Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

A pénz szaga...

2010. december 08. - Vörös Nefelejcs

és a jogos fizetség.

és a jogos fizetség.

A pénz örömet szerez az embernek: nem csak vásárlóerőt, azaz minden földi jót jelent, de még a tapintása is örömszerző. Jó birtokolni, jó elkölteni.

Egy amerikai kísérletet ismételtek meg francia Svájcban, amelyben diákok egy-egy csoportja pénzt illetve papírszeleteket számolt. Ezután négy kérdésre kerestek választ: melyik csoport tagjai figyelmesebbek egy másik emberhez, melyik csoport tagjainak nőtt meg az étvágya, melyik csoport bírja jobban a fájdalmat és hogyan alakul a csoporttagok szociális magatartása.

A svájci eredmények megegyeztek az amerikai kutatókéval, jelesül: a pénzt számolók kevésbé segítettek póruljárt ismeretleneken: vagy észre sem vették, hogy az segítségre szorul, vagy ha igen, úgy döntöttek, hogy az egyedül is képes boldogulni. A kísérlet alatt jelentősen többet ettek a felkínált cukorkából, azaz megnőtt az étvágyuk (vagy bírvágyuk). Ellenállóbbak lettek a hideggel, átlagban kétszer annyi ideig tudták a kezüket jeges vízben tartani. És amikor a kísérlet végén körbe kellett ülniük, a székeiket nagyobb körben helyezték el, ami nagyobb személyes autonómiát és nagyobb biztonságérzetet jelez, valamint a többi emberrel jelentkező távolságtartást is mutatja.

A kísérletek szerint tehát a pénz lényegesen változtat a vele érintkezésbe került emberek viselkedésén. Ennél is nagyobb változásokat tapasztalhatnak azok, akik váratlanul nagy összeghez jutnak. A svájci Nyereményjáték Rt. külön csoport-terápiát tart a nagy nyerteseknek, mivel létezik az ún. hirtelen-pénz szindróma. Ennek lényege, hogy az ilyen módon szerzett összeg kevesebb örömet okoz, mint a munkával szerzett - ez a társadalmi gondolkozás sablonjainak is köszönhető -, viszont hatalmas változásokat okoz, amiket nehezebb átélni, mint az ember azt gondolná. Ezért "tanácsos" kisebb összeget nyerni, amelyik még nem változtatja meg az életmódot.

Más kutatások az emberi agyat feltérképezve bebizonyították, hogy a pénz hasonlóképpen hat az emberre, mint a táplálék vagy a szex, de mégis, az agy megkülönbözteti a primer fontosságú dolgoktól. Valahol tehát tudjuk, hogy a pénz nem a legfontosabb. (Vagy az agyunk még nem tudja, hogy már az.)

A pénzhez többfajta beteges viszony is fűződik. Míg egyesek határozattan kapzsiak, Harpagonként függenek a birtoklási vágytól és minden erejükkel megtartani akarják, addig mások másfajta függőségben vannak: kompulzív vásárlóként képtelenek ellenállni mindannak a jónak, amit pénzért kaphatnak. Ők azok, akik nem a birtoklást, hanem az elköltést élvezik annyira, hogy szükségtelen dolgokat is megvesznek, csak vágyuk teljesüljön. Míg az első csoportba tartozóak szociális kapcsolataikat veszélyeztetik, a költekezők inkább magukra veszélyesek, mivel könnyen adósságspirálba kerülhetnek.

Mindenkinek tisztáznia kellene magában, hogy ő inkább tücsök, vagy inkább hangya és aszerint berendeznie költekezési szokásait. Minél ésszerűbben, ami nem könnyű, az összegek őrült relativitása miatt.

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben még a pénzemberek egy része, főleg a traderek (tőzsdeügynökök) sem gondolkoznak racionálisan. A bónusz megszerzése ugyanis olyan nagy stresszt generál, ami irracionális választásokhoz vezet. Az ember ugyanis születetten a személyes érdekeit szolgálja és nem a kollektív érdekeket (puff neki). Azt hisszük, hogy az ember tanul a hibákból, de a tapasztalat nem ezt igazolja. Az ismétlődő gazdasági krízisek, ingatlan buborékok a bizonyíték rá, hogy ha egy válság feltételei újra megjelennek, a válság megismétlődik - az emberi természet állandósága miatt.

Másik érdekes és pénzt érintő téma a megérdemelt jutalom, vagyis a fizetség. Kísérletek szerint (nem írom le, hogyan, mert sok időt venne igénybe) két átlagos ember a közösen végzett munka után magának adna nagyobb fizetséget, ha pedig a tudomására jut, hogy a munkája kevesebbet ér, mint a társáé, akkor meg felezne. (erről lehet elmélkedni, teljesítmény- vagy időarányos fizetség, stb)

Hasonló célból kutyákkal és kapucinus majmokkal is játszottak: elvártak egy viselkedési formát az állattól, majd azt díjazták. Az állatok nagyon hamar észrevették, ha ugyanazon viselkedésért a másik állat megkapja a jutalomfalatot, ők meg nem (a majom képes volt megkülönböztetni a jutalomfalatokat és észrevenni, hogy ő mást, rosszabbat kap). Mindkét állat fellázadt: a kutya felhagyott a hiábavaló munkával 12 pacsi után, a majom megtámadta a gondozót, hozzávágta a mogyorót és elvette a neki járó szőlőt.

