Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Hálapénz

2009. november 01. - Vörös Nefelejcs
Milyen lehet hálapénzt zsebretenni?

A reggeli elmélkedéseimben az a jó, hogy sok új szempont tud eszembe jutni, számomra is váratlanul. Ilyenkor szoktam világraszóló felfedezéseket tenni különböző témákban. Beleélni magam más bőrébe, mindennapos gondokra valamilyen megoldást találni.

A reggeli elmélkedéseimben az a rossz, hogy akármilyen kristálytisztán is látszottak a megoldások és érzések a párnámon, mire felöltözök, a nagyrészét már el is felejtettem. Így a világ szegényebb marad egy poszttal. :)

Hát mai témám megmaradt. Az orvosokról van szól. Érdekel, mert a lányom már vagy három éve fixen orvos akar lenni. Érdekel, mert apum kilencedik hetét kezdi kórházban. És hát nemrég hálapénzt adtunk. Kapott az orvos, mert ránk szánt öt percet, és kapott az ápoló, mert láttam, hogy másképp nyúl apámhoz, mint a többi. Az ápolónak én adtam, az orvosnak a férjem. Mikor kérdeztem, minek kellett neki adni azért az öt percért, míg elmondta, amit gondolt - feltételezve, hogy amiről úgy ítélte, hogy ránk is tartozik -, a férjem azt mondta, hogy nem tudott kijönni anélkül, hogy adott volna valamit. Holott tudja, hogy az otthon élő rokonaink adják - nekünk direkt szóltak, hogy nem kell, el van intézve. De hát az ember nem tud kijönni egy orvosi szobából, ahova az orvos behívta, hogy nyugodtan beszélgethessenek. Cö.

A lányom ovosnak készül, de nem tudom őt elképzelni, ahogy zsebretesz pénzt, kétségbeesett emberek pénzét, azért, hogy csinálja a dolgát. Egyébként egyetlen svájci orvost sem tudok elképzelni...mások a szokások, alighanem megsérteném őket azzal, hogy a kezükbe nyomok akár egy borítékot, akár egy bankjegyet.

Pedig ezeknek az itteni orvosoknak sem megy nagyon jól. Az a kialakult gyakorlat, hogy a kezdő orvos nem keres valami sokat - évekkel az egyetem elvégzése után még az átlag alatt keresnek. Ezt tudják, akkor is, mikor az orvosi egyetemet választják. A továbbiakban a jövedelmük fejlődése attól függ, hogy maszekba mennek-e vagy maradnak kórházi orvosnak. Az egyik a tuti biztos, a másik a kockázatosabb. Ahogy az lenni szokott.

Aki a kórházban marad, a fizetését a kórháztól kapja. Nem szokás sírni, hogy kevés - nem szokás dicsekedni, hogy sok. Aki elmegy privát orvosnak, eleinte alighanem nyögi a befektetései kamatait. A betegtől kapja a fizetést, kizárólag számlára. Hetekkel a vizsgálat vagy kezelés után jön egy számla, amit fizetni kell. A számlán szereplő összeg nem az orvos kedvétől függ : bizonyos határokon belül választhat, tekintetbe véve a konkurrenciát és hogy mennyit akar dolgozni. Az egészségbiztosítók ugyanis ellenőrzés alatt tartják a "piacot" - nem lehet jogtalanul felszámolni valamit, ami nem indokolt, vagy az átlagtól jóval eltér.

Ilyen módon a pénztárca elő sem kerül, csak a biztosítási kártya. Ugyanez van a gyógyszertárban, készpénz-fizetés csak alig fordul elő. Most emlékeztetnék egy társunk posztjára, ahol megdöbbenve olvastam, hogy miket lehet elszámolni Magyarországon.

Hát igen. És megint a lányomra gondolok. Orvos akar lenni, pedig fogalma nincs a kereseti lehetőségekről. Azért akar orvos lenni, mert szeret másokon segíteni, mert a barátnője is orvos akar lenni, és mert a jó anyja azt mondja neki, hogy orvosként mindig lesz munkád. Ehhez kell jó szív, és gyomor és fenék.

És most hallom az orvosokat: igen, de kevés a fizetés. Nem vagyunk megfizetve, nagy a felelősség, sok a munka.

Mintha csak ők mondhatnák ezt. MIntha mind ilyen lenne - mert nem mindegyik ilyen ám!! Láttam már orvost pénzt visszautasítani, vagy legalább azt mondani, hogy majd a végén... Nincsenek megfizetve...ki van megfizetve ebben az országban? (A politikusok nem számítanak.)

Én amit a kórházban most láttam: az ápolók a leggyomorforgatóbb munkát végzik, ráadásul kemény fizikai munka betegeket emelgetni. Talán ők túl vannak fizetve? A laborosok? A röntgenesek? Az orvost csak addig láttam, míg elsétált az ágyak előtt. Biztos dolgozik is, csak én nem láttam.

Nyomja őket a felelősség? Na, nem mindegyiket nyomja. Mesélhetnénk itt sokan, órákat késő szülészekről, konziliumokra benéző főorvosokról...Különben meg, kössenek felelősségbiztosítást. Mint az építészek, például. Ahogy hallottam, egyrészt a kórház is köthet rájuk, másrészt, ki látott már orvost, akit felelősségre vontak?

Itt megint tennék egy kis privát kitérőt: apum bemegy egy vizsgálatra, saját lábán, a kórházba. Meghal. Újraélesztik. Lélegeztetik. Aztán elkap bent mindent, amit el lehet még egy kórházban kapni - hármat. A negyediket még nem értik - nem tudják az okát, addig én is hallgatok. Szóval, bemegy egy csóka, kilenc hete bent van, és nincs felelős? Nem is keres senki...

Egyszóval, igen érdekelne, hogy hozza az élet, hogy kisírt szemű hozzátartozóktől hetente borítékot kapni nem okoz lelkiismeretfurdalást...hogy arról már ne is beszéljek, hogy míg nyugaton igen komoly anyagi áldozatot kívánnak az orvosi tanulmányok, nálunk még mindig létezik az ingyenes nappali képzés - ami után a meg nem értett, alulfizetett orvos elegánsan külföldre távozik...a megyei kórházakban meg egyre több a romániai, arab, néger orvos. Akik egyébként sokkal kevésbé tűnnek mohónak, csak nagyon kevesen vannak. Orvoshiány van. Hogy miért??

Nem elég hálás ez a társadalom...

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr998289290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2009.11.01. 16:34:50

11-re: Atlasz, nagyon sajnálom. Nálunk még nem történt tragédia, eddig. Igen, van kétféle orvos. Kár, hogy a másikból van több. Hol szomorúnak, hol felháborítónak tartom. Ma éppen eszembe jutott.

53922 2009.11.01. 16:45:17

14 az orvosok fizetése annyi, amennyit a társadalom elbír, amit megad nekik. Az arányok miatt mondtam el... meg hogy így is lehet, hogy tiszták a vonalak, a viszonyok: fizeted a biztosítást, a doki kapja a fizuját, mint bárki más, s hogy ne használják túl az emberek a rendszert, betesznek egy szimbolikus vizitdíjat, féknek. Mikndazonáltal a magyar orvos sokkal jobb módú, mint a svéd... A hálapénz egy feudális torzszülött - a nagy magyar káosz egyik eleme. Hogy adsz vagy nem inkább saját magadon áll vagy bukik: ne adj, de légy normális civil. Légy tudatos és mondd meg világosan az orvosnak, mit vársz töle. Sztem, meg fogja tenni anélkül, hogy borítékolnál neki. Soha nem tettem míg ott éltem.

53922 2009.11.01. 16:47:46

15. Harvard biztos nem lesz, de Århus (DK) vagy Kaunas ... jó hely mindkettö. S a svédeknek nincsenek gyanus elöítéleteik... :)

15138 2009.11.01. 16:54:34

Delisa, biztos, hogy van igazság abban, amit mondasz. Ahogy nincs senkim kórházban, egyből csatlakozom a nem fizetőkhöz. :) Nem akarom elviccelni, biztos, hogy kettőn áll a vásár. Nem szabadna adni, na. Igazad van. (Csak hát fél az ember, hogy anélkül mi lesz.)

60277 2009.11.01. 16:56:29

Szerinted mennyit keres egy magyar orvos? :) Kedves Nefikém?:)

15104 2009.11.01. 17:06:04

Nefelejcs, soha nem akartam orvos lenni, de nem tudom elképzelni,hogy egy iskolakezdőt a pénz és nem a segitő szándék vezéreljen!!?? Az,hogy később milyen emberként viselkedik az idő és talán? a környezet dönti el !! Szerintem!!

53922 2009.11.01. 17:06:48

19. Nefelejcs ne hidd, hogy nem értem meg... de nem kedvelek semmmilyen görbe utat, azt se szerettem, ha a suliban súgtak nekem... :)) porig alázva éreztem magam olyankor, s inkább meg se szólaltam. így volnék aborítékkal is, mint beteg, s orvos is, ha az lennék...

53922 2009.11.01. 17:08:08

ugyanakkor, szeretném, ha megfizetnék a munkájukat! mert nagyra becsülöm a tudást. de ugyanez vonatkozik más jattos munkák müvelöire is...

53922 2009.11.01. 17:09:46

21. zokni67 én azt mondom, a viselkedési normák gyerekkorban alakulnak ki - kevés ellenpéldát látunk...

