferált iskolák között. Ennek anyagi okai vannak: a kevés egyházi iskolát nem kerül sokba helyzetbe hozni, s ezzel leplezni a megszorításokat, az elcseszett költségvetést, a közgazdasági törvényszerűségek kurucos leszarását. Majd veszítünk, ahogy szoktunk, kurucosan. A másik ok: ideológiai és politikai. Akit érdekel, így fest az önkéntes iskolafenntartás közelről: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nemet_mondtak_a_szulok_zsombon/2211483/

11244 2011.04.05. 12:08:23

Szia Nefi... Én nem vagyok vallásos, ebből kifolyólag nem támogatok egyetlen egyházi iskolát sem... Az Orbán kormány a keresztény vonalat akarja erősíteni, és ebből a szempontból érthető hogy az egyházak kezébe adja az oktatást...

15138 2011.04.05. 12:09:55

Nálunk körzetesítés van, minden gyerek abba az önkormányzat által fenntartott iskolába jár, ahol a szülei laknak és adót fizetnek. Pár éve, mikor a mieink is magániskolába jártak, felmerült, hogy le kellene vonni az iskoláztatás költségeit (az egy adófizetőre eső részét) a helyi adóból, hiszen a gyerek nem élvezi az iskola áldásait, ergo, az adófizető olyanért is fizet, amit igénybe sem vesz. Aztán leszavazták, mondva, hogy ha kiesnek ezek a pénzek, az iskola fenntartása (és maga a körzetesítés elve) veszélybe kerülhet. Ha valaki magániskola mellett dönt, az állja a cehhet, de az önkormányzati iskola maradjon közügy. Nem voltak felháborodott hangok.

15138 2011.04.05. 12:12:37

Szentpéter. :) Ezer éve. Én sem vagyok vallásos, nem tudom, hogy mit szólnék, ha az iskolánk vallásos lenne (az egyikem járt hittanra, mert akart, a másikom nem akart). Bajom az elvvel van - ha az állam kiadja a kezéből az irányítást, az hova vezet? Közpénzből közoktatást kell finanszírozni és az állam dolga az esélyegyenlőség, a lelkiismereti szabadság biztosítása. Amúgy, mire jó a keresztény vonal erősítése?

12009 2011.04.05. 12:22:21

54 Ugyan, miért is akarná az Orbán kormány a "keresztény vonalat" erősíteni? Mi a szándéka ezzel?

11244 2011.04.05. 12:25:15

Ez szerintem bonyolult... mert ha azt veszem az oktatás rossz vonalon van, az állami oktatás.. vagy a diákot verik, vagy a diák a tanárt... persze csak általánosítok... Elvileg egy keresztény oktatás még nem feltétlen rossz, mint ahogy a liberális nevelés sem az...

15138 2011.04.05. 12:43:30

Már eszembe jutott ez a vonal is (lsd. előző posztom témája, vexálják a fiam) - el tudnám képzelni akár magamról is, hogy megkönnyebbülnék, ha valaki rátermettebb venné át az iskolát. De - kérdem én - miért van az a fixa ideánk, hogy az egyházi iskola jobb? Miért hisszük, hogy ők majd fegyelmet tudnak tartani? Hogy nagyobb a tudásuk? Hogy jobb emberek?

23353 2011.04.05. 12:59:00

Nefelejcs es kommentelok melegen ajanlom (ha meg nem lattatok) bereljetek ki a 2008-as francia filmet (angol cime a Class , francia Entre le muir) egy superb film egy parizsi kulvarosi iskolarol: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Class_(2008_film)

15138 2011.04.05. 13:10:38

:) Kösz. Még nem láttam. Elolvastam a linket, amit adtál, a tartalmát, a fogadtatását. A magam részéről elegem van abból, hogy megértsem, miért ilyenek a gyerekek. Arra koncentrálok, hogy megváltoztassam a szabályokat. :) Naivan. Épp ma meséltem a nordic walking közben, hogy Benjamin Spock visszavonta a tanait. Mélyen sajnálkozva. Little, azt hiszed, hogy az egyházi iskolák majd megoldják ezeket a problémákat? (mint mikor azt képzelték, hogy ha az orosz nyelvet kiváltják a némettel, franciával, egyből mindenki tanulni fog) Látom, hogy ezek a gyerekek ugyanúgy pofátlanok lesznek, hozhatod nekik tanárnak Jézust, vagy a bagdadi tolvajt. Megengedik maguknak, mert megengedhetik maguknak. Megismétlem a fenti kérdést: miért képzeljük általánosan, hogy az egyházi iskola jobb? Mert régen az volt? Régen a világi tanárnak is volt tekintélye...régen a szülőnek is volt tekintélye...régen egy miniszterelnöknek (nem mondok neveKET) is volt tekintélye.

