Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Lazac és világbéke - agyalok

2010. augusztus 23. - Vörös Nefelejcs
A lazac csak egy példa.

A lazac csak egy példa.

Nézem a tévét és fáj a szívem a lazacokért. Egész életük abból áll, hogy megszületnek egy folyóban, leúsznak az óceánig és mikor a szezon végetér, visszaúsznak, hogy lerakják az ikráikat. A hazafelé úszó, áramlás és szintmagasság ellen ugráló lazacokat nem csak a medvék várják. Az a hal, amelyiknek sikerül átjutni a medvék során és ikrát rak, szerencsés. Az ikrákra viszont várnak a sirályok is. Szomorú lazacnak lenni.

Aztán felvidulok: a lazachoz képest milyen nagy ajándék embernek lenni!! A mi életünk nem csak egy tengeri nyaralásból áll, nem a többségünk megy el erőszakos halállal és végignézhetjük gyerekeink felcseperedését is.

Hozzánk képest szegény lacaz élete főleg arra korlátozódik, hogy táplálékot nyujtson a medvéknek és sirályoknak. Mint a legtöbb állat: megesz nála kisebbeket és prédául esik a nála nagyobbaknak, erősebbeknek, ügyesebbeknek.

Innen nézve is, az ember kivételes helyzetben van. Nincs felette senki a táplálékláncban, momentán.

De az is igaz, hogy a ragadozók nem csak azért vannak, hogy nekik jó legyen, hanem hogy megakadályozzák egy-egy faj túlzott elszaporodását.

Ki tudná megakadályozni az ember elszaporodását? Tudjuk, ugye.

Milyen jól ki van találva a természet...

Így már azt is értem, miért érzem magam időnként zsákmányállatnak. Rend van. Az erősebb kutya, a nagy hal, a sok lúd - tudjuk. Így van megteremtve.

És ti? Féltek? Vagy hegyezitek a körmeiteket?

Ui: ezt most gyorsan feldobtam, mert E. szerint a csürhe támad. Na, lejjebb nyomom őket. Kollégáknak csókhegyek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr248289348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14927 2010.08.23. 20:51:24

Szia Nefelejcs A lazac, a szegény, ha túljutott a medvén, és még az áramlással szemben is megvívta harcát, és volt olyan szerencséje, hogy nem a sirály begyében kötött ki ikra formájában, akkor is megdöglik a párzás után.

13709 2010.08.23. 20:58:04

A baj az szerintem, hogy a kiegyensúlyozó szerepét nem tölti be az ember..mármint a természetben...ha elvileg az agyát azért kapta, vagy valami ilyesmi, szóval nem arra használja amire kéne...talán.. Mint a gyerek, aki számítógépet kap...mit csinál vele? A játék hasznos lenne, tehát nem erre gondoltam, hanem a butulásra.... A természetben csak fensőbbségre törekedni, felelősségvállalás nélkül? Gyermetet dolog nem? Aztán meg egymásra mutogatnak...végső soron még mindig ott van a háboru, mint lehetőség.... szomoru...

13003 2010.08.23. 21:04:30

H1 N1 és már készítem az N D M 1-et. Tudod, a szérum, 20$ (US)/ dos. DDD

13149 2010.08.23. 21:21:21

Hős harc az élet, és megélni szép - mondja a tiszavirág.

14479 2010.08.23. 21:22:19

Kár lett volna kihagyni! Ez így jó. Az emberiség t.-képpen két oldalról pusztítja magát: Egyrészt azzal, hogy a természetközeli népeknél még mindig akkora a születésszám, mint mikor még csak egy gyerek élte meg a felnőtt kort a tízből. A másik véglet: csak egy gyereket (vagy egyet sem) nemzenek, mondván; nem tudják tisztességgel felnevelni őket... Tovább is van, de most ennyi...

45714 2010.08.23. 21:40:09

Én rendszeresen nézek dokumentum filmeket a természetről, az állatok viselkedéséről, a rovarokról.... A természet nagyon bonyolult, az erőszak lépten nyomon megjelenik az élet már csak ilyen, az ember az valami teljesen más, szinte természet felettiek vagyunk, és hihetetlen intelligensek... A lazacok elpusztulnak az után hogy lerakták az ikráikat, igy vannak kitalálva, a természetben létezik egyensúly, de nem olyan értelemben hogy az igazságos emberi szemmel vagy nem.... A fekete özvegy nevű pók megeszi a hímet közösülés után, ez az igazi perverzió.... náluk nincs frigiditás... ( mosolygok )

58395 2010.08.23. 22:03:25

Nefelejcs, emberi szemmel nézve a lazac élete értelmetlen, nem érthetjük... Lazac szemmel nézve viszont teljes értékű életet él... A küzdelem, és a sikertelenség lehetősége, szerves része az életének. A faj legsikeresebb tagja szaporíthat, tehát a faj fennmarad, és ez a cél... A táplálékláncban az ember fölött csak az ember van, és ez elborzaszt... Mi vagyunk/lettünk a természet félreértése... Vagy a célja ???