15138 2009.11.01. 17:14:32

20-ra: Astrum, fogalmam nincs. Nem is érdekel - ja, már egyszer beszéltünk róla. Emlékszem. Csak a számokra nem. Mondd meg. 21-re: Zokni, szia, nyilván történik velül valami...ahogy másokkal is, ügyvédekkel, vállalkozókkal - amitől elfelejtik, hogy milyen volt 20 évesen, tisztán. Gondolom, némelyik ezért lesz orvos. Némelyik ezt látja, elöször ellenáll, aztán utánozza a többit. Nyilván olyanok is vannak, akik teljesen vétlenek ez ügyben, de az általános megvetés őket is, anélkül, hogy megérdemelnék, sújtja. Mindenesetre, nekik kell valamit csinálni. Amit az Orvosi Kamara csinál... 23-ra: Delisa, teljesen igaz. Persze, hogy mindenkit fizessenek meg, aki jó. Sőt, mindenkit, aki dolgozik. Csak ne tartsák magukat kivételezetteknek, meg atyaúristennek. Azt is hozzátenném, hogy nagyon sokat változott a véleményem a magyar orvosokról - isten őrizz egy, a rendszerváltás óta végzettől. Bocs.Általánosítok. De már sokakat hallottam erről panaszkodni. Úgyhogy, egy, nem dolgoznak jól, kettő, más sincs megfizetve, nem csak ők. És beteg, kiszolgáltatott emberek felett való hatalommal visszaélni - undorító.

53922 2009.11.01. 17:30:47

52. hogy hogyan dolgoznak, azt nem tudom, mert rég nincs dolgom a magyar eü-gyel... a hatalommal, státusszal való visszaélés sztem sem fér össze az orvosi hivatással - önmagukat degradálják, de nagyon... megfizetve senki nincs rendesen, legalább is így érzik a legtöbben - viszont amíg nem változik meg a produktivitási szint, az adózási és a morális helyzet, nem lesz több elosztanivaló pénz sem.

39424 2009.11.01. 17:36:02

én még olyan orvost nem láttam, aki ne fogadta volna el a hálapénzt...még akkor is vár kettőezer forintot a dktor, ha beutalót kérek vérvételre, mert évente csináltatunk vérképet prev. végett...holott érvényes kártyám van, mégis mindenki a markát tartja... amikor apu hasnyálmirigy rákkal feküdt az intenzíven, akkor is tömtem a doktornőt és volt a képén bőr azt mondani a képembe h szerinte már kár apuba a gyógyszer,nekiugrottam, úgy rángattak le róla....tapintat egy szál se, zseb nyitogatás az megy... persze gondolom h vannak kivételek, de én még nem találkoztam olyannal...

15138 2009.11.01. 17:36:15

26. Delisa, no comment. :) Igaz.

15138 2009.11.01. 17:37:08

27-re: Egy ilyet láttam, Rőzse...Eddig.

15104 2009.11.01. 17:49:53

Orvosnak szerintem nem a hülyék tanulnak !!! Aki választhat eldönti , eldöntheti,hogy mit szeretne !! Az orvosnak sem kell panaszkodnia a fizetésre vagy a munkakörűlményre mert van választási lehetősége!!!

60277 2009.11.01. 18:24:45

re-25 http://nol.hu/lap/mo/lap-20090401-20090401-39

bird 2009.11.01. 18:25:04

1. Valóban nincsenek az orvosok megfizetve. 2. Találkoztam olyan orvossal, aki nem vagy nehezen fogadta el a borítékot. 3. Nem hiszem el, hogy állami helyen egy orvos előre mondjon tarifát (legfeljebb a titkárnője...) Pár éve a házunk előtti parkolóban javasoltam a szemben lakó volt Fideszes eü. miniszternek, hogy egy hónap alatt megoldódna az egész paraszolvencia kérdés, ha beterjesztene egy olyan törvényjavaslatot, ami szerint ugyanolyan büntetés járna mind az adónak, mind az elfogadónak, mintha ügyésznek, bírónak vagy rendőrtisztnek adna valaki. Még nem hallottam, hogy megfogadta volna a javaslatomat. A Klubrádióban egyenesben is elmondtam ugyanezt Ofrosz Józsefnek, aki azt mondta, hogy dehát intim a kapcsolat az orvos és a beteg között. Hiába mondtam, hogy a bíró, az ügyész és a rendőrtiszt is kerülhet hasonlóan négyszemközti kapcsolatba, mégsem hiszem, hogy nagyon el van terjedve azok lefizetése. Persze tudom, hogy pár hétig zűr lenne, de az állam bizonyára hamar megtalálná a módját a méltó fizetés fedezetének előteremtésére, ahogyan pár éve a bíróknak tisztességes szintre emelték a fizetését, igaz, ők kevesebben vannak.

60277 2009.11.01. 18:26:59

Aki kimegy, kint is marad A kamara csupán tájékoztat, s azért saját borítékban, mert egyetlen fejvadász cégnek sem adja ki a doktorok listáját. Inkorrektnek tartja Székely Tamás, hogy miközben orvoshiány van hazánkban, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) segíti a doktorok külföldi munkavállalását. Pedig érdek-képviseleti szervezetként többször hangoztatta, hogy a távozók miatt az itthon maradók helyzete nehezebb lesz - tette hozzá az egészségügyi miniszter, akit angliai és svédországi munkára is csábított már a MOK. "Inkább azzal foglalkozzon a miniszter, hogy miért mennek el az orvosok, semmint a köztestületet bírálja" - reflektált Gyenes Géza, a MOK főtitkára Székely szavaira. Hirdetés Az orvosok külföldi munkavállalása körüli vitát egy sebész pattantotta ki, aki felháborodva nyilatkozott az InfóRádiónak: három alkalommal kapott svédországi munkavállalást propagáló levelet a kamarától, a szervezet borítékjában. Kettőt a szemétkosárba dobott, ám a harmadikat nem akarta szó nélkül hagyni. Már csak azért sem, mert a köztestület elnöke többször hangoztatta, hogy Magyarországot orvoshiány fenyegeti. "Nincs ellentmondás a két dolog között" - vágott vissza Gyenes. "A MOK éppen az orvoshiányt, az elöregedő orvoskart és az európai uniós csatlakozással lehetővé váló külföldi munkavállalást látva sürgette többször is, hogy tegyék rendbe az orvosok munkafeltételeit, jövedelmi viszonyait. Amúgy, aki külföldre megy, nem a MOK-levél miatt teszi, anélkül is találhat állást bármelyik ország kórházi honlapján" - állítja. A kamara csupán tájékoztat, s azért saját borítékban, mert egyetlen fejvadász cégnek sem adja ki a doktorok listáját, és nem érzi etikátlannak a közreműködést. "A köztestület közel egy évtizede küzd azért, hogy az orvosok itthon maradjanak, ezért dolgozta ki 2002-ben az életpályamodellt" - magyarázza a főtitkár. "E szerint a kezdő szakorvos (az egyetem elvégzése után öt év szükséges az első szakvizsga letételéhez) nettó bére 215 909, a béreket terhelő járulékokkal együtt 600 ezer forint lett volna. S mivel az éves növekményt 3,3 százalékra tervezték, így például a 15 évi gyakorlatot szerzett doktor bruttó bére 803 626, a negyven éve dolgozóé 1,809 millió forint lett volna. A bértábla bevezetését 2004-re javasolta a MOK, megvalósulásával az EU-átlag 50 százalékát érték volna el" - mondta Gyenes Géza. "Ám az életpályamodellből semmi sem lett, ehelyett jelenleg a kezdő orvosi fizetés bruttó 136 ezer, míg a kezdő szakorvosi bruttó 153 ezer forint" - tette hozzá. A Magyar Kórházszövetség két éve készült felmérése szerint az akkor hatályos gyógyítási minimumfeltételekhez szükséges 11 ezer doktorból 2000-2500 hiányzott a kórházakból. S mivel az új minimumfeltétel rendelete még nem jelent meg, Varga Ferenc, a szövetség elnöke nem tudja, annak alapján hányan hiányoznak majd a gyógyításból. Tény: regionálisan és szakmánként nagy az egyenetlenség - mondta. Míg pár éve a labor-, a röntgenorvosokból és a patológusokból, később az altatóorvosokból és a baleseti sebészekből volt hiány, mára már sok helyen nincs elegendő belgyógyász és szülész sem. Az új rezidensrendelet úgy próbál segíteni, hogy a szakvizsgát szerzett fiataloknak lehetővé teszi: az országon belül szankció nélkül válthatnának kórházat. Ám a külföldre távozóknak vissza kellene fizetniük a szakvizsga megszerzésének két-három éve alatt kapott fizetést. Amúgy 20-25 millió adóforintba és 10-11 évbe kerül, amíg valaki elvégzi az orvosit és megszerzi a szakvizsgát. Ki miért és mikor menne? Girasek Edmond, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának tudományos munkatársa az évek óta folyó felmérésükre hivatkozva állítja: a rezidensek kétharmada külföldre távozna. Tavaly a 713 főre kiterjedő felmérésben 480-an tervezték a távozást, 150-en biztosan mennének. Okként a rossz fizetést, a szegényes munka- és életkörülményeket jelölték meg. Az itthon maradók érzelmi okokra, a családra, a barátokra hivatkoztak. Nem az a baj, hogy elmennek pár évre, hanem hogy nem jönnek vissza, így félő, hogy néhány év múlva nem lesz elegendő gyógyító a hazai intézményekben - tette hozzá Girasek Edmond. 2009-08-06 08:00 Forrás: Világgazdaság

15138 2009.11.01. 18:43:37

33-ra: Ha egy orvos képzése valóban 20 milla körüli összeg, akkor nem kéne 600 ezerrel kezdeniünk, ez egyszerűen nem reális. A képzési öszeghez sem, és pláne nem a többi dolgozó fizetéséhez képest. Ha akarnák, felszámolhatnák a hálapénzt, kormányoldalról is. és kamarai oldalról is. Egy dolog fizetésemelést kérni, és egy másik dolog korrumpálódni. (tisztelet a kivételnek) Aki külföldre megy, vissza kellene, hogy térítse a képzést. Volt már ilyen régebben is - vagy tanuljon ingyen, de akkor 10 évig köteles itthon maradni. Ilyen is volt már. Astrum, a linkre: mindenhol agyon vannak dolgoztatva a rezidensek...Lásd ER, kedvec Crichtonomtól.

