Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

Kinek van igaza? - update

2010. október 15. - Vörös Nefelejcs

 

A franciaországi sztrájkhullám sok érdekes kérdést vet fel.

 

A franciaországi sztrájkhullám sok érdekes kérdést vet fel.

Esténként a franciák demonstrációit nézzük újabban. Konkrétan a nyugdíj-korhatár felemeléséről van szó, de emellett persze megint a jobb- és baloldal feszül egymásnak. Két napja újdonságként feltűntek a fiatalok is, akik most a baloldal követeléseit vették a szájukra. Megjelenésük óta komoly viták vannak arról, hogy 15 éves gyerekek mennyire felelősek, mennyire komolyak és hogy Segolène Royal hívta-e őket az utcára vagy nem, ha igen, normális-e vagy nem.

A következő kérdés a nyugdíj-korhatárra vonatkozik: emeljék-e vagy ne, tekintettel az egyre jobban erősődő munkanélküliségre és különös tekintettel az ún. védett szakmákra, ahol az emberek elhasználódása fokozott. Ez szakmai vita lenne, ha nem lenne társadalmi tétje. A jobboldal szerint a jelenlegi feltételek megmaradása esetén borul az egész rendszer, a baloldal szerint nem lehet az embereket tovább dolgoztatni, mert az társadalmi igazságtalanságot szülne a különböző generációk közt, valamint nincs is munka, ami éppen a fiatalok munkába állását tolná ki.

A baloldal megoldása szerint máshonnan is elő lehetne teremteni a nyugdíjkasszákból hiányzó összegeket: nevezetesen a tőke megadóztatásából. Mme Royal  szó szerint azt mondta tegnap este: a tőkejövedelmeket ugyanúgy kellene adóztatni, mint a munkából származó jövedelmeket. Érdekes felvetés...amolyan szocialista. Felidézi a kollektivizmust, társadalmi szolidaritást.

Ebben a témában lehetne még elmélkedni arról a nemzeti szolidaritásról is, ami megfigyelhető a hétköznapokban: akárhogy szenvednek a közlekedés, az iskolák, a szolgáltatások hiányától, az emberek megértőek maradnak a sztrájkolókkal szemben, és azt tartják, hogy értük is sztrájkolnak.

A legfontosabb kérdés azonban - nekem, legalábbis - az a vita, hogy mit kellene csinálni. A nép (ergo, a dolgozók és választók nagy tömegei is) a nyugdíj-reform ellen vannak. Milliók sztrájkolnak. A kormány kitart a terv mellett. Kinek van igaza? Nem tudom. De mit kellene csinálni? Kinek kell dönteni? Jogos-e, hogy egy kormány, egy nép által demokratikus úton választott kormány a nép akarata ellenébe induljon? Vagy jogszerű-e az a tiltakozás, amit az emberek választottak? Jogunk van-e NEM ELFOGADNI kormányunk döntéseit?

Hogyan tovább, ha a kormány és a nép másfelé néz és másképp gondolkozik?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr458289356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2010.10.14. 15:40:53

Mi van, ekkora hülyeséget mondtam vagy ti sem tudjátok?

12392 2010.10.14. 17:39:20

Drága Nefelejcs! A NolBlog akadozik, a frissülők reggel óta elérhetetlen, de a blog-ok direkt elérése is az esetek többségében meghiúsul, csak egy bugyuta szellemeskedő ajvéézást kapsz helyette. Ami pedig a témát illeti. A francia nyugdíjrendszerrel kapcsolatos (tudod meglehetősen közvetlen forrásom van a témában) problémákról a hazai információk (incl. a közgazdasági lapok) nem lépik túl tökéletes tájékozatlanság szintjét sem. Ami pedig a francia szakszervezeteket, azok mindig nagyon erősek voltak, mert nem ócska pártcsinovnyikok csinálják. Mint tudjuk a franciáknál a sztrájk az „minden napos” esemény, az emberek véleménye meg erősen megoszlik. Saját tapasztalataimból: a középosztály azért annyira nem támogatja!! =)) Ami pedig a diákokat illeti, rövid időszakoktól eltekintve, döntő többségük mindig baloldalaik voltak. Többségük aztán kinőtte! =))

15138 2010.10.14. 19:11:30

Gyuri, tudom, hogy akadozott, mert hozzád is hiába próbáltam bejutni, elmentem a főoldalra, láttam, amit lehetett. De most már jó, legalábbis annak kéne lennie. A diákok kinövik, persze, de eddig egyetemisták mentek csak, most meg megjelentek a gimnazisták. Egyébként a te posztodról jutott eszembe: mi van akkor, ha mást akar a nép, mint a megválasztott kormány?

