Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Pazarlók és éhezők

2011. június 06. - Vörös Nefelejcs

A régi szocialista "propaganda-szövegek" most nyugati újságírók tollából.

A régi szocialista "propaganda-szövegek" most nyugati újságírók tollából.

Egy mai szupermarketben akár 100 féle joghurt, 60 féle kenyér és annyiféle zöldség, gyümölcs van, ahányat ezelőtt 20-30 éve még el sem tudtunk képzelni. Egy mai jó szupermarketben még este is nagy választék van kenyérből, péksüteményből.

Egy mai vásárló hozzászokott, hogy akármikor érkezik feltölteni az otthoni élelmiszerkészletét, a boltban mindent megtalál - ha mégsem, máshová megy. És ez a "máshová" nem jó az eladóknak. Ezért szent ügynek - úgyis mint a versenyképesség biztosítékának - tekintik a polcok folyamatos feltöltését.

Hogy mi van emögött?  Évi 90 millió tonna élelmiszer megsemmisítése, aminek értéke 100 milliárd euro - csak Európában. A pékségek 10-20%-os túltermelése, ami közvetve hatással van a búza árára. A mezőgazdaság "iparosítása" a boltok igényei szerint.

3 millió tonna kenyér megy a szemétbe vagy takarmánynak minden évben, ez megfelel Spanyolország éves fogyasztásának. És mit okoz világszinten? A búzaár emelkedését, hiszen ál-keresletet képez, ami ténylegesen emeli az árat. Az egyik német pékség egy új technológiát használva, pelletet gyárt a száraz kenyérből, kihasználva, hogy a kenyér kalóriája hasonló a fáéhoz. Így a kemencéiket fűthetik vele. Hogy mit adna ez az ötlet országos szinten megtakarításként? Egy atomerőmű éves termelését.

Hogyan változtatja meg a mezőgazdasági termelést a nagykereskedők és boltok termékpolitikája? A krumpli felszedésekor a kis gumók már a betakarítógépből kiesnek. A túl nagyokat vagy sérülteket, furcsa alakúakat sem veszik át, így a betakarítás után még át kell válogatni a termést. Ami a végén átadásra kerül, azaz fogyaszthatónak minősül, a teljes termés 50-60%-a.

Mindenki ismeri a kígyóuborkát - lassan átnevezhetnénk botuborkának. A legújabb EU-s rendelkezések már megengedik a görbe uborka árusítását - kivéve, hogy nem lesz nagykereskedő, aki átvenné. Nem azért, mert ehetetlen, hanem mert csak egyenes uborka fér el "rendesen" a rekeszekbe. Így a görbe uborka is a szemétbe kerül.

Ennél még betegebb az amerikai normák szigorúsága. Példaként: előírják a paradicsom  színét. A színben nem megfelelő paradicsom is átvehetetlen. A farmerok panaszkodnak, hogy olyan emberek írják elő a "standardot", akiknek gőze nincs a mezőgazdaságról, a fejükben csak a polcokon létezik a paradicsom, amelynek pirosnak kellene lenni. Így - a pocséklás mellett - a termékskála is kicsi, mert a termelők tudnának és akarnának is többfajta zöldséget termelni, de a nagykereskedők nem vennék azt át.

Ha megnézzük, hogy az importált gyümölcsökkel mi a helyzet, még rosszabbul érezhetjük magunkat. Narancsos, banános rekeszek, néha 10 ezer kilóméter megtétele után végzik egyenesen a szemétdombok tetején. A banántermelőknek is ugyanúgy előírják a banánok méretét, és hogy hány banán lehet egy fürtön. Nekik 8% gyümölcs esik ki így az eladhatóságból, ami sokat ér - hát növelik a megművelt területet, hogy másképp hozzák be a hasznot. Ez meg a kistermelők ellehetetlenülését okozza, aki a földjeiket elvesztve megélhetés és élelem nélkül maradnak. Így a fejlett országok-beli pazarlás másik oldala az éhezés a fejlődő országokban.

Ugyanez a baj a tenger gyümölcseivel. A legnagyobb franciaországi elosztóhelyen raklapjával döntik a szemétbe a reggel érkezett és estig eladatlan halat, rákot, egyebet. Abból az óceánból, amit máris túlszennyeztünk és túlhalásztunk.

A pocséklás utolsó számottevő szereplője a nagykonyha. Közétkeztetés és éttermek. A rosszul felmért igényeknek, a túlbiztosításra törekvésnek, a versenyképesség biztosításának az ára - friss, feldolgozott vagy fagyasztott ételhegyek a szemétben. Lehetne tenni ez ellen: egy olyan kórházi konyhán, ahol elkezdték lemérni a visszaérkezett maradékokat, szép eredményeket értek el az adagok csökkentésével, most évi 40 000 eurót takarítanak meg.

Összefoglalva: míg otthon mindenki sajnálja kidobni - de azért kidobja, ha másért nem, mert "lejárt" - az élelmiszert, a betakarítástól kezdve az elosztókon át az eladókig, évente millió tonnaszám kerül étel a szemétbe. És metánként végzi. Az ózonréteget támadva. Az árakat növelve. Szegénységet, éhséget okozva a Föld más területein.

Hogy mi mit tudunk ez ellen tenni?

Jobban felmérni, hogy mire lesz  szükségünk. Jobban vigyázni a tárolással. A tojást nem tartalmazó élelmiszerek "lejáratát" figyelmen kivül hagyni. (több országban tervezik bizonyos élelmiszerekről levenni az eltarthatósági időt) Közvetlenül a termelőtől vásárolni, és megelégedni másfajta kenyérrel, másfajta áruval. Nem azt venni, ami nincs otthon, hanem ami el lesz fogyasztva. Ha nem sikerül, komposztálni vagy szelektálni, biogázt termelni az organikus szemétből.

Gondolkozni...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr938289392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193225 2011.06.06. 14:39:40

Végül is jobban járnak azok az országok, ahol az elv: Ez van ezt kell szeretni, ennyi a terv, ha elfogyott, majd holnap egyél.

15138 2011.06.06. 15:13:40

A tervgazdaság takarékosabb. Volt. Lehet.