12009 2011.04.05. 14:22:40

62 Na ja. Nem kellene azonban elfelejteni, hogy az állam az oktatásban, a szociális szférában, a gyógyításban alig több mint másfél évszázada van csak jelen. Addig ezt az egyházak végezték, mégpedig saját költségen, mert az állam egy fityinget sem adott ilyesmire. Se iskolára, se kórházra, se szegények otthonára, de még anyakönyvezésre sem. Vagyis az egyház ezeréves tapasztalata áll szemben az állam alig több mint egy évszázados tapasztalatával. És még valami. Az egyházban alig képzelhető el, hogy valaki elsikkasztja az iskola, a kórház pénzét, mig az állami alkalmazottról meg alig képzelhető el, hogy nem lop. Ráadásul az egyháznak van saját értékrendje, amit közvetíteni tud a felmövekvő nemzedék felé. Az államnak nincs ilyen.

11951 2011.04.05. 14:26:07

Semmi bajom az egyházi iskolával,csak azt látom,hogy a kormány is ezt favorizálja,mintha a másik nem lehetne legalább olyan színvonalú.... Minden iskola nevelni akar,és ez nem azon múlik,hogy ezt milyen fenntartó által teszi....

15138 2011.04.05. 14:41:29

63-ra AZ egyház nem sikkaszt?? Nem láttad a Robin Hoodot? :D Az egyház látta el a kórházakat? Úgyse dolgoztak azok a nővérek, volt idejük beteget ápolni. Egyébként, tudomásom szerint, ha volt egy beteg a családba, akkor anyagilag annak a családnak annyi volt. Mintha nem lett volna ingyenes a gyógyítás. Legalábbis, nem vatikáni valutával (Isten fizesse meg) kellett fizetni. Az állam nem a szép szemünkért gyógyít, de még csak nem is altruizmusból: neki adófizetőkre van szüksége. (most te vagy naív itt nagy hirtelen, vagy én lettem ilyen gonosz cinikus?) 64-re Szia Zsati, reméltem, hogy látlak, láttalak Zsuzsánál, Gyurinál, majdnem hagytam itt neked üzenetet, hogy isten hozott. Egyetértek - nem azzal van baj, hogy paptanárok tanítanak. Hanem hogy az állam őket dotálja, a "saját" iskoláit meg nem.

11951 2011.04.05. 14:55:20

Nefelejcs,a feleségem a gyermekvédelembe dolgozik majdnem 30-éve (egy nevelőotthonban,pedagógus),egy gyermek napi étkezését 450 ft-ból kell megoldani.... Csak az bosszant,hogy különbséget tesznek,nem is kicsit....

12009 2011.04.05. 15:10:53

65 Hát ha te a Robin Hoodból meríted a történelmi tudásodat :DDD Az apácák meg? Nem mind ápolt, mert elsősorban ők is emberek és nagy részük nem szegénysorból származott. Aztán meg ugye halottál az ispotályosokról stb, akik hát minden voltak, csak nem nővérkék. A többi dolog, ami pedig tudomásod szerint régen volt, most is így van. Ha nem fizetsz, az állami kórházban simán hagynak meghalni. Egy egyháziban azért még van esélyed. Tudod, ott még vannak olyanok, akik hisznek a szeretetben és a felebaráti kötelességben. Az egyházi kórházak adományokból tartották fenn magukat. Azok adtak, akik MEGGYÓGYULTAK. Önként. Gondolom, azt te is tudod, ha más nem, hallomásból, hogy a paraszolvencia előre jár és ha a pedig meghal, nem adják vissza. Cinikus vagy. Olyan igazi komcsi módon :DDD

15138 2011.04.05. 16:20:08

66-ra Nekem anyum volt gyivis egy darabig. Ha eleget éltél, és sok embert ismersz, már mindenről hallottál valamit. Nem csodálom, hogy bosszant, Zsati, a különbségtevés. Jogtalan. 67-re Grani, merítem mindenhonnan. Az irodalomból különösen, mert nekem az mindig igazabb, amit mézsdu procsim mondanak, mert csak décor a történethez. Hát biztos, hogy az újkori orosz történelmet én már nem ismerem. Majd küzdök a cinizmus ellen. MÁr van ötletem. :) Csak tartson ki a lelkesedésem.

relatív 2011.04.05. 16:20:21

granicsar, és a hasonlóan gondolkodók azt felejtik el, hogy a nevelés ( tanítás ) "hatásfoka" mindenkor a tanártól függ, és nincs kitüntetett dotálási forma ! A tanítás színvonala, embersége pedig az állam törekvéseinek vonalában realizálódik minden formájú tanítási módszer mellett ! Az egy tévedés ( nagyfokú, hiszen számos ellenpélda teszi világossá mind a felekezeti, mind az állami esetben ! ), hogy az egyik forma kitüntetett lenne, ezért a vita nem IS lehet e vélemény alapján eldönthető, és - szerintem - erre nincs IS szükség. Tudott dolog, hogy ferde megoldásokkal mindkét (vagy többféle) formánál találkozhatunk, ezért kell a dotálás tekintetében abból kiindulni, hogy az állami oktatási formában kialakított támogatás legyen általános, az egyenlő lehetőség érdekében. Ha valami többletforrás áll valamely gyakorlat érdekében azzal többletszolgáltatás IS kell járjon, de az állami adók egyenlő mértékben jelenjenek meg az oktatás minden formájában, ez az érdeke mindenkinek és a törekvés erre irányulhat csak !

