Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Templomok, zsinagógák, mecsetek

2010. március 06. - Vörös Nefelejcs
Egy kis számolás.

Egy kis számolás.

A végeredménnyel kezdem, mert félek, hogy a sok számtól senki nem látja majd az erdőt – aki most a zsidókkal elégedetlen, úgymond tőlük félti az életterét, az nem tudom, hova néz. Tessék megnézni ezeket a számokat, amiket a posztban feltüntettem.

Európában két vallás is van, mely tagjainak száma többszörösen felülmúlja a zsidó vallásúak számát : a muzulmánok és a buddhisták, ill. Magyarországon a Krisnások. Azért ezt a hármat említem, mert a többi protestáns vallás már évszázadok óta jelen van Európában – a zsidóval együtt. Mintegy mieink. Az újak viszont jönnek és jönnek és egyre többen jönnek.

Köztudott, hogy november elején a svájciak leszavazták a minaretek további építését az országban. Egész Svájcot érte az a - főleg francia – kritika, mely szerint nem liberális, nem szép dolog a betelepedett más vallásúaknak megtiltani, hogy templomot építhessenek maguknak – illetve, adott esetben minaretet, mert főként a feltűnő, mecsetekhez tartozó tornyokról volt szó.

A franciák csak azt felejtik el, hogy legalábbis francia-Svájc naponta követi a francia híreket, így tisztában vannak azzal, hogy mi jöhet még a minaretek után – örökös viszály az öltözködésben, az iskolai viseletekben, a karácsonyi szokásokban, az uszodai hétköznapokban, a temetkezésben, ugyanis ezeken a területeken a keresztény és iszlám vallás nagyon eltérő szokásokat követel.

A lényeg, hogy nagy viták során ilyen adatok láttak napvilágot : Franciaországban jelenleg 45 000 templom, 2147 mecset, 280 zsinagóga és 150 buddhista pagoda van. A muzulmán imahelyek a következő ütemben jelentek meg : 1976-ban 150, 1985-ben 900 és 2001-ben 1555 mecsetet és imahelyet tartottak számon. Tehát az elmúlt harminc évben majdnem nyolcszor annyi mecset épült, mint ahány zsinagóga van.

Németország 2100 mecsettel dicsekedhet, amit a francia muzulmánok sérelmeznek is, mivel ők kétszer annyian vannak, mint németországi hittársaik.

Ami Svájcot illeti, húsz évvel ezelőtt két genfi és egy zürichi mecset volt mutatóba, ma már közel 90 a svájci mecsetek száma. A lakosság vallás szerinti megoszlása a következő: 41% római katolikus, 35% protestáns, 4.3% muzulmán, 0.2 % zsidó és 11% a felekezethez nem tartozók aránya.

Általános tendencia, hogy míg a muzulmán és buddhista hivők száma rohamosan növekszik, a zsidók száma stagnál, a nem hivőké pedig lassan nő.

A magyar adatok szerint a római katolikusok aránya 51%, a reformátusoké és evangélikusoké 18%, a zsidóké 0,13%. Ez az eloszlás kicsit másképp néz ki az egyházaknak tett felajánlások tükrében: katolikusok 11%, reformátusok és evagélikusok 4,73%, zsidók 0,13% és Krisna-tudatú hívők 0,25 %. (Egyes vélemények szerint ez az összehasonlítás nem pontos, mások szerint sokkal hívebben tükrözi az egyes vallások számarányát, mint a népszámláláskor mért felekezethez tartozás.)

Ami a templomok számát illeti, sehol nem találtam pontos adatot a katolikus és refomátus templomok számáról. Zsinagóga 18 van, a Krisnásoknak öt vidéki központjuk, mellett hat budapesti “helyszínük” van és már létezik a magyar iszlám is, egyelőre egy budapesti imahellyel.

A számokat összehasonlítva bárki meggyőződhet róla, hogy a zsidó vallás nem törekszik elvenni a magyarok vagy európaiak életterét, sem a saját vallásukat nem akarják ránk kényszeríteni. Be kell tojni ettől a magyar 0.13 százaléktól?

Lehet másik ellenséget keresni, már akinek ez feltétlen szükséges. Hány száz évig harcolt Magyarország a török félhold ellen? És a muzulmán vallás meg akarja változtatni a szokásainkat, hitetlennek tart minket és itt-ott szent háborút hirdet. Ilyen viszonyok közt éppen a zsidóktól tartani… politikai vakság.

Egy kedves barátom figyelmeztetett egy lehetséges komment-variációra. Történetesen arra, hogy a zsidók számaránya sokkal nagyobb a gazdasági vagy politikai elit körében. Jó. Én meg nem vagyok irigy, csak mértékkel.

A legtöbb milliomos hagyományosan USA-béli, újabban indiai vagy orosz. Akkor most őket is utáljuk? Inkább versenyezzünk, az nem fenyeget senkit.

Kiegészítés: Vakariosz tette hozzá a 66-os kommentben: A cikkben írtakkal szemben Budapesten nyolc mecset működik. A vidéki városok közül Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Siklóson, Pécsett és Tatabányán is. Valamikor Salgótarjánban is volt egy.

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr288289330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 2010.03.06. 16:27:45

Mintha egy kis anti muslim hangulatot ereznek a boggodban. Tevedek?

12392 2010.03.06. 16:29:59

Ami a muszlim vallási külsőségekkel kapcsolatos követeléseket illeti, a saját országaikban nincsenek semmiféle tekintettel a más kultúrák képviselőire!

