Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Csak egy patkány

2009. április 27. - Vörös Nefelejcs
Tegnap elpusztult az egyik patkányunk. Öreg volt és beteg, ma már orvoshoz vittem volna, elaltatni…

Nem sokáig él egy patkány, három és fél év volt. Láttam aranyos kicsinek, komoly felnőttnek, volt szerelem, igaz, véletlen, és láttam megöregedni. Ez az egész megdöbbentően hasonlított a mi életünkre: milyen aranyos kisbaba, mindenki imádja. A felnőtt összes előnyét ki lehet élvezni, már nem kell rá vigyázni annyira, lehet vele sétálni, a kertben szaladgálni. Megöregedett, megunták, játszani már nem jó, nem olyan virgonc, lassabb, egyre többet hagyják egyedül. Míg meg nem hal, akkor jöhetnek a könnyek.

Emlékszem, ahogy a fehéregerek után komolyan elgondolkoztam a patkányon… a lányom nyávogott, hogy milyen jó lenne, mert okos, tiszta, megismeri a gazdáját, még pórázt is lehet kapni, sétáltatni. Jó, de mégis, egy patkány…

Átmentem Franciaországba, mert nálunk nem találtam. Ahogy az egyik boltban odahajoltam a ketrechez, egy nagy patkány odaugrott ismerkedni. Én vagy két métert hátra, és a másik boltig törtem a fejem, hogy minden patkány tud ugrani, vagy csak ez az egy? A következő boltban nagyon helyes kicsiket láttam, és gyorsan, gondolkozás nélkül kértem két fiút. Mikor megláttam, hogy papírdobozba teszik őkett, kicsit elgyengültek a lábaim, de megnyugtattak, hogy nyugodtan, nem rágják ki. Az anyósülés előtt a gumiszőnyegen jöttek hazáig, szerintem többet néztem a dobozt, mint az utat, de tényleg nem rágták ki.

Otthon nagy örömujjongás tört ki, bár az kiderült egyből, hogy csak a lányom nem fél a patkányoktól. ☺ Olyan kicsik voltak, és olyan gyorsak, hogy csak az első két hétben négy-ötször kellett lebontani a szekrénysort a tévé körül, hogy megtaláljuk őket. Egyszer a szobabiciklibe is beszorultak. Nagyon izgi volt. De lassan kárpótoltak minden kellemetlenségért, kedvesek voltak, soha nem haraptak, és nyugodtan elaludtak a vállaunkon, vagy a zsebünkben, ruhaujjban. És tényleg, sokkal okosabbak voltak, mint az egerek. A lányom megtanította őket, hogy baj esetén, hangos zajra a hajába bújjanak…kint a kertben pedig mindig rohantak utána, és próbáltak a nadrágjában elrejtőzni. A patkány nem szereti a nyílt tereket, ha nem tud a fal mellett osonkodni, el kell hogy bújjon valahol. A gyerekek azzal játszottak, hogy a fű közepén hagyták őket, azok meg érdekesen, ugrálva szaladtak az ismerős nadrág után.

Persze, minden újdonság elmúlik, egyre többet lettek egyedül Azért az egyik szülinapra a lányom – 100 forintért – még kapott egy fiatal fiúpatkányt. Hogy a kereskedő mekkorát tévedett, arra csak későn jöttünk rá, viszont cserébe végigélvezhettük egy patkánycsalád bébinevelését – hihetetlen volt, ahogy anyuka mindent behurcolt a fészekbe, az összes kiszedett bébit, meg még minket is igyekezett, ujjnál, gallérnál, kézelőnél fogva behuzigálni. Szerencsére, minden patkánygyereknek lett gazdája és a mieink megint egyedül maradtak.

És már öregednek, hullik a szőrük, nem tudnak mászni, és igen keserves rájuk nézni. Ennyi egy élet, gyorsan lejátszva.