53922 2009.11.01. 18:49:14

33. Astrodust Hm, engem egyszer az lepett meg, hogy az orvosok közvetítésével egy magániroda a SOTE egyik repi klinikáján dolgozik - kapcsolatban voltam velük futólag, mert meg akartak hívni, beszéljek egy nagy orvosoknak rendezett értekezleten a svéd eü. helyzetéeröl, s az itteni munkavállalási feltételekröl. nem csináltam meg.

15138 2009.11.01. 18:49:17

32-re: Bird, megoldható minden, ha van hozzá akarat. 31-re:Nagyon jó meglátás, mert tényleg mindenkinek van választása. És mivel már évtizedek óta probléma van az orvosi hálapénzzel, tképpen senki nem mondhatja, hogy nem tudott róla. Meg ugye, olyan orvosok is vannak, akiknek nincs lehetőségük hálapénz elfogadására, mert csak alig találkoznak a paciensekkel...az is egy választás.

12595 2009.11.01. 18:57:37

Állítólag először nehéz... de azután könnyű megszokni.

15138 2009.11.01. 19:01:29

Ja. gondolom a harminc ezüstpénz is nehéz volt...

13190 2009.11.01. 19:03:28

Nefelejcs! Ez egy ilyen ország, nem az a baj, hogy az orvosok zsebreteszik, de képesek a harmadik jachtot megvenni, és akkor sem adnak mondjuk az áplónőknek, egy szülésznő mondja, hogy még a kávéjukat is megisszák. Nem csak az orvosok ilyenek, az egész társadalom, én is, mindenki. Itt van ez a nagy ünnep, majdnem minden család erőn felül ad ki a megemlékezésekre, nézd meg a ma esti postom, egy - egy sírra, súlyos tízezrek kerülnek, az egész megemlékezés, súlyos számilliárdos számlanélküli forgalmakról szól, de nem lehet megszüntetni, minden így működik, az egész ország. Nem tudom mi a megoldás. A bírákat és ügyészeket már a kilencvenes évek elején megfizették, nekem mint katonatisztnek akkor azt mondták, hogy azért, mert nekik függetleneknek kell lenni, mert csak így lehet európába jutni, aztán meg lehet nézni a függetlenségüket. Érdekes, aki a hazát védte, azt sem akkor sem most nem fizetik meg. Ez van.

13709 2009.11.01. 19:04:36

Nefelejcs, javulást kivánok papádnak......:))))) Szia Valéria

15138 2009.11.01. 19:15:01

Árpi, Valéria, köszönöm. :) Árpi - nem tudom belátni, hogy a fizetésekben hogyan lehet többszörös eltérés. Ki tud ötször annyit dolgozni? Tizszer? Százszor?

12890 2009.11.01. 19:30:51

tudod, mi a legszörnyűbb, hogy a felelőségrevonás is nevetséges....az öcsém bíró, rengeteg orvosi műhibapere volt, van. sokszor felháborodik, hogy milyen kisösszegeket tud megítélni a hozzátartozóknak, a bűnös pedig nevetséges büntetést kap, egy emberélet ma semmit nem ér...:(

12890 2009.11.01. 19:31:25

ja, és javulást apukádnak!

60277 2009.11.01. 19:31:57

Mélyen elítélem a paraszolvenciát! De! Mindig adtam pénzt azoknak az orvosoknak akik komolyabb beavatkozást végeztek az egészségen érdekében. Jó néhányszor pirulva , szégyenkezve, én is, az orvos is. Orvosi tiltakozás ellenére dugom a zsebébe a következő szöveggel. Doktor úr/nő ha az ön fizetése eléri a havai nettó 400 ezret egy fillért nem fogok adni! Ne gondoljatok horribilis összegekre. Ne gondoljatok arra hogy kényszeres 'mikulás' vagyok. Annak sosem adok aki rájátszik és 16 zseb van a köpenyén. Miért is adok? - Az orvosok nagy része ebből a pénzből fizeti a szakápolók egy részét. - Szívkatéterezésem közben nem akarom azt hallani hogy ki melyik külföldi országba megy el, vagy ment el. - A team profizmusa, embersége, szakértelme. - A szakorvosok havi bevétele érje el azt az összeget ami viszonylagos anyagi egzisztenciát biztosít számukra. - legyen pénze részt venni külföldi konferencián, képzésen. - ne legyen fáradt és remegjen meg emiatt a keze műtét közben, mert még napi x -órát mentőzik a pénz miatt. Szóval az engem ellátó, műtő orvos, legyen kipihent, napbarnított, túlképzett, a legmárkásabb kocsival járjon, szakmájának mélyen elkötelezett, hideg fejű, és ha fegyelmit kap egy idősebb beteg ellátása miatt, legyen annyi egzisztenciája hogy asztalat verve mondhassa, anyátokat! stb. Tudom ez önző dolog. De higgyétek el, ezt kívánom mindenkinek. Egy kicsit elbóbiskoltam. Hű miket írtam....

15138 2009.11.01. 19:42:29

42-re: Kevi, de jó, nekem mégis jó hír, hogy azért van, aki bíróságra viszi őket. Hátha még meg is büntetnék őket...Nem értem. A tesód bíró. A jogszabály köti a kezét? Kicsi a bűntetési tétel? Köszi, viszont. :) A gyógyulást . (férjed) Astrum, szívemből szólsz. Kár, hogy én még nem láttam olyan orvost, amelyik mentőzik - a fent említett ápoló viszont mentős, aki kiegészítésképp ápolózik. Mentősök mondják, hogy ők aztán azért vannak a pályán, mert érzik-tudják, hogy szükség van rájuk. Ők sincsenek megfizetve. Ne katéterezzék már a szívedet!! Aggódom.

70798 2009.11.01. 19:48:20

10-re, Nem Nefelejcs, önmagunkat sem becsüljük, egymást sem becsüljük, és az államunkat sem becsüljük, de a jó hír az, hogy az állam se becsül minket:))

60277 2009.11.01. 20:27:05

re-45 A katéterezés már múltidő. Amit írtam az nem kitaláció. Mellesleg az egészségügyet épp kivéreztetik. Papádnak minél hamarabbi gyógyulást kívánok. A legfertőzőbb helyek mindig is a kórházak voltak. Tudok olyan MRSA betegről akit nem bírtak kikezelni a kórházban. Az egyik doki beszélt a családdal, hazaküldték, 2 hét alatt tünetmentes lett.

15138 2009.11.01. 20:36:25

Szóval te már hallottál az MRSA-ról is...én eddig soha. Az ember mindig tanul. Kava, üdv. Kava?? Ma láttam Antont is valahol. Tosz, (bocs), mi ebben a jó hír? Nem kell, hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen? (írtam neked)

12890 2009.11.01. 21:30:39

re:45) igen, bíró másodfokú, és a jogszabályok kötik meg a kezét, egyszer mesélte, hogy egy gyerekhalálnál 3 millió Ft-ot ítélhetett meg, mert az volt a maximum tétel abban az ügyben. (a férjem lába jól van, köszi, az övsömöre még fáj.)

14055 2009.11.01. 22:00:19

Szerintem vacak, és erősen tudatmódosult állapotot igényelhet, valószínűleg ki kell tudni kapcsolni az önbecsülés funkciót, vagy valami remek hamis ideológiát gyártani hozzá, és némi amnézia az eskü feledésre.

70798 2009.11.01. 22:24:42

49. megnézem. Szerintem fontos, hogy lelkiismeret furdalásunk legyen, bár ez a lelkiismeret elég avitt szó. Talán azzal megtisztulunk ha szembenézünk önmagunkkal, és ez lenne fontos az európaisághoz.

13149 2009.11.01. 22:41:17

Soha. Még sohasem adtam pénzt orvosnak. Képtelen vagyok rá. Pedig beteg a nálunk lakó anyám, beteg a feleségem, korábban is gyakran voltak hozzátartozóim (a hozzám tartozók) kórházban, született 3 gyerekem - meg minden (ahogy Salinger mondja a Zabhegyezőben). Igaz, előfordult, hogy a harmadik szomszédban lakó sebésszel hajnalig vodkáztam, amikor a kislányom beteg volt, és sem ügyeletes, sem körzeti orvost nem találtunk a faluban, ahol laktunk (Zsámbékon). És édesanyámat előfordult, hogy ismerős orvos kezelte - bár jobbára nem. De én erre képtelen vagyok. Egyszer adtam egy ápolónőnek pénzt valamiért - de utána szinte rosszul voltam. Én erre igazából képtelen vagyok.

Texaco Benzin 2009.11.01. 23:59:43

A francba késlekedik az a jacht. Már mindjárt nyugdíjas lesz a Jóember, oszt még sehol semmi... csak az a 40-70 beteg, akit ellát naponta. Amikor túl volt a kezdő orvos státuszon, szakorvos lett belőle, hétvégén a Szív tévének hordott ki videó kazettákat szerte az országban. Volt kis kör, meg nagy. Szombat, vasárnap. És még sorolhatnám, mi mindent csináltunk, hogy megéljünk. Egyszer azt mondta, rohadt nagy zsebeket varrat a köpenyére. Még nem tette meg. Tanult szakvizsgával együtt gimi után tíz évet. Plusz minden évben továbbképzés. A szakember kiszállásért elvisz ötezret, mert elromlott a - mondjuk bojler. Mennyit tanult érte? Mekkora a felelőssége? Kifizeted? Naná, hogy ki. Eldugult a csatorna? Öt méterenként ötezer. Kifizeted? Persze. Ő éjjel-nappal ugrasztható ingyen. Jár. Bár már van központi ügyelet, de ez alig számít, ha gond van. Egy kérdés: ismertek nyugdíjas orvost? Nem sírok. Válság van. Beteg pedig mindig lesz. De ne az orvosokat piszkáljátok! Mikor sztrájkolnak? Persze, keresik őket külföldön. Eladhatják magukat. Van olyan beteg, aki azért hálás, hogy még nem hagyta el őket. (Nem pénzben kifejezett hála)

13149 2009.11.02. 00:07:26

@ Miért pont az orvosokat ne piszkáljuk?