23353 2011.04.05. 18:34:15

Re 62 Nefelejcs En nem mondom hogy az egyhazi iskolak jobbak. Iskolaja (egyhazi vagy nem) fuggoje. Namarmost a film amire a linket a 61-ben adtam, igazandiban nem ide tartozik. A film azzal foglakozik hogy emigrans es mas kulturaju gyerekenek mennyi kart tud okozni ha csupan azzal torodunk hogy sajat kulturankat (ez esetben franciat) forsziruzzuk belejuk. Mert nem reagalnak erre. Tanulni azonban szeretnenek. Szoval hogyha a curriculum kisse flekszibilisebb lenne es kevesebb Voltaire-t (Petofit) kellene tanulniuk akkor mindket fel nyerne: az emmigrans tanultta fejlodne es az allam fiatal lekes munkaerot kapna, iskolazatlan lazado munkanelkuliek helyett. Itt nalunk Kanadaban probalkoznak es sikerrel, persze itt konnyebb mi joval befogadobbak vagyunk es hat az itteni "kultura" nem hasonlithato az europai orszagokehoz....

15138 2011.04.05. 18:39:08

Relativ, úgy látszik, hogy mégsem mindenkinek ez az érdeke. Őszintén, még mindig nem látom, hogy miért jó ez a Fidesznek. Elnyeri az egyház támogatását. És? Imádkoznak értük? Megint mehet a pápához?

15138 2011.04.05. 18:51:24

70-re Biztosan van abban igazság, amit mondasz. Ugyan kevés francia látja be, hogy miért kéne Voltaire helyett mondjuk tunéziai irodalmat tanulni, de én magyarként, és főleg bevándorlóként, belátom. Annyi portugál van, hogy péntek du. elengedik a gyerekeket, hogy portugál iskolába járjanak (a költségeket Portugália fizeti) Magyarként felmerül bennem, hogy nekem miért nem adnak heti két órát (ill egy szabad délutánt), hogy az én gyerekem ezidő alatt magyarul tanuljon. De gondolom, megcsinálnák ugyanezt az összes népek. Véletlenül tudom viszont, hogy mit tanulnak az iskolában, egyetemen. Nullát. A saját irodalmukból nem tudnak mindenkit végigvenni - próbáld meg ebbe a zsúfolt programba betenni még a tunéziai, Elefántcsont-parti, algír, madagaszkári, kínai, német, stb. bevándorlók irodalmát. Az oroszoknál anno volt világirodalom. Itt (Svácjban) nincs. Fro-ból Kanadába egyetemre érkezett fiút láttam, aki arról lelkendezett, hogy milyen jók a kanadai egyetemek. Gratulálok. http://nol.hu/kulfold/20110212-udvozlet_eurabiabol

relatív 2011.04.05. 19:14:35

Drága Nefelejcs ! Én - többekkel - csak írom az általam igazságosnak, emberinek és főleg a következő nemzedéknek azonos lehetőséget biztosító oktatási körülményekről gondolataim. Sajna, ezzel szemben a jelenlegi vezetés - láthatóan - csak az önmaga minél nagyobb támogatását jelenthető lépéseket teszi meg, függetlenül a színvonal, lehetőség, és a kívánalmak bárminemű biztosításától, ami a feladata lenne ! A tananyag - melyet Te IS említesz - egy másik feladat lenne, már annak megfelelő széles, de nem túlterhelt megállapítása a tanulmányait végzőknek. Ez még egy normális vezetésnek sem kis feladatot jelentene, de ezeknek - a mostani irányítóknak hozzáértés hiányában -, pedig megoldhatatlan, ezért aztán ( hasonlóan a nemzet-gazdaság egyéb ágához ) mindenféle látszatintézkedéssel palástolják az érdemi tetteket ! ( ehhez tartoznak a sületlen törvény-sorozatok, alaptörvény, média-szabályozás, stb.... IS )

13066 2011.04.05. 19:54:25

Szia Nefi :))) Tegnap ahogy feltetted az írásodat olvastam, és azóta jár az agyam. A mi időnkben valóban nagy szó volt Pannonhalmára felvételt nyerni, hiszen az ott tanulók egy úgynevezett magasabb szintű oktatásban részesültek, de az állami iskola nívója is jobb volt a mai viszonyokhoz képest. Igaza van abban Relatívnak, hogy a tanítás "hatásfoka" a tanártól függ nem a helytől. A rendszerváltás után a saját környezetemben vettem észre, hogy "megugrott" a gyorsan megkeresztelt gyerekek száma /10-15 éves, és erre lehetőség lett volna a születésükkor is / no nem azért mert olyan fenemód vallásosak lettek volna a szülők, hanem abból a meggondolásból, jó lesz ez még valamire.- no én ezt mélységesen elítélem. Szerintem lehet, sőt kellene is vallástörténetet tanítani minden iskolában, ismertetve a különböző vallásokat, az összefüggéseket, s aki akarja valóban hittel gyakorolja a vallását az iskolán kívül, s ha egyházi az iskola akkor természetesen ott, hiszen azért egyházi. Atlasz linkjét olvasva csak egy idézet, egy egyházi iskola igazgatójától: "soha nem szólnak bele felülről az iskola életébe, csupán annyi a különbség, hogy naponta bibliaverset olvasnak, és van egy 15 perces csendes elmélkedés. – De erre sem kért bennünket senki. Nem olyan szörnyű dolog ez, mint amilyennek elsőre hangzik" erre csak egy kérdésem lenne hol van az igaz hit, vagy csak ezt is letudtuk...?