11639 2010.03.06. 16:34:05

Van a körúton Pesten egy-két nagyon jó török étterem. Hát még sose gondoltam arra, hogy ne egyek ott csak azért, mert a tulaj Jumurdzsák nevű őse elvitte a Szürkét... Akkor szép a rét, ha sokszínű, eza zén elvem. Ott voltam, amikor a Dalai Láma fölavatta a zalaszántói sztúpát. Olyan érzésem volt, mintha az égből jött volna valaki, pedig nem sokat tudok a buddhizmusról (se).

15184 2010.03.06. 16:44:45

2. "Ami a muszlim vallási külsőségekkel kapcsolatos követeléseket illeti, a saját országaikban nincsenek semmiféle tekintettel a más kultúrák képviselőire!" Ez nem igaz ebben a formában. Az egyiptomi, a szíriai, jordániai, iraki keresztények azért jól megvannak, s el vannak fogadva a többség által. Vannak muzulmán szélsőségesek, akik rajtuk akarják megbosszúlni a nyugatot, de nem ez az általános. Az állam pedig mindenhol vigyáz, hogy meglegyen a helyi keresztények jogai. Magam is "keleti-keresztény" vagyok és napi rendszerességgel tájékozodóm az ottani testvérek dolgairól.

15184 2010.03.06. 16:46:42

Ami a muzulmánok zsidóellenességét illeti, ez modern ügy. Régebben nem ez volt. Azért ne felejtsük el, hogy az Oszmán Birodalom volt a zsidók egyik központja olyan időkben, amikor Európa sokkal intoleránsabb volt.

15138 2010.03.06. 16:56:08

Érdekes...én nem a muzulmánok zsidóellenességére céloztam - sem a rétek színeit nem fájlaltam. A zsidóellenességet tartom eltúlzottnak, az iszlám terjedésének fényében. Little, egri vagyok. :) Gyuri, én ezzel egyetértek. Amellett, hogy tudni iszlám országokban templomokról, még itt is nehezen viselik a spagetti-pántos női ruhákat, nemhogy őnáluk. Henci, nyugodtan egyél törököt, én is dürümöt fogok vacsorázni. Épp Törökországban élnek a legrugalmasabb muzulmánok - ellentétben a hamburgi törökökkel, akik megrekedtek a 30 évvel ezelőtti fázisban és nem követték az anyaországbeli fejlődést, változást. A buddhizmus sem egy harcos vallás, váljék egészségére bárkinek, valamint az egri Krisnások csinálják az egyik legjobb pizzát, amit ettem életemben. Maxval, korrekt. Csak nem erről szól a poszt.

12392 2010.03.06. 16:56:16

4-5: Ha betartják az ő előírásaikat!!!!

111062 2010.03.06. 16:59:21

Nefelejcs, eloszor talan meg tisztazni kellene a zsidosag miben letet. Vallas, vagy pedig nepcsoport. Ez a mai napig egy eldontetlen kerdes, ergo a posztod zsidokra vonatkozo resze is ertelmetlen. Hany honfitarsunktol kellett megtudnunk, hogy o zsido (a fene se volt kivancsi ra) megsem jar a zsinagogaba, esetleg tartja a Hanukat, mint egyszeri katolikus a husvetot. Nekik van orszaguk, mig masoknak nemigen. A kerdes egy csoppet bonyolultabb ennel. Tenyleg, a felszin alatt, mintha apro rasszizmust veltem volna felfedezni a poszt mondatai alatt. Nem tartom problemanak, sot igen jol ismerve Svajcot teljesen megertem, csak ilyenkor mindig jot kuncogok a Lendvain.

15138 2010.03.06. 17:00:01

7-re Igaz, és ez nem kis különbség, mert itt viszont ők tojnak a mi előírásainkra. Volt most ez vicces írás valahol - egyébként teljesen komoly. Van valami réges régi előírás, hoyg farsang kivételével nem lehet álarcban megjelenni közterületen, mert nehezíti az azonosítást, a rendőrök munkáját, ilyesmi. Erre most arab női fejtakaróban bankot raboltak - mert azt meg "lehet" hordani. Sárközy nem véletlen hadakozik ilyen apróságokon.

15138 2010.03.06. 17:03:27

Wesz, a zsidó egy vallás. Én római katolikus vagyok, ha muszáj megmondani, de az sem, mert nem vagyok gyakorló hívő. Mégis megkereszteltek, még abban az időben, amikor nem tudtam tiltakozni. :) Ha valaki beleszületik egy zsidó családba, és férfi, máris történik vele valami - ha ez után nem praktizál, akkor is mondhatja, hogy zsidó, ahogy én mondom, hogy katolikus vagyok. Egy olaszról fel sem merül, hogy nem katolikus, Svájcban már nagyon gyakori a református, gyakoribb, mint nálunk. Mondhatom, hogy ateista vagyok, hogy azt is, hogy katolikus. És te?

15138 2010.03.06. 17:06:31

Rasszizmusról: a svájciak most kezdik érezni, milyen, mikor lerasszistázzák őket. Ezt a posztot már november óta halasztgatom - akkor tört ki a háború, és egy csomó elképedt svájci tudta meg, hogy rasszista. Már amennyiben rasszizmus népszavazással dönteni arról, hogy akarnak-e a saját országukban mecsetekben gyönyörködni - nagy megrökönyödésükre, úgy tűnik, igen. De: nem erre a poszt, hanem arra, hogy miért a zsidóktól kellene tartanunk?

13149 2010.03.06. 17:16:09

Én is egri vagyok, és pontosan tudom, hogy a város visszafoglalása után (kb. 90 évig ott a török volt az úr) az ott lakó török családok kikeresztelkedtek, a saját házaikban maradtak, és - mint korábban Evlia Cselebi bülbül-szavú utazó megírta volt - a házaik erkélyéről pecáztak tovább a halban bővelkedő Eger-patakban. Utódaik ma is élnek, az Egerben még ma is elterjedt Ali és Bóta családnevek török eredetűek. (Az én őseim között is vannak Bóták, Ali Csaba úszó pedig Eger egyik büszkesége.) Na ja, ma már nem keresztelkedik ki a kontyos. ... De ezzel nincs mit tenni.

