Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Ki a baloldali?

2009. május 18. - Vörös Nefelejcs

Már semmi sem biztos.

Bezzeg a mi időnkben!...Akkor még tudtuk, hogy a baloldal a szocialista blokk: társadalmi tulajdon, egyelőre  a munka alapján történő elosztás, de vártuk az időt, a kommunizmus beköszöntét, amikor már mindenki igényei szerint is járulhat a közös kassza elé. A párt a harcos élcsapat, az ember ember általi kizsákmányolásának vége, ingyenes az egészségügy, az oktatás, biztos az állás a nyugdíjas évekig. És éljen az internacionalizmus.

Mai nappal megállapíthatjuk, hogy a társadalmi tulajdonnak vége, erről ábrándozni bűncselekmény, hiszen a magántulajdon szent és sérthetetlen - legalábbis papíron, de ebbe most ne menjünk bele. A társadalmi viszonyok megváltoztatására nincs mód, ezzel a mostanival kell együttélni. 

Ennek elfogadása azt is jelenti - vagy jelentené -, hogy lemondunk minden eddig élvezett szociális/szocialista vívmányról, mivel egy tőkés társadalomban ezek nem léteznek. Készek vagyunk-e lemondani? A nyugati világ ezer csodája közt sehol nincs 1-3 évig tartó szülés után járó munkaszünet, és ne áltassuk magunkat, mert ugyancsak nincs megfelelő óvodai-bölcsődei hálózat. Az egészségügyi ellátásért olyan pénzeket kérnek, amibe mi magyar szemmel beleszédülünk, és az oktatás is pénzbe kerül. A munkához való jogot sem garantálja sehol senki. Az utolsó hír, amit ezzel kapcsolatban olvastam, az az volt, hogy a munkanélküli pályakezdők aránya 20 % -ra emelkedett Svájcban. Ami még nem a válság által leglerongyoltabb kapitalista ország. Mi a jövő? Nem tudni, csak azt, hogy a kapitalizmusban a válságok ciklikusak, épp a sokat dicsőített piacgazdaság mozgatórugója, a szent kereslet-kínálat labilis egyensúlya okozza.

Ezzel nincs is gond, beláttuk, majd megszokjuk. Engem azonban érdekelne, így szavazások előtt, hogy baloldaliként miben különbözök egy magyar jobboldalitól. A vallás nem számít, ezekben a napokban vallásos emberek is baloldalinak hívják magukat, és ezzel nekem semmi bajom. Jézus nem egy tette példaszerű, a tíz parancsolat egyetemes, és az a semmiség, hogy Isten létében nem hiszek, nem akadályoz meg abban, hogy ne vállalnék közös baloldaliságot vallásos emberekkel. 

A tulajdonviszonyok közül nem választhatok, ha nem akarok új forradalmat. Nem akarok. Az internacionalizmus egybemosódik a páneurópaisággal.  A kommunizmusról lemondtunk, a szocializmust elhagytuk. Akkor mitől vagyok én baloldali?

Ugye nem attól, hogy az MSZP-re szavazok? Mondjátok, hogy nem attól leszek baloldali, hogy nem Orbán Viktorra akarok szavazni...Hogy ők nem attól jobboldaliak, mert szeretik Orbán Viktort? És attól sem, hogy az utcán masíroznak egyenruhában, árpádsávos nyakkendővel, mert sehol nem találom, hogy ettől valaki jobboldali lenne...

Már az sem számít, hogy ki mit mond magáról, hogy liberális, radikális, keresztény-demokrata, sima demokrata, szocialista, hiszen már nem ugyanazokat a fogalmakat jelentik nekem, mint másoknak ezek a szavak.

De azt nem akarom elhinni, hogy a baloldal összes forgatókönyve abból állna, hogy hogyan építsünk működő kapitalista országot azzal a párttal, aki attól szocialista, hogy magára írta!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr378289166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13149 2009.05.18. 15:55:47

Szerintem a baloldaliság nagyon élesen elválik a szélsőbaloldaliságtól (pl. a kommunizmustól), akárcsak a jobboldaliság a szélsőjobboldaliságtól. A lényeg - szerintem - a kapitalizmus eszmeiségéhez, a liberalizmushoz való viszony. A kapitalizmus nagyszerűen működik liberális, szocialista és konzervatív-kereszténydemokrata kormányok idején is, csak a szélsőjobb és a szélsőbal dúlja fel a polgári rendet. Más szóval: normális országokban a mérsékelt bal közelebb áll a mérsékelt jobbhoz, mint a szélsőbaloldalhoz, és fordítva.

15138 2009.05.18. 16:01:37

Akkor meg számít egyáltalán, hogy kire szavazok? Ha nem szélsőségre? (Amúgy, a szélsőség meghatározása még a legkönnyebb...)

13005 2009.05.18. 16:04:46

Nefelejcs, elolvastam, de vàlaszolni kérdésedre nem tudok és talàn màs se. Akkor talàn ez egy költöi kérdés volt? Nekem az tünt fel, hogy a svàjci baloldaliak (akik engem szimpatizànsként megtiszteltek minden vàlasztàs elött programjukkal) nagyon sok hasonlosàgot mutattak a magyar jobboldallal, persze nem a szélsöjobb erökre gondolok. Aztàn ismerek egy helységet ott, ahol egy jobboldali pàrt (Freisinn) olyan szociàlis programmal nyerte meg a helyi lakosokat, hogy soha ki nem talàlom, ha az eredetröl fel nem vilàgositanak.. Màs alapokra lenne szükség, ha ezt a krizist tul akarjuk élni, a pàrtok lejàrattàk magukat, a hitelük nulla, vagy minusz.

15138 2009.05.18. 16:08:48

Nem, nem költői kérdésnek szántam, mert egyrészt izgatnak a választások, másrészt, érdekel, hogy mégis mi különbözteti meg ezeket a pártokat. Azon kivül, hogy felettünk állónak hiszik magukat...:( Hogy mi az az ideológia, amivel azonosulni tudnék, baloldaliként, egy kapitalista környezetben, ha lemondok a világforradalomról. Mi marad??

10306 2009.05.18. 16:29:36

itthon a sofőr, angol honban az utas:)

15138 2009.05.18. 16:31:55

Na, az ilyen tisztán érthető meghatározásokat szeretem. Egyszerű, logikus, követhető. :) Kár, hogy még mindig nem tudom, kire szavazzak, és hogy én melyik oldalon állok...

10306 2009.05.18. 16:49:45

ismételni tudom csak magamat, olyanra ne, aki már bizonyította, hogy nem jó!

11677 2009.05.18. 16:50:18

Kedves Nefelejcs ! Ne felejtsd el azt, amit mint baloldali eszméket magadba szívtál ! Attól vagy és leszel baloldali ! Sajnos a mai baloldal – erről már írtam korábban többször is – ahelyett, hogy világossá tette volna mi az, amit a korábbi baloldaliságából vállal, és mi az, amit abból elvet, kidob, vagyis elemezte volna a múltját, kidobta az egészet a szemét dombra. Ezért tévelyeg és bukdácsol a mai magyar baloldal. Átesett a lú túlsó oldalára. Tedd meg az MSZP helyett Te önmagadban a baloldal önvizsgálatát, és amit abból humánusnak, jónak tartasz, azt kövesd !

15138 2009.05.18. 16:53:41

Kösz, Izom. A szavazásról értem a véleményed. De te mitől vagy baloldali? Az vagy? Kedves Lord, dédelgethetem magamban a régi eszméket, csak van egy erős realista vonásom is. Hogy odalett a kedvenc szocializmusom, kell más. Hol van? A te véleményedet is olvastam, többször is leírtad. Igen, kidobtak mindent, kiötötték a gyereket a fürdővízzel. És az MSZP mitől szocialista? csak azért, mert magára írta?

30179 2009.05.18. 17:13:58

A mi világunkban, ahol két szavazatmaximalizálásra törekvő nagy néppárt megpróbál minden társadalmi réteg kedvére tenni, értelmét veszíti a hagyományos bal - jobb meghatározás. Itt bárki, ha az érdekei úgy kívánják, képes szélső, vagy nem szélső jobb, vagy baloldali lenni. Sőt bármi.

FENTE LEVENTE 2009.05.18. 17:25:51

Zenére táncoló lábaim a vad ritmusokat rugdossák. Kanyargós utakon kacskaringós járásom egyenesbe hozza ferde életem? Magyar orR VÉG pirosodik a hazugsáGOKTÓL?NorvéGOKTÓL tanulhatnánk elvégre győztes lett a nORVÉG dal. Nagy zenei szkander volt.Alexander könnyedén nyomta le Európát.Vágott is hozzá vidám jó pofát.Alexander Rybak egy igazi bak a lányok örömére,de kössön kendőt szemére akinek nem tetszik. Gundel Takács Gábornak nem lehetett honvágya Harsányi Levente iránt,az kizárt.Mert szerintem legalábbis én hiszem,hogy nem csal szemem,és messziről hirtelen kapásból s nem másból Alexanderben a hegedűs emberben kinézetre külsőleg,belsőleg nagy adag Harsányi Levente humoros gyerekessége lakozott,Csisztu Zsuzsa nevetéssel.Most kinek okozott szenzációt Fente Levente?Hozzuk össze a kettőt és zárjuk úgy az esztendőt.Remélem mindenki értette gondolataim. Melléfogott,eltaposott gondolatom:Benne nyomot hagy majd csontozatom? Összehordtam hetet-havat,éveket,de nyár jön majd és áztatják a földeket.További szépeket.((Pletyka-nana.hu,Puk.hu,Velvet.hu))

12768 2009.05.18. 17:26:55

Amikor valamelyik pártra szavazol, valójában nem is létező alternatívák közötti választással legitimizálod egy szűk érdekcsoport hatalomszerzési ambícióit. Nincs olyan, hogy jobb, bal, vagy liberális párt csak a megnevezésben, a pártházak homlokzatán. Valamennyi parlamenti párt a tőke szatellit pártja, csak eltérő módon habosítják a … semmit. A politikai elit tagjainak – tartozzanak bármelyik oldalhoz - egy dolog számít igazán:a hatalom és annak részérdekek mentén történő kisajátítása. Ezért ha kell, akkor liberális, ha kell konzervatív, ha kell baloldali maszlaggal etetik be a népet. Azzal amire éppen igény van. Ezek a megkülönböztetések a szemfényvesztést szolgálják, valójában a pártok vezetői számára nem jelentenek semmit. Sajnálatos módon foglyai vagyunk egy politikai és hatalmi struktúrának, szemlélői, és többségében tudatlan résztvevői egy ostoba politikai színjátéknak és elszenvedői a hatalomgyakorlás valóságából eredő korlátlan szabadság, és zsarnokság fizikai és mentális következményeinek. Csapdában vagyunk. Ha lehetőségem lenne rá, én a csapdából való kiszabadulásra szavaznék, és legszívesebben neked is ezt javasolnám.

