Nefelejcs blogja

Jó tett helyébe jót várj

Jó tett helyébe jót várj

A falu bölcseitől a nyuggerekig 2.

2009. március 21. - Vörös Nefelejcs
Ha még egyszer valaki azt mondja, hogy a nyugdíj kifizetés baloldali csecsebecse....

Napok óta lógatom az orrom, mert valahol azt olvastam, ismertek, elfelejtettem, hogy hol, és nem is találom, hogy az oroszországi nyugdíjasok 30 % -a lesz öngyilkos. Még leírni is...borzasztó. És ne mondja senki, hogy úgy kell nekik, csak mert oroszok, vagy hogy semmi közünk hozzá, mert nem rólunk szól. Mert szólhatna rólunk is.

Elöször is, aki az öreget nem tiszteli, az ne öregedjen meg. Az kezdje mondjuk a saját szüleivel, üljön le, és beszélgessen el velük. Majd meglátja...hogy utoljára teszik magukat. Hogy nekik már ez is jó. Hogy nem kellett volna ilyen drága ajándékot venni, miért nem költitek a gyerekekre. Hogy szegények már szólni sem mernek, mert úgyis letorkolják őket. Hogy előbb jár mindenkinek minden, mint az öregeknek.

Másodszorra, a Tízparancsolattól a mostani nyugati nyugdíj-alapokig, az öregeknek jár a tisztelet és az elismerés. És jár az, amit itt össze akarnak mosni, mint szocialista vívmányt, a gyessel, mint kapitalista vívmányt a munkanélküli segéllyel, vagy mint szociális juttatást, a segéllyel. NEM. A nyugdíjért az öregek megdolgoztak. Aki ezt most nem adja nekik oda, az lop, az csal, az hazug. Mert ez mindenütt a világon jár. A nyugdíj az jár.

Nehogy visszatérjünk már a háború előtti nyomorig, ahol a nagyapónak a Büdösbe kellett elmennie, hogy ne pusztítsa a kenyeret otthon, az unokák elől.

Nehogy már megengedjük taknyos kölykeknek, hogy nyuggereknek hívják őket! Nehogy már elfelejtsük, hogy mit tettek értünk!

Nehogy már elfelejtsük, ki etetett, ruházott minket. Ki fizette az iskolánkat, kinek az ölében sírtunk.

És el ne felejtsük, még ha egoista bunkók lennénk is, hogy mi is meg fogunk öregedni.

(Aki ellenvéleményt akar olvasni, nézze meg a 29-es kommentet.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosnefelejcs.blog.hu/api/trackback/id/tr98289084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ladyb 2009.03.22. 11:32:42

Nefelejcs: a kort nem az évszámok határozzák meg, hanem a gondolatok. Küzdj! Az fiatalon tart. Amikor hátradőlsz, akkor kezdődik a hanyatlás. A ma pénze nem biztos, hogy holnap is pénz lesz. A tapasztalatokat viszont pénzre lehet váltani. A társadalmakat az értelmes munka viszi előre. A dolgozni akarás és tudás. A hátradőlés okozta többek között az összes nagy birodalom vesztét.

Ladyb 2009.03.22. 11:37:30

Nefelejcs 66: és kit érdekel, ki tehet róla? Persze, lehet arról filózni és én is írtam, hogy azért a nyugdíjasok jobb, ha magukba néznek és felteszik a kérdést, milyen országot hagytak ránk stb. De ez elhanyagolható (ki tehet és ki nem tehet róla) a probléma megoldása szempontjából. Ami előrevisz az a problémamegoldás. Van egy probléma, meg kell oldani. Pont. Muszáj vágni a kiadásokon, mert különben mindannyian beledöglünk. Van egy üszkösödő kar, semmi érzéstelenítő, és egy sebész. Le kell vágni a kart, még ha fáj is, mert különben az egész beteg meghal.

15138 2009.03.22. 11:40:39

Egy nagy túrót. A legtöbben dolgoztak keményen. Én nem hagyom őket.

15138 2009.03.22. 11:41:57

Na, nagy hasznuk van belőlem... Nem hagyom az enyémeket, és pofázok a többiért. És igyekszem olyan kormányra leadni a szavazatomat, amelyik nem amputál...

12009 2009.03.22. 11:44:21

66 Ők is. Az ország gazdasága folyamatos. A generáciok egyre másra teszik rá a dolgokat, az ország gyarapodásához. Volt, van egy olyan korszak, amikor megszédültünk. Akik akkor megszédültek, azok most nyugdíjasok nagyrészt, vagy mint az én generációm, tíz-egynéhány éven belül az lesz. Az én generációmnak már nem lesz, aki a nyugdíját fizesse. Egyre kevesebb ember lesz, általában, egyre kevesebben fognak dolgozni és a nyugdíjasok egyre tovább fognak élni. Remélem, én is. DE!!! A RENDSZER nem így lett megtervezve. A rendszert még akkor tervezték, amikor folyamatosan bővült a termelés, több munkás lépett be a termelésbe, mint nyugdijas ki, és az átlagéletkor nem érte el a hatvanöt évet. Azóta nagyot változott a világ és itt a probléma a nyakunkon. Nem jut mindenkinek!!! És kitől vegyünk el? A gyerekektől? Hát az én apám hamarabb menne ki a szőlő végébe, minthogy az unokáját megfossza a jövőjétől. És valszeg és is megtalánám a módját, ha nem tudnának már a gyerekeim gondomat viselni. Ez a SZOLIDARÍTÁS. A társadalom egyénekből épül fel. DE a társadalom egy csapat. A csapat meg más, mint az egyének összessége. Az elmúlt, mondhatni 40 évben az individualizmust kultiválták, az egyén önmegvalósulását és nem a csapatmunkát. Meg is van az eredménye. Pedig csapatban sokkal hatékonyabban lehet dolgozni, sokkal jobb eredményeket elérni. De mindent, kezdve az oktatástól (jó régi poroszos oktatási rendszer!!! Hogy kapjon kiütést minden liberális oktatási miniszter) végezve a művészetekig, mind mind az egyénről szólnak. A vége? Hát ez. Tizenegy szuper futbalista, ha nem csapatban játszik, nem ér semmit egy másodosztályú csapat ellen, ahol mindenki tudja a dolgát, együtt dolgoznak, mindenki tudja, mikor kel felálldoznia egyéni ambicióit a közös sikerért. Persze lehet úgy is mint én :) Ha nincs csapat, mindenki boldoguljon, ahogy tud.

Ladyb 2009.03.22. 11:52:41

Nefelejcs 71: Magyarországon élsz?

15138 2009.03.22. 11:58:07

Jóasszony, olvastad a kommentjeimet? 46?

15138 2009.03.22. 11:59:09

Jaaaa... Valahogy mindig itthon voltunk a szavazásokkor. Véletlenül. Míg állampolgár vagyok, szavazhatok is. Nyugdíjat meg otthon is fizetünk.