Texaco Benzin 2009.11.02. 00:08:03

Most hallottam: pl.Hollandiában egy vérvétel 200 eu, ha van biztosítás. Ötvenet akkor is le kell tenni, ha van. Nálunk minden "ingyen" van. Ami nem kerül semmibe, annak nincs becsülete.

Texaco Benzin 2009.11.02. 00:08:46

55: :DDDDD igaz.

Texaco Benzin 2009.11.02. 00:19:57

Túltengek. 56_ra - ha nincs biztosítás, 200 eu. Ha van, akkor csak 50.

40751 2009.11.02. 01:50:26

54-re ...édesapám szólt (1991-ben!), hogy hívjam az ügyeletes orvost, jött is, - "vihánc módon" -, injekció be, ügyeletes el...! ...félóra múlva újra szólt, most a mentőket hívjam, jöttek is, SZIRÉNÁZVA, mert a telefonból felismerték az infarktust, amit az ügyeletes NEM...!!! ...az intenzívre nem engedtek be hozzá, pedig kísértem, az ezt követő öt napon keresztül se, legközelebb már csak a koporsóban láttam, olyan állapotban amit NEM AKAROK leírni...! ...a körfűrészgép a bal hüvelyk ujjamat, kis híján levágta (2004 évben), csak egy kis bőrdarabka tartotta, orvos mondta leszeretné vágni, mert az úgy "egyszerűbb", na azt már csak ne, - mondtam én -, úgyis elfog fertőződni mondta orvos, na majd akkor, ráér levágni mondtam én, úgy is lett, "visszavarrta", ám fertőzésgátlót nem írt fel, csak egy másik orvost tudtam erre "rávenni", ma is megvan az új percem és fogni is tudok véle...!!! ...stb. stb. stb. és mindkét orvos párja, odáig, meg vissza volt, a fizetéseik elégtelenségei, meg a sok és "felelöségteljes"(!) munkájuk okán...!

89549 2009.11.02. 06:31:00

Nefelejcs! Ha ennyire nem érted a mai egészségügyet, ha ennyire nem érted az orvosok, ápolók helyzetét, ha ennyire nem érted, hogy honnan ered a hálapénz, ha ennyire nem érted, hogy miért fogadják el, akkor semmiképpen ne engedd a lányodat orvosnak, mert a vége az lesz, hogy Őt is megveted!!!! Egy két adat a tájékozottságod fokozásához: -hálapénz az 50-es évek óta van, amikor az akkor kormány kitalálta, hogy ez borravalós szakma. -a szocializmusban senki nem tett ellene semmit, a rendszerváltás óta sem! - a vizitidíj nem szüntette meg semmilyen szinten, hiszen a vizitdíjat nem az orvos kapta - a magyar orvosok és ápolók rendkívül jól képzettek, légy rájuk büszke! Igen, hibáznak Ők is, mint mindenki, aki dolgozik. -van felelősségbiztosításuk és bizony nagyon sok orvost vegzálnak anélkül, hogy hibát követtek volna el, csak a laikus nem érti, hogy mit-miért csinál az orvos, és fut a bíróságra. És az utolsó: egy 25 éve dolgozó szakorvos, nettó 150 ezer forintot keres. Éves kötelező tanfolyama, amit fizetnie kell 40 ezer forint. A szakmai kongresszusok ára 70-80 ezer forint. A könyvek, melyekből fejlődhet a szakmájában, kb. 50-60 évente. 25 éve dolgozó ápolónő fizetése 3 műszakban, nincsen nettó 100 ezer!!!!! Nyugdíjuk 70 ezer, orvosi nyugdíj kb. 120 ezer!!!! Az egészségügyben ma már mindenkinek másod-harmadállása van, az orvosok több kórházban dolgoznak. A munkájuk mind fizikailag, mind lelkileg iszonyatosan megterhelő, regenerálódási idő nincsen. Nem az orvosokkal vannak tele a wellnes-szállók! Az orvos várható élettartama 63 év, itthon a legrosszabb a szakmák közül! Orvosaink közül kerül ki átlagosan a legtöbb infarktusos!!! Remélem mond neked valamit az a szám, hogy a háziorvosok átlagéletkora 60 év, ami azt jelenti, hogy ha nem változik semmi, akkor 5év múlva nem lesz háziorvos! A társadalom orvosellenes lett, hála a médiának! Itt sosem az a hír, hogy hány és hány embert adnak vissza a családnak és a társadalomnak, mert az természetes. Végül, javaslom, hogy ha beteg vagy, akkor ne orvoshoz fordulj, hanem vízszerelőhöz, bár annak sokkal többet kell fizetned!

14055 2009.11.02. 07:05:10

http://azsiabolt.nolblog.hu/archives/2009/06/21/Fohajtas_Dr_Beres_Gyorgy_elott/

15138 2009.11.02. 08:10:35

60-ra: Látom, te érted őket és ismered az eü-et is. :) Szerintem hülyeség, hogy a kormány kitalálta, hogy borravalós szakma...A szocializmusban mindenki kb. egyformán keresett. Ezt csak a borravalósok mondják, beleértve mindenkit, orvostól a pincérig. Akik éreztették a kuncsafttal, ha nem kaptak semmit. És mosst is éreztetik. Három rendes, becsületes orvost láttam eddig, és hajlandó vagyok feltételezni, hogy Babett férje is az. Valamint készséggel elhiszem, hogy akadhat még. Sajnos, az embernek sokkal nagyobb lehetősége van arra, hogy a másik fajtával találkozzon. Anyámat agyvérzéssel hazaküldték...Apám nyolc hete az intenzíven van...láttam pár dolgot. És hát van egy jópár orvos ismerős. Ellenben, nem piszkálásnak szántam a posztot. Kérdeztem. Pontosan, mert meg akartam érteni, mi visz idáig egy orvost. Azt a fajta orvost. amelyikkal lépten-nyomon találkozni. Az ápolók közt mindenféle van, mentőst csak keményen dolgozót ismerek. A gyerekosztályon olyan nővérekkel találkoztam, hogy a Gestapon lett volna a helyük...Nem ismerem? Lehet, mégis szenvedek tőle. Az általad felsorolt válaszok nem válaszok. Ez mind külföldön is létező dolog. Mégsem borítékolnak.

15138 2009.11.02. 08:16:05

Babett, sajnálom, nem a te férjedre gondoltam. Egyébként, rosszul emlékszem, hogy tőled tudom, a hálapénz az orvosnál maradt? Most akkor maradt vagy nem maradt? Ami a fizetést illeti, egyetértünk. Ha fizetni kéne az orvosért, jobban meggondolnák a népek, hogy mikor mennek orvoshoz, kisebb lenne a megterhelés. Azt nem gondolom, hogy az orvosainkat nem becsüljük szakmailag - szakmailag nagyok. Nekem annak a rétegnek a hozzáállásával van bajom, akit ismerek. Babett, a mi kkörzeti orvosunk nem megy ki mindig, ha hívják, ha rossszkor hivják, szemrehányásokat tesz és tartja a markát. Évente háromszor Tunéziába repülget családostul. Undorítóak. Emellett az öregekkel udvariatlanul bánnak. Apámról nem mondok semmit. Egy normális embert láttam körülötte a kórházban, egyetlen egyet. Én többet tudok a szabályokról, ahogy tartani kellett volna, mint ők. Lehet, hogy tudták, csak tettek rá. Nem vagyok én piszkálódós, csak látni, mi van bent, és a sok semmittevőt, meg adni a pénzt hozzá - bírd ki, ha tudod.

15138 2009.11.02. 08:18:52

Erlauer, fogalmam sincs, hogy csinálod. Minden alkalommal majd elsüllyedek, én is azt szoktam megjátszani, hogy jobban megy, mint az orvosnak, ha meg nem sértem, ragaszkodom hozzá, meg ne haragudjon, doktor úr... De kijönni sem merek enélkül. Mostanában a férjem intézi, szegény. (A sógorom viszont egyből százezreket osztogat, állítom, nagyon élvezi...)

13149 2009.11.02. 08:22:50

Én sem érzem jól magamat, de képtelen vagyok adni. Megalázónak tartom mindkettőnkre nézve.

15138 2009.11.02. 08:27:20

Mert megalázó. Teljesen igazad van. De nekem az is megalázó, ha nem adok. (Volt, hogy apám feleségének volt férje vette el azt a kétezret tőlem...az a hapsi, akinek apám több százezret fizetett, hogy rendezze a feleség tartozását. Hagyhatta volna elfelejtődni, de ő kifizette. És bár félig családtag, tőlem azért elvette a pénzt az SZTK-ban.)

15138 2009.11.02. 08:30:33

Zsuzsa, ha visszajössz, lett egy moderált kommented. Tőlem. :) Így is lehet csinálni, és ez nem megalázó.