15138 2009.05.18. 17:38:14

10-re Akkor te nem csodálkozol a kérdésemet, ugye. Levente, igen, mondta ma a barátnőm, hogy egy Svédországban élő orosz anyanyelvű belorusz fiú nyerte az Euromicsodát. 12- re Petibátya, olvastalak máshol is, tudod. Az üres szavazócédula...mi lenne, ha senki nem menne el? Most az a gond, ha én eddig baloldalinak képzeltem magam, és nem megyek el, akkor a baloldal szavazat nélkül....értem. Mindegy, kire szavazunk...Akkor most ebbe kell beletörődni?

FENTE LEVENTE 2009.05.18. 18:25:13

Alexandar Rybak a fehérorosz fővárosban, Minszkben született, négyéves volt, amikor szüleivel együtt áttelepült Norvégiába. Oslo mellett nőtt fel. Szülei zenészek, ezért Alexander már korán, ötévesen elkezdett hegedülni és zongorázni, dalokat komponált és énekelt. Kétszer is indult norvégiai tehetségkutató versenyeken, s az egyiken győzött saját szerzeményével. Hegedűsként fellépett Pinchas Zukerman világhírű izraeli hegedű- és brácsaművésszel, karmesterrel, de színházban is szerepelt. K EPA20090516083

15674 2009.05.18. 18:37:15

Változó kor, változó körülmények, változó cimkék. A relativitáselmélet a pártokra is érvényes.

15138 2009.05.18. 18:37:49

Levente, Hegedűs az apja, konziban tanít az anyja. :) És mikor megkérdezték, tudja-e, mi az a murázski, mondta, hogy bogyó...Ezt, csak ha tudsz oeroszul...:) Mi az az K EPA sok szám?

13709 2009.05.18. 18:40:54

Szia Nefelejcs, Hű de komoly lettél! Na, viccet félre :))) tetszett az irás, de és csak: A bal és jobb oldal nálunk nem ugyanaz mint Európában bárhol. No, evvel nem mondtam semmi ujat. Nem ugyanaz, mint 20 éve, 50 éve, vagy akár 10 éve. Engem már nem is érdekel. Nincs is értelme ezt a témát csépelni, mert már nem vagyok biztos benne, hogy azt a szekeret tolom-e vele, amelyiken ülni szeretnék. De biztosan ez a politikusok érdeke és az őket támogató médiáé... :((

15138 2009.05.18. 18:43:46

14-15 Szóval, ti sem tudjátok... Csak az a biztos, hogy már nem a régi. Hja...

14642 2009.05.18. 18:59:21

Kedves Nefelejcs! Szavazz arra akire csak akarsz. Én most néztem meg egy 'szélsőjobboldali' videót. Az információ az információ. Bárhonnan jön is. :) Nézd meg te is. üdv. Astrum http://www.youtube.com/watch?v=5Q7vVCfo-hY&eurl=http%3A%2F%2Fwww.jobbik.hu%2Frovatok%2Fjobbik_aktualis%2Fpongratz_gergely_kuzdelmet_folytatja_a_jobbik_meghato_video&feature=player_embedded

15138 2009.05.18. 19:13:05

Astrum, meg kell értsd, csak a te kedvedért rávettem magam, hogy végighallgassam. Végülis kibírtam...nekem ez zsigerből idegen. Sajnos, van egy könyvem 56-ról, olyan képekkel...nekem ez a Pongrátz nem egy tekintély. Furcsa volt azt hallanom, hogy "aki nem kommunista, az fasiszta". Ezt ő mondja. Gondolom, régi emlékei alapján. Ma már más szelek fújnak. Egy ilyen mondat egyszerűen nem áll meg. A kommunista ugyanolyan rossz hangzású, mint a fasiszta, persze, csak ha szitokszóként használják. Most csodálkozik Ethnográfus a posztjában, hogy milyen sokan találunk pozitív gondolatot a Jobbikban. Bevallom, én is. De amiről Pongrátz beszél, az polgárháború. Nincs olyan politikai meggyőződés, ami miatt én nekimennék más magyaroknak. És ha a Jobbik erre hajlandó, mint ahogy megtapsolták ezt az ötletet - hát, nem tudom, mi vár erre az országra.

12656 2009.05.18. 19:33:54

baloldalon is, jobboldalon is egy a lényeg, hozzáférni a húsos fazékhoz! pedig lassan már csak a csontot lehet lerágni!:(( most először mondom azt, hogy nincs kire szavaznom!

15138 2009.05.18. 19:36:28

Te se tudod...:(

14642 2009.05.18. 19:46:18

re-20 Kedves Nefelejcs! Én nem várok semmilyen állásfoglalást vagy szemlélet váltást. :) Van egy szokásom. Ami elérhető anyag/média/ azt megnézem. Mszp, szdsz, fidesz, mdf, lmp, jobbik stb... Gondolkodom, legózom az információkkal, ki mit mondott, mi van most például. Az a lehetőség ami nyújt számunkra ez a világ, nem lebecsülendő! Információkat gyűjthetsz több forrásból. Már maga az megéri, nem kell benyalni a hivatalos álláspontot. Megnézhetsz újra több éves felvételeket stb... Szóval van bőven mankó ami segíthet a döntésben. További szépeket.

15138 2009.05.18. 19:55:12

23. Astrum, hallottam már másoktól, hogy így csinálják. :) Tisztelet. Nekem nem megy le a torkomon, ami nem megy le. Lenin meg megmondta, hogy ne erőltessük, elvtársak, ami nem megy.

13190 2009.05.18. 20:32:42

A szivem baloldali, a csücskében meg ott van Nefelejcs is! Szerintem nem számít, hogy ki milyen oldali, mikor még párttag könyvem volt, akkor is felsegítettem aki elesett, akkor sem ordibáltam, és ma sem, és én azok közé akarok továbbra is tartozni, akik akkor sem mennek el majd a leendő megváltó nemzetminiszterelnökét szét ordibálni, ha erre minden okuk meglenne. Ez nem tudom milyen oldali dolog, de jó, mert mindig tükörbe lehet nézni!

15138 2009.05.18. 20:37:23

Tőled, Árpi, nem is vártam mást. De te sem tudod... hogy mitől baloldal a baloldal.

13149 2009.05.18. 20:43:47

Szavazz arra, aki rendbe hozza, és stabilizálja az ország gazdaságát, realista, nem ígérgető, elvárja a polgároktól, hogy tartsák el magukat, családjukat és az államot, de van benne szeretet és könyörület a legnagyobb mélységekben élők iránt.

15138 2009.05.18. 20:46:13

Ugyun hul tululsz tu ulyut?? Jó tanácsnak tűnik. :)

10306 2009.05.18. 21:14:44

ahogy láthatod, marad a vak lottózás:( behunyod a szemed és böksz:DDD de ha nagyon baloldalra akarsz, akkor ott a Munkáspárt kicsit avítt és súlya sincs, nem oszt nem szoroz, nagy baj nem lehet belőle

15138 2009.05.18. 21:17:22

Fülepke, voltam a honlapjukon, és két napra depresszióba zuhantam. A többi stimmel. Most voltam a Brüszzel fátyol alatt- poszton. RÁjöttem, hogy amíg majdnem rasszista vagyok, legalábbis ellenérzéseim vannak ilyen-olyan etnikumok iránt, lehet, hogy nem is lehetek baloldali? Jaj.

13709 2009.05.18. 21:40:35

Nefelejcs, itt kell rájönnöd, hogy nem is vagy baloldali? Tényleg, neked mit jelent a te baloldaliságod?

15138 2009.05.18. 22:02:27

Hát azt keresem!!

11815 2009.05.18. 23:12:56

Erlauer! Ezt várom, de nagyon! Olyan szép lenne! Nefelejcs! Sokan vagyunk ilyen bizonytalanok...