Ezt a jelenséget úgy magyarázzák, hogy már meglepően alacsony fejlettségi fokon is létezik az a fajta elvárás, ami munkához, szívességhez, viszonossághoz köthető. Ha e között az elvárás és a valódi jutalom közt különbség van, az állatok azt észreveszik és vérmérséklettől függően reagálnak.

Az osztályharc folytatódik...

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr638289368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

57665 2010.12.08. 13:51:02

Nagyon szeretem a régi zsidó bölcs vicceket : elment egy gazdag ember a rabbihoz rabbi mióta gazdag vagyok ,nem szeretnek az emberek miért van ez ? A rabbi odaviszi őt az ablakhoz és megkérdezi mit látsz ? Mit mit hát házakat ,embereket ,asszonyokat gyerekeket .Jó mondta a rabbi és odavitte egy tükörhöz és most mit látsz ? Mit mit hát magamat ! Látod fiam mit tesz egy kis réteg ezüst ! ( régen ezüstözték a tükrök hátát) Ja a rabbi nem végzett semmiféle vizsgálatot vagy kutatást ,csak ismerte az embereket ! Olcsóbb nem ?

15138 2010.12.08. 13:53:34

Ah, Albatross. :) Timur, a rabbinak már volt fizetős állása. :D Nekünk meg munkát kell találni a kiképzett humánosainknak is. Viccen kivül, a vicc idevág és jó.

prof 2010.12.08. 14:13:17

.....pecunia non olet.....csak a gazdájának..DDDD

15138 2010.12.08. 14:18:40

4-re Azt ki is felejtettem... a pénznek is van szaga. :) Azt mondták a tudósok.

wesz 2010.12.08. 14:27:01

Most hova akarsz kilyukadni? Nem ertem a mondanivalo lenyeget, de biztos vagyok benne, hogy az en hibam.

15138 2010.12.08. 14:31:37

Wesz, semmi különös. A pénz napi szinten érdekes, és megkülönbözteti az embereket. Minél többet beszélünk róla, annál közönségesebbé válik. És ha már egy kutya is észreveszi, hogy kibántak vele... Nem lehet mindent az irigységre fogni. Van igazságérzet, már a cseppekben is.

15138 2010.12.08. 14:32:46

Egyébként, én bármit akarok, általában máshova lyukadunk ki. :DD

175132 2010.12.08. 14:34:04

Kedves Nefelecs! Azt hiszem az igazi gond nem a Penz! Az emberek tobbsegenek fogalma sincs az osszefuggesekrol, a reszletekrok, a penz valodi erteket: “meroeszkoz”, “jel” meg fel sem fogjak. Ezert a penzugyi machinaciokrol hiaba olvas.... nem erti. (Nemet kollegam emlitette – mikor hazautazott kerdesere/ajanlatara kertem egy Spiegelt -, hogy Naluk az Bild Zeitungot ugy hivjak: Arbeiter Spiegel, mert a nemet anyanyelvuek 60 azaz hatvan%-a a valodi Spiegelt nem olvassa, nyelvezetet nem erti meg.) Szeretnek magam is egy vicc erejeig kedveskedni, remelem az ekezetek hianyaval meg ertheto lehe: “ .az oreg Klein – volt a fovaros leggazdagabb....es rendkivul “takarekos” termeszeterol hires 'penzvaltoja/hitelezoje. Mikor egyetlen fia meghalt, a temetesen baratai – es a kivancsiskodok – elkezdtek penzermeket dobalni a leeresztett koporsora.... Az oreg Klein siri hangon megszolalt: Azt az osszeget, amit a tobbiek szeretett fiam koporsojara hullatnak: en megszasszorozva adomanyozom! Miden resztvevo meg a jelenlevo firkaszok is kiontottek zsebuk tartalmat es mar mindenki elore vigyorgott, mikor a zsugori Klein kiszedette s megszamoltatta a teljes osszeget. Tizezer pengo! – jelentette a sirasok fonoke”. Tehat egymillio pengo – mondta az uzsoras – eloveve csekkfuzetet, kitoltotte az osszeget es kitepve a lapot, beledobta a sirba – a fem es papirpenzeket vigyetek a soforomhoz s kozben elkezdhetitek betemetni szeretett fiam sirjat........... :) Udv.

22371 2010.12.08. 14:35:08

Kedves Nefi tetszett; tudod én azért azokat nem értem, akik ördögi találmánynak tartják a pénzt, minden rossz forrásának.

15138 2010.12.08. 14:42:48

9-re A Zeitgeist Addendum-ban hallottam utoljára, hogy a pénzügyi nyelvezet nem véletlenül olyan bonyolult - nem cél, hogy megértsék. Én tanultam némi közgazdaságtant, és mondhatom, hogy értettem. Tanítani kellene, mondjuk - magam ellen beszélek - a verselemzések mellett/helyett, vagy a logaritmus helyett, vagy mondjátok, mi helyett. Kösz a viccet. 10-re Általában nem szeretem a pénzt, mert különbséget generál, és nem érdem szerint. De önmagában a pénz nem hibás, csak egy eszköz, számolni.:D Beszélni kell róla, mondják Svájcban. Akkor nekünk is, beszélni kell róla.