195508 2011.04.05. 21:46:19

Az egyházi iskolák (értelemszerűen az összes felekezeté) és a hozzájuk köthető erkölcsi, kultúrális befolyás eltünése Magyarországról a mostaninál is nagyobb morális válságot, ha úgy tetszik morális céltalanságot okozna. Egy magától is beindult folyamatot (ti. a vallás, az egyházak befolyásának súlyát) ne akarjunk szántszándékkal felgyorsítani, inkább önös érdekből lassítsuk. És ezek függetlenek a mindenkori állami támogatástól...

195508 2011.04.05. 21:48:53

OFF Az egyik legjobban olvasható poszt-oldal és a legjobban, legkönyebben beírható hozzászólással rendelkező oldal! Kristály tiszta, fél vakoknak is olvasható. Köszönet érte T. Nefelejcs!! :))))))) ON

15138 2011.04.06. 07:56:12

Kincsem, Missing csinálta az oldalt és valóban, félvakoknak is (nekem). :)) Azzal nem értenék egyet (Missingnek is mondtam), hogy a morális válságot az egyház súlyának csökkentése okozza. Inkább azt mondanám, hogy a hit csökkenése, legyen az a hit bármilyen, mondjuk, a kommunizmus eljövetelébe vetett hit, vagy bármely vallás, vagy bármely közösség hite, amelyik előír valamiféle viselkedési kódexet. Ahogy nem lehetett erőszakkal a kommunizmus iránti hitet terjeszteni, alighanem, az erőltetett valllásoktatás is magában hordozza a bukást. Viszont: nem a vallással van bajom, hanem a szabad választással hiányával. (jövök még, csak rohannom kell)

157065 2011.04.06. 08:38:03

75-hoz. Nem egeszen ertem, hogy az antiszemita irodalom idezett gyongyszeme, hogy kapcsolodik a temahoz?

110481 2011.04.06. 10:03:00

T. Nefelejcs! Tudod mi a legnagyobb baj Európában? Hogy nem progressziv, hanem a társadalmi kérdéseket egyféle "szektás-dogmatikus" alapon közelitette meg végig, már az ókori görögök óta. Mivel nyer ma Kina? Egy mondatban zseniálisan összefoglalták: "MINDEGY MILYEN SZINŰ A MACSKA, HA MEGFOGJA AZ EGERET!" (Teng Hsziao Ping) Nemrég azon panaszkodtál, hogy rettegsz, hogy mi történhet az iskolában a gyerekeddel. Most egy kérdés jön: Ha gyerekedet felkészitik (erkölcsileg is) az életre, teljes a rend az iskolában, de lóg egy kereszt a falon, mit választasz? A keresztet a renddel, vagy a kereszt nélküliséget a megkéselt gyerekeddel? Mert ma sajnos ez a választék.

15138 2011.04.06. 10:18:04

79-re Sehogy...még nem dobtam ki. Azonnal megteszem. 80-ra Zili, kereszt és rend. Sarlókalapács és rend. Ennél tovább nem mennék, (horogkereszt és rendre gondoltam, tudván, hogy diktatúrában nincs szervezett bűnözés, de az még nekem is sok a rendért), de a kereszt még természetesen belefér. Az én fejemben - tévednék? - , a rend nem következik egy szimbólumból. Ahogy a "szocialista embertípus"-t sem sikerült mindenkinél kialakítani, úgy a vallás tanításai is lehullanak egyesekről. :) De talán többünknek nyugta lesz. Gondolod, hogy a Fidesz célja ez volt?

15138 2011.04.06. 10:24:04

73-ra Relatív, most írtam épp Gyurinál, hogy még nem mondtál olyat, amivel nekem vitázni lett volna kedvem. Egyetértünk. 74-re Doremi :), gondolom, ha "kötelező" lesz a vallás gyakorlása, akkor az emberek egy része álszent lesz (elhiszi magának is, hogy jó hívő), más része ellenkezés nélkül együttél ezzel, aztán lesznek olyanok, akik élvezni fogják a közösséget, és olyanok, akik találnak maguknak egy Istent és jóljárnak vele - pardon, akit sért a megfogalmazás, nem sikerült jobban. Hogy én melyik leszek? :) Na meg lesznek az ellenállók. De ami az én szememet bántja, az az, hogy a világon nincs olyan, hogy egy állam hátrányba hozza a saját iskoláit - most meg lett. Mámegint originálisak vagyunk, ahelyett, hogy jól bevált példákat követnénk.