11815 2009.05.18. 23:16:39

(Attól tartok, már akkora a csalódás, meg sem hallanánk, ha valaki szebben muzsikálna... )

14055 2009.05.18. 23:19:52

Azt gondolom Nefelejcs, hogy baloldalinak lenni annyi, hogy vallani, hogy egyetlen ember élete sem múlhat azon, hogy e bolygó mely pontján, milyen bőrszínnel, milyen egzisztenciájú és vallású családban, milyen nemmel látta meg a napvilágot. Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy az éhezőnek hálót adsz, nem halat. Baloldalinak lenni: úgy godolkodni és élni, hogy a Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Baloldalinak lenni: tudni, hogy az ember nem egy fej, egy törzs, két kar és két láb, az ember egy eszme, egy cselekvési mód, valami, ami mozog, és gondolkodik.

relatív 2009.05.18. 23:38:30

Helló Nefelejcs ! A feltett kérdésed az un "saláta " törvények szférájába visz el mindenkit. Ennek ellenére úgy érzem - későbbi válaszaid erre engednek következtetni - Te biztos alapokon állasz a kérdés feltevése ellenére. ....Legyen így ! Érzésem szerint a kérdés kifejtésében részben ideológiai, részben gyakorlati kérdésként kell szétbontani a választ. Egyrészt van az ideológia, ami kötődik a korábban baloldalinak megismert tan szerint válaszolható meg. Sajnos az az alap - nem hosszúra engedve azindokokban meglévő ellentmondást - gazdaságilag nem volt tovább vihető. Másrészt a tényleges megvalósítás - nálunk is eltért a tanultaktól - már egy más kérdés. Gondoljunk csak arra, hogy a nyugati "kapitalizmus" alatt is létezett, létezik baloldali eszme, emberek - mégis más vonulatot képviseltek, képviselnek mint a mi országunkban elképzelt baloldaliság. A baloldaliság szerintem nem valami megcsontosodott, merev állásfoglalás az általános emberi léttel kapcsolatban. A "szocialista tábor " léte, gyakorlata és a helyi baloldali törekvések a létező kapitalista berendezkedést is változásra késztette, balra tolta. Megjelentek azok az előnyök amik a dolgozók életkörülményeit nagyban javította ott IS ! Jelenleg hazánkban több nem baloldali pártnak van un. "baloldali" ígérete,azért magát baloldalinak vélő embernek nem kell ezen pártok egyikére sem szavaznia mert ha bele gondolunk az előzetes ígérvények és azok megvalósítása - annak lehetősége - erősen kétséges. Erre már korábban volt gyakorlati tapasztalat. ( Amikor az ígéretek kérdőre vonása történt a felelet cinikusan az volt : más a program és más a nyert vélasztás utáni elképzelés. Ala Csurka ., de ugyanez történt 1998 után is ! ) A "nem szavazás" ugyanezt az ellentmondást rejti magában, mint az az utóbbi szavazásakkor mindig nyilvánvalóvá válik Visszatérve a baloldaliságra nyilván az lehet a felelet - ezt fentebb már általánosságban valaki megfogalmazta- , hogy az mindenképpen a saját emberi alapérték alapján dől el, nem pedig az ígéretekhez való kötődés szerint. Hozzá tenném - mementónak - hogy például Hitler hatalomra jutásakor Németország legerősebb pártja volt a kommunista baloldal. A szellemi meghasonlás erős példájaként, az ígéretek torz képének alkalmazásával történt tény. Gondolkodjunk el ezen !!!!

15138 2009.05.18. 23:55:52

Babett, én egészen biztos vagyok benne, hogy nem tudom... Kedves KerekesZs, nagyon vártam, hogy mit mondasz. És olyat mondtál, amit szeretek hallani. Azonban ezek közül egy sem olyan, amit egy jobboldali ne mondhatna magáénak, mint eszme. Azt azért nagyon sajnálom, hogy az egyetlen dolgot sem sajátítottam el a szocializmusban, ami most hasznomra lehetne: nem hiszem, hogy egyenrangú vagyok...mert naponta beleverik az orromat, hogy nem. A politikusok.

15138 2009.05.19. 00:00:51

Relatív, milyen veszélyre gondolsz? A fasizálódásra? A fasizmus kialakulásának oka volt - tanultuk - a nagy elégedetlenség, és a megalázottság érzete. Ezek most is megvannak. És az embereket, azokat, akik még képesek valamit tenni, és nem süllyedtek a fásultságba, arra ösztönzik, hogy próbáljanak valamit tenni. És ha nincs alternatíva, ez a "tenni valamit" lehet bármilyen rossz? Jól értettelek?

relatív 2009.05.19. 00:24:44

Ha bemegyek egy üzletbe ahol több gyártótól származó észülék vagy élelem van, hogyan döntöm el hogy melyiket veszem meg ? A politikai ajánlatok is - durván fogalmazva - árúk. El tudod dönteni Te mit veszel meg ? Alternatíva MINDIG van !!!.......szerintem ! Csak rajtad, rajtam múlik , hogy milyen árúra vagyunk vevők. Nem hiszek a világvégében ! Kovács már korábban sokszor mondta - és midig bejött - nem a közvélemény-kuzatási mutatókat kell megnyerni, hanem a tényleges választásokat. Röhejesnek tartom, hogx például a mostani KE egyetlen jó megmozdulása ellenére vezeti a listát !!! Ennyire valósak a felmérések. 1994 óta MINDIG a szocialista párt nyerte a választásokat ! Elbizonytalanságra NEM kell gondolni. Hajrá Magyarország ! .... és Baloldal !!!!

12702 2009.05.19. 01:50:13

Üdv. Nefelejcs! Látom Svájcban élsz. Akkor azt érezned kell, hogy az érintetlen társadalmakban nincs ilyen éles ideológiai hisztéria, a jobb, vagy baloldal örökös mérlegelése, legfeljebb a szélső oldalak jelentenek problémát. Ez a politikai skálán való folyamatos csúszkálás, helyezkedés, a kapitalizmus folyamatos felemlegetése (mintha lenne valami más működő) a roncsolt társadalmak (volt szocializmusnak hazudott) és mi torzult tudatunk kivetítődése. Amit én tapasztalok csak így messziről a médiumokon keresztül az az ideológiák helyett valódi értékek mentén való társadalmi berendezkedés, ill. annak értékelése, hogy a stabil erkölcsi és társadalmi értékekhez mondjuk a pártok programjai hogyan viszonyulnak. Ennek a politikai skálán való helyezkedésnek korcsolyázásnak jobbra vagy balra semmi értelme. Ill. pontosan ezt a legkönnyebb, verni a mellünket azt ígérni amit hallani akarnak és ami legjobban fáj. Lásd Torgyánt, újabban Orbánt, és gondolatban kérdezz rá (ellenőrizd) hogyan tennék mely értékek mentén. Ez a felvetésed egy külön előadást érdemelne, így csak két korábbi postomat ajánlom figyelmedbe ebben a sorrendben http://admin.freeblog.hu/edit/botzheimistvan/entries/ http://botzheim.nolblog.hu/archives/2009/01/ Egyébként gratulálok a felelős gondolkodásmódodhoz, az igényes politikai választásra való vágyadhoz.

Kokó 2009.05.19. 08:42:59

Szia Nefelejcs! Már egy ideje nem foglalkozom oldalakkal, mert nincsenek. Egy nagy kör van, amit a pénz köré húztak, és azt kerülgeti minden párt. Úgy gondolják, ha hatalomra kerülnek, közelebb lesznek a pénzhez, tehát bárkire szavazol, a hatalmukat támogatod. Nekem a baloldaliság valahol a tisztességgel párosul, úgy nyilvánul meg, hogy nem vagy becstelen. Nem zsákmányolsz ki senkit, nem csalsz nem lopsz, nem használod ki más gyengeségét, nem akarsz jobban élni más kárára... Ha ezt egy jobbos is így gondolja, az nekem baloldali...

D.J.G. 2009.05.19. 08:57:59

Kedves Nefelejcs "ki a baloldali?" TGM írásai támpontot adhatnak. felelősen szavazni nem könnyű. azok a pártok,amelyek voltak már hatalmon, valamit már bebizonyítottak.... a litvánok talán jól döntöttek. egy hetet töltöttem Vilniusban sok évvel ezelőtt. a hivatalokban tombolt az orosz-szovjet nagyhatalmi gőg, a litvánokat,beloruszokat,kedves embereknek ismertem meg. (a cigányok magyarul beszéltek...) üdv.:G.

14055 2009.05.19. 09:01:57

Nem tudom Nefelejcs, egyáltalán van olyan, hogy jobb és baloldal? Nem csak emberek vannak? Ha elismerjük mindannyian a másik emberségét, nem ugyanarra vágyunk-e mind? Ezt az ugyanazt legszebben talán József Attila fogalmazta meg: Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga? Nem volna szép, ha égre kelne az éji folyó csillaga. Az idő lassan elszivárog, nem lógok a mesék tején, hörpintek valódi világot, habzó éggel a tetején. Szép a forrás - fürödni abban! A nyugalom, a remegés egymást öleli s kél a habban kecsesen okos csevegés. Más költők - mi gondom ezekkel? Mocskolván magukat szegyig, koholt képekkel és szeszekkel mímeljen mámort mindegyik. Én túllépek e mai kocsmán, az értelemig és tovább! Szabad ésszel nem adom ocsmány módon a szolga ostobát. Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad! Sziszegve se szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat. Nincs alku - én hadd legyek boldog! Másként akárki meggyaláz s megjelölnek pirosló foltok, elissza nedveim a láz. Én nem fogom be pörös számat. A tudásnak teszek panaszt. Rám tekint, pártfogón, e század: rám gondol, szántván, a paraszt; engem sejdít a munkás teste két merev mozdulat között; rám vár a mozi előtt este suhanc, a rosszul öltözött. S hol táborokba gyűlt bitangok verseim rendjét üldözik, fölindulnak testvéri tankok szertedübögni rímeit. Én mondom: Még nem nagy az ember. De képzeli, hát szertelen. Kisérje két szülője szemmel: a szellem és a szerelem!

15138 2009.05.19. 09:37:59

40-re Relativ, nagyon szívesen osztanám az optimizmusodat!! Csak ezekre az árukra mindig más van írva, ha otthon kibontom őket, mást kapok, mint ami rájuk van írva. :) A felmérésekkel meg igazad van, elég gyakran tévednek, és nekem is hihetetlen, hogy a KE vezeti a népszerűségi listát...??

15138 2009.05.19. 09:40:44

41-re Botzheim, igaz, hogy ilyen hisztéria nincs. Valahogy mi mindig jobban belelovalljuk magunkat. Azonban a problémák ugyanazok: a fiatalok, az egészségügy, a bevándorlók ill. lenézett kisebbségek, a munkanélküliség, a nyugdíj-bajok, a jobbra-tolódás, nacionalizmus, új-fasizmus, a közbiztonság, a bűnözés - mind-mind létező problémák.