44711 2010.08.23. 22:05:00

Kedves Nefi ! Kérdés az, vajon a lazacok is úgy gondolják-e, hogy nagy ajándék embernek lenni ? Üdv:CL................

52511 2010.08.23. 22:51:05

Miken nem szokol te gondolkodolódzni!? .... Én szeretem a virágot, de a virág viszont szert-e??! .... És milyen az íze az édes életnek?! .... :))) !

12392 2010.08.23. 23:15:29

Hogy a lazac mit gondol, ha gondol bármit is, nem tudom, de azt igen, hogy fűszeres gőzben párolva, konyakos garnéla mártással fenséges!!! =))

175135 2010.08.24. 07:29:44

de mi köze van a lazacnak a világbékéhez? Vagy akár a te világod békéjéhez kedves Blogerina?Aztán Svájcban mit csinál a lazac a világbéke érdekében?Lennének még kérdéseim, de azokkal csak javitanám a blog szinvonalát.

15138 2010.08.24. 08:16:24

1-re Ghost, Mondom, hogy nem nézheti, ahogy felnőnek a gyerekek...nem jó lazacnak lenni, innen nézve. Esetleg a párzás...vigasz lehet... :) 2-re Vali, nekem is szomorú, de legalább ez is egy magyarázat. Bennünk van, előbb, mint a "jó", az agresszió. 3-ra Emilke, ez még nem a láz!! :) 4-re Ez nagyon jó!! :DD 5-re A születésszám még eszembe sem jutott, mint indikátor...támadt is vele most gondolatom. Köszi! 6-ra Tökös, "a természetben létezik egyensúly, de nem olyan értelemben hogy az igazságos emberi szemmel vagy nem...." Létezik egyensúly, de mi kivételek vagyunk alóla. Nekem az az érdekes, ahogy a természet próbálja mégis ránk erőltetni az egyensúlyt. Ki fog győzni?? 7-re Kokó, ez az, ilyesmin agyalok. Hogy érvényes-e ránk is, mert muszáj, nem húzhatjuk ki magunkat alóla, de lesz -e elég ideje a természetnek, vagy olyan gyorsan változunk és változtatjuk őt magát, hogy mi "győzünk"? 8-ra Cuba, hehe, ez is jó kérdés. Azt hiszem, egy lazacot meg tudnék győzni... :)) 9-re Én is szeretek egy virágot és ő viszont szeret, becsületszavamra. :)) AZ édes élet íze édes. :)) A gondolkodolódzásba meg jól bele lehet fáradni, ha nem segítenek mások. 10-re Gyuri, még mindig a kedvenc receptem a spenótos, amit karácsonykor adtál. Még a gyerekek is megették, pedig ők nem szeretik a lazacot. 11-re A lazacnak a világbékéhez mi köze? Annak semmi. :) AKi a lazacot megeszi, és az ikrát megeszi és a medvét meg tudja ölni, annak van köze a világbékéhez. A természete azt mondja, ölj. Az erkölcsei meg azt mondják, ne ölj. Svájcban csak döglött lacaz van, ez irreveláns a posztom témájához. Kérdéseiddel eddig is nagyban hozzájárultál a posztom színvonalához, ahogy a többiek is.

11692 2010.08.25. 17:16:48

Ha nem viselkednénk "lazacul", mi sem lennénk...minden nap úszunk, sokszor igazán árral szemben. Leküzdünk gyávaságot, betegséget, kísértést, sorolható lenne... és nem is mindig vár a végén szerelem, legyen bármíly kérészéletű... Lazacnak lenni jó: szép pirossá válik, hűvös vizekben küzd, elég gyakran győz is...ha meghal, méltó képpen,ha győz: szeretve van... sokunknak ennyi boldogság sem jut, éljen bármennyi ideig...:) Nefikém, csek egy bolondos változat...tudod!:))))

15138 2010.08.26. 20:42:39

Éva, ez egy akkora megállapítás!! Hogy nekem nem jutott eszembe... Egyáltalán nem bolondos változat. Lehet, hogy erről kellett volna írni a posztot.
süti beállítások módosítása