Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Capital santé

2010. augusztus 22. - Vörös Nefelejcs
Santé = egészség.

Santé = egészség.

Az egyik feltűnő dolog, ami az ember szemét megüti nyugaton, az az a nagy számú öreg férfi és nő, akiket az utcán, parkokban, sportpályákon látni sportolás közben. És ahányszor látom őket, annyiszor jutnak eszembe az én kis öregeim otthon.

Magyarországon az idős emberek alig mozognak és sokkal rosszabb állapotban van az egészségük, mint nyugati társaiké. Ennek több okát is látom.

Az egyik mindjárt az egészségügy. Mivel ingyenes - most ne tessék jönni a hálapénzzel -, az arra rászoruló vagy aki magát rászorulónak hiszi, bármikor orvoshoz jut, vagy kórházba kerül. Ezzel ellentétben egy nyugaton nevelkedett ember csak akkor fordul orvoshoz, ha már nagyon muszáj. Mondok példákat: 4-5 napos nem múló lázzal, egy-két hetes fájdalommal, több hetes hasmenéssel, több hetes köhögéssel. Akkor is csak a körzeti orvoshoz megy és majd az dönti el, hogy szükség van-e szakorvosra. Minden orvosi vizsgálat pénzbe kerül, és nem kevésbe.

Talán épp ezért, létezik a "capital santé" kifejezés. A egészség és a tőke szavak vannak benne, és arra utal, hogy születésünkkor kaptunk valamit, amivel gazdálkodhatunk jól vagy rosszul. Aki ismeri ezt a kifejezést, az nem is nagyon teheti meg, hogy ne törődjön az egészségével: egyrészt, mert pénzbe kerül, másrészt, mert fáj, ha az elvész.

Hányszor legyintünk egy vágásra? Pedig egész életünkre ott marad. Hányszor gondolunk saját egészségünkre, miközben mérgelődünk, mással veszekszünk? Mikor megszakadunk bútorcipelés, kertásás, falazás, téglahordás, szatyorcipelés közben? Sokszor csak azért, hogy pénzt spóroljunk. Mert az egészség még ingyen van.

De tényleg ingyen van-e? Hiszen a munkából kiesett idő számít, a betegségben eltöltött idő haszontalan az országnak is, a személynek is. Morgunk, hogy sok a rokkant-nyugdíjas, de míg egészségesek vagyunk, mennyit gondolunk arra, hogyan őrizzük meg a saját vagy a családunk egészségét?

A másik nagy különbség a mentalitásban van. Két éve végigfutottam Horton. Hárman állítottak meg beszélni közben, a kutyákat nem is számoltam. Mindenkinek volt egy jó tanácsa, de mind arról szólt, hogy minek futok valami más helyett. Nagy az ellenállás. :) Hány kisöreget látunk biciklizni, nem a boltba, hanem az egészségéért, sport gyanánt? Hány öreget látunk konditeremben? Pedig nyugaton a rehabilitáció fontos része a konditerem. Nálunk ha valakinek protézist ültetnek be, megtiltják, hogy utána mozogjon? Mert nyugaton épp, hogy előírják neki a mozgást. Az az egészségbiztosító, amelyik hajlandó megtéríteni a konditerem éves díját, vagy annak egy nagy részét, nyilván lát benne anyagi hasznot a saját számára - és az ott egészségét ápoló ember is megtalálja a számítását.

Meg kellene változtatnunk a gondolkozásunkat...Megteremteni a saját capital santénkat, úgy gondolni az egészségünkre, mint amit el lehet herdálni, meg lehet őrizni, vagy lassanként gyarapítani.

Az a helyzet, hogy nem vigyázunk magunkra. A helytelen étkezés, a sok munka, a stressz, a káros szenvedélyek - mind mind kompenzálhatóak lennének egyedül a testmozgással.

Hát mire várunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr468289350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13003 2010.08.22. 19:36:54

Azért ugye ez nem egészen így van. A beteg emberek nyugaton orvoshoz mennek, nem dolgozni.

15138 2010.08.22. 19:39:11

De nem egy náthával, köhögéssel rögtön. Emilke, én arról beszélek, hogy miért és mennyivel többet törődnek arrafelé az egészsségükkel az emberek. Örülnék, ha mi is ezt csinálnánk.

16338 2010.08.22. 19:47:12

Én másképp közelítek ehhez a témához, bár az alap ugyanaz, a betegség kerül sokba. Ma nálunk az egészségügynek az az érdeke, hogy betegeggé tegyen. Ebből következtetve, akkor járunk jól, ha egy mód van rá elkerüljük az orvost. Csakhogy ez az ország betegség-mániában szenved, itt mindenki avval dicsekszik, bezzeg ő milyen beteg volt, hány napot-hetet-hónapot töltött kórházban. Akkor aztán mindenki sajnálja, ebben az országban akkor érzik jól magukat az emberek, ha mások sajnálják.Tehát van egy torz mentalitás. Aztán ott van az, hogy sok munka. A sok munka sem tesz beteggé, ha a munkánkat szeretjük, de nálunk a legtesthezállóbb munkát is illik utálni, mert különben nem sajnálnak. Egészséges táplálkozás terén pedig lehet, hogy az van, már magunkat is sajnáljuk, és kompenzálásként esszük, amit nem is kéne??? Szeintem a testmozgás a testmozgásért-ra semmi szükség, ha célszerűen élünk. Csak a célszerűtlenséget kompenzálja. El kell addig jutni???

