Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

A tücsök és a hangya

2010. december 07. - Vörös Nefelejcs

Funyinak, a politikai korrektségről.

Funyinak, a politikai korrektségről.

Gyorsan elmondom a lényeget, mielőtt félre leszek értve. A most idézett két mese franciául került a kezembe, aki egy kicsit is ismeri a franciák véleményét a svájciakról, az könnyen megérti. Jelesül: nem elég nyitottak, nem elég barátságosak, nem akarnak már minareteket sem a gonoszok, és most november 28-án is arra szavaztak, hogy elítélt külföldiektől meg tudjanak szabadulni. Egyes írók ennél is tovább mennek, de én nem fogok, tekintve, hogy egyetértek mindkét szavazás eredményével.

Viszont aláhúzva, nagy betűvel közlöm, hogy nem értek egyet az alábbi tanmese mondanivalójával, csak érdekesnek találom, hogy mit szóltok hozzá. (Funyi, ez nem PC korrekt) Arra is lenne ötletem, hogy megfordítva a két mese sorrendjét, egész más érzéseket tükrözne az írás. Ahogy most van, nekem önirónia.

Ha megfordítanák, akkor be kellene látni, hogy melyik megoldás a humánusabb és melyik a célratörőbb.

Végül pedig az a véleményem, hogy a tücsök nem biztos, hogy tücsöknek akart születni, és nem minden tücsöknek látszó egyén kerülte a munkát. De ezt LaFontaine még nem tudhatta, az ő korában még volt munka, dögivel.

Jöjjön a mese, ami méles körlevélként kering francia nyelvű helyeken. Az én ferdítésem.

"A tücsök és a hangya" két mai változata

1. A svájci

A hangya dolgozik egész nyáron a nagy melegben. Felépíti a házát és összegyűjti a télire valót eleséget.
A tücsök azt gondolja, hogy hülye a hangya, nevetgél, táncol és játszik egész nyáron.
Ahogy jön a tél, a hangya jóllakott és bent ül a meleg házban.
A hidegtől reszkető tücsöknek se ennivalója, se menedéke, megfagy a télen.
Vége

2. A francia verzió

A hangya keményen végigdolgozza  forró nyarat. Házat épít és télire eleséget gyűjt.
A tücsök hülyének tartja a hangyát, nevetgél, táncol és játszik egész nyáron.
Ahogy a tél beköszönt, a hangya melegben van, tele hassal.
A hidegtől reszkető tücsök sajtókonferenciát szervez, ahol rákérdez,  hogy van joga a hangyának ahhoz, hogy melegben és jóllakottan éljen, míg mások, kevésbé szerencsések, fáznak és éheznek.
A tévé egyenes közvetítéseket ad a hidegben reszkető tücsökről és a kényelmes házában terített asztalnál ülő hangyáról.
A franciákat szívenüti, hogy egy ilyen gazdag országban hagyják szenvedni szegény tücsköt, míg mások bőségben élnek.
A szegénység ellen küzdő szervezetek demonstrációt szerveznek a hangya háza elé.
Az újságírók interjúkat készítenek arról, hogyan gazdagodhatott meg a hangya a tücsök kárára és a kormányt interpellálják, hogy az emelje meg a hangya adóját, hadd fizesse meg, ami jár.
A Monde, a Libération, az Humanité (újságok) és a tévé kommentálják a kormány kudarcát a szociális egyenlőtlenségek megoldásának területén.
A CGT, FO, a Szocialista Párt, a Kommunista Párt, a Kommunista Forradalmárok Ligája seat-in-szeket és manifesztációkat szerveznek a hangya háza előtt.
A hivatalnokok meghatározatlan ideig tartó napi 59 perces szolidaritási sztrájkról döntenek.
A divatos filozófus megírja könyvét, amelyben kimutatja a hangya kapcsolatát  auschwitzi hóhérokkal.
A felméréseket követően a kormány törvényt hoz a gazdasági egyenlőtlenség valamint (nyárra visszamenő hatállyal) a diszkrimináció ellen.
A hangya adóját felemelik és megbírságolják, hogy nem vette fel a tücsköt dolgozni.
A hangya házát elkobozza a hatóság, mert a hangyának nincs elég pénze a bírságra és az adóra.
A hangya elhagyja Franciaországot és átmegy Svájcba lakni, ahol hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.
A tévé riportot készít az elzsírosodott tücsökről. Az éppen a hangya utolsó tartalékait eszi, bár a tavasz még messze.
Művészek és baloldali írók tartanak gyűléseket és tartózkodnak rendszeresen a hangya házában.
Renaud (az énekes) megírja "Hangya, tűnj el" című dalát.
A hangya háza, amiből azóta a tücsök szociális menedéke lett, egyre rosszabb állapotban van, mivel a tücsök nem tartja karban.
A kormányt bírálatok érik az anyagi eszközök hiánya miatt.
Vizsgálóbizottságot állítanak fel, ami 10 millió euróba kerül.
A tücsök meghal túladagolásban.
A házat elfoglalja egy bevándorló csótányokból álló galeri.
A csótányok megszervezik a marihuána kereskedelmét és félelemben tartják a környék lakosságát.
A kormány büszkén veregeti vállon magát Franciaország multikulturális sokszínűségéért.












 

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr548289366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2010.12.07. 16:20:45

Virág elvtárs. :)

44711 2010.12.07. 16:24:52

kedves Nefi ! Talán furcsának tartod, de én a második mesét nagyon is reálisnak tartom és nincs alapvető bajom vele. Csak két megjegyzés: ha a tücsöknek is lett volna lehetősége normálisan dolgozni, akkor rendben van--ha nem tette, az az ő baja. Másrészt:.a reakciók szerintem nem baloldali reakciók, mert egy normális baloldali is csak azt mondhatja, hogy aki nem hajlandó dolgozni, az menjen a fenébe.Ez engem inkább a nihilista jogvédők nálunk is ismert tevékenységére emlékeztet. És igen: egyetértek a svájciakkal a minaretek és a kitoloncolások ügyében is, ez teljesen természetes. Üdv:CL................

15184 2010.12.07. 16:24:56

Jó kis antikommunista írást tettél be.

15184 2010.12.07. 16:28:30

Beszélget a kelet-berlini és a nyugat-berlini kisgyerek: - Beee, nekem van banánom és narancsom, neked nincs! - mondja a nyugat-berlini. - Beee, nekem meg van szocializmusom, neked nincs! - válaszol a kelet-berlini. - Az semmi, nekem bármikor lehetne szocializmusom, csak akarnom kellene! - Beee, de akkor neked se lene banánod és narancsod!