195508 2011.04.06. 10:29:37

78. csita 2011. 04. 06. 8:38 "75-hoz. Nem egeszen ertem, hogy az antiszemita irodalom idezett gyongyszeme, hogy kapcsolodik a temahoz?" Én pedig azt nem értem, hogy a 75-ben írtak mennyiben tekinthetőek "antiszemitának", hiszen hangsúlyozottan minden felekezetre, vallásra értettem, természetesen az izraelitára IS...!

15138 2011.04.06. 11:03:31

Kincsem, ajaj, az én hibám, Csita egy spamra értette, amit mondott, sajnos, újabban ha törölsz egy posztot, a sorrend átalakul. Kivettem az antiszemita spamot, erre feljebb csúsztak a kommentek - és összegabalyodott az egész, ha csak a számokat nézem. Most mit csináljak? Kivegyem a kommentedet, vagy maradjon?

110481 2011.04.06. 11:32:36

80.-ra Hát persze, a Rend nem következik a szimbólumokból! De ma a "világnézetileg semleges" intézményetől szabályosan elvárják a káoszt! Mert ha ma azt mondod, hogy a 100 kilós, ötször bukott Józsika ne kloppfolja a kicsiket, akkor lerasztistáznak, ha meg az iskola csinál valamit, kirugják az igazgatót. Az egyházi intézmények a Rend fenntartása területén szuverének, mert oly elmaradottak....

195508 2011.04.06. 12:12:59

83. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 04. 06. 11:03 Nem szükséges! O.K. semmi gond, így érthető mindenki számára. :)))

15138 2011.04.06. 12:45:14

84-re Elég szomorú. Töröm a fejem egy ideje, hogy hol romlottak el a dolgok...egyszer beszéltem erről az iskola-igazgatóval, ő azt mesélte, hogy nem irigyli a mai szülőket. Régen, este nyolcra minden gyerek fent volt a lakásban, egy sem az udvaron, pedig a szülők nem beszéltek össze - egyszerűen ez volt a szokás. Ma meg, az egyik nyolckor, a másik hajnali kettőkor megy fel. Régi szomszédaim (70-esek) szerint az egész a tévé miatt van: a műsoridő, a sok cenzúrázatlanság, stb. miatt. Alighanem sokan és sok helyen hibázhattunk. Sajnos, még legfelső szinten sem példamutató az erkölcsi hozzáállás. Amit meg a Janikáról írsz, ugyanaz itt is - könnyen rasszista, kirekesztő lehet abból, aki megjegyzést mer tenni. Ennek eredményeképp terjed a szélsőjobb, mert csak ők nem félnek a szalonképességüket elveszteni. De a végeredmény az, hogy a rendes emberek még szólni sem mernek, a ...nem is tudom, minek nevezzem őket ...meg egyre bátrabbak lesznek. Nincs büntetés...és már jutalom sincs régen. Jól értem, hogy szted akkor jó dolog az iskolák világiságának elvesztése? Mert várhatóan jót fog eredményezni?

195508 2011.04.06. 14:15:22

86. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 04. 06. 12:45 (Nem más helyett válaszolok, csak eszembe jutott erről valami.) Azért jó lenne szem előtt tartani az iskolákban uralkodó légkör, a diákok otthoni és iskolán kívüli egyéb befolyása szempontjából, hogy most 2011. van és ne a 100 évvel ezelőtti elvárásokat, társadalmi, kultúrális hangulatot akarja valaki mostan átadaptálni. Az egész világon eluralkodó erőszak, brutalitás mellett talán nem ártana "fékként", vagy kis mértékű ellensúlyozásként a különböző egyházak nyugalmat, emberszeretet, humanitást közvetítő szerepét nem elfojtani, hanem talál erősíteni az iskolákban. (Elegendő csak egyetlen nap végignézni egy kisgyerekeknek sugárzó TV adó műsorát. Fantáziaszörnyek, romboló lények szinte vég nélküli tombolása szól a mai 4-8 éveseknek...)

110481 2011.04.06. 14:48:46

86.-ra Tudod Nefi gyerekkoromben az volt itt a szokás, hogy ha 14 év alatti gyerek 8 után nem volt otthon, ahhoz a szülőnek az ellenőrzőben engedélyet kellett kérni az iskolától. Ha nem volt, és a Rendőr elkapott (akár a szüleiddel együtt) simán feljelentett. Ha egyedül voltál vittek a GYIVI-re (Gyermek és Ifjuságvédelmi Iroda) Fiamnak, lányomnak 8-kor pizsamaosztás volt. Amit most érzek az emberi jogok teljesen degenerált értelmezése. Mikor azt hallom Schiffertől, hogy a XXI.-ik századba a férfi-nő házasságon kivül még rengeteg variáció lehetséges, (tehát előbb utóbb feleségül vehetem a kan kutyámat is, miért ne) akkor azt mondom, hogy jobb nem megvárni a szélsőjobbot, hanem nekünk kell elzavarni minden degenerálódó politikust. Mert mit mutat a történelem? Pl. a homoszekszualitásnak is volt kultusza No.-ban (a homoszexualitás tartja össze a hadsereget-Hindenburg), aztán a nép többek közt ezt is megunta, megválasztotta Hitlert, aki ennek a kérdésnek a kezelését az SA főnökén, Röhmön és társain kezdte, géppisztollyal. Csak egy példa volt. Ne várjuk meg ezt!