12392 2010.08.22. 19:53:51

Drága Nefelejcs! Ez ennél sokkalta egyszerűbb és sokkalta bonyolultabb dolog. Ettől, persze nagyon helyes, hogy felhívtad rá a figyelmet. Nem vállalkoznék részletes elemzésre, csak gondolatfoszlányok: Ami ingyen van, azt nem becsüljük, még akkor is így van, ha csak hisszük az ingyenes voltát! Az egészségügyhöz való hozzáállásunkat alapvetően befolyásolja, hogy ők – ahogy írod - fontos tőkéjüknek tekintik. Ezért vigyáznak rá! Míg nálunk harmadlagos szempont. Szeretünk játszani vele, pl. ha dolgunk van szívesen jelentünk beteget! Aztán jön az addig jár a korsó effektus! Az egészségügyhöz és az egészségügynek hozzánk való viszonya egész más: mindenkinek az az érdeke, hogy a páciens egészséges legyen! Nálunk ez közel sincs így! Még egy fontos szempont a sport. Míg nálunk leginkább a rongyrázás eszköze, náluk tudatos egészségmegőrzés. Bocs ha megbántottam volna az aktív sör-meccsezőket! =))

13003 2010.08.22. 19:57:26

Nem rendelkezem német megbetegedési ráta adataival, de azt hiszem jobb mint az átlag Európában, annyival , amennyivel az egészségügy jobb helyen áll az európai rangsorban.

relatív 2010.08.22. 19:59:57

Szia Nefelejcs ! Nagyon jó, és igaz témát boncolgatsz - szerintem -, mert az egészség ( sokak hiedelme ellenére ) nem az orvosok, hanem magunktól függ elsődlegesen. Talán ezt nem kell különösebben indokolnom, mert az állandó "formába tartás" nem csak a sportolóknak szükséges, hanem mindenkinek, és a kor előrehaladtával ez még jobban igaz. Nálunk - mint íród IS - ez valahogy megfordult, és ez a gyógyellátás dotálásában IS létjogosultságot kapott - az általad IS említett külföldi gyakorlattal szemben -, mert az orvosok IS annál több támogatást kapnak az államtól minél nagyobb a "beteg-körük", tehát a betegségben tartást fizetjük meg az egészséges léttel szemben. A hazai egészségügy bizony részünkről IS alanyoktól, és a szervezett egészségellátástól IS valamiféle reformot igényel, az általános egészségünk érdekében.

13709 2010.08.22. 20:07:22

Hát Nefelejcs, az egészség az amivel a leginkább visszaélünk...szerintem. Mert igaz, hogy a munkahely, életszínvonal elvesztésének félelme csak egy ok, amiért nem vigyázunk az egészségünkre...Régente az volt sikk, melldöngető érdem, hogy nem fekszünk ágyba holmi influenzával...Milyen erősek vagyunk! Ma a félelmet emlegetjük...Mindenképpen beépítjük az erényeink sorába (vélt erényeink sorába, természetesen). Igazat adok abban, hogy a fizikai megerőltetés nem használ az öregkor rugalmasan fitt éveinek megélésében....A szellemi megerőltetést hagyjuk...ettől nem hiszem hogy tartanunk kéne... De igaz, hogy kultúrája sincs az egészséges életmódnak (már). Meg a pénzünk beosztásának sincs...Természetesen nem a segélyből tengődőkre gondolok, mert az ízléstelen lenne. Bár akinek kevés van, sokkal ésszerübben kell beosztania... Hát...nehéz téma az biztos :(

14927 2010.08.22. 20:11:42

Ez aztán egy összetett kérdés. 1. El vagyunk maradva néhány évtizeddel a fejlett nyugattól, tehát az egészségügy is és a szemlélet is elmaradt. 2. Amíg a GDP-ből nem fordítanak többet az ágazatra addig sajnos ez is marad. 3. Ugyanakkor a prevenció, mint olyan igen csak gyerekcipőben jár 4. Az egészség nálunk nem üzlet, hanem egy olyan ágazat, amelybe a magántőke bevonása az ördöggel való cimborálással egyenlő 5. Egyik kormány se mer hozzányúlni a reformációhoz, mert iszonyatos ellenállásba ütközik És folytathatnám holanp reggelig