Ladyb 2009.03.22. 12:04:17

Nefelejcs 74: pontosan, BINGO! Svájcban él. Ühüm. Tessék mondani, miért tetszik akkor a mi fa-unkkal verni a csalánt? Ja, értem, mert tetszik és így könnyű. :))))) Mint az 1X1. :)))

Ladyb 2009.03.22. 12:09:01

Nefelejcs 75: ügyes! :) Nem is rossz 5let. Ja, most olvasom, mi az a Böbe baba és Zósenkó? :)

12009 2009.03.22. 12:11:50

Most hogy csajok itt a szavazásról beszéltek :) Megint egy jó kis kedély borzolás. Na úgye, amikor a "demokráciában" hatalmat kell szerezni, akkor a politikusnak mindegy, hogy a szavazat nyugdijastól jön, vagy aktív termelőtől. Mivel a nyugdíjasok számra többen vannak, mint az aktívak, természetesen a hatalmasok nekik "nyalnak". Ha az egyik tizenharmadik nyugdijat ígér, a másik már tizennegyediket. És a nyugdíjasok ezt elfogadják és mennek szavazni. Az úgye eszükbe sem jut, mert miért is? hogy ezt a pénzt honnan is szedik a hatalmasok. Az már nem a nyugdíjas dolga. Nos, azt a pénzt az aktív keresőktől veszik el, a nyugdíjas gyerekétől, unokájától vagy ami még rosszabb, akkor hitelből. Aztán az a fura helyzet áll elő, hogy egy több nyelven beszélő, magassan kvalifikált, negyven éves, egyedülálló szakasszisztensnőnek még nincs saját egyszobás lakása, míg a szüleinek családi háza van, a fizetése alig valamivel több, mint a papa nyugdíja. Persze, segítik a lányukat, de akkor is, ez még mindig kegyelemkenyér. Pedig fordítva kellen lennie, a lánynak kellene segíteni a szülőket. Valami nagyon el lett rontva... Na, igaz, kapott most munkát Norvégiában :) Pusz az otthoni nagyokosoknak és az őket hatalomba beszavazó felelőtlen igéreteknek bedőlő rétegnek. (ez most oldalsemleges).

15138 2009.03.22. 12:13:26

Ugyan miért a te farkad? Összes ki öregem otthon van... Svájc meg nem saját ötlet, kiküldetés alatt bezárták a gyárat. A rohadt globalizáció...itt van állás, otthon nincs, van két kisgyerek. Ennyi... Nem tudod, ki az a Böbe baba?Akkor te nem magyar vagy... A Zósenkó az jelszó, azon tesztelek. A belső körnek való. :)

15138 2009.03.22. 12:16:47

Granicsár, te elolvasod a programot szavazás előtt? Én azt sem tudom, hol van. El sem tudom képzelni, hogy valaki is igazat mondana. Balra szavazok, és kész. Arra a pártra, amelyiknek nagyobb az esélye. Eddig az az MSZP volt. Ennél jobban nem bonyolítom. Balos vagyok, balra szavazok.

Ladyb 2009.03.22. 12:23:51

Granicsar 78: legnagyobb szavazórétegek: nyuggerek (hihi :))), segílyesek, állami alkalmazottak. Az ókori görögországban korlátozott volt a demokrácia. Mai javaslat: csak az szavazhat, aki betesz a közös kalapba, magyarul adót fizet. Aki nem tesz bele a közös kalapba, az milyen jogon szavaz arra, hogy mi legyen annak a pénznek a sorsa, amit mások hordtak össze?

Ladyb 2009.03.22. 12:28:56

Nefelejcs: azért az én farkam, mert Magyarországon élek. Ellenérdekelt vagy abban, hogy itthon változzon valami is, hiszen ha változik, akkor a szüleidet negatívan érinti, tehát Neked majd jobban bele kell nyúlnod a zsebedbe. Viszont a pénzt nem itthon keresitek meg, tehát ha a munkavállalóknak/munkáltatóknak jobb lesz a rendszer, akkor az Téged/Titeket nem érint, nem fogtok kevesebbet adózni, viszont több pénzetekbe kerülnek majd az öregek. Ellenérdekelt vagy a változásban.

12009 2009.03.22. 12:48:29

80 Én egyszer sem szavaztam még. Mindig voltam valahol a világban, pénzt keresni. A programokat elolvasom, de csak a humor kedvéért. Nefi, te nem balos, te Böbe baba vagy :) Aztán meg ha balos lennél, akkor nem az MSZP-re szavaznál, mert ők éppen hogy nem balosok. Persze a nevük szerint azok, de ennyi erővel a nemzeti szocialista pártra is szavznál, mert azok is szocialisták. Szóval, ennyire komoly szavazó mint te, nem érdemel igazán szavazati jogot. Pont az az eset, hogy meg kellene vonni tőled, mivel nem tudod, mire szavazol, csak azt, kire. Ez pedig ellentétes a demokrácia szellemével és hát nem igen sorol be az öntudatos, felelős állampolgárok közzé :) Na, remélem nem fájt? 81 Ebben igazad adok. Valahová oda kellene visszarértni, amikor még érettségi vagy mesterlevél volt a szavazati jogosultság feltétele. Habár most főiskolai diplomához kötném, de a mesterlevelet, vagy a szakmunkás bízonyitványt megkövetelném. A nyugdijísok meg a nyugdijba menetellel a szavazati jogot is leadnák. Persze, mint falú bölcseire számítanánk rá és ha lenne felső ház, akkor oda csak ötvenöt évet betöltött személyt lehetne delegálni. A fiatal csikók baromságait azért nem kell kanyar nélkül elfogadni, mert az igazat megvalva a fiatalkori sajátmagamnak szívesen lekevernék néha egy nagy taslit :)

Hol a pénz 2009.03.22. 12:50:49

Tudja valaki hogy a hetvenes években hány nyugdíjast tartottunk el sokan? Most hány emberből akarják kipréselni a rengeteg nyugdíjas eltartását? Meddig megy a hitelből fizetett nyugdíjak emelése politikai alapon, ugye a legnagyobb szavazó bázis.

12009 2009.03.22. 12:52:25

Ja, az ókori görögországban (Csak athhén, az meg nem görögország egésze) nem választották, hanem sorsolták a tisztségeket :) Volt egy nagy korsó szines agyaggolyókkal. Aki mondjuk a piris színüt húzta, az lett az ügyész, aki meg mondjuk a sárgát, az lett a hadvezér. Mondhatom, csúfos véget ért ez az egész demokrácia baromság, mert jöttek a spártaiak és jól elfoglalták Athént, akinek a sors szabta meg a hadvezért .Azt hiszem, éppen valami kőfaragót adott nekik :) A barmok. A szaki az szaki,. egy hadvezért is több évig képeznek és az mégsem kőfaragás. De hát itt már ügyvédek és bukott vállalkozók is vezetnek országot :(

Ladyb 2009.03.22. 13:05:19

Granicsar 85: most majd kiderül, pártcsinovnyikok is vezethetnek-e. :)

Ladyb 2009.03.22. 13:08:48

Nefelejcs: csak hogy ne mindig hajhúzás legyen :)): jó a blogod, tetszik a színvilága, ügyi vagy. Menek tornázni aztán valamit enni is kéne. Legyen további szép napotok.

12009 2009.03.22. 13:09:19

hát tudod, aki egy párt belharcát túlélte, meg tudta szervezni a munkát az jöhet. Csak szakikat kell mellé adni és annyit mondani a csinovnyiknak: A szakikat nem zavarni, reggel kávét, délután konyakot bevinni, csinos titkárnőt (titkárt) mindegyik mellé kirendelni. Ja, mosolyogni minden fogadáson és nem engedni, hogy a szaki megszólaljon :) A keserű pirula beadása a csinovnyik dolga, mert ha akasztásra kerül sor, akkor csinovnyikból több van mint szakiból :D

12009 2009.03.22. 13:10:34

A színvilágba nekem is volt beleszólásom :) Ki emlékszik már arra :(

15138 2009.03.22. 13:28:13

82. Ebben hol illik az bele, hogy otthon is fizetjük a nyugdíjainkat? Azt most éppen a mostani nyugdíjasoknak fizetik ki. Ha akarnám, csak itt fizetnék... És ki tudja, mit látok belőle. Én elsősorban a saját nyugdíjamra gondolok, amikor le akarom fektetni a szabályokat. Az nem megy, hogy a mostaniak ne kapjanak, én meg majd húsz év múlva igen. Nem igazságos. Ami meg a szüléket illeti, el se nagyon fogadják a pénzt...pedig 15 éves koruktól dolgoznak.

15138 2009.03.22. 13:30:30

OFF: Jogos, a második pontod ma, Granicsár. Missing csinálta a blogomat, az első nagyon zöld volt Granicsárnak, és addig nyűgölődött, míg magára nem haragította Missinget. Erre ki lett cserélve, egy még szebbre. Talán nekem volt a legkisebb szerepem...:( Köszi, Missing, köszi, Granicsár.