14742 2011.06.06. 15:36:27

Így valahogy. Ráadásul az egész "választékbővítés" ilyen formában egy jó nagy becsapás. Amíg csak joghurt és kefir volt a polcon, tudtam melyiknek milyen az íze. Ma van 100 féle egyenízben - ha nem nézem, akár uborka is lehetne.

wesz 2011.06.06. 15:41:23

Nefelejcs, orommel latva teged megint itt, a mara szellemi sivatagga aszott NOL Bloggon, azert csoppet vitatkoznek, legalabbis amerikaval kapcsolatban. Az igaz, hogy a paradicsomot csak a te altalad leirtak szerint veszik at, ugyanakkor a farmer problemaja nem az, hogy hogyan veszik at, hanem az, hogy elovalogatnia kell, a maradek megy a feldolgozoba ketchupnak, konzervnek, pizza szosznak, meg a fene tudja meg minek. A Walmart lejart elelmiszere megy a Second Harvest lancnak, amelyik a szgenyeket eteti, ami a haztartasban jart le majdnem, azt kethavonta ossszeszedi a postas, a hatodik heten hagy egy nagy zacskot a postaladaban egy lappal, hogy mikor szedi ossze, aznap kiteszed a postaladahoz amit osszeszedtel, ok meg elviszik. Itt nem szornak tenger gyumolcseit a szemetre, mert a beszallitok pontosan tudjak, hogy mit nem vesznek at a nagybanin, azaz ok se veszik at a halaszoktol, amit nem fognak tudni eladni. (reszleteket lsd. a Deadliest Catch sorozatban, doglott rakot nem vesz at feldolgozo sem) A legtobb Walmartban, Targetben, Publixban sajat pekseg van, annyit sutnek, amennyit el tudnak adni, bar valamennyi biztos marad zaraskor, de az azert nem dramai. Az igazi baj szerintem inkabb Europa rugalmatlansagaval van, 2003-ban meg alig arultak Amerikaban organic (vagy bio) dolgokat, mara meg a Walmartban is rengeteg, a nagy mennyiseg es igeny miatt elfogadhato aru bio cucc van, amit mind hitelesiteni kell a hatosagokkal. Az arkulonbseg olyan 10-15% korul van, ami osszehasonlithatatlan Europaval. Par hete voltam Genfben es a francia oldalon bementem egy Migrosba, hat a bio termek valasztek eleg szegenyes volt, viszont vagy 40-50% volt dragabb a hagyomanyosnal. Talan megis inkabb tobb piac szemleletet kellene bevinni az europai mezogazdasagba, szervezest es munka hatekonysagot, akkor talan ezek a statisztikak is jobbak lennenek. (Meg nemi jozan esz is segitene)

178873 2011.06.06. 16:20:51

4. wesz Lám, mindenki egy példából általánosít. (Azt is mondhatnám, így jár, aki próul jár, és aki bemegy a Migrosba.) Nagy-Britanniában, Írországban a Tescoban igen komoly minősített bio kínálat van - minimális árkülönbséggel. Még ennél is szélesebb bio-kínálat van szerte Németországban. Arról nem is beszélve, hogy pl Ausztriában a legkisebb Sparban is lényegesen nagyobb a biopult (a Sparnak egyébként önálló bio márkája is van, miként a többi nagy láncnak is), mint Magyarországon - és ott is tartják a 10 százalék körüli árkülönbözetet. A istermelők meg nem mennek tönkre, nem érdekli őket, hogy milyen az eu szabvány, ugyanis nem a nagy láncoknak adják el a termést, hanem a területen működő szállodák vásárolják fel. Utóbbiak külön felhívják vendégeik figyelmét arra, hogy környékbeli gazdáktól szerzik be az árút. Ami ettől nem is lesz drágább, hiszen nincs felesleges tárolási és szállítási költség. Mi több, utóbbi kiesésével a környezetvédelmi mutatók is javulnak. Szabványosításról meg csak annyit még, hogy tessék bemenni bármelyik olasz zöldségeshez - messze az eu szabványos paradicsom a legolcsóbb. Az olaszok ugyanis nem hajlandóak akármilyen paradicsomot megvásárolni. Először is nem mindegy, milyen célra akarják használni. De ezt leszámítva is, mindig érdeklődéssel figyeltem, hogy a magyar megszokástól, standartól teljesen idegen nagy, göcsörtös, félig zöld paricsomért kb kétszer annyit kérnek, mint mint a közepes nagyságú szabályosan gömbölű (nem elírás, direkt hagytam ki játszásiból az y-t) pirosért.

14055 2011.06.06. 16:30:07

Hát Nefi, nagyon igazad van, én látom is mindezt nap mint nap, tudod, én a Nagycsarnokban élek egy ideje, csak ami itt megy naponta a szemétbe azzal jóllakna egy nagyobb falu, vagy egy kisebb város. Mi nem dobunk ki szinte semmit, aminek "lejárt" az idje, járnak ide rendszeresen szegényemberek, inkább odaadjuk nekik, és ők meg boldogan elviszik. A minőségét megőrzi meg.. Hát az valóban mókás időnként, már a són is találkoztam ilyen jelzéssel :) Gondold meg, évmilliárdok óta ottan van, addig bírta, sőt, ha nem nyúlunk hozzá, még bírná évmilliárdokig, de az a pár hónap egy dobozban már sok neki :) A só is belépett a fogyasztói társadalomba: dobd el, vegyél újat! Más: tegnap a szomszéd ment szedd magad epret szedni, ölég csúf kis göcsörtökkel tért haza, szép száraz volt, de a formája ölég fura. Viszont az íze!! Az maga volt a mennyország.. Tartok tőle, hogy ha erre egy kereskedő ránézett volna biztos azt mondta volna: ez eladhatatlan..