15138 2009.05.19. 09:42:53

42-re Kokó, szóról szóra így gondolom. De hozzáteszem, hogy elfogultság ez...pont itt a nolon ismertekm meg olyan jobbosokat, akiket elkezdtem tisztelni. És ez valahol meg is zavart...azért a poszt. Akkor vannak a dög politikusok, a megvettek és eladók, meg mi, a becsületes emberek, és el lehet felejteni a jobb-balt...

12019 2009.05.19. 09:45:40

Nefelejcs, látom, végül megelőztél! :-) Ígértem, hogy írok a baloldaliságról, de eddig nem került rá sor. Most Te ezt kérdésfeltevéssel megelőzted, így a válaszok a kommentekben az érdeklődők részéről már részben elhangzanak itt. Teljesen igazad van, hiszen megkapod a többiek válaszát a kérdésedre. Magam csak gyorsan futottam át az válaszokat, de látom, ezek után sem lehetsz igazán biztos a baloldaliság(od) mibenlétében. Nyilván, mert másoknál is ez a helyzet. Nekem, saját magam számára van válaszom, nem is túl komplikált. Ezt meg fogom végül fogalmazni egy posztban, de ezzel várok egy kis ideig, részben, hogy ne konkuráljak ezzel a poszttal, részben meg az érdeklődés a téma iránt addigra tán megint feléled. (Jó kis mentség, igaz? :-) ) Előlegként csak annyit: nyugi, van igazi baloldaliság, ami életképes ma is, a jövőben is!

15138 2009.05.19. 09:46:03

43-ra Talán én elfogult vagyok az oroszokkal...A régi baltikumi köztársaságok viselkedése, a hivatalos...nekem nem szimpatikus. Buszmegállót építeni a háborús elesettek feje felé... De találkoztam itt litvánokkal, akik tényleg kedvesek. Sőt, egy bolyban vagyunk, mi régi szoc. országok, jobban összetartunk, oroszok, és "csatlósok" a nagy kapitalizmusban. :)) Egyébként, rólunk magyarokról is hallottam már olyan véleményt, hogy vagy olyan kedvesek vagyunk, mintha rokonok lennén, vagy úgy viselkedünk, mintha esküdt ellenségek lennénk. Elragad a nagy szívünk.

15138 2009.05.19. 09:46:51

Zsuzsa, azt hiszem, igazad lesz. Mindannyiunkban lehet valami közös, és nagyon jó lenne csak erre támaszkodni. Köszönöm a verset.

15138 2009.05.19. 09:48:10

Gordon!! Már nagyon vártam a posztodat, és állandóan törtem ezen a fejem, míg végül meg kellett kérdeznem. De rólad úgy gondolom, hogy neked van válaszod, amit továbbra is türelmetlenül várok.

14055 2009.05.19. 10:03:11

Küldök még egyet Nefeljcs, ha nagyon fáj, gondolj erre: Rudyard Kipling Ha Ha nem veszted fejed, mikor zavar van, s fejvesztve téged gáncsol vak, süket, ha kétkednek benned, s bízol magadban, de érted az ő kétkedésüket, ha várni tudsz és várni sose fáradsz, és hazugok közt se hazug a szád, ha gyűlölnek, s gyűlölségtől nem áradsz, s mégsem papolsz, mint bölcs-kegyes galád, ha álmodol - s nem zsarnokod az álmod, gondolkodol - s becsülöd a valót, ha a Sikert, Kudarcot bátran állod, s úgy nézed őket, mint két rongy csalót, ha elbírod, hogy igazad örökre maszlag gyanánt használják a gazok, s életműved, mi ott van összetörve, silány anyagból építsék azok, ha mind, amit csak nyertél, egy halomban, van merszed egy kártyára tenni föl, s ha vesztesz és elkezded újra, nyomban, nem is beszélsz a veszteség felől, ha paskolod izmod, inad a célhoz, és szíved is, mely nem a hajdani, mégis kitartasz, bár mi sem acéloz, csak Akaratod int: "Kitartani", ha szólsz a néphez, s tisztesség a vérted, királyokkal jársz, s józan az eszed, ha ellenség, de jóbarát se sérthet, s mindenki számol egy kicsit veled, ha a komor perc hatvan pillanatja egy távfutás neked s te futsz vígan, tiéd a Föld és minden, ami rajta, és - ami több - ember leszel, fiam. (Kosztolányi Dezső fordítása)

10260 2009.05.19. 10:18:47

először: adtam egy pluszt (bár nem tudjuk mire működik) másodszor: mindent tehetsz, csak ne a liberalizmus legyen az origo! harmadszor: a magyar bal és a magyar jobb - természetesen - nem azonos a nyugatiak fogalmaival. negyedszer: ebben az országban kellően keveredett a bal a jobbal és viszont (lásd Orbán útja a hatalomig c. ideológiai kacskaringót!) ötödször: a magyar politikai elit már búsásan megszedte magát, ezért ideje új arcokat keresni, akik még "éhesek". hatodszor: alakítsd ki magadnak kedves Nefelejcs a saját balodali értékeidet (ami nyilván már régen megtörtént), s ehhez viszonyítsd a többit. :-)

15138 2009.05.19. 10:19:05

Kedves Zsuzsa! Micsoda hülye sztereotípiáim vannak... :)) Közgazda és vers... Hülye bölcsész vagyok, aki azt hiszi, csak a bölcsészek tudnak olvasni. Soha többet!! Nagyon jókat ajánlottál, köszönöm.

15138 2009.05.19. 10:22:11

Nonsense, a liberalizmus miatt ne fájjon a fejed. Ha Erlauer liberális, akkor akárhogy is tisztelem, de én biztos, hogy nem vagyok az. :)) A baloldaliságomat, az eredendőt, nem én alakítottam. Kaptam. De az most lejárt, a fogalmak nem azok, a környezet nem az, és főleg, ahogy látom, a célok ... A célok vagy nincsenek, vagy nagyon mások, és nem bírom meglátni őket.

14055 2009.05.19. 10:47:43

Nincsenek azok olyan nagyon messze egymástól, mint első látásra gondolnánk, a gazdaság egy olyan dolog, ami nincs ember nélkül: a gazdaság az ember teremtvénye. Ha meg akarjuk érteni a gazdaságot, először az embert kell megértenünk.

15138 2009.05.19. 10:53:07

Te nagyon jó helyre járhattál egyetemre. :)

imisti 2009.05.19. 11:00:20

Nefi!Én úgy vagyok baloldali,mint Te!De olyan érzéseim vannak,hogy talán nem is a baloldaliság kérdése most a legfontosabb,inkább talán az,hogy tulajdonképpen most a 2000-s években milyen is a társadalmi berendezkedés Mo.-n?Mert valamikor azt tanultam,és úgy is éreztem,hogy a lét(társadalmi) meghatározza a tudatot!(társadalmit)Kapitalizmus?Poszt -szocializmust!Mi a franc ez,tulajdonképpen?Ha valakit megszorítok a kérdéseimmel,akkor az egészen mást válaszol,vagy nem a kérdésre válaszol!Nagy az ideológiai zürzavar,és ezt a jelenleg regnáló pártjaink még fokozzák is!Kérdésem az,hogy ez most kapitalizmus?Ha igen a válasz,akkor miért tagadjuk azt,hogy létezik munkásosztály?(Schmidt Mária)Ha nics munkásosztály ,akkor ki teremt értéket,a kapitalistáknak ki teremti a kisajátítható értéktöbbletet?Ha nincs kizsákmányolható osztály,akkor hogyan harcoljak a kizsákmányolás ellen,a gazdag honnan a p...-ból szedi a pénzt,hogyan gazdagodik?A többmillió szegény meg nem proli,hanem szegyény tőkés?Mit tett a rendszerváltás,mit tett azért,hogy ide jutottunk,ebbe a szájközépig érő sz@rba?Erlauernek ajánlottam tegnap,hogy elemezzük csak a Kádár-rendszert,mert annak bukása kapcsán sokmindenre választ lehetne kapni,s mint a SZDSZ egyik prominens ,ha jól tudom,alapító tagja,tudna sokmindenre válaszolni!Ezt még senki ne m tette meg,nem próbálta meg borítani a bilit,pedig erre lenne szükség.!Azért,mert a ma történéseit csak annak ismeretében tudnánk megválaszolni,és a most annyira emlegetett felelősöket megtalálni! Azt hiszem a válaszát olvastad!Gyülölte azt a rendszert!Nem gyűlölni kellett volna akkor ,sem,ma,hanem megérteni!

lala 2009.05.19. 11:18:42

Álomvilágba éltek????? ez tetszett a legjobban..tipikus álomvilág.Kerekes Zs36 Azt gondolom Nefelejcs, hogy baloldalinak lenni annyi, hogy vallani, hogy egyetlen ember élete sem múlhat azon, hogy e bolygó mely pontján, milyen bőrszínnel, milyen egzisztenciájú és vallású családban, milyen nemmel látta meg a napvilágot. - ez szerinted csak baloldali értákrend?ne viccelj már Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy az éhezőnek hálót adsz, nem halat. - ez se ,csak tipikus baloldali Baloldalinak lenni: úgy godolkodni és élni, hogy a Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. - aha, tipikus.... Baloldalinak lenni: tudni, hogy az ember nem egy fej, egy törzs, két kar és két láb, az ember egy eszme, egy cselekvési mód, valami, ami mozog, és gondolkodik. --tipikus. ez kurvára nem elég, nincs benne elég anti- és nácigyűlölö szöveg. Ez és az Orbán Vkiktor gyűlölete tart össze titeket....ennyi, nem több. Baloldal magyarországon nincs.