SB 2011.04.06. 17:08:00

3 dolog: 1. A népszámlálásnál sokkal pontosabb adatokkal rendelkezünk a felekezeti hovatartozásról, legalább az adofizetők körében: tessék megnézni az 1%-os felajánlások számát, és azt arányosítani az adófizetők számához. 2. Németországban és Svájcban az állam (pontsoabban a kantonok) szedi be az egyházadót. az egyháztagok magasabb kulccsal adóznak, az egyházak pedig ebből finanszírozzák a hitéleti tevékenységüket (az egyéb szolgáltatásokat külön megvásárolja tőlük az állam). A mai Svájcot speciel a katolikus kantonok ellenében kellett kiharcolni 1848-ban. Mind Svájcban, mind Németországban, mind Ausztriában azonban mai is számos kiváltságot (anyagi és hatalmi) élveznek a nagy egyházak. 3. Az oktatást és a szociális ellátásokat fenntartósemlegesen kellene finanszírozni, azaz azoknak, akik megfelelő minőségben megfelelő szolgáltatást nyújtanak, azoknak azonos támogatás járjon függetlenül attól, hogy egyház, helyi önkormányzat vagy alapítvány biztosítja. Innentől emgszűnnének a "bizniszegyházak", hiszen nem lenne értelme fenntartani... DE: mindenütt biztosítani kell a felekezetsemleges oktatást, szociális ellátását. Az egyházi intézmények ui. megkövetelhetik a hitbeli tanítások betartást (pl. megtehetik, hogy nem foglalkoztatnak újraházasodott tanárt), és a hitéletben való részvételt. Pl. egy egyéb lehetőség hiányában katolikus iskolába kényszerülő kálvinista gyereket nem lenne szép dolog gyónásra kényszeríteni...

sb 2011.04.06. 17:10:27

Egyébként a kiinduló kérdésed legfeljebb költői: a benyújtott alkotmánytervezet q cikke szerint az alkotmányt a preambulum fényében kell értelmezni, innentől pedig nincs vallásszabadság: a kötelezően követendő hitelvek azok, amelyeket a "Nemzeti hitvallás" tartalmaz.

15138 2011.04.06. 18:20:27

87-re Kincsem, talán a mai egyház már más, mint a száz évvel előtti. :) A gyerekeket meg valóban agresszióra neveljük (az ezt megelőző posztban azon sírtam). Talán meg lehetne a fegyelmet úgy is teremteni, hogy van paptanár egy iskolában, de nem kötelező a hittan. Nálunk ez van. Ill. ez volt. Aztán a református lelkész összefogott a katolikus pappal és az utolsó két évben már együtt tartják a hittant, valamilyen általános keresztényi hitvallás jegyében. Na. Ez is mutatja, hogy fejlődőképesek. Irigylésre méltóan. 89-re Zili, valamivel idősebbnek érezlek, én 66-os vagyok. Az én fiatalkoromban még rend volt, nem éreztem megkötöttségnek, hogy nyolcra otthon, kilenckor ágyban - és csak a hétvégén mehettem el tízig. (akkor még 18-alatt nem lehetett tovább maradni) A mai gyerekek már megkötésnek érzik. :) Amit a homo házasságokról mondasz: néha úgy érzem, hogy ha hinnék isten létezésében, már vallásos is lehetnék, mert annyira egyezik a véleményem az egyház hivatalos véleményével Már csak ők az egyetlenek, akik nemet mondanak erre. (mondjuk, az abortusz ellenesség meg onnan túl szigorú, beleértve, hogy a mai engedélyezés meg túl laza, ennek is meglesz az ára) Az inga mindig elindul a másik, ellenkező irányba. 89-re 1. Az a poszt, ahonnan idéztem, megemlítette, hogy egyes szakértők nem fogadják el, mások pedig hitelesebbnek tartják az 1 % -os felajánlások arányát. 2. Svájcban most speciel probléma, hogy túl kevesen vallják magukat hivőnek, és épp a magasabb adókulcs miatt. Megkönnyebbüléssel vagyunk nem hívők...Mikor utoljára voltam a templomban (gyertyát gyújtani járok valaki helyett), meglepett, hogy állandóan paptanoncokat keresnek. A mi falunkban a pap Kongóból jött. Mikor elöször láttam, mindketten jól meglepődtünk, egy darabig tátottuk a szánkat. :) 3. Igen. A végét még mindig nem értem - mi az, hogy egy alkotmányban nincs vallásszabadság? :(

