Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

És az ÁFA?

2011. november 15. - Vörös Nefelejcs

Gazdasági hírek áradata ömlik a médiából.

Gazdasági hírek áradata ömlik a médiából.

Némelyik régen lerágott csont, mások megemelik a szemöldököm, a vérnyomásom, vagy az öklöm.

Olvasom, hogy a magyar állam bevételei közt a jövedelemadó nem is olyan nagy tétel, mint ahogy hittem: eltörpül az ÁFA-bevételek mellett. (az állam bevételei nagyságrend szerint: a társadalombiztosítási járulékok, a fogyasztási és jövedéki adók és csak a végén a társaságok ill. magánszemélyek jövedelemadói) MÁS ÁLLAMOK bevételei is így alakulnak.

Más szóval, mikor az aktuális kormány a jövedelemadóval bohóckodik, azt a bevételét piszkálja, amelyikből a legkisebb összeget nyeri. Míg azt próbáljuk megemészteni, hogy a progresszív adó helyett egykulcsos, svájci meghatározás szerint "igazságtalan" adórendszert kaptunk, addig sem beszélünk az áfáról.

Arról az áfáról, ami vagy adómentes, azaz 0, 18 vagy 25 %-os Magyarországon. Az EU-s előírások, amik harmonizálni igyekeznek a piac kedvéért, minimum 15%-ról szólnak, a felső határ nincs rögzítve.

Ezen az oldalon alul látszanak a számok, az országok mellett - megéri összehasonlítani őket. A magyar az egyik legmagasabb.

Évek óta tudom, hogy a svájci adókulcsok 2.4, 3.6, 7.6%-osak, de eddig nem gondoltam bele, hogy miért ennyi. Most egy adószakember elmagyarázta. Nekem, a hülyének. Hogy igazságosabb legyen, mondja. Mert mindenkinek meg kell venni, amit mindenkinek meg kell venni. De a szegény embernek erre elmegy az összes pénze, a gazdag embernek meg csak a pénzének töredéke. A fogyasztási adó igazságos, a fogyasztást, az igazi életszínvonalat adóztatja. Ezt alacsonyan tartani a szegények IGAZI támasza.

Azt is mondta ez a svájci jóember,  - és igazán ért hozzá, ha arra gondolunk, mekkora sztereotípia svájci pénzügyi rendszerekről, szakemberekről említést tenni, - hogy azért sem akarják emelni, mert 10% felé közelítve nagy eséllyel a "görög út"-ra térnének a népek. Márminthogy még véletlenül képesek lennének letagadni a bevételeiket, számla nélkül dolgozni és eltűnni előbb a szürke, aztán a fekete gazdaságban.

Most nekem azon hullik ki a hajam, hogy majd széttépjük a szánkat, mi magyarok, ahogy szóba kerül az adó-rendszer - ami alatt a jövedelemadót értjük - , és nem veszünk tudomást arról, hogy az áfával (ide értem a jövedéki adókat is) ellehetetlenítenek minket. A magyar áfa a három legmagasabb között van!! Naponta fizetjük, észre sem vesszük.

És akkor egy svájcitól kell megtudnom, hogy azért van az alacsony áfa, hogy segítsék a szegényeket és hogy a látható tartományban tartsák a számlákat??

Matolcsyné tudja ezt??

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr998289418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16338 2011.11.15. 22:54:46

A magyar ember a megtermelt béréből alig több, mint a felét tarthatja meg, ebből a maradékból fizeti aztán az áfát. Azaz 100 megtermeltből a közvetlen bérteher kb 47, az áfa 10, feltéve, hogy minden törvényesen zajlik és nem fogyaszt jövedéki adós terméket (üzemanyag, cigaretta, szeszes ital) a fogyasztó, valamint forintjait maradéktalanul és itthon költi el. Az áfa így már nem sok. Az egész, az a sok!!!

58395 2011.11.15. 23:51:05

Only, amíg nem volt minimálbér, addig valamiféle béralkura volt lehetőség... Mivel meghatároztak egy minimumot, amire a törvény kötelez, nincs alku, vagyis ami van az vagy igen, vagy nem... Viszont az infláció pillanatok alatt behozta a minimálbért, és egyszerre csak létminimum lett belőle, aztán meg az sem...Ha a gazdaságba belenyúl a direktpolitika, abból nem sült még ki jó a kisembernek...

210292 2011.11.15. 23:58:17

.., s ráadásul, minél magasabbak a forgalom utáni Áfák, annál jobban eltitkolás tárgyává lesz .... !! Azt mondják a gazdászok, hogy egy párszázalékos adócsökkentésből, és a szigorú törvényekkel és hatékony beszedéssel kb 1.000 milliárdal több lenne a bevétel ...! S annak idején a fidesz is ezt szajkózta, - de valahogy most Ő sem így csinálja! - pedig AZ AZ ezermilliárdal máris núllszaldós, vagy egy kicsit töbletes lenne a költségvetés, s ha esetleg még egy párszázezer munkahelyel is több lenne, akkor meg már "Hawai, és Kánaán lenne" ... Csak valahogy azt a "Feketegazdaságot" nem érdeke senkinek kormánypozícióból megpiszkálgatni ..... / kevés kivétellel( egyfajta tej-kenyér ) az alapvető élelmiszerekre is 25% áfa van most, ami januártól 27 lesz. - viszont a jövedelmek, juttatások egy része nem SZJA köteles, pláne nem a Svarc! ................................ ..., mindegyik államháztartási alrendszert - adó, tb, eü, stb.... - teljesen meg kellene egy egységes koncepció szerint újjítani! ..., amelyik kormány ezt elmulasztja, az megbukik! ..., most januártól meg van az új alkotmány, - de aztán jövőre nagyon-nagyon sokat kell ám Órbántéknak dolgozni ezeken, ráadásul hazai és nemzetközi nagynyomású ellenhúgyban! :))

122188 2011.11.16. 00:32:41

"A magyar az egyik legmagasabb." Erre az állításra rátennéd az életedet?

15138 2011.11.16. 07:47:36

5-re Little, fogtad, hogy azt mondta a svájci adótiszt, hogy ha feljebb vinnék az áfát 8%-ról, az a görög útra vezetne? Hogy ezek szerint van némi törvényszerűség az áfa nagyságában és az adófegyelemben? 6-ra Kokó, te meg azt nem látod, hogy igen jó a svédeknek, ezek szerint, de igen rossz a magyaroknak. Ugyanis nyilván nem keresik a svéd fizetést, ellenben fizetik azt az áfát. Egyébként még sok dolog ideszámítana: az albérletek ára, ált. a megélhetési költségek, de most csak az áfa a lényeg. Nem a jövedelemadóval szedik le rólunk a pénzt, hanem az áfával. 7-re Wesz, le vagyok maradva, pár napja még nagyon futott, a nő-ügyeket már észre sem vesszük Clinton és DSK után. Oupsz, Berlusconit ki ne felejtsem. (tényleg, mi van ORbánnal, nincs egy nő???) Igen, rossz példa volt, mert nálatok alacsonyabb az áfa, láttam. De nekünk igen szépen hangzik egy kilenc százalékos áfa. :) 8-ra Nem, nem Atlasz, épp ezt hitetik el velünk, de igazából az áfával fojtanak meg, nem a jövedelemadóval. Ha építesz, ha bármilyen mestert hívsz, ha ruhát veszel, ha számítógépet, CIGARETTÁT, (azért emelem ki, mert a szegények is veszik, és étel helyett is szíjják), piát - máris az állam zsebét tömöd. A benzin? Hányan nyögik? Ne a legszegényebbekre gondolj, hanem az eltűnőben lévő középosztályra, amelyik a munkahelyére kocsival kell, hogy eljusson.

15138 2011.11.16. 07:56:39

9-re Zorró, én kerestem az adatokat, mert a fejemben csak a 25%-os van. (voltam áfás pár évig) Igazából lényegtelen, ill. pardon, lényegtelennek tartom a posztom szempontjából. De kösz, hogy pontosítasz. :) 10-re Bébike :), ilyen kommentekre számítottam. Igen, miért szúrják ki a szemünk a jöv. adó vitáival? Annyavalya!! 11-re Jus, sok az áfa. Az egész meg még több. Te nem lepődtél meg azon, hogy áfából nagyobb bevétele van az államnak, mint jöv.adóból? 12-re Kokó, most nem értem. Húsz éve fizetjük a világ legmagasabb áfáját - te meg aszondod, hogy ne szóljunk bele a gazdaságba politikailag? (ha jól értem) Hát az áfa húsz évvel ezelőtti megállapítása nem politikai döntés volt? És rossz? 13-ra Funyi, én már nem olvasok magyar híreket, a Fideszről pláne, nem akarok ráncos lenni már negyvenévesen. De igen, ha az alkotmányhoz bátran hozzányúltak, folytathatnák az áfával - amennyiben valóban értünk fáradozzák magukat gennyesre. (bocs, ez kijött, nagyon ki vagyok ábrándulva minden politikusból) 14-re Én? Az életemet? Arra, amit az interneten találok? Soha nem tenném rá az életemet semmire, amiben számok vannak. :) Ettől még tartom, hogy a magyar a legmagasabbak közt van. (meg is ijedtem, hogy Maxi is rábólintott - és most te kétled??)