12009 2009.03.22. 13:55:36

Köszönöm :) Pont bezsebelve.

14642 2009.03.22. 13:57:25

re-57 Kedves nefelejcs! Nem igazán értettél meg. De finoman megkérlek hogy ne keverd össze a magyar adórendszert a svájcival és a kereseteket sem. Magyarországon sincs semmi ingyen. Amennyiben nem magyarországon élsz megértem hogy nem érted.

15138 2009.03.22. 14:02:34

Astrum, ne haragudj, egy betűhiba volt az írásomban!! Nem elfelejtettel, hanem elfeljtettek tájékozódni-t akartam írni. Szóval nem neked szólt!! 90-ben én is valami vállalkozók pártjára szavaztam, de gőzöm nem volt, hogy ittt rendszerváltás lesz. Apám akkor már Ausztriából üzent haza, hogy a szocialistákra szavazzunk, de csak nevettünk rajta. (jellemző, fiatalok..) Svájcban meg csak 10 éve rekedtünk, addig mi is otthon húztuk az igát. Mikor mennénk haza, ki az első, aki nem akarja? A szüleink. A másodikok? A gyerekek. Te mit csinálnál? És akkor itt van fizu, munka, legalább a férjemnek, otthon meg semmi...

14642 2009.03.22. 14:02:47

Ladyb! Tényeket kértél. Nem gondolod hogy neked kellene először valamit az asztalra rakni? Írtál egy szubjektív véleményt. Kaptál egy szubjektív választ.

12009 2009.03.22. 14:05:07

Astrum a keresetek mögött munka áll. Kemény és hatékony munka. A svájciak szeretnek és tudnak is dolgozni és mivel dolgoztam velük, tudom, hogy megbecsülik a tudást és a munkát. Baselben gyalog jártam dolgozni és gyakran futottam össze magasrangú vezetőkkel, akik biciklivel, vagy hozzám hasonlóan gyalog jártak dolgozni. A svájci kismama pedig, aki a csoportomban dolgozott, délben hazajárt gyereket szoptatni. Az ott természetes volt. Igaz, ott a protestáns etika szerint dolgoznak az emberek.

14642 2009.03.22. 14:09:43

re-65 Ladyb ! Tisztában vagy te egy átlagos munkavállaló keresetével, ledolgozott órák számával?

14642 2009.03.22. 14:18:29

re-96 Kedves granicsár! Hidd el hogy a magyar munkás legalább annyira keményen dolgozik mint egy nyugati. Ne felejtsd el! A svájci bér töredékéért. Előbb olvastam valahol, nem termeli meg azt az értéket amit egy nyugati. 1970-78-ig megtermelte? Utána hirtelen elfelejtett dolgozni? Azt írtad a svájciak szeretnek és tudnak dolgozni. Itt is szeretnek és tudnak dolgozni. De itt már a munkához is előjogok kellenek. Ahogy ezt leírtam vissza is kanyarodtunk a politikához. Vajon miért nincsenek munkahelyek? Mondd el nekem légyszíves.

15138 2009.03.22. 14:21:59

Granicsár, nem azért, mert te vagy a vitapartner No1, de én francia-Svájcban vagyok, és el vagyok hűlve a dilettantizmuson. Meg nem értem, hogy - a bankokat leszámítva - , hogy tudtak idáig eljutni. Talán még egy okot látok, hogy nem szeretnek rombolni. Itt nem divat a dobjunk ki mindent, mint nálunk. De a tanítás minősége, a szervezés...szerintem mi jobbak vagyunk. A nők egy része meg nem tud dolgozni az iskolai órabeosztás miatt. Az iskola elöször 8.40-11.20 -ig tart. Délután 13.45-15.20-ig. Később már 8-tól, sőt fél nyolctól kezdenek, de a déli szünet ott van. A kicsiket kísérgetni kell, vagy min. kocsiba tenni. Ebédelni mindenki hazajár. Első-második osztályban két délután, később egy délután szabad. Iskolai szünet nyáron csak hat hét, de év közben plusz két-két hét, meg a síszünet, meg a karácsonyi. Ezt munka mellett nem lehet megoldani. Aki dolgozik, az baby-sitterre, vagy magániskolára költi a fizuját, vagy otthon marad. Napközi, menza nincs. És mire negyven évesen visszamenne, már öreg, vagy nincs tapasztalata. Öreg alatt azt kell érteni, hogy több szabi járna, mint egy fiatalnak, ergo, inkább a munkakezdőt veszik fel, mert olcsóbb, mint munkaerő. Ennyi. Ez sem ideális. És nem sok férfi keres annyit, hogy gond nélkül tartsa el a b.nejét is. Szóval, én példaként nem állítanám. De ezek a gondok ugyanilyenek Fr.o-ban, vagy Németo-ban. Csak ők már megszokták, mi meg még mindig keresgélünk.

15138 2009.03.22. 14:25:42

Igen, egyszerűen nincs elég munkahely. Ami meg a nyugdíj-korhatár kitolását illeti, nem azt jelenti, hogy addig kell dolgozni. Hanem hogy addig nem folyósítanak nyugdíjat. Mert itt sincs miből. A demográfiai fát vádolják...pedig munka nincs.

12009 2009.03.22. 14:42:34

98 A szocializmus alatt sem termelt annyit, mint egy nyugati. A termelékenység országonként jól mérhető mutató és általában a GDP-vel jó korellál. A szocializmus alatt, MO, ha egy torz rendszerben is, de részt vett egy nemzetközi munkamegosztásban, (KGST), ahol szép piacot biztosítottak nekik. Szerintem a többiek kárára, de ebbe ne menjönk bele. Vagyis miért ne? Emlékszem, nekünk nagy almásunk volt, ahol szép alma termett. Minden ősszel jöttek a felvásárlók szibériából, vették az almát és vitték. Szép mellékkereset volt. Aztán egyszer csak, valamikor a 70-es évek elején, MO-ról keztdek nagy teherautók almásládákkal átjárni és nálunk vasutra rakodni az almát. Többet nem jöttek a felvásásárlók. Szereztünk egy láda magyar almát. Szép nagy volt, de ízetlen és szinte bűzlött a sok méregtől. A mi almánk meg ott rohadt halmokban, mert többet nem jöttek a szibériaiak. Aztán tavasszal, apával, nincs mit csinálni alapon, lefőztük pálinkának. Az eláll. Hát nem állt el, mert azt is el tudtuk adni. Arra megint jöttek az oroszok és vitték. Végül is Gorbacsov tett be az üzletnek. Hát egy kis személyes példa azokból az időkből. Visszatértve. A rendszerváltozás után bagóért eladták, lerombolták a még létezó ipart. Eladták, leépítették a magyar mezőgazdaság piacát. Csak mellékesen, itt Moszkvában az üzletekben az árú kétharmada nyugat európai. Magyar árúval, figyelem, eddig még nem találkoztam. Pedig valamikor rengeteg volt. Nem tudom, hogy a tisztelt uraknak talán bűzlik az orosz olajdollár? Szóval leépítettek. Aztán leépítették a szakmunkás oktatást, aztán a mezőgazdaságot, aztán az EU-ba való belépésért meg hadd lefeküdtek a nyugatiaknak. Semmi, de semmi nem maradt az országból. Munka miből is lenne? Elmenni a magyar nem tud és nem is igen akar. A tőke nem jön, mert miért is jönne? Saját piac meg kicsi és nyugatról olcsóbban lehet mindent megvenni. Hát így jön ki az, hogy nem dolgozunk és másét fogyasztjuk. A magyarok nagy része soha nem tudott jól dolgozni. Ezt saját magam tapasztaltam, mikor átjöttem. Nagy a pofájuk, ezer dolgot kitalálnak, miért nem kellene megcsinálni. Üdítő volt néhány olyan profi csapat, akikkel dolgoztam. Azok, állítom mindenkit vernek a világban. Okosak, ugyesek, hatákonyak és elmennek külföldre. Egy kis csapat dolgozik most nekem, nagyon fiatalok. Véletlenül ismertem meg őket a neten egy szakmai fórumon, akkor még nagyrészt egyetemisták voltak. Hát most csak nyugati munkájuk van, svájcban adóznak és ha minden igaz, akkor most egy nagy amcsi tőkebefektető add jó sok pénzt. Hacsak addig meg nem veszi őket egy skandináv óriás. Van ilyen is. Ja igen, egyikük sem kapott semmilyen munkát Mogon. Én sem kaptam soha, pedig próbálkoztam egy jó párszor. Miért? Hát ezt neked kellene tudnod, te születtél ott, te vagy benne. Én csak annyit tudok, még allásinterjúra sem hívtak be. A válaszok nálad vannak és nem nálam, vagy Nefinél.