12019 2009.05.19. 11:19:44

Nyomtam egy pluszt!

D.J.G. 2009.05.19. 11:34:11

Kedves Nefelejcs "hülye bölcsész" -inkább vívódó értelmiségi. köztudott-a lé(t) határozza meg a tudatot. nagy szerelmem még anno, disszidált, Baselben kötött ki. egy kedves idős hölgy följelentette állatkínzásért,mert a Mefi nevű sziámi macskáját pórázon sétáltatta egy parkban...Svájc sajátos világa...Nyilván ismered. sokat bringázok a Duna partján,kerékpárúton. a következőkkel van gond: kutya,gyerek,nő ebből igen nagy tévedés lenne bármiféle következtetést levonni. csak tény. a választásokat a kereskedelmi TV-ket néző milliók fogják eldönteni és ők is isszák meg a levét,főként. hibázni könnyű,jóvá tenni sokkal nehezebb. irodalom érettségin a nemrég idézett József Attila verset választottam. nem véletlenül. egy fizika munkás: G.

15138 2009.05.19. 13:08:48

58-ra Imisti, engem is zavar az ideológiai katyvasz, mert bár egy nyelven beszélünk, a fogalomalkotásunk rendszeresen eltérő, és ez nem könnyítik meg a párbeszédet. :) Nem csak a baloldaliságom keresem, az osztályhoz tartozásomben sem vagyok biztos. Elcsúszott minden... A Kádár-rendszer tabu. Akik szerették, nem mernek róla beszélni, mert most csak szidni lehet. Az ember személyes sértéseket tehet zsebre, bármily pártatlanul is igyekszik elemezni azt a kort, vagy az idevezető átmenetet. ÉS tényleg, alig van két ember, aki ugyanúgy gondolkozna...hogy tudnák így összefogni? Pedig mi lennénk a szervezettebb alakulat, legalábbis hagyományosan.

15138 2009.05.19. 13:12:04

59-re Lala, van nagyon sok ember, aki keresi a helyét, és keresi a módját annak, hogy baloldali értékek mentén legyen irányítva ez az ország. Ha azt hiszed, nincsenek, akkor gondolj arra, hány ciklust kapott az MSZP. Nem a jobboldal választotta őket. Hogy hányan ábrándultak ki az MSZP-ből, de nem abból, amit a pártnak kellett volna csinálni, nem tudom. Emberekben könnyebb csalódni, mint álmokban.

15138 2009.05.19. 13:15:17

Gordon, kösz. :)

15138 2009.05.19. 13:17:19

61-re Kedves DJG, az összes gondolatból engem a kutya, gyerek, nő-féle fogott meg. Mivel gyereket is sétáltatok, biciklizek is, minden tiszta, kivéve a nőt. Mi van a nővel? Légy szíves, mondd el, nagyon kiváncsivá tettél. :))

11812 2009.05.19. 14:51:36

én nem tudom mi vagyok, valszeg kalimpa :) vannak dolgok, amiben liberális vagyok, mindenképpen empatikus és szolidáris és vannak dolgok, amelyekben meg konzervatív, ja, meg zöld is és pacifista. Baloldalinak mondanám magam egy normális országban, de itt nem ugyanazt jelenti, mint máshol. Tuti nem az MSZP jelenlegi garniturájára fogok szavazni. Sajnos a következő generáció, ha lehet még rosszabb náluk, mint a mostani. Hát. Ez van. :( Nem vagyok boldog, hogy nem tudok kire szavazni.

15138 2009.05.19. 15:07:25

És jobboldali? Az nem vagy? Az is? Én se tudom pontosan...a szavazás meg még egy másik dolog, mert ott meg csak abból lehet választani, ami van. Kevesebb a kínálat :DDD

10306 2009.05.19. 15:22:11

Nefelejcs!:))) ha nem tudod meghatározni a baloldaliság lényegét és tartalmát, és ha nem tudod meghatározni a jobboldaliság lényegét és tartalmát, akkor miért is vágysz valamelyik lenni? mert ha lecsapod a szélsőségeket, akkor eszmei szinten, mind a bal, és mind a jobb nagyszerű tartalmakat takar, a hagyományok, vagyis a szülők értékeinek megóvásától a humanista világnézet jóságáig:) ha a szélsőségeket nézed, akkor mind a kettő valamiféle mocskos diktatúrát mutat, erőszakkal, elnyomással és ha elhiszed, hogy bármelyik eszmét hirdető jelenleg ismert politikai párt igazat mond, akkor csak magadat csapod be, mert egyik sem szocialista, és egyik sem konzervatív, de mindegyik a saját boldogulását nézi a szavazataidban

11812 2009.05.19. 15:28:23

na tessék, hát nem ezt mondom én is? :) csak te jobban megfogalmaztad!

15138 2009.05.19. 15:31:13

Tudod, :))) Minél nagyobb a külső káosz, annál nagyobb az igényem, hogy legalább a fejemben rend legyen. Gordonnal beszélgetve vetődött fel egy bizonyos baloldaliság kérdése, és azóta is várom a posztját erről. (sok a dolga) És rá kellett hogy döbbenjek, hogy 20 éve baloldalinak hiszem magam, holott fogalmam sincs még a baloldaliság fogalmáról is. Nem tudok meghatározást adni. A választások már csak bonyolítják a dolgot. Upsz, de jó, hogy eszembe jutott, megtudom, hogy lehet itt szavazni, hátha 7-ig lesz valami ötletünk. Hogy igazat mondanának, azt már rég nem hiszem, ha nem is vádolom őket. Én azrét haragszom rájuk, mert teletömték a zsebüket és álszent módon élnek, miközben minket megtakarításra és lemondásra biztatnak. No meg szavazásra. De visszatérve, ha eddig baloldalinak tartottam magam, csak találok egy baloldali pártot?...Ja? Nincs?

15138 2009.05.19. 15:31:58

Mert Izom mindig jobban megfogalmazza. :DDD Jó, hogy idejön, és kifésüli a fejemet, fejünket.

FENTE LEVENTE 2009.05.19. 17:19:51

Aktum,aktum!Jobbról balra politika-paktum? Kedves fiúk,lányok. Manapság a kampányok az egyik választásoktól a másik választásokig tartanak.Szerintetek mikor rátok tekingetek:Mennyit ártanak a költségvetésnek a késznek? Kampányolunk,kampányolunk,közösre meg csak rányulunk? ÉRZELMEKET tovább kavarni csak újabb SÉRELMEKET céloz meg.A megtörtént múltunk miatt ne tegyük tönkre bizonytalan jövőnket.Nagyon kérem önöket.Olyanok vagyunk mint ágyban a gyerekek.Játszunk,csak játszunk,és közben észre sem vesszük,hogy nyomjuk az ágyat.Szerintem nagy nyomás nehezedik ma ránk,de ez a mi szép magyar hazánk.Állítólag a magyarok utólag jönnek rá minden rosszra.Hasra ne essünk ha medencében nincsen víz,és nap helyett süssünk az éjszaka sötétségében?- Fente,legjobb vagy a végében amikor ott abbahagyod.

15638 2009.05.19. 17:20:50

Kedves Nefelejcs! Jómagam is régen készülök a baloldaliság megfogalmazására. Talán egyszer letisztulnak annyira a fogalmaim, hogy leírhassam. Mindenesetre a gondolataim váza - egy kissé leegyszerűsítve: Egy biztos, ennek a mai "jobbos" - "balos" világfelosztásnak a világnézethez semmi köze. Az áhítatos, lihegve rajongó vezérkultusznak sem. Hőn szeretett pártjaink sem állnak szilárd világnézeti alapokon. Egyedül a szavazatmaximálás az, amire figyelnek. Miként a hajdani MDP-nek, MSzMP-nek sem volt sok köze a baloldalisághoz, a mai MSzP-nek se sok van. Ott vannak a dinoszauruszok és ott - miként a többi pártban is - az odacsapódott karrierlovagok. Ami (szavazás szempontjából) bonyolítja a képet, az az, hogy egy kormányzó erőnek az ország gazdaságát kell, (kellene) először is rendbe tenni, rendben tartani. Számomra a baloldaliság: tevékeny szolidaritás a kisemberrel, az elesettel, az üldözöttel. Olyan kritikus gondolkodás és cselekvés, ami az ő egyenjogúsításukat, esélyteremtésüket és felemelésüket szolgálja. Ezek után ne kérdezd, a fentiek alapján kire szavaznék! NINCS KIRE!

15138 2009.05.19. 17:29:52

Akkor az osztályharcnak vége. És az egyetlen, amit baloldaliként elmoondhatunk, hogy az elesettekre vigyázunk és tartjuk magunkat a szolidaritáshoz, a segítségnyújtáshoz, altruizmushoz...ha jól értelek. Együtt egymésért. :) Annak örülök, hogy nálam okosabbak, többet éltek is leírták, nincsenek tiszta fogalmak mára. Talán éles határok sincsenek. Akkor meg ez a két részre szakadt kis ország karrierlovagok martaléka...

imisti 2009.05.19. 21:11:49

Nefi! Hogy az osztályharcnak vége lenne?Ezt nem hiszem,a mai állapotokat nézve.Osztályok mai is vannak,még élesebb az elkülönülés,mint eddig volt.Ráadásul megjelent a fasizmus ,a maga félelmetes valóságában!Ha más nem,de az meg fogja találni a baloldalt!Más útja nincs!Nem fogja a fideszt támadni,legfeljebb kevésbé tartja magához képest radikálisnak a "kommunizmus "elleni harchoz.És ahhoz ,hogy ez a mozgalom életben tudjon maradni,ahhoz neki célpont kell,és találni is fog!Ehhez még ugyan nem elég erős,de kiszemelt célpontjai már vannak!És a kommunistázás nagyon nagy divat!Igy ,lekicsinyelve :"komcsik"!És ennek a táptalaja!Most nincs olyan párt,aki ezt a lekicsinylő szót ne használná!A fidesz így,az MDF átkosnak mondja,az SZDSZ pedig azt mondja,hogy aki a három nemre szavaz,az a kommunizmusra szavaz(népszavazás) Tehát akárhogy forgatják a fegyvert,célt keresve ,valahogy,amúgy talán olyan automata célkeresőként ,mindíg a baloldalon áll meg!A Kádár-rendszer elemzése(persze normális),pláne dicsőítése tabu ugyan,de a szidása ,hibáinakgyalázása,eredményeinek eltagadása viszont már nem tabu!Tehát ott van a célon,kikötve,kipányvázva,mintegy kötelező áldozatként!Orbán most mivel fenyegetőzik?Hogy a hibás döntésekért felelősségre vonások lesznek!És kit fognak felelősségre vonni?Akik nagykutyák voltak,hibás döntéseket hoztak,már rég a fidesz soraiban komcsiznak,és azok is,akik magát a legnagyobb hibás döntést ,a rendszerváltást a nép nyakába zúdították! És akkor kik lesznek a célkerszetben? Nem a karrierlovagok martaléka az ország,hanem a nemzetközi tőkéé,a karrierlovagok csak hatalomra segítették a múlt rendszer belső bomlasztásával,később a nép vagyonának privatizálásával!Ezt a nagy hibát (bűnt!)rá kell kenni valakire.és a balek adott!