15138 2010.12.07. 16:30:12

3-ra Nem tartom furcsának. A mese reális, naponta történik Franciaországban. Az "aki nem dolgozik, ne is egyék" is legalább annyi idős, mint a jótékonyság. És ha túl sok ilyen esetet látsz, hangyaként, akkor ökölbe szorul a kezed. Én hangya vagyok, mindig mondtam. :) 4-re Nem antikommunista írás. LaFontaine írása, modernizálva. Ha mindenkinek lenne munkája - ahogy nincs - , és ha mindenki akarna dolgozni, egyenlőként - ahogy nem akar - , akkor lenne antikommunista írás. Gondolj a brigádmozgalomra, a sztahanovistákra. Lehet, hogy az én fejem olyan eklektikus mint izé valaki vallása, de nekem ez mind belefér.

15138 2010.12.07. 16:31:04

5-re Jó vicc, nevettem. A szocializmusban még csak meneteltünk a kommunizmus felé. Nem ez volt a terv, ez volt az út. :)

44711 2010.12.07. 16:33:47

Kedves Max ! Na, írok Neked egy "antikommunista" viccet Németországból én is: Erich Honecker és Helmuth Kohl beszélgetnek a két ország gazdasági teljesítményéről. Kohl: Erich , ide figyelj, nálunk a nyugatnémet márkáért bármit meg lehet venni. Honecker. Na és, azért nálunk is..... Üdv:CL.............

23353 2010.12.07. 16:53:17

Jo story sok igazsag van benne. De persze valami adot ezeknek a hangyaknak kell fizetni, hogy a tucskoknek megtanitsak nekik a tutit....

15138 2010.12.07. 16:56:46

Viccelődjetek csak, úgyis túl sokszor vesszük magunkat túl komolyan. :) 9-re Little, persze, van benne igazság. Azért tartom öniróniának.

44711 2010.12.07. 16:58:19

Kedves Nefi ! Pedig igazad van, a mese nem vicc, hanem valóság és azt hiszem bárki politikai nézeteitől függetlenül meg kell, hogy lássa a lényegét. Üdv:CL..........

15138 2010.12.07. 17:00:29

11-re Eddig még mind megláttátok. Ha meg akarom mutatni Funyinak, mi a nem PC correct, akkor mások is írnak majd, mást. (én meg lehet, hogy nem tudok itt maradni)

15184 2010.12.07. 17:01:10

8. Igen, sok ilyen van. Rabinovics hangosan panaszkodik: - Ez kibírhatatatlan, kibírhatatlan! Odalép két KGB-s és letartóztatja. Rabinovics tiltakozik: - De hisz én a kegyetlenül hideg időjárásra panaszkodtam! A KGB-sek: - Ne viccelődjön velünk. A nagy hideg kibírható. Tudjuk jól mi az, ami kibírhatatlan. Richard Nixon Moszkvában jár. Brezsnyev büszkén mutatja be neki a KGB tudományos részlegének az új találmányát, egy telefonkészüléket, melyen a Pokollal lehet beszélgetni. Nixon beszélget is egy ördöggel, majd miután befejezi, a készülék kiírja "a beszélgetés díja 65 kopejka volt". Nixon amint hazaér Washingtonban, azonnal hivatja a CIA és a Pentagon vezetőit, s felelősségre vonja őket, hogyan lehetséges, hogy az oroszok ennyire meglőzték Amerikát a Pokollal való kommunikáció terén. A CIA igazgatója legyint: - Ó, a pokoltelefon, azt mi már 20 éve feltatáltuk, nem vagyunk lemaradva. Nixon megnyugszik a hír hallatán, s kéri, hogy demonstrálják neki az amerikai pokoltelefont. Ugyanúgy beszélget egy ördöggel, majd a készülék kiírja "a beszélgetés díja 870 dollár volt". Nixon nem érti: - Ott 1 dollár alatt volt ugyanez, hogyan kerülhet nálunk majdnem ezerszer többe? - Elnök úr, az ott helyi beszélgetésnek számít... De egy igazi dél-amerikai vicc. Én a kubai változatot ismertem, de az argentínt most hallottam, s ez a kubai továbbfejlesztett változata: Az ENSZ kérdőíveket küld ki a világ különböző részeibe a következő kérdéssel: "Mondja el véleményét őszintén azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet az élelmiszerhiánnyal az Ön országában és a világ többi részén!". Sajnos az akció kudarcot szenved, sehonnan sem jönnek vissza kitöltött kérdőívek: - az Európai Unióban nem tudják értelmezni mit jelenthet a "hiány" szó, - Afrikában nem értik az "élelmiszer" szót, - az USÁ-ban a "világ többi részen" kifejezést nem érti senki, - Kubában azt nem értik mi az, hogy "mondja el véleményét", - Argentínában pedig senki nem tudja megfejteni az "őszintén" szó értelmét,

15184 2010.12.07. 17:07:07

Mondok akkor a nem-PC jegyében egy igazi kubai rasszista viccet, ami az első kubai űrhajós (aki, ugye, színes bőrű) utazása után terjedt fehér kubaiak között: - Hogyan zajlott a kubai űrhajós útja? - A kubai űrhajóst két csimpánzzal lőtték fel az oroszok. A baloldali csimpánz be volt tanítva "csimpánz, ha piros fényt látsz, húzd meg a piros kart és nyomd be a piros gombot!". A jobboldali csimpánz be volt tanítva "csimpánz, ha kék fényt látsz, húzd meg a kék kart és nyomd be a kék gombot!". Kubai űrhajós meg be volt tanítva: "űrhajós, csimpánzokat rendszeresen etesd, gombokhoz és karokhoz ne nyúlj!"