Látom a fiamat, ölében a patkány, nekem már csak „egy döglött patkány“, hullanak a könnyei rá. Fogja a kezében, én borzadok, ahogy a merev patkányt forgatja, nem él, nem mozog, azt mondja, hideg is. Én már nem merem megfogni…döglött patkány…

Még megvártuk, hogy a lányom hazajöjjön, megnézni utoljára, aztán a fiúk elásták a kertben.

Én este, az ágyban már, hogy újra rágondoltam. Meg a másikra, amelyik most egyedül maradt. Meg az ismerősünkre, akinek most altatták el a kutyáját…egy patkány nem olyan, mint egy kutya…azt hiszem, mégsem akarok kutyát nyugdíjas éveimre. Nem akarom látni elmenni. Ha már egy patkány ilyen rosszul esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr888289142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13124 2009.04.27. 10:40:26

Szia Nefelejcs! Fogadok, hogy ma min. 30 rajongó kommentet kapsz. Egyetértek Veled. Nagyon rossz érzés ha valaki közel kerül hozzád és "elmegy". Nekem 2éve van 2 teknőcöm - örököltem - Dusán szerint "több száz évi él"

13003 2009.04.27. 11:02:36

Én 30-nál többre saccolok, de megkezdem a sort. A patkány az egyik leginteligensebb állat. Védi a territoriumát, szocialis magatartásra, születésszabályozásra, társasági viselkedésre képes. Hihetetlenül szeretetreméltóan tud viselkedni és sosem rúg be. Gondos, családcentrikus. Még a háziakat is elviseli. Kíváncsisága tudásszomjából ered.

15138 2009.04.27. 11:18:41

:DD Emilke, te már biztos láttál patkányt!! Tényleg, nagyon kiváncsi, és tényleg, sosem rúgtak be. A többi is mind igaz. Örülök, hogy nem borzadtatok el, arra is számítottam.

15138 2009.04.27. 11:19:31

Boni, milyen teknős? Vizi vagy szárazföldi? Az nagy előny, ha utol lehet érni egy háziállatot, nem?

15138 2009.04.27. 11:22:12

Nézem a képeket, és , hát nem gondolttam volna, gyerekek, hogy lehet bőgni egy hülye patkányért. Talán mert nem is csak a patkány, hanem ... mindenki, aki beteg, öreg, meg igen, aki elmegy. Megyek ebédet főzni...

13124 2009.04.27. 11:28:02

Én patkánnyal"először" egy Godar vagy Truffaut-nál találkoztam, Amikor egy kísérlettel mutatták be miért olyanok az emberek - lakótelepeken - amilyenek. Két patkány van egy-egy ketrecben- összejárhatnak :-). Árammal izgatják az egyik ketrecet átmennek a másikba- aztán csere. Aztán bezárták az átjárót és jött az áram. A két (kedves) patkány egymást marcangolta - fájdalmában, tehetetlenségében. Hát ilyenek vagyunk (azt hiszem Az amerikai nagybácsi volt a film címe - KapitányG bizonyára tudja :-))).

12296 2009.04.27. 12:13:34

Indulnék, ha lehet, a "nem rajongó" kategóriában. Kórház mellett lakunk, a közvetlen közelünkben föld alá terelt patak (Manhattan) és nagy átmérőjű csatorna. Erre mifelénk ez a kis intelligens dög a "korlátozottan sem kedvelt" kategóriába fúrta-rágta magát és a helyi iparcikk-bolt bevételének nem a legkisebb részét képezik a különféle, elfogó, mérgező, szaporodás-gátló eszközök. Időnként a szomszéd macskái likvidálnak egy-egy példányt, de mint a szovjet katona, egy helyébe száz nő. RAT-tenetes, de azért ti csak szeretgessétek. Mifelénk mostanában a visszafordíthatatlanul elháziasított vadászgörény a sikk.