13005 2010.03.06. 17:16:51

Bocs Nefelejcs, nem mecsetről, csak minarettről volt szó, tehát építhetnek annyi templomot maguknak, amennyit akarnak, de a minarettet inkább ne, mert a müezzin felszólítását a hithű muzlimoknak imára nehezen szokná meg a harangozáshoz szokott nép.....:))))

12392 2010.03.06. 17:24:11

13: azért a harangozás vs. müezzin dolog ettől bonyolultabb! Ha hajnalban harangoznak, akkor nagy baj van! =))

12392 2010.03.06. 17:25:20

12: ne felejtsd el akkor megszállók voltak!

122065 2010.03.06. 17:27:48

Nefi! Ráktól sem kell tartani! Mármint amelyiknek ollója van.... A másik már más kérdés. Ez vonatkozik a zsidókra is. Ránk is. Mindenkire. Minden népnél megtalálhatóak a gazemberek.

15184 2010.03.06. 17:29:27

7. Ez attól függ. Mondjuk azt elvárják a szíriai kereszténytől, hogy ne egyen virslis szendvicset böjt alatt a mecset előtt sétálva, de egyébként abba nem szól bele senki, hogy ő bizony otthon disznóhúst eszik, nem böjtöl a muzulmán böjt alatt, a gyereknek "furcsa" idegen nevet ad, a nők nem hordanak muzulmán öltözéket, a férfi nem hajlandó egynél több feleségre, a lány fiúkkal barátkozik apai felügyelet nélkül, stb.

45714 2010.03.06. 17:30:12

Én hitetlen gyaur vagyok... általában nem zavar semmilyen imaház, sőt inkább gyönyörködöm bennük...

13709 2010.03.06. 17:33:17

szia Nefi, szép a háttered ismét :))) Hogy miért a zsidókra a harag? Azt hiszem nem a vallás miatt..de ezt te is tudod...Miről te is irtál, a zsidók számaránya sokkal nagyobb a gazdasági vagy politikai elit körében. Emiatt akár a vallásukra is haragudhatnak egyesek, nem? Akár eltereléseként a valós kapzsiságnak... De mit gondolsz? Ki fogja ezt elismerni?

39443 2010.03.06. 17:35:46

Szerintem azért a zsidókat szidják, mert az már egyszer bevált egy idiótánál, ezért most is minden láthatatlan ellenséget beazonosítanak a zsidókkal, vagyis bűnbak kell. Kétlem, hogy egy zsidót üldöző most neked ésszerű magyarázatot ad, azonkívül, hogy őrjöngeni akar, mint egy fenevad.

14927 2010.03.06. 17:38:49

8-ra Wesz 10-re Nefelecs A zsidó az nem vallás, az a nép. A vallásuk pedig izraelita Egyébként nagyon érdekes dolgokról írtál elgondolkodtató.

15184 2010.03.06. 17:40:27

10. A zsidó az nem vallás, hanem etnikum. Egyszerűen kapcsolatban áll az etnikum és a vallás. Zsidó szempontból a zsidóság elengedhetetlen kelléke a zsidó vallás, legalább távoli hagyományként. Ateista lehet, de más vallású nem. Aki más vallású, az nem zsidó - bár bármikor vissza lehet lépni, azaz csak ki kell mondani, hogy lemond más vallásáról, s újrta "teljesjogú" zsidó. Izraelben nem engednek bevándorolni olyan zsidót, aki más vallásra áttért, mert ő idegennek minősül. (Aki már ott van, s más vallású lesz, azt persze nem rúgják ki, de nagyon rossz szemmel nézik.) Az, hogy a zsidóság csak vallás, késői európai találmány, Magyarországtól keletre ez nem is terjedt el. Van nekem itt pl. egy a SZU-ban, azon belül Ukrajnában született, orosz anyanyelvű zsidó kolléganőm. Amikor valaki megkérdezi, hogy orosz-e (hiszen akcentus nélkül beszéli az oroszt), ő elmondja, hogy "dehogy vagyok orosz, zsidó vagyok".

34417 2010.03.06. 17:42:17

na igen. az iraki, szíriai stb. kersztények elfogadottak, mert mintha saját hazájukban, szülőföldjükön ősidők óta meghonosodott vallás hívői lennének. nem látom, hogy németországban, svájcban stb. őshonos vallás lenne az iszlám, vagy a krisna-tudat, vagy a budhizmus. a zsidókat meg nem kellene idekeverni.

15184 2010.03.06. 17:47:01

"Miről te is irtál, a zsidók számaránya sokkal nagyobb a gazdasági vagy politikai elit körében." Ez nem kizárólag zsidóprobléma... Malajziában és Indonéziában a kínaiak aránya 1 %, de övék a gazdaság 30 %-a bizonyos üzletágakban, tehát ugyanaz, mint Európában volt zsidó vonalon a holokausztig. Ezért ott az átlagember a kínaiakat utálja. A zsidóutálat szinte ismeretlen, pedig az emberek 95 %-a muzulmán vallású, s bár szolidárisak az emberek a palesztínokkal, azaz Izrael ellen vannak, ez mégsem jelentkezik hétközpi szinten, mert a fő "baj" a kínaiakkal van, akik túl gazdagok... De az Oszmán Birodalomban is volt valami hasonló. A gazdasági elit nagy része örmény, görög és zsidó volt, bár utóbbiak kisebb mértékben. A hajókereskedelem 99 %-ban görög kézben volt pl. Így aztán Törökországban sosem volt komoly antiszemitizmus, mert mindig volt nagyobb "ellenség".