16338 2010.10.14. 19:21:23

Nefi, még mindig nincs frissülő, tehát ne számíts különösebb érdeklődésre. Mi van, ha a "nép" mást akar, mint a kormány? Hol? Mondjuk nálunk akkor sincs semmi. Lehet sztrájkolni ott, ahol ennek van már bevett kultúrája, aztán valami kicsit elérnek, de lényegit nem. Nálunk nincs hagyománya, kultúrája a sztrájknak, tehát kicsit sem lehet elérni. A "nép" az adott kormányt választotta, majd legközelebb mást fog, de addig nyögi a saját választását. Ez a képviseleti demokrácia lényeges eleme. Nem véletlen, hogy nem hiszek a képviseleti demokráciában. Azt hiszem, ezzel egyre többen így vannak. aztán, hogy mi lesz, ha ez tömegessé válik, főként, ha válság is van?? Bummm. : ))

15138 2010.10.14. 19:25:55

Kösz, Jus, akkor menek tévét nézni. :) Most megnézhetjük, hogy a franciák hogy vezetik le - persze, abból még nem következik, hogy nekünk is lehet ugyanúgy, ha eltérne a vélemény. Újabban imádom a népszavazásos rendszert. Most is kaptunk egy borítékot, mehetünk szavazni. (lehet interneten is) Ezek a dolgok hiába, nem mindig a józan észen múlnak - de mivel nekünk kell kinyögni, evidensnek tűnik, hogy megkérdezzenek majd mindenről. Bummot nem akarnék...

12392 2010.10.14. 20:13:27

3: Hát ez csak rsézben igaz, pl. 68-ban a prímet valóban az egyetemisták vitték, de nekem van egy csomó barátom, aki még csak gimis volt!

13709 2010.10.15. 10:16:35

szia Nefi, hogy kinek van igaza? Hát ezt meg nem mondom neked, én a gyerekeket nem hívnám az utcára...de a szavazáshoz szükséges életkort is felemelném...De ez az én magánvéleményem.. (tegnap láttam, hogy te is próbálkoztál, nem sok sikerrel, mármint a feltevéssel...) szia :)

12392 2010.10.15. 10:23:30

7: Kedves Valéria! Mint Nefelejcsnek is jeleztem (illetve őt csak emlékeztettem) a közvetlen és a közvetett témában is meglehetősen biztos forrásokból származó információim vannak. Így megnyugtathatlak, hogy egy átlagos középosztálybéli francia "gyermek" több felkészültséggel és ismerettel rendelkezik a francia társadalmat foglalkoztató problémákról, mint nálunk a szavazók döntő többsége. Ha jól belegondolsz produkciójuk alapján pl. a magyar firkászokat - sajnálatosan ritka kivételtől eltekintve - bármikorzsebrevágják!!! =))

11677 2010.10.15. 10:42:17

Hogy kinek van igaza? Nyilvánvalóan a dolgozóknak! Miről van szó? A kapitalista rendszer dolgozók irányában megnyújtott KIZSÁKMÁNYOLÁSÁRÓL. Most már nincsen szocialista tábor, amely felé a dolgozóknak jóléti rendszert kellene imitálni. Most bizonyítani kell – és FŐLEG: LEHET! – hogy a „versenyképesség megtartása miatt”, a kizsákmányolást (munkaidő meghosszabbítással) fokozni kell. Elvégre a dolgozót a munkahelyéről is el lehet vinni a temetőbe, nem kell ahhoz előbb nyugdíjba mennie. A „megnyugtató” az egészben az, hogy Francia-, és majd más ország példájára, Európa szerte igyekeznek bevezetni a minél magasabb nyugdíjkorhatárt. Ez, a mai kapitalizmus egyik ellentmondása.

13003 2010.10.15. 12:20:27

Micsoda gondjaik vannak a franciéknak! 65 évre akarják emelni a nyugdíjkorhatárt? A magyarok nyugdíjkorhatára mennyi? A németek nyugdíjkorhatára mennyi? Mennyi? Mi mennyi? Bájos látvány lenne, amint 64 éves takarítónő cipeli a vödröt, létrára mászik ablakot tisztítani. Nem folytatom.