15138 2011.11.16. 07:58:53

Max, egyáltalán jól értem, hogy egyetértünk? Örülnék neki. :)))

15184 2011.11.16. 08:16:17

17. Azért előfordulhat még az is, hogy valamiben egyetértünk...

169889 2011.11.16. 08:34:29

Nekem mindig bántotta a csőrömet az ÁFA, mert azt a már adózott pénzemből fizetem, így kétszer adózok. Ugyanakkor nem biztos, hogy az ÁFA-t bántanám, legalábbis nálunk nem. Az ÁFÁ-t mindenki befizeti, aki vásárol, ennél igazságosabb televiselés nem nagyon van, én inkább a többi adót szüntetném meg, persze a jövedelmeket és a szabályozásokat (ÁFA visszatérítés. stb) előtte kissé átalakítanám.

60145 2011.11.16. 08:43:19

15. Nefelejcs 8-ra: Az első mondatomban Neked adtam igazat, a többi? Attól függ, ki az a mi? "Áfát" mindenki fizet, jövedelme sokaknak nincs, mások eltitkolják. Régi igazság, hogy az államot az autósok, a piások, a bagósok tartják el. Nem is értem, hogy miért nem azok, akiknek minderre nem telik :-) Én először azért váltam meg a napi minimum egy doboz mezítlábas Szimfimtől, mert nem jutott rá pénz. Fiatal tanár voltam, tele túlórákkal. Igaz, van, aki a piától nem tud megválni, másik icipicinek érzik magukat, ha nem érzik maguk alatt a négy kereküket. No, az utóbbiak hozzák a MÁV-ot és általában a közösségi közlekedést elsorvasztó intézkedéseket. Összegezve: politikai szándék kérdése az egész, mert valamiből fizetni kell az egészségügyet, az oktatást, és a döntéshozók segge alá az autót.

210292 2011.11.16. 08:57:28

IS-IS! ..., valójában "AZ ÖSSZ adóterhet kell nézni", s ebben az EU közép-közepén állunk, s a tagállamok között nem sok a különbség! ..., ÉN leginkább azon vagyok kiakadva, mindig egy-egy társadalmi réteg, csoport, társulás kisír magának különbféle kedvezményeket, s akkor azt átterhelik egy másik csoportra, s ezáltal a régi, az eredeti adóztatási szándék szétforgácsolódik eltórzul! - felborul a rendszer, s utánna már mindenki rosszul jár ... ............... ..., írtam már itten, hogy annak idején '86-87-ban részt vettem az adórenszer kidolgozásában, azaz a társadalmi vitájában, mint szakszervezeti küldött( kűldtek, hogy mennnyen má valaki - Jani te ráérsz ) s mindig azt hangsúlyozták, hogy MINDEN adóköteles, s ezt azzal szemléltették, hogy ha talász az utcán egy forintot, akkor bemész az első postára, s befizetsz 20fillér adóelöleget, s majd a bevallásnál elszámolod! - no ez a koncepció lett a végére teljesen széthordva, s 128 féle kivétel lett beletéve! ..., a MŰVÉSZ elvtársak haknijától, a pártjutalmakon keresztül a "tiszteletes-díjig", s a végére a gyári melós, és a hívatali alkalmazott lett megszívatva, akinek csak a havi fix bére volt, - a többiek meg úgy trükköztek, ahogy nem szégyeltek, mert mégcsak nem is akarták ellenőrízni sem ... sőt az adócsalás nem is bűncselekmény legyen az bármekkora! - a világ sok táján még halálbüntetést is lehet kapni érte, de 20 évet minimum! ... erre mondtam fentebb, hogy most is legalább és minimum 1.000milliárd van a be nem szedett adóban! .............. - amerikában az egyszeri "adófizető" a város főutcáján nyakonragadja a polgármestert, hogy "komám, ÉN vagyok az adófizető, s hova költöd az általam befizetett adót! - magyarországon meg rendszertől függetlenül - ezer éve - "ÉN EZEKNEK?!" ..., hogy képzelik ezek?! - de az állami elosztásnál Ő az első a sorban! ..., gyed, gyes, ilyen-olyan segély-támogatás, és minden ami ingyenes .... :))

210292 2011.11.16. 09:00:14

21. Nyifu1 2011. 11. 16. 8:57 No ezt az ezer éves folyamatot kellene egyszer már megszakítani "terrorral" vagy "közmegegyezéssel", de abba kellene már hagyni! :))

14055 2011.11.16. 09:17:13

Nefi, itt nézegetheted a magyar államháztartás éves beszámolóit: http://www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/koltsegvetes_merleg_1/2 nagyságrendileg az adók aránya: 3:2:1 áfa:munka (személyi jövedelemadó): tőke. ami tartalmaz egy kis trükköt persze már, hiszen a személyi jövedelemadó soron nem csak a munkajövedelmek, hanem a tőkejövedelmek is szerepelnek, mármint a nem felhalmozásra fordított, hanem a személyes jövedelemmé váló részük. A járulékokat ne vegyük az adónemek közé, azok "címzett" pénzek, csak arra a célra használhatóak fel, amire beszedték. Ezért disznóság, hogy jövőre a járulékokból szociális adót csinálnak, mert akkor már nem lesz kötelező azt a nyugdíjakra meg az egészségügyre fordítani.. Nézzünk egy konkrét példát: ha a te bruttód havi 100 000, akkor ez a munkáltatódnak havi 128 500-ba kerül, amiből az államnak utal 63 000-t te megkapsz 65 500-t, amit ugye csontra elköltesz, vagyis az állam további 15065 -hoz jut, vagyis a 128 500 -ból neked jut 50435, az állam meg elvitt belőle 78065-t.. Azaz a béred valójában 128 500, amiből az államé kb 61% a tiéd meg 39%, csak ügyesen el van dugva, hogy ne nagyon tűnjön szembe.. Emlékszel a szegény sanyarú sorsú jobbágyra, akinek kilencedet meg tizedet kellett fizetni? Ott az arány 82-18 volt. .. Boldog békeidők :))) Ja, közben meg a létminimum az valahol már hetvensokezer körül jár ám.. Ez az arány megmarad akkor is, ha 1 000 000 a bruttód: 39% a tiéd, 61% az államé, ha mindet elköltöd, ezért mondják, hogy „igazságos” az egykulcsos adórendszer, mert mindenki a 61% adót fizet. Már aki elkölti a pénzét, aki meg nem, az meg nem. Ha az egymilliós vagy, akkor ugye marad neked havi 650, amiből ha csak 500-t költesz, a többit meg teszed a bankba, ahol fial :) akkor te csak 58%-át adtad be a közösbe az alacsony jövedelműek 61 %-val szemben. Ha meg kijöszöl havi 300- ból, akkor már ez az arány 44-56 változik. Ha meg topmanager vagy és már 2000 000 bruttód is van, és mondjuk nagy lábon élsz, havi 800-t költesz, akkor az arány már 45-55.. Ha meg összehasonlítjuk a 2011-s és a 2012-s szabályozást, változatlan bér esetén, akkor ha 2011-ben bruttó 100-d volt, akkor idén még 74 280-t kapsz kézhez, jövőre meg jön a példában szereplő 65 500, azaz kb 10 ezerrel viszel haza kevesebbet majd jövőre, ha meg bruttó 1 milliód van idén, és jövőre sem emelik a béred, akkor csak 3 ezer forintod bánja.. Azaz az alacsony jövedelemadó és a magas fogyasztási adó a szegényekre hárítja a közterheket, fizetteti meg a jól fizetett köztisztségviselői szférát, beleértve a nagyságos politikus urakat.. Az alacsony jövedelműek jövedelmének 13%-t viszi jövőre az állam, a magasakénak meg 1%-t sem.. .. Ennyit az igazságosról, meg a csökkenő adókról..

58395 2011.11.16. 10:00:31

Nefelejcs, valahol ott a gond amit Zsuzsa mond... Az áfa egy szükséges rossz, a mértéke sem mindegy, de kell. Valamikor '88ban megegyeztünk ebben... A bérekbe nem szabadna. hogy beleszóljon a politika. De mivel az állam, a mindenkori, kiszolgálja a saját klientúráját, oligarcháit, (a választóit eszébe sincs) marad a sarc, amit adósságtörlesztésnek hívnak, most már alkotmányban rögzítve, tehát bármikor leverhető a torkunkon...

210560 2011.11.16. 10:32:44

szia Nefi :) Hogy te milyen elkeserítő - kijózanító ügyekkel jössz??? Végigolvastam írásod, hát persze, hogy még jobban megutáltam a politikusokat(politikusainkat)... Közben abban adtam igazat valakinek (Neked és már nem is tudom ki másnak), hogy oké, kell az az ÁFA, csak nem ilyen magas!.. Erre jön Zsuzsa és....mit mondjak :((( Teljesen lelombozott...Nincs kiút ebből a sz@rból? A hülye elöljáróink összes jólétét nekünk kell megfizetnünk??? Követelem a jobbágyság intézményének visszaállítását!!! (ha lehet egy igazságos Mátyással együtt) Fanny

15138 2011.11.16. 10:52:58

ROhanok, csak itt a lényeg a Zsuzsáéból : Azaz az alacsony jövedelemadó és a magas fogyasztási adó a szegényekre hárítja a közterheket, fizetteti meg a jól fizetett köztisztségviselői szférát, beleértve a nagyságos politikus urakat.. Az alacsony jövedelműek jövedelmének 13%-t viszi jövőre az állam, a magasakénak meg 1%-t sem.. .. Eztet mondom, eztet mondja a svájci apehos. Hogy ne emeljünk áfát. Neki természetes a prog. jöv. adó. Nekünk nem. AKkor ki a fene élt szoc-ban negyven évig? Nem mi?