Texaco Benzin 2009.11.02. 08:43:50

Nantal: hidd el, nekem is vannak rémtörténeteim, de vannak nagyon szépek is. (Ugyanezt nem mondhatom el a vízvezeték-szerelőkről... :D) Nefi: Aries a kórházakról írt. Fogalmam sincs, látott-e belőle valamit az orvos, vagy a nővér. Valószínűleg semmit. A háziorvosok vállalkozók, ott náluk maradt egy része a vizitdíjnak. Többletmunkával járt, idővel, ami különben is nagyon kevés a rendelésen. Nem volt megoldás, de remény volt, hogy lassan lesz. Az orvosnak éppen olyan kellemetlen, mint a betegnek. Szép lett volna, ha az ország kihasználja a kitűnően képzett orvosait. Nincs tenger, nincs magas hegy, nyersanyag alig, ipar nem versenyképes, mezőgazdaság alig, de vannak gyógyvizeink, egyáltalán vizünk... eü-ben, oktatásban nagyot viríthattunk volna!

Texaco Benzin 2009.11.02. 08:51:15

Még: férjem barátja vállspecialista volt országos intézményben. Egy nap kétségbe vonták hozzáértését, hiszen a "jók" már elmentek az országból. Aztán, amikor osztoztak megmaradt orvosok, ma ki műt, ki asszisztál, mert nővér sincs, ki lesz a műtős-, liftesfiú, azt mondta, nincs lejjebb, menni kell.

11812 2009.11.02. 08:52:50

Nem adok, mert nincs. Erre általában figyelmeztetni is szoktam őket. A dilidokimnak például az volt a második mondatom, szegény vagyok, mint a templom egere, nem kap tőlem senki, semmit. Aztán mégis kaptak, azt a plakátot, amit a zuram nyomtatott ki, és én írtam meg. HA lenne pénzem, nem hálapénzt adnék, hanem a kórháznak juttatnék, mert abból gép is lehetne, meg a takarítónak orvosnak is több fizetés, meg adó.

14055 2009.11.02. 09:07:03

Igen, korrekt megoldás, és mennek is a betegek szépen sorban, elég lassú egy nem sürgős műtétre bejutni. Emiatt (is) gondolom, hogy a hálapénz inkább tudati torzulás, szemléletbeli hiba, mint a szükséges rossz választása. Ez a műtét zsebből zsebbe legalább a duplája lett volna a hazai feketepiaci árak ismeretében, akár összehasonlíthatatlanul rosszabb körülmények között. Arról nem is beszélve ugye, hogy tudjuk, hogy vannak nem hálapénzes ágak is az orvoslásban, és nem gondolnám, hogy ott magasabb fizetésért állnának helyt az orvosok. Illetve azt sem gondolnám, hogy a saját területükön kevésbé lennének felkészültek, mint a "szerencsésebb" szakot választott társaik. Az persze valóban elgondolkodtató, hogy egy látszathivatalban -akár minisztériumban- egy ruhatár szakon végzett aktagyártó vajon miért részesül a társadalomtól magasabb javadalmazásban, mint az, akinek akár minden percben egy ember élete felett kell ítélkeznie?

10260 2009.11.02. 09:16:18

Jobbulást!

15138 2009.11.02. 09:16:32

71-re: Zsuzsa, mindenben egyetértek. Azt sem bánnám, ha emelnének fizetést nekik. Tegyék. Hivatalosan. Mindegyiknek. Az eü. finanszírozását is meg kell valahogy oldani. Az, ami most folyik be, nem elég. És ami meg kimegy, rengeteg. Nemzetközi összehasonlításban a hatékonyságban a lista végén vagyunk, tán utolsó előtt harmadik helyen az EU-ban, míg az oltásokban, elrendelt kezelésekben az elsők között. Ez arra mutat, hogy indokolatlan a kezelések egy része - vagy eleve hibás, ha nem hozza eredményként a jobb gyógyulási mutatókat. Lenne mit csinálni. 70-re: Kalimpa, ha lenne, nyilván mindenki adna. Erlauert kivéve. :) Meg még néhányakat. Viszont a hírek szerint, egyes kórházakban romlik az ellátás minősége, ha nincs pénz. Még sosem jutott eszembe, hogy azt mondjam, nincs...ez is egy megoldás lenne, pedig. Ha nem szégyellné az ember, hogy nincs... 68-ra: Mikor kimentünk, meg voltunk róla győződve, hogy a magyar orvosok azzal együtt jobbak, hogy nem áll rendelkezésükre annyi diagnosztikai eszköz és gép, mint a kintieknek. Ma már úgy gondolom, hogy az is nagyon fontos, hogy az orvos partnerként kezeljen. Ne lenézzen rám - mikor amúgy is halálra vagyok rémülve, és ki vagyok szolgáltatva. Hiányolom az együttérzést belőlük. Persze, én is a kórházi orvosokra gondolva írtam a posztot. Ha a körzetiekre gondolok, ott mindig más, szereintem, hogy hosszú távon együtt élnek a faluval - mások a viszonyok, emberibbek. De mint minden általánosítás, ez is sántít.

15138 2009.11.02. 10:01:45

Kösz, Nonsense. És mindenkinek gyógyulást. :)

60017 2009.11.02. 11:33:54

Sajnálom Nefelejcs,hogy ilyen rossz tapasztalatod van az orvosokkal kapcsolatban,de az ilyen populista ,az orvosok irányába mélyen rosszindulatú írást sértőnek találom,több szempontból nem értek veled egyet. -a lányodt nyugodtan add orvosnak,ha ez a szíve vágya.Senki,sem én ,sem volt ismerőseim az egyetemről a pénz miatt mentünk orvosnak(18 évesen bele sem gondol az ember,mitöbb a hatod év végén sem igazán,különben nem lenne patológus,labororvos anesztes és még vagy 12 szakot tudnék felsorolni ahol nincs,vagy nagyon kevés a para),hanem a HIVATÁS szépsége,és akkor még létező presztízse miatt. -"Pedig ezeknek az itteni orvosoknak sem megy nagyon jól"-mi az hogy nem jól-nem úgy mint a Roche cég vezérének?Valóban.A német orvosoknak sem megy rosszul,mégis aki teheti megy Svájcba,vagy Angliába-no,nem a szakmai fejlődés miatt. -Senki sincs megfizetve itthon,akkor az orvosok meg mit akarnak?!-jön le írásodból.Ez a legnagyobb demagógia és populista szajkózás amit hallani lehet!Az orvosok nem EU-s fizetést akarnak,csak azt hogy mig az EU-s átlag az átlagfizetéseket tekintve 3-4 szeres,az orvosok tekintetében 10-12 szeres az elmaradás.Tehát nem mindegy,hogy mennyire nincs valaki megfizetve.Amig egy mozdonyvezető 2x többet keres mint egy szakorvos ,vagy egy villamosvezető,rendőrjárőr,vagy bármely szakmunkás fizetésével "versenyez"az orvosok fizetése addig lesz hálapénz. -A hálapénz fizetése nem kötelező,előre fizetve meg korrupció,ezért akit sért ne fizesse.A hálapénz összege messze felülbecsült,az orvosok10-15%-a nagyon jól megél belőle,a többi nem. A többség elszenvedi,de egyre több pofátlanul tartja a markát ,mert úgy véli,hogy ez neki jár.Az állam szemet huny, mert így neki a legolcsóbb,fizet helyette a beteg.Helytelenítem a hálapénzt,helyette tisztes fizetés kéne,a para elfogadását pedig súlyosan szankcionálni+a beteg saját zsebén(önrész,co-payment)érezze,hogy nem ingyenes szolgáltatás az eü.Kevesen fizetnek biztosítást kb 2millió ember fizeti 10 millióét,és az sem valami sok. -Ingyenes diploma-Külföldön a kezdő orvos azért "csóró",mert fizeti vissza a tandíját az első jópár évben.Itthon is be kellene vezetni a tandíjat,de akkor a kezdő fizetés ne 100ezer netto legyen ami szakvizsga után kemény 25ezerrel nő,30 év munkaviszony után meg akár a 170 ezer nettót is elérheti amitől a kezdő ügyesz,bíró is többet kap.Az nem rossz javaslat hogy ha valaki külföldre megy a befogadó ország fejpénzt fizessen a kinti idő függvényéban a Magyar államnak.Apukádnak jobbulást!

15138 2009.11.02. 11:47:51

Kedves Hangyaboy, nem látom a különbséget a kettőnk írása között. Szerintem ugyanazt írtuk. Én is megemlítettem a hálapénzt nem kapó orvosokat és ápolókat, meg a pofátlanokat is. Azt is mondtam, hogy jó véleménnyel vagyok a tudásukról- szakmailag. AZ egyetlen különbséget abban látom a két írás közt, hogy te azt mondod, addig lesz hálapénz, míg nem emelnek, én meg délre most azt gondolom, hogy nem emelnek, amíg a közhangulatban az van, hogy az orvosok a betegeket húzzák le. Nem tartom magam populistának - momentán elfogult vagyok, aggódom az apám életéért kilencedik hete. Mint említettem, maga ment be egy MRI-re. Belehalt. Nem ő az első, aki allergiás sokkot kap és meghal. Ha már itt tartunk, talán megmondhatná valaki, miért nem tudják előre kideríteni, ki allergiás? Mivel én az vagyok, tudom, hogy kétféle módszer is létezik: a kontakt és a vérvétel. Egy vérvétellel többe került volna, hogy apám ne feküdjön hetekig az intenzíven és ne kapja el az ott "természetes" tüdőgyulladást és MRSA-t, hogy a többiről ne beszéljek, mert övön alatti - talán érted, mijét vesztette el. Ennyi populizmus még belefér, ugye? Sajnálom, hogy olyan orvosok is kénytelenek a szégyentáblára kerülni, akik vétlenek. Mint a vasutasok, rendőrök és politikusok. Mint mi mindannyian.