15138 2010.10.15. 12:40:25

6-ra 68-ban kétéves voltam. :) Azt mondom, amit a tévében látok. Azóta csak romlott a helyzet, mert még csatlakoztak gimnazisták, és már volt némi rongálás is. 7-re Vali, nekem is eszembe jutott, hogy szidtam már a palesztinokat, hogy miért engedik a gyerekeket az utcára... Ezek szervezetten mennek, de a saját fejük után. Ha szülő lennék, magammal vinném őket. Persze, akkor nem lehetne tüntetni azzal, hogy a fiatalok is csatlakoztak. ( úgy látszik, ma sem nagyon megy :)) 8-ra Gyuri, én nem tudom, hogy egy átlagos magyar szavazó mennyit tud, így nem is tudom őket összehasonlítani. Általában vakon elhiszem, amit mondasz. 9-re Lord, ha a dolgozóknak van igazuk, akkor a kormánynak engednie kellene. Állítólag nem fog. Még van két év a választásokig. Engem az is érdekelne, persze, hogy nálunk mi lesz, ha már sokaknak nem tetszik, ami fent folyik. A mi nyugdíjunkról lesz szó. 10-re Emilke, mindük közül a magyarok átlagéletkora a legrövidebb. Nekik joggal mondják, hogy egyre tovább élünk - de nekünk?? Persze, hogy egy csomó munkát nem lehet 65 éves korig csinálni.

13709 2010.10.15. 13:29:38

8-ra Kedves Rónagyuri csatlakozom Nefihez, hiszen én a saját tapasztalataimból indultam ki, azaz a magyar átlagból :))

13003 2010.10.15. 13:30:36

Csak a paradicsom volt öszkomfortos, de nem fizettük a lakbért, ráadásul pofátlanul elloptuk a főbérlő befőtjét! 68-ban még az okos nonkomformisták az autóantennékat és tükröket tördelték. Pótlás 1-2 havi fizetés. Te kétéves voltál, én meg gatyában ugrottam ki apámmal az ablakon, mikor megszólalt a riasztó.

23353 2010.10.15. 13:38:29

A frissito jo. A francia nyugdij vitaban a kormanynak adok igazat. Mert ki fogja ezeket a nyugdijjakat fizetni? A fiaink/lanyaink akik meg nem szavaznak. Az orvostudomany, az eletmod, a "halal korhatar" megvaltoztatta az eredeti alapallast. Es persze tobb adot fizetni a jo polgarok szinten nem akarnak. Valaminek valltozni kell. Vagy tobbet fizetni vagy a korhatart emelni mert minden nyugdijna magat kell finansziroznia. Mellesleg 67 eves vagyo, meg mindig dolgozom, bat nem kellene, a korhata itt 60 ev de nem kotelezo.

12392 2010.10.15. 13:42:06

Lord! Ehhez sem értesz! De mint volt katonatiszt talán az elemi számtanhoz igen. Számold ki, hogy hányszor annyi évig kell járulékot fizetned, mint ahány évig nyugdíjat kapni!!!!

12392 2010.10.15. 13:45:26

Hölgyeim! Az itthoni átlagból ilyen kédésekben (állampolgári ismeretek és tudatosság) soha sem fogjátok megérteni a franciákat. S itt és most ne a banlieuk csürhéiről beszélek!!!!

15138 2010.10.15. 13:48:35

13-ra Emilke, volt benne valami báj.. gatyában kiugrani az ablakon. :)) 14-re Little, eddig én is ezt mondtam, amit te. Most meg, ahogy figyelem, a gyerekek azt mondják, hogy ők sem akarnak 65-ig dolgozni, meg hogy ha az öregeknek maradni kell, akkor hogy lesz nekik munkájuk? Mme Royal meg azt mondja, máshonnan is elő lehet teremteni a pénzt. Ahogy fent: a tőke megadóztatásából. Erre mondom, hogy nem vagyok közgazdász, hogy ezt értsem: nekem hihetőnek tűnik. Az állam egyébként nem garantálja a munkát 65 éves korig - mindössze kihátrál a nyugdíjfizetés alól, ill. azt tolja el. Nagy számban vannak olyanok (nálunk is), akik már alig várják, hogy beköszöntsön a nyugdíj, mert azt legalább nem lehet elveszteni, mint a munkát, az összege fix - és mert már alig lehet munkát kapni. 15. Gyuri, Lord és mindenki tud ennyit számolni. Csak hogy fogalma nincs, hogy tőle mennyi nyugdíjat vontak addig, míg az nem is volt nevesítve. Azért azok az emberek, akik huszat itt, a kapitalizmusban dolgoztak, huszat meg még amott (sőt, akik még a rendszerváltás előtt mentek nyugdíjba) abban a hitben voltak, hogy eleget dolgoztak a nyugdíjhoz.

15138 2010.10.15. 13:49:12

16-ra Kösz a bizalmat.

12392 2010.10.15. 14:16:11

17/15: Nagyon tévedsz! A Lordnak ajánlott primiív számtanpélda a franciákra vonatkozik. Nálunk a szolidarítási rendszer üzemel (üzemel?), itt a számtanpélda úgy szól: Hányszor annyi (tiszteségesen) járulékot fizető kelle, mint ahány nyugdíjat kell fizetni!