15138 2009.05.19. 21:25:17

Tudtam, mindenről mi tehetünk, itt a baloldalon. A negyven plusz húsz évről. A terjedő fasizmusról, a közállapotokról, a felemás rendszerváltásról. A cigánybűnözésről. Mi ostorozzuk magunkat, és minket ostoroznak a többiek. Hálás szerep. Célpontnak lenni. Úgy látszik, szocialista honatyáink még ezt is vállalják...mi helyett? Ha vannak osztályok, akkor miért nem vagyunk képesek felismerni a sajátunkat? Adósávtól adósávig tart? Életkortól függ? A szívjóságtól? Becsülettől?

relatív 2009.05.20. 02:10:42

Drága Nefelejcs! Ahogy olvasgatom a feleleteket feltet kérdésedre egyre szomorúbb leszek. Optimizmus...az kell az élethez bármilyen időszakban. Gondoljunk a magyar történelem bármelyik időszakára az egyes embereknek csak az optimizmusa adott kilábalást a sok nehézség közt.......hűha, elnézést a ......ért ! Katyvasz.....ez jó megfogalmazása ennek a számtalan megfogalmazásnak, ami itt a kérdésed kapcsán leírásra került. Szerintem nem kellene ennyire összekeverni valamilyen ideológiát és a - bár sok mindent eldöntő - szavazásokat. Továbbá mindenki számára - legyenek bal, - vagy jobb oldaliak ( mi az ? ) - az a kérdés a függöny mögött, hogy az ikszelhetők között ki, kik állnak saját személyes elképzeléséhez a legközelebb. Ennyi..........! De a "nincs kire szavazni" kijelentést nem értem, a saját magában bizonytalan ember mond ilyent. Egy magát baloldalinak valló, hívő ember ilyet nem mindhet. Ha így gondolkodik, akkor nincs önbecsülése, hiszen nem tudja eldönteni, hogy mi a jóbb neki, családjának, az országnak. Ha valaki a korábbi ideológiai meggyőződésének a mai világ körülményei közt szeretne megfelelni az erősen tévedésben van, hiszen a világ nem azonos körülmények közt ven még a tegnaphoz képest sem. Én nem voltam, vagyok és leszek pártnak tagja, országos vezető sem, de azt nagyon unszimpatikusnak érzem, hogy a mindenkori vezetőkről olyan véleményt hangoztassak, hogy lopnak, hazudnak csalnak, stb.. Amennyiben erre van valamilyen gyanú, bizonyosság, akkor viszont a vonatkozó törvény minden szigorával kell a végére járni és a legszigorúbb büntetésben részesíteni. Ne érezdd ezt valami naív elképzelésnek szerintem ez minden emberrel szemben a legalapvetőbb eljárás. Ezért érzem a mai ellenzék durva, igaztalan, már-már a végleteket súroló, vagy meg is haladó átkozódásait, rágalmait - minden konkrétum nélkül - olyan ellenszenvesnek. A baloldali álláspont - melyeket itt is többen soroltak - ezért áll közelebb hozzám, mint a minden kedvező alapot - emberileg - nélkülöző a két világháború közötti időszak áhítása többek részéről. Nagyon jól tudjuk, hogy a Prónay különítmény tevékenységével kezdődött - fehér terror - a fasiszta időszakkal végződött és a közbenső idő sem volt fenékig tejfel. Nem értem egyesek ehhez az átkos időkhöz kapcsolódó nosztalgiáját !!! Kivéve a kormányzói titulus megszerzése iránti igyekezetén munkálkodót. Remélhetőleg lesz még az országban elég erő ennek megakadályozására. Ezért kell szavazni és nem visszahúzódni holmi nosztalgia kapcsán meghunyászkodni. Erre bíztatom a baloldaliságot keresőket, nem szabad totolyázni ez űgyben, mert utólag már a lehetőség sem lesz adott !!!!!

15138 2009.05.20. 08:06:36

Kedves Relatív, reggel a te leveledet olvastam elsőnek és még mindig nem tudom, mit mondjak rá. Elöször is, irigyellek. Magamnál idősebbnek észlellek (én 66-os vagyok), és látom, még nem vesztetted el a hitedet. Másodszor, elszégyelltem magam. Igazad van, úgy beszélek a fentiek lopásáról, mintha kész tény volna. Holott magam is belátom, hogy az általánosítás ártatlanokat is sért. A "boldog békeidők" utáni nosztalgiát én sem értem, a most nosztalgiázók mind jól kereső közttisztviselői családból jöhettek, vagy azt hiszik. :) A nincs kire szavazni kifejezés azt jelenti, hogy az Mszp-ben csalódtunk, pedig harmadszor szavaztunk rájuk. Senki nem hitte, hogy húsz évvel a rendszerváltás után még nyakig ér a katyvasz... Mennem kell, sajnos, gyorsan befejezem. Ha nem szavazok az MSZP-re, az az egyetlen mód, ahogy ki tudom fejezni, hogy nem tetszik, amit csináltak. De ezzel meg a másik oldalt juttatom előnyhöz, amit megint nem akarok. Hát ez a baj.

imisti 2009.05.20. 08:31:15

Relatív!Nefelejcs! Relatívnak nagyon igaza van!Áhítják a Horthy-rendszert!Éppen ma jelent meg itt a,Népszabadságban a szoc.rendszert lehúzó,minden realitást nélkülöző cikk egy kimondhatatlan nevű ifjonc tollából!Süt belőle a gyűlölet aziránt a rendszer iránt,pedig nem ismerte,csak elmondták neki,hogy az milyen volt!Főleg 56-ról mond sötét dolgokat!Hogy Kádár Haynaut megszégyenítő megtorlást alkalmazott!Ezt mesélték neki a szülei,meg ezt sugározza a hivatalos média,meg a botcsinálta(bocs a rendszerváltáscsinálta) magamutogató történészek!De sem a szülei,sem a média nem mesélte el neki,illetve nem mutatták meg neki a Rádió,és a Pártház legyilkolt védőinek hullájáról készült képeket!Vagy be kellene már mutatni ezeknek a seggfejeknek(bocsi,nem akarok idepiszkítani)azt a filmet,amelyben a Pártháznál kitépik a meglincselt Asztalos János szivét!!A "hős forradalmárok"ezzel nem dicsekszenek! Gyurcsány Ferencet nagyra tartom,függetlenül a visszavonulásának körülményeitől,de egy nagy hibát ,mégpedig nagyon-nagyot elkövetett!Mikor pártelnök lett ,kijelentette,hogy Nagy Imre eszmei örökségét vallja magáénak!És valóban így lett!A határozatlanság,az ingadozás,az ellenzék rigolyáinak való megfelelés (NI.ugyanezt tette 56-ban)teljesen elvette a baloldal erejét,nem tudott azóta sem felegyenesedni!És itt van a kérdésre (Nefelejcs)egy válasz!A baloldaliság létezik(a hivatkozott cikkre írt kommenteket érdemes elolvasni!) csak aki vezetné,irányítaná,és összefogná ,és nem utolsó sorban elérthető célt tűzne ki a szétszórt mozgalom elé,az nincs.Megszüntették a szakszervezeteket(Majd a kapitalisták megvédik a dolgozók érdekeit!Ugye ,ismerős?Vagy a komcsizás,meg a minimálbér inkább?)amik vannak,azok karikatúrái az igazi szakszervezeteknek.A MSZP pedig szerkezeténél,helyzeténél fogva nem alkalmas erre,de nem is akarja felvállalni ezt a szerepet!A rendszerváltás óta a" valódi" szocialista mozgalom elnyomása,megfojtása a cél,és,sajnos,eddig az sikerült.Remélhetőleg a mostani,illetve a mostanában sorozatosan előforduló válságok felrázzák a baloldalt is!Bár a nagy világgazdasági válság a fasizmust rázta fel,mert a kommunista mozgalmakat addigra már mély illegalitásba szorították! Megjegyzem,hogy érdekes módon,ilyen helyzetekben a baloldal mindiűíg birkamódra jámborodik,teret engedve a jobboldali, szervezett hőzöngőknek,lebecsülve veszélyességüket!Pl.most az elmúlt években biztos bezavartam volna a fideszt,a jobbikot pláne egy -egy jobbegyenesbe!Moldova is megírta:OLaszországban úgy kell viselkedni,ahogy az olaszok!Az MSZP-nek is úgy,ahogy a jobboldal!