11244 2010.12.08. 14:47:25

Szia Nefi ( bocs a mekegesert mobilrol irok ) A penz boldogit a munkanelkuliseg meg nyomorba dont....

15184 2010.12.08. 14:55:27

Én nagyon szeretem a pénzt és elsőrendű fontosságúnak tartom, viszont nincs hozzá semmilyen beteges viszonyom.

15184 2010.12.08. 15:09:04

9. Egy vallásközi találkozón beszélgetnek egymással különböző egyházak képviselői. Az egyik beszélgetéstéma az, hogy milyen módon osztják el a hívők adományait az egyházi és a saját szükségletel között. A katolikus pap elmondja: - Az egyházi ügyek természetesen fontosabbak az én saját ügyeimnél. Így rajzolok egy félméteres sugarú kört, a pénzt feldobom, s ami beleesik a körbe, általában a harmada, az az enyém, ami kívül esik, az pedig Istené. - Én is így teszek - mondja a protestáns -, de az én véleményem szerint Isten nem része az anyagi világnak, én pedig igen, ezért nekem kell a több pénz, így én azt teszem zsebre, ami a körön kívül esik. Megszólal a rabbi: - Ti hitetlenek vagytok, hogy mindenféle körökköl tesztelitek Isten akaratát! Én nem rajzolok semmit, csak feldobom a pénzt - ami kell Istennek, azt elveszi, ami meg nem kell neki, az visszaesik a földre, s az az enyém. De van egy másik is: Ismét ugyanez a helyzet. Hívők beszélgetnek, hogy melyikük papja áll közelebb Istenhez. Katolikus: - A mi papunknak szinte hihetetlen képességei vannak. Egyszer egy fiatal asszony bejött a templomba kisgyermekével. A gyerek állandóan sírt. Erre a papunk csak intett egyet, s a gyerek megnyugodott, többet nem sírt. - Ez lehetett akár véletlen is - szól a protestáns -, a mi lelkészünk képessége azonban csakis csoda lehetett. Egyszer a lelkészünk látta, hogy a templommal szemben egy kisgyerek akar átkelni a zebrán, de a jelzőlámpa elromlott, s végig pirosat jelzett. Erre a lelkészünk intett egyet a kezével, mire a jelzőlámpa azonnal zöldre váltott. Zsidó: - A mi rabbink elismert csodatevő. Múltkor szombaton sétált s egy nagyértékű bankjegyet látott a járdán. Erre intett a kezével, s csoda történt: rabbi előtt szombat, mögötte szombat, mellette szombat, de ott ahol éppen állt, hirtelen vasárnap lett, s így bűntetlenül felvehette a bankjegyet a földről.

15138 2010.12.08. 15:17:49

Na. Az első vicc éppen zsidó volt, de nem arról szólt, mint az utolsó három. Itt fejezzük be a viccmondó-délutánt. De ha már pénz és zsidók: na, még egy érv a hülyeségre. Miért nem kölcsönözhetett katolikus ember pénzt, csak zsidó? Mitől volt piszkos a pénz a középkorban? És ha csak ők kölcsönözhették, ők gazdagodtak, akkor azt miért kellett irigyelni? Ez az irigység is téma, ha pénzről beszélünk. Bár a kutya sem érti...hogy két ugyanolyan cselekedetért az egyik jutalmat kap, a másik meg szidást.

15138 2010.12.08. 15:22:07

12-re Szentpéter, a pénz boldogít? Mesélhetnék. A pénz azt boldogítja, akinek egyébként minden más megvan. De a pénz megnyugtat. :) (tudsz telefonról internetezni meg kommentelni?de jó neked)

13709 2010.12.08. 15:41:54

Az biztos hogy a pénznek nincs szaga, viszont beszél...az embernek már szólnia sem kell, és hány helyzetben igaz ez Nefi!!!! A pénzünknél vagyunk, mondjuk, ha egálban érezzük a csereügyletet...viszont van aki evvel sem elégedett...melyik szakma jeles képviselőjéről szólnak imigyen? Na, melyik? Hát a pincér!!! Az idő pénz - gondolta a pincér és hozzáadta a számlához a dátumot is :)) és most mond , hogy a pénz nem boldogít! Bocsi :)))

11951 2010.12.08. 15:42:50

Szia Nefelejcs! Nem tartom magam rossz embernek,nem is szeretnék megváltozni,de azért jól esne egy kis nyeremény,ami átváltoztat még akkor is,ha negatív irányba,majd idővel igazítanék magamon...:-)))))

15184 2010.12.08. 15:46:56

15. Nem tartották sokáig rendes dolognak a banki tevlkenységet. Ezért keresztényeknek tiltották. Zsidóknak meg nem volt miért tiltani. A korai nem-zsidó bankárokat jobban lenézték, mint a prostituáltakat. Egyébként az iszlámban hasonló volt. Az Oszmán Birodalomban az összes bankár zsidó és keresztény volt. De az oszmánok még a kereskedelem egyes ágait sem tartották rendes dolognak, pl. a tengeri kereskedelmet, így ezt is nem-muzulmánok csinálták. Oszmánoknál az egyetlen rendes tevékenység az volt, hogy a termelő kimegy a piacra eladni. De az elitnek még ez is megalázó volt. Az oszmán elit az államból élt, katonai hőstettek alapján kapott adományokból.