15138 2010.08.22. 20:11:46

3-ra Jus, ezt akartam én is mondani. A testmozgásról írtakkal viszont nem értek egyet. Én apámtól mindig azt hallottam, hogy "az élet a mozgás, a mozgás az élet". Mindegy, hogy sétálsz, gyalogolsz, kocogsz, futsz, konditerembe jársz (a súlyzós gyakorlatok igazoltan jót tesznek a szívnek), tollaslabdázol vagy biciklizel 10-20 kilométert, vagy ha minden kötél szakad, akkor táncolsz a saját örömödre, vagy jógázol, tai chizol, ha a softabbakat csíped, a lényeg, hogy mozogni kell. 4-re Gyuri, minden nem fér bele egy posztba és szokásomhoz híven, megint felejtettem ki fontos dolgokat. :) Mind fontosak. Megdöbbentő, hogy te is azt mondod, hogy nálunk nem mindenki érdekelt az egészségben...ez nekem eszembe sem jutott. 5-re Ha jól tévedek, tán az osztrák a legjobb Európában, de valami nagyon sok tényező alapján. Nem rég olvastam valahol a listát... Emilke, én nem hiszem, hogy az eü. ellátás színvonalán múlik az egészség...pardon, tisztelve a hivatásodat. Másrészt, ha már te kerültél szóba, a te területed nem az öngyógyítás területe. Viszont azok a dög biztosítók vállalják az éves szűrést - nyilván, ez is megéri nekik. Nálunk milyen az ingyenes szűrések száma? A javasoltaké magas. De hányan nem veszik a fáradságot elmenni a szűrésekre? Úgyhogy az első dolog a mentalitás. 6-ra Relatív, az eü. reformjára már nem tudom, mióta várunk. Nem értek hozzá, hogy miként kellene, csak épp ismerem a nyugatit - svájcit - , fizetem is. :) De szembeszökő a mentalitás-beli különbség!! Szeretnék otthon is friss, eleven, egészséges öregeket!! A sajátjaimat, és másokét is. Ez meg csak rajtunk áll.

13003 2010.08.22. 20:16:38

Sajnos az egészséget csak akkor kezdjük értékelni, mikor nincs.

15138 2010.08.22. 20:16:44

7-re Azért élünk vele vissza, mert nem tudatos, hogy pénzbe kerül a betegség. Nekünk, saját magunknak is. Én még azt is hiszem, hogy az öngyilkossági rátánk sem lenne olyan magas, ha fizetni kellene, mint nyugaton, az ellátásért. Ott kétszer is meggondolják, hogy akarnak-e akkora pénzbe kerülni: mentő, orvos, esetleges további sokéves ellátás... 8-ra Ghost, az Emilkénél említett nemzetközi összehasonlításban a magyar az elsők közt van nagyvonalúságban. Szinte mi adjuk a legtöbbet: az ingyenes oltások, a szűrések, a különböző kezelések, stb. A magyar eü. nagyvonalú és pazarló is. Itt sokkal nehezebb "megkapni" egy röntgen-beutalót, pedig fizetsz is érte, de mégis sokkal ritkábban találják indokoltnak azt, amit a magyar eü rutinból megcsinál. Ha ez indokolatlan, akkor pazarlás és nem újabb források kellenek, hanem nagyobb takarékosság.

12392 2010.08.22. 20:18:46

8: csak a rend kedvéért! NEM A GDP-ből KELL FORDÍTANi az ágazatra!!!! Addig lesz itt gond még ezt meg nem érti mindenki aki érintett!!!

15138 2010.08.22. 20:20:11

10-re Ez nagyon pontos, Emilke. Azt kellene betenni a fejekbe, hogy az egészségért előbb kell tenni, és ha elveszítjük is, nem beletörődni. Három szomszédomat műtötték az elmúlt évben: térdprotézis, kétoldali csípőprotézis, meg valami elektromos kütyü, amit beépítettek a gerinchez hátfájás ellen, bocs, nem tudom, hogy mit. A szomszédok 70, 80 és 90 évesek. Mind mozog: a kilencven éves mankóval sétáltat kutyát napi háromszor, a 80-as naponta egy órát konditeremben van, a 70-es meg térül-fordul, gombászni megy a hegyekbe, virágot szedni a rétre. Mozognak és köszönik, jól vannak. Nálunk - szerintem - ilyen műtétek után beülnek a székbe és nem mozdulnak.

16338 2010.08.22. 20:20:51

Nefi, én hozzátettem, ...semmi szükség, ha célszerűen élünk...a célszerűséghez tartozik, hogy ha gyalogolni kell három kilométert a postára, nem ülünk autóba, ha a természetre vagyunk kíváncsiak, nem a közlekedési eszköz ablakából, ha vízparton vagyunk, úszunk is, ha...szóval szerintem a baj ott van, hogy mindent kényelmi szempontnak rendelünk alá. És akkor már muszáj kompenzálni.

15138 2010.08.22. 20:21:42

12-re Gyuri, azt is megmondhatnád, hogy akkor miből kell finanszírozni. Egyébként az említett összehasonlító tanulmány a GDP-hez viszonyított ráfordításokat is méri. (Most már elő is áshatnám, elmegyek, hátha megtalálom)

15138 2010.08.22. 20:22:18

14-re Jahogy, nem értettem meg rendesen. Most már okés. :) Bocs.

12392 2010.08.22. 20:24:29

6: az orvosok IS annál több támogatást kapnak az államtól minél nagyobb a "beteg-körük", íród! Na ezzel komoly gondok vannak: Egyfelől; nem támogatást kapnak, hanem fizetséget!!! Másfelől; az államtól kapják!!! A jól működő rendszerekben a biztosítóktól kapják a pénzt! Ott is az az érdeke, hogy minél több páciensük legyen, de ott mindkettőnek orvos-beteg az az érdeke, hogy ne kelljen sokat találkozniuk. Mindketten megtesznek mindent a megelőzés érdekében, s ha mégis gond van a gyors és hatékony gyógyulásért!

12392 2010.08.22. 20:27:16

15: A GDP-hez arányítják, de nem abból fizetik!!!! =)) Egyébként a biztosítók!!!

15138 2010.08.22. 20:40:30

18-ra Végsősoron minden a zsebünkre megy, akárhonnan is fizetik...mert a biztosítókat meg mi fizetjük, plusz kapnak az államtól is, akit megint csak mi fizetünk.