15138 2011.06.06. 16:35:08

3-ra Lehár, arról már nem is beszélve, hogy mennyi ideig tart átnyalni a választékot. :) (igaz, a németek azt mondják, hogy azért is tudják alacsonyan tartani az árakat, mert nagy a konkurrencia-harc: nem három kecsapot, hanem harmincat kínálnak...de másik poszt lenne, hogy jó-e nekünk az olcsó) Wesz, mindenhova odaírtam, hogy honnan a hír. Az amerikaiakat csak a paradicsomhoz kapcsoltam, talán ki kellett volna emelni. (közben reméltem, hogy beesel) A Migros nem híres a bioválasztékáról, és valóban, jóval drágább a bio, mert még nem eléggé elterjedt. De ez azért is van, mert a svájcis gazdaságban nagyon bíznak, és mert fogyasztóvédelmi lapok, műsorok többször megállapították, hogy nem is jobb annyival a bio, mint mondják. Nem tudom, ez megint más téma lenne. Végülis én oda szerettem volna kihegyezni, hogy mennyi kaja meg a szemétre, mert nem "szupermarket-képes", holott semmi baja. Solide, az olasz paradicsomokon most én is tátottam a számat. :) Ez a környékbeli gazdák és vállalkozók összefogása is dívik nálunk is, és nagyon jó dolognak tartom. Cserébe én is fizetek többet, mert tudom, hogy honnan jön. "Eltartom" a helyi parasztot, hogy ne kínai fokhagymát egyek, amit repülővel hoznak idáig - megáll az ész.

178873 2011.06.06. 16:48:47

7. Nefelejcs Bocsánat, azt az előbb elfelejtettem hozzátenni, hogy természetesen abban egyetértünk, hogy iszonyatos mennyiségű pazarlás jellemzi a gazdaságot. Amit írtam, inkább csak árnyalja a helyzetet, semmint alapjaiban modosítaná.

15138 2011.06.06. 17:15:47

Zsuzsa, gondoltam, hogy te közelről még jobban látod. Nekem ezek az adatok meglepőek voltak, álmomban sem jutott volna eszembe, hogy ekkora szeméthegyek állnak a fogyasztói szokásaink mögött - és ezeket a "versenyszellem" kényszeríti ránk. Solide, értettelek. :) Közben meg csodálkozunk, ha minden drága - és nem is sejtjük, hogy a kidobottat is velünk fizettetik meg.

180524 2011.06.06. 18:45:58

Kedves Nefelejcs! Ismerem a honi, s a külföldi, főleg angliai Tesco kínálatot. Minden árucikkre jellemző, hogy itthon a gagyi, a gyenge minőségű termék inkább ránksózható. Ennek oka is megérne egy posztot! Nekünk (ezeknek) ez is jó. Legszembetűnőbb minőségi különbség pont az élelmiszereké, s azok ár-érték aránya. A külföldi javára. Lehet, hogy mi vagyunk igénytelenek? S bizony, a kidobottat, a lejárt szavatosságút, a megsemmisí - tettet, mindent mi fizetünk.

15138 2011.06.06. 19:16:33

10-re Maiman, jó felvetés az árak és a minőség kérdése... nyugaton is lefelé tendál, egyébként. Csak tegnap este mondta egy zoknigyártó, hogy igen, tudnának tartósabb zoknit (nyomtatót, tévét, stb) csinálni, de a vevő inkább megveszi a hat zoknit két frankjával, mint kettőt hatért-hatért. Ugyanannyi ideig tartanak ki...de ennek a hatása legalább munkahelyet biztosít. Viszont, ha a Föld tartalékaira gondolunk...elfogyóban vannak a készletek. Ahogy Zsuzsától tanultam, zárt rendszerben nem elképzelhető egy végtelenített folyamat (mint a termelés).

188867 2011.06.06. 19:16:48

Elgondolkodtató, jó cikk. Tényleg pazarlunk, éspedig fenemód sokat. De ( mivel egy piac közelében lakom, és nagyon sok barátom dolgozik ott ) látni kell azt a kiskereskedői mentalitást ami elsősorban nálunk (Mo.) él. Piac mániásként rengeteg európai ( afrikai, ausztrál ) piacon megfordultam. Ausztráliában pl. a zárás előtt a hentesnél a 2 dolláros steakszeletet párjával adjál 1 dollárért. Nálunk a csirkés inkább kidobja másnap reggel, az előző napi bontott csirke alkatrészeket. Nincs engedmény, sőt inkább előbb bezár, ha nincs elég vevő. Azt mondta inkább fizet (mégpedig sokat) a veszélyes hulladék megsemmisítéséért, mind hogy hozzászokjanak az emberek ahhoz, hogy zárás előtt árengedmény van. Ezen IS kéne változtatni.

15138 2011.06.06. 19:23:02

12-re Jogos...nem is gondoltam. Azt tudom, hogy nyugatfelé valóban, ha a piac vége után mész, olcsóbban megkaphatsz sok mindent. Aztán kotorásznak a kukában is, egyre többen. Egyébként ehhez a felméréshez, ahonnan a fenti 9O millió tonna kidobott kaja jött, csak egyetlen bolt adott engedélyt és lehetőséget, egy osztrák kutatónőnek. A legtöbb vagy név nélkül, alkalmazottak titokban, vagy sehogy nem segítettek. Nyilván, mert valahol szégyen, hogy inkább kidobják, minthogy szervezeteknek adják.

188867 2011.06.06. 19:37:05

13-ra. Egyébként, volt 1-2 normális piacos, akik azt gondolták, hogy a még nem lejárt, de már "szinte eladhatatlan" gyümölcsöt, zöldséget karitatív szervezetnek adják( pl. hajléktalanszálló aznapi vacsora). Olyan adminisztratív gátat építettek ki(8-10 bizonylat,PECSÉT ráadásul azt csak az eladó szerezheti be), hogy lehet hogy jobban megéri kidobni.

23353 2011.06.06. 19:45:25

Kedves Nefelejcs erdekes temara tapint a posztod. Ja a kapitalizmus nagyon tud pazarolni (avagy pocsekolni?) de a tervgazdasagban hianyok voltak (elfelejtetted?) pl. jopar evig kellet a Trabant atvevesere varni a teljes ar kifizetese utan! Hat en tudom melyiket kedvelem....nem a Trabantot!