12392 2010.10.15. 14:21:08

18: ez nem bizalom kérdése. Egy franciának természetes a háromlábú nyugdíjrendszer, míg nálunk még ezt az egylábast sem akarja érteni senkit! Postodban leírt Segó (hó de utálom azt a demagóg libát!!) érvek igen csak "sánták", mert csak az állami lábról beszélnek. Az un. túlélési ráta drasztikus megnövekedése a másik kettőt veszélyezteti még sokkaalta jobban!

11677 2010.10.15. 14:31:06

15-re Rónagyurinak: Gyurikám! Igaz, hogy én már több mint húsz éve nyugdíjas vagyok. De az is TÉNY, hogy volt olyan társam, aki a nyugdíjazása előtt-, és volt olyan, aki a nyugdíjazása után NÉHÁNY HÓNAPPAL meghalt. A nagy számok törvénye alapján, a Nyugdíj Intézet - akárcsak a biztosító társaságok! - jól jár, a dolgozók által befizetett összegekkel.

12392 2010.10.15. 14:35:22

21: Egyfelől ne használj olyan kifejezéseket, amiről lövésed sincs!!! =)) Hány év munkaviszony után mentetek ti nyugdíjba?????

13003 2010.10.15. 14:38:09

Mme Sego már túlkoros ahhoz, hogy máshonnan keresse meg a rávalót.. DDD

12392 2010.10.15. 15:01:50

23: Marie-Ségolène Royal nem Mme, de főleg nem Mme Sego!!!! =))

23353 2010.10.15. 15:14:57

Az egesz szamtan (tudom sokan nem szeretik). Nefelejcs ha a toket megadozod elmegy Kinaba vagy valahova mashova. Vigyazni kell evvel... Ja ha tovabb dolgozunk mi oregek ,a fiatalabbaknak kevesebb az allas marad, ezert is fontos hogy a toke maradjon es minnel tobb jojjon be. Nem egyszeru dolog ez, de mint a franciak sztrajokolni stb az gyerekes....

12392 2010.10.15. 15:27:44

A téma egy nyalánksága (főleg rohadt kapitalistázóknak!!!) a Sarko-ék reformjának a 60-ról 62-re való fokozatos emelés mellett a finanszírozhatóság érdekében: a legmagasabb adósávban a %, a jelenlegi 40-ről, 41 százalékra emelkedik!!!!!!!

15138 2010.10.15. 15:39:47

Gyuri, Little: nem lenne baj - valószínű egyik rendszerrel sem - , ha lenne elég munka. De nincs. Minden befizető (Gyuri, abban nagyon igazad van, hogy annyian, mint nálunk, talán sehol nem bújnak ki a fizetés alól) a munkabéréből tesz el kötelezően a nyugdíjra. Van aki felfogja, van, aki nem - akkor is elveszik. A második, harmadik pillér már nem kötelező, ill. a másodikhoz kell egy bizonyos összegű fizetés, nem teheti el mindenki, a harmadik meg önkéntes, egyelőre. Igen, nyugaton már megszokták és magukénak érzik a nyugdíjat, tehát nem élik meg annyira elvonásként, mint nálunk. De akkor is igaz, hogy már nem elég itt sem az a pénz, ami eddig bőven elég volt. Azt is mondják, hogy a mostani nyugdíjasok élik fel a kasszákat: többségük egy vagy két pillért fizetett, mégis szépen kapnak. Akiknek meg most vagy a jövőben kell nyugdíjba menni, ne is számítsanak ilyen összegekre (a megélhetési költségekhez képest). Ezt most Svájcra mondom. Mme Royal miért nem Mme? :) Eddig én sem bírtam, nem tetszik, amit a fr. szoc. párt csinál - hótt demagógok. Tegnap éppen rád gondolva erőltettem meg magam és hallgattam végig, hogy mit mond. Láttam benne rációt. A tőke megadóztatásában. Ha mindenütt megadóztatnák, nem menne el. Gondolom. ?

12392 2010.10.15. 16:13:36

Mert a Mme. az férjes asszonyoknak járó előtag!!! =)) Hajdanában egy férjes asszony barátnőmmel én is résztvettem egy tüntetésen, ahol a francia feleségek Valéry Giscard d’Estaing feleségével az élen tüntettek az ellen a javaslat ellen, hogy amcsi példára vezessék be, hogy nem Mme és Mlle, hanem csak M legyen az előtag. A többszáz fős tömeg azt skandálta, hogy ők keményen megdolgoztak azért, hogy Mme-ok lehessenek!!! =))

15138 2010.10.15. 16:15:28

Erre gondoltál? Azt hittem, másra. :) Elvált...azért madame-nak szólítják. Már nem olyan szigorú a rendszer, mint volt. (a legnehezebben azt szoktam meg itt, hogy madam lettem. illetve madame :DD)

45714 2010.10.15. 16:17:28

Nem könnyű kérdés Nefi... Nálunk is kell nyugdijreform, tettünk is lépéseket emeltük a felső határt... Ha a kormányok dönteni akarnak bármiről is, ahhoz kell a társadalmi támogatottság, nekem ez a véleményem...