15138 2009.11.02. 11:49:07

Tényleg sajnálom. És kösz a jókivánságot.

60017 2009.11.02. 12:25:22

"hogy nem emelnek, amíg a közhangulatban az van, hogy az orvosok a betegeket húzzák le" A közhangulatot a média és az ilyen bloggerek gerjesztik.A betegek kis része engedheti meg magának,hogy parát adjon,vagy önérzetből úgy dönt hogy nem ad,mert azt a tb-n keresztül fizeti.A hálapénz mennyisége eltulzó,csak kevesen élnek meg belőle jól.Az állam bár megtehetné,hogy 2-3x fizetést ad az orvosoknak,nem teszi mert úgy gondolja ,hogy a tisztelt beteg tejel,így ez neki(állam)nem kerül semmibe.A fiatal orvosoknak(mint én is) ki van a hócipőnk a hálapénzzel.Ez csak arra jó,hogy az orvosok orra alá lehessen dörgölni,hogy ti szemét mocskok,nyúzzátok a beteget,de gyógyítani nem akarjátok,vagy rosszul és milyen jól megéltek belőle.A hálapénzről mindenki beszél hogy mennyi,de legjobban az tudja aki kapja.Tudod ez olyan,mint Colombo felesége,-beszél róla,de csak ő látta ezidáig(vagy nem láttam minden részt).A kevés fizetés jelentősen rontja a morált,a reggeli megbeszélésen csupa kiégett,életunt orvost látni,ahol megmondják mi mindent kell még regisztrálni,mit lehet adni,mit nem hogy nincs pénz még nyomtatópapírra sem.Csak gondolj bele,ha hirtelen levinnék harmad annyira a fizetésedet mint most,egy ideig még tartana a lelkesedésed, de utánna betelik e pohár.Nem beszélve arról,hogy a beteg mindent azonnal akar és 100%-ot vár el az orvostól,hiba kizárva mert akkor mehet a Blikk címlapjára. Sajnos a kontrasztanyagos,izotópos viszgálatoknál hosszú időbe,(még hosszab várólista)és sok pénzbe kerülne az allergológiai vizsgálat,ráadásul elenyésző számban okoz problémát.Tudom,akinél problémát okoz,annál az elenyésző az 100%-ot jelent.Ezért kell minden ilyen viszgálatnál életmentő beavatkozásra,újraélesztésre készen állni.Az aggódás és félelem táplálja az orvosok iránti dühödet,de remélem miután egészségesen távozik apukád ,talán a véleményed is változik.

40751 2009.11.02. 12:25:57

60-ra Kedves aries86...!!! ...messze nem értek egyet a hozzászólásában foglaltakkal, olyannyira, hogy belemegyek részletekbe is...! ...párom - nyugodjon békében -, asszisztens és nővér is volt - élete végéig -, klinikán...! ...igen sokszor panaszkodott a terhelésekre, de ennek egy része - elemzésem után kiderült -, hogy a valóságban, csak "lelki túlterhelés"...!!! ...javasoltam - váltson pályát -, ha nem bírja...!!! ...csakhogy, - többször megesett -, hogy több diplomásként, összefagyva, fejem búbjáig szutykosan, büdösen, fizikailag kimerülve érkeztem haza, amikor már Ő, bizony, javában portyázott, "álom országban"...! ...szó ami szó, replikaként előadta, hogy bizony sokszor elgondolkodott a pálya váltás fölött, de Ö úgy látja, hogy számára a "fehér köpeny", a sok-sok hálálkodó, meggyógyított beteg SIKER ÉLMÉNYE, az időnkénti túlterhelést, kudarcokat, anyagiakat, stb. is beszámítva, még mindig - nem kicsit (!) -, magasabb érték, mint például, íróasztal mellett, "savanyodnia"...!!! ...amikor - volt rá lehetősége -, (a KÖJÁL-nál) 1,5-szeres fizetésért hívták, nem vállalta el...! ...inkább maradt a betegágynál...! ...ám, orvos is van a családban...! ...de Ön is tudja, hogy a "fehér köpenynek" bizony, jókora "köteléke" alakul ki az egészségügyben...! ...ám, a jövedelem ELVÁRÁSOKNÁL, erre nemigen vannak tekintettel...! ...mint ahogyan, Ön sincs erre tekintettel, a hozzászólásában...! ...minden esetre, a 7. alattiakban írtak szerint, az ARÁNYOS jövedelmek kialakítása mellet állok...!

13020 2009.11.02. 12:26:17

A hála pénz, nekem megalázó, de soxor, az elnem végzett munkáért, amikor csak hosszabbitana gyógyszer engedéjlyt. Az emberség hiánya, etika hiánya, a fegyelmi eljárásokat a ptyolat végzi, mindenkit kimosnak a szarból.Édesapád épüljön, gyógyuljo, legyen erős, sokszor csak tőle függ, 8O--van százalék önerő, 2O % orvos, gyógyszer. Hidd el. Ölellek, mami.

60017 2009.11.02. 12:32:36

"és ne kapja el az ott "természetes" tüdőgyulladást és MRSA-t," Ennek nem csak szegény beteg,de az eü.személyzet is ki van téve éppúgy mint a tbc,aids,hepatitis,pseudomonas fertőzés,vagy az olyan "banális"dolgoknak,mint rüh,tetü,influenza.Persze veszélyességi pótlék az nyista.Hiába ,az egészségügy veszélyes üzem.

15138 2009.11.02. 13:06:01

81-re: Látom, tele van a hócipőd. Miért nem írsz egy posztot az orvosok - különös tekintettel a kezdő orvosok - problémáira? Én tényleg azt gondolom, hogy mindent meg lehet beszélni. Elmondanád, hogy látod. Az is vélemény lenne, ami annyit érne, mint az enyém. Igaz, hogy kevesebb a kezdő orvos, mint az elégedetlen beteg...de közös érdekünk lenne, hogy tisztába tegyük, hol és mit lehetne tenni. Írd le, ott leszünk, elmondjuk mit gondolunk. Megbeszéljük. Ne adj isten, írunk egy levelet a Kamarának. Sokan vagyunk. ?? Mit szólsz? A mostani állapot tarthatatlan, a betegeknek is és - ahogy megtudtuk, - nektek is. Akkor? Hallgassunk róla tovább is? Pár éve a kórházból hazatértemben észrevettük, hogy tetves és bolhás is lettem. Terhesen...jó volt vegyszerezni magam, gondolhatod. Na, beszóltam a kórházba, hogy tudjanak róla. Nem ágáltam, csak szólni akartam, hogy aki utánam jön, nehogy így járjon. Letagadták. Végig sem akartak hallgatni, csak azt ismételgették, hogy a kórházban főzik az ágyneműt, nem lehet ott összeszedni... Ennyire lehet menni a tagadással.

15138 2009.11.02. 13:09:24

80-ra: Mami, néha az embert grabancon kapják, és beviszik, mielőtt háromig számolna. Néha meg hiába beteg, kilökik a kórházból. Hol itt az önerő? Kösz, apumnak átadom. :) 79-re: Szia, Nantal. :)

13149 2009.11.02. 13:22:57

Én is szívesen fizetnék vizit-, recept- meg napidíjat, "co-paymentet", ha hivatalosan kellene fizetni (a szegények kivételével) mindenkinek. Ahogyan villamosjegyet is veszek, pedig az csak töredéke a költségvetési támogatásnak, amit a BKV kap (és aztán a szocik ellopják). Ha nem kerülne pénzbe a villamos, sokszor ennyien utaznának rajta (ha volna vizitdíj, csak a betegek járnának orvoshoz).

15138 2009.11.02. 13:31:27

84-re: Nagyon fontos, igen, hogy a mentalitásunk jelenleg olyan, hogy egy köhintés, egy orvosi rendelő. Már többször leírtam, most mégis megismétlem: Kint hülyének néznek, ha anélkül mész orvoshoz, hogy legalább egy hete már nem tudsz mit kezdeni a lázaddal. Otthon meg hülyének - felelőtlennek - néznek, ha nem rohansz a gyerekkel rögtön az orvoshoz. Viszont, én azt látom,hogy míg pár éve megmosolyogták az "új" orvosokat, akik nem vették elő rögtön a recepttömböt, talán mára már jobban elfogadjuk, ha nem kapunk gyógyszert. A következő lépés maradt: el sem menni az orvoshoz.

11692 2009.11.02. 14:30:22

A lányom 15 éve szakasszisztens. Alig kap hetvenezret, számítógépezik, beteget lát el, injekcióz, stb. kritikus helyzetekben kell helytállnia, a csecsemőtől a börtönből szállított betegekig minden típusú embereken. Hálapénz nincs, mivel a környék periféria, minden tekintetben. Napi 3 órát utazik. Képeznie kell magát, kreditpontokat kell gyűjtenie. Már az orvos előtt tudnia kell terápiát, gyógyszereket, a gyakorlaton lévő orvosoknak segítenie kell... Ki csinálná ezt, ha nem volna a szakma szeretete?

40751 2009.11.02. 17:14:09

39.-re ...árpapa...! ...írod, hogy nem tudod, a megoldást...! ...hát igen, mert úgy megvan bonyolítva ez az adózási rendszer, hogy még a szakértőknek is gondot okoz időnként...! ...holott lenne egy egyszerű megoldása is, mégpedig akként, hogy az APEH-től lehetne kölcsönözni egy blokkot adó kis masinát, oszt az azon belüli adatokat, maga az APEH dolgozná fel, stb. stb. stb....!!! ...ilyen egyszerű megoldással, biztosan jóval nagyobb eredményre lehetne jutni, mint a jelenlegi rendszerrel...!