195508 2011.04.06. 21:26:30

Irígylem, kedves Nefelecs (a 66-ért)!! Akkoriban kezdett pl. az Omega szárnyat bontogatni, majd egy-két évvel később a Kinizsi utcai kollégiumban létrejött az első Omega klub... (még Presser, Molnár nélkül, de Somlóval és Kovacsiccsal...) Szóval a "vad hőskorban" egy hétvégi koncertről 23:00 órára már hazaért az ember. Manapság, pedig (mint szülő tudom) éjfél előtt nincs élet egy szórakozóhelyen. Ahogy eltűnt a gyerekeink életéből a 24 órás normális, visszatérő körforgás, úgy váltak egyre kiszolgáltatottabbakká (jó így...?) kábítoszer terjesztök, bódító porokat colába keverök, stb. ellen.

15138 2011.04.07. 08:55:19

Kincsem, :)) Zene nélkül nem élek én.... A héten a gimi első osztályában alkoholista-napot tartottak. Kis-kamaszok alkoholisták. A lányom már 13 évesen tudta, hogy csak bontatlan kólát ihat vagy semmit. Az én fejemmel ez hajmeresztő. :) Ennek ellenére optimista vagyok. Ahogy a hülyeség terjed, és felismerik, úgy látom, hogy tesznek is ellene. Nem kell besz-rni - mondta a papagáj a macska szájában. :)

175210 2011.04.07. 10:14:09

Ma még érvényes alkotmánybírósági döntés szól arról, hogy az állam/önkormányzat köteles világnézetileg sem leges oktatási intézményt fenntartani. Ma pedig úgy látszik, települések sokaságán szűnik meg a semleges oktatás. Nem baj: majd a Fidesz-tákolmány meg az egyházak szentesítik ezt a helyzetet...

Vasgereben 2011.04.07. 10:29:22

Nefi, sajnos nem értünk egyet! Az emberek egy részének veleszületetten szüksége van az istenhitre! Számukra ez lelki támasz, biztonságérzet forrása. S ez iskoláskorában is érvényes. Akinek nincs ilyen igénye, az persze, hozzád hasonlóan értetlenkedhet és butaságokat mondhat. Magam is jártam évekig egyházi iskolába és tapasztalhattam, hogy nevelés és oktatás terén sokkal többet tudnak nyújtani mint az állami iskolák (a válogatott tanári gárdával és tanulókkal rendelkező elit és magániskolákkal is vetekedve hatékonyság terén). Akkor mi is a baj velük? 1. Hogy vallásos szellemben nevelnek? Hívővé csak az válhat akinek erre belső késztetése van. De ő ha nem talál magának megfelelő imádnívalót, maga teremt olyant! S akkor sem marad nélküle! 2. Hogy vallásekölcsdi nevelésben részesülnek? Lásd a másik blogon, hogy a tanbácsi-féle alkalmatlan pedagógus hogyan tiltakozik az erkölcsi nevelés ellen! 3. Pedofilia? Ugyanmár, szándékos és felfújt vád a katolikus egyház ellen. A legtöbb pedofil cselekmény a családban történik, s persze ott ahol a büntény tárgya vagyis a gyerek nagyobb számban előfordul! Nyilván, a pedofil hajlamú felnőttek is ott fognak "vadászni" s nem a katonaságnál pl. Mellesleg, én nem hiszem el azokat a meséket, hogy az áldozatul esett gyerekek félelemből nem mernek beszélni kellemetlen élményeikről. Pláne azt, hogy ezt a kellemetlenséget hajlandóak volnának sorozatban elviselni, senki által sem kényszeritve! Hogy arról ne is beszéljünk, amikor egyeseknek évtizedek múlva tör ki a bünbánatuk s jópénzért perelik be bűnbeejtőjüket! Nos , a nagy port felvert esetek ezekbe a kategóriákba tartoznak és feltünésvágyból vagy anyagi haszonért jelentkezik eme késői emlékezet felfrissitésük! megvetnivalók, ugyanúgy mint maguk a tettesek is.

15138 2011.04.07. 11:45:17

Vasgereben, lenne igényem az istenhitre. Többször megpróbálkoztam vele, nem ment. Ezen túlvagyok, nem nekem való. Azt hiszed, nem irigylem a vallásos embereket, akik megnyugvást, vigaszt, erőt tudnak meríteni a hitükből? Nincs ezzel bajom. Azokra a tanárokra gondolok most, akik tudnak annyit, mint egy paptanár (mondjuk rád), de nincsenek úgy megbecsülve. Anyagiakról és erkölcsiekről beszélek. Egy paptanárnak mennyivel könnyebb dolga van - még ha nincs is megfizetve, a hite szerint jót tesz, és ez önmagában hordozza a jutalmat is. Mennyivel több ideje van, család nélkül? Mennyivel elfogulatlanabb tud lenni, ha tanácsot kérnek tőle? Igazságtalan a nem hivő tanárokkal szemben. Igazságtalan az ateista meggyőződésű szülőkkel szemben. Ellentmond az állam laikusságának. Ennél nem több - de nem is kevesebb. (melyik blogon milyen tanbácsi?)