12009 2009.03.22. 14:48:13

Én is dolgoztam a franica svájcban :) Genfben meg St. Genise de poully.ban, ami már francia. Hát igen, ott kényelmesen élnek egy kicsit latinosan :) Aztán meg dolgoztam Zürichben és Baselban. Ott már rendes kemény munka ment. Túlóra nem volt, de a szervezettség magas fokú. Azzal aratttam sikert, hogy egy teljes projekttervet lediktáltam fejből, amit buzgón lejegyeztek a derék helvétek, hogy majd jól szétszedik és megkritizálják. Aztán két hét múlva felhívtak, hogy nincs-e kedvem akkor az egészet megcsinálni. A legnagyobb elismerés az az volt, hogy volt külön sarkam és nem szóltak rám, ha hangosan beszéltem a telefonba. Elnézték a magyar kálvinistának, elvégre nem lehet mindenki "svájci". Ja, és az asszisztensnő reggel hozott kávét, pedig nem is kértem és mindig megkináltak a sütiből, amit valami alkalomra hoztak. Ez azért nem semmi a svájciaktól :)

12009 2009.03.22. 15:00:25

Hát most megnéztem, hogy milyen borocskát hörpölgetek, miközben itt töltöm az időmet: 2007-es baron de Rotschild Chardonay, és hogy ne nagyon ártson franica Truffels narancsos csokikat majszolgatok. Mindezt Moszkvában. Hát 21 évvel ezetlőtt, ha valaki nekem ezt előre megmondja, akkor valszeg körberöhögöm :D Sze le zsiznyja, ahogy a művelt orosz mondanán :D

15138 2009.03.22. 15:05:33

Hát igen. Nem gondoltuk. Anno én is vettem Moszkvában Globus konzervet, magyar ágyneműt és férfiinget. Mert csak ott lehetett... Az ing teljesen ócska volt, minőségben...Most meg olvasom a Nolon, hogy a Globus franciáké, és abbahagyja a májkrém gyártását. Ha vigasztal, a Suchard amerikai, a Jacobs amerikai. Nemrég olvastam egy felsorolást, hogy hány svájci cég nem is svájci. Őket is mellbevágta...

12009 2009.03.22. 15:43:25

Hát ha még azt tudnák, hogy azokat az amcsi cégeket, amelyek megvették a svájciakat többnyire arabok és kinaiak birtokolják. De hogy ki a tulajdonos a globális tőke világában nem lényeges. Többnyire befektetési társaságok vásárolják meg a részvényeket és adják-veszik. A közgazdaság egyik kegyetlen törvénye a méretgazdaságosság. Minnél nagyobb piacra, minnél nagyobb mennyiségben állítasz valamit elő, annál kissebb az egy termékre eső költség. Ha a termeléshez globális eladás, marketing és logisztika társul, hát óriásit lehet az árban nyerni. Hong kongból köbméter termék áthozatala Rotterdamba valami 10 dollár volt, ha jól emlékszem. El tudod képzelni, mennyi inget lehet egy köbméterbe belezsúfolni? És ezt ott állítják elő, ahol eleve olcsó az alapanyag, olcsó a munkaerő és hatékony, ahol nincsenek szakszervezetek, nyugdíjalapok stb. aztán kb 5 cent felárért már meg is érkezik európába. Hát ezzel kellene versenyezni.... A globális tőke bizony egyenlősít. Egyenlővé teszi a kinai munkást az európaival. Ebből kifolyólag a nyugdijakat is, mert az is a termelő munka költsége.

15138 2009.03.22. 15:49:05

Tavaly ilyenkor még azt tanultam, hogy a szállítási költség elhanyagolható kiadás a munkabér és vonzataihoz képest. Irány Kína. Te, és azt mivel magyarázod, hogy a szocialista Kína a saját fegyverével (piacgazdaság) kifektette a tőkéseket?

12009 2009.03.22. 16:01:43

Mikor volt Kina szocialista? Kina ötezeréves kultura. Az a baromkodás, amit Mao művelt (elevenen fel kellett volna akasztani és utánna felnégyelni), egy apró hajszál a nagy kinai levesben. Egy kicsit még emésztik, de már nem sokáig tart. Kina, mint régen is volt, egy a mandarinok által vezetett ország. Felkészült emberek, akik hát így, vagy úgy az ország érdekeit nézik. Persze, korrupció ott is akad, soha nem volt ez másként a kinai történelemben, olvasni kell egy kicsit (szépasszonyok egy gazdag házbab :) ) Kina egész egyszerűen kihasználja a munkaerő képzettségéből és olcsóságából eredő előnyoket, leszorítja a belső fogyasztást, óriási belső piac adta termelési előnyöket stb. És okosan nem szórja szét a megszerzett tőkét, hanem állami kézben koncentrálva hatalmas és sikeres befektetéseket, cégfelvásárlásokat csinál. És persze épít, épít... Nincs ebben semmi furcsa. Ha MO-n annyit fizetnének a munkásoknak, mint kinában, senki nem vinné az ipari termelést oda.

15138 2009.03.22. 16:10:11

Kína most szocialista. Állami tulajdon plusz magántulajdon. Kína lehetne a példa, hogy meg lehetett volna reformálni még a szocializmust. De amiben Kína nagy, hogy baromira büszkék, hogy kínaiak.

12296 2009.03.22. 16:25:39

107- no, azt a két kötetes regényt nem a korrupciós "helyzetleírások" miatt olvastuk : ))), kedves granicsár... Off: Nagyon kedves, hogy meglátogattál a honlapomon.. A 'sírfeliratos" írás az utolsó két nap rengeteg feri-storyja egyikének megszámolhatatlan komment-tömegéből valamelyik, lehet, valami keresővel meg tudnám találni, fejből már nem tudom, honnan csentem.

megintén 2009.03.22. 16:27:27

Nyugalom,gyerekek!Nem azzal van itt baj,hogy akik ledolgoztak 40-42 évet,mint az én szüleim is.meg

13190 2009.03.22. 16:33:15

Hagytam üzenetet Karatna izénél, nagyon rossz helyen jártál. Erre a témára pedig csak ennyit: "A hajad olyan fekete, a ruhád oly fehér: az ifjuság igérete az élettel felér. Ó, csal az ember élete! ki tudja, mi nem ér? Ruhád is lesz még fekete, hajad is lesz fehér" Heine

megintén 2009.03.22. 16:45:10

megkapják a nyugíjukat! A baj azzal van,hogy vannak akik nem dolgoztak csak fele annyi időt vagy annyit sem,és közelannyit kapnak mint akik tettek is az életükben!És ezek is sokan vannak és követelőznek is!És azok száma is magas akik egész életükben jól kerestek,arányosan, mondjuk a közszférában,ahol az én szüleim befizetéseiből kapták a fizetésüket,és a nyugdíjuk ahhoz a magas fizetéshez van arányítva!Tehát itt is igaz a mondás,hogy aki dolgozik nem ér rá pénzt keresni!És akkor még nem mondtam el ismerősöm történetét,aki a 38.születésnapja előtt elment nyugdíjba!Rendőr volt.18 éves korától,előtte autószerelést tanult!Most sem hogyan tudták kiszámolni-összehozni az éveket neki!Na itt kezdődnek a bajok!