13020 2009.11.02. 20:52:36

Nefi! Nálunk buli van, hála Istennek.

15138 2009.11.03. 14:44:07

86ra Ne már...hihetetlen. Éva, nem írnál egy posztot erről?

89549 2009.11.03. 15:04:56

89-re: Mit hittél?? Azt hitted, hogy nem teszik ki a lelküket a betegekért?? Minden egészségügyisnek az a dolga, amit Éva leírt. Nem a lábukat lógatják, és tartják a zsebüket.

89549 2009.11.03. 15:09:15

79-re Nem tudom, hogy mivel nem ért egyet. Itt csak a nejét szidta. Kifejtené bővebben?

89549 2009.11.03. 15:12:16

76-ra Vérvétellel csak az allergia ténye derül ki, a forrása nem. Mibe kerülne, ha mindenkinek allergiavizsgálatot csinálnának a kontrasztanyag beadása előtt??? A beleegyező nyilatkozatot el kell olvasni, és úgy aláírni!

15138 2009.11.03. 15:15:29

90-re. Szóval lányból vagy. Fiúnak hittelek. :) Persze. Azt hittem, amit láttam, a saját szememmel. Lógatták a lábukat, kávéztak, cigiztek, és levegőnek néztek. Irtam egy posztot, Kórház a címe. Mint ahogy a kétéves gyerekemmel ordítottak. Nagyon sok rosszat láttam. De jót is. Nyilván, arról fogok írni, ami bánt. Neked is menne ez - meglátod. Szublimáció, :D. De - mint már mondtam - a fenti posztban sem mindenki rossz. A fenti poszt is a hálapénzt elfogadó orvosokról szól. Nem az összesről. Oké?

15138 2009.11.03. 15:20:23

Aries, mennyibe került 9 hét intenzív? Naponta kétszer vittek neki közben kaját, benzin, parkolás, plusz a jatt - de meg fogjuk tudni, mert a kórház számlára dolgozik. Apám külföldi. Majf megmondom. Több millióra saccolom. Nekem csináltak vérvételt, földig ért a lista a vizsgált anyagokra. Ha abban benne lett volna a kontrasztanyag izéje, ólma, vagy mije... Azt is tudom, hogy 100 000: 1-hez az arány...kár, hogy ez az egy apám van. Te tényleg, most gondolj már bele, hogy odavagy a szülődért, és azt képzeled, hogy nem kapja meg az őt illető legjobb ellátást. És utána nézd meg a posztomat, és mondd, hogy elfogult.

89549 2009.11.03. 15:24:00

62-re Nefelejcs! Lehet, hogy szerinted hülyeség, hogy anno az ötvenes években a kormány találta ki, hogy borravalós szakma, attól még ez van. Ha nem így lenne, akkor nem lenne egy orvos fizetése fényévekre a többi diplomásétól. Már a 80-as években is fele annyit keresett hivatalosan egy orvos, mint egy mérnök. Sajnálom, hogy ennyire rosszak a tapasztalataid, de tény, hogy még a fáradságot sem veszed arra, hogy képben legyél az egészségügy területén. Aki képes olyat leírni, hogy a kórházban lett tetves, az ne haragudj, de az más aljasságokra is képes. Vannak kórházi fertőzések, ennek iatrogén ártalom a neve és természetes jelenség. De a tetű és a bolha az más ügy. ott ilyet nem szerezhetsz be. A kórházakat az ANTSZ mindig is ellenőrizte, egyik sem azt csinál, amit akar. Manapság pedig (10 éve) létezik az ISO minősítés, ami nagyon komoly minőségbiztosítást jelent, állandó ellenőrzésekkel. Szóval, sok butaságot hordtál össze, de a fájdalmadat ez nem fogja enyhíteni. Természetes a dühöd, de a betegséget nem az orvosok okozzák, kár azokat kárhoztatni, akik most is apád mellett vannak. Jobbulás.

15138 2009.11.03. 16:12:49

95-re Dühös csak most lettem. Majdnem. Nem vagyok hozzászokva, hogy megkérdőjelezik a szavaimat. Aljasnak sem neveztek még soha. Isten áldjon, Doktornő.

89549 2009.11.03. 16:13:58

94-re Mondom, elfogult, nem kicsit. Ha apád külföldi, akkor hogy jön szóba a hálapénz????? Olyat még nem láttam, de szerintem más sem, hogy fizetős beteg után adjanak hálapénzt. Az, hogy 1:10000000-hoz az esély arra, hogy allergiás a kontrasztanyagra, az neki persze 100%. De ez a szám nem jelenti azt, hogy több millió betegen elvégezzenek tök felesleges vizsgálatokat, pláne ilyen finanszírozás mellett.. Az allergiát általában szoktak tudni a betegek. Változatlanul az a véleményem, hogy süt belőled a gyűlölet, a "hála" legkisebb jele nélkül.

89549 2009.11.03. 16:15:50

96-ra Látod, ezért nem értesz semmit, mert nem beszélgetni akarsz, csak vagdalkozni és ha választ kapsz a sértésekre, akkor hátat fordítasz.

89549 2009.11.03. 16:27:41

17-re Kíváncsi lennék rá, hogy a svéd orvosnak is megmondod-e, hogy mit vársz tőle. Normális esetben az orvos mondja meg, hogy mi a helyzet, te meg kérdezel, hogy ha valamit nem értesz. De nem a beteg rendel!

sipos józsef 2009.12.12. 06:44:11

Azért én már találkoztam ellen példával is, ennek több mint 20 éve. Az orvost aki megmentette lányom életét Kulka Frigyesnek hívták (ismerős a név valahonnan?, igen az édesapja volt...). Meg kell nézi a prof. 60. születésnapjára Vele készített riportfilmet és el kell gondokodni a jelenlegi orvostársadalom milyenségén.

15138 2009.12.12. 10:51:39

Biztos, hogy vannak ilyen és olyan orvosok.

guess 2010.01.13. 13:06:24

Nagyjából végig olvastam az összes kommentet. Próbálok rövid lenni. Egy biztos mindehol gond van, s minden szakma felhigult, ezt vallja be mindenki! De miért pont az orvosokat kell mindig felhozni? Miért mindig őket kell a sáros földig lealázni? A tanulmányokról annyit, vannak jogász, közgazdász, tanárképző egyetemek, főiskolák is!, amik szintén ingyenesek, s nem hiszem, hogy az állami finanszírozás valamennyire nem közelitené meg az orvostanhallgatók finanszirozását. Ha ők elmennek külföldre, mert nem tudnak megélni a fizetésükből, akkor őket nem kellene kötelezni a taníttatásuk összegének visszafizetésére?Csak mindig az orvosokat kell? Az ügyvédekről ne is beszéljünk! Még nem csinált semmit, de már 20000Ft, ha még meg is ír egy levelet, amit saját magam fogalmazok!!, mert arra sem képes legtöbbjük, s elküldöm neki, hogy csak a nevét biggyessze oda, az 50000Ft, s mert válaszolt a bíróság vmit, akkor még kér 100ezer ft-ot, csak nem tudom mire?Nem csak az orvosok, hanem az ügyvédek, jogászok is felelősek az emberek életéért!Mégsem hallom, a médiában, hogy milyenek!Ezen felül, próbált valaki a hozzászólók közül 36-48 órázni, non-stop? Mindezt rezidensi fizetésért? Úgy, hogy otthon a család üti az asztalt, hogy éhes, hogy nincs kimosva a ruha, nincs rend, s jó lenne ha egy szabad hétvége lenne, amikor együtt a család? Én rengeteg olyen embert ismerek, aki ezeken felül 2-od, 3-ad mellékállással robotol, hogy netto 180ezer Ft-ot kaphasson! 6+5 év tanulásért.... ami hozzáteszem nem kis munka, s aki orvosi pályára került élete végéig (nyugdíjazásáig) tanulnia kell, tanfolyamokra kell járnia, melyek összege 40ezer ft-tól.. és van olyan év, amikor két ill. három tanfolyamot is el kell végeznie. Igen az orvosi pályához hivatottság kell, ez igaz, de meg is kell élnie, hogy gyakorolni is tudja!!

15138 2010.01.13. 13:17:55

102-re: Guess, nem mondasz semmit, amivel ne értenék egyet. Nekem magáéleti okból jött be ez a téma - azóta apám meg is halt. Nem azért mondom, hogy mentegetőzz, mert nem írtál semmi bántót, és nem is tudtál róla. Csak mondom, hogy nekem akkor ez fájt. És igen, írhattam volna az ügyvédekről is. Sőt. Az orvosokról, a másik oldalról nézve. Csak nekem akkor, ott ez fájt. A lányom egyébként orvosnak készül, a barátnőm orvos. Kiragadtam egy momentumot, ami sok mindenkinek csípi a szemét, látszik a kommentekből - de ha láttad, voltak olyanok is, akik az orvosok pártjára álltak. És nyilván, most már lassan egy olyan korosztály van a pályán, akiknek sok mindent nem lehet felróni az "öregek" hibái közül. Ha vigasztal, azért a személyes kapcsolatokban az orvosokkal sokkal jobban bánnak. :)

guess 2010.01.13. 13:39:20

Nefelejcs! Őszinte részvétem, és nagyon sajnálom, ami az édesapáddal történt! Én elárulom rezidens vagyok, látom az érem mindkét felét, az elmúlt évek alatt sok olyan megrázó élményben volt részem, amit a mai napig nem tudtam feldolgozni... Én a saját bőrömön tapasztaltam, hogy reagálnak manapság egymással a kollégák, nemrég jöttem haza a kórházból. Inkább nem kommentálnám... mégis azt mondom, hogy nem közvetlenül az orvosok tehetnek ezekről a negatív élményekről, hanem a társadalom, s legfőképpen az országot irányító érdekemberek. Ahhoz pedig, hogy a fent említett 6+5 évet valaki gond és problémamentesen teljesítse, kellene egy ideális stabil családi háttér, ami egyre kevesebbeknek adatik meg. Márpedig ha ez így van, akkor sajnos egyre több kimerült, lelassult, kedvétszegett , ingerült orvossal fogunk találkozni a rendelőkben, kórházakban, ami nagyon szomorú, és elég nagy probléma lesz....