15138 2010.12.08. 15:48:02

17-re Ez jó, Vali. :)) 18-ra Zsati, vártam ilyen hozzászólást. :) Én is kipróbálnám, hogy mennyire tudok megmaradni ilyennek. Majd szurkolok neked.

15138 2010.12.08. 15:50:12

19-re Nem is hallottam még arról, hogy keresztények is lehettek volna bankárok. A törökökről meg pláne nem tudtam...habár, valami rémlik a dervisekről az Egri Csillagokból. :) Akarnék írni bankárokról, ez volt a felvezető példa.

13709 2010.12.08. 15:55:53

19re Max...volna egy kérdésem, szerinted miért nézték le, miért utasították el a banki tevékenységet? Ezzel együtt a pénzt?

15184 2010.12.08. 15:57:07

21. A zsidó összeesküvésben hívők nagy bánatára, a történelmi tény az, hogy az első nagy európai bankhálózat nem zsidó, hanem keresztény. Lásd: lombardok.

15184 2010.12.08. 16:03:01

22. A hagyományos zsidó eszmeiség elítélte az uzsorát, s a kereszténység ezt vitte tovább, de továbbfejlesztette és kiterjesztette minden kölcsönre. Az iszlám ma is tiltja a hitelezést. Az iszlám bankok egy egészen bonyolult rendszert alkalmaznak a tilalom betartására, de gyakorlatilag az alkalmazott rendszer is de facto hitelezés, de hivatalosan valóban nem történik pénzkölcsönzés: gyakorlatilag az a módszer, hogy a bank a pénzt kérő cég résztulajdonosa lesz, majd pedig az eredeti tulaj visszavásárolja bank részét, kicsit magasabb áron.

15184 2010.12.08. 16:04:19

22. A kereszténység a pénzt nem utasítja el. A pénzimádatot utasítja el.

13709 2010.12.08. 16:08:00

24-re az az érzésem , hogy a pénznek (banki műveletnek) az elutasításával azt a tulajdonságát próbálták kizárni, ami a lényege...A leegyszerűsítést. Ellenezték, mert kivált egy csomó egyéb emberi feladatot..talán...

11951 2010.12.08. 16:09:43

Köszi a szurkolást,talán segít.... Nem vágyom nagy gazdagságra (őszintén),elég lenne,ha az adósságomat letudhatnám,nekem az már biztonságot adna... Na,jólvan talán még egy kis apró,oszt annyi...:-)))

15184 2010.12.08. 16:17:48

26. A helyzet az, hogy a gazdaság hitel nélkül nagyon lassan működik. Ugyanis akinek van pénzfeleslege, az nem feltétlenül akar résztulajdonos lenne annak a cégében, akinek meg kell a pénz. Így szükség van a bankra, mely egy részről beszedi a pénzfelesleget és ezért díjat ad tulajdonosának, s a beszedett pénzt meg odaadja olyanoknak, akiknek kell ez apénz, magasabb díjért. Az eredeti banki tevékenység ez volt. Most már bonyolultabb, de ez volt az alap. A lombardok ezt csinálták, viszont már hatalmas saját tőkéjük is volt. Ezt pedig a pénzátutalási díjakból szedték be. Abban az időben kissé veszélyes volt hetekig utazni egy rakás pénzzel (ma is az tulajdonképpen), ezért a lombardok kitalálták azt a szolgáltatást, hogy x városban bemegy az ember egy lombardhoz, odaadja a pénzt, amit magával akarna vinni, s cserében kap egy papírt, hogy mennyit adott oda, majd amikor megérkezett y városba, bement egy ottani lombardhoz, akitől megkapta a pénzt a bemutatott papír alapján. Aztán a lombardok egymás közt évente számoltak el. Természetesen az ügyfélnek bizonyos jutalákot is fizetnie kellett a szolgáltatásért. MIvel népszerű lett ez a szolgáltatás, a lombardok nagyon meggazdagodtak. A lombardok jellemzően egy padon ültek, ott várták az ügyfeleket. A pad olaszul "banca", innen származik a bank szó.

15138 2010.12.08. 16:20:31

Köszi Maxi a helytállást. Zsati, akkor kicsit kívánok. (a viszonzás reményében)

13709 2010.12.08. 16:22:30

28-ra hát igen...a könnyítés, egyszerűsítés, ami sok egyéb emberi kapcsolat rovására (is) tudott válni gondolom a kezdetekben főleg...Ma már erre nem is gondolunk... "csak" használjuk a lombardokat és valójában jó is hogy vannak...

ejmiakő 2010.12.08. 16:29:43

Nefi, puff neki, bizony. Az ember ösztöneit tekintve szociális léy, a manapság hangoztatott hazugságokkal ellentétben. A közös munka, a közös vadászat, az összetartás tette lehetövé fejlödését. Manapság nagy baj, hogy mást tanítanak, nevelnek az emberekbe. Talán azért, mert akik nem tartanak össze, azokat könnyebb rabszolgásítani.