15138 2009.05.20. 09:10:16

Én sem vagyok kibékülve 56 feldolgozásával...És azzal meg főleg nem, hogy uszításra használják. Még ha el is tekintek attól, hogy más a véleményem az egészről, hogy más képek vannak a tulajdonomban, 56-tal gyereket nevelni teljesen hülyeség. Egy véres polgárháborúból én csak azt a következtetést tudom levonni, hogy soha többet. Hogy nem az utcán kell politizálni. És főleg, hogy ne a gyűlölet éljen tovább. Mint ahogy Babits írta a Húsvét előtt végén. A jobboldal viszont váltig állítja, hogy az MSZP osztotta meg az országot. Állítják ezt általam tisztelt emberek, és nekem nem fér a fejembe, hogyan láthatjuk ugyanazt a dolgot ennyire másképpen... Hja...a választás meg azért fontos, mert nem minden nap mondhatod el a véleményedet érdemben, úgy, hogy meg is hallják. (aztán meg választási csalást emlegessenek)

15138 2009.05.20. 09:11:26

Egyébként, egyik másik országban sem lett ilyen divat a komcsizás, és szerintem hogy a hangszín így eldurvulhatott, az pont ezzel a büdös komcsizással kezdődött.

17910 2009.05.20. 09:50:39

Szia Nefi! Csak ma jutottam el hozzád, mert nem voltam itthon! Azt gondolom, száz plusz pontot érdemelsz, mert megtettél egy nagyon fontos dolgot: gondolkozásra késztettél sokakat, akiket sikerült semmiért a lekomcsizással meg egyebekkel megfélemliteni. A mai magyar baloldalt én sem tudom meghatározni, viszont nem akartam elmenni szavazni. Most pedig másként döntöttem, részint azért, mert a te irásod és a kommentek meggyőztek, amig lehet új tartalmat kell adni a baloldali jelentésének, legalább tartalmilag. Másrészt viszont tegnapelőtt kaptam a pofámba egy újabb minősitést: higmagyar! Ez az újabb kiirtandó, lenézendő kategória! Hogy ki a higmagyar? A munkanélküli, a kispénzű, az eladósodott, a kisnyugdijas, a képzett, de állást nem találó fiatal nemzedék! Szóval: higmagyar! Azt ugye mondanom sem kell hol találták ki, hol használják ezt az újabb irtani való kategóriát? Igen, ott, annak a trágyadombnak sem nevezhető új jobboldali napilapban, meg a körnényékén mozgó jobboldali megváltók között! Ha már büdös komcsi lettem, csak azért, mert, éppen negyven ét más időkben éltem le, úgy döntöttem, hogy sem lealázandó, sem irtandó higmagyar nem leszek! Főleg egy olyan országban nem, ahol a jóllakott, pénzzel teletömött, pénzen vett diplomával és nyelvvizsgával tett sz@rháziak akarják ezt tenni velem, veled, mindenkivel akinek nem fért rá a pofájára a lopás, a hazudozás!

15138 2009.05.20. 09:56:49

Mi ez a higmagyar? Híg, mint nem sűrű? Vörös lett a fejem. MaNetti, engem is a kommentek győztek meg, hogy elmenjünk szavazni. Meg a tudat, hogy nem vagyok egyedül... Megyek is telefonálni, mert még mindig nem tudom, hogy kell, mit kell. Csak azt tudnám, de mindegy, hogy az MSZP miért nem képes minket megvédeni...??

15181 2009.05.20. 11:25:29

Nefkó, én nem vagyok baloldali, sőt.. Bár egyszer azt írtam blogban, hogy jobboldali vagyok, igazándiból Bagoly33 vagyok.. Amúgy meg a bal és jobboldalt valaki olyasvalaki találta ki, aki meg akarta osztani a társadalmat, és tett erre az oldalra, meg arra az oldalra is pozitívumokat is, hogy választani kelljen a kettő között.. Igazándiból mindkettőnek kellene fogni a jobbik énjét, és összegyúrni őket. Azért ha már Magyarországról beszélünk, a magyar embernek kellene valamilyen szinten elsőbbséget élvezni bizonyos jogokban, pl. szociális juttatások, az oktatás, továbbképzés, ilyesmi. És igenis tegyünk különbséget magyar és nem magyar között, vagy ha nem, akkor töröljük el a határokat, tanuljunk meg eszperantóul, és legyen a zászlónk szivárványszínű. Aztán majd csak büszkék lesznek ránk azok, akik a magyar népért, függetlenségért harcoltak. Jut eszembe, a történelemoktatásban is el kéne homályosítani bizonyos részleteket, pl. '48-ban csak érdekegyeztetés volt, ahogy '56-ban, I. Ulászló volt a legnagyobb magyar király, mert Mátyás horribilis adókat vetett ki, Attila meg pogány kalandor volt, aki ragaszkodott ahhoz, aki..

15138 2009.05.20. 11:53:49

Én ezzel egyetértek, mindennel, amit mondasz. Sőt, Mátyásra külön haragszok, hogy lehgyatékozta az országot. :) Ha rajtam múlna, egy lenne az ország...de nem rajtam múlik. Te is egyike vagy azoknak a jobboldaliaknak, akikkel még pár hónapja nem mertem volna közös asztalhoz ülni, csak mert beleszaldtam egy pár nagyon jobbos pofonba. És nem te vagy az egyetlen ilyen jobboldali, akit közelebbről ismerve el kell gondolkozzak, mi állíthat titeket arra az oldalra. Ahogy mondod, az ország érdeke egy. Ez már elleve lehetetlenné teszi - logikailag - a két (vagy több) oldal létét. Nem tudom, elolvastad-e a kommenteket, nekem sokat segítettek. É megyek szavazni, bár úgy néz ki, az EP-sről lehet, hogy lekéstem egy kicsit...Akkor majd 10-ben megyek.

14419 2009.05.20. 13:58:19

gondoltam ide írom, itt biztos elolvasod. láttam, hogy a betűméretet kifogásoltad geo blogbejegyezésében. egy apró trükk, ha van görgős egered. ctrl+görgő fel vagy le és változik a böngésző betűmérete. :)

imisti 2009.05.20. 22:28:40

Nefelejcs! Gondolom,hogy olvastad a kommentjeimet,nem csak a saját blogodon,hanem mások blogján is!Valószínű,hogy töredékes,de azért össze lehet rakni,hogy mit szeretnék elérni!Nos, a következőket gondolom arról,hogy most mi lenne a baloldaliság szerepe.Azért pontosítanák is egyben,mert nem csak a baloldalnak ,hanem a szélsőjobb kivételével,minden oldalnak is kötelessége lenne az,amit már annyiszor elcsépeltek,főleg a mostani időkben :összefogás! A rendszerváltás óta már eltelt húsz kemény év! Itt egy minden eddiginél nagyobb válság,és egy hajdan elég jól működő,ma már romokban heverő gazdaság,amely szinte a rendszerváltás óta nem tudja valódi szerepét betölteni.Most lett volna ideje megállni,hátratekinteni,megnézni , mink van,illetve mink maradt!Most csak annyit jegyeznék meg,hogy az adósságunkon kívül nem sok!A lelkes,bősz (vagy is-is) rendszerváltóknak most kellett volna elszámolniuk cselekedeteikkel,szembenézni hibáikkal,és uram bocsá',vétkeikkel,és bűneikkel egyaránt!És itt mondom,amit már eddig is sokszor mondtam,hogy a mát össze kell vetni azzal a korszakkal,amit most olyan bőszen megtagadunk,nem nagy hangú, megvető, nyilatkozatokkal becsmérléssel,gyűlölettel,hanem higgadt,és őszinte ,elfogulatlan elemzéssel!És akkor ki lehetne mondani,hogy ez jó volt akkor,most nem,vagy forditva,ezt elrontottuk,vagy jól csináltuk.és mikor,és miért volt jól csinálva,vagy éppen rosszul,úgy,mint egy normális elszámolásnál kiadás-bevétel oldalát összevetve! És itt látom a baloldal szerepét!Nem véletlenül hivatkoztam GYF-re,mert ő ezt megkisérelte,az a sokat ákozott öszödi beszéd ennek lehetett volna a nyitánya és,szerintem,annak is szánta!Mindjárt el is árulták a baloldali jobboldaliak! (ez csak látszólag fogalomzavar,aki érteni akarja,az érti!)És nem csak azok árulták el,hanem az SZDSZ,MDF is !És most is cikizik (hacsak cikiznék),támadják,és teljesen le akarják nullázni!.És hogy miért?Pontosan azért,mert a rendszerváltás érdekében,már jóval a rendszerváltás előtt ,olyan szerepet vállaltak,amely a mai állapotokhoz vezettek!Ebből a helyzetből kell a baloldalnak felállnia!

relatív 2009.05.20. 22:54:44

Kedves Nefelejcs ! Úgy látom a korábban írtak több ember - ha bal-, vagy jobboldali érzelmű IS - gondolatait egy kicsit a tényleges miért felé terelte. Vagyis függetlenül a pártállástól a mostani rendszer szerint CSAK a választások biztosíthatják a további sorsunk mikéntjét. Mégpedig a lehetőségek közti választás helyes döntése okán. Sajnos - úgy látom - az emberek mindkét ... két oldal van csak?....nagyobb tömege 1990 óta elég nagy bizonytalanságban van mind a saját identitása, mind az ország további útja tekintetében. Erre a napokban történt egyik párt vezetőjének totojázása is alátámasztja, amikor is a pécsi választás eredménye alapján - győzelemittasan - a kétharmados győzelmének mámorában bízva hangoztatta véleményét. De nyilván figyelmeztették - talán kicsit több ésszel rendelkező társai - , hogy ez a mámor azért még talán a "medve bőrére való korai ívást jelenti ". Ezért gyorsan - másnap - az ellenkezőjét állította, mind azt már többször tapasztalni lehetett nála. Ez is jellemzi "óriási" hozzáértését, mint a hívei hangoztatják. Na de maradva az alap kérdésnél, a baloldaliság szerintem nem köthető a sikeres egyéni élethez, mint kizáró tényező. A baloldali érzelmű ember nem lehet például gazdag, sikeres, ezt ki mondta ? Persze , ha ez igaz akkor már tudom a választ arra a korábbi kérdésemre, hogy egyesek a jobboldali értékek védelméről miért, beszélnek. Mi ez az érték ? E szerint aki sikeres, boldog, gazdag az nyilván jobb oldali, így már ennek az "értéknek" a védelméért harcol a jobb oldal. Nyilván aki nem ilyen az a baloldali. TÉNYLEG.....???? Bocsánat, de ellent mondanék . A baloldali ember is csak legyen sikeres, ...esetleg gazdag IS !!! Hajrá Baloldal !!!