13709 2010.08.22. 20:42:21

Nincsenek ösztönözve a háziorvosok, hogy azok az emberek, akik hozzá járnak, egészségesek legyenek és ne betegek...

15138 2010.08.22. 20:46:19

20-ra Szakmai hiúság??

12392 2010.08.22. 20:49:31

19: na ez a legnagyobb tévedés! Ezzel kezdtem! Nem becsüljük, mert "ingyé van"!

relatív 2010.08.22. 20:54:32

17.-re : azért írtam támogatást, mert a betegek utáni költségben nem csak a fizetés van benne, hanem a szükséges ( ? ) műszerek, és egyéb költségek IS ! A bér viszont ennél kisebb összeg ! Mint írtam mindezek "fedezetét" az államtól ( önkormányzattól pontosan ) kapják, tehát ennek kihangsúlyozására továbbiakban nem látok indokot ! A probléma - sok egyéb mellett - az, hogy ez a rendszer a "betegségben tartást" indukálja, és nem a gyógyulást. Szélsőséges esetben a térítés minimális lenne ( az állam részéről ! ), ha "mindenki egészségessé válna !

15138 2010.08.22. 20:54:48

22-re Én is ezzel kezdtem. Vagy akartam? :)

44711 2010.08.22. 21:15:28

kedves Nefi ! Igazad van. A gyógyszerek kétharmada felesleges és orvoshoz valóban csak akkor kellene elmenni, amikor a szervezet valószínűleg elveszítené a harcot a kórral. De ma az egészségügy üzlet itt is, ott is.Őszintén beszélni róla szinte lehetetlen. Ebben is magunkra maradunk. Üdv:CL..................

14055 2010.08.22. 21:49:44

Nefi, azért ez ennél sokkal bonyolultabb szerintem, a szegénység egyfelől nem a hosszú élet titka, másfelől a mozgás.. van erre egy nagyon jó vicc: Elmegy a fazon az orvoshoz, panaszkodik,hogy itt is fáj,meg ott is fáj. A doki elküldi egy alapos kivizsgálásra, és azt tanácsolja, hogy amíg megjönnek az eredmények, addig is sétáljon naponta 2 órát. Jó mondja a páciens, és munka előtt, vagy után, doktor úr? Hát mi a maga foglalkozása? Postás vagyok.

58395 2010.08.22. 22:03:06

Szia Nefelejcs! Sok időt töltöttem kórházban a kilencvenes évek közepén, betegszemszögből volt egy kis rálátásom a működésére.... A mi eü.-nk végtelenül pazarló volt akkor, habár a hatékonyságára nem panaszkodhatom, máshol talán meg sem maradtam volna... Ennek azért ára volt... Akkor döbbentem rá, hogy javarészt rajtam múlott, hogy beteg lettem... -Statikus életmód, három és fél dbz. cigaretta stb. Azóta ha az időjárás engedi napi 50 km bringával, (azzal járok dolgozni) fizikailag jobb vagyok mint negyvenéves koromban. Amim hiányzik az már sosem nő vissza, ennek ellenére jól vagyok, teljes életet élek... Ajánlom mindenkinek, és nem fognak se jót, se rosszat tapasztalni az egészségügyből....:-))) Legalábbis a gyógyító szegmenséből...

60145 2010.08.22. 22:59:50

Az orvos alaposan megvizsgálja a beteget, ellenőrzi a leleteit, de meg sem szólal, csak hümmög a papírok felett. A beteg türelmetlenül kérdezi: - Doktor úr, hát mi bajom van? - Azt majd a boncolás mutatja meg.

95527 2010.08.23. 05:19:13

Igazad van Nefelejcs, nálunk súlyos gondok vannak a mentalitással. Ha valakinek azt mondom, hogy én futok és gyalogolok, akkor majdnem mindig az a válasz: - Jó neked, nekem dolgozni kell, nem érek rá! Pedig én is végig állom a napi hat - nyolc órámat a piacon, még sohasem ültem le. A másik dolog a betegség kezelése, bárkit "gyógyítani" akarnak, lefekszik, és "gyógyul", akár egy begipszelt kézzel, várja, hogy összeforrjon, más egyéb részének pedig semmi baja. Akik hasonló műtéteken estek át, mint a nejem, hónapokig feküdtek, mert műtét, és "gyógyulni" kell. Mi már a kórházban a műtét után pár nappal elcsoszogtunk a friss levegőre, szerencsénk volt, mert az orvos is ösztönözte. Készülök erről írni, mert a májusi műtét után már augusztusban körbejártuk a Margit szigetet. Múltkor láttam egy természetfilmet, ahol a gyerek állatnak neki ment a bivaly, öklelte, ahányszor földre vitte, minden esetben az volt az első, hogy talpra álljon, az "oktalan" állat tudta, hogy az elfekvés egyenlő a halál! Egyre több embert látok mozogni, kerékpározni, gyalogolni, futni, remélem lesz szemlélet változás.