15184 2010.03.06. 17:48:46

"nem látom, hogy németországban, svájcban stb. őshonos vallás lenne az iszlám, vagy a krisna-tudat, vagy a budhizmus" szerintem németországban és svájcban a legőshonosabb vallás ma már az ateizmus... az ateizmus meg nem véd meg semmitől, ha nem akarnak keresztényeket, kapnak helyette muzulmámokat... ők akarták

12392 2010.03.06. 17:51:30

17-23: Hát igen! Egyfelől van egy két olyan arab ország, ahol régi keresztény és zsidó hagyományok is vannak, ott ezeknek vannak régóta megvolt jogai (de azok sem sérthetik a helyiek szokásait!!!), de az arab országok többségében erről szó sincs. Másfelől! Ezek zömében nagylétszámú nem muszlim népesség él, ott dolgozik (gakran a helyiek helyett) na ezektől szigorúan bevasalják, hogy alaklmazkodjon a szokásaikhoz!!!

15184 2010.03.06. 18:11:40

26. Radikális formában ez csak Szaúd-Arábiára igaz. Bár nem kötelező muszlimnak lenni, ha valaki külföldi állampolgár (belföldinek kötelező), minden vallási tevékenység szigorúan tilos. Viszont a kifejezetten vallási szabályok NEM vonatkoznak a nem-muszlimokra. Nekem mesélték ismerősök, akik ott dolgoztak, keresztény szírek, hogy a tartózkodási engedélyükre rá volt pecsételve, hogy "keresztény" és aztán pl. amikor jött a vallási rendőrség (ott ez amolyan helyi ÁVH-szerű valami) és érdeklődött hogy miért esznek böjt alatt és miért nincsenek istentiszteleten, csak felmutatták a "keresztény-igazolványt" és ezzel meg is oldva az ügy. Amikor egyikük egy arab nyelvű Bibliát vitt be, a szaúdi vámosok elkobozták tőle, s még valami pénzbüntetésre is ítélték (ha muszlim lett volna, ezért börtön is járt volna). Karácsonyra, Húsvétre meg át kellett menniük Dubaiba, mert keresztény templom ott volt legközelebb.

15184 2010.03.06. 18:20:28

27. hűha, utána néztem kiváncsiságból, s meg is találtam neve alapján az illető dubai templomot... http://sor.cua.edu/ChMon/UAEMal/DubaiSIgnatius.html

15138 2010.03.06. 18:28:37

12-re Erlauer, ez most nem értem, hogy jön ide, a törökök kikeresztelkedése...de azért a többség nem maradt és nem keresztelkedett ki, hanem hazament. Az Egri csillagokban is volt egy török, Tulipán (?), aki odavolt a magyar dolgokért, főleg a szalonnáért és a borért. Sakk, sekk...:) 13-ra, Georgia, minaretekről írtam, erről szólt a népszavazás - és azóta kerültek ezek a számok a köztudatba. (a francia, német és svájci mecsetek, imahelyek száma) 16.ra Szia, Csóva, elöször vagy. :) Igen. Az iszlám nem a mi problémánk. Még. Lehet, hogy nem is lesz. A zsidókat viszont nem kellene "túldimenzionálni". 17-re Maxi, attól függ, melyik országról beszélsz. Itt van pölö Afganisztán. A nőszervezetek nem győznek nekik segíteni, még mindig verik, adják-veszik a lányokat. És az itteni arabok körében is az az elfogadott, hogy nő nem szólhat, ha férfiak beszélnek, egy férfi közbevághat, mikor egy nő beszél, stb. És ez a normálisan alkalmazkodó családokban is így van. (konkrétan itt élő palesztin családról beszélek, de az algírok is ilyenek - mások) 18-ra Mi gyönyörködünk, ők nem. Utána lehet nézni, hogy egyre több nem működő templomból lesz muzulmán mecset - Angliában, ahol már erről cikkeznek egy ideje. A freskókat nem hagyják meg, sem a kereszteket, persze. :) 19-re Valika, most törlesztek: végre, én erre utaztam. :) Ki fogja elismerni? Pont ezt kérdezte a férjem is tőlem. Szerinte senki. 20-ra Lí, de jó, hogy jöttél. Ilyen kommenteket vártam. Ide akartam kilyukadni. Hogy ezen kivül semmi okunk belekötni a zsidókba. 21-re Elküldtem egy zsidó ismerősnek a posztomat, hogy javtsa, ami nem úgy van. Főleg az ilyen jellegű dolgokra gondoltam: a köznyelv és a korrekt jelentése a szónak ma már gyakran eltér. Erről Maxi írt egy nagyobb posztot. De a célom az elgondolkodtatás volt. 22-re Mikor Ábrahám még az Eufratesz mentén legeltetett, a zsidókat hébereknek hívták, ami azt jelentette, hogy a folyón túliak. Sokkal később, Salamon halála után, Kánaánban kétfelé vált a zsidóság: Júdeára és Izraelre. A zsidó szerintem a juif, az izraelita meg az északi részen élők neve. De ha belemegyünk, ott vannak az ashkenázi meg én nem tudom milyen más csoportok is...szerintem alighanem a diaszpóra után, az elmenekült csoportok neveiből. (na, erre az utolsó mondatra nem vennék mérget) Mindenesetre, szerintem az ügy szempontjából tök mindegy, hogy vallás, vagy etnikum - talán, mert fedi egymást a kettő. És? 23-ra Rasid, a zsidó sem őshonos vallás - Izraelből és Júdeából menekültek szanaszét. A legtöbb országban többször is üldözték őket - Svájcba is Fro-ból menekültükbe jöttek. Ha azt veszem, hogy mint vallás megelőzte a katolicizmust - akkor meg... Nincsenek idekeverve. Róluk szól a poszt. 24-re Igen. Ezzel azt mondjuk, hogy akinek jól megy, aki törekszik, azt mindenhol utálják? 25-re Köszi, akkor te is látod. Kapunk helyette muzulmánokat. Nem zsidókat - itt egy nép, amelyiket évszázadok óta vádolunk - feleslegesen. Közben meg egy másik vallás, amivel megint csak több száz évig harcoltunk, békésen, de elfoglalja Európát.