44711 2010.12.07. 17:19:25

...az argentinok és az őszinteség.....:-) 50-es évek, Kelet-berlin.Walther Ulbricht tesztelni akarja, mennyire népszerű a nép körében. bemegy egy kis boltba, ahol egy eladónő várja.Ulbricht mosolyok és megkérdezi: "Na, nem ismer meg ?".."Hát..sajnos nem"-válaszolja a nő. Ulbricht nem akarja feladni és mondja továb: "De tudja, én vagyok az ország első számú vezetője, akit a fontos politikai beszédeket mondja, ..tudja, akit mindig hallgatni szoktak a rádióban..." A nő elsápad és beszól a raktárba a férjének. "Hans gyere már ki gyorsan...itt van az Adenauer !" 80-as évek , egy magyar, egy lengyel és egy szovjet kutya beszélgetnek. Magyar kutya...én ha kicsit ugatok, mindjárt kapok egy darab húst.... Lengyel kutya:...mi az, hogy hús.......? Szovjet kutya:....mi az, hogy ugatni...? Üdv:CL...............

wesz 2010.12.07. 17:20:44

Nefi, kerlek gondolkodjal el, hogy tulajdonkeppen mi is vagy te? (szerintem szimplan realista) Baloldali nem, a jobboldalit meg visszautasitanad. En aztan igen nagy tiszteloje vagyok a Svajciaknak, eltem ott is 5 evet es Blocherrel is egyetertek a dolgok tobbsegeben. Sajnos az europaiak a mai napig nem jonnek ra, bar mar kezdodik a zizzenes, hogy ok vannak otthon, ha valaki ott akar elni, akkor nem szarik az o feszkukbe. Bocs a kifejezesert. Mindig is rosszul voltam ettol a multi-kulti hulyesegtol. Ha dubajban laksz, akkor nem reklamalsz a muftinal, mert otszor hiv imara a minarettbol, szinten nem koveteled, hogy katolikus bazilikat epitsenek. En ugyanezt varnam el a svajciak helyeben. Svajcban akarsz elni? Rendben. Nemetul (franciaul, olaszul, retromanul) beszelsz? Ok. Munkad, kepzettseged van? Adot fizetsz? A helyi szabalyokat betartod? Legyel svajci, ha nem kivul tagasabb. A francia tortenet egyebkent talalt, sullyedt.

179584 2010.12.07. 17:33:19

Szia Nefi, köszi a postot. La Fontaine már akkor is fején találta a szöget. Ez a probléma, amíg világ a világ, nem fog megszünni. Sokszor elgondolkodom a svéd ún. taknya-nyála politikán, hová fog ez vezetni. Az oktatás már padlón, gimnáziumot végzetteknek vannak szövegértési problémáik, számolni sem tudnak. Jó 20 évvel ezelött a reptéri butikban vásároltam ca 4 dolgot, és kikészítettem a pintyökének a pénzt. Nagy szemekkel kérdezte, honnan tudod??? Nála volt számológép, nálam persze nem. Azóta csak romlott a helyzet. A gyereknek semmi nincs megtiltva, nincsenek korlátok, a szerencsétlennek fogalma sincs, merre hány méter. Az osztályzásról is kemény viták zajlanak. Az biztos, hogy én rettentöen rühelltem volna, ha nem tudom, hogyan vagyok értékelve. Ugyanez a vélemény itt a diákok és szüleik részéröl is, mégis komoly parlamenti vitáknak lehetünk tanúi. Konklúzió: kérek értékelést szövegértésböl, helyesírásból (hegedülni nem tudok!!!) Szorgalmas sem vagyok, persze a muszály az muszáj!!!

95527 2010.12.07. 17:39:28

Kedves Nefelejcs! Nagyon valós dolgokat hoztál fel érthető tanmese formájában. Az egész világ ezekre keresi a választ, eddig rossz válaszok születtek, vagy egyáltalán meg sem értették a kérdést. A "mese" is csak a diagnózist ismerteti. Nekem az a véleményem, hogy az nem lehet, hogy valakit beengedünk, a kultúráját meg nem, de az sem megoldás, hogy egy - egyben hozzanak át mindent. Vesz meglátása szimpatikus.

13709 2010.12.07. 17:45:42

Bizony tanulságos és sok tekintetben elgondolkodtató amit írtál...lehet vitatkozni :)))

15184 2010.12.07. 17:54:35

18. "Nekem az a véleményem, hogy az nem lehet, hogy valakit beengedünk, a kultúráját meg nem" Kivételesen egyetértek veled. Bár nem teljesen értem, hogy hogyan merészkedtél hozzászólni olyan bejegyzésnél, ahol szerepel a "kommunista" szó...

179584 2010.12.07. 17:58:36

Bocs, Nefi, a párom szerint én az elözö posztodhoz kommenteltem. Ebböl is látszik, hogy tökéleteset alkottam, mert mindenre illik.

wesz 2010.12.07. 18:03:13

18-20 A problema nem azzal van, ha valaki behozza a kulturajat. A problema akkor kezdodik, amikor a kulturajat ra akarja kenyszeriteni a befogadokra. Mondok egy peldat. Egy baratom szuletett tiroli osztrak, lakik egy Innsbruck kozeli faluban egy harom emeletes tarsashazban. Felette egy torok csalad trengeti szegenyes eletet ket gyerekkel. Ok hoztak ES tartjak a kulturajukat, azaz sziesztaznak, alszanak 2-3 orat delutanonkent. Ennek folyomanyakent viszont a kolykok ejfelig, neha tovabb is duborognek, nem hagyva nyugtot az alattuk lakoknak. Ez egy alap peldaja a kulturak osszecsapasanak, viszont cseppben a tenger. Es az ilyen alappeldakbol lehet eljutni aztan olyan extrem multi-kulti osszecsapasokig, mint az egyik berlini iskola, ahol a bennszulott nemet kolykoket terrorizaljak a torok kolykok, mert ok kerultek tobbsegbe. De az integraciora is irok egy peldat, ha Svajcba laksz akkor este tiz utan nincs hazibuli, mert ez az elfogadott altalanos szokas. Ezt nem kell szeretni, csak betartani. Ha nem tetszik, haza lehet menni Abadszalokra, Vojvodinara, Izmirbe, Belgradba, Srebrenicaba es lehet bulizni hajnalig. A tolerancia es integracio ily pofon egyszeru.

95527 2010.12.07. 18:05:18

Kedves Nefelejcs! Az is benne van ebben a tanmesében, hogy a tücsök valami olyasmit tud amit a hangya nem: hegedülni ( Ha a tücsök nem hülye, akkor koncert belépőként elhegedülhette volna a hangya kajáját, erről viszont a második mese szól. ) Jó mesék ezek, gratulálok Nefi, te vagy legokosabb naiva!!! :))