15138 2010.08.23. 07:55:33

25-re Cuba, a gyógyszer üzlet, igaz. Nekem semmi közöm hozzá, próbálom leszorítani a nélkülözhetetlenre - az "igazi" helyett a "générique"-et, az olcsóbb másolatot szedjük, ezt támogatja a biztosítónk is. Nekem megfelel. És próbálok nem orvoshoz kerülni. :))

15138 2010.08.23. 08:45:07

26-ra Zsuzsa, nem értem, hol mondtam, hogy a szegénység a hosszú élet titka? A vicc meg teljesen rossz: a postás tízkilós zsákkal nem sétál, az anyósom a kertben hétrét görnyedve nem tornászik. Épp, hogy a megerőltető fizikai munka után kellene olyan mozgás, ami az egyoldalú másikat oldja, az izmokat nyújtja. 27-re Igen, erről van szó. Pont ilyesmire gondoltam. :) További j ó egészséget, Kokó. :)) 28-ra Jó, jó, :), csak az orvos előtt még mi magunk is sokat tehetnénk, ha elhinnénk, és ha csinálnánk. 29-re Nekem is volt már olyan betegségem (baleset), ami után az orvos csodálkozott, hgoy az izmaim nem haltak el, mert a kötés alatt el kellett volna...csakhogy én sem tudtam megmaradni az ágyban, ahova szántak. Aztán mikor itt azt mondta az orvos, hogy nem gipszeli be a kificamodott bokámat, és hogy kezdjek járni rajta (otthon gipsz és három hét ágy), azt hittem, ő a beteg. Aztán szótfogadtam és a lábam rekordidő alatt jobban lett. A következő ficamnál már nem mentem orvoshoz sem, és aztán kezdtem futni. Azóta nincs ficam - megerősödött a bokám, amire azt mondták, hogy már úgy meg vannak nyúlva a szalagok, hogy állandóan bajom lesz vele. Papi, én látom a fiatalokat itthon is. A posztot azért írtam, hogy elmondjam, mennyire szeretném az öregeket ott látni. Csontritkulással konditerembe küldenek nálam egy tizessel idősebb nőket, akik azt mondják, hogy életük legjobb döntése volt...még annyit lehet tenni, csak akarni kell. Vagy legalább megpróbálni!!

12392 2010.08.23. 08:50:00

31: ad 26: hagyd Zsuzsa olyan, mint a Tökös: neki mindig mindenről ugyanaz jut eszébe! Alkalmat lát arra, hogy hírdeti szociális demagógáját (a másik meg fröcsög régi elvtársaira!)! =))

15138 2010.08.23. 09:13:07

Gyuri, nekem is mindenről ugyanaz jut eszembe. :)) Eszembe jutott még egy dolog: aki azt mondja, hogy nem ér rá, az elfelejti, hogy akár a tévé előtt lehet tornászni vagy a kínaikat, akik munkába menet megállnak a parkban tai chizni, de a legfontosabb, hogy aki most sajnálja rá az időt, az a végén ÉVEKET veszít...

171423 2010.08.23. 09:34:13

A sport nagyon jó dolog A mozgást legjobb gyerekorban megszeretettni A gyerekkorban elkezdett rendszeres mozgás egyik legjobb hatása hogy nő a csonttömeg ami a csúcsát 30-35 éves kor körül éri el Inntől fogva ritkul,ez természetes folyamat az öregedés velejárója De a többől több is marad De sportolni elkezdeni sosem késő Lényeg a rendszeresség Ha valaki felnőt korban kezd el sportoln különösen 40 év után ajánlatos elmenni elötte egy átfogó orvosi vizsgálatra ( labor EKG ) A terhelést fokozatosan kell növelni Ne legyen a sport egyoldalú Ezen azt értem ne csak statikus sportot ( súlyzózás ) végezzünk Mindig tegyünk mellé dinamikus ( aerob ) mozgást is ( futás bringa eliptikus tréner ) Ha aerob mozgást végzünk legjobb igaz a legkeményebb legfárasztóbb az un. intervallumos módszer Ennek a lényege hogy mondjuk futni nem egy tempóban futjuk le az adott távot Hanem elkezdjük egy közepes tempóval majd rövid ideig akkorára kapcsolunk amit csak bírunk Majd vissza közepesre És ezeket a különbötő tempókat váltjuk ( ez a leghatékonyabb zsírégetés is ) Mindig kell hagyni időt a regenrációra Sport elött 2 órával már ne nagyon együnk viszont figyelni kell a folyadékpótlásra Ha zsírt akarunk égetni ( futás bringa ) akkor legjobb reggel mert ekkor a legalacsonyabb a vér cukor A zsírégetést fokozza ha a mozgás elött citromlevet fogyasztunk A zsírégető mozgás mindig tartson legalább 3/4 óráig Ugyanis a szervezet embertől függően 20-25-30 perc után kezdi égetni a zsírt Jó mozgást

15138 2010.08.23. 09:38:26

Köszi, KH. A gyerekkorról már lemaradtunk, de sosem késő.

169889 2010.08.23. 11:48:02

Valami igazság azért lehet a 26.-ban (KerekesZs), a saját környezetemben is észrevettem, hogy úgy 40 felett, a fizikai dolgozók megviseltebbek, és a tenisz meg golf könyök, sem sportolás közben alakult ki náluk.

15138 2010.08.23. 12:40:57

36-ra Akkor én nem értettem Zsuzsa kommentjét, mert egyértelmű, hogy a fizikai dolgozók vannak lestrapálva, ámbátor az irodaiak sem panaszkodhatnak, az ülő életmód sem egészséges. De meg kell különböztetni a testmozgást az egyoldalú fizikai megterheléstől.