15184 2010.12.08. 16:31:26

30. Az emberiség fejlődik. Ez egy természetes folyamat. Új dolgok jönnek, régiek elmennek. Ami rossz, az előbb-utóbb eltűnik. S ez így van jól. Emberi kapcsolatok rovására? Nem hiszem. Az új dolgok erősítik az emberi kapcsolatokat. Pl. a globalizáció legfontosabb fegyvere egy olyan dolog, amit szinte mindenki örömmel és önként használ. A fegyver neve: internet. Ma már a globalizáció esküldt ellenségei, komcsik, nácik és zöldek, szintén az interneten szervezkednek és tartanak egymással kapcsolatot, ami persze egy önellentmondás, mert aki használja, az előbb-utóbb megváltozik, s felhagy komcsiságával, náciságával vagy zöldségével. A több globalizáció több emberi kapcsolatot hoz el. Szóval én Szeredőcről, a sötét Balkán kellős közepéről azt mondom: "A kapitalizmus problémáinak az oka a nem elegendő kapitalizmus. Tehát a kapitalizmus problémáira a megoldás: több kapitalizmus és elmélyülő globalizáció." Aki internetezik, az már eleve legalábbis passzív előmozdítója a globalizációnak és a kapitalizmusnak.

13709 2010.12.08. 16:38:09

32-re mindenképpen átalakítja az egyszerűbbé vált kapcsolatrendszer az emberi érintkezéseket...mert amit anno csak személyesen lehetett megbeszélni, azt ma neten, telefonon lezavarjuk két perc alatt..ezalatt ki sem kell lépnünk a házból..nem ér egy csomó olyan impulzus - főleg a tárgyaló partnerünk részéről - ami korábban elősegített volna, avagy gátolt volna bennünket...Igaz, ez a gyorsulás látszólag nagyobb fejlődéshez vezet, de érezzük-e ezt mi a bőrünkön? Egyrészt előmozdítjuk a globalizációt, de a lehetőség is adott, hogy a szabályozó gátakat is használjuk...ugyanazok a feltételek adottak a net-el, telefonnal..nem? Csak élni kell vele...

15138 2010.12.08. 16:40:44

31-re Nekem is szimpatikásabb volt előző rendszerünk tanítása a kollektivizmusról, a ma dúló individualizmussal szemben. De hát nem vagyunk már sokan ilyenek. 32-re Bakker, imádom az optimizmusodat. :) Ha internetezik - határon belül? Én hazahúzok, itt csak néha-néha. A nemzetköziség nem azonos a globalizációval. A globalizáció nekem végrehajtott dolog, míg a nemzetköziség - elvont fogalomként - önkéntes. Te nyelvészként nem érzel ilyen különbséget?

15138 2010.12.08. 16:41:44

30-ra Valika, én nem vagyok róla meggyőződve, hogy a bankok megléte jó. Legalábbis nem mosti formájukban, működésükben.

15184 2010.12.08. 16:48:03

34. A nemzetköziség nem globalizmus. A nemzetköziségben egyenrangú országok, népek vannak. A globalizációban pedig az országok, népek elvesztik helentőségűket. A kollektivizmus tévút. Az egyéni szabadság mindenek felett áll, s elnyomni bűn. Isten azért ruházott fel bennünket szabad akarattal, hogy azt használjuk. Természetesen az önkorlátozás nem rossz dolog, nagyon helyes, hogy helyesen válasszunk, Isten ezt várja tőlünk, de a választás szabadságának elvétele valamilyen imaginárius közösségi érdek nevében a Sátán műve.

11639 2010.12.08. 16:48:12

Ha van, ha nincs, csak a baj van vele. Ismerünk olyan kutatásokat is, amelyben azt igazolták, hogy jobban megtérül a társadalmi hasznosságra fordított tőke, mint a profithajsza. Csak még meg kell győzni róla az emberiséget. Ami eltart jó ideig, sztem.

15138 2010.12.08. 16:53:55

36-ra Maxi, elvéreznék egy hit-vitában veled szemben (sokakkal szemben), de ha Isten szabad akarattal akart minket megajándékozni, akkor miért büntette meg az első emberpárt, mert evett az almából? 37-re Henci, :), az emberiség azon részét már nem kell meggyőzni, amelyik eddig sem vett (vagy kényszerből vett) részt a profithajszában. Maradnak a csúnya tőkések, meggyőzni. Az osztályharc folytatódik. :D

13709 2010.12.08. 16:58:32

35-re Nefi, azért mert egy eszközt nem használunk helyesen, az nem azt jelenti, hogy ki kell iktatni...