15138 2009.04.27. 12:37:14

A túlszaporodás...nem hiszem, hogy a patkány az egyetlen ilyen faj. Lásd Konrad Lorenz. Láttam olyan dok. filmet is, ahol az úszni szerető patkány áthurcolta a kaját az úszni nem szeretőknek a víz másik oldalára. Ezt megint nem minden faj produkálja. Ami a kinti patkányokat illeti, nem is kell őket szeretni. Anyámék mesélték, hogy a háború után voltak olyan osztálytársak, akik összeharapdálva jártak suliba. A patkánynak szüksége van fehérjére is, nem az a klasszikus rágcsáló, mint a nyúl vagy hörcsög, nem vega.

11213 2009.04.27. 13:48:33

egyszer régen nekem is volt kettő, nagyon szerettem őket :)))

11815 2009.04.27. 14:05:24

Szegény kis állatkák. Mindig elhatározom, soha többé, aztán mégis lesz.

13709 2009.04.27. 14:08:06

Szia Nefelejcs, igazán együttérzek veled, bármilyen állatkával tud az ember bensőséges kapcsolatot kialakítani.....

Ladyb 2009.04.27. 14:11:38

Részvétem. :((( Nagyon okos kis gombszemek. Nekünk 4 cicánk van, pontosan tudom, mennyire közel kerülnek az ember szívéhez a kisállatok.

12214 2009.04.27. 14:27:06

No, én aztán megértem. Nekem csak 3 hónap jutott Nyápickából, de még mindig megnézek minden macskát, amelyik hasonlít rá, nem félszemű-e. Megsirattam. Ilyen hülye nőt, mint én! (Most nincs időm részletezni, de az vagyok. Nem a siratás miatt!)

12318 2009.04.27. 15:01:30

Jaj de szépet írtál, nyugodjon békében, mert megérdemli! Nekem mindig csak kutyám volt, de ember módjára bántunk vele-velük. Nélunk ő-ők is gyerekek voltak. Értem miről meséltél! Sajnálom.

12019 2009.04.27. 15:14:27

Ennyi az élet...

12890 2009.04.27. 15:21:50

két hete ment el a kutyám. én még nem tudtam róla írni...

10260 2009.04.27. 15:22:38

minden állatot meg lehet szokni és szeretni is. lásd pédául a kézből etetetett kiscsirke-csirke-tyúk esetét: nem volt aki levágja, megegye. ennyi empátiával néha közelíthetnénk akár egy-egy emberhez is.....

15138 2009.04.27. 15:33:43

Nata, Babett, kösz. Valéria, akármilyennel. Némelyek. Mások semmilyennel...:) Ladyb, 4 cica!! A barátnőm javasolgatta, hogy nem kell orvos, majd az ő macskája... Gigi, mégis hazavittél valamilyen kis állatot?? Trixi, nem lesz több? Gordon, nekem is ezért fáj, önző módon a mienkre gondolok, mert ha megnézem, miben más? Kevi, a férjem kollégájának is most kellett elaltatni a a kutyáját. Az is rákos volt. (a mi patkányunk is) Elöször hallani sem akartak másik kutyáról, csak pár hete történt. Most meg már kiválasztottak egy másikat egy menhelyen. Most várják, mert itt aztán letesztelik az örökbefogadókat. Meg írd ki magadból, ahogy tudod... Nonsense, én sem értem anyósomat, ahogy felneveli a kiscsirkéket, aztán nyugisan levágja. De ő így nőtt fel, neki meg az a furcsa, hogy nem tudnék levágni egy csirkét. Talán, ha muszáj lenne...baltával. Ezt a nyomorult patkányt is, gondoltam rá, hogy csak csavarni kéne egyet a nyakán, de nem szántam rá magam. Pedig már nagyon nem volt jól...

13003 2009.04.27. 15:58:01

Ismert a mezei patkány és a házipatkány fajtája. Ha természeti események és körülmények kapcsán kevés a táplálék, elkezdenek vándorolni. Ha az adott területen patkányok élnek, a bevándorlokkal felveszik a harcot és elűzik a betelepülni szándékozókat. Táplálékhiány esetén egyfelöl az anyapatkány nem nyalogatja a hímivadékot, ezálltal azok nemileg éretlenek (szaporodásképtelenek ) maradnak.Másfelől hormonálisan képesek saját termékenységük csökkentésére. Na töprengjünk egy kicsit.