173366 2010.08.23. 17:15:37

mondtam mán h menjük Korfura :)) ott jó a levegő, tiszta a tenger és jókat lehet szunyókálni. :)

11692 2010.08.23. 18:00:52

Drága Nefi, bárcsak valaki néhány évtizeddel ezelőtt beszélt volna erről, nem tartozom a nyugdíjas korosztályhoz (de mindjárt), de belátom, hogy nem jól sáfárkodtunk az egészséggel: nem csak azért, mert nem voltunk tudatosak, hanem, azért is, mert a viszonylag egyszerű (munkás) családokban még eléggé a kíméletlen munkavégzés folyt, bizony hajnalban keltünk, hurcoltuk a gerekeket, fizikai munkát égeztünk, és még a hosszú hazaút után ott volt a kert, a gondoznivaló házi állat, esetleg idős szülő (kettő is), így aztán az erők zsigerelése maradt, a kevés pihenéssel, mert a háznak is épülnie kellett. Persze bicikliztünk praktikusan, amit lehetett, azon toltunk, húztunk haza, és a gyerekek is sokat mozogtak, kerékpároztak, nem is voltak elhízva, vagy kettes típusú cukorbetegek... (Iskolában dolgozom, rettenetesen sok az elhízott, lógóhasú gyermek!) Szóval az egészség, ami mára elkopott, egy kicsit a generációm nem túl kényelmes, túlhajszolt éléséből is adódik, és mire észbe kapunk, szinte késő... Ezt az egy, újra nem élhető életünket kéne valóban karban tartani, szeretni magunkat annyira, hogy vigyázunk rá, mert így a környezetünk sem kénytelen .- sokszor méltatlan körülmények között - ápolni, netán szenvedések között távozni... És itt mondanám el a múlt héten történteket. Nefikém, Te már tudod, hogy a párom nem fiatal, Parkinson kórja van, bár még önellátó és botra sem szorul: aktív volt mindig, most is a kertészkedésnek, mozgékonyságának köszönhető, hogy tűrhetően van, sosem volt túlsúlyos és falánk sem. A múlt héten mégis - elvégre 70-hez közeledik - egy nagyon súlyos, összesős, szédülős, szünet nélkül hányós rohamot kapott. Rögtön a legrosszabbra gondoltam - agyvérzés, infarktus, ilyesmi - telefon az ügyeletre: rögtön jönnek (pár percre van az orvos). Két óra múlva még sehol... Újra telefon, bocs, balesthez mentek, majd jönnek. (Ha stroke: akkor három órán belül kell intézkedni!!!!) Nem jött senki. Sem egy másik orvos, sem egy másik mentő... senki. Aztán jött egy fiatal orvosnő, aki azzal kezdte, hogy letorkollt, felállította a diagnózist - elvégre ő az orvos - végre bekötött egy infúziót a szemmel láthatóan összeomlóban lévő páromnak. A mentő is megérkezett, nehezen. Még folytathatnám, szerencsére, a kórházban kiderült, hogy súlyos volt ugyan a roham, de értágítókkal sikerült segíteni a bajon, és szerencsére a kisebbik baj okozta a vehemens rohamot. Az a problémám, hogy esély sem kapott a párom, hogy jól jöjjön ki a bajából, esélyt csak a szeszélyes véletlen nyújtott, nem az ember!!!!! (Ettől függetlenül, elismerésem a leterhelt, pénztelen, összezavart, kiégett orovostársadalomnak, mert láttam, mit művelnek a lehetetlen körülmények ellenére egy kórházban!) Jó témát vetettél fel, és ahogy Árpapi mondja, a mozgás, mozgás, mozgás, az fél gyógyulás... :::)))

bee 2010.08.23. 18:31:53

nagyon rossz a példákat írsz. egy hetes fájdalom hasban, akár vakbélgyulladás is lehet, és meghal a beteg, vagy egy-két hetes hasmenés=kiszáradás=halál stb., másrészt én dolgoztam németországban és nem ezt tapasztaltam.

60145 2010.08.23. 18:38:51

Évalajos példájához hasonlót tudok: életerős, sportos, fizikai munkát is végző ötvenes férfi rosszul lett délelőtt 9-kor, 3/4 10-kor a klinikán (!) volt, az orvos csak 14 óra körül érkezett, hiába kérte, amíg tudta, féloldala megbénult ott bent, a többit nem tudom szakszerűen elmondani. Ismerem, láttam előtte, utána. Ez egy nagyváros egyetemi kórházában történt. Inkább viccet mesélek megint... (Mondjuk ettől még Nefelejcsnek igaza van!)

11692 2010.08.23. 18:48:44

40-re kedves bee, nem fair így leegyszerűsíteni amit Nefelejcs felvetett! Szerintem Te is érted, hogy a mozgásszegény életmódot, a rossz beidegződéseket rója fel, mert vannak bizonyos fejlettebb kultúrájú társadalmak, ahol már belátják, hogy kevesebbe van, ha vigyáznak az egészségre, mint ha a rosszat kéne reparálni... Így sok munkahelyen már kötelező a fitnesz-tornaterem látogatása, és a rendszeres orvosi ellenőrzés is... Sok orvos például el sem vállalja az olyan beteg kezelését, aki dohányzik, rontva a gyógyulás esélyeit... Akinek hetek óta fáj a hasa, az kicsit bolond, ha nem megy pánikszerűen orvoshoz. Élni akarás minden emberben van, és nagyon jól megérzi bizonyos fokú szenvedés után, hogy már kezeltetni kell, vagy elég egy diéta... Ahogy - végre - elterjedt a fogápolási tendencia nálunk is, úgy talán nem reménytelen az egészség megtartásának oktatása, talán nem megy el az összes, alulfizetett orvos, marad annyi itthon is, aki szívügyének tekinti a betegeket az ápoló, kisegítő személyzettel együtt...