23353 2010.12.08. 17:01:08

A legfontossabb dolog a penzzel kapcsolatban az hogy a vele kapcsolatos orom "relativ". Ha gazdag orszagban elsz ahol mindenkit jol fizetnek, nem erzed sokaig magadat (mint ujonnan jott) gazdagnak mert mindenkinek van penze szoval ami neked van az nem ujsag. Boldogsag penzzel kapcsolatossan csak addig tart amig az illeto jovedelme/gazdagsaga folyamatosan novekszik a kornyezetehez viszonyitva.

15184 2010.12.08. 17:04:09

37. A "profithajsza" egy teljesen pozitív dolog. Az embereken úgy lehet leginkább segíteni, hogy a valósággal foglalkozunk, pl. dolgozunk, termelünk, jobb dolgokat hozunk létre, s ezzel magunknak hasznot hozunk létre. A legkevésbé meg úgy lehet az embereken segíteni, hogy "társadalmi hasznosságról" gondolkodunk, s pl. pandának öltözve hőzüngünk, McDonalds-éttermeket rombolunk, majd autókat borogatunk.

15184 2010.12.08. 17:08:24

38. "ha Isten szabad akarattal akart minket megajándékozni, akkor miért büntette meg az első emberpárt, mert evett az almából?" Valójában ez nem büntetés volt, hanem természetes következmény. Gondolj vissza, amikor a gyereked kicsi volt, s pl. megtiltottad neki, hogy a konnektorba nyúljon! Lehet, hogy ő büntetésként élte meg a tiltást. Ha pedig mégis benyúlt, az gondolhatta, hogy te küldted rá az áramot, mivel nem fogadott szót. Ugyanez a helyzet Ádámmal és Évával. Ők azt hitték, hogy Isten megbüntette őket, mert nem fogadtak szót. Valójában Isten azért tiltotta a fa gyümölcsét (NEM alma, ez egy népszerű tévhit csak!), mert tudta, hogy ez káros nekik. S miután ettek belőle, valóban károsak letetk a következmények.

95527 2010.12.08. 17:08:35

A magyar a legboldogabb lottóhúzás után ha nincs ötös, örül, hogy másnak sincs! :))

15138 2010.12.08. 17:10:28

39-re Ó, én sosem mondtam, hogy dobjuk ki a pénzt... azt mondtam, (Zsuzsa is), hogy most, ahogy van, nem műxik. Nyomják a kormányok, nincs mögötte fedezet, az infláció természetes folyamat. 40-re Vagy ha nem törődik többet vele - ismerek ilyen boldog embereket. A többség szerintem nem bolondja a pénznek, csak meg akar élni az átlag szintjén, utána már inkább a kedvteléseinek hódol és nem pénz után szalad. De az biztos, hogy nagyon relatív. Én a mai napig nem tudom megmondani a gyerekeknek, hogy gazdagok vagyunk, vagy nem. Azt szoktam mondani, hogy nem, de annyit költünk. :) 41. Az nem elég, ha posztokat írunk? Panda még nem voltam. :)

15138 2010.12.08. 17:13:02

43-ra Bevallom, én sem örültem még soha más lottónyereményének. :)) Jut eszembe, nyertünk 52 frankot a lottón. Elballagtam, azt mondták, hogy ez a kifizethető összeg felett van. (50-t már kaptam kézhez) Írni kellett a Szerencsejáték Rt-nek. Azok küldtek egy papírt, amit az adóbevalláshoz kell csatolni. Pénzt még nem láttam... :D

15138 2010.12.08. 17:13:49

42-re És tudás nélkül szerinted létezik szabad emberi akarat?

13709 2010.12.08. 17:15:10

43-ra Paplanyos , kiegészíteném, ha megengeded: Örül, mert lehet tovább álmodni :(

15184 2010.12.08. 17:15:58

44. http://osbutasagok.nolblog.hu/archives/2009/12/15/Egy_antiglobalista_naplojabol/

15184 2010.12.08. 17:16:53

45. Magyarországon kb. 4 hét, míg a pénzt ténylegesen átadják!

15184 2010.12.08. 17:22:43

47. Mint a szerencsejáték-iparban dolgozó bérmunkás, sokszor nem értem az emberek reakcióit! Pl. azt, hogy amikor 3 milliárd a nyeremény, akkor sorba állnak szelvényért, amikor meg 200 millió, akkor csak a profi lottójátékosok játszanak. Kevesli a 200 milliót vagy mi van??? Amikor profi lottójátékos voltam 1998-2005 között, én MINDIG játszottam.

15184 2010.12.08. 17:23:46

46. A szabad akarat egy adottság. A tudás a következménye.

15138 2010.12.08. 17:28:12

Kb. három évesen volt utoljára szabad akaratom... én persze, lány vagyok. :) Olvastam a lottóról írt posztodat. Én akkor játszom, mikor küldi az rt a hírt, hogy nagy nyeremény van, és épp arra visz a dolgom. És mikor játékos voltál, gyakrabban nyertél, mint mikor nem?