13190 2009.04.27. 15:58:32

Ahogy elnézem gyönyörű gyermeked boldog arcát, és kis állatkák képét, szerintem a mostani fájdalmat kárpótolja az a sok - sok öröm amit kaptatok cserébe. Fogod még sokáig a szokott helyén keresni, és talán álmodni is róla. Olyan szépen írtál róluk, hogy kedvem lenne megsimogatni őket. Volt leányoknak, hörcsög, pinty, macska, papagáj, szeretetet és gyengédséget tanultak tőlük, tudom, mert felnőttek és most adják tovább, a fiú unokáknak most van kutya, de volt nyúl, kacsa és liba is, meg halacska, teknős, és ha minden igaz jövő héten ebihalászni megyünk!

15138 2009.04.27. 16:09:35

Emilke, te meg mit akarsz ezzel mondani? Inkább nem is kérdem. Azért a fogamzásgátlás nagy léptekkel halad előre, te tudod a legjobban. :)) Árpapa, igazad van. Végülis, ha akarsz egy lelkes állatot, simogathatót, ideális egy pár patkány. Különösen, hogy a lányomnak kutya- és macskaszőr-allergiája lett. Azért, én persze inkább kutyát tartottam volna az elején, viszont ezzel fele gond nincs, és fillérekbe kerül. MIndent megeszik, nem büdös, bírom őket, na. Jaj, elfelejtettem, hogy eggyel kevesebb van...

13003 2009.04.27. 16:52:33

Mit akartam ezzel mondani? Csak azt, hogy valami szabályozó van a génjeikben.

15138 2009.04.27. 17:01:58

22. Jaaaa...már azt hittem, valami emberiségellenes jutott az eszedbe. Bár sok helyen már az abortuszt is annak tartják.

13003 2009.04.27. 17:19:13

Nem, nem. Csak valahol megdöbbentő a gének játéka, szabályozó szerepe. Gondold csak el! Az anya nem nyalogatja a hímivadékot és az nem lesz szaporodóképes. Az anya nem simogatja a gyerekét és az korcsmatöltelék, játékgépes ökör lesz. Úgye milyen érdekes?

15138 2009.04.27. 18:08:28

Hàt sok példa van a természet nagyszerűségére...Állítólag, még az embereknél is több hím születik háború után. A patkányok meg...:) És rengeteg múlik az anyán. Rengeteg. Nem elfelejtve az apákat sem. :)

13003 2009.04.27. 18:46:29

Az embereknél néhány százalékkal magasabb a hímivarú születés, de a hímek halandósága is kicsivel magasabb. Ivarérett korban már enyhe női túlsúly van. Ez 60 éven felül már domináns.

13172 2009.04.27. 19:04:43

Szegényke... Nekem most három kutyám, és öt macskám van... Asszem mindig volt valamilyen állatom... Borzasztó dolog elvesziteni őket...

13190 2009.04.27. 19:55:44

A logika azt diktálná, hogy háborúk után férfiak szülessenek többen és nem így van, mert a természet csodálatos, nők születnek többen pusztító vészek után, mert ők tudják csak reprodukálni a férfiakat! ( olvastam erről egykoron egy tanulmányt, a szovjetunióban a háború után ugrás szerüen megnőtt a lányok születési aránya, csodálatos az élet )

15138 2009.04.27. 20:00:53

Érdekes, én fordítva tudtam...

15138 2009.04.27. 20:01:11

Thought, kösz, hogy olvastál.