12009 2009.03.22. 17:11:24

109 Hát mondjuk én sem, de azért megmaradtak bennem az epizódok az állami hivatalnokok lefizetéséről is :) 111 Neked nincs félnivalód, még akkor sem, ha az állam csődbe megy és nincs nyugdíj. Dolgozol és vannak körülötted család. Túléled :)

15138 2009.03.22. 17:11:29

112. Valahogy nem értem, hogy hogy kaphat többet, aki kevesebbet dolgozott, de később ment nyugdíjba...?? Hogy miért nem egységes a nyugdíj-elbírálás???

15138 2009.03.22. 17:13:01

Árpapa, ő volt az egyetlen, aki "megemlékezett" a Tanácsköztársaságról, gondoltam, megnézem. Nemigen megyek oda többet... És te mit kerestél ott? :)

14642 2009.03.22. 17:26:07

re-101 Válaszok nincsenek nálam. De elég okos vagy ahhoz hogy láss más országokat dolgoztál is bennük. Svájcot ismerve főhet mindenki feje hogy a fenébe tarthatnak ott ahol tartanak. Nem kapnak a diplomásaink munkahelyet? Nem hívják be őket meghallgatásra? Magyarországon ami mezőgazdasági ország, tejet és élelmiszert hoznak be? A magyar paraszt, vagy aki a földből él, nem tud boldogulni saját hazájában? Miközben nagyságrendekkel rosszabb adottságú országokban normális élet folyik. Rakja össze mindenki maga hogyan lehet ez. Kezdjük nyugodtan azzal hogy országot így tönkretenni nem lehet véletlenül, se a politikai elit nélkül. Ezzel el is mondtam mindent.

15138 2009.03.22. 17:32:31

Szerintem a magyarok messze jobbat érdemelnének, képességeik szerint. Viszont akkora a széthúzás...egyik a másiknak állandóan betart. És nagy a gyűlölet. Máshol a bevándorlókat nem utálják annyira, mint itt a két oldal magyarjai. És ebben a legnagyobb vétkes a politikai "elit". Igazad van Astrum.

14642 2009.03.22. 17:46:31

re-117 Kedves Nefelejcs! Egy egy hülye sztereotípia! Része egy jól átgondolt és bevált stratégiának. Oszd meg és uralkodj! Akik vagyonokat tesznek zsebre, rablóként, tolvajként , vagy nekik asszisztálva, fosztogatják az országot, Nos nekik pontosan kapóra jön ezek erősítése. Mindent megtesznek azért hogy ne alakulhasson ki egységes álláspont. Foglalkozzunk mindennel csak a lényeges kérdésekkel ne. Így megy ez..

Ladyb 2009.03.22. 17:47:33

Szia Astrum, tények itt: http://mek.oszk.hu/06200/06209/06209.pdf A pdf-filet töltsd le és nézd meg. Először a korelosztást érdemes tanulmányozni: egyre szűkül lefele, mellette meg nagy népsűrűségű csoportok vannak 30-nál, 50-nél. Nyugdíjakra költött összeg: 2700 milliárd forint 2007-ben. Ha megnézed a nyugdíjgrafikont (13. oldal), 2000 óta folyamatosan egyre több pénz megy nyugdíjakra. 800 000 (!) rokkantnyugdíjas. Ez a bénák országa? Régebben olvastam a népszabiban: 2012-től kezdenek majd el nagy számban nyugdíjba menni a ratkó korszak gyerekei, lesz év, amikor 300 000 -en vonódnak ki az aktívak táborából az inaktívak táborába. Ki fogja ezt kifizetni? És ez csak egy, apró szelete a számoknak, nem beszélünk a 150 000 segélyezettről, a rendkívül alacsony aktivitási rátáról (ha jól emlékszem 51 %), ésatöbbi ésatöbbi ésatöbbi.

12009 2009.03.22. 17:47:34

No, akkor kezdjük csak. Ki szavazta meg ezt az elitet? Ez az elit annyira beépül a legkisebb emberig is, hogy onnan csak késsel lehet kivágni. Ez az elit így vagy úgy mindenkit korrumpált. 13. nyúgdijjak, 13. fizetéssel, olajszőkítéssel stb. Akit meg nem tudott, azt kiközösített, ellehetetlenített és elüldözött. És ebben nagy segítségére volt az "értelmiség" is. Most bezzeg, mikor bajban vannak... Az ország egységét szétverték. Ezeréves értékeket, mítoszokat, zászlókat dobtak a szemétre, sokszor a "véleményformáló" és gyakran bolsevista szemléletű "értelmiséggel". Ez minden oldalra érvényes. Hagyták az antiszemitizmust, a cigány és idegenellenességet elszabadulni, mert ez jó volt az ellenségteremtésre. Ez is mindkét oldalra érvényes. És igen, ott volt az a bizonyos népszavazás is a külhoni magyarokról. SOkan azt gondolják, pártérdek volt, pedig nem az. Ott volt a lehetőség egy közös ügyért kiállni. Beszennyeztétek magatokat és már esély sincs arra, hogy valah összeforjon. Ez a ti belügyetek volt és ti arra szavaztatok, hogy nem vagytok egy nemzet. Igen, ha jól megnézem, tényleg két nemzet él ma magyarországon és nem lesz soha béke. Hacsak... Hacsak nem jön olyan szükség, ami miatt félreteszitek és elfelejtetiket a dolgokat. Pont úgy, mint ahogy a magyar nemesség forrott egybe, ahol aztán több tucat náció és sok vallás képviseltette magát. De a nemesség egy volt és oszthatatlan. Soha magyarországon nem volt vallásháború és semmi olyan, kivéve a "választásokat", amely a nemességet, mint rendet, megoszttotta volna. Na valahogy, a közös értékek, érdekek mentén kellene ezt összehozni. De már nincsenek se értékek, a közös érdekekre meg mindenki magasról tesz. Ez van. Sülyed a hajó....

Ladyb 2009.03.22. 17:50:04

Astrum 118: ebben igazad van. Meg kéne kapargatni a milliárdokat, a költségvetést, mire megy el pénz. Látott bármelyikünk is költségvetési sarokszámokat bármelyik nagy napilapban? Mennyi az annyi? Mennyit költünk erre, arra, meg amarra? Arányaiban is és konkrét összeggel.

12009 2009.03.22. 17:53:58

119 Azok a rohadt tények :) Az a rohadt statisztika, Függvények, eloszlások stb. Rohadt dolog az egzakt tudomány, főként egy bölcsésznek, akik úgye az érzelmekre, elvekre meg stb, ilyen puha dolgokra appelállva akarják a világot írányitani :( Még ha legalább húsz évvel ezelőtt vezették volna be a megtakarítás alapú nyugdíjazást. Igaz, akkor se volt pénz az átmenetet finanszírozni, most meg pláne nincs és késő is már. Arról nem beszélve, hogy a nyugdíjalapok pénzének nagyrésze oda. Mert ezeke a nyugdíjalapok eléggé sok kockázatos befektetésben kezdtek, azért, hogy az egyre növekvő nyugdíjas igényt ellássák. Hát bedőltek ők is. Ha az állam is bedől, akkor aztán sehonnan nem kap senki nyugdíjat.

12009 2009.03.22. 17:57:01

121 szerinted tudja ezt valaki? Mert ha igen, akkor nagyon mélye, egy föld alatti bunkerban őrzik. Ki kellen azt az embert onnan hozni. Én havi 10 milliós fizetést adnék neki, csak mondja meg, hogy állunk és mit kell tenni, hogy kikeveredjünk a bajból. Ha meg tudja csinálni, akkor legalább 10 milliárdos prémiumot fizetnék neki. Gondolom, lenne miből :D

13922 2009.03.22. 18:19:50

Végig olvastam a kommenteket is, csodállak benneteket mennyit tudtok, legalább tanultam tőletek. Nefelejcs gratulálok az íráshoz, bár engem nem érint most semmilyen formában még, ezért nem is foglalkoztam eddig vele, meg arra számítok, hogy akik jobban tudják nálam majd elrendezik. Nekem az volt a legjobb itt, hogy megismerhettem a életeteket a kommentekből, hálásan köszönöm! :)

15138 2009.03.22. 18:31:15

Szia Missing!! Jó, hogy jöttél. Szép a blog, hála neked.