15138 2010.08.23. 19:58:58

Bocsánat, azt hittem, már lefutott a poszt. :) 38-ra Jó lenne Korfura menni. :) Gyalog? 39-re Drága Évám, borzasztóan sajnálom, ami veletek történt. Gyógyulás, jobbulást a férjednek. Persze, nem azt akarom favorizálni, hogy ne jöjjön az a mentő...hanem hogy ne kelljen neki jönnie. 40-re Bee, konkrétan két hetes hasmenéssel nem csináltak semmit, a fiam még két éves nem volt. Hazatelefonáltam az ügyeletre, a patikába, hogy mit csináljak, mit adjak. Mondták, hogy ki fog száradni a baba. Hát... nem száradt ki. Ezek után az orvoshoz való járhatnékom rohamosan csökkent. A hasfájást is lerendezték telefonon: megkérdezték melyik oldal, hogyan, stb. Általában mondanak egy határidőt, azon túl menjek orvoshoz. Pár éve az összes biztosító bevezette a telefon-orvost: ilyen opciót választva elöször egy orvos veszi fel, a telefont és a látleletet, ő dönt, hogy van-e szükség személyes találkára. Persze, ez olcsóbb, mint mondjuk amit mi választottunk, a családi orvost az első fázisban. Vagy hat évig voltunk a legmagasabb tarifával, azzal akkor mész orvoshoz, amikor akarsz. Én nem tudom, mi van Németországban. 41-re Anyám agyvérzést kapott - ha ellátják rendesen, de nem ez történt a kórházban, ma rendben lenne. Így fél szemére alig lát, fél arca lebénult, csak évekig tartó kezeléssel jött rendbe. De bent volt a kórházban. Apám meg tudod...az is kórházban történt. De én nem erről beszélek!! Jöhet a vicc. :) 42-re Úgy legyen, maradjanak az orvosok, szükség van rájuk. Még az előző kommenthez. Azért azok az öregek, akikről fentebb beszéltem, ők is keményen dolgoztak, a kapitalizmusban gyerekkoruktól. Mesélték, hogy hajnali kettőkor indultak dolgozni, mert négy órát kellett menni, hogy felérjenek hatra a hegyre - egy ingyen reggeliért. De megmaradtak mobilnak, öregségükre is. Ez az, amit én hiányolok. Vagy apám, az alkoholista, biztosan nem húzta volna eddig, ha nem jár úszni naponta. Mozogni kell, muszáj!!

14055 2010.08.24. 07:10:00

Nefi, én nem tornázom, nem biciklizem, viszont dohányzom. Orvost nem láttam a fogorvoson kívűl gyerekkorom óta, leszámítva, hogy időnként kidobtak belőlem ezt-azt ( vakbél- epekő) és patikában sem voltam emberemlékezet óta. Viszont dolgozom, hajlongok, guggolok, emelek, létrára le föl, rohangálok egész nap, mint pók a falon, hajnalonta és esténként gondozom a kertemet, a 22 kg-os unokámat erőből rakom fel a nyakamba, és sétálok vele ha kell hegynek föl is. Igaz kicsi elhíztam én is a jólétben, 2-3kg-val nehezebb vagyok mint a versenysúlyom, - a két gyerekre szoktam fogni :)) de hátulról még simán tegeznek le, pedig elmúltam 50 .. A nehéz fizikai munkának azért van egy olyan intervalluma, ami nem gyilkolja az egészséget, hanem bivaly erőssé tesz. Csak dolgozni manapság szégyen, errefelé meg nagyon az, már a hidegvízbe sem nagyon szeretik dugni az emberek a kezüket, az olyan alantas. Összeszednek az emberek valami papírt különböző ruhatár szakokon, hogy nekik felmentésük van tornából, és aztán csodálkoznak hogy minden bajuk van. Csak nézem a sok biciklist, ahogy ön és közveszélyes módon cikáznak az autók és a gyalogosok között, és eszembe jut pl a gepárd, milyen szép, pedig soha nem biciklizik és nem jár fiteness szalonokba sem, igaz nem ücsörög a monitor vagy tv előtt cola-sör-snack társaságában sem, valamint nem eszik és nem iszik, ha nem éhes. Ezzel szemben azok a szegény emberek, akik kénytelenek azt a sok szemetet megenni, amit meg bírnak fizetni, hiába mozognak, bizony betegek lesznek tőle, nem az embernek találták ki azt a sok műanyagot, amit megpróbálnak megetetni velük. - ezért mondtam, hogy a szegénység nem a hosszú élet titka.. Nem hiszem, hogy egy különleges darab lennék, csak azért mert nem fogadom el azt az értékrendet, és életmódot, amit a fogyasztói társadalom próbál ránk erőltetni.. Csak példának okáért: mi minden este friss alapanyagokból főzzük meg magunknak a vacsorát, és ha mégsem otthon eszünk, csak abba a vendéglőbe megyünk el enni, ahol tudjuk, hogy miből főznek..