210292 2011.11.16. 11:05:19

26. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 16. 10:52 KI?! KI?! ... Háát "Lófaszt Mama!" - ala Gyúrcsány! .... a fasiszta Németország szociálisabb volt, mint a kommunista Szovjetunió( közben mindketten írtották a zsidókat ... ), s a "Demokrácia Hazája", az USA fasisztább volt, mint a Hitleri Németország, mert még '68-ban egy "Nigger Papnak VOLT EGY ÁLMA"! ... Ehhez képest az "ADÓZÁS" már szinte lényedtelen! ( bocsánat ) .... :) Vagyis akkor KI IS A HÜLYE?!

210292 2011.11.16. 11:15:38

25. Fannyvár 2011. 11. 16. 10:32 ..., mit gondolsz MIÉRT VOLT AZ A SOK "TEMPLOMOS ÜNNEP"???! - mert 25-30 napig "korbáccsal hajtották a parasztot", - de utánna két-négynapig "szervízelték", pihentették, s a templomban, mert ott szemmel tudták tartani, hogy tényleg PIHENJEN, s csak annyi adót szedtek el tőle, hogy NE DÖGŐJJÖN ÉHEN, azaz ne amórtizálódjon nullára! ...., nem lehetett helyette újjabat és modernebbet venni! ... ............. Ma meg?! ...., ma már nem "AZ EMBER A TERMELŐESZKÖZ", ma már VAN egy ÚJ FAJ, "A ROBOT", azaz a digitális gép, ami "A FAJ" minden kritériumának megfelel, - azaz az önfentartásra és az önreprodikcióra is képes! - Az EMBER már fölösleges az ember számára!

210292 2011.11.16. 11:46:03

..., - de MI még mindig egy már a saját korában tévedések sorozatában leledző eszmerendszer, és annak elleneszmerendszerei szerint gondolkodunk, azaz a Közgázon tanult MARXIZMUSSAL, és a Moszkvából hozott LENINIZMUSSAL, holott a világ mindigis és napról-napra permanensen "fejlődött" - változott! ..., a Marxizmusnak már '19-ben vége lett, a Bolsevikok felülírták! A Fasizmusnak '45-ben vége lett, az "emberiség" legyőzte! A Bolsevizmusnak 53-ban vége lett, mert meghalt Sztálin! A Szocializmusnak ( '56?!) '68-ban vége lett, mert a világ felismerte, hogy "Nem Létezik"! ... mára már az izraeli Kibucokban sem, s a hippimozgalmakban sem ... A Globalizációnak és az Últraliberalizmusnak meg "MOST" van vége, mert az általa keltet "Politikai és gazdasági, - társadalmi Luftballon" kipukkadt! ..., valami mást, valami újjat kellene keresni, de leginkább találni is! -------------------- ...nézz egy kicsit utánna a BRICS Országoknak! Nálluk van a megoldás kúlcsa, - de legalábbis ŐK szép lassan bekebelezik a "A Nagy és Pökhendi Nyugatot" mindenestől! ..., csak még a Finánctőke az utólsó rúgásával( Liberalizmus) agyonrúgja az "Eddig fejlett világot"! Mi meg még mindig a Marxizmuson és Liberalizmuson tépjük a szánkat egyetemes szinten .... , de már derékig ér a "SZAR" ....

58395 2011.11.16. 12:28:36

Nem Funyi, a marxizmus most kezdődik, a másik korán jött, és rossz kezekbe került... Marx írta fel az elosztás helyes egyenletét, bármennyire nem akarja néhány "gondolkodó" elismerni ezt... Igaz hogy át kell tenni a mai viszonyokba, mert a technikai fejlődés, még Marxot is elképesztette volna, de a társadalom nem olyan gyors mint a techn. Át lehet nevezni bárminek, ha valakinek a Marx név cseszi a csőrét, de a lényegen nem változtat....

210292 2011.11.16. 12:50:46

30. Kokó 2011. 11. 16. 12:28 A csudát! ..., s mint fentebb említém: - megjelent a földön egy ÚJ FAJ, azaz a "digitálisan vezérelt robot"- amit Marx-Lenin-Engels és a töménytelen kritikusai sem mertek még álmodni sem, nemhogy a "rendszerbe venni", azaz már nem is alkalmazható az általuk felállított rendszer .... - s mint a "MAI GLOBÁLIS VÁLSÁG" IS igazolja! ..., ez már nem helyi és "Elkövetett Hibák" válsága, hanem RENDSZERVÁLSÁG! - ezért egy teljesen ÚJ RENDSZER KELL! .... de hát sokáig el lehet ezen Marxizálgatni, és marxizálgatni, liberálgatni és antifasisztáskodni, - de a valóság EZEN már TÚLHALADOTT és MI nem tudjuk szabályozni, mert még nem alkottuk meg az új rendszert s a szabályait sem .... - ITT a "Római Birodalom Bukása"! :))) ... szerintem ....

16338 2011.11.16. 12:53:09

Kizárt dolognak tartom, hogy bármilyen izmus működjön, azzal csak tovább odáznánk a megoldást. Minden izmus valójában szolgákat tart, felülről vezérelt. Az emberiség technikai tudása alapján már fejlett annyira, hogy választott kisközösségekben tudjon funkcionálni, miért kéne ezek fejére államot, államokat erőltetni? Hogy változatlan meglegyen az élősködő erőszakszerv? Hogy változatlanul szolga legyen a nép? Minden izmus kitermeli a maga urait. De valójában el kéne már dönteni, mit is akarunk, hogy lehetne elképzelni egy élhető világot.

210292 2011.11.16. 13:33:15

..., Amerika - a "Hitelminősítőkön keresztül" - még az utólsó éltető nedvet KISZÍVJA Európából, mint egy VÁMPÍR, s utánna odadobja az "Iszlám Hordáknak" .... - hacsak be nem tagozódunk a feltörekvő BRICS országok közé, hagyva az Amerikai Szövetséget a fenébe! ..., vagy valami hasonló .... :))) ..., meg a marxizmus ....

23353 2011.11.16. 14:18:19

Nem lesz itt javulas, (ismetlem magam), amig az ado csalas meg nem szunik. Es ennek nagy remenyet nem latom, mert mindenki csinalja....ha tudja. Ezert normalis orszagokban komoly buntetes/borton jar....az adohivatallal nem cicazol! De MO-n, Gorogben, Olasz, stb. ez nemzeti sport. Oszt szarban is vannak es csodalkoznak. Es persze a kormany hibaja! Kicserelik a kormanyt es megy ugyanaz a verkli..... Szanalmas nezni.

58395 2011.11.16. 14:25:21

Jus, a kisközösségeket is kell koordinálni, mert egymástól is függenek, akár tetszik akár nem... Nem érthetsz mindenhez, nem tudsz mindent magadnak előállítani, tehát függsz... Az őskorban ha egy egyént kiközösítettek, egyenlő volt a halállal, mert nem tudott mindent... Ha a mez.gazdra specializálódsz, akkor kellenek szerszámok, ha nincsenek akkor nem tudsz annyit termelni hogy éhen ne fagyj...

16338 2011.11.16. 14:25:47

Little, Írország is gondban van, USA adóssága elképesztő - érdekes, az senkit nem zavar?? - Spanyolország vergődik, akár Portugália, de a németeknek is egyre több a gondja, nem sorolom. Szerinted ez attól van, mert nincs adózási fegyelem??? Ha ilyen egyszerű lenne....

23353 2011.11.16. 14:31:32

re 36. jus 2011. 11. 16. 14:25 Kedves Jus az adozasi fegyelem az szerintem "alap-allas". Persze ha ez megvan akkor lehet vitatkozni mi a legjobb, leghatekonyabb, legegyenlobb... Es az USA-ban, stb persze van vita..... De ismetlem probalj csalni!!!!

60145 2011.11.16. 14:35:32

32. jus : Az anarchia szép, de még egy családban sem működik. 36. jus : Nem az adósság a probléma, hanem az, hogy nincs miből fizetni. Azaz nincs mögötte jól működő gazdaság - nálunk. Orbánék hadművelete is eltéveszti a sorrendet, mert a fejlődő gazdaság fizethetővé tenné a felvett hiteleket.

16338 2011.11.16. 14:35:52

Kokó, egy kisközösségen belül szinte minden megtalálható, gondolj egy ezres, ötezres közösségre - felette már nehéz, vagy lehetetlen a valóban közvetlen demokratikus működtetés - a mai fejlett technológia mellett mindent meg tudnak oldani. Nem csak mezőgazdaságot, mindent. Azaz, csak a közösségen belüli emberek függnek egymástól, viszont a céljuk azonos, boldogulni. Mivel választott közösségek, ha valaki nem tud beleolvadni, meglehet, kiebrudalják, de máshol szükség lesz rá. Az ősközösségben semmi fejlettség nem volt, azaz ha valakit kirekesztettek, az elpusztult, nem tudott felülni a gépére és perceken-órán belül más közösséget találni. A véleményem, hogy sokkal fejlettebb technikák vannak, mint amit használunk, csak nem érdeke a tulajdonosinak a közkincsé tétele.

23353 2011.11.16. 14:42:52

re 36. jus 2011. 11. 16. 14:25 Leirok egy peldat is: Most nyaron haza latogattunk Bp-re es egy ismerosunket megneztunk akik Huvosvolgy fele laknak. A ferj orvos (nyugati pharma alkalmazott), a no ugyved volt (mar nyugdijban), felesegem volt evfolyam tarsa. Nagyobbitottak a villat, a leanya elvalt, visszakoltozik. Egy vallakozo ceg dolgozott rajta. Adot a munka utan nem fizettek, teljesen keszpenz alapon ment. A haz utan mar (nem emlekszem) nem fizetnek adot de mindenestere ha igen az ado a nagyobbitas utan nem megy fel....mert az onkormanyzat nem tud rola! Az epitkezes az utcarol tisztan lathato, engedely nem kellett es nincs valszeg mert abbol a hatosagok tudnak mi folyik.... Ez itt ahol en elek lehetelen lenne.....