12009 2009.03.22. 18:34:45

meg az én építő kritikámnak :) Ti lányok mindig megfeledkeztek a férfiakról .:(

15138 2009.03.22. 18:41:34

Hogy is tudnánk??? Apám szokta mondani, hogy azért dicséri magát, mert más nem dicséri... :DDD

13922 2009.03.22. 18:49:32

Nefelejcs, mit sem érne a külcsín, ha nem lenne benne jó írás. :) Granicsar, elismerem, hogy építő volt a kritikád, és egy fontos személyiség vagy a körünkben, mint mondtam szórakoztató. :)

12009 2009.03.22. 19:24:38

127 Apukád okos férfi volt :) És tényleg igazat mondott. A sok nő és három feleség se tudott egyszer sem megdicsérni. Max. mint te vagy missing, vérbeli "nőci", nagy nyomásra elismerték valami jó cselekedetünket, de nem állták meg, hogy azért ne keverjenek egy kis ürömöt bele :( Szegény meg nem értett teremtés koronái :(((( 128 Köreitekben? Szóval körben vagyok :) Ezt nem tudtam. Örülök, hogy jól szórakozol rajtam, kölcsönös hát és ennél nincs is jobb :)

13922 2009.03.22. 19:36:23

Granicsar, mi vagy te, nőfaló?

15138 2009.03.22. 19:42:17

Jaaaj, már azt hittem, egyszer kibékültök... Granicsár, három plusz sok nő ... az már túl sok ahhoz, hogy mind tévedjenek.

15138 2009.03.22. 19:44:10

És ki Márta?

12009 2009.03.22. 20:03:07

130 Nem, áldozat :( Engem falnak fel.... 132 Én nem vagyok haragban missinggel :) Márta a Végzet Asszonya :(

23411 2009.03.22. 20:47:45

Nagyon sok az érzelem a hozzászólásokban, de a gondolatok mint muslicák repkednek itt ide-oda. Az, hogy egy rendszerben milyen módon kerülnek hatalomra a vezetők, teljesen más lapra tartozik, mint az, hogy milyen módon, milyen rendszerben történik a javak elosztása. Ennek megfelelően - mint szélsőséges pólusok - létezhet kapitalista diktatúra, és szocialista demokrácia. Még rabszolgatartó demokrácia is létezett. A mai magyar "bolsevik" értelmiségről beszélni kb. annyira értelmes, mint jakobinus zsebtolvajokat keresgélni a hatos villamoson. "Ezeréves értékeket, mítoszokat, zászlókat dobtak a szemétre, sokszor a "véleményformáló" és gyakran bolsevista szemléletű "értelmiséggel"." Ez jellegzetesen értelmetlen mondat. Most mítoszok, vagy értékek? Milyen zászlókat? A vörös zászlókat? Ejnye-bejnye.

12009 2009.03.22. 21:01:28

134 Nem tartozik másra. Az egy érdekes, de sajnos csak csúsztatás, hogy a hatalom megszerzésének módja nem érdekes a hatalom gyakorlásának módjá szempontjából. Sajnos erre röviden csak egy magyar közmondással tudok válaszolni: kutyából nem lesz szalonna. Azt meg, hogy egy termelési módot összekeverünk egy hatalomgyakorlási módszerrel, hát elége kibogozni. A magyar bolsevik értelmiség meg létezik, de még mennyire. Vannak itt jó páran, még ha sokan nem is tudnak róla :) Mítoszok vessző, értékek, vessző. A vessző felsorolás és nem vagy kapcsolat. Zászlók? Hát sok zászlót. Köztük a vöröset is. Ejnye-bejnye kedves AHA :) Örülök, hogy ide is utánam jött, fogást keresve. Nagy örömömre szolgál, higgye el. Remélem, hogy érdekes és értékes vitapartner lesz. Abban is reménykedem, hogy előáll valami állítással vagy ténnyel, amivel érdemben és el lehet foglalkozni. Addig azonban csak ilyen kis csipkelődésekre telik :D

15138 2009.03.22. 22:47:10

Eszembe jutott erről a bölcsész-hasonlatod... Az meg kinek a hibája, hogy még most is ezerszámra gyártjuk (mások is) a bölcsészeket? Akik utána vagy találnak, vagy nem munkát? Nem ismerem Ahát, még csak két posztja van, de én is várom, hogy méltó ellefélre akadj. :)) (ez nem a káröröm volt)

Ladyb 2009.03.23. 07:34:37

Blog: külcsínje: köszönöm Nefelejcsnek (először Neked, mert Te vagy a blog gazda), Granicsar-nak és Missing-nek. Nekem nagyon tetszik, a fenti virágok és itt oldalt a szín. Nefelejcs, ne szabadkozz, Te is benne vagy és Te csináltad, fogadd jó szívvel a dícséretet. :) Erről jut eszembe: bókok. Alapból magyarok nem tudunk bókolni, dícsérni, teljesen mindegy, hogy férfiak, vagy nőkről van szó. És fogadni sem tudjuk a bókot/dícséretet. Nézzétek meg, ha egy nőt dícsértek, azonnal elkezd szabadkozni, kijelenti, de nem is, és különben is, ma olyan ronda. Pedig egyszerű a válasz egy bókra, dícséretre: köszönöm és egy mosoly. :) Férfiak dettó, van ismerősöm, akit ha dícsérek akkor azt mondja: ne nyalj! Szóval dícséretet/bókot adni és kapni is tudni kell, ezt a magyarok még nem tanulták meg. Ezt én is külföldön tanultam meg. :) Hölgyeim, uraim, mondjunk több jót egymásról és fogadjuk szívesen a dícséreteket, bókokat, köszönjük meg, mosolyogjunk és akkor többet is fogunk adni és kapni . :)

15138 2009.03.23. 08:06:36

:DDDD Ladyb, neked teljesen és nagyon igazad van. Annyira, hogy ha azt mondtad volna, hogy ÉN milyen szép vagyok, azt megköszöntem volna. Mivel már én is ráneveltem magam...najó, nem mindig sikerül, de írásban még összehoztam volna két-három javítás után. De mivel két társam volt az elkövető...és ők is olvasnak...:)).be kell látnod, hogy nem tehettem más, mint ezt elmondtam, és megvártam, míg ők is megdicsérnek...így három dicséretet kaptam, egy helyett, ami nem olyan rossz... Nevetek ám, nem cinikuzok. Amúgy, nekem is ki-kiszalad a számon, hogy nincs nyálaskodás. Igen, ez olyan magyaros. Büszke. MInt a te első hozzászólásod, hogy visszatérjünk a poszthoz. ?? Nem győztelek meg, ugye? Átrágtam magam a pdf-en. Most keresek mást ehhez, majd meglátjuk mint találok...

12009 2009.03.23. 09:53:44

137 Köszönöm :) Én mindig széles vigyorral zsebelem be a hölgyek dícséretét, miután rámenős, erőszakos módon kikényszerítem. Sajnos másként nem megy, mert a hölgyek nem tudnak dicsérni :( Vagy csak engem nem? Hmmm....

nyilas12 2009.03.23. 13:44:04

Szia Nefelejcs!112-re példa!Ismerősöm,nő, 12 évet dolgozott összesen,29 éves korától 41 éves koráig.Előtte született két gyereke.41éves volt mikor leszázalékolták,nem azért mert beteg volt,hanem mert nagyon úgy tudott tenni!Most 65 éves,tehát már öregségi nyugdíjra jogosult a kora miatt!Egyébként semmilyen jogot nem szerzett a nyugdíjra,mégis van neki most,55 000 ft nyugdíja!/tudom nem lehet belőle megélni!/De van másik ismerősöm, aki ténylegesen ledolgozott 43 évet,igaz ő most 60 éves szintén nő,és az ő nyugdíja 58 000 ft.Mert a rendszerváltozás óta mindig minimálbért keresett,hivatalosan!Értelmezni sem tudom,hogy van ez!Aki nem dolgozik az ugyanolyan keveset kap,mint aki sok évig dolgozott!A Ladyb nevü blogtársunk valószínüen nem adna nyugdíjat egyiküknek sem!