12392 2010.10.15. 16:18:58

Mélyen tisztelt Hölgyeim és kedves Uraim! Mindenkit megkövetek, aki úgy érezte – minden oka meg volt rá -, hogy megnyilatkozás előtti tájékozódásra hívtam fel a figyelmét. Rá kellett jönnöm, hogy ez túlzó elvárás! Miből jöttem rá? Elolvastam Petykó pubi alkotmányos javaslatát! Igen ez a szerencsétlen 8 évig volt a MK parlamentjének tagja! Annyi nem ragadt rá ott, hogy legalább az alapfogalmakat sejtse! Ja és ő pofázott a legtöbbet!

15138 2010.10.15. 16:22:31

Úgy érted, akkor tőlünk nem is elvárható, hogy tudjuk, hogy miről beszélünk? :DD Gyuri, van linked ehhez a jóemberhez? (mit vársz te egy politikustól? én még kiskorú vagyok és már tudom, hogy egy se jó)

15138 2010.10.15. 16:24:20

30-ra Tökös, de rég láttuk egymást. :) Elvben kellene. A gyakorlatban meg a kormány nem mindig élvezi a nép támogatását. Akkor lehet várni négy évig, vagy lehet felvonulni. A kormány is megtehetné, hogy visszavon olyan intézkedést, amit a többség rühell. Na, a dilemma előállt.

12392 2010.10.15. 16:49:13

32: Azért ennyire nem vagyok engedékeny! Csak nem indokolt a rosszalásom! =)) Igaz ismerem a mondást: Youth is young life plus curiosity minus understanding. URL-t? Minek? Itt díszeleg a frissülők között Alkotmány 2.0 címen. Egyelőre, csak ott mert a derék szerki még nem kapott ukászt, hogy minimum ajánlóba vele, a Köztársaság dicsőségére!!! =))

60145 2010.10.15. 17:14:44

28. ronagyuri: "a francia feleségek Valéry Giscard d’Estaing feleségével az élen tüntettek az ellen a javaslat ellen, hogy amcsi példára vezessék be, hogy nem Mme és Mlle, hanem csak M legyen az előtag. A többszáz fős tömeg azt skandálta, hogy ők keményen megdolgoztak azért, hogy Mme-ok lehessenek!!! =))" Tetszik! De hol van Delisa?!

12392 2010.10.15. 17:26:36

35: Igaz, nem ismerem, de nagyon úgy vélem: Delisa túl fiatal ahhoz, hogy ezen a tüntetésen (ha jól emlékszem talán 75-ben volt?) feleségként résztvegyen! =))

13709 2010.10.15. 18:30:45

Ha elfogy a pénz akkor nincs mese...azaz nincs.pénz....Ha az elosztásban nem tudnak (nem lehet) megegyezni sztrájkolni lehet, ehhez van joga mindenkinek, csak van-e értelme? A törvényeket pedig asszem mégiscsak muszáj elfogadni. A nyugdijkorhatár emelést én nem tartom egyébként jó dolognak, ha nem kap munkát valaki, akkor sütheti... Munkát kell teremteni..na evvel nem mondtam semmi ujat..de ezen kell munkálkodni, ez tény..

12392 2010.10.16. 06:02:47

31+: Lám egy jós veszett el bennem! A derék szerki egyenesen vezér-bejegyzést csinált a képviselőúr agyréméből!!!