15138 2010.12.07. 18:07:51

Vicceket köszönöm, megfeszülök, sem jut eszembe semmi, pedig ezret tudtam. :) 16-ra Wesz, én már gondolokoztam ezen, Lehet, hogy csak szimplán svájci kommunista vagyok? :D Viccen kivül: marxista az vagyok és nem sértődök meg, ha lekommunistáznak. (Maxi tudja a legjobban) De idealista, pacifista, materialista is. De hát attól függ, mikor kit szidnak, érted? :) Vissza Svájcra. Van, ami nem tetszik, de több, ami igen. Hiszek abban, hogy a svájciaknak joguk van úgy szavazni, ahogy akarnak, és a franciáknak meg, hogy erről meg legyen a véleményük. A többségi szavazás után a leszavazottak legfeljeebb gyűjthetnek aláírásokat, ilyen is van, ez a nov. 28-i egy ellenprojekt volt. Ez jó. Ők laknak ott, ők mondják meg. Nem nekik kell alkalmazkodni, aki meg nem akar, az menjen. AHogy ők mondják, nekik nincsenek gyarmataik, nem is voltak. Az UDC intézkedései minket többször is sújtottak...de mikor én mindent megteszek, amit kell, kifizetem az illetéket, bejárok a tanácsra, akkor más is csinálja meg, úgy igazságos. Ennyi. Ennél nem több. 17--re Marijja, pedig Delisát olvasva azt hitte, hogy legalább a svédeknek sikerül a csoda. A gyerekek tudatlansága döbbenetes néha. Igen, olyan példákig menően, hogy honnan tudom, mennyi hatszor 24. És a tanárok is... valahol elmarhulják a politikusok, de erről egy másik posztom szól, a tegnapi. (ez itt a reklám helye) Paplanyos, olyan jól mondtad, igen, ezekre a kérdésekre keresik a választ, és úgy tűnik, nincs olyan, ami minden bajt megoldana. Csak rossz közül lehet választani? Svájcba nagyon sokan menekültként jönnek. Hagyományosan befogadó ország. De az UDC-nek igaza van abban, hogy erőn felül befogad. Lélekszámra tekintve egyetlen uniós országban sincs ennyi befogadás, a közbiztonság meg még csak most van leáldozóban. (a franciákkal ellentétben) Hogy ebben mekkora szerepe van a bevándorlóknak, vagy a tücsköknek, vagy a hangyák kapzsiságának, arról folynak a viták. Valika, vitatkozz. Velem könnyű. :)

15138 2010.12.07. 18:12:43

21-re Marijja, nekem is volt egy olyan érzésem. :DD Nem baj, lényeg, hogy értjük egymást. Wesz, így -így. Paplanyos, igazából a körlevélhez hozzátettek egy Hajnóczy Péter nevű illető írását is, én levágtam. Az arról szólt, hogy a hangya elmegy hegedülni a párizsi Conservatoire-ba, a hangya meg megkéri, hogy a nevében "köszöntse meg" La Fontaine-t. Megvan videóban a Youtube-on. Ha jön az illető, akitől kaptam, majd megnevezi magát. http://www.youtube.com/watch?v=Eukde24XNEo&feature=related Addig is, köszi neki. (én sosem mondtam magamról, hogy naiv vagyok...azt sem, hogy okos...ui még nem döntöttem el :D)

104422 2010.12.07. 18:29:30

Ettől a multikulti dologtól nekem is okádhatnékom van. Ha vendégségbe megyek,alkalmazkodom a háziak szokásaihoz. Wesznek teljesen igaza van. Nekem volt egy barátom arab és más muszlim országokban évekig a feleségével, aki orvos. A nej praktizálni csak egy helyentudott, de éltek olyan országban is, ahol neki, európai orvosnőként csadort kellett viselnie, és az utcán csak egy lépéssel a férje mögött mehetett. Más. Tavaly voltunk Ausztriában. A legdrágább divatboltokban - mondjuk 500 euró volt a legolcsóbb cipő - csak csadoros arab banyák válogattak. Egy méregdrága ötcsillagos merciből egy csadoros banya szállt ki, miközben mobilozott. Az jutott eszembe, a k. anyukájukat ezeknek a képmutató népségeknek - és ide eredetileg mást írtam... Igen, minaret, mecset, az legyen a mindenisztánokban, Európa az európaiaké, nem kötelező idejönni. Amúgy a legnagyobb hiba volt beengedni tízmillió számra ezeket a népségeket, ez fogja az ezen országok vesztét okozni. Eljön az az idő, amikor már nem csak a francia válogatottban lesznek többségben a muzulmánok- színesbőrűek, hanem a parlamentben is. Na akkor fog végetérni a multikulti... B.et

179584 2010.12.07. 18:33:23

Sem naív, sem okos nem vagyok, csak van sajna hosszú éves tapasztalatom. Aggódom a mai fiatalokért, meg az unokákért!! Aki tehetséges és szorgalmas, kapjon elismerést, aki meg csak hegedül, hát hegedüljön.

12392 2010.12.07. 19:06:40

Drága Nefelejcs! Csak most juttotam hozzá, hogy erre a számomra teljesen új fordításod =)) közzétételére reagáljak! A bevezető úgy ahogy van teljesen felesleges és félrevezető, sőt a két "történet" űtösségét gyengíti! Nem értem, hogy a kiváló a történetek lényegét igen jól megragadó fordítást miért kellett hazavágni????

12392 2010.12.07. 19:09:39

Persze ha a francia contra svájci lélek rejtelmeinek feltárása helyett fontosabbnak vélted, hogy lehetőséget adj magukat entelektülnek vélő egyedek alpári idétlenkedésére, nem szóltam egy szót sem!!! =))

15138 2010.12.07. 19:17:51

26-ra Bástya elvtárs, nekem sem tetszik, mert félek. Ahogy a dolgok mennek kelet felé...hogy az arab-fekete negyedekben mi folyik, az már döbbenetes. Megjegyzem, a franciák a gyarmataikról szereztek ennyi bevándorlót, kezdve az algír háborúval (épp 56-ban ez volt a legnagyobb bajuk), a mosti "tengerentúli területeikig". (Outre-Mer) Jó lenne, ha jönne Bo, mert erről neki totál más a véleménye, a kiegyensúlyozottság nevében. 27-re Jó lenne, Marijja, de nem így működik már. És ez a hangyáknak csípi a szemét. 28-29-re Gyuri, ez ugyanaz a fordítás, a Hajnóczy féle befejezés nélkül. Azt hiányolod? Ha ezt a két mesét kirakom bevezető nélkül, engem kitiltanak a nol-ról, ettől féltem. Amúgy meg a két mese tényleg nem tükrözi 100%ban a véleményem...igaz, az ellenkezője sem. A klasszikust szeretem, ha lehet, mindketten éljék túl a telet.

23353 2010.12.07. 19:20:54

Vilag tucskei egyesuljetek! Le a kapitalista hangyakkal! Tamogasd a hazafias tucsok frontot! Tucsok okol vasokol oda ut ahova koll! Aki a hangyakkal van az ellenunk van! Usd a hangyat es a feszket ezzel is a beket veded!