imisti 2009.05.21. 09:41:34

Relatív! Legyen csak a baloldali is gazdag,ha azt a gazdagságot becsületes munkával szerezte! Az a "büdös"kapitalista meg hagyja,hogy gazdagodjon,de ketten együtt nem hagyhatják,hogy akik munkájából meggazdagodtak,azok lesüllyedjenek a nyomorba, egy éltre eladósodva!És itt a rendszerváltás nagy bűne!a kapitalista viszonyok újrateremtése,vagyis a csodálatos rendszerváltás során egyszerűen nem vették figyelembe (tudatosan)az akkor létező munkásosztály érdekeit,és ma már oda jutottunk, hogy egyszerűen a létét is tagadják!Összemossák a zemberekkel,hol panelproliznak,hol egyszerűen úgy tesznek,mintha mára már nem létező fogalom lenne!Magyarul szépen cserben hagyták a dolgozókat,permetszerűen eloszlatták a munkásosztályt,a helyét,képletesen szólva,sóval hintették be!És ami a legnagyobb baj,hogy csak akkor találják meg,ha többletterhet kell valakinek a nyakába tenni!Ilyenkor fennen hangoztatják,mint most is ,hogy egyenlő terhesviselés,de csak addig viselik közösen a terheket ,addig fejtenek ki erőt,míg a terheket felemelik addig,hogy a nyakunkba tehessék! A És továbbra is azt szajkózom,lehet,hogy már unalmas is,hogy meg kell találni azokat a felelősöket,akik felszámolták a szocialista termelési viszonyokat,és akarva-akaratlanul(inkább akarva)nem gondoskodtak az értékteremtő tömegekről! Önvizsgálatra kényszeríteni a rendszerváltókat,(akkori)politikai beállítottságuktól függetlenül,azért,hogy ezzel is segítsék a mai tisztánlátást ,és azt,hogy mit kell tenni!Mit kell tenni azoknak,akik nem sározódtak be akkor,és mit kell tenni azoknak,akik vétettek,illetve mit kell tenniük közösen!Ehhez persze nagy lelkierő kell,kiméletlen önbírálat,belátóképesség,és nem utolsó sorban felelősségvállalás!Nos ezeket látom én jelen pillanatban baloldaliság mércéjének.Mert ahogy ma elnézem a ezt a politikai zürzavart(ez tudatos!)baloldalon van készség arra,hogy ezeket megvalósítja!(öszödi beszéd!).Azért látom úgy,mert pl. a fidesz ,vezérével együtt alkalmatlan erre.Túlságosan elszáll a hatalomvágya révén OV.,mert felsorakoztatta maga mögött az őt bálványozó, vezérelvhez ragaszkodó tömegeket,és tkp.most ennek a tömegnek a rabja!.Hiába gondol mást ,esetleg(nem buta gyerek egyéként!)továbbra is azt várják el tőle,amit 89- ben tett,és mondott.Csak próbáljon mást mondani!Liberális barátaink pedig ragaszkod- nak ahhoz ,hogy a rendszerváltás felszámolta a diktatúrát,és most szabadság van!A diktatúra a kisebbség uralma a nagy többség felett,ha még jól emlékszem!Akkor tulajdonképpen ki nyomott el,és kit az átkosban?És most?Tévedés ne essék ,a híd alatt való alvás(a részegségi motiváción kivül!)nem szabadság,hanem kényszer!Az MDF pedig ,beállítottságát tekintve konzervatív,őket sem lehet kimozdítani!Marad a baloldal balabbik része !Az sem baj,ha milliomos!Csak tudjon reálisan szembenézni a valósággal!és ha kell ,kiméletlenül a szemébe mondani az igazságot a sunnyogónak,a hazugnak! És tudjon cselekedni,cselekvésre biztatni(uram bocsá'még kényszeríteni is!) Valahol így képzelem a baloldaliságot.

15138 2009.05.21. 11:20:07

Igen, szívesen megkérdezném az MDF vezetőit, hogy amikor nekiestek a privatizációnak, volt-e más is a fejükben, mint a kárpótlás...? Hogy mit gondoltak, hogy fog működni a mezőgazdaság, az ipar? Hogy kiknek a lelkiismeretére és tudására, szakmai ismereteire bizták a gazdaságot? Ha 90-ben a felét is tudtuk volna, hogy mi vár ránk, ugyanígy szavaztunk volna a rendszerváltásra?

relatív 2009.05.21. 14:52:02

Na, igen ......a "rendszerváltás" ! Ki merem mondani, hogy a változtatást igénylő réteg - többé-kevésbé - egyáltalán nem tudta, hogy mit akar. Így volt ez a mezőgazdasággal, és így az iparral is .Látható a hatása ténykedésüknek !!! Szerintem több ember - kihasználva a gazdaság szorító helyzetét a maga, vagy holdudvara igényeinek a kielégítését vélte, illetve AKARTA biztosítani. Ezért bizonyos csapások mentés - egyes támogatók megkörnyékezésével, vagy a lázítható elemek energiájára támaszkodva - a saját pecsenyéjüket igyekeztek sütögetni. Így aztán mind az államaparátus, mind a gazdasági élet vezetésére teljesen hozzá nem értő, vagy borgőzős felhöt kergető emberek kerültek. Nagy hozzá nem értésben verték szét az akkor még az európa élvonalában termelő - persze ellentmondásokkal teli - mezőgazdaságot, és ész nélkül verték szét a "kommunistának" vélt ipari szektort. Így alakult ki a munkanélküliek tömege, amit máig sem tudunk megfelelően kezelni. Sok emberrel hitették el, hogy a változtatással a tőlünk nyugatabbra lévő gazdaságot egyik napról a másikra meg lehet valósítani. Erről azért tudni kell, hogy az 1990- es év előtti idők gazdálkodás teljesen sajátos szerkezetű volt a "vasfüggöny" hatásának megfelelően. E gazdasági struktúra mindenképpen átszervezésre kell, hogy kerüljön az új körülmények igénye szerint, de ezt a nagy hozzáértéssel megáldott "rendszerváltók" persze nem voltak képesek sem megérteni, pláne végrehajtani. A mai handabandázók sajnos ebbe a kategóriába tartoznak, ezért nem szabad nagyobb hatalmat adni kezükbe !!!! Azt azonban tisztán kell látni, hogy a magyar gazdaság még ennek ellenére már kezdett felfelé araszolni - az utolsó két év már erre utalt minden jelentős gazdasági értékelés szerint - az igen keményen gátló ellenzék minden ténykedése ellenére. Sajnos ekkor szabadult ránk ez, a világot elárasztó gazdasági válság ami ennek a megvalósulását sajnos évekre visszaveti.. A baloldali törekvéseknek minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a kilábalás ne a nép szegényebb rétegének a létét veszélyeztesse. Azt hiszem van feladatunk, ezért semmiképp nincs idő visszavonulásra, tétlenkedésre. Reményem szerint a baloldali emberek megtalálják a megfelelő megoldásokat de csak a széles tömegegek segítségével van ennek lehetősége.

15138 2009.05.21. 15:15:03

Ebben a pillanatben fejeztem be én is egy kommentet a rendsezrváltásról... http://gordon.nolblog.hu/archives/2009/05/21/Baloldaliak_vagyunk_Baloldaliak_vagyunk/ A kommenteddel, Relatív, én teljesen egyetértek, és örömmel olvastam.

13077 2009.05.22. 15:52:47

Az MSZP tudathasadása pont amiatt van, mait leírsz. Olyan programot kellett volna megcsinálniuk, amit a saját szavazórétegük szenved meg a leginkább. Gyurcsány sem tudott fából vaskarikát csinálni, de lehet hogy nem is akart. A Fidesz most hogy baloldalibb az MSZP-nél, megszerezte magának ezt a szavazótábort, viszont lehet hogy pont úgy jár velük, mint az MSZP. Az MSZP akart köpönyeget fordítani, de nem tudott. Orbánnak egyszer már sikerült. Lehet hogy újra visszamennek a jobboldalra?

15138 2009.05.22. 20:06:42

Ki tudja, mi van Orbán fejében? Én őket azért a jobboldalra sorolom, akármi is a programjuk.

FENTE LEVENTE 2009.05.23. 08:07:17

Ne vedd zokon,hogy felsőfokon, én vagyok a legjobb a rímekbe'- Valaki meg hozzád majd így megy be: "Cirkafirka"Friderika Afrika, Piros poros hosszú szárú paprika. Körte fánkon,nem s szánkon körte lóg... Vigyázz izzik,viszik,kérlek meg ne fogd! Jocó jó az illata a kecsapnak, Sűrűebben naponta majd becsapnak. Sikerélményt kenegettél magadnak... Hajad szálán elakadnak,ragadnak. Ne vedd zokon,hogy felsőfokon, Én vagyok a legjobb a rímekbe'- Valaki meg hozzád majd így megy be: Ejnye-bejnye piros dinnye, Sárgán édes,méz az íze. Kell még napsütés és nyári zápor, Lassan essél,nem fog szállni már por.
süti beállítások módosítása