16338 2011.11.16. 14:43:12

Atlasz, a közösségi szabályokat a közösségek hozzák. Nagyrészt a természet törvénye, amit be kell tartani. Ez miért lenne anarchia? Amúgy van bennem hajlam az anarchiára, de nem tartom életképesnek, az is egy izmus. : )) Természetesen van még egy pár ország, akik tudják az adósságukat kevesebb megszorítással törleszteni, csak éppen soha nem fogy el. Mondanál nekem pár jóléti államot, ahol a várható GDP eléri a 3-5%-ot (kb. ez a GDP, ahol már fejlődő gazdaságról beszélhetünk)? És ahol nincs megszorítás, jóléti kiadás leépítés? És ahol nem növekszik az eladósodás?

16338 2011.11.16. 14:50:58

Little, a környéket ismerem, ott nőttem fel - gyanítom, egy általános iskolába járhattunk : )) - és látom mi folyik ott IS. Sokan és sok mindent megengedhetnek maguknak, de sok esetben törvényesen is lehet adót kikerülni (ezt hívják nálunk adó-optimalizálásnak). Fel is vagyok rajta háborodva rendesen!!! De nem ezen áll vagy bukik a működésképtelenség. Valamivel jobb lenne, ha tisztességes vállalkozások és emberek lennének. Valamivel.

15138 2011.11.16. 16:03:33

19-re Lancelot, Nekem úgyis jó lenne...viszont, ha kiszámolom, hogy mennyit fizetek áfára és mennyit jövedelemadóra...viszont igazságosabb lenne. 20-ra Atlasz, igen. Én nem tudok jó példát mondani, de az valószínű, hogy ha mondjuk az áfánk kiemelkedően magas, akkor az nem biztos, hogy jó. Mert akkor a többi állam mind hülye? Azok is csak be akarják szedni a pénzt. És igen, az államnak szüksége van pénzre, hogy működni tudjon. De hogy a teherviselés hogyan oszlik meg - láttam a gazdag görögöket, akik fillér adót nem fizetnek, sőt, azt mondják, ha be akarják hajtani rajtuk, elmennek, és ilyen magyarok is vannak - , az rajtunk múlik, választókon. Ehhez képest még egyetlen pár hozzá nem nyúlt az áfához, bár mindegyik bizgette a jövadót. Most már értem, miért. Funyi, mindent el lehet rontani. Nem kétlem, hogy jó szándékkal változtatták meg a szoc. maradványainkat. Csak inkább ne tették volna. Másoltak volna le egy működőt - de mi magyarok olyan okosak és originálisak vagyunk, no meg csípőből kidobjuk a másét, nekünk a sajátunk kell... :( 24-re Kokó, hogy az állam mibe szól bele és mibe nem, azt nem neki kellene eldönteni, hanem nekünk. Ilyen áfával nem lehet élni, csak pár országban bírják. Szerintem Zsuzsa azt bizonyította, amit én állítottam - ill. amit a svájcis adós mondott. 25-re Fanny, ezen is lehátaztam, jobb volt jobbágynak lenni?? 27-re Funyi, eléggé ki vagy akadva. Én is. Igen, Brazilia, Kína, az oroszok, le fognak húzni minket a vécén. Ebből kettő majdnem szoc. ország. Abban reménykedem, hogyha a braziloknak elég volt 10 év, hogy kijöjjenek a válságból, hátha nekünk is elég lesz annyi és még megérem, hogy a gyerekeimet jobb helyen hagyom. 30-ra Kokó, az idegesít a legjobban, hogy már napi szinten hallom, hogy vége a rendszernek. A legtöbbször nincs pontosítva, mit értenek ez alatt, a kapitalizmust, vagy általában a világ gazdasági rendszerét - ami kapitalista - , az ilyetén politikai döntéseket, vagy a világ végét. De egyre jobban félünk. Ha a marxizmus jönne tényleg, azt legalább ismerem. 32-re Igen, ilyesmin töröm a fejem. Hogy ha az eddigiekről vagy bebizonyítottuk vagy bebizonyult, hogy rossz, akkor mi a nyavalya lehet még? Korszellem...de azt meg a többség utópiának tartja. 33-ra Milyen marxizmus? 34-re Little, én sem gondolom, hogy az adófegyelem minden oka. Inkább következménynek tartom az adófegyelem (egyébként általában a fegyelem és önfegyelem) lazulását, vagy eltűnését. Ott kezdődik, hogy valami betartható-e. Aztán betartatják-e. És ha igen, ad-é eredményt. Momentán, sokan csalni kényszerülnek (oké, elítélendő), másrészt naponta meggyőződhetünk arról, hogy nem mindenkit büntetnek érte, nem mindenkit csípnek meg érte, és hogy egyeseknek mindent lehet, utoljára, szarban vagyunk. Az eredmény látható. Ebből arra következtetek, hogy ez az út tovább nem járható. csókhegyek...

210292 2011.11.16. 16:12:17

a Lengyel Bankok a valaha legjobb évüket zárták, - Erre a Mudíz LEMINŐSÍTETTE ŐKET! :))) - miért is!?

210292 2011.11.16. 16:14:58

..., már nem Tankokkal igáznak le népeket, földrészeket, hanem Bankokkal! ..., - Így a Tankgyáraknak is befellegzet, - azokat IS bezárják! :)))

15138 2011.11.16. 16:20:57

Funyi, ne görcsölj rá nagyon a hitelminősítőkre, nem érnek ők annyit. Ha tudnál oroszul, azt mondanám, szibjé darózse, magyarul valami olyasmi, hogy nem érnek annyit, mint a te nyugalmad. (amúgy, igazad van - de mire megyünk vele?)

58395 2011.11.16. 17:12:42

Nefelejcs, az ÁFA szükségességét, nem a mértékét hangsúlyoztam, mert a köz azért létezik, állam mindig lesz... Remélem nem ilyen, mint a mostaniak, mert ettől büdös itt minden... A szocban is volt áfa, meg adó is nem is kevés, csak azt nem is láttad, mert a cégektől került minden az állam zsebébe... Ami pénzt mi kaptunk az nettó/nettó volt, de meglehetett belőle élni, és gyarapodni... Nem hirtelen mint egy politikus, hanem lassan... Ha kétszer annyit dolgoztál akkor kétszer gyorsabban... Most ha kétszer annyit dolgozol, háromszor annyit vesznek el...Amit elvesznek abból lehet megvenni az OTP-t meg a MOL-t...

210292 2011.11.16. 17:17:34

46. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 16. 16:20 Ühüm! ...., csak vigyázz! ..., mer legközelebb majd a "Swajcisapkát" IS leminősítik, oszt leshetitök a Lilatehenet! :)))) ...., nem gőrcsölök, csak a történet abszurditását akartam mondani! tegnap előtt "tévedésből" a Francokat, most meg a Polákokat, mert évek óta a legjobb ...???! .................... Most kellene szolni az AL Kaidánok, robbantsa már föl mind a három irodaházat! ...., s akkor világ megnyugszik ....

58395 2011.11.16. 17:17:48

47.: + Most már épp ideje lenne az államot működtetni belőle, és nem a szarjankókat gazdagítani... Bocs az, eufemizmusért, de nem találtam szalonképesebb kifejezést rájuk...

169889 2011.11.16. 18:04:40

Rómának meg kell adni, ami Rómáé, ezzel nagyon nincs mit kezdeni, adót bekel fizetni, az államot valamiből működtetni kell. Nekem ezzel nincs bajom, (a mértéktelenséget most figyelmen kívül hagyom) csak azért egyszer elkövettem azt a hibát, hogy gondolkodtam. Az adózott és járulékokkal megtizedelt jövedelmemből fizetem az AFÁ-t, a jövedéki adót, a helyi adókat, stb. Szóval menyi adót fizetek és hányszor?

60145 2011.11.16. 19:01:10

41. jus: Amiről írsz, az Kropotkin kommunista anarchizmusa. A téma nagy. Az nem baj, ha az adósság nem fogy el, ha a hitel nagyobb gazdasági hasznot hoz, mint amennyit vissza kell fizetni. Volt erre sok-sok példa, ez így működik! Ezért veszik fel - jobb körökben.

210560 2011.11.16. 19:09:10

43.ra Oké Nefi ledöbb. az a sóvár (vagy inkább tehetetlen) reakcióm: inkább jöjjön a jobbágyság ! De kérdezem: ilyen terhekkel lehet egyáltalán élni? Megélni? Sztem egyre inkább az a válasz, hogy nem.

60145 2011.11.16. 19:28:25

43. Nefelejcs (szerkesztő) 20-ra: Kiemelkedően magas az áfa a táblázatod szerint a svédeknél. Nem igaz, hogy nem nyúltak hozzá az elmúlt 20 évben Magyarországon, többször is. Pl. 2006-ban a választások előtt le, utána meg felemelték néhány cikk áfáját. De az Unió miatt is módosítottak. Egyszóval: az egész rendszert kell nézni, ha van egyáltalán. Most mintha nem lenne...

16338 2011.11.16. 20:24:04

51. Atlasz, fogalmam sincs Kropotkin kommunista anarchizmusáról, de majd utána nézek és reagálok. Nem válaszoltál a kérdésemre, tehát: Mondanál nekem pár jóléti államot, ahol a várható GDP eléri a 3-5%-ot (kb. ez a GDP, ahol már fejlődő gazdaságról beszélhetünk)? És ahol nincs megszorítás, jóléti kiadás leépítés? És ahol nem növekszik az eladósodás?