60145 2010.12.07. 19:25:45

Paplanyos, rátapintottál: a muzsikus játszik, mert művész, értelmiségi. Ez a svájci fordításból nem jött elő. A tücsök meg... Nézzétek meg a linket: 25. http://www.youtube.com/watch?v=Eukde24XNEo&feature=related Hajnóczy akkor írta, amikor a létező szocializmusban a hangyák még gürcöltek, pedig a tücskök már új nótára hangoltak. Eredeti foglalkozása: munkás volt az elvtársuraknak. Ők a káderdűlőkben laktak, külön boltokban vásároltak, szaniba jártak, a gyerekeik egyházi és külföldi iskolában tanultak, ezért üzent a hangya Lafontaine-Marx elvtársnak... Igaza volt!

60145 2010.12.07. 19:35:40

Kiegészítés: a belinkelt film szól Funyi igazságáról. Ami ezen túl van, Conservatoire, korrektség, annak annyi!

15138 2010.12.07. 19:40:34

31-re Már úgyis hiányoznak a lózungok az életemből. :) 32-re Atlasz, bezzeg nekem ezt nem mondtad. Majdnem a saját dugámba dőltem. De annak örülök, hogy Funyinak igazságot találtál. Kár, hogy még nem láttam itt. Funyi, ha itt vagy, küldj egy szmájlit.

12392 2010.12.07. 19:48:43

30: Imádni való a szeretetteljességed, de sikerült ezt az ütős történetet kiherélned!!!

15138 2010.12.07. 19:58:16

Mondjad, mit csináljak.

60145 2010.12.07. 20:02:35

34. Nefelejcs (szerkesztő) Csak megszólítottként jelentkeztem, a bejegyzést előbb is olvastam. A svájci és francia változat egészen más, mint a Hajnóczyé, az utóbbi erős, kelet-közép-európai, külön posztot kívánna. Hangyáék nem értik, hogyan is hegedülték és hegedülik el mások a nótájukat, de azt sem: ideje megtanulni játszani! Inkább gyurcsányoznak. (Kedves Nefelejcs: ellenérzéseid miatt nem boncolgattam a témát korábban. Nem vagyok nyomulós.)

15138 2010.12.07. 20:05:56

Mondom, hogy hangya vagyok...:( Tképpen nem értem, hogy kéne a kapitalizmust játszani. De nem gyurcsányoznék. Állj. CSoda, hogy nem tudni, ki melyik oldalon áll, kéne állnia, vagy vannak az érdekei??

12009 2010.12.07. 20:34:11

Van egy másik tücsök-hangya mese is. A hangya egész nyáron gyűjtögetett és télen az odujába vonulva túlélte a telet. A tücsök egész nyáron muzsikált és télre levonult Párizsba, ahol kocsmákban zenélve jól megszedte magát. Tavasszal a lesoványodott hangya és a szépen kigömbölyödött tücsök találkoznak. - Na milyen volt a tél? -- kérdezi a tücsök. -- Kemény. De sokat dolgoztam, tartalékoltam annyit, hogy túléljem.-- válaszolta a hangya. -- És neked? -- Hát nekem is kemény volt. Egész télen Párizsban zenéltem, igaz sok pénzt kerestem, de az a francia koszt, na az kibirhatatlan.-- válaszolta a tücsök. -- Tudod mit!! Ha legközelebb Párizsban jársz, akkor ad át üdvözletem LaFontaine mesternk és mond meg neki, hogy ritka marha meséket ír. :)

60145 2010.12.07. 20:45:16

Granicsár Hajnóczy történetét már szájhagyományból merítette...

15138 2010.12.07. 20:47:06

Akkor nem mi vagyunk az elsők, akik rádöbbentek, hogy La Fontaine óta a világ nagyot változott.

12009 2010.12.07. 20:55:35

4O Én viccként hallottam. Hajnóczy a szerző? Hát ez az igazi halhatatlanság :)

12009 2010.12.07. 21:02:34

4O Elolvastam a Hajnóczy történetet. Mivel én ezt gyerekkoromban halottam, gondolom ő merített a népi bölcsességből :)

171423 2010.12.07. 21:05:11

Magyar mese A hangyák dolgoznak mint az állat Jön a tücsök egy szuper motorral -Mi van hangyák melóztok én meg motorozok A hangyák nem szólnak dolgoznak tovább Másnap jön a tücsök egy ferrarival -Mivan hangyák ti csak dolgoztok én meg ferrarival száguldozok A hangyák nem szólnak dolgoznak tovább Harmadik nap leszál egy magánrepülő kilép belőle a tücsök -mi van hangyák dolgoztok én meg a repülőmmel Párizsba utazom Akkor az egyik hangya aki nem bírta tovább megállt megtörölte izzadt homlokát és így szólt: Te tücsök ha Párizsba jársz keresd már meg a La Fontaine-t aztán mond meg neki hogy menjen a kurva anyjába a meséivel

52511 2010.12.07. 21:05:25

EZ VAN NEFIKE! :))) ! ... ez van ...

171423 2010.12.07. 21:21:40

Ja most látom más leírta a mese magyar változatát Egy barátom rimekbe szedte és megzenésítette Füreden lógtunk húsz éve elittuk már minden pénzünket A haver mondta összezenél legalább anyit hogy haza tudjunk menni Énekelt ezt azt sokan halgatták de pénz nem nagyon adtak Akkor előadta a tücsök mese magyarváltozatát majdnem felrobbant a Tagóre sétány a röhögéstől csak úgy dőlt a pénz aztán azt is elittuk elindultunk Almádiba stoppal hogy onnan már majd hazajutunk Ott meg találkoztunk két másik haverral akik egy finn csajszíval voltak aki valahova Belgrádba készült Elittuk az ő pénzüket is meg a finn lány számlájára is ittunk aztán rábeszéltük hogy ne menjen Belgrádba jöjjön el velünk Győrbe Itt már volt pénzünk még három napig ittunk Jó kis tücsök élet volt akkoriban

15184 2010.12.07. 21:22:49

A hangya építkezett, vállalkozott, közben a tücsök zenélésből tartotta fenn magát. Közben kommunista puccs történt. A hangyától, mint elnyomó kapitalistától, elvették munkaeszközeit, házát. Miután megtalálták összegyűjtött tartalékait, spekulánsnak nyilvánították, s elkobozták a tartalékokat is. Ezután bebörtönözték őt. A tücsköt pedig közveszélyes munkakerülőnek nyilvánították. Őt is bebörtönözték. Most együtt van a börtönben a hangya és a tücsök.