15138 2011.06.06. 20:06:00

14-re Fecó, a Köjál előírások miatt sok más dolog sem működik, ami errefelé elmegy: magánovi családi házban, lakásban, otthon főzés másoknak, ilyesmik. Az egyik nagybani piacot körbekerítették, hogy a kukázók ne férhessenek hozzá. Pedig szerintem aki már kukázásra fanyalodik, annak amúgy sincs pénze megvenni a banánt a polcokról... Little, ugyan nem mondtam, hogy jobb a Trabant - eddig. De ha már választani kell, tudod, hogy én a Trabantot választom. Ezért vagy te ott, ahol, azóta, amióta - és én is az én részemről.:) Az sem biztos, hogy valamelyikünknek is igaza van, csak még nincs harmadik megoldás. Keresem!! :))

15184 2011.06.06. 20:33:22

Hozzá kell tenni: ez a pazarlás még így is jelentősen kisebb, mint a kommunizmusban volt. Akkor tömegesen kenyérrel etették a disznókat, a termelőszövetkezetekben meg a fele gabonát kint hagyták. A mai Kubában ez mind a mai napig látható: a narancs a fákon rohad meg, mert szocialista brigádmunkában nem szedik le, kapitalista módon meg tilos leszedni, így marad a kompromisszum: rohadjon meg ott ahol van. A pazarlás megoldása csakis egyéni lehet. Én pl. szinte sosem dobok ki élelmet. Az utóbbi 6 hónapból talán 2 alkalomra emlékszem vissza, hogy valami ki lett dobva. Az egyik alkalommal egy csomagolt rozskenyér megpenészedett, egy másik alkalommal pedig az asztalon felejtődött egy fél pohár tej, s valami bogár belemászott az éjszaka alatt. Viszont megdöbbenve látom időnként, hogy nálam háromszor KEVESEBBET kereső emberek képesek olyan szemetet produkálni, melyben pl. kis darab sajt, teljesen jó kenyér, fonnyadt zöldség van többek között. Nálam ilyen sosem fordul elő. A kenyér megpirításra kerül, vagy ha tényleg kemény már, s nem lenne jó megpitrítva sem, akkor tojásba mártom és bundás kenyeret sütök. A kemény, már ehetetlen sajtdarabkát pedig spagettire reszelem. A nem kellemes kinézetű zöldség meg belekerül lecsóba, más hasonló ételbe, melybe zöldség kell - hiszen ott mindegy a kinézete, úgyis megfő. Nálunk még a kutya is szoktatva van, hogy ne pazaroljon. Ha éppen olyat kép, ami nem a kedvence, akkor általában ott hagyja, várva valami jobbra. Ilyenkor nem kap semmit, sőt másnap sem kap enni, aztán persze megéhezik, s szépen kinyílja a tányérját.

15184 2011.06.06. 20:34:19

2. A tervgazdálkodást menj el megcsodálni Kubába. Meg fog nagyon gyorsan változni a véleményed.

15184 2011.06.06. 20:36:59

12. "Nálunk a csirkés inkább kidobja másnap reggel, az előző napi bontott csirke alkatrészeket. Nincs engedmény, sőt inkább előbb bezár, ha nincs elég vevő. Azt mondta inkább fizet (mégpedig sokat) a veszélyes hulladék megsemmisítéséért, mind hogy hozzászokjanak az emberek ahhoz, hogy zárás előtt árengedmény van. Ezen IS kéne változtatni." Ha Magyarországon ez lenne, az emberek 90 %-a zárás előtt tolongana aboltban és mindent elvinne csökkentett áron. A boltos meg tönkre menne 3 hónapon belül.

163684 2011.06.06. 20:45:30

xy áruházban néha kiraknak zöldségeket és gyümölcsöket féláron ugyan, de olyan állapotban, hogy a malacok nem ennék meg... mit hisznek?, ha olcsó ugyan, de kissé rohadmányos akkor is megveszik?

15138 2011.06.06. 20:46:23

Te Maxi, én nem ismerem a kubai szocializmust, csak a magyart meg az oroszt. De azt a kettőt bírtam. Lehet, hogy a kubai nem volt olyan jó. :) Továbbá: a személyes pazarlást mindenki intézze a saját lelkiismerete, zsebe szerint, én nem szólok bele, nem vagyok senki anyja. Ha ellenben egy boltot megtömnek, ha az ott áruló péket arra KÖTELEZIK, hogy zárásig a teljes választékot tartsa, akkor azt mondom, hogy mindannyiunknak tiltakoznunk kellene, mert egy: ez pazarlás, kettő: a mi pénzünk három: földünk négy: egészségünk bánja végsősoron.

15138 2011.06.06. 20:47:28

Emmike, te vagy? :)) Én nem tudom, te látod: megveszik? Innen mondom: a félár nekem nem méltányos a fonnyadt zöldségért.

15184 2011.06.06. 20:50:44

21. A piac önszabályozása mindezt megoldja. Ha senki sem pazarol, akkor ehhez alkalmazkodik a piac. Én is ismerem a magyar, bolgár, szovjet rendszert. Óriási pazarlások mentek. A dotált árú élelmiszerekből minden túlvásárolta magát. A szovjetek eleve azt vették ami volt a boltban, s nem azt, ami kellett nekik. Aztán csereberéltek vagy kidobták. A kubai rendszer olyan, mint a szovjet, ugyanazokon az alapokon nyugszik: Marx és Lenin téveszméin.

163684 2011.06.06. 20:51:30

nem veszik, mert olyan ananász senkinek sem kell aminek már barna a zöldje és milliószám zsongják körül a muslincák én vagyok)))

15138 2011.06.06. 20:54:59

Maxi, ne őrjíts már meg. Én kaját biztos nem dobtam ki, de még a nejlon zacskókat is mostuk és a kályhán szárítottuk. Ennyi csomagolóanyag sem volt, pláne nem műanyagból. Helyit ettünk és idényárut. Azt, ami éppen volt. Nem kelllett tízszeres választékot biztosítani - és ne haragudj, mégis kevesebb volt az éhes gyerek, nyugdíjas, mint ahány most van. Emmi, nekem sem kell. Érdekes. :D

15184 2011.06.06. 20:57:02

25. Kevesebb éhes ember? Csak nem láttad az éheseket.

188867 2011.06.06. 20:59:57

19.-re Nem igaz. A szemben levő őstermelőnél - na ez is megérne egy misét- van "parasztcsirke egyben" (tényleg friss,nem tápos) 3szoros áron, péntek-szombat délben nincs árúja. A minőséget- aki teheti- megfizeti (nem szégyenlem én is). Lehet hogy 1-2 hétig tartana a tolongás, de utána,(pláne ha csak 20 leértékelt farhát van) nőne a forgalom - ha már itt vagyunk...lásd multik-. A tervgazdálkodás olyan baromság, ami egy gazdasági kényszerhelyzetet/töketlenséget emelt közgazdasági filozófiává. Annyi realitása van mint a "körvinkli"-nek.