12910 2009.04.27. 21:00:18

Nefelejcs, nagyon átérzem a család szomorúságát, én is állattartó vagyok, én macskákban utazom, de anyukámnak kutyája van, szóval ismerős az állat elvesztése. Mivel nehéz az elszakadás a kedvenctől, javasolnám a papagájt, azok közül is a jákót, a szürkét. Garantáltan elél kb.60 évig, tud veletek kommunikálni, szókincse elérheti a 800-at is, tisztában van a múlt/jelen/jövő idővel is. Nem csak bújni tud a hajatokba, de kérni is tud, ha akar, mondjuk puszit. Nekem nem való, mert időnként kicsúszik számból randaság, azt mondják tartók, hogy erre különösen fogékony, és hamar megtanulja...és tetszik neki,,,és rendszerint vendégek előtt ismétli. :))

12214 2009.04.27. 21:10:10

Nem vittem haza állatot, Nefelejcs, ez még a bérleményben volt. Ott fogadtunk be egy macskát, aztán áthoztuk ide, de elkóborolt első éjjel. :((( Írtam róla a blogban, Nyápicka címkefelhő alatt megtalálod.

15138 2009.04.27. 22:18:18

Yankari, akkor a papagáj gyászolhat engem...:( :) Láttál is már élőben? Gigi, csak azért találgattam, mert hülyenőzted magadat, és erre tippeltem, tudva, hogy nem akarod, de ott bujkál benned, hogy jó lenne valami állatka-féle. :) Nyápickáról tudok.

11378 2009.04.27. 22:21:42

Cicusban utazom. Tavaly hazahozott Cilala egy patkányt. Deréktól lefele állapotban, abszolút kibelezve. És büszke volt magára. Mi is büszkék voltunk rá, hogy "milyen jó vadász". Mivel cicusban utazom, elképzelni nem tudom, hogy ilyesmi állat a közelembe kerüljön. Viszont megnéztem többször is a Lecsó-t. Tényleg ennyire okosak? És csak ilyen kevés ideig élnek?

15138 2009.04.27. 22:29:57

Szia!! Olajos, a másik még él, pedig tesók voltak. Az egerekkel is így jártunk, az egyik majd egy évvel továbbhúzta. Sport...nem vicc, amelyik kedvence volt a kerékben szaladgálás, az élt tovább. 4 évet jeleztek a szakkönyvek. Gratula a macskádnak. (fúj, ellenség!)

12910 2009.04.27. 23:03:08

34-re Mármint jákót? Azt igen, nem egy szépség, de okos. Azért ajánlottam neked ezt a fajtát, mert a 3 év létezés egy állattal, akit megszeretünk, nekem önkínzásnak tűnik. Elárulom, volt időszakom, amikor hullámos papagájunk és macskánk is volt, aztán húsvéti nyúlunk és macskám egyidőben. De ez csak időszakos 1 év , aztán beláttam, a nyúltól fél a macskám, ha az kergeti a lakásban, úgyhogy kerestem egy nyúltenyésztőt, és megnyugodtam. A macskám is. :))

15138 2009.04.27. 23:17:12

Érdekes, fordítva gondoltam volna, hogy a macska kergeti a nyulat. :)) Nekünk is volt, mindkettő, de egyszerre nem. Megnézem a jákót.

Kokó 2009.04.28. 06:33:50

Szia Nefelejcs! Én eddig csak olyan nővel találkoztam, aki sikítógörcsöt kapott ha meglátott egy rágcsálót. Egy öreg macskám van, tizenegy éves. A minap lementem a pincébe, a macsek természetesen ott ódalgott a lábamnál. Ahogy benyitok, szemben velem egy méretes, gyönyörű ápolt, fényes szőrű patkány, meg sem rezzent a macska láttán, sőt... A macsek odament hozzá és én úgy láttam üdvözölte, de hogy ismerték egymást az biztos, mert semmi menekülésre való jelet nem láttam a patkánynál... Mint említettem nálunk a rágcsáló szóba sem jöhetett, az ex feleségem miatt, de azt hiszem sokat vesztettünk, -a képeid alapán-.