15138 2010.03.06. 18:31:15

27-re Maxi, szerinted miniszoknyában vagy vállpántos ruhában végig lehet menni ezeken a helyeken? Anélkül, hogy leköpködnének? Minkeg épp Kijevben hajtottak el a főtérről, mert rövidnadrág (térdig érő) volt rajtunk. Aki vallásosan bigott, az mindenütt az, és mindig talál kivetnivalót a másik ruhájában...ha akar.

13149 2010.03.06. 18:32:29

Én úgy tudom, hogy Egerből senki sem ment el, minden egri török ott maradt a városban.

15138 2010.03.06. 18:37:16

Úgy érted, az egész sereg? Vagy akik odatelepedtek? És hányan voltak? Én erről nem tudok semmit, bevallom. Nem is akarok veled vitatkozni. Nem Nagy Istvánnak hívták, aki az Eger történelmét írta? Megvan valahol...ezer éve nem láttam. Mindenesetre, nekem semmi bajom a törökökkel. :) Európában , amennyire tudom, Németországban vannak gondok a törökökkel, Hamburg belvárosa gyakorlatilag török kézen van, ezt németek mesélték. Inkább az arabokról van szó Franciaországban, Svájcban meg a volt Jugoszláviából érkezett bosnyákokról, koszováriakról. Bár a mi falunkban is sok a török: ők sütik itt a legjobb pizzát. Na meg a kebab és a dürüm. :)

15184 2010.03.06. 18:37:30

29. Ne arabokról beszéljünk, mert az arab=muszlim azonosítás hamis. Az én összes arab ismerősöm keresztény. A nagyobbik fiam menyasszonyféle barátnője is jordániai arab keresztény... :-) Az idegen muszlim környezet miatt az arab keresztények hihetetlenül vallásosak és nagyon utálják, amikor Európában az "arab" és a "muzulmán" szót szinonímaként használják...

15138 2010.03.06. 18:40:05

33-ra Sajnálom, de ez van. A legtöbb arab ugyanis muzulmán. :)Ezen kivül szerintem az USA-ban is ez van, csak ott még szinonima a terrorista is ehhez. Ezt nyilván muzulmán arab terroristák érték el, nem a szegény blogolók.

15184 2010.03.06. 18:45:39

30. Helyfüggő. Libanonban látni furcsa dolgokat. Amikor az egyik barátnő keresztény és csillogó, testhez álló ruhában van, haja lobog a szélben, a másik, a muzulmán meg fekete kendőben és valami asztaltakaró jellegű óriási ruhában... Barátnők között elnézik mindkét oldalon... de ha mondjuk különböző nem, azt nem néznék már el, mert nagyon nem házasodnak egymással, ezt mindkét oldalon nagyon rossz szemmel nézik... Ami a bigottságot illeti, az mindenhol van, néha humoros formában. Az orosz ortodox templomokban nagyon szeretnének minden nőn kendőt és hosszúszoknyát látni... volt néhány éve egy hivatalos orosz szinódusi utasítás a papok felé, hogy ne vigyék túlzásba a ruházati ügyeket, s csak drasztikus esetben tessékeljenek ki embert a templomból.. de úgy tűnik nem jutott el mindenhová példány a szinódusi határozatból...

53922 2010.03.06. 18:46:21

A zsidó nemzethez tartozást jelöl. Nem vallásit. Legalább is öszerintük. S helyes, ha ezt tekintjük vérvadónak.

15184 2010.03.06. 18:47:54

34. Kb. minden tizedik arab keresztény...

15184 2010.03.06. 18:50:14

31. én ügy tudom, hogy egerben nem is voltak törökök... az összes "török" valójában bosnyák volt... tévedek?

15184 2010.03.06. 18:53:28

36. az a "gond", hogy nincs általános zsidó álláspont oroszországban és törökországban, vagy a balkánon a zsidó mindenképpen nemzetiség, latin-amerikában is ez a helyzet viszont a volt osztrák-magyar monarchiában és németországban a legtöbb zsidó németnek, magyarnak, stb. jelölte magát, s azon belül izraelita vallásúnak

15138 2010.03.06. 18:54:52

35-re Nekem Törökországról mesélték, hogy a családfő dönt, hogy s mint, és ha olyan az apa, akkor egy családon belül előfordulhat európai módon és hagyományosan öltözött nő is. :) Nem baj ez - tudod, hányszor van reggel, hogy legszívesebben magamra húznék egy csadort? :D 36-re Delisa, ezen nem veszünk össze, a poszt szempontjából lényegtelen. 37-re És minden ezer magyarból (oké, magyar állampolgárból) 1 zsidó. 38-ra Ne zavarj össze...:D Meg kell keresnem a könyvemet. Nem tudom, bevallom. Talán Erlauer visszajön, ő okosabb nálam.