15138 2010.08.24. 08:18:00

Jövök majd...

60145 2010.08.24. 09:03:47

Kovács panaszkodik az orvosnak: - Doktor úr! A feleségem olyan ingerült, állandóan veszekszik, mindenbe beleköt. Erre az orvos: - Miért nem viszi el egy szép tengerparti nyaralásra? - Fölösleges lenne, elég jól úszik.

15138 2010.08.24. 09:57:54

Na. Zsuzsa, én elhiszem, hogy nem minden embernek van szüksége plusz mozgásra, csak a többségnek. Én is dohányzom...sajna. De hiszem, hogy a futás ellensúlyozza a dohányzás káros hatásait. Nekem a háztartás és a kert nem elég, se a férjemnek, aki meg ülőmunkát végez. A mozgás, a torna szebbít, jobb a vérkeringés, jobb a tartás, és emellett örömöt okoz, endorfint szabadít fel. Erre is ugyanúgy rá lehet szokni, mint bármi másra (ReTRo, Árpapa, Tökös - mind rendszeresen mozognak) A másik, hogy én a mentalitásról is akartam beszélni: rohanunk az orvoshoz, pedig nem az a jó, hanem ha megpróbáljuk a szervezetünkre bízni, és ezzel ellenállóbbá tenni azt, fejleszteni az immunrendszerünket. Itt a gyerekek földig érő takonnyal még elmennek iskolába, szétköhögik a fejüket, de járnak tovább, amíg nem lázasak. Otthon azért nem ez van - ezt már apám 78 óta mondogatja, míg nem láttam a saját szememmel, nem is hittem neki. Na meg, falun meg is szólják az embert, ha nem szalad orvoshoz a gyerekkel, mikor már mindenki azt tenné. Ez a mentalitás. Egyébként, van egy ismerősöm, amerikai, dohányos. Mikor hazamegy hálaadás napra, az összes rokona a cigarettával gyötri - olyan rokonok, akik a mázsa felett vannak és a lépcsőn nem tudnak felmenni szuszogás és izzadás nélkül. Az én dohányos barátom pedig vagy negyven kilométert leszalad hetente, a testsúlya, vérnyomása rendben. Mégis ő az, akit állandóan vekzálnak az egészsége miatt. :)) Ahány ház...

11197 2010.08.24. 18:40:31

Igen, nem az orvoshoz rohangálás, a megelőzés, a mozgás volna a fontos. Kirándulni, gyalogolni sem kerül pénzbe. De azt csak széleskörű média-propagandával lehetne elérni, hogy a fél ország tornázzon pl. a TV előtt, ha mást nem guggolást, lábnyújtogatást, karlendítést...olyan egyszerű - volna - ez!

Egykintélo 2010.08.24. 19:16:42

Kedves uram! Ezen legalább jót nevettem! Miért ír arrol amirol halvány fogalma sincs? Statisztikákat olvas, de sose élt kint, hogy tudja az igazságot. Itt Brisztolban és a tobbi városban sem jellemzo amiket leírt! Viszont a gyorséttermek és álltalában minden étterem tomve van a tulsullyos jóformán mozgásképtelen emberekkel! Ránk magyarokra, mint éhezokre gondolnak, mert jóval vékonnyabbak vagyunk. Sportolni abszolut nem szeretnek, hacsak nem valami kuzdosportról van szó, mert verekedni azt szeretnek nagyon! Mitol egészségesek mégis? Valóban nem mennek minden vacakkal orvoshoz, mert a biztosítási díj emelkedésétol félnek! Minden penny számít! És nem utolso sorban nem stresszelnek annyit, mint mi magyarok. Munkában a negyedét nem kell teljesíteniuk, mint a magyarországi kollégáiknak! A másik ok az igénytelenségben keresendo! Ezek az emberek nem a kulturált életmodrol híresek! Minusz egy fokban a kis gyerekek még nyugodtan pancsolnak a szokokút vízében a szulok ténylegesen nagy oromére! A sportoló idosek pedig azok a tehetos emberek akiknek nem probléma kifizetni az ezzel járó koltségeket! Ez a népesség kb 10 százaléka! És talán ennek 10 százaléka sportol! Mély alázattal: Kovács Péter

15138 2010.08.24. 22:35:55

48-ra Csefike, szia. :) Tévétorna, a "first lady"vel. :) 49-re Izé...ha nekem szólna a komment és nem valamelyik kommentre gondolt, akkor én elöször is lányból vagyok. :) Aztán még életemben nem voltam Bristolban. A poszt svájcis benyomásaimat rögzíti, épp hazajöttem és leírtam a friss élményeimet. Svájcot, Franciaországot és Ausztriát ismerem. Lehet, hogy nem kellett volna nyugatot mondani - de általában tudják, hogy mit értek alatta, akik már ismernek. Üdvözlettel,

60145 2010.08.24. 23:15:28

A páciens hálálkodva rázza az orvos kezét: - Doktor úr, köszönöm! Nem akarom pénzzel megsérteni, de megígérhetem, a végrendeletemben mindent Önre hagyok majd! Erre az orvos: - Ó, nagyon köszönöm! Viszont kérem vissza a receptet, amit adtam. Szeretnék egy kicsit módosítani rajta...

15138 2010.08.25. 07:38:58

:D Köszi.
süti beállítások módosítása