23353 2011.06.06. 21:00:47

Re 19: Ja a kapitalizmusban a vallakozon van a riziko, ha tul sok az aru amit meg kell semmisitenie nagy lesz a veszteseg, ha nincs aruja eladni mert tul keveset vesz... hat nincsen profit. A sikeres kereskedonek jol kell "terveznie". Mig a komcsik alatt egy "tervhivatalban" probaltak ezt (nevetsegessen) tervezni. Hogy a kapitalizmus felsobbrendu az vilagos.

188867 2011.06.06. 21:06:02

Kedves Nefelejcs. A magyar tervgazdálkodás alatt( gulyásszocializmus, a "legvidámabb barakk" stb.) is bőven voltak éhezők, mélyszegénységben élők. Ha ismered SZETA. Attól még hogy tilos volt róla beszélni VOLT. Akkor gondold el a többi nem vidám barakot.

15138 2011.06.06. 21:10:49

26-ra Mikor nem láttam? Akkor? tényleg nem....most meg ...! nem szeretem látni és bevallom, szorongok magam miatt. 27-re A tervgazdálkodás kiküszöbölte azt a csodát, mikor minden paraszt úgy döntött, hogy az idén kukoricát termel, mert tavaly nem volt - ezért az idén búza nem lesz, a kukoricát meg fillérekért lehet megkapni. :) Példaképpen. Nem olyan hülyeség az, mint ahogy mi megtanultuk szidni: nincs olyan mg-i minisztérium, ahol ne ábrándoznának róla, legfeljebb nem öt évre tervezik. 28-ra aha, te is ezt a példát hozod. Érdekes... :) Én úgy képzelem (lehet, hogy tévedek), hogy a tervgazdaságban nem azt tervezték, hogy holnap mennyi pamut teremjen Mo-on, hanem az igényekhez próbálták alakítani a termelés. Nálunk akkor eleve hiánygazdálkodás volt, tehát a lyukba hordtuk a földet. A mai helyzet más - árufelesleg van, munkaerő-felesleg, ergo, pénz se mindenkinek lesz, hogy vegyen, és ha már sok mindenkinek nem lesz, akkor rájövünk, hogy felesleges a sok áru. Egyértelmű, hogy a kapitalizmusnak vége. Úgy, ahogy mi ismerjük, pár éve lehet hátra. Látjátok a délről érkezők milliókat, akik itt keresnek munkát? Gondoljátok, hogy tartani lehet még sokáig a status quo-t? Ma este az egyik citében (értsd: bevándorlók lakta lakótelep) a rendőrök festékpatronokkal lövöldöztek, hogy védjék a tűzoltókat, akik a felgyújtott kocsikat oltották. Egy kislányt valami fejen talált: még nem tudni, hogy a hülyék által dobált petárdák, vagy a rendőrök által kilőtt lövedék. Másik hír: hogy összedőlt egy átalakítás alatt álló ház, amelyikben egy mali család lakott (törvénytelenül beköltöztek a félig álló házba). Most a tulajnak elvben felelni kéne azért, hogy nem tett meg mindent a biztonságos felújításért: egy nő két gyerekkel ott haltak a romok alatt. Most ez normális? Ez a rendszer?

188867 2011.06.06. 21:12:49

28-ra Little "Hogy a kapitalizmus felsobbrendu az vilagos." Jobb, nem felsőbbrendűbb. Ezzel a szóval vigyázzunk. Bocsi. Egyébként igazad van.

15138 2011.06.06. 21:13:51

29-re Fecó, ej bógu, nem láttam egy éhezőt sem. Sőt, nem is hallottam róla. A Szetáról azt hittem egész ma estig, hogy a rendszerváltás utáni alakulat. Ellenben, láttam a SZU-ban szegényeket, nyugdíjasokat, de azt hittem, hogy lám, nem jött még el a Kánaán. De afelé haladunk. Most nincs ilyen érzésem, sajna. Egészen rossz érzéseim vannak.

15184 2011.06.06. 21:28:35

30. Ugyanezt mondja a spanyol szélsőjobb is: bezzeg Franco idejében nem voltak koldusok az utcán! Valóban nem voltak: amint megjelent egy, 5 percen belül jött a rendőr és elvitte, majd jól meg is verte, hogy többet ne merjen koldulni, Az, hogy valamit nem látsz, azonban nem jelenti azt, hogy az nincs.

188867 2011.06.06. 21:29:02

30-ra. Az a rendszer ahol Te élsz messze nem tökéletes, Én 30 évig azt hallottam, hogy meg fog bukni 2-3 éven belül. Egészen jól korrigálgatták. Ahol most mi élünk az az ottani előtt 60-70 év, vagy 1960-as évek Magyországa kb (Szociális kérdésekben) A migráció, szegénység újratermelése stb.. külön posztot érne. Az hogy az egyiptomi fellahok Olaszországba akarnak jutni, mert a napi keresetük nem éri el az 1 dollárt,- miközben Mubarak fia 35 tonna csomagot és 3000 (háromezer) milliárd dollárnyi vagyont mentett ki Londonba - nem a kapitalizmus hibája. Ami ott volt nem kapitalizmus. Csak arra hasonlító tárgy. Valahol olvastam: Van két út az egyik a kapitalizmus a másik a kommunizmus. Az első nem jó, a második megvalósíthatalan.

15184 2011.06.06. 21:30:52

30. A kapitalizmusnak nincs vége. A végét jósolják 150 éve. Azonban a kapitalizmus - a marxizmustól eltérően - nem dogma, zárt ideológia, hanem egy nyitott rendszer mely a gyakorlaton alapszik. A mai kapitalizmus más, mint ami 100 éve volt, s 100 év múlva meg megint más lesz, mint a mostani. Az alap az ami nem változik, ez pedig a szabadság, az emberi méltóság és a tulajdon tisztelete.