15184 2010.12.08. 18:05:13

52. Sosem nyertem nagy összeget lottón. A lottót csakis kevés szelvénnyel érdemes játszani, gyakran.

15138 2010.12.08. 18:19:08

Vacsora közben megbeszéltem a férjemmel, hogy elmentünk a lényeg mellett, többször is. :) Holnap újra nekifutok. Maxi, nem hallottam, hogy te most is szabad vagy.

16338 2010.12.08. 18:33:21

Azt hiszem, ha az ember munkája - a minőségével arányosan - meg van fizetve, és csak arányos különbségek vannak, nem kirívóak a szakmák közt, ( és ugye azon belül a minőség közt is diferenciálltan) valamint a legalja, te tisztességes munka is ad egy szerény, de biztonságos megélhetésre lehetőséget, akkor a pénz valóban csak fizetőeszköz és nem ad okot látványos irigységre. Ehhez persze kéne elégséges munkalehetőség, és akkor nem lehetne összemosni a dolgozni nem akarókat a dolgozni nem tudókkal, mert aki nem akar dolgozni, az ne élősködjön a társadalmon, biztos talál olyan magánszemélyt, aki boldogan eltartja. Én a pénznek a baját ott látom, hogy a legkirívóbb igazságtalanságok bajának okozójává vált a szerepe. A baj pedig nem a pénzzel van, hanem annak sokszor érdemtelen leosztásával, az ahhoz való tisztességes hozzáférés ellehetetlenülésével és az érdemtelenül megszerezhetőségével.

15184 2010.12.08. 18:36:09

54. Én állandóan szabad vagyok. Ez lelki kérdés ugyanis.

15138 2010.12.08. 18:38:43

55-re Jus, te már kapiskálod. :) Hogy én mit akartam, délután. :D 56-ra Max, maradok nagy tisztelőd.

12392 2010.12.08. 19:03:05

Drága Nefelejcs! A címhez azért engedd meg, hogy felemlítsem Dio Cassius Római történelem könyvének vonatkozó részét. Nero császár idején létezett a vectigal urinae nevű adó, ami „begyűjtött” vizeletekre vetettek ki. Nero utódja Vespasianus ezt alkalmazta az összes nyilvános illemhelyre belül Róma határain belül (máig híres a Cloaca Maxima nagy szennyvízcsatorna rendszer). Suetonius és Dio Cassius római történészek feljegyzése szerint Vespasianus fia Titus kifogásolta az adó undorító voltát. Mire az apja felemelt egy aranyat, és odatolta az orra elé: "Non olet! (" Nem büdös! ").

12392 2010.12.08. 19:06:09

50: Az mit jelent, hogy : profi lottójátékos voltam ?

60145 2010.12.08. 19:06:52

55. jus : tisztességes? érdemtelen? Ennek a gazdaság szempontjából nincs értelme. Szükséges? Hatékony? Elégséges - ennek igen.

15184 2010.12.08. 19:14:04

59. Hogy rendszeresen csináltam. Talán a "profi" valóban nem jó szó, mert ez hivatásszerűséget jelent, s nekem akkor volt azért más foglalatosságom is. Szóval akkor helyesbítek: profi játékos csak 2006-2007 között voltan, akkor is pókerben, s nem lottóban.

16338 2010.12.08. 19:17:05

Atlasz, hogyne lenne szerepe, ahol nincs tisztességes megélhetés, ott a gazdaság sem tud hatékonyan működni, ahol érdemtelenül lehet pénzhez jutni - kétkezi és fehérgalléros bűnözés - ott ki fogja egy idő után a gazdaság legális és gdp növelő ágazataiban szükséges munkát elvégezni, hogy az állam is hozzájusson az elégséges működéshez szükséges forrásokhoz? Na ugye. Mind az öt szó a maga helyes értelmében szerepel benne. Szerintem logikusan. Bár én nem vagyok se politikus, se gazdasági szakember. Lehet, ez a baj??

16338 2010.12.08. 19:18:23

Nefi, és sejtettem, merre akarsz indulni, de a kommentek, hááááát, megkevertek, és amikor láttam, te is reklamálod, lecsaptam. : ))

15138 2010.12.08. 19:19:20

A lényeg az lett volna (az egyik), hogy már az állat sem dolgozik ingyen, abbahagyja, ha látja, hogy nem érdemes. És már az állat is észreveszi, hogy a másik megkapja - ő meg nem. Ehhez mit szóltok?

12009 2010.12.08. 20:04:32

A pénz csak eszköz. Nem cél. Pld. ennem kell. Ennivalót szerzhetek úgy is, hogy dolgozom a mezőn, begyűjtöm a termést, feldolgozom, elkészítem. De szerezhetek úgy is, hogy odamegyek és elveszem attól, akinek van. De szerzhetem úgy is, hogy agyagedényeket készítek, eladom pénzért annak, akinek kell és a pénzért ennivalót veszek attól, akinek van. A Mebal az első módszer, a legprimitívebb. A kommunista a második módszer. A kapitalista a harmadik.

15138 2010.12.08. 20:06:18

Szerintem...., a komcsi elveszi és elosztja, hogy a többinek is legyen mit enni és mit dolgozni. Te melyiket csinálod? :))

12009 2010.12.08. 20:16:29

66 elveszi és elosztja? Aha, ezért nem volt mit enni a SZU-ban, mert dolgozni senki nem dolgozott, mindenki csak azt várta, mikor osztanak... Én mindenért fizetek....