16338 2011.11.16. 21:17:19

Atlasz, nem. Gyorsan olvastam kicsit Kropotkinról, ha valamikor azt mondtam - erről valahol már beszélgettünk - Bakunyinról, hogy közelít, de nem, akkor Kropotkin távolodó tőle. Persze, jobban bele kéne merülnöm, azt pedig nem akarom, mert befolyásolna abban, kitaláljam azt, ami szerintem ideális, megvalósítható és a többségnek megfelelő. Eddig ezekkel az volt a gondom, hogy a közösségekben kívülről meghatározott általános szabályok éltek, pedig itt pont az a lényeg, hogy minden kisközösség maga szabályozza önmagát, így aztán mindenki megtalálhatja bőséggel azokat, ahol önmaga is jól érzi magát, és el is fogadják. Akár lehet egy-egy közösség királyság is, ez már teljesen mindegy, van aki alattvaló szeret jobban lenni, van aki uralkodó, miért ne lehetne erre mód? Nincs kényszer. Na, ha jutok kis lélegzethez, akkor átgondolom és megírom. Talán jövő télen lesz rá időm. : )))

12009 2011.11.17. 00:42:39

Sok mindent összeirtak itt. Olvasom és fáj a fejem. 1. Nemesember nem adózik. 2. Mi közöm nekem a többiekhez? 3. Mi hasznom van abból, hogy eltartok az adómból sok szerencsétlent? 4. Minek nekem az állam? Az anarchista rend a legigazságosabb. Ott nincsenek ingyenélők és a mások jövedelmére ácsingozók. Az állam a kizsákmányolók eszköze. A sok szerencsétlen, parazita kiszolgálója. Én sokat tanultam, dolgoztam azért, hogy piacképes tudást szerezzek. Ennek a munkának az eredményét miért osszam én me azokkal, akik erre képtelenek voltak? Pusztuljanak éhen, vagy legalább pucolják meg a cipőmet!!!

12009 2011.11.17. 00:44:10

55 Nagyon jó :)

60145 2011.11.17. 08:49:51

54. jus : Nem tudok válaszolni a kérdésedre, mert nekem nincsenek információim, másnak lehet, hogy vannak. Azt hiszem, hogy a hitelfelvétel a gazdaság nélkülözhetetlen eszköze, valamint az is, hogy mint minden emberi dolog a világon, időnként sikeres a gazdaság, időnként meg visszaesek. Kropotkinra: Azt akartam írni, hogy nem fáraszd magad vele, érdekes, de fontosabb az élet. Látom, hogy új kommentedben folytatod.

60145 2011.11.17. 08:54:33

55. jus : Így kezdődött az állam is, előbb a munka megszervezésével, aztán a munka eredményének megvédésével, amely csak úgy volt lehetséges, ha némelyek mentesültek a munkavégzés alól, és papok, katonák (varázslók, harcosok) lettek. Ha úgy válaszolnál, ahogy én, és ahogy Nefelejcs sem (szám és a címzett hozzászóló bemásolása egérrel), akkor most nem dicsérted volna meg saját magad.

60145 2011.11.17. 09:01:02

56. granicsar : Fejfájás ellen: 1. Nemesember nem adózik. Dehogynem! Éppen az áfát fizette mindig és mindenhol! Erről szól a bejegyzés. 2. Mi közöm nekem a többiekhez? Ezt Te tudod. Robinson sem élt önmaga erejéből, ez annyira triviális, hogy a magyarázatával nem sértelek meg. 3. Mi hasznom van abból, hogy eltartok az adómból sok szerencsétlent? Válasz az előzőben. Ráadásul az adódból megvéd az állam, hogy a kisemmizettek ne tegyék a torkodra a kést. 4. Minek nekem az állam? Próbáld ki nélküle, és megtudod. Anarchista rend pedig nincsen, soha nem is volt, önellentmondás.

60145 2011.11.17. 09:03:07

Jus, Granicsár - figyelmetlen voltam, elnézéseteket kérem az 59. utolsó mondatáért, amely az 57-esre vonatkozott.

15138 2011.11.17. 09:54:21

Kokó, oké, olyan messze nem állunk egymástól...és ha állnánk is... Lancelot, Zsuzsa próbálta kiszámolni...Valahogy annyit fizetsz, mint az adód, és az összes elköltött pénzednek valahány százaléka. Én ide számolom a jövedékit is, mert attól, hogy bizonyos célra szedik, még nekünk kell kifizetni. A gáz, a benzin, a kaja, a ruha, bútor, kocsi, a szolgáltalások nagy része - mind tartalmaz áfát. A biztosítások is. És akkor itt jön be, hogy ez sok ám, és az alacsony fizetés nagy százalékát viszi el. Ami a nagykeresetekből meg megmarad, az legfeljebb a vagyonadóba számít be, annak lényegesen alacsonyabb a kulcsa - és Mo-on nincs is. (azt hiszem) 52-re Fanny, a jobbágyságban az a rossz, hogy nem jártathatjuk a szánkat. Már ha az fontos. :) 53-ra Atlasz, kerestem adatot, nagyon nehezen találtam. Én vagy húsz éve áfás voltam, akkor 25 volt, azt is hittem, hogy mind annyi. Most tudtam meg, hogy a kaján, gyógyszeren azért nem annyi van. De nagy átlagban mindegy, mert ha mondjuk egy svájcinak megemelnék 25%-ra az áfáját, egyből lefordulna a székről. Ez megdöbbentően nagy szám. Mindenki másnak. Csak nekünk nem? 56-ra Grani, erre posztot írok. Felhasználom a kommentedet (remélem, nem bánod) Atlasz, ezen is rágódni kell, hogy a hitel a gazdaság elengedhetetlen része-e, vagy nem. A forgó-eszköz-hitelek hiánya éppen most kényszeríti térdre jól menő vállalkozók ezreit...

45691 2011.11.17. 10:38:03

A magyarországi ÁFA egy nagyon érdekes történet, tényleg jól kiolvasható belőle, hogy a magyar elit ( az egész társadalom ?) mit gondol erről. Az az ÁFA,amit mi is használunk egy hozzáadott érték adó,tehát,valójában akkor tud működni,ha a gazdaságban jelentős mértékű hozzáadott érték keletkezik. ( Ez pl.az USA-ban nem szempont,ott nem hozzáadott érték adó az ottani Sales Tax). Na mostan itt ezzel van a legnagyobb baj,de szó szerint. Na,mostan,ennek ellenére a magyar politikai elit úgy csinál,mintha ez a hozzáadott érték nagybna termelődne,s mintha ezt a nagyban termelődő hozzáadott értéket lehetne,szinte korlátlan mértékű változtatgatásokkal ,időben és mértékben, változtatgatva ÁFA-val terhelni, mindig éppen ahhoz képest,hogy az állam kötlségvetése mit kíván meg. Magyarul: téves az elit kiindulási alapja arról,hogy mekkora hozzáadott érték keletkezik a magyar gazdaságban,és ehhez képest csak azt lehet mondani,hogy még tévesebb az ÁFA mértéke,amit erre kitalálnak. A csapda drámai,mert igaz az,amit írsz,hogy az ÁFA az adóbevételek szerkezetében mekkora helyet foglal el, óriásit, mintha mi pl. egy nagyon fejlett nyugati gazdaság lennénk. Ennek a brutális mértéke,ha egy nagyon brutálisna kicsi hozzáadott értékre rázuhan, automatikusan állítja elő a fekete és szürke gazdaságot, amivel meg forgunk-forgunk,mint a tengeri kígyó... Másrészről,Nefi,nem sok értelme van elkezdeni egyes országok adóit, mértékeit stb. összevetni más országokéval,mert ennek csak akkor lehet értelme, ha megnézzük, hogy pl. Svájc állami kiadásai az ottani összes nemzeti terméknek mekkora részét jelentik, ez az a bizonyos GDP arányos állami újraosztás. Azt fogod találni,ha így nézed, hogy egyes országok nagyújraosztást csinálnak,ergo nagy jövedelem koncentrációt, nagy adóterheléssel,mások meg kicsit,vagy kisebbet. Itt semmi recept nincsen, mert Svédország is élhető ország,és Svájc is az,noha nagyon nagy a különbség ebben a körben. Ezt minden nemzet maga kell kiszenvedje magának, hogy tehát mit tegyen az állam-mit ne tegyen az állam,ehhez mennyi pénzt szedjen be és mennyit osszon ő maga. Na,mi itt ebben semmiféle haladást nem mutatunk,és szomorú módon eddig a politika itt szinte semmi másról nem szólt,mint arról,hogy erre a jövedelem koncentrációra - állami újraosztásra ígért a politikai elit. Ez egy beteg dolog,hogy mennyire az,az most látszik, mikor a Fidesz egyébként szerintem a helyes irányba haladva kisebbre venné az állam pénzügyi méretét, de ezt hogyan tegye,ha a kisebbre vétel bármely ötlete és technikája ellen hisztériázva tiltakozott,nagyjából a 90es évek közepe óta amikor először derült ki drámai módon,hogy finanszírozhatatlan az államunk.