23353 2010.03.06. 18:55:23

Szetintem csak globalisan ezt a felelmet amit nehanyan a muszlimok ellen ereznek kicsit sajnalatosnak tartom. Es emiatt a Svajciakban csalodtam. Kicsit hasonlit a zsidok ellen erzett/szitott felelemre 70 evvel ezelott. Ez is az is alaptalan es egyes erdek-kozpontok malmara hajtja a vizet. Akkor a nacikera, most meg a US Fegyver/Mideast/Ujkereszteny lobby erdeke hogy mi "veszelybe erezzuk magunkat". Ez nagy ipar . Es az US es az elso vilag butitasarol van szo. Eddig eredmenyes. Csak gondolkozzatok es utana foglaljatok allast. Engem egy uj keresztes hadjaratra nem fognak befuzni.

15138 2010.03.06. 19:00:49

Little, nem tudom, figyelsz-e. Másodszor mondom, hogy egyetértek veled - és a poszt a zsidók védelmére, nem a muszlimok elleni hangulatkeltésre íródott. De az akkor is olyan, mint mikor valaki visszamegy az égő házba, hogy lekapcsolja a villanyt, vagy kihúzza a vasalót. Eddig sem értettem, miért szidják a zsidókat - ezeket a számokat látva meg végképp érthetetlen. Hogy Svájc miért nem akarja a minareteket? Mert másban nem tudja őket korlátozni. Ellenben a muszlimok egyre többet követelnek: megváltoztatnák a temetkezési rendet, mert rossz felé áll a temető, külön férfi-női napokat vezetnének be az uszodákba, talpig ruhában akarnak úszni ellenkező esetben, kényszerházasítják a lányaikat, nem fogadják el a svájci törvényeket, ha azokat a Korán másképp ítéli meg. Másképp kell vágni az állatokat. Mit tudom én, most ezek jutottak eszembe. Egyszóval, ők akarják megmondani, mi hogy legyen itt. Ez meg nem tetszik a svájciaknak. Én megértem.

15138 2010.03.06. 19:01:34

Ja, és az új keresztes hadjáratot nem a keresztények szervezik - jihadnak hívják, és már mindenki tudja, mit jelent.

23353 2010.03.06. 19:08:44

En az afganisztani hadjaratra es Iran demonizalasara gondoltam. Sorry! Persze a jihad ugyanugy helytelen...

15138 2010.03.06. 19:16:41

Szerintem sincs semmi keresnivalója senkinek Afganisztánban, sem Irakban, és félek, hogy Irán lesz a következő. Egyetértés. A napokban szabadult ki Afganisztánban egy túszul ejtett francia férfi, vagy vöröskeresztes volt, vagy valami más segélyszervezetnek dolgozott. Még az első interjúban megemlítette, nyilván, mert fontosnak tartotta, hogy az iszlám az egész világot akarja... Gondolom, az afgánok méltán haragszanak - hány éve tolakodnak náluk az ilyen-olyan (keresztény) országok seregei?

15184 2010.03.06. 19:31:18

nekem arab keresztények mondták, hogy a nyugatnak azért vigyáznia kéne a szóhasználatra, mert vannak zavaros bakik is... amikor bush azt mondta 2001-ben, hogy most "keresztes hadjárat" indul a terrorizmus ellen, szíriában többen is kicsit megijedtek: hogyan lehet ilyen hülye az amerikai elnök, hogy pont a muzulmánok számára legidegesítőbb szót találta meg az egyébként sem népszerű politikájához, mert az átlag muszlim számára a keresztes hadjárat azt jelenti, hogy a helyi arab keresztények segítsével fog az amerikai haderő bevonulni és a muszlimokat elnyomni aztán amerikai keresztény arabok jelezték is, hogy nem kéne pont ezt a szót használni, s bush néhány nap múlva vissza is vonta

15138 2010.03.06. 19:35:19

Hogyan lehet ilyen hülye az amerikai elnők? Most küzdök Michael Moore: Stupid white men-jével....hehe. De visszakanyarodva: és mit mondasz az antiszemitizmusra?

60145 2010.03.06. 19:59:04

20. Természetesen Lí a legfontosabbat jelölte meg: a bűnbakképzést. Hozzá lehetne tenni a projekciót, a kivetítést (Pl. a féltökű Adolf kilesi, hogy zsidó fiatalember hazakísér egy nem zsidó lányt. Mondjam tovább?) A zsidó nép is, vallás is, nemzet is. Külön postot igényel. A zsidók a saját belső törvényeik szerint mindig alkalmazkodtak a második hazájuk normáihoz, szokásaihoz, törvényeihez. Ez a hírekből ítélve nem mondható el a muzulmánokról.

15184 2010.03.06. 20:14:09

Michael Moore, a hírhedt kommunista rendező? nem való az európai embernek... nagyon alacsony a színvonala antiszemitizmus? én a anti-antiszemita vagyok - miért? mert utálom a nacionalizmust és a fajelméletet, ráadásul én globalista vagyok, egy igazi globalista meg nem lehet nacionalista

15138 2010.03.06. 20:25:47

A globalista lenne az újkori internacionalista? :DD

122065 2010.03.06. 20:27:40

re-29 Először lennék nem Nefiznélek, csak már megint töröltek :) Amúgy a választ a zsidó könyvtárakban megtalálod.

15138 2010.03.06. 20:32:17

Hehehe. Oké. Leesett. :)) Azt hittem, más vagy. Szia A. Mit csináltál már megint... Engem is sújt valami - nem lehet engem a Hírmátrixtól elérni, üt a guta, meg nem értem, miért nem törölnek szemtől szembe. :D Már kérdeztem, hgoy mit találtál, nem küldted el. Nekem meg ez már tényleg november óta nyomja a begyem, csak a magánélet megzavart benne. Nem járok zsidó könyvtárakba - ha te voltál, mondjad. Ha nem itt, priviben. Te!