15184 2011.06.06. 21:34:42

32. A SZETA 1979-ben alakult. A fő alapítója Solt Ottília (a rendszerváltás után rövid ideig SZDSZ-es parlamenti képviselő), aki szegénységet tanulmányozta a 70-es évek elejétől Magyarországon, amiért kirúgta munkahelyéről a kádárista elnyomó hatalom. Nagyon szerencsés ember vagyok, mert ismertem őt személyesen is. (Hozzáteszem: későbbi feminista nézeteivel NEM értek egyet semmilyen szinten.) Sajnos korán meghalt, viszonylag fiatalon.

15184 2011.06.06. 21:37:16

34. "Mubarak fia 35 tonna csomagot és 3000 (háromezer) milliárd dollárnyi vagyont mentett ki Londonba" Nem esetleg 3 milliárd inkább? A 3000 milliárd az képtelenség. Ez több mint az USA éves költségvetése. Valószínűleg elírás az "ezer".

188867 2011.06.06. 21:40:09

32-re. Nefelejcs. Ha ironizáltál akkor bocs, de a SZETA 1979-80 körül jött tudtommal létre. Solt Ottília és Kemény István? - remélem jól emlékszem a keresztnevére, ha nem elnézést- alapították többek között. Én abszolút egyetértek veled, ennyi éhező gyereket még nem láttam kishazánkban, és a nyomor a legveszélyesebb, mert akinek már minden mindegy, az BÁRMIRE képes.

15138 2011.06.06. 21:40:22

Ugyanazt mondjátok, egyben válaszolok. Nagyon jó lenne hinni nektek, már csak azért is, mert nem ragaszkodom annyira az eszméimhez, amiket belémnevelt a szocializmus, hogy ne látnám, ha valami jó nekem. Most, hogy kapitalizmusban élek, mégis rosszabb a közérzetem. Éppen a Mubarak-féle felhalmozás és az 1 dolláros napi kereset miatt. A nyugdíjak bizonytalansága miatt. Elhiszem nektek, hogy a szoc-mus, kommunizmus megvalósíthatatlan. Főleg, mert nincs rá bizonyíték (talán Kína?), hogy meg lehet valósítani. De hogy a kapitalizmus egy átmeneti állapot, az biztos: ahogy a feudalizmus kialakult a kényszerítő körülmények miatt (külső támadások), ahogy a kapitalizmus kialakult ugyancsak muszájból, én azt gondolom, hogy jönnie kell valaminek, ami most leváltja. Mert hogy már nem annyira élhető. A posztom első mondatán nem nagyon akadt fel senki. :) Pedig épp azt akartam mondani, hogy amíg "onnan" olvastam, addig mosolyogtató volt. Most már itt írják, amit "onnan" írtak húsz éve, propagandaként. Tehát igaz volt. Változtatni kell - hogy mire, ahhoz én kevés vagyok. De így tovább nem fog menni: nem csak a spanyoloknál nincs munka, nem csak a görög adósság sok. Mindenhol ugyanazok a problémák vannak, csak a nevek változnak. Mindenütt erősödik a szélsőjobb. Nem véletlen...

15138 2011.06.06. 21:44:13

38-ra Nem ironizáltam (itt nem szoktam, vagy ha igen, akkor szólok, mert könnyen félreérthető) Valóban nem tudtam, hogy már olyan korán "kellett" szegényeket istápolni. SZomorú. 37-re A hülye nullákat már nem is számolom. Nő létemre megengedhetem magamnak. Lényeg, hogy a napi egy dollárral szembeállítva arcpirító összegeket látni. Ezt már Svájcban is nagyon unják, sikerült lenyomni a vezetői fizetéseket, de nem sikerült megakadályozni a bankosok prémiumjait. Viszont már terítéken van, pedig eddig tabu-téma volt. Haladunk.

188867 2011.06.06. 21:50:00

37-re Sajnos nem elírás. Nem kp és bankszámla (az "csak" tényleg kb 2-3 milliárd), hanem vagyon. Felbecsülhetetlen műkincsek, ékszerek, aranyrudak, részvények, és cégek(olajipari-szaúdi,kuvaiti-) ill. földterületek tulajdonjogára vonatkozó iratok. Ezekkel hivatalosan az Egyiptomi kormány rendelkezett, de az Elnök volt a tulajdon kezelőjének megnevezve. Külön teherszállító gépet (egy hatalmas orosz gépet a típusát nem tudom) rendeltek, hogy ezt az írdatlan "súlyt" el tudják szállítani.

15184 2011.06.06. 21:57:04

39. A kínai kapitalizmus köszöni szépen, jól fejlődik.

188867 2011.06.06. 22:01:04

39-re. Nefelejcs. Az első mondaton azért nem akadt ki senki, mert nem gazdasági borzalomként írták akkor a szocializmusban, hanem sóvár irigységgel. Ahogy akkoriban mondták. "Nem szabad levágni az aranytojást tojó tyúkot, mire a nép, azért egyszer megkóstolnám."

15138 2011.06.06. 22:21:52

Humor Haroldok. Maxi, a kínaiak úgy tudják, hogy szocialisták. Más kérdés, hogy kapitalista eszközzel térdepeltetnek le minket, immár kapitalistákat. Fecó, én bevettem borzalomként. :)

15138 2011.06.06. 22:23:41

Ja, mondani is akartam, hogy nem tisztem amúgy a szocializmus restaurálása. A poszt a mosti világ (legyen akármilyen rendszerű) némely baromságának szembedomborítása akart lenni. Jó volt veletek beszélni, most pedig fogmosás jön énnálam. A viszontírásra. :)

wesz 2011.06.06. 22:54:25

Latod Nefi, beteszed a labad ot percre es egybol agyon kommentaljak, ertelmesen a posztot. Na ezt hianyolom most mar honapok ota. 5. Solide Orommel olvastam amit leirtal, ez azt jelenti, hogy neha Europa is kepes kovetni az esemenyeket. :-) Es ez igy jo. Nefi a terv gazdalkodashoz csak egy apro velemeny. Valahogy akkor nem volt semmi. Amikor 3,000Ft volt a havi fizum, egy 501 Levis 990Ft volt. Egy autoert meg eveket kellett sorba allni es akkor is olyan szint kaptal ami eppen volt, mar ha nem volt ismerosod. Inkabb maradok a jol bejaratott kapitalizmusnal,minden hatulutojevel egyutt. Bar soha nem fogom megerteni, hogy tulajdonkeppen mit is akarsz Svajcbol. Az egy tok jo hely, kepzeld ha szocializmus lenne ott.