15138 2011.11.17. 11:32:51

63-ra Kériszépen, igazad van, nem volt helyes összehasonlítani az államokat, elöször nem is akartam, nekem elég lett volna a svájci adós magyarázata, hogy miért veszélyes a magas áfa - és hogy ők miért nem forszírozzák. Itt meg is állhattam volna - de olyan sokan kérnek adatokat. :) Megtaláltam ezt az oldalt, és akkor már teljesen elhűlve láttam, hogy mennyire kivételesen magas a magyar áfa. Ha megnézem, a görög alacsonyabb és rávitte őket a feketézésre ... Lehet szidni az adócsalókat - én is teszem -, de most kaptam egy okot, hogy miért is csinálják. (megjegyzem, hogy amit be kéne fizetni, azt be kéne tudni tartatni is) Hogy az államunk meg finanszírozhatatlan, igaz, de engem vigasztal, hogy több másik is. Hogy a Fidesz hogy próbál ebből kimászni, azt nagyon szeretném látni (látva Sárközy hasonló törekvéseit és az azt követő népszerűségi listán való zuhanását). Viszont szurkolok a Fidesznek, lévén, hogy ő a mosti magyar kormány, mint olyan, az enyém, ha nem is rájuk szavaztam. Ők vannak a kormánynál, nekik van rá hatalmuk, hogy bármit tegyenek. Hát tegyék, gyorsan - -ugorjunk, tök jó lesz. :(

60145 2011.11.17. 12:10:05

63. KériSzépen : Nagyon világos és tárgyszerű hozzászólás, nekem is jól jött. (Arra kíváncsi vagyok, hogy vajon a hatalomkoncentráció és benne a közigazgatás átszervezése csak a vezéri mánia kiélése lesz, vagy legnagyobb költségvetési tétel felezése, harmadolása, az egyetlen valóban komoly takarékossági intézkedés valósul meg. Hatalmas hivatalnoki elégedetlenség fogja kísérni, nem úgy, mint amikor a szövőnők kerültek utcára.)

11951 2011.11.17. 13:20:27

Szia Nefelejcs! Nagyon jó az írás,és a meglátásod,szerintem..... Nem olvastam végig a kommenteket,csak annyit tennék a magam részéről hozzá,hogy akiket az ÁFA leginkább érint azok tehetetlenek,ellenben az a réteg,akit ez nem érdekel,lehet hogy egyébként sem itthon költi el a pénzét,mert az év egy részében külföldön szórakozik....Vagy a Szlovákoknál vesz autót....Vagy ahogy itt a nyugati határ mellett,már a napi bevásárlást is a szomszédba intézi...

45691 2011.11.17. 13:43:58

65. Semmi baj azzal,ha más országok adatait nézegetjük, semmi baj ! Mindenki más, sőt,az is fontos,hogy ha a francia állam finanszírozási problémáit nézzük, ne gondoljuk egy percre sem,hogy az bármiben is hasonló a miénkéhez. Ne higgyünk annak, aki azt mondja,hogy de máshol is adót emelnek és kiadást csökkentenek,ezért most mi is ezt kell tegyük. Franciaországban,Angliában, ott azon a bizonyos "nyugaton" létezik egy valamiféle használható közösségi praxis,hogy mit tegyen az állam és mit ne,pont erről írtam, ez persze nem tud egy perc alatt előállni,hirtelen,nekik is soká tartott,és persze nem egyszerű azon módosítani. Csakhogy : ott van egy praxis,lett ilyen. Nálunk pedig nagyon nem,és ennek a gyakorlását kellene végre elkezdeni. (Csak halkan mondom,hogy valójában ebbe belefogtunk, gyengén és erőtlenül ugyan,de belefogtunk, pont 89/90-nel,csak már semmire se tartjuk. Sajnos.)

45691 2011.11.17. 13:45:22

65. Pont a hatalom koncentráció teszi végletesen képtelenné az egész átalakítási folyamatot. Pont az.

45691 2011.11.17. 14:10:09

Egyébként mindenkinek ajánlom a Bajnai - Oszkó féle alapítvány egyik netes felületét ! Egészen 1995-től szépen ott van,hogy melyik évben hogyan és miből állnak össze a magyar államháztartás kiadásai és bevételei, nagyon egyszerű jópofa grafikai megjelenítéssel. nagyon tanulságos ! http://www.hazaeshaladas.hu/kozoskassza#/common/2012

15138 2011.11.17. 14:11:20

66-ra Szia Zsati, ne mondd, mit nem lehet kapni Mo-on, hogy határon túlra kell érte menni? Ez volt az első gondolatom, aztán rájöttem, hogy nem azokat az éveket írjuk. AKkor mi olcsóbb ott? Ezt viszont nehezen fogom fel, hogy mennyi minden olcsóbb nyugaton, mint Mo-on, holott... a fizetések magasabbak. Nem értem, hogy tudják otthon az ingeket 12 ezerért megpróbálni eladni, hogy csak egy példát mondjak, vagy a 60-70 ezres cipőket kitenni. 67-re Általában ideges voltam a rendszer-váltás utáni években attól, ha azt hallottam politikus szájából, hogy "nyugaton...". Mert hogy nekünk is megvan a magunkhoz való eszünk, gondoltam. Azóta már annyit baromkodtak az államatyák a saját eszükkel, hogy ma már nyugodtabb lennék, ha lemásolnának valami működőt, az sem baj, ha nem originális. Nem gondolom, hogy olyan nagy eltérések vannak az egyes országok közt - hiszen az emberek vágyai hóttökugyanazok. (szerinted belefogtunk 89/90-ben? )

15138 2011.11.17. 14:19:13

69-re Pechemre, ki sem tudom mondani a számokat ...a százmilliárd felett nem tudom, mi van. De még elképzelni sem tudok akkora összegeket. Tényleg jó oldal.

11951 2011.11.17. 14:37:13

70. Nefelejcs (szerkesztő) A mostani gyenge forintnál már lehet hogy nem éri meg,de nem olyan rég a fiamék Szombathelyről gyakran átjártak vásárolni,ruhától az élelmiszerig Ausztriába.....A minőségtől az árakig,minden jobb náluk....Ez van....

45691 2011.11.17. 16:39:37

71. Egyszer Lee Iacocca,aki a Ford egyik csúcsvezetője volt, és a Chrysler elnöke lett, akkoriban meg is mentette a céget, meghívta a szegény olaszországi rokonságát az elnöki irodájába, akik azt hitték,hogy a mennybe kerültek,saját,külön fürdőszoba,pihenő helyiség stb.stb. Kérdezték tőle,hogy hogyan tud milliárdos dollár összegek felett dönteni. Azt mondta nekik, hogy nem nézi az összegek végén az összes nullát. Ugy egyszerűbb...

210292 2011.11.17. 17:16:34

69. KériSzépen 2011. 11. 17. 14:10 EZ csuda JÓ! ..., a múltkor már nézegettem, de akkor még csak elindították a honlapot .... :))

12009 2011.11.17. 17:49:58

60 Hát igen, már reggel a WC-n kétszer adózok. Nem keverni az anarchizmust, ami hatalomnélküliséget jelent a káosszal. Az anarchiában van rend, a szabadság rendje. Vagy szerinted feltétlenül szükség van hatalomra, államra ahoz, hogy rend legyen?

45691 2011.11.17. 18:13:23

76. Ez lényeges Grani ! Az államra nem azért van szükség,hogy rend legyen,hanem azért, hogy vigyázzon a szabadságra,mert csak az teremt rendet. Ugyanis mindig jönnek, akik a köz nevében eltiporhatónak gondolják a szabadságot. Mint itt most a Fidesz. Az,hogy erre általában az államot szeretnék használni, teljesen természetes, az államnak vannak erre a legjobb eszközei.

12009 2011.11.17. 18:21:14

77 Megvédem én magam. Államszervezet sokféleképen alakult ki. Az egyik kialakulási menet: Dolgoznak a dolgozók, de aratás után jönnek a rablók és elviszik a termés nagy részét. A dolgozók keresnek egy vagy több harcost és felbérlik őket, hogy védjék meg a rablóktól. Ennek fejében a harcosok nem dolgoznak és etetik őket. Na, innen indul az állam. Persze, van más mód is, de többnyire ez van.

45691 2011.11.17. 19:20:11

78. Tök jó a sztori, még ez is lehet,hogy így volt,vagy így is. De,végül is nem mindegy ? Én abból szoktam kiindulni,hogy az ember nevű élőlény nem végletesen idióta,és ha egy közösségi intézményt ilyen soká, ilyen régóta "használ",annak jó oka van. Az állam pedig bizony ilyen intézmény. Hogy ki mennyire tudja megvédeni magát, a vagyonát stb.stb. az jó kérdés. Végignézve pl. a mi huszadik századunkat, azt kell mondjam, hogy a nagy egyéni bátorságok olykor szart se értek Grani.

12009 2011.11.17. 19:26:12

79 A rabszolgatartás is jól bevált. Meg el voltunk azzal is, hogy lapos volt a Föld. A huszadik század meg pont jó példája az állami rablásnak :) A középkorban, a hűbér rendszer idején nem voltak ekkora adók, még a jobbágyoknak sem. Kevesebbért kaszára kapára kaptak az emberek.

210292 2011.11.17. 23:00:01

80. granicsar 2011. 11. 17. 19:26 ..., hááát ....?! - egy ókori rabszolgatörvény, azaz annak a rabszolgát megillető "Juttatások" látán némelyik mai múlti cég hajtépéses szívgőrcsöt kapna! - s a középkori jobbágy is csak 3x tizedet adózott .... :)))

60145 2011.11.18. 07:51:02

76. granicsar : Van némi fogalmam az anarchizmusról, de KériSzépen - bocsánat: 77. - jól válaszolt, minek szaporítsam a szót. Sajnos, az anarchizmus soha sehol nem valósult meg, és ha megvalósulna, azonnal meg is szűnne. Ezért nem több, mint egy szép eszme - ami azért - ronda közhellyel szólva - nem semmi.