15138 2010.12.08. 20:19:04

Hja...nincs kedvem vitatkozni, zenét hallgatok. Ismered Kaszás Attilától a Fényév távolságot? Rajta van a youtube-on...ilyen zene mellett nem lehet politizálni. De emlékszel? A hűtők otthon tele voltak. Ne felejtsd el, öt évet ott éltem. És nem Moszkvában, a magyar bolt mellett. Nem éheztem. Ahhoz az kellett, hogy hazajöjjek. (hazamenjek, na)

15138 2010.12.08. 20:20:12

http://www.youtube.com/watch?v=NmrD30BZWSo

12009 2010.12.08. 20:34:15

69 Aha, tele voltak :) De honnan? Most az üzletbe járok és nem kell a hűtőben spájzolnom....

15138 2010.12.08. 20:37:18

:DD Nem tudom, honnan. Én nem loptam - egyszer a férjem egy fenyőt, karácsonyra, nekem - , de valahogy összeálltam ilyen -olyan sorokban. :) Moszkvába mentem, ha jött a hír, hogy van virsli. Sör. Üzletbe járok és kibírnék egy kisebb (egri) ostromot. :)

12009 2010.12.08. 20:53:18

72 Hát én gyerekkoromban órájat álltam sorba kenyérért. Falun. Hat emberre kaptunk 1 kenyeret. Pedig rengeteg föld volt körülöttünk, nagyrészt valamikor a mienk volt, de enni nem volt mit. Még a disznó is éhezett :( Aztán enyhűlt a rendszer, lehetett lopni. Kenyér nem volt, otthon sütöttűk és hízott a disznó. Három évszázadot mentünk vissza az időben... Hagyjuk, semmi nem volt jó akkoriban. Én jól éltem, de én kivételezett voltam. De nem éltem olyan jól és annyira szabadon, mint most.

15184 2010.12.08. 21:00:56

68. S még tönkre is tettek közben mindent. Nagyapám 1946-ben elvett pékségét, amit 1945-ben modernizált, 1951-ben bezárták, mert 5 év alatt a kb. 30 évig használható gépek már teljesen tönkrementek. Bezárták az egészet, majd hagyták az épületet is leamortizálódni. El kell menni a mai Kubába, ha valaki nem hiszi. Az argentín kalandor lumpen Che és a két elmebeteg Castro-testvér által 52 éve létrehozott rendszerben még mindig csak az működik, ami a "forradalom" előtt épült. Lassan rohad el persze minden, de valamennyire működik. Amikor arról hallok, hogy a fogyasztói társadalom pazarló rendszer, mindig azt szoktam mondani, hogy a nem-fogyasztóihz képest kifejezetten spórolós rendszernek tűnik.

15184 2010.12.08. 21:06:46

73. Bulgáriában 1986-1989 között sok dolgot tapasztaltam, amit Magyarországon már nem lehetett, mert Magyarországon volt valami reform is, ami miatt nem tudtak a dolgok elfajulni. De Bulgáriában vegytiszta, reformmentes kommunizmus volt. Egyik eleme ennek a kenyér, aminek ára a bekerülési költség harmada lehetett. Eredmény: az összes gazda kenyérrel ettette a disznót, mert olcsóbb volt a takarmánynál, a boltokban viszont reggel 9-kor már nem volt kenyér. A hagyományos bolgár joghurt és a tej ára is nevetségesen olcsó volt, nyugdíjas nénik egyszerre 10-12 darabot vettek joghurtból és napi 4-5 litert tejből. Majd pedig kidobták ami megromlott. A szuperszponzorált bébiétel nem volt kapható, nyugdíjasok vásárolták fel és azt ebédelték, mert nagyon olcsó volt. Stb., stb. Viszont a legapróbb "luxuscikk" iszonyúan drága volt, s csak valutáért volt kapható. Vicces: az számított divatos nőnek, akinek a ruhája valutásboltból származik!

15184 2010.12.08. 21:12:15

72. Rabinovics kommunista agitátor. Becsenget valakihez és magyarázza, hogy milyen jó lesz majd a kommunizmusban: - S mindenkinek lesz saját repülőgépe! - Dehát minek nekem saját repülőgép? - Hogyhogy minek??? Pl. meghallja, hogy Leningrádban krumpli érkezett a boltokba, azonnal felszáll, odaér, s időben sorba áll, mielőtt elfogyna a boltban a krumpli!

15138 2010.12.08. 22:29:17

Bezzeg, azelőtt, nagyon jó világ volt. Elég, ha az ember elolvassa a Kincskereső Kisködmönt. Én megtettem a nyáron. Neeeem. Annál rosszabb nem volt. A viccen azért röhögtem.

12009 2010.12.09. 05:03:57

77 Aha. Kincskereső kisködmön. Meg a Dickens. Csakhogy az angololnál nem volt kommunista rendszer. Jártál manapság Nógrádban? Kinek a leszármazottjai élnek jobban?
süti beállítások módosítása