14055 2010.10.16. 06:39:30

Nefi, azt gondolom, hogy jó részben abból van a porbléma, hogy nem tiszta az "állami nyugdíj" mibenléte. Az állami nyugdíj az állam kényszerítő erejéből fakadó, az aktív rétegre kötelező erővel hárított az idősekre vonatkozó eltartási kényszer. Egy felrovó- elosztó rendszer, az aktívak jövedelmének egy részét elvonja, hogy azt az időseknek eljuttassa. Nem befizetés egy saját, később élvezhető számlára. Azzal a bővítményel, hogy állami garanciavállalás van arra vonatkozóan, hogy aki aktív korában hozzájárult a társadalom fentartásához és az idősek eltartásához, az az aktuális befizetésektől függetlenül saját hozzájárulása arányában ellátásban fog részesülni, akár más, az állam számára elérhető források rovására is. Azaz lehet, hogy út és iskola nem fog épülni, de a megállapított nyugdíjak ki lesznek fieztve. Az európai országokban az orvoslás tudományának és a relatív jólétnek köszönhetően egyre emelkedik az emberek várható és ténylegesen megélt életkora is, azaz nő az a tömeg, akik életük során teljesítették azt a feltételrendszert, ami az békés nyugodt öregségüket biztosítaná. Ezzel szemben fokozatosan csökken -ugyancsak az orovoslás tudományának köszönhetően is a születő gyerekek száma - valamikor akár 10 gyerek is kellett, hogy kettő megélje az ivarérettséget, és tovább tudja adni a géneket, ma már egy gyerek is elég nagy biztosíték erre. Erre viszont azt mondjuk, hogy elöregszik a társadalom, pedig nem öregszik el, csak egy faj alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, ami akár évszádokig is eltarthat, ami a természet szempontjából egy pillanat se, nekünk meg maga a végtelen. Ez a változás a jelenlegi termelési és elosztási rendszerben megoldhatatlan problémát jelent, hiszen egy szülőre nem jut csak 1, valamennyi gyerek, valamint mivel egyre kevesebb emberi munkára van szükség a szükséges javak előállításához, nincs is miből eltartaniuk a szülőket. Márpedig az állami nyugdíjrendszer a munkajövedelemek megosztásán alapszik, ha nincs munkajövedelem, nincs nyugdíj sem, ha fogynak a befizetők, csökkenteni kell a kifizetéseket is ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon. Ezt a fogyást el lehet érni úgy is, hogy kitesszük az öreget a dzsungelbe, de úgy is, hogy nem növeljük a nyugdíjas tömeget, és a várható élettartam határa környékén húzzuk meg az ellátásra jogosultság határvonalát. A jó öreg kereslet kínálat törvénye .. Szóval, ha szépen lépésről lépésre végiggondoljuk a dolgokat, megint csak az fog kijönni, hogy ezért is a kapitalizmus a hibás..

60145 2010.10.16. 07:20:51

34. ronagyuri : Delisa svéd feminista, a girl power zászlóvivője itt a NolBlog-on! Sajnálom, hogy nem olvasta a -né-k tüntetéséről a 28-ast.

171423 2010.10.16. 07:50:44

Nem történik ám semmi különös Csak elkezdődött a nyugati társadalomak és általába a nyugati civilizációs modell öszeomlása Van a az élet törvénye Az életet a szüleinktől kaptuk és mi tovább adjuk a gyermekeinknek Tovább adjuk Ez az élet parancsa A legfőbb parancs amit nem írhat fellül semmi de semmi a világon Se gazdasági érdek se semmilyen pillanatnyi tőke vagy állami érdek Amelyik civilizáció ezt a parancsot megszegi az megbűnhődik A természet Isten kinek kinek a felfogása szerint büntet A nyugati világ megszegte ezt a parancsot folyamatosan fogy öregszik Aki nem képes szaporodni az beteg Az előbb utóbb elpusztul ez az élet rendje Átveszik a helyét az erős az egészséges a szaporodni képes népek Ilyen demográfia helyzet mellett nincs semiféle fentartható nyugdíjrendszer A sok szerencsétlen szánnivaló idióta aki itt az mantrázza hogy " "majd a demográfia miatt összeomlik az állami rendszer de nekem lesz nyugdíjam a magánpénztártól" ,-az mit gondol? Összeomlik az állami rendszer akkor összeomlik az egész állam és a társadalom de magánnyugdíjpénztár az meg csak fizet tovább? Miért a magánnyugdíjpénztárak azok nem a társadalom-gazdasági rendszer részei Azok hol vannak? Teljesen függetlenül lebegnek a semmibe?

11677 2010.10.16. 07:53:58

Világosan kell látni: A kapitalista rendszerben a KORMÁNYOK alapvetően a tőkések érdekeit képviselik. Az elképzelhető, hogy valamit enged, visszavon a kapitalista az érdekeiből a dolgozók javára, de csak nagyon nagy kényszerhelyzetben. Azt is tudni kell, hogy mindig lesznek „megmagyarázók”, akik meg akarják magyarázni, miért van a kapitalista államnak igaza. Lásd, a globális felmelegedés példáját. Hány „tudós”, médiagurú, bizonyítja, hogy az ember káros beavatkozásnak a természet biológiai egyensúlyába, semmi köze nincs a felmelegedéshez. Elképzelhető, hogy egyes kapitalista államvezetést, az sem fogja érdekelni, hogy kisebb földterületeket, szigeteket elönt majd a meg növekedett tengerszínt, ugyanakkor, más területeken – mint például Magyarországon -, megváltozik az időjárási zóna. „Alkalmazkodnak” majd azok, akik az alkalmazkodásra kényszerülnek.