15138 2009.04.28. 12:00:48

Szia, Kokó! Nekem mutassanak pókot, ha sikítóztatni akarnak. Nem lógok ki az átlagból, és mostanában magam is kiváncsi lennék, hogy ha az utcán találkoznék patkánnyal, mit szólnék, és meddig...:) Nem semmi, amit írsz a két "ellenségről", nekem a Garfield jut eszembe róla. Meg hogy van olyan tulaj, amelyik elengedi császkálni, olvastam valahol. Mi féltettük a mieinket, sok a ragadozó madár errefelé. De hogy a macskád ehhez jó képet vágott...békés egymás mellett élés.

FENTE LEVENTE 2009.04.28. 16:29:14

Közhírré tétetik!Nyelvemet tépetik ki ha nem mondok én igazat?A legújabb változat itt van nálam. Bajnai Gordont nem Orbán Viktornak köszönhetjük,hanem Gordon szüleinek,akik gyermeküket e világnak alkották.Halk kották füleinknek dúdolják azt az igazságot,hogy libák gágogásai nem szaporítják úgy a hibák százait,mint azt az emberi téves megitélést,miszerint gólya hozza a kisbabát.Gólya pólya pottyantásában benne lehet Ibolya politikája,vagy takarja el egy tavaszi kiskabát,kabátja?Le van fütyülve mindenki magasról,s addig ne is álmodozzunk tavaszról,amíg előtte ősz,tél jön?Izlésficamban szenvedő új nemzedék!Magatokban omlik össze az összetákolt menedék? Kedves magyar emberek. Higyjetek a mesékben és abban az esetben nem fáj annyira a valóság. Gyarlóság válság tetejéről,közelről s messziről csomagokat dobálni fejünk tetejére.Jó a csomag,jó a csomag,ajándékba jó a csomag:Sok mag keljen ember testén idejére,mit veteté le fényképezőgéppel?Fente tovább nem is gépel.

15138 2009.04.28. 18:09:17

Levi, álmodozok a tavaszról, és hiszek a mesékben. Szépet írtál, köszönöm.

13005 2009.04.28. 19:32:43

Nefelejcs, köszönöm a làtogatàsod! :)Jo igy egymàsnàl bekopogni! :)

12656 2009.04.28. 21:35:19

nálunk is voltak patkányok, meg rengeteg kiütés! az allergia azonnal tette a magáét!

15138 2009.04.28. 22:07:43

Georgia, :) Gondolat, bővebben? Hobby patkány? Nektek volt kiütésetek? Mit csinált az allergia? Versben is jó...:)

12589 2009.04.29. 20:31:40

Nagyon aranyosak! :)

15138 2009.04.29. 20:33:16

Szia, Missicu, de rég nem láttalak. Mi jót csináltál? Felteszed?

12589 2009.04.29. 20:42:42

Szia Nefelejcs! Hát feltehetem, de ez most egészen más, nem az amire esetleg gondolsz.:)

15138 2009.04.29. 20:45:45

Nem rajz? Festmény? Pláne tedd fel, lesz meglepetés. :)

12589 2009.04.29. 20:52:44

Felteszem, csak megszerkesztem a képeket. Elég fárasztó és főleg idő és munkaigényes...

12589 2009.04.29. 22:39:41

A megjegyzésem természetesen nem a képek szerkesztésére vonatkozott. :) Kitettem...a képeket is:)

15138 2009.04.30. 08:55:06

Megnézem!!

Kokó 2009.04.30. 12:10:55

Nefelejcs, Garfield a példaképünk, habár a lasagnát nem szereti, ellenben odavan a vadasmártásért, zsemlegombóccal...:-)))

15138 2009.04.30. 12:54:24

Azért én is odavagyok... Kokó, ha visszajönnél, lenne egy kérdésem. Nem tudod, véletlenül, mit szól a vezeték-rendszer ahhoz, hogy ha beleöntögetik a lefolyóba az étkezési olajat? Itt nem szabad, ergo gyűjtjük. De szívesen megtudnám, hogy otthon miért nem gond ez. Emlékszem, világéletünkbe a mosogatóba öntögettük, amíg el nem kezdtük eltüzelni a szőlőben, hogy jobban égjen a venyige.
süti beállítások módosítása