14055 2011.06.07. 06:18:55

Max, van egy rossz hírem, minden tőkés termelő vállalat amelyik élni akar kőkemény tervgazdálkodást folytat. Óraműszerűen hajtva végre a tervet, egészen addig a szintig lebontva, hogy hányszor keresheti fel a dolgozó a mellékhelyiséget. E nélkül igen rövid idő alatt menne tönkre mind. Ha hitelt vesz fel üzleti tervet kell a hitelkérelem mellé tenni, melyet stabil tényadatok támogatnak. Államszinten is tervgazdálkodás folyik minden országban, ahol költségvetést készítenek, csak nem 1 éves tervnek, hanem költségvetésnek hívják, de a dolog maga ugyanaz. Csak nem termelési kapacitásokat és szükségleteket számolnak és hangolnak össze, nem a fizikai és természeti korlátokat figyelembe véve terveznek. Nem azt tervezik, hogy ebben az évben szükség lesz erre meg erre meg erre, és ehhez ezt meg ezt meg ezt kell csinálni, hanem ha ezt meg ezt akarjuk, akkor mennyi pénz kellene, és azt kitől lehet elvenni.

14055 2011.06.07. 06:53:50

Wesz, a tervgazdálkodásról fentebb, de amikor neked 3000 ft volt a fizetésed, akkor ugye 1 kg kenyér és egy liter benzin 3,60 volt, egy kg cukor 9,60- 20 Ft-ból jól lehetett lakni egy nap egy embernek, 3 Ft-rt könyvet lehetett venni, 2 Ft volt egy mozijegy, az esti hírlap meg 80 fillér., a gyerekeket egész nyáron táborról táborra vihetted, belefért és minden évben el tudtál menni nyaralni Ma egy heti bentlakásos gyerektábor nyáron 20-25000. az átlagfizetés meg 140 000 körül van. két gyerek táboroztatása máris megvan úgy havi 200 000 -ból :) De lehet , hogy egy levis 501 valóban 990 volt, és a trabantra várni kellett..

15138 2011.06.07. 07:33:52

46-ra Wesz, már hiányoztál... :)) A hiánygazdaságról, életszínvonalról van egy szövegem, majd berakom nem sokára. Svájc: mikor megjöttem, azt hittem, hogy valami szoci helyre cseppentem, ilyennek képzeltem a kommunizmust. Tökéletes hely lenne, ha valaki kivenné belőle a munkanélküliséget. Zsuzsa, hiányoztál te is tegnap. Kellett volna egy szaki, megtámogatni a tervgazdaságot. :) És jó reggelt, szép napot. Esőt. Bort, búzát, békességet.

27518 2011.06.07. 07:38:27

Irtóra jót szórakozom, amikor bedobsz egy olyan témát, amibe a kis embernek amúgy sem lenne beleszólási lehetősége, de a sznob blogoló egyből tud értekezni róla. A poszt témája mondjuk egy eu-s értekezleten biztos értelmes felvetés volna, jobb mint a sok hülye szabványosítási döntések megtárgyalása. Bocs, Nefi, nyilván hozni kellett a blogolási formád a magasan képzett, nolblogos politizáló közeghez...

15138 2011.06.07. 07:55:14

Izé. Már háromszor olvasom, és még mindig nem sejtem, hogy most megdicsértél, vagy össze akarsz veszni velem. Itten szinte mindenki barát volt eddig (plusz egy új ember), téged is beleértve. Mindenkit több éve ismerek. Mi van??

15138 2011.06.07. 07:56:40

50-re Missing, bakker, hogyne lenne beleszólásod? Te döntöd el, hogy mit veszel, hogy mennyit és hogy hol. Nem nagyon hagynak semmi másba jobban beleszólni, de itt, a vásárlásaidban, te vagy a király.

27518 2011.06.07. 07:58:02

Nem dicsértelek meg, de értelmezhetnéd, amit írtam. Lefordíthatom a kérdést, mondd meg mit tudsz elérni ezzel a bejegyezéssel itt, ezen a szinten?

27518 2011.06.07. 08:00:30

52. jah, szerinted az beleszólási lehetőség, hogy eszi nem eszi, nem kap mást?

15138 2011.06.07. 08:07:48

Bébike, ha te nem hiszed, hogy van beleszólási lehetőséged, akkor nehéz lesz elhinned, hogy úgy képzelem, hogy... Nefelejcs megírja a posztját. Az emberek a fejükre csapnak és onnantól jól megnézik, hogy mit vesznek meg, melyik üzletben. Inkább nem mennek a csúnya multihoz, hanem kimennek a piacra Mari nénihez, vagy a szomszédba, mert az nem használ vegyszert és friss a répája. Nem veszik meg a zsemléhez hasonló dolgot a Tescoban, hanem a péknél. Ilyesmi... egyébként meg megnyugtatom a lelkiismeretemet, én szóltam, és bezsebelem Wesz dicséreteit, és megismerkedek egy új emberrel, mint Fecó. Tök jó. Nekem megérte.

27518 2011.06.07. 08:09:53

52. és nem az a fő témád, hogy nekünk választási lehetőségünk van, hanem milyen pazarlás megy a termelés és felhasználás közt. Tkp. ezek a globális problémák, amik jelen vannak, a pénzen múlnak, és a hatalom birtokosai döntenek. A csacska kis vásárló pedig úgy ugrál, ahogy diktálnak. Nekem, mint kisvárosi lakosnak megvan a lehetőségem, hogy ne a Lidl zöldségein mérgezzem magam, hanem a házilag termelt zöldségeket vehetem meg, de meddig? Míg a nagy hatalmas eu abba is beleszól, hogy már ezzel a jogommal sem élhetek, mint ahogy a házi disznó-tartás-vágás dolgába is beleszóltak.