169437 2010.10.16. 08:39:13

Mennyivel tisztességesebb volt az őskori társadalom. Nagyobb bunkóm van, erősebb vagyok, okosabb vagyok, jogán raboltak ki másokat. Mégsem terrorizálhatták a többséget büntetlenül, mert idővel rövid úton agyonverték, az illetőt vagy illetőket. Működött a 'természetes' kiválasztódás. :) Társadalom, ipar, tudomány létrejöttével, előretörésével, 'fejlődésével' lehetővé vált, egy kicsi elit réteg, hatalom szerzése, annak megtartása, lényegében retorziók nélkül. Ugyan voltak nagyobb forradalmak, háborúk. Viszont ez nem rendezte át az erőviszonyokat. A Tőkét birtokló szervezetek, kontinenseket behálózó birodalmaikban, lényegében mindentől védve vannak. Őskori erősebb törzsek, emberek, terrorizálhatták a szűk környezetüket. Manapság ez a Tőke terrorizálhat bárkit, bárkiket, háborút indít, lázadást szít, kormányokat buktat meg. Profit hajszolása érdekében, emberek életét teszi tönkre, pl. nyugdíj korhatár fokozatos felemelése. Na persze csakis közvetve. Mi is változott az őskor óta?

15138 2010.10.16. 09:35:51

AZ változott az őskor óta, hogy az akkor megérdemelten legerősebb most a pénze miatt a legerősebb, habár személyes érdemei vagy vannak, vagy nincsenek. Örökölhette, lophatta, másokkal hozathatta össze a pénzét - mégis az övé és az ő érdekeit szolgálja. Meg a gyerekéét, stb. Nem a természetes kiválasztódás érvényesül, hanem a pénz pénzt fiadzik. Ergo, nem a legérdemesebbeink vannak a hatalomnál.

13709 2010.10.16. 09:45:20

szia Nefi, jó reggelt :) itt a 45-ben mondtad ki a tutit :) Nem a legérdemesebbeink vannak a hatalomnál... Megosztott emberek százezrei milliói élnek ezek szerint tévedésekben? Mert ez arra enged következtetni? Le kéne menni a kisebb közösségek működési mechanizmusaira. Vajon ott mindig a legmegfelelőbb ember kerül a csoport vezetői poziciójába?

15138 2010.10.16. 09:45:56

43-ra Lord, minden a tőke érdekeit szolgálja. Még az is, mikor próbálnak valamit tenni. Most majd jön a napkollektor-lobby, a hőszívattyú-gyártók szövetsége, etc. :) 42-re KH, ez egy nagyon jó gondolat. Valóban, ha az állami kifizetők bedőlnek, a többi pénztár sem tarthatja magát sokáig. A fizetőképtelen tömeg pedig tovább generálja majd a bajt. (tk. nem is olyan jó gondolat...határozottan ijesztő gondolat) 39-re Zsuzsa, nem akarlak elkeseríteni, de a magánpénztáras rendszerben sem a saját pénzed kapod vissza - azt ugyanis befektetik. A te befizetett pénzed kifolyhat holnap - míg igazából nincs 100%os garancia arra, hogy mire te odaérsz, a kasszában lesz még elég pénz. Épp emiatt fújják a riadót: észre lehet venni, hogy a pénztárak alapjai csökkenőben vannak. Továbbhúzzák a görbét és látható, hogy ilyen ütemben mikorra lesznek fizetésképtelenek. A demográfia is közrejátszik - úgy értem, igen, azt is állandóan emlegetik. Én teljesen egyetértek veled, sőt, :) tőled tudom, hogy az egész nyavalya a kapitalizmusban állandóan jelen lesz. 40-re Most már megnézem azt a posztot...legalább a képes felét. :)

15138 2010.10.16. 10:00:44

46-ra Szia Valika, sztem van, mikor sikerül az alkalmast megtalálni. :) Nem lenne baj, ha ezer évig élnénk, és mindig lecserélhetnénk a hülyéket. Voltak ezek a régi szabályok: hogy száműzték, aki gyanús lett, leváltható, visszahívhatóak voltak a megválasztott vezetők. Gondolom, ugyanők tettek róla, hogy ez most ne legyen ilyen egyszerű.

15138 2010.10.16. 10:03:04

Gyerekek, nagyszerű a vezérposzt. Már a cím sincs magyarul. Komszomolt nagyon csípem - isteni sztorit mesél a kommentjében. Hajrá Gyuri!!