12009 2011.11.18. 08:20:58

82 Isten mentsen meg a megvalósuló eszméktől!!! Az anarchizmus eszme, rengeteg irányzattal. Az eszme arra jó csak, hogy a gondolkodást irányitsa. Az anarchista a cselekedeteiben arra törekszik, hogy minnél inkább elszakadjon, függetlenedjen az államtól. Nem erős államot, hanem erős közösségeket akar. Annyiféle irányzata van az anarchizmusnak, hogy felsorolni is képtelenség. Én individualista anarchistának tartom magam. Nem is támogatom az antiglobalista anarchistákat, mert magam is globalista vagyok. Azon belül persze az egyéni érdekek, a kis közösségek érdekei fontosak számomra. Nem totális világ államot, hanem globális kisközösségeket képzelek ell. Pont mint itt, az internet szabadságában, ezen a topicon. Merthogy több kontinensről irogatunk ide, senki nem kényszerit rá és valahogy a rend is kialakult magától. És még azt mondod, soha nem valósult meg :)

210292 2011.11.18. 08:55:05

83. granicsar 2011. 11. 18. 8:20 :)) .., vagy valami ilyesmi .... :)

15138 2011.11.18. 10:23:05

83-ra Igen, én is "egy vérből valók vagyunk te meg én" érzésem miatt maradok a nolon. :)

45691 2011.11.18. 10:50:02

Milyen helyes egy beszélgetés! Az ÁFA-ra visszatérve,én legalábbis,egy bátor,sőt,forradalmi cselekedettől vezérelten, ha miniszterelnök lennék, itthon javaslatot tennék egy amerikai tipusu, Sales Tax rendszerre, egységesen kb 15% kulccsal. Aztán ezt használnám legalább néhány évtizedig, tehát gazdálkodó szervezetek egymás közötti ügyleteinél nuku adó,csak a végső fogyasztónál, és nézném,hogy a hazai gazdaság hozzáadott értéke hogyan alakul. S ha már nagyon-nagyon magas,akkor előállnék egy VAT tipusu ötlettel,de csak népszavazás után. Persze ehhez kell egy tényleg kisebb pénzügyi étvágyú állam...

210292 2011.11.18. 11:03:34

86. KériSzépen 2011. 11. 18. 10:50 ..., Csak az IMF meg ne hallja! ...

110481 2011.11.18. 11:22:19

Adóügyben szerintem néhány alapfogalmat tisztázni kellene: egyrészt a közteherviselést! Nálam ez azt jelenti, hogy mindenki ugyanazon elv szerint fizet adót (ma ez nincs igy), másrészt az adók elköltésének kérdését. Szerintem az adóknak egységeseknek kell lenniük, a szükséges kiegyenlitéseket a szociális ellátórendszeren keresztül kell intézni. A mindenki fizet adót kitételen a fekete gazdaság elleni kiméletlen harcot is értem (mely attól függően ki a "szakértője" 25-33% között mozog. Ha ennek a kétharmadát adófizetővé tennék az állam gondja azonnal megoldódnának. Valamiért a NAV nagyon elnéző ezügyyben. Vajon kik lehetnek ennek a fő haszonélvezői? Az adó mértéke? Irodám falán lóg néhány számla a régi cégünktől. ÁFA nem volt viszont minden számlára fel van ragasztva egy okmánybélyeg: 1907.-es számla:10 fillér (1374 aranykorona értékhez), 1932.-es számlán 5 fillér (480 Pengős számla) 1933-as számlán 2 fillér (160Pengős számla) Az adó mellett súlyos kérdés, hogy azt mire költik? FJ idejében a 10 fillérekből épitettek csatahajókat, de nem finanszirozták munkakerülők millióit! Horthy idejében a 2 fillérekből felépitették pl. Lakihegyet (mely akkor a világ legmagasabb épitménye volt), de nagyon nem finanszorozták közvetlenül a művészvilágot. Akkor Kabos Gyula szinházigazgatóként tönkremehetett, ma reggel viszont Patali Ági nyafogott az ATV-n, hogy az állami filmes nemtudommicsoda Vajna vezetésével ellenőrizni kivánja mit művelnek a pénzzel! Rengeteg ember, legalább 7 millió óhajt jól megélni ma a költségvetésből, követel ingyenes oktatást, magasabb közalkalmazotti béreket, stb. és ez szinte lehetetlen. Az őrületes adók innét vannak! Mindössze 1,2 millióra tehető mindössze az elsődleges adófizetők száma!(Kornai szerint) Megoldás: döntsétek el, milyen állami ellátásról akartok lemondani!

23353 2011.11.18. 13:47:21

88. zili 2011. 11. 18. 11:22 Egyetértek. Felesleges ilyen/olyan adórol csevegni amikor a legtöbb magyar polgár és cég az elsö alkalmat megragadja hogy ne fizessen adót! És tetejébe nem által itt és másutt panaszkodni hogy nics elég pénz oktatásra, egészségügyre, nyugdíjra, stb. Halló!!! A kettö összefügg! Szabotálod az egyiket nincs pénz a másikra.... re 86 Kériszepen Én hallottam hogy a VAT modernebb és jobb mint a sales tax. Kanada nemrég tért át a VAT-ra. Nem vagyok közgazdász, te annak hangzol mi a véleményed? Miért jobb szerinted a sales tax?

15138 2011.11.18. 14:14:59

86-ra KériSzépen, csak gratulálni tudok, neked legalább van ötleted. Én csak nyavalygok, meg a hibát könnyebb meglátni, mint jó ötlettel előállni. Majd támogatlak, ha odakerülsz. :) 87-re Funyi, ha jó, ami jó, az IMF sem tehet ellene. :) 88-ra Miről akarok lemondani? Bármiről, ami ahhoz kell, hogy mindenkinek jusson munka és saját maga dönthesse el, hogy a fizuját mire költi. Ha kell, fizessünk az orvosoknak, ha kell, az iskolákat fizessünk (legalább oda is bemenne a kiválasztódás, momentán tanár-ellenes hangulatomban vagyok, szülőként nyögöm) - de munkája legyen mindenkinek. Utána meg szavazzunk, hogy mire menjen az a pénz. A képviselőknek sem kell meggazdagodni az állásukból, nem egy fatalitás, hogy ahogy képviselő, mindjárt félisten... 89-re Little, jó, amit mondasz, tartassák be az adóbefizetést. Már csak azért is mondom, mert alkalmazotti fizetésből élve, nekünk amúgy is levonják. (mi magunk adózunk, egyébként, de befizetjük) De nem gondolom, hogy csak ez adná a költségvetési hiányt.

210292 2011.11.18. 15:30:04

90. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 18. 14:14 "A BANKÁRNAK" nem jó, ha TE nem kérsz tőle kölcsön, mert akkor belefullad a pénzbe! - De ha TE fuldokolsz az adósságcsapdában, akkor a Bank azon gazdagszik, s az NEKI JÓ! ..., az lenne az ideális, ha mindketten ELÉGEDETTEK lennénk, - de mostanában megbolondúlt a világ! Az IMF most nem azért van itt, hogy "NEKÜNK" legyen JÓ, hanem, hogy NEKIK legyen jó, s minden elkövet, - hisz ez a "létérdeke" - hogy ezt a folyamatot nehogy Magyarország megszakítsa, s mások számára is bebizonyosodjon, hogy igenis lehet máshogy is ... - ha hodászi kancigány uzsorás lenne, akkor a rendőrség már lefogta volna! ........................... - de hisz nem is ez a blog témája .....

65469 2011.11.18. 15:49:02

86-ra Sajnos az ÁFA kötelező adónem az EU-ban. Az viszont tény, hogy az USA például nagyon jól megvan a sales tax-szel. Ahogyan látom, a fordított ÁFA lényegében véve egy sales tax, mert az értékesítési lánc végén kell csak ténylegesen fizetnie annak, aki nem adja el tovább. De ha már marad az ÁFA, akkor tényleg jobb lenne egy 20%-os, amilyet Gyurcsány vezetett be egy választási kampány idejére. Hogy nem csalják el az adót, az abból látszik, hogy milyen gyorsan vissza kellett állítani. Meg aztán az ÁFA nem csak bevételszerzésre jó ám, hanem például a különböző kulcsokkal preferálni lehet egyes tevékenységeket. Jellemzően a nagy élőmunkát használó, kisebb vállalkozásokat. Például más országokban a vendéglátás tartozik ide.

15138 2011.11.18. 16:08:40

Funyi, azt írsz, ami eszedbe jut. :) A bankárokról inkább ne, azoktól most kissé herótom van...:DD Szia Didgeridoo.

60145 2011.11.18. 18:52:54

Elolvastam az eddigieket is. Bólogatva.

10306 2011.11.19. 17:26:28

figyelembe véve a hazai körülményeket, kijelenthetjük, hogy az adócsalás jogos önvédelem, tehát az életünk természetes része kell, hogy legyen!

45691 2011.11.20. 12:08:11

95. A legnagyobb hibák köz tartozik ez a logika Izomagyu ! Ezzel ugyanis lemondunk arról a közösségi célkitűzésről,hogy valaha is legyen olyan adórendszerünk,amelynek döntően nagy részt önként be lehet tartani. Ezzel mondunk le olyan közösségi létformáról, mint ami pl. Svájcban,vagy máshol is van. Nem ezt kell lemondóan tudomásul venni, hanem határozottan követelni egy másik adórendszert - egy másik állami konstrukciót !