15184 2011.06.07. 08:11:15

47. Ne keverjünk a tervet a tervgazdasággal! Terve az egy emberből álló vállalkozásnak, pl. a kulcsmásolónak is van. A tervgazdálkodás más: azt jelenti, hogy központilag eldöntenek mindent a legkisebb részletig lebontva.

15138 2011.06.07. 08:17:37

Hiánygazdaságban tervgazdálkodás kellett. Ha tovább maradt volna a szocializmus, lehet, hogy megértük volna a tervgazdálkodás megváltozását. Egyébként, mikor a jegyrendszer áldásait élveztem, akkor jöttem rá, hogy nem azért volt jegyrendszer, mert nem volt elég valamiből, hanem azért KELLETT a jegyrendszer, mert egyesek képesek lettek volna mindent felvásárolni, igényeik felett, így másoknak nem jutott volna. Ami azért beteg dolog. De teljesen jellemző az emberre.

15138 2011.06.07. 08:20:36

56-ra Missing, ha feladom, hogy dönthetek valamiben is, akkor alighanem az ember egyik alapvető jogáról mondok le (libre arbitrage). Aminek az ellentéte a szófogadás. Ebben az az érdekes, hogy részemről nyitott vagyok erre, ha az Kádártól jön. :) És nem a Fidesztől. Már ott is vagyunk Álomnál. Istenkém. Tökéletes sem vagyok.

27518 2011.06.07. 08:24:02

Egyébként szintén az áldásos eu-nak köszönhető, hogy az egyik kedvenc fogyasztási cikkemet, a gyógyteákat is korlátozzák a forgalmazásban. Mindez kinek a hatalmának köszönhető, hát persze hogy a nagy pénzistennek, a gyógyszergyártói hatalmasoknak. Ez a veszélyes, a pénz hatalma. Az egyszerű ember meg nyomhatja a süket dumáját, higgye azt, hogy bele tud szólni.

27518 2011.06.07. 08:28:45

59. ne alapvető jogokról beszélj itt, amikor csak a szád járhat, vagyis valóságosan nincs jogod semmihez (dönteni, meghatározni, stb), csak jártatni a szád.

15138 2011.06.07. 08:30:12

Napokig lehetne sorolni, hogy mi a jó és mi a rossz az EUban... Én mióta tudom ezeket az adatokat, kitettem a konyhaablak párkányára pár üvegedényt, és a zöldséget kiszedtem a hűtőből. Ha az orrom előtt van, kevésbé feledkezek el róla, hogy azt kell megfőznöm. Vagy rászántam a heti menü-tervezésére magam. Pedig én sem sok kaját dobok ki, de előfordul, és olyankor mintha a fogamat húznák. Ha már ezeken változtatsz, akkor ugyan nem csináltál sokat, de sok kicsi sokra megy.

27518 2011.06.07. 08:31:13

59. no, de nem izgatlak tovább, ez csak szó...szó...szó... a valóság szebb, főleg a nolblognál...

15138 2011.06.07. 08:32:12

Sajnos, imádom jártatni a szám. :) De azért szeretsz?

15138 2011.06.07. 08:32:47

Nekem is mennem kell, kezdődik a nap.

15184 2011.06.07. 08:34:47

58. "Hiánygazdaságban tervgazdálkodás kellett. Ha tovább maradt volna a szocializmus, lehet, hogy megértük volna a tervgazdálkodás megváltozását." A hiánygazdaságot a szocializmus hozta létre. Azaz kevered az okot az okozattal. "Egyébként, mikor a jegyrendszer áldásait élveztem, akkor jöttem rá, hogy nem azért volt jegyrendszer, mert nem volt elég valamiből, hanem azért KELLETT a jegyrendszer, mert egyesek képesek lettek volna mindent felvásárolni, igényeik felett, így másoknak nem jutott volna. Ami azért beteg dolog. De teljesen jellemző az emberre." Ezek a rohadék emberek! Csak ki kéne irtani mindenkit, s máris nagyszerűen működne a szocializmust!!!

12392 2011.06.07. 08:50:02

Gondoltam rátok, mármint a postra és a beszélgetésetekre! Most jöttem meg a piacról. Az egyik árusnál nagy halom kifelé (vásárlók felé) gyönyörű cseresznye 980-ért. Vettem egy fél kilót, természetesen az árús felőli oldalról adta – a szokásos 48dkg 520 –at nem is említem -, hazatérve lemostam és közben a rohadtakat kiszedtem belőle. Mielőtt KIDOBTAM volna lemértem 23dkg volt!!!!

60145 2011.06.07. 09:04:47

Nefelejcs, ismét megmozgattad a társaságot! Annyi jó hozzászólás után csak örülni tudok a visszatértednek!

15138 2011.06.07. 10:42:24

Ne dicsérjetek már (de jólesik a májamnak), mert nem tudok kék maradni... Gyuri, bakker, a felét kidobtad (több mint a felét), akkor kétszer annyi az ára (több mint kétszer). A piacon nem a vevő szedi a kosárba, amit meg akar venni?

12392 2011.06.07. 11:01:22

69: nem! A szedd magad az nem a piacon, hanem a termőföldön van! =))

15138 2011.06.07. 11:07:27

Úgy rémlett, hogy a piacot az különbözteti meg a zöldségestől, hogy ki válogat. Ha nem tetszik, amit vennék, átmegyek másikhoz. (ja, hogy a másik is ő szedi a hitványát) Együttérzésem.

12392 2011.06.07. 11:16:06

71: hát én sok helyen jártam már piacon, de nem rémlik, hogy magad szedhetnél (még a törzsvendéget is csak itthon láttam). Ja hogy a szemetet rádsózza azt csak az araboknál!

12392 2011.06.07. 11:28:20

71: tudod hol van ez? Olyan - főleg nagyobb - boltokban, ahol benn van az üzlezben a zöldséges részleg!

15138 2011.06.07. 14:52:49

Gyuri, speciel a hatvani piacon, ahol anyósom is árul néha, ő megy elől, mindent megfogdos, leócsárol, aztán második körben eldönti, hogy mit vegyen. Szeretik. :) (én is - megyek utána, mint kiscsirke a kotlós után, mindenkinek bemutat, miközben az árut szidja, én meg majd elsüllyedek)
süti beállítások módosítása