12392 2010.03.06. 20:33:30

37: Hogy az arab országokban 10% keresztény élne? Hát ez valami tévedés! A legnagyobb arab országok adatait az országok hivatalos hp-iről legyűjtöttem! Egyiptom 75 millió alig több mint 3,5 millió a nem szunnita Líbia 6 millió 0,2 millió nem szunnita Tunézia 10 millió 0,2 millió szunnita Algéria 35 millió nem éri el a 100e a nem szunnita Marokkó 24 millió gyakorlatilag nincs nem muzulmán Szudán 35 millió ennek csak 70%-a muszlim de 4%-ot sem érik el koptok Szaud-Arábia 26 millió gyakorlatilag nincs keresztény Szíria nem egészen 20 millió itt valóban él kb. 10%-nyi keresztény! Nekem az az érzésem, hogy ismersz egy országot (Szíria) és abból próbálsz általánosítani! Hidd el nekem nagyon mások!

60145 2010.03.06. 20:33:40

Ajjajj, Csóva vetődött a zsidó könyvtárakra! Kérlek, Nefelejcs, ha már rávetődött, engedd meg, hogy közreadja tudományos kutatási eredméyeit! Legalább a hazai zsidó könyvtárakat illetően, aztán meglátjuk, kérünk-e még?

15138 2010.03.06. 20:39:12

48-ra Ilyen kommentet szeretnék még százat. :)) 54-re Atlasz,bocs, annyira röhögnöm kellett, hogy elfelejtettem rendesen válaszolni. Csóva barátom megint kitörlődött. Szerencsére igen kitartó. Nagyon jó, csóva vetődött a zsidó könyvtárakra. :D Szeretném, ha idetenné. Vág a témámba és elvből nem törlök amúgy sem. Csóva tudja. :D

15138 2010.03.06. 20:40:36

Gyuri, na ezt mondta a férjem - hogy a számok sem meggyőzőek. Vetted a fáradságot, köszönöm, alighanem az én dolgom lett volna. Csak én meg elhittem...pardon. Maxi, tessék ellenőrizni a forrásaidat, és ne általánosítani.

60145 2010.03.06. 20:41:43

55. Nefelejcs: én is így ismerlek, Csóvát nem értettem.

15184 2010.03.06. 20:46:57

50. az első globalista jézus volt

15184 2010.03.06. 20:49:21

53. a wikipédia http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Christians_and_Arabic-speaking_Christians 7,1 és 10 % közé teszi

15138 2010.03.06. 20:54:47

59-re Ebbe nem szólok bele, a hülye interneten mindent meg lehet találni és annak az ellenkezőjét is. Megint irreveláns a poszthoz, egyébként, mert a zsidókról van szó. :D 58-ra szerintem meg Jézus az első kommunista volt (úgyis, mint internacionalista) :D 57-re CSóvát nehéz is érteni. :)) Régi ismerős, negyedik néven.

15138 2010.03.06. 20:55:53

Maxi, mikor voltál utoljára a posztodnál? Ott várok a kérdésemmel...

15184 2010.03.06. 20:58:16

61. ritkán olvasom saját magamat... :-)

15138 2010.03.06. 20:59:27

Nem kell szerénynek lenni. Komolyan: nem kapsz értesítőt a kommentekről?

15184 2010.03.06. 21:56:17

63. kapok, de nem mindig férek hozzá az email fiókhoz, az egyik gépről nincs hozzáférésem

12392 2010.03.06. 22:34:05

59: a wikipedia nem éppen korrekt információ forrás, de meg kell mondja a te felvetésedet az ott olvashatók nem igazolják! Olvasd el mégegyszer, vag kérj meg valakit, aki ért angolul! =)) Ez az adat a világ összes magát arabnak tekintői közül 10 - 25 millió a keresztény állítást tartalmazza. Ami úgy indul, hogy bő 10 millió nem arab országban él!!! Itt az arab országok szokásairól beszélgettünk! Ezek Észak-Afrika és a félsziget! Hogy a majd 200 milliós Brazíliában akad 8 millió keresztény muzulmán ezen semmit sem változtat. Lényegi kereszténység Szíriában és Szudánban él az arab államok között. Libanonban is sokan élnek, de az nem arab ország, hanem keresztény. Igaz az elmúlt pár évtizedben ezt erőszakos módon megváltoztatták. S ez igen csak elgondolkozató dolog!!!

47365 2010.03.07. 09:26:35

A cikkben írtakkal szemben Budapesten nyolc mecset működik. A vidéki városok közül Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Siklóson, Pécsett és Tatabányán is. Valamikor Salgótarjánban is volt egy.

15138 2010.03.07. 10:43:31

Nagyon köszönöm a kiegészítést. Fel fogom tenni a posztba. (nem értem, a Magyar Iszlám Közösség miért nem teszi ki ezeket a honlapjára...)

60145 2010.03.07. 10:58:50

Elképzelhető, hogy ezekben nem magyarok imádkoznak.