163684 2010.12.07. 21:26:54

bakker Nefi))), neki fekszem a kilómétereknek)))

12009 2010.12.07. 21:35:28

46 Leszáltam Rigában Taskentbó jövet, merthogy máshová nem volt jegy az Európai részre. Mivel egy napot várni kellett a gépre, amivel tovább mehettem volna, felhívtam a barátomat. Két napig ittuk a zsoldomat egy Riga melletti szaunában. Aztán valami csajjal továbbmentunk Tartuba, ott is ittuk a zsoldomat. Aztán valami MO-i magyar csajjal Tallinban tértem magamhoz és fájt a fejem, a lány meg nagyon csúnya volt, ezért tovább ittam a zsoldomat. Aztán valamiért felültem az odesszai gépre, de nem vittem magammal piát, ezért rémes volt az utazás. Odessza az a második hazám, ott is ittam a haverokkal, aztán magamhoz tértek a tengaralatjárósok kubrikjában. Ott egy alezredes közölte, hogy a szabadságom lejárt, adott egy kis pénzt, meg egy menetokmány Taskentbe. Aztán este berugtunk. A repülőgépen már jó volt, mert a sztuvik töltöttek rendesen. Taskentbe belekötöttem a járőrbe, ezért három napra bezártak. Na ott kijózanodtam, aztán felraktak egy gépre és vissza vittek Kandaharba. Szóval Tücskölni jó :DDD

171423 2010.12.07. 21:43:43

49. granicsar 2010. 12. 07. 21:35 Szerintem is nagyon jó Bár mostanában már egyre ritkábbak az ilyen jó kis tücsökségek Három négy napnál tovább meg már csak nagyon nagy alkalommal nyomjuk ( gyerekszületéskor ilyesmi )

ejmiakő 2010.12.08. 01:38:19

26. Bástya elvtárs , te tényleg azt gondolod, hogy a Gastarbeiter az vendég? Ezek a rabszolgatartók már kirabolták az egész világot, azt hiszed vendégségbe hívták az idegeneket? Rabszolgának. Aztán csodálkoznak, ha a rabszolgák is jogokat akarnak. A német vagy az osztrák gazdaság összeomlana a vendégmunkások nélkül. Akik nem a multikultira vágytak amikor odamentek,henem egy kicsit jobb életre. A törökeket be kellett tagozni a NATO-ba, nem véletlenül onnan hozták az építömunkásokat. Nagyon nem veszitek észre, hogy a mások zsírján hízó népségek vannak felháborodva, ha az odahívott! népség is jogokat akar, miután kidolgozta a lelkét ocsmány munkákkal.

13250 2010.12.08. 07:12:08

Nefi! Ugyebár ez az a fajta vicc, amitől nekem, a "cigányvédő" mocsok liberálisnak fel kéne álljon a szőr a hátamon. Csak hát a baj nem La Fontaine-nel van. Ő nagyon jól megfér Villon trógersége mellett. Szerintem az Atlasz által belinkelt zseniális kisfilm se a munkáskáderekről szól, hanem pont arról, hogy az élet nem igazságos, de úgy kerek, ha van leleményekre képes tücsök és becsületesen robotoló hangya is. Hogy ezzel együtt jár olykor a hangya köpni való kedve is? A fontos határok betartása mellett belefér, de bele kell hogy férjen mindig a köpés kritikája is. A bajok ott kezdődnek a köpéssel, amikor La Fontaine tanulságát ott alkalmaznák, ahol nem illeszkedik: A bevándorló többnyire húzza az igát, a kölkeinek meg már nincsen, elkurvul. Ki a hibás? Mondhatja a társadalom, hogy minek kölkedzett, ahogy teszi manapság? Kicsit hasonló, de persze bonyolultabb a kultúrájához való viszony, azt nem is keverném ide, mert külön posztot érdemel, hogy meg lehet-e venni a munkaerejét anélkül, hogy jönne vele az ember (plusz család, stb.) egészben?

15138 2010.12.08. 07:54:31

Köszi a néphagyományt, fiúk. Funyi, azt akartam, hogy mosolyogj. Emmi, mit csinálsz?? Nem kell... 51-re Ejmiakő, én nehezen tudom kizsákmányolt embereknek elképzelni azokat, akik rendőrökre, tűzoltókra lövöldöznek, iskolában késelnek tizenéveseket, tanárokat. A svájciak sem véletlenül vannak megosztva: a fenti szavazás majd fele-fele arányban történt. Annyira tartják magukat a régi elképzelések, és hát mindenkinek van 1-2 normális külföldi ismerőse. Egyébként, éppen Svájcba a volt Jugoszláviából menekült emberek adják a döntő többséget: a háború után nem mentek haza, ellenben állandóan baj van velük. 52 Bo, nem úgy értettem, én éppen a vendégmunkásokra gondoltam, ha megnézed, ott beszéltem is rólad. Valamék kommentben. A történet meg nem vicc, hanem állandó probléma forrása. A cigányt te írtad le elöször, mindenki más a vendégmunkásokról és kommunista kizsákmányoltakról beszélt. Á, te is, akkkor jól van. Nem vörös rongynak szántam, és nem neked írtam, csak közben jutottál eszembe, mert tudom, hogy más a véleményed. Egyébként, megismétlem, hogy nem az olaszokkal, nem a portugálokkal, nem a magyarokkal, nem a stb-kel van baj - hanem mindig és állandóan a muszlimokkal. Csak a bevándorlás meg már inkább a németeket érinti, rájuk morognak, hogy sokan vannak (Svájcban) - és onnan nem a képzetlen munkaerő jön.

13250 2010.12.08. 08:56:36

Ha azt írtad volna, az iszlamistákkal, akkor azt mondanám, teljes az egyetértés. Nagy különbség, hidd el. Azt meg te is tudod, miért hoztam be a cigányokat: a valóságos és a kényszeredett párhuzamok okán, melyek közös eleme a dógozz, baszki bornírtsága, amely nem képes megérteni, hogy az másoknál sem mindig csak akarás kérdése.

13250 2010.12.08. 08:58:56

Újraolvastam a válaszod. Megleptél ezzel a német dologgal. Majd mesélj róla többet (akár posztban is)!

15138 2010.12.08. 09:01:34

55-re Igazad van. Az iszlámistákkal. De nem. Nem csak az iszlámisták... itt a véleménykülönbségünk. A cigányokkal kapcsolatban: lásd fent a bevezetőben (amivel kiheréltem a történetet, Gyuri szerint) :"a tücsök nem biztos, hogy tücsöknek akart születni, és nem minden tücsöknek látszó egyén kerülte a munkát. De ezt LaFontaine még nem tudhatta, az ő korában még volt munka, dögivel." Bo, én nem akartam PC correct lenni, hanem nem akartam a te érzéseidet megbántani. Az életet úgy látom, ahogy fent leírtam, a tücskös mese egy része ennek, ha tetszik, ha nem.