169437 2010.10.16. 10:47:35

re-44 "A Lisszaboni Szerződés, mely 2009. december 1-jén lépett hatályba, korszerű intézményrendszert és optimalizált munkamódszereket biztosít az Unió számára annak érdekében, hogy Európa hatékonyan és eredményesen tudjon megbirkózni korunk kihívásaival. Rohamosan változó világunkban az európai polgárok az Uniótól várják, hogy választ keressen a globalizáció, az éghajlatváltozás, a demográfiai helyzet, a biztonság és az energiaügy terén jelentkező kérdésekre. A Lisszaboni Szerződés még jobban kiteljesíti a demokráciát Európában, és képessé teszi az Uniót arra, hogy a jelenleginél is jobban elősegítse az európai polgárok " Látom csak jól kell kérdeznem. Az Eu-ról bemásolt írás egy része mennyire fennkölt, logikus, és az európai polgárokra hivatkozik. Majd egy fura huszárvágással az európai polgárok, jogait akarja jelentősen csökkenteni. Ez csak az első lépés. Majd a nemzetállamok, melyek a saját polgáraik érdekeit kell hogy szolgálják, szétverése a következő cél. Egy 'szuperhatalmat' akarnak létre hozni a lehető legrosszabb módon. Nem kölcsönösen előnyös szerződések mentén! Erővel, háttérben, elhallgatva. Egyszóval aljas módon. Vajon kik állnak a háttérben?

15138 2010.10.16. 12:41:03

Mindig pénzeszsákok állnak a háttérben. Akiknek jut megvenni a politikusokat.

104399 2010.10.16. 13:32:01

Szóval!!Mára már annyira elhülyült az emberiség,hogy nem képes ellátni saját magát!Valahogy ezt tudom kiolvasni a folyamatosan 20 éve dőlő propaganda-szövegből! Szégyeljem a pofámat,hogy míg dolgoztam,nem tudtam előteremteni magamnak azt a nyugdíjra valót abból a meghalásra sem elég fizetésből,ami ma biztosíthatná a nyugodt nyugdíjas életet! Hogy én milyen marha voltam,hogy nem kerestem többet,mér nem lettem már a szocializmusban milliárdos,hogy satnya testemet most nyugodtan kényeztethetném! Mekkorát fejlődött a világ,a mai technológiai szinten a Föld 9 milliárd ember ellátását tudná biztosítani,vitalitásának megőrzése mellett! Ehelyett arról beszélünk,hogy az emberiség 2/3 éhezik lassan,a globális adósság nyolcszorosa az össz-Földi gdp-nnek! Hát normálisak vagyunk mi?! Hová lett-lesz az a rengeeteg pénz,érték,amit az emberiség eddig megtermelt,és teremtett,és amit napról-napra újrateremt?!Ki lopja el,kik azok ,akik miatt 6 milliárd ember gürcöl,akik akadályozzák az emberiség emberi léthez méltó fejlődését?! Valamikor még volt egy kis rerménysugár,hogy egyszer emberek lehetünk maj,de ,úgy látszik,hogy a már kifejlődött öntudatú emberek csoportja ezt nem akarja!Ma már egyre sötétebb lesz,már a nyugdíjamat fenyegetik,és másnak pedig azt mondják,hiogy ilyenről ne is álmodjon!Az az érzésem,hogy egyre jobban csapdába csalnak,szorítanak bennünket!Ennek két esete lehet!Vagy belenyugszunk,és marad a rabszolgaság,vagya csapdába szorult állat dühével próbálunk ebből kitörni! Ha továbbra is így hülyítenek bennünket választott vezetőink,annál inkább az utóbbi variációja lesz a valószínűbb! És akkor az isten irgalmazzon az emberiségnek!

15138 2010.10.16. 13:56:15

Jaj. Hülye kérdés volt. Nem akartam ilyen választ hallani. Imisti, teljesen igazad van.

104399 2010.10.16. 14:03:39

Csak egy pici mellékes!Napok óta egyre rosszab a blogokhoz való hozzáférés,a bejegyzések beírása,és ez lassan minden postra érvényes lesz!Kezdődik a szép,új médiavilág?! Azt a rémhírt hallottam,hogy megszüntetik a nolblogot!Most akkor úgy csinálják,mint a szocializmussal csinálták?! Addig rongálták,míg egyszer csak elmondhatták,hogy javíthatatlan,és megszüntették?!!

15138 2010.10.16. 14:42:42

Imisti, határozottan ijesztő gondolataid vannak ma. :) Volt már ilyen akadozás, bár talán ennyi ideig soha nem tartott. Én remélem, hogy ha fel akarják számolni a felületet, előtte szólnak, már csak azért is, hogy a bloggerek elmenthessék a mentenivalójukat. Most hogy ezt mondom, mindjárt el is tépek és mentem a saját motyómat. Semmi jóban nem vagyok biztos.

15138 2010.10.16. 14:43:47

Ui. Lehet, hogy többet nem lehet majd arról vitatkozni nyilvánosan, hogy a szocializmus javítható lett volna (szerintem) vagy nem.
süti beállítások módosítása