15138 2010.03.07. 11:46:13

Hát...a svájci minaretekben sem tudom a svájci állampolgárok számát. Harminc-negyven év alatt már második, harmadik generáció is lehet - még ők sem automatikusan kapják az állampolgárságot, csak ha kérik. Igazából nagyon nehéz eldönteni - nekem -, hogy kinek van igaza...azt tudom, hogy én hogy szeretném, de nem vagyok benne biztos, hogy az az igazi válasz. :(

15184 2010.03.07. 13:09:42

65. "a wikipedia nem éppen korrekt információ forrás" Dehogynem! Az angol wiki nagyon is az. "de meg kell mondja a te felvetésedet az ott olvashatók nem igazolják!" Igazolják. "Ez az adat a világ összes magát arabnak tekintői közül 10 - 25 millió a keresztény állítást tartalmazza. Ami úgy indul, hogy bő 10 millió nem arab országban él!!!" Na és? Én arabokról beszéltem mindvégig, nem arab országokról. "Lényegi kereszténység Szíriában és Szudánban él az arab államok között." Plusz Egyiptom, Jordánia, Palesztína, Irak, Libanon. "Libanonban is sokan élnek, de az nem arab ország, hanem keresztény." Libanon arab ország. "Igaz az elmúlt pár évtizedben ezt erőszakos módon megváltoztatták." Nem. Egyszerűen a muszlim araboknál 3-szoros születési szám, mint a keresztény araboknál. Azért ezt nem nevezhetjük erőszakosnak... "S ez igen csak elgondolkozató dolog!!!" Én is el szoktam rajta gondolkodni, elismerem.

15184 2010.03.07. 13:12:58

67. Magyarországon nem egy, hanem több iszlám felekezet működik. http://www.magyariszlam.hu/ http://www.iszlamegyhaz.net/ http://www.iszlam.hu/

47365 2010.03.07. 14:28:02

A Magyar Iszlám Közösség nem ernyőszervezet. Magyarországon négy iszlám egyházat alapítottak eddig, amiből három működik valójában: Magyar Iszlám Közösség, Magyarországi Muszlimok Egyháza és Iszlám Egyház. Ezen felül egyesületek és alapítványok is működtetnek imahelyeket. A Magyar Iszlám Közösségnek egy mecsete van Angyalföldön, ami a közelmúltban a hírekben is szerepelt, mert Tareq Al-Hamis, a mecsetgondnok feljelentések sorát írta az elnök, Bolek Zoltán ellen, aki tisztázni látszik magát a vádak alól.

15138 2010.03.07. 14:32:59

Vakariosz, akkor ezek szerint úgy magyarok, mint arabok (?) vagy más külföldiek is járnak oda? Fentebb ezen tanakodtunk. Tudnál még erről mondani valamit, amit idetartozónak érzel? Előre is köszönöm.

12392 2010.03.07. 14:37:03

70: Ja hit az nagy úr! DE legalább saját magaddal ne vitatkozz!!! =)) 4-ben te hoztad ide, hogy a keresztények milyen jól megvannak az arab országokban!!! Erről folyt a vita!!! Egyébként a megbízhatóságró: 10-25 millió minek is lenne 7-10%-al???? =)) Elemi számtani gondok is vannak a korrekt tájékoztatásban! =)) Ami pedig Libanont illeti, nagyon jó példa arra, hogy létszámgyarapodásuk ürügyén hogy tesznek tönkre egy dúsgazdag és gyönyörű országot, a békés iszlám hívei!

15184 2010.03.07. 15:00:41

74. Én most is azt mondom, hogy elég jól megvannak a keresztények arrafelé. Az ellenséges viselkedés ellenük csak egy törpe kisebbségre jellemző. Az átlag muszlim nem ilyen. Tudok én sok sérelemről, magam is érdekelt vagyok a témában, s arab keresztény testvérektől lehet hallani elég durva dolgokat. Olyan muszlimellenes szövegeket, amiket ottani keresztényektől hall az ember, a legvadabb európai médiákban sem lehet hallani... De emellett mindenki hozzáteszi, hogy az átlag muszlim nem ilyen, s ez a viselkedés csak túl hangos, de létszámban kicsi csoportokra jellemző. Libanon pedig politikai ügy. Nagyon egyszerű ezt vallási alapon magyarázni. A számokat hagyjuk, mert igazad van, hogy sokféleképpen lehet számolni. Majd egyszer nekiülök és kiszámolom 4-5 forrás alapján...

15184 2010.03.07. 15:01:42

72. Ez újdonság nekem, én csak 3 iszlám felekezetről tudok Magyarországon.

15138 2010.03.07. 15:29:03

Maxi, lehet, hogy te sem tudsz mindent?

15184 2010.03.07. 15:37:49

77. Ez csakis valami félreértés lehet... :-)

15138 2010.03.07. 15:57:00

Biztos... Hadd legyen ez nekem egy kis elégtétel, általában csak nyelek, annyival többet tudsz nálam. (Jó, csak vicc - ne, irigylem más eszét - én csak a szépségét szoktam) :))

11692 2010.03.08. 20:20:24

plusz ment... És virágozzék minden virág. (Mostanában gyakran eszembe jut D. híres esszéjének végső gondolata, miszerint a zsidózás a kályha, ahonnan a gyűlölet táncba indul. Haláltáncba.)

47365 2010.03.12. 22:26:40

A magyarországi muszlimok származás szempontjából sokfélék. Nagyjából 70% arab (főleg szír, palesztin, egyiptomi és jemeni), kb. 20% iszlámra áttért magyar, a maradék 10% többsége török, de egyre több a szomáli és az afgán is. A mecsetek esetében is megfigyelhető a nemzetiségi, de sokkal inkább a nyelvi megosztottság. Azonban csak a Magyar Iszlám Közösség deklarálta, hogy vezetői csakis vérségileg is magyarok lehetnek, habár ez Rózsa-Flores Eduárdóról csak félig mondható el. Apropó MIK. A Stop-on van egy érdekes videó: http://www.szorakoztato.hu/component/joomrss/?task=iframe&format=raw&id=3800

15138 2010.03.13. 11:48:34

Köszönöm, Vakariosz. A videóhoz: miért pont ők maradnának ki az össznépi vádaskodásból? Úgy látszik, mindenhol ez van...:(
süti beállítások módosítása