243343 2011.11.20. 18:32:03

3. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 15. 21:44, persze, de közben a hadigépezet fenntartását ráterhelik a görögökre, az olaszokre, mireánk, stb. Svájcot pedig felejtsd már el. A trezorból kiabálni könnyü.

243343 2011.11.20. 18:34:29

11. jus 2011. 11. 15. 22:54, sok, vagy nem sok, nem a lényeg. Mi történi vele, az a kérdés. Legnagyobb része elmegy a harácsra. Aztán lopnak belöle. Az icike-picike pedig a maradékot mindmegette.

243343 2011.11.20. 18:39:40

28. Nyifu1 2011. 11. 16. 11:15, az ember a tulajdonosok számára válik feleslegessé.

243343 2011.11.20. 18:48:11

78. granicsar 2011. 11. 17. 18:21 ez elég nagy butaság. Mert eleve volt valaki, akiknek a rabszolgák dolgoztak. Aztán ez arra használt egyes rabszolgákat, hogy védjék meg az egészet az idegenek ellen. ìgy jött létre az állam. Csak késöbb az idegen rablók felvásárolták/megszerezték a helyi rabszolgatartó üzletét a védelmi üzletággal együtt. Ez van ma. Már nincsenek rablók, mert ök maguk a hatalom. Az állam pedig a rabszolgák elnyomását szolgáló eröszakszervezet.

23353 2011.11.20. 19:41:04

95. izomagyu 2011. 11. 19. 17:26 ElképesztŐ ez az imbecil és gondolkodás:..."adócsalás= önvédelem". Hogy a p..ba tudná igy az állam a közköltségeket fizetni? Pl. Oktatás, egészségügy, közvédelem, utak, stb? Nyilván az igy gondolkozóaknak egy diktátor jobb, az aki a maga "bölcsességében" elhatározza mennyi pénz kell és hova, oszt eleve kevesebb fizut ad, és az árakba beépíti az adót anélkul hogy megmondaná mennyi (mert ugye ez mind titok) oszt nincsen vita!!! Ismerösnek hangzik???

ejmiakő 2011.11.21. 11:30:38

101. little 2011. 11. 20. 19:41 más a világképed. Elhiszed hogy demokráciában élsz - akárhol -, megeszed, hogy a közérdek szerint müködik az állam. Sajnos nem így van. A tulajdonosi diktatúra nem közérdekü célokra szedi a pénzt alapvetöen, hanem a hatalmuk fenntartására. Háborúkra, fegyverekre, meg a lakájaik jólétére. A feltételezéseid fennállása esetén persze igazad lehetne, de hibás kiindulás hibás eredményre vezet. Ma se tudod, mi történik a diktatúra által szervezett "válságok" alatt összeszedett pénzekkel. Az USA lakosságát annyira meg tudják bolondítani, hogy feláldozzák fiaikaz a Hindukuson. Kinek hozott valamilyen "hasznot" az Irakban feláldozott 5-6 ezer fiatal, a néhány 100e irakiról nem is beszélve? Láss, ne csak nézz.

15138 2011.11.21. 12:56:34

97-re Ejmiakő, neked meg azt kellene elfelejteni, hogy a svájci bankok és az ország egy. Nem. Ha már adócsalás: az állam nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Erre a közösséggel is kibánok, egyedül az államot akarván büntetni, ha nem fizetek adót, vagy csak egy részét. Végsősoron, magammal bánok ki, mert az állam nem én vagyok, a közösséget meg pofozhatom, nekem fáj...

45691 2011.11.21. 18:02:08

89. Na, közgazdának néznek...jogot tanultam,jelentem, s ez ma itthon tán randább szitkoszó,mint ha valaki közgazdász lenne.. Én ezért hinnék itt inkább egy USA tipsu sales tax-ben, mint a VAT tipusu európaiban, mert ahhoz,hogy elkezdjen növekedni a magyar gazdaság - nem a magyarországi !! - hozzáadott értéke,magyarul a profit, akárhonnan nézzük, ahhoz egy sokkal-sokkal egyszerűbb rendszer kéne, az USA féle forg.adó. cégek között ugye egyszerűen nincsen,ergo nem kell foglalkozni vele. Egy olyan helyen,mint Kanada, meg lehet csinálni egy átállást, az ottani "nép" a piacgazdaság adminisztrációjában igen jártas, nem húsz rövid évnyi praxis van,hanem többször annyi. Nálunk olyan alacsony fokon áll a "közértelmesség" ( ez Széchenyi nagyon okos kifejezése),és ez igaz a vállakozói rétegre is, hogy bármely rendszer akkor lehet jó,ha szó szerint óvodás módra egyszerű. Nem fognak félni tőle,mert érthető, és persze olcsó a céges adminisztráció. ( Egyébként arról én nem tudok, hogy a VAT tipusu forgalmi adó lenne a "kötelező" az unióban. Olyan uniós szabályozást én nem ismerek, hogy bármi adónem kötelező lenne.)

243343 2011.11.21. 18:43:17

103. Nefelejcs (szerkesztő) 2011. 11. 21. 12:56, az elsö mondatot nem értem. Szó sincs arról, hogy az államot kellene büntetni. A haszonhúzóit, eröszakszervezetként müködtetöit, azokat igen. Kár, hogy nem választhatom szét teljesen, közös célokra adok pénzt, harácsra pedig nem.

15138 2011.11.22. 07:56:27

105 Azt írtad nekem, hogy "Svájcot pedig felejtsd már el. A trezorból kiabálni könnyü". Erre válaszoltam, hogy te meg azt felejtsd el, hogy a bankok és az ország ugyanaz. Ne keverd a kettőt. A többivel egyetértek. :)

10260 2011.11.22. 20:25:26

Nehéz dió ez kedves Nefelejcs! Általában ott szoktak magas fogyasztási adóval operálni, ahol és amikor rossz az adómorál. Magyarországon - jelenleg - az általános fogyasztási adó kulcsa 25 %. Ezt emeli meg 2 százalékkal a kormány jövőre. Az 5 %-os kulcsba például humán gyógyszerek, gyógynövények, tápszerek, anyatejkiegészítők, vakok számára készült segédeszközök (Braille-tábla, fehér bot), papír és elektronikus könyv, napilap, újság, folyóirat, kotta tartoznak. Nem egy bő réteg. (Azért nem az, mert a gyógyszereket NEM az fogyasztási adó oldaláról emelték meg, hanem az állami támogatás csökkentésével!!) 18%-os adókulcs alkalmazása szintén nem egy bőségszaru: tej, tejtermékek (kivéve anyatej), ízesített tej. Gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék. Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, távhő szolgáltatás. (Magyarul az elektromos energia, a gáz például nem. De a tűzifától a szénig és a benzintől a gázolajig minden más...) Gyakorlatilag a dolog KIKERÜLHETETLEN és kapásból 2 %-nyit kapásból romlik mindenkinek az életszínvonala, mert ebbe a körbe a szolgáltatások is beletartoznak... És még jöhetnek a további adók - vélhetően ÁFA-szerűen - mert a nem ortodox gazdaságpolitika miatt kiszabandó EU-s büntetéseket is adókkal fogják áthárítani. (Lásd: bankadó, távközlési, stb.) Emlékszem a taxisblokád a 45 Ft-os gázolaj miatt (is) volt. Tessék már gondolkodni: mennyit sikerült azóta birkásodni....

58395 2011.11.22. 20:45:13

Egy picike szössz Izom védelmére: Azt ne felejtsük el, hogy az adót kezdettől fogva irracionálisan használták fel. Nem az államot, vagyis nem csak az államot működtették belőle, hanem rengeteg vazallus meggazdagodott az állami megrendelésekből,(BKV botrány, autópálya építés stb.) Az a sok oligarcha sem piaci versenyben szedte meg magát. És ha valaki minimalizálja az adóját, az nem ad annyit a gazdagoknak... Lehet az USAban működik de az országban nem, és nem a csóró kezdett adót csalni '88ban...Ugyhogy kezdjük a számonkérést a megfelelő helyen, és amikor azok már letöltötték a büntijüket, akkor kérjék a kicsiktől számon. Tökéletesen elég lenne csak az állam működtetésére a fele a befizetéseknek, de az oda kerüljön ahová szól...Ahhoz viszont a politikusnak kellene becsületesnek lenni, és nem alja embereknek, szinte kivétel nélkül...:-(((

45691 2011.11.23. 12:05:38

108. Kokó, kérlek Téged is, hogy látogass el a Bajnai-Oszkó féle honlapra,és próbáld kicsit tanulmányozni a magyar államháztartás kiadási - bevételi oldalainak szerkezetét. " Tökéletesen elég lenne csak az állam működtetésére a fele a befizetéseknek, de az oda kerüljön ahová szól.." - ez ugyanis barátom, egy tragikus és brutális tévedés. Tudod mi nem lenne itt,ha megvalósulna, amit leírtál ? Tömegközlekedés, közvilágítás, bármilyen oktatási és szociális intézmények minimum felét kötelezően be kellene zárni, a villamosjegy kb 1500 Ft-ban kerülne, a nyugdíjakat azonnal inkább a harmadára kellene csökkenteni,mint a felére, és tudnám neked sorolni. Rendvédelem és honvédelem nuku, az önkormányzatoknál fele fizetésért fele ember,és tudnám sorolni. Én nagy híve vagyok a tényleg kisebb állami újraelosztásnak,de komolyan, Kokó, amit leírtál, az pont egy komplett képtelenség.

15138 2011.11.24. 08:54:35

109-re Akkor legalább felfognák a népek, mire kell az adó. Ez sajnos nem zárja ki Kokó igazát az elharácsolt közpénzekről.
süti beállítások módosítása