15138 2009.03.23. 13:51:27

Nálunk meg az anyósommal és a saját húgával esett ez meg. Számokra már nem emlékszem, de a húga kevesebbet dolgozott, és vagy húsz ezerrel kap többet... Gondolom, hogy a fizetéstől függ, de mégse tetszik. A svédeknél van ugyanakkora nyugdíj. Svájcban is az állami első ugyanaz, legalábbis a maximuma. Aztán jön a második, harmadik pillér. Már akinek van. Most vannak nagy viták, hgoy a harmadikat is kötelezővé tegyék...:(

Ladyb 2009.03.23. 17:27:43

Nefelejcs 138: attól függ, miről akarsz meggyőzni. ;) Miről akarsz meggyőzni? :) Büszkeség: tapasztalataim szerint mi magyarok, akkor vagyunk büszkék, amikor nem kéne és akkor nem vagyunk azok, amikor kéne. Valahogy meg kell javítanunk ezt a switch-et, rosszul műxik. :)

Ladyb 2009.03.23. 17:28:30

Hát látod, nem én mondtam. :)

Ladyb 2009.03.23. 17:31:58

Nyilas: az első leírt esetnek egy fillért nem adnék, vagy csak nagyon minimálisat, mondjuk 10, max 20 000 Ft-ot. Sztori: egyik üzletben vásárolok, szokás szerint kártyával (ez is egy külön tanulmány, amikor 300 Ft-os kenyeret veszek kártyával, milyen arcokat vágnak :))) fizetek, közben megüti a fülem az egyik eladó beszélget a biztonsági őrrel. Hogyaszongya: "és képzeljétek, 130 000 Ft a rokkantnyugdíja, abból 50 000-t hazaad kajára meg rezsire, a többit elissza, elcigizi." Bakker!!! És erre megy el a pénzünk?

15138 2009.03.23. 17:32:05

Miről akarlak meggyőzni? Hát hogy nem szabad éhenhalni hagyni a kis öregjeinket.

Ladyb 2009.03.23. 17:32:34

A 143-as a 139-esre ment. :)

15138 2009.03.23. 17:32:34

Granicsár, írj egy posztot, és tolongunk majd, hogy dicsérhessünk.

Ladyb 2009.03.23. 17:35:58

Nefelejcs 145: a kérdés csak az, milyen áron és ők mit vállalnak be? Mert persze, kapjanak pénzt, de csak akkor, amikor a jövő, az ifjúság és a dolgozók már kaptak enni, képletesen szólva. Ami marad, azt megkaphatják (húúú, de nagy felzúdulás lesz most :)) Jelen pill az van, hogy megkapják először a nyugdíjasok a koncukat, mert sokan vannak és sokan szavaznak, utána a segílyesek és legutolsó sorban az országot a vállukon hordozók, az értéket teremtők kerülnek képbe, ha egyáltalán. Ez nem egészséges. Mert azt nem szabad, hogy eladjuk a jövőnket a múltért cserébe. De mint a 130 000-es rokkantyugdíjas példa is mutatja, van itt még lehetőség a spórolásra...

15138 2009.03.23. 17:39:41

De te gondolod, hogy van 130 000-es rokkantnyugdíj? Az enyémek ketten alig kapnak többet száznál, egy másik helyen ue, amit ismerek. Anyámét nem tudom, apám külföldről kapja...meg a magyaroktól valami 25 000-t, a 20 évért, amit itt dolgozott. A minimál az valami 60 ezer? Vagy az a bér? Oo, nem nagyon vagyok benne...de ha ezt lefordítom frankra, az nevetséges.

12009 2009.03.23. 18:28:37

Mert a rendszerváltozás óta mindig minimálbért keresett,hivatalosan! Hát ez is egy nagy bibi. Sokan minimálbérre vannak bejelentve és mellette feketén kapják. Aztán csodálkoznak, hogy kicsi a nyugdíj. Pedig tulajdonképpen miért is kapnának többet? A nyugdíj a befizetett összegtől kell függjön, nem a ledolgozott évek számától. Közben persze még adót is csal.... Engem is megkináltak párszor MO-n állással és nyiltan mondták, hogy 150 000 fizetnek, a többit meg zsebbe vagy számlázzak. Elzavartam őket a fenébe. A gond az, hogy sokan lesznek, akik nyugdíjba mennek majd ilyen "állásokból" és keserüen számolják majd, milyen kevés.

15138 2009.03.23. 18:39:00

150. Van ám ebben egy olyan igazságtalanság, hogy mondjuk, az UBS elnöke keres havi egymilliót, a minimárbér mondjuk ezerszeresét (hülye vagyok matekból, pláne fejben), de nem dolgozik ezerszer többet, mint csórékám a postán, mondjuk. Azt se mond nekem, hogy ezerszer fontosabb a munkája, mert ha nem kapja meg a postáját, vagy nem szerelik meg a vécéjét, ideges lesz. Szóval, amíg ilyen különbségek vannak a fizetésben, nem jogos fizeté alapján adni a nyugdíjat. Utána meg ugyanúgy nem dolgozik egyik sem. És az a valószínű, hogy a postásnak lesz addigra reumája, nem a bankiagzgatónak. Ráadásul, az alkalmazott a legtöbbször nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon. Akkor meg vagy van munka, minimálbéren, vagy nincs egyáltalán.

12009 2009.03.23. 19:18:11

151 Tudod, a munka érték. Nekem hosszú évekbe, sok lemondásba került, míg felhalmoztam a megfelelő tapasztalatot és tudást, amit most jó pénzért eladok. Én is maradhattam volna a középiskola után mondjuk postás és stampedlizhettem volna. De nem tettem, hajtott valami. Ha azt gondolod, hogy az én munkám egyenértékű a postáséval, hát tévedsz. Én el tudom végezni a postás munkáját, de ő az enyémet? Mit gondolsz, te el tudnád végezni az én munkámat? Mit gondolsz, miért hívnak engem ide és fizetnek meg jól? Azért, mert tucat tudásom van? Nem, az én munkám értéke, ha ilyen jól megfizetik, valószínüleg értékesebb a társadalom számára, mint a postás munkája. És tudod,. ugye, hogy a menedzserek gyorsabban halnak, mint a postások? Volt olyan időszak, amikor 180/150-es vérnyomással jártam be dolgozni. Gondolom a stressz és a feszültség miatt. És nem azért tanultam, szereztem három diplomát, hogy annyira becsüljenek, mint egy postást. Mindenki előtt ott a lehetőség, csak kell élni vele.

nyilas12 2009.03.23. 19:26:09

Rosszul fogalmaztam 140-esemben!Valóban minimálbért keresett végig!Nefelejcs!Háromféle minimálbér van itthon!Képzetlenek/nem találtam más kifejezést/szakmunkás és diplomás minimál bér!Fillérre nem tudom,mert az idei év elejei változást nem ismerem,de bruttó 70.000 ft képzetlenek,90.000 ft a szakmunkásoké és 105-110.000 ft a diplomás minimálbér kb!Nem volna ezzel baj ha a forint értéke másképpen alakult volna!De mivel annyit ér amennyit....................hát !!!!!!!!!!Hogy egy leszázalékolt kaphat-e 130.000 ft rokkantnyugdíjat azt nem tudom,de felcsigáztál Ladyb,most utánanézek!