15138 2010.01.13. 13:45:19

Köszönöm, :), kedves tőled. Én nem látom eléggé a másik oldalt - nem írnál erről? (nincs időd, fogadok - hogy mi a rezidens, csak a tévébeli sorozatokból sejtem, halálra dolgoztatott új orvosok?) És nem akartam igazából senkit megbántani vele...csak a jelenség zavar. Momentán már az sem, kiestem abból a szerepből. Sok szép pillanatot kívánok neked, olyanokat, amikért orvos akartál lenni.

guess 2010.01.13. 14:18:01

Hát... filmeknek ne higgy... főleg ne a vészhelyzetnek. Amit megtanitanak az egyetemen hat év alatt, annak a felét a gyakorlatba nem lehet átültetni. Első szabály, hogy a nővérekkel jóban kell lenni, hogy későbbiekben ne te húzd a rövidebbet, na ez a nehéz. Látniuk kell, hogy szereted és érted amit csinálsz. Na ez a kezdetekben még nehezebb feladat. Én őszintén bevallom, volt, hogy sírva mentem haza, mert nemcsak a főorvos, de még a nővérek is szembeszálltak velem. De átvészeltem s utána már majdnem minden simán ment. A legnehezebb talán az, hogy minden évben majdnem a legtöbb betegség kezelésében változások vannak, ráadásul a gyógyszerek nagyrésze is változik, sokszor csak a gyári név más. Ezt az egyetemen nem tanitják. Minden lóti-futi munka rád hárul, dönteni nem dönthetsz, csak azt csinálhatod, amit a felettesed kiadott feladatnak. Ha látják, hogy tudod mit kell csinálni, akkor (na meg persze kevés a munkaerő) kórháztól függően 1-2 beteg sorsát te menedzselheted, csakis felügyelet mellett. Ez úgy néz ki, hogy betegvizsgálat, kórlapírás, előző dok-ok áttekintése, s meg kell konzultálni hogy mi a véleményed, milyen vizsgálatokat rendelnél el, milyen gyógyszereket adnál a betegnek, hogyan javul az állapota stb.. A szakorvos vagy egyetért veled, vagy nem, de a döntés s a végső szó mindig az övé, hiszen az ő betege valójában...

guess 2010.01.13. 14:29:11

Voltam olyan kórházban, ahol akkora az orvoshiány (ettől függetlenül létszámstop van), hogy a rezidensek 5-10 beteget menedzselnek, vizsgálatokat, gyógyszereket rendelnek el, kórlapot írnak, vagy akár zárójelentést is, s a nagyviziteken neki kell a betegekről referálni... Sokszor 8-tól délután 6-ig bent vagyunk, mert nem végzünk a munkával. Ebédszünet legtöbbször elmarad, vagy 10 percre elfutunk a büfébe egy szenvicsre. Sokszor délután, este eszem először, ha a reggeli elmarad. :)

15138 2010.01.13. 15:44:23

Pedig orvosként tudod, hogy az evés... És akkor ez tart öt évig az egyetem után? Nagyon kemény...még eszembe jutott, hogy láttam egy dok. filmet francia rezidensekről (akkor néztem meg a szótárban, de nincs benne), még szakvizsgára is készültek, és az fájt nekik a legjobban, hogy magánélet nuku. Ettől féltem egy kicsit a lányomat... Én meg bánom, hogy nem lettem orvos - de az én időmben még majdnem mindegy volt, mit választasz, és akkoriban heveny tűiszonyom volt. :) De irigylem tőletek azt az érzést, hogy segíteni tudtok és szükség van rátok.

guess 2010.01.13. 16:19:42

Igen még 5 év a szakvizsgáig, de addig még rengeteg, különböző osztályon le kell tölteni bizonyos időszakot, ez attól függ milyen szakot választasz. Magánélet nagyon nehéz, főleg azoknál, akik abszolut nem tudnak a családra támaszkodni, ők a 30 napból majdnem 29-et dolgoznak másodállásokban... Számomra a sürgősségi osztály volt a legkegyetelenebb, ott 12 órás műszakok vannak, hol nappalos vagy hol éjszakás. volt olyan, hogy teljes időzavarban voltam, nem tudtam hétvége van vagy hétköznap. Aki azt választja minden elismerésem, én nem tudnám évekig egyhuzamban csinálni, képtelenség. Ott nincs hétvége, ahogy be vagy osztva úgy kell menned. Van olyan nap, hogy egy 12 órás műszakban csak én 30 beteget láttam el, s voltunk 5-en a műszakvezetővel. Leülni? csak a gép elé tudtam, akkor is írtam az ambuláns lapot... enni, mikor? a betegek, mert érthető mindenki azonnal akarta, hogy ellássuk őket, ott vitatkoztak velünk. volt olyan nap, hogy a triázs nővér egyszerre 3 beteg mappáját nyomta a kezembe, azt sem tudtam melyikkel kezdjem... az kivételesen olyan volt mint a filmbeli Vészhelyzetben... Amikor hazaértem, márcsak az ágyig vonszoltam magam... család? volt a vita, hogy jó lenne a házimunkát is végezném, s jó lenne ha kicsit töltenék velük is egy kis időt, na meg jó lenne tanulni is, hiszen mindig van újdonság a gyógyítás terén... persze a rezidensi gyakorlatom mellett egy másik kórházban is ügyeltem... Szóval egyik helyről estem a másikba... nem kívánom senkinek. És rengetegen vannak, akik ezt csinálják. Így érthető, hogy hibáznak, ingerlékenyebbek, vagy épp kétszer kérdezi meg ugyanazt. Nem szabadna igy lennie, de vmiből meg kell élni....

15138 2010.01.13. 16:29:26

Azon gondolkozom, hogy ez a pár kommented már bőven kitenne egy posztot...fel kéne tenned. Be vagy jelentkezve? Csak nincs időd... Most épp a fasizmussal görcsölök, de mit szólnál, ha lenne emellett a fenti mellett egy, ami értetek szól? Ha neked nincs rá időd vagy kedved? Adna valamilyen elégtételt?

guess 2010.01.13. 20:38:33

Nem vagyok bejelentkezve, erre az oldalra is teljesen véletlenül tévedtem. :) De nem bántam meg. :) Sajnos nincs sok időm ilyennel foglalkozni, mostanság. Anyukám mondta egyszer írjak erről könyvet, nem bánnám meg. :) Lehet, nem tudom... Fasizmus kicsit távol áll tőlem... Én csak egyet tudok, hogy az emberiség olyan tulajdonsággal van megáldva, hogy soha nem tanul a múlt hibáiból, s egyszer ez lesz a veszte....

15138 2010.01.14. 11:54:10

Belenéztél? :) Írok egy posztot akkor, nem sokára. Az orvosokról, a b-oldalról. Ez a legkevesebb...

eszter szabados 2011.03.07. 21:28:11

HÁLAPÉNZ ? A SZÜLÉS A LEGDÚRVÁBB pénzlehúzás Dr. S E - nél szülés Már asszem nincs ott a Máv kórházban , magánzó lett. Viszont nem tudom miért de nagyon felment a tarifa nála - ismerős járt most hozzá ( Dr. S E hez ) és havpnta berendelte a rendelőjébe 10e/hó és a szülés még 100ezer , így készüljön aki nála szül !. A befizetések egy részéről természetesen kapott számlát a másik fele zsebbe ment jó Magyar szokás szerint. Amúgy Dr. S E kedves , de azért hangulat függő doki. Könnyű szülést Dr. S E - nél! (Kedves Kommentelő, a nevet ki kellett töröljem, a béke kedvéért, Nefelejcs)

KP 2011.05.16. 13:47:10

Én azért nem sajnálnám ennyire az alulfizetett orvosokat, hiszen a friss orvosok tudták, hogy nem fognak jól keresni. Aki úgy gondolta, hogy igen az a hálapénzre apellált. Másrészt a kérdésedre válaszolva, hogy milyen érzés lehet eltenni a hálapénzt. mint a hajléktalannak ezer forint körülbelül. Csak annyiban másabb, hogy valamivel többet dolgoznak érte és tisztában vannak azzal, hogy valakitől az utolsókat veszik el. Szerintem ilyen érzés lehet, amikor zsebre vágják, mégis valahol megelégedés tölti el a lelküket, mert azzal nyugtatják magukat, hogy ezt hálából adják a jó munkájukért cserébe. Holott minden beteggel normálisan kéne bánni. Nem lehet kifogás a sok a munka és nagy a felelősség. Mit mondjanak az ápolók? Nefelejts!!! Tudok ajánlani egy könyvet, amit egy orvos írt meg amikor visszavonult. Nagyon sok érdekes dolog van benne. A hálapénzt is kielemzi az orvos szemszögéből. Szerintem nagyon jó könyv, bár viszonyítási alapom nincsen. Ez ingyenes, így csak átolvasni kell és levonni a következtetéseket. Remélem hasznát fogod venni. http://www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

15138 2011.05.16. 19:03:39

113-ra Köszi a könyvet. A lányom persze orvosnak készül. Errefelé nincs hálapénz...tudják, hogy eleinte anyagilag nem éri meg. Még mindig undorítónak tartom mással eltartatni magam...és olyantól elvenni, akinek kevesebb van.
süti beállítások módosítása