15138 2011.04.07. 11:46:55

94-re Szia Jehu :) Na, akkor egyelőre alkotmányellenes is. Alakul ez, mint púpos gyerek...

11951 2011.04.07. 12:44:39

Szia Nefelejcs! Megint itt vagyok...Csak a magam gondolatát tenném hozzá a vallás témához... Az anyám nagyon vallásos volt,bennünk is így nevelt,13 éves voltam mikor meghalt,ő 44 volt,az apám akkor azt mondta,hol van most az isten??? Ennek ellenére maradt bennem hit,magamnak sem tudom megmagyarázni,hogy mi az,vagy miben hiszek,de őszintén hiszem hogy van valami vagy valaki aki vigyázott rám... Annyi minden történt már velem,hogy rég nem szabadna itt lennem,persze tudom,hogy ez más szemébe butaság... Néha elmegyek a templomba is,talán a szüleim emléke,és nekem is jó az a meghittség amit nyújt...

175210 2011.04.07. 12:58:56

"Veleszületett" istenhit nincs.

Vasgereben 2011.04.07. 13:47:34

jehu, de veleszületett hülyeség az van s erre te vagy a legjobb példa!-,)) Ha lenne fogalmad a biológiához, akkor tudnád, hogy nem a veleszületett hit, hanem a rá való hajlam van genetikailag bekódolva!

Vasgereben 2011.04.07. 13:50:35

nefi, ha igényed van rá, akkor csak az a baj, hogy nem találtad meg a számodra megfelelő hit/felekezet formát! Ami meg a paptanárokat illeti, benne van a csomagban az előny is, meg a hátrány is! Ők felvállalják tudatosan, tisztelet érte. Mi hitetlenek, nem tudnánk/akarnánk felvállalni.

Vasgereben 2011.04.07. 13:56:07

Nefi. ott van most is a blogok közt: Erkölcs az oktatásban? cimen.

15138 2011.04.07. 14:53:40

Azt képzelem, hogy azért kell isten, mert a szüleink halandóak. :) Pótolni a szerető figyelmet, tartani a korlátokat, legyen valaki, aki rajtunk tartja a szemét, mikor a szüleink már nem. Egy paptanár - ahogy valaki fentebb írja - könnyebben tart fegyelmet, mert "elmaradottabb". A hitetlen tanár kezéből meg már kivettek minden fegyelmező eszközt. A tanár másik fegyvere, hogy ha jól tanít, ha érdeklődést tud kelteni. Ha egy gyerek nem hisz semmiben, nem hisz a jövőjében, akkor azt már nem érdekli semmi. Ezen talán a paptanárok sem fognak segíteni, de "beleverhetik" (átvitt értelemben) a tudományt a fejekbe. Már az is valami. Ha a helyen, ahol lakok, lenne ilyen is, olyan is, gondolkoznék, hogy melyik helyre írassam. Zsati, nem butaság... hinni meg kell. Valamiben muszáj. A templom könnyen adódik olyan helyen, ahol a szülők vallásosak. Apám mindig elment a templomba - sosem misére. Elüldögélt, imádkozott mindenkiért. Itt is, ahol most lakunk. Annyi időt töltött ott, mint a kocsmában, egymás után vette. Hát én ebbe a templomba járok gyertyát gyújtani, lévén a temető elérhetetlen. Azt képzelem, hogy ott van, vagy ott lehet. Vagy hogy tudja. Ülök a helyén, második sor balról a szélső pad. Jó ott. Viszont mikor meghalt, próbáltam a vallás felé menni - azt mondták, a Bibliában is megmutatták: a halott nem érez, nem tud, a halott halott. Majd a feltámadáskor... én meg jobban szeretem elképzelni, hogy ott van és tudja, mit csinálok. Butaság? Nem érdekel. :)

Burgony de Palma 2011.04.23. 21:04:34

A fenti blogpost súlyosan kereszténység-, vallás- és egyházellenes, azokat és azok híveit mocskoló, gúnyoló, taposó, a jelenlegi államot mószeroló, a devianciát éltető és annak terjesztésében az élen járó, materialista, jellegzetesen ateista, libsi és komcsi riposzt, abcúg provokáció, tele hazugságokkal és a gyilkos ötágú vöröscsillag gonosz, cinikus és sunyi mizantrópiájával, ami a keresztény nemzeti géniusznak az istentagadás és a rideg nemzetköziség undok sarával való bemocskolása. Mindezek miatt tehát a fenti blogpost szerzője provokátor.

15138 2011.04.26. 08:30:31

Jaj. Rájöttél? Igen, provokáltam gondolatokat és válaszokat. Kellettek nekem. :)

13252 2011.05.05. 10:26:13

itt egy helyzetjelentés: http://index.hu/belfold/2011/05/04/az_iskola_egyhazi_fenntartasba_adasa_ellen_tiltakoznak_a_szulok_zsombon
süti beállítások módosítása