15138 2009.03.23. 19:26:17

De te a plusz fizetésedből, ami még mindig nem kell hogy a többszöröse legyen a postásénak, félre tudsz tenni. Második, harmadik pillér. Bankszámla. Részvény. Mit tudom én, Nagyobb házat, kocsit vehetsz. És ez még mindig nem indokolja, hogy az állami nyugdíjad a többszöröse legyen az övének, mert már te is, ő is abbahagyta a munkát. De ugyanez az egészségügy. Nem ugyanazt a TB-t fizetjük, pedig ugyanazt az ellátást kapjuk. Te hozzátehetsz, a postás aligha. Te honnan tudsz ilyen jó magyarul? Meg ne sértődj, tudom, hogy magyar vagy, de én is, és néha már csak nyögök. Vagy neked se jön ki írásban?

15138 2009.03.23. 19:42:44

Nyilas, hol keresgélsz? Vagy csak beütöd? Nincs valami tuti hely ilyesmire? Láttad a pdf-t, amit Ladyb tett ide valahova?

nyilas12 2009.03.23. 20:10:42

Nefelejcs!Nem volt időm a pdf-re majd holnap!Majd valahol Társadalombiztosítás területét keresem lehet a googlin !Nekem ebből van középfoku ügyintézői végzettségem,de évek óta nem gyakorlom!És most kicsit szégyenlem magam,hogy ennyire tájékozatlan vagyok!De ha rátalálok,tudatom veled,ha igényt tartasz rá!

15138 2009.03.23. 20:45:28

Ha megtalálsz valami jó lapot, és eszedbe jutok, szívesen látnám, ha betennéd ide, vagy valamelyik futó posztomba, ha lesz. Csak ne tégy kettőnél többet egyszerre, mert spamnak veszi. (azt hiszem)

12009 2009.03.23. 20:45:47

154 Nekem nincs lakásom. Most autóm sem, Bankbetétem sincs, hacsak a három gyereket nem számítom annak. Részvényeim sincsenek. Én nem tudtam megvenni az önkormányzati lakást, nem kaptam olcsó lakás kölcsönt. A két diplomámért meg sok millió forintot befizettem a magyar államkincstárnak. Majdnem 15 évig adóztam MO-gon, pedig megtehettem volna, hogy offshorozik, de nem tettem. A küldöldön megkeresett pénzből évi több mint tizmilliót fizettem adóban, TB-ben stb. Aztán mit látok? Aki ügyeskedik, feketén dolgozik stb. az már jobban él, mint én, pedig a hivatalos keresete töredéke az enyémnek. Hát eldöntöttem, és nem fizetek többet adót MO-n. Orvoshoz úgysem ott járok, nyugdíjat meg talán kapok talán nem. Miért éljen jól az az én pénzemből, aki adót csal, EVÁzik stb? Miért fizessem én annaka gyógyítását, akiben nincs annyi becsvágy, hogy ne minimálbérért dolgozzon? Én elvárom, hogy a hozzájárulásom arányában becsüljenek meg és értékeljenek. Mi ebben a rossz? Hogy honnan tudok jól magyarúl? Hát magyar vagyok, ez az anyanyelvem. Igaz, oroszul is anyanyelvi szinten beszélek, eléggé választékosan is. Angolul is folyékonyan és tudok amerikai angolul és angol angolul is. A helyesírás is angolul a legjobb, pedig azt harmincnégy évesen kezdtem el tanulni könyvből. Egy év múlva már középfokú C típusu vizsgám volt a Rigó utcából :) Viszont a helyesírásom már sokat romlott, mind oroszban, mind magyarban :( Gondolom, a korral jár :(

15138 2009.03.23. 20:46:22

Ja, és attól tartok, hogy ha nem gyakorlod, akkor lemaradsz, mert a tökéletlenek olyan sokat váltogatják...nem a te hibád.

15138 2009.03.23. 20:54:09

Hogy kerültél a két kommentem közé?? A helyesírás az gyakorlat kérdése, szerintem. De ez csak egy bölcsész nyelvtanár véleménye..:) Értem, amit mondasz. Alólad ráadásul kivették az országot is, jobban, mint alólam. Bennem is kétféle érzés munkál: a szabályok tisztelete, és a dac. Az, ami nekem jó. Meg a logika. Általában a szabályok tisztelete győz, de néha mérges vagyok magamra. És dűhös vagyok, mert látom, hogy aki tesz a szabályokra, nem hogy nem lesz megbüntetve, de előrébb tart, mint én. Momentán, semmi nem függ tőlem. Csak az életet próbálom szebbé tenni, kedvesebbé, magamnak és azoknak, akiket szeretek. Meg nektek is, kéretlenül. :))

12009 2009.03.23. 21:06:47

Magyar vagyok :) Tudod a forgóajtó esete. Mi az nekem két komment közzé kerülni? :) Az életet szebbé tenni? :DDDD Mindenesetre köszi :) Te és missing üditő nőcis jelenségek vagytok itten :)

nyilas12 2009.03.23. 21:50:18

Jaj Nefelejcs!Nekem ahhoz hogy bizonyos komplikáltabb dolgokat itt megoldjak,segítségre van szükségem!Nem régóta netezem,és a fiam szerint,így mondja:bocs anya,de olyan béna vagy!És én tudom,hogy ez igaz!Egész életemben mindig csak azokat a dolgokat tudtam jól megoldani,amiket értettem!És ez a csoda ami a számítógép és az internet világa olyan hatalmas és más jellegű mint amivel eddigi életem kitöltöttem,hogy időnként meghaladja a képességeimet!De nagyon igyekszem,és mindent tudni akarok!De hát a képességeim a korlátom!

nyilas12 2009.03.23. 22:16:49

Granicsár!Bocs,hogy leszólítalak,de irigyellek benneteket,akik annyival okosabbak vagytok nálam!Én nagyon szerettem iskolába járni,és tanulni nagyon-nagyon!De szükségem is volt rá,mert nem születtem okosnak!!És ezt nagyon sajnáltam mindig!De szerettem volna sokat tudni,ezért aztán sokat tanultam.És mivel még a matematikát is tanulnom kellett,magas iskolai végzettségem nincsen,vagyis diplomám nincsen,mert a tanulás elvette az időmet az előre haladástól!Remélem azt értitek abból amit írok,amit mondani akarok!Én ezt úgy szoktam megfogalmazni ,hogy a kígyó meg a farka!Mert ha kígyó bekapja a farkát,akkor a kígyónak nincsen eleje sem és nincsen vége sem!

15138 2009.03.23. 22:18:53

Nyilas12, Kérdezz, mikor akarsz. Mindig van itt valaki, aki segít. Nekem Babett segített az elején, aztán Missing. Árpapa ma kért és kapott segítséget... Majd belejössz, jó, hogy csinálod, én apumat nem tudom rábeszélni. Egyébként, ha nyomogatsz és olvasol, előbb-utóbb mindent érteni fogsz. Idő kérdése, meglátod. A neved az a horoszkópból jött ugye? Mikor elöször láttam, kicsit nyekkentem egyet, mert itt mindenki előfordul, még nyilas-barátok is...:DDD Aztán rájöttem, hogy nem olyanokat írsz.

15138 2009.03.23. 22:20:46

Te Granicsár, ha tetszik, ha nem, magyarabb vagy a magyarnál. Biztos a kisebbség miatt. Forgóajtó...úgy tudom, ez Amerikában ragadt ránk. Én nem érzem nagyon találónak, de sokat hallottam, és kezdem megszokni. Ebben az esetben viszont, tényleg, semmi nem illik jobban rá. Pedig már láttam a két kommentemet együtt, mire bekevertél. Jó éjszakát, viszlát holnapig.

12009 2009.03.23. 22:32:14

Jó éjt :)

nyilas12 2009.03.23. 22:32:53

Jóéjszakát Nefelejcs neked is!Igen ,dec
süti beállítások módosítása