15138 2010.12.08. 09:02:31

Milyen német? hogy sok a bevándorló német? Nem tudsz németül? Nálunk nem írnak róla annyit, mint német Svájcban, de majd keresek valamit róla.

15138 2010.12.08. 09:16:50

Bo, arra gondoltam, hogy lehet, hogy azért látjuk másképp, mert mást látunk. Te még a 20 éve létező problémákhoz vagy szokva, a " Touche pas mon pot" - mozgalomhoz, én meg a mait látom, az elvadultat. (olvasom Émile Ajar: La vie devant soi-ját, egy arab fiút fogad örökbe egy zsidó öregasszony, rengeteget lehet nevetni rajta, olyan megjegyzésekkel, amiket egy arab gondolhat egy fehérről - de fehér írta, Prix Goncourt 75-ben - egész más világ.)

13250 2010.12.08. 09:28:24

Ezt meg muszlim írta, manapság: http://lemonde.nolblog.hu/archives/2010/10/13/Soha_sehol_senkinek/ Hidd el, azért igyekszem követni, hogy mi történik. Tudok az elvadulásról is és nem csodálkozom. Attól még változatlanul úgy látom, hogy az integráció az alapfolyamat amit főként szociális problémák zavarnak és amelyre rátelepül, ahol lehet a radikális iszlamista terrorizmus. Pontosítanom kéne ezt is, de mint írtam, ez külön poszt(ok) témája lehetne.

13250 2010.12.08. 09:31:30

Ja, ja ich spräche (und lese) kein Deutsch, úgy hogy segítened kell. A rétorománnal amúgy hogy állsz ;?)

15138 2010.12.08. 09:36:02

Már hallottam romanchot. :) Németül sem tudok. Ezt feltétlen nézd meg, ha szereted a táncot. A szöveg sem semmi. http://www.youtube.com/watch?v=RcxRMikZrbY Megyek, nézek valami németszidó cikket. :) Hogy kerekebb legyen a világ. (ja, a magyarokat sem kímélték mostanában, sok a szereplő a prostitucióban)

15138 2010.12.08. 09:50:46

http://largeur.com/?p=3139 http://www.lematin.ch/actu/suisse/allemands-mal-aimes-232349 Ennyi indulàsnak. :)

13250 2010.12.08. 10:05:13

bo kiffe cette vidéo :))

12392 2010.12.08. 10:12:50

Ez egy frappáns és szellemes tanmese - Nefelejcs remek fordításában - arról, hogy mi a különbség a franciák és a svájciak mentalitása között!!! MIiden további ideológiai maszlag erőltetett belemagyarázás!!!

15138 2010.12.08. 10:41:51

Most mondjátok meg, mitől nőnemű a vidéo...mikor o-ra végződik. :)) (orosz)

15138 2010.12.08. 10:43:16

Gyuri, azt hiszem, hogy már mindent túlmagyarázunk. Emellett, nem értünk semmit.

12392 2010.12.08. 11:03:43

65: miért? miért? mert olyan szeszélyes!!! =)) Bocs! Régi szóviccem átírva: La voiture!!

12009 2010.12.08. 11:08:11

65 Видео Semleges nemű. De így ritkán használják. Viszont ha videót mint a videofelvétel megjelölésre használod, akkor a видеозапись az már nőnemű. Az oroszban hozzágondolják Видео -hoz a запись-t és ezért nőnemet használnak. Ebből tudod, hogy videofelvételről van szó :)

15138 2010.12.08. 11:31:44

Most töröm a fejem, hogy mi lehet a zapisz franciául....enregistrement... hehe, az meg hímnem. :)) A gyerekek nem értik, hogy a német miért...legyen az ő bajuk, ámbátor illene már nekem is németül tanulni. Én még a franciával görcsölök. Gyuri, mi a régi vicced?

ejmiakő 2010.12.08. 21:53:06

53. Nefelejcs (szerkesztő) , te nem vetted még észre, hogy téged arrafele lenéznek? Kik hordják a szemetet? Kik árulnak újságot az utcán? Kik dolgoznak nyeles szerszámokkal? Az Übermenscheknek büdös a meló, megélnek a világ zsírján anélkül is. Persze jobb lenne, ha nem kellene az emberi jogok, meg hasonló mesék színjátékában részt venni. S ezek a bugrisok a szemétszállítással való foglalatosság közben nem müvelik magukat a germán mitológiában? Vagy nem szoknak rá a sörre meg a virslire? Nem vagy hajlandó a világot a hatalmi perspektívából szemlélni. Elég siralmas is.

15138 2010.12.08. 22:32:25

Alig találtam ide. Őszintén, én pánikbetegséget kaptam, mikor kijöttünk, mert meg voltam róla győződve, hogy minket itt baromira le fognak nézni (apám osztrák) Na, mire kiderült, hogy itt minden ötödik külföldi. A 12 év alatt egy ilyen megjegyzést kaptam, többször éreztem. De állandóan inkább azt érzem, hogy én nézem le őket, mert nem tudnak semmit. Az első ember, aki nekem itt előre köszönt, az egy kukás volt. Svájcis. Még ma is kukás, vidáman fütyörészik. A német mitológiáról szóló ismereteiről nem tudok semmit. Azt hiszem - nagy megdöbbenésemre -, hogy te itt beleestél egy klisébe.

12513 2010.12.15. 21:08:28

Nefi, kis tanítóbácsiskodás (mit tegyek, irodalomtanárnak neveltek): Az Előttem az élet című Goncourt-díjas könyvet nem Ajart írta, mert az írói álnév, hanem Romain Gary, aki a Lady L.-ért már kapott Goncourt-t. Azt viszont egy író csak egyszer kaphat. Gary poénból be akarta bizonyítani, hogy némi trükkel lehet kétszer is. (Jó kis film is lett az Előttem az életből, az öreg és kövér Simone Signoret játszotta a nagymamát.) A lényeghez is tudnék hozzászólni - de minek?

medve1942 2010.12.15. 21:40:19

Azért mégis hozzászólok. A muzsikus cigány annyira külön kaszt, hogy legfeljebb antropológiailag (indid, azt hiszem) cigány. A hegedűlés kicsit belezavar a hajdan elterjedt viccbe, amelyben még a Pere-Lachaise temető is benne volt La Fontaine sírjával. A probléma voltaképpen a tücskök és a hangyák számarányából adódik, meg abból a "kultúrsokkból", amelyet az 1990-es felszabadulás jelentett - most olvastam, hogy összeszedték azokat a rokonokat, akik elrabolták és hónapok óta verték a Svájcban lefogott stricikre valló lányokat. A dolog a Tisza mentén történt. Azelőtt nem volt Zürich egy macskaugrás Szegedtől. Svájcba, gondolom, nem a német szakik mennek, hanem azok, akik inkább ott adóznának. Kevesebbet, mint a Bundesrepublikban. A török vagy ex-jugoszláv moszlim, aki Nyugatra ment, rabszolgaként sokkal többet keresett, mint otthon. A számos gyereke azonban ma már munkanélküli, és potenciális vagy inkább tényleges iszlamista. Javaslom olvasni Határ Győző írásait a nyugati iszlámról. Elég öreg volt ahhoz, hogy ne tegyen PC-lakatot a szájára, és elég kultúrált ahhoz, hogy gyűlölködés nélküli, realista képet rajzoljon. Befejezésül egy vicc gyerekkoromból. Kérdés: Fel lehet-e építeni Svájcban a szocializmust? Válasz: Fel. De minek?

15138 2010.12.16. 07:59:09

72-re Medve, köszi, a könyv az orrom előtt volt, mindkét névvel, de a történetet nem ismertem és a filmet sem láttam. Megvettem, mert az eladó ajánlotta. :) Nem bántam meg - a saját sötét hülyeségemre is rávilágít itt-ott. A svájci szocializmushoz: mikor kijöttünk, egyszer csak azon kaptam magam, hogy azt mondom: így képzeltem a kommunizmust... :) Köszi a többit.

medve1942 2010.12.16. 22:33:56

Ez kicsit wesznek szól (22) - a ballib stb. skatulya túl szűk. És például rájöttem, hogy balkonzervatív vagyok, aki sok dologban liberális. "Az idegen szép" jelszót kártzékony marhaságnak gondolom, az én jelszavam: "Az idegen nem csúnya, sőt, akár hasznos is lehet. De ha káros, akkor..." (öncenzúra) Ehhez egy orosz mondás egy modern regényből: Ha pofonütnek, tartsd oda a másik arcodat. De ha megint pofonütnek, rúgd úgy tökön az illetőt..." Svájchoz - úgy harminc éve volt egy ironikus svájci film, Die Schweizermacher címmel. (Hogy ez franciául hogy hangozhatott?) Egy olasz vendégmunkás családról szól, akik állampolgárságért folyamodnak. Egy szerv rendszeresen vizsgálja őket, hogy élnek, és kiderül, hogy ha svájciak akarnak lenni, akkor übersvájcivá kell váljanak. Valószínűleg egy pici jogos lázadás is rejlik a fiatalok iszlamizmusában, de 90 %-ban uszítás egyes arab vallási irányzatok vezetőinek részéről. Az iszlám ugyanis majdnem annyiféle, mint a kereszténység. Az új, lassú és "békés dzsihád" szorgalmazói a vahhabiták, azt hiszem.

15138 2010.12.17. 08:23:36

Attól félek, Wesz már nem néz ide, a poszt már napok óta lement. Most azon töröm a fejem, hogy ki volt az a cseh író vagy filozófus, aki Svájcról írta azt az esszéjét, aminek az volt a lényege, hogy ha valaki nagyon bezárkózik, az magát rabbá teszi... A másik, hogy Svájcot most nagyon szidják (legalábbis a franciák) - holott hagyományosan befogadó ország, s mintha összes eddigi jócselekedete feledésbe merülne, csak mert most azt mondta, elég. Ezekben a napokban a saját bőrünkön érezzük a bürökratizmust - folyik a fiam állampolgársági procedúrája. Mit mondjak...két éve a lányomé nem ilyen volt. :) MÉg egy dolog: örülök, hogy te megtaláltad, ki vagy. :) (balkonzervatív liberálisban) Én nem tudom... most már úgy vélem, hogy nem bennem van a hiba, hanem gyorsabban változnak a dolgok, mint én követni tudom őket. Jó kifogás...a muszlimokkal sosem éltem át akkora változást, mint a négerekkel. Az oroszoknál nagyon kevesen voltak és szegények-szerények, boldogok, hogy tanulhatnak, kedvesek, barátságosak, igazi Tamás bátyák. Itt meg... arrogáns négerek tömegei, akik állandóan a rasszizmussal jönnek, ha szólni mernek nekik. Igaz, olyan értékekkel bíról négerekkel is találkoztam, amilyenek nekem vannak, de jóval kevesebb ilyet láttam. Tehát róluk a véleményem gyökeresen megváltozott. Negatív irányba. Időnként komolyan azt hiszem magamról, hogy rasszista vagyok. Ha otthon maradok, ez nem történt volna meg, azt hiszem - itt kellett ilyen tömegben és ezekkel a fajta négerekkel találkoznom. Más pedig más fajta emberekkel kerülhet gyakori konfliktusba, ami utána erőst hat az érzelmeire - mert a rasszizmust én érzelmi alapúnak tartom.

medve1942 2010.12.17. 08:33:02

Hmmm... Azt hiszem, a "néger" önmagában épp úgy nem mond semmit, mint az, hogy "fehér". Azt gondolom, afrikai országokból a balos(kodó) - vagy legalábbis Moszkvából pénzelt - vezetés által felkarolt tehetséges szegény gyerekek mentek Moszvába tanulni. Általában. Svájcba viszont a korábbi gyarmatosítóknál jóval nagyobb pofájú újgazdag négerek sarjai mennek lébecolni. Nem lehetséges? Nincs ebben semmi rasszizmus. Volt egy olasz film, Csúfak és gonoszak címmel. Lényegében arrtól szólt, hogy szép-szép a neorealista film lítrája, de szegény ember is lehet tróger... Ugyanez feketében.

15138 2010.12.17. 08:52:44

Ebben lehet valami... De ismerek olyan négert, aki szegény háborús országból jött, egyből könyvet írt és az iskolában (együtt jártunk) úgy viselkedett, mint akinek minden jár, mint háborús áldozatnak. Kicsit hervasztó volt... Ettől még a szegény is lehet tróger. Ha visszagondolok, akiket személyesen ismerek, nem tudnám eldönteni, hogy mitől bunkók vagy mitől nem azok. Meg én is hülye vagyok: ha már azt hiszem, hogy utálom a négereket, akkor észreveszek minden undok négert és a jókra meg nem veszem a fáradságot, hogy megismerjem őket. Bevallottan. :D :D Most eszembe jutottak a Jehovisták. Szegényeket hányan utálják... mégsem hívjuk rasszizmusnak. :DD